Ministry of Health and Family Welfare
Dr Mansukh Mandaviya interacts with Officials of regional PIB, DD, AIR and regional media persons; appreciates their crucial role during COVID Pandemic
“For a Samruddh Bharat, we need a Swasthya Bharat and for a Swasthya Bharat, we need Swasthya Nagrik”
Need to reinforce messaging on COVID- Vaccination Campaign Har Ghar Dastak 2.O to encourage vaccine uptake: Dr Mansukh Mandaviya
India is at a key inflexion point of not just ‘Heal in India’ through its vibrant medical tourism, but also ‘Heal by India’: Dr Mansukh Mandaviya
“India considers Health as a Seva and the country is ready for a leading Global to provide healthcare services”
03 JUN 2022 6:59PM by PIB Delhi
“For a Samruddh Bharat, we need a Swasthya Bharat and for a Swasthya Bharat, we need Swasthya Nagrik. Health has been positioned at the centre-stage by PM Shri Narendra Modi ji, and several health initiatives are being taken up by the Union Government. India is also ready to for a leading global to provide healthcare services through the “Health in India” and ‘Heal by India’ initiatives”. This was stated by Dr. Mansukh Mandaviya, Union Minister of Health & Family Welfare today as he interacted with officials of regional Press Information Bureau (PIB), Doordarshan (DD), All India Radio (AIR) and various regional health journalists. The online session was attended by more than 150 officers and regional health journalists from all states.
At the outset, Union Health Minister thanked the media for their crucial role during the COVID Pandemic. He said that in such testing times, mediapersons rose to the occasion in fighting the infodemic by providing factual information, ward off myths and fears, and address the dual issues of vaccine eagerness and vaccine hesitancy. Signifying the proactive role played by the officials of PIB, DD News, AIR News and media personnel during the Covid crisis, he said that it is not just the government’s efforts but ‘Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayaas’ that has made us execute one of the largest and most successful vaccination programmes in the world. He expressed deep condolences for the journalists who lost their lives during this period.
He further emphasized, “Democracy's fourth pillar-Media- has set a high standard in demonstrating their potential during the pandemic.” He urged to spread the message that for a Samruddh Bharat, we need a Swasthya Bharat and for a Swasthya Bharat, we need Swasthya Nagrik. “We have started the second phase of Har Ghar Dastak for encouraging the masses towards full vaccination coverage. I seek your support in carrying the message of full COVID vaccination to the masses”, he said. Union Health Minister urged media to support the ongoing efforts of TB elimination, cataract, telemedicine and eSanjeevani and various other initiatives of the Ministry at the regional level and motivate citizens to come forward in large numbers and become a part of these campaigns enthusiastically through Jan Bhagidaari.
Dr Mansukh Mandaviya said that India considers health as a Seva and the country is ready to take a leading global role for providing healthcare services to the world through its trained and competent manpower. He said that India is at a key inflexion point of not just ‘Heal in India’ through its vibrant medical value tourism, but also ‘Heal by India’, where our medical professionals can be used to serve not just our country but at the global level.
A detailed presentation with a focus on Covid-19 pandemic management, Covid-19 Vaccination Journey covering the key milestones and current status, Har Ghar Dastak Campaign, India’s support to Global Vaccination Efforts under the Vaccine Maitri initiative, CoWIN as a Global Good and the critical role of media in ensuring effective communication with the community during Covid-19 management was made by Shri Lav Agarwal, Jt. Secretary, Union Health Ministry.
The participants shared their experiences, best practices from the States, challenges they face in the field and innovative suggestions.

স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয়
ড০ মনসুখ মাণ্ডব্যই আঞ্চলিক পিআইবি, দূৰদৰ্শন, অনাতাঁৰ আৰু আঞ্চলিক সংবাদ মাধ্যমৰ বিষয়াসকলৰ সৈতে বাৰ্তালাপ কৰে; ক’ভিড মহামাৰীৰ সময়ত তেওঁলোকৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকাক প্ৰশংসা কৰে
"এখন সমৃদ্ধ ভাৰতৰ বাবে আমাক এখন সুস্থ ভাৰতৰ প্ৰয়োজন আৰু এখন সুস্থ ভাৰতৰ বাবে আমাক সুস্থ নাগৰিকৰ প্ৰয়োজন"
টীকাকৰণ গ্ৰহণত উদগনি দিবলৈ ক’ভিড-টিকাকৰণ অভিযান হৰ ঘৰ দস্তক ২.০-ৰ বাৰ্তা প্ৰেৰণ শক্তিশালী কৰাটো প্ৰয়োজন: ডাঃ মনসুখ মাণ্ডব্য
ভাৰতে অনুনাদশীল চিকিৎসা পৰ্যটনৰ জৰিয়তে কেৱল 'ভাৰতত আৰোগ্য' নহয় বৰঞ্চ 'ভাৰতৰ দ্বাৰা আৰোগ্য'ৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ বিন্দুত উপনীত হৈছে: ডাঃ মনসুখ মাণ্ডব্য
"ভাৰতে স্বাস্থ্যক সেৱা হিচাপে গণ্য কৰে আৰু দেশখন স্বাস্থ্যসেৱা প্ৰদান কৰাৰ বাবে এক আগশাৰীৰ বিশ্বায়নৰ বাবে সাজু"
03 JUN 2022 6:59PM by PIB Guwahati
"এখন সমৃদ্ধ ভাৰতৰ বাবে আমাক এখন সুস্থ ভাৰতৰ প্ৰয়োজন আৰু এখন সুস্থ ভাৰতৰ বাবে আমাক সুস্থ নাগৰিকৰ প্ৰয়োজন। প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীজীয়ে স্বাস্থ্যক বিশেষভাৱে গুৰুত্ব প্ৰদান কৰিছে আৰু কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে কেইবাটাও স্বাস্থ্য পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। ভাৰতে "ভাৰতত স্বাস্থ্য" আৰু ‘'ভাৰতৰ দ্বাৰা আৰোগ্য'’ পদক্ষেপৰ জৰিয়তে স্বাস্থ্য সেৱা প্ৰদান কৰাৰ বাবে এক আগশাৰীৰ বিশ্বায়নৰ বাবেও সাজু।’’ কেন্দ্ৰীয় স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰী ড০ মনসুখ মাণ্ডব্যই আজি আঞ্চলিক প্ৰেছ ইনফৰ্মেচন ব্যুৰ’ (পিআইবি), দূৰদৰ্শন (ডিডি), অল ইণ্ডিয়া ৰেডিঅ' (এআইআৰ) আৰু বিভিন্ন আঞ্চলিক স্বাস্থ্য সাংবাদিকৰ সৈতে বাৰ্তালাপ কৰি এই কথা কয়। অনলাইন অধিৱেশনত সকলো ৰাজ্যৰ ১৫০ তকৈও অধিক বিষয়া আৰু আঞ্চলিক স্বাস্থ্য সাংবাদিক উপস্থিত আছিল।
আৰম্ভণিতে কেন্দ্ৰীয় স্বাস্থ্য মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ক’ভিড মহামাৰীৰ সময়ত সংবাদ মাধ্যমক তেওঁলোকৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকাৰ বাবে ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে। তেওঁ কয় যে এনে প্ৰত্যাহ্বানৰ সময়ত সংবাদ মাধ্যমৰ লোকসকলে সত্যভিত্তিক তথ্য প্ৰদান কৰি পৌৰাণিক অন্ধবিশ্বাস আৰু ভয় দূৰ কৰি আৰু টীকাকৰণৰ প্ৰতি আগ্ৰহ আৰু সংকোচৰ দ্বৈত সমস্যা সমাধান কৰি মহামাৰীৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়াৰ ক্ষেত্ৰত সফল হৈছে। ক’ভিড সংকটৰ সময়ত পিআইবি, ডিডি নিউজ, এআইআৰ নিউজ আৰু সংবাদ মাধ্যমৰ কৰ্মীসকলে পালন কৰা সক্ৰিয় ভূমিকাৰ কথা উল্লেখ কৰি তেওঁ কয় যে কেৱল চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাই নহয়, 'সবকা সাথ, সবকা বিকাশ, সবকা বিশ্বাস আৰু সবকা প্ৰয়াসে' আমাক বিশ্বৰ অন্যতম বৃহৎ আৰু সফল টীকাকৰণ কাৰ্যসূচী ৰূপায়ণ কৰিবলৈ বাধ্য কৰিছে। তেওঁ এই সময়ছোৱাত প্ৰাণ হেৰুওৱা সাংবাদিকসকলৰ প্ৰতি গভীৰ সমবেদনা জ্ঞাপন কৰে।
তেওঁ লগতে কয়, "গণতন্ত্ৰৰ চতুৰ্থ স্তম্ভ-সংবাদ মাধ্যমে মহামাৰীৰ সময়ত তেওঁলোকৰ সম্ভাৱনা প্ৰদৰ্শন কৰাৰ ক্ষেত্ৰত এক উচ্চ মানদণ্ড নিৰ্ধাৰণ কৰিছে।" তেওঁ এখন সমৃদ্ধ ভাৰতৰ বাবে আমাক এখন সুস্থ ভাৰতৰ প্ৰয়োজন আৰু এখন সুস্থ ভাৰতৰ বাবে আমাক সুস্থ নাগৰিকৰ প্ৰয়োজন- এই বাৰ্তা প্ৰচাৰ কৰিবলৈ আহ্বান জনায় । "আমি জনসাধাৰণক সম্পূৰ্ণ টীকাকৰণ কভাৰেজৰ দিশত উৎসাহিত কৰাৰ বাবে হৰ ঘৰ দস্তকৰ দ্বিতীয় পৰ্যায় আৰম্ভ কৰিছো। ক’ভিডৰ সম্পূৰ্ণ টীকাকৰণৰ বাৰ্তা জনসাধাৰণলৈ কঢ়িয়াই নিয়াৰ ক্ষেত্ৰত মই আপোনালোকৰ সমৰ্থন বিচাৰো", তেওঁ কয়। কেন্দ্ৰীয় স্বাস্থ্য মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে সংবাদ মাধ্যমক যক্ষ্মা নিৰ্মূল, ছানি, কেটেৰেক্ট আৰু ই-সঞ্জীৱনী আৰু আঞ্চলিক পৰ্যায়ত মন্ত্ৰালয়ৰ অন্যান্য বিভিন্ন পদক্ষেপৰ চলিত প্ৰচেষ্টাক সমৰ্থন কৰিবলৈ আৰু নাগৰিকসকলক বৃহৎ সংখ্যাত আগবাঢ়ি আহিবলৈ আৰু জন অংশগ্ৰহণৰ জৰিয়তে উৎসাহেৰে এই অভিযানসমূহৰ অংশ হ'বলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰিবলৈ আহ্বান জনায়।
ড০ মনসুখ মাণ্ডব্যই কয় যে ভাৰতে স্বাস্থ্যক সেৱা হিচাপে গণ্য কৰে আৰু দেশখনে ইয়াৰ প্ৰশিক্ষিত আৰু দক্ষ জনশক্তিৰ জৰিয়তে বিশ্বক স্বাস্থ্যসেৱা প্ৰদান কৰাৰ বাবে এক আগশাৰীৰ বিশ্বব্যাপী ভূমিকা গ্ৰহণ কৰিবলৈ সাজু। তেওঁ কয় যে ভাৰত কেৱল 'ভাৰতত আৰোগ্য' নহয়, বৰঞ্চ ইয়াৰ অনুনাদশীল চিকিৎসা মূল্য পৰ্যটনৰ জৰিয়তে 'ভাৰতৰ দ্বাৰা আৰোগ্য'ৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ বিন্দুত উপনীত হৈছে য'ত আমাৰ চিকিৎসা বৃত্তিধাৰীসকলক কেৱল আমাৰ দেশৰ বাবেই নহয়, বিশ্ব স্তৰত সেৱা আগবঢ়োৱাৰ বাবেও ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰি।
কেন্দ্ৰীয় স্বাস্থ্য মন্ত্ৰালয়ৰ যুটীয়া সচিব শ্ৰী লাভ অগ্ৰৱালে ক’ভিড-১৯ মহামাৰী ব্যৱস্থাপনা, ক’ভিড-১৯ টীকাকৰণ যাত্ৰা, মুখ্য মাইলষ্ট’ন আৰু সাম্প্ৰতিক পৰিস্থিতিক সামৰি লোৱা ক’ভিড-১৯ টীকাকৰণ যাত্ৰা, হৰ ঘৰ দস্তক অভিযান, টীকাকৰণ মৈত্ৰী উদ্যোগৰ অধীনত বিশ্বব্যাপী টিকাকৰণ প্ৰচেষ্টাত ভাৰতৰ সমৰ্থন, বিশ্বব্যাপী কল্যাণ হিচাপে কোউইন আৰু ক’ভিড-১৯ ব্যৱস্থাপনাৰ সময়ত সম্প্ৰদায়টোৰ সৈতে কাৰ্যকৰী যোগাযোগ নিশ্চিত কৰাত সংবাদ মাধ্যমৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা সম্পৰ্কে উপস্থাপন কৰে ।
অংশগ্ৰহণকাৰীসকলে তেওঁলোকৰ অভিজ্ঞতা, ৰাজ্যসমূহৰ সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ অনুশীলন, তেওঁলোকে সন্মুখীন হোৱা বিভিন্ন প্ৰত্যাহ্বান আৰু জ্ঞানদায়ী পৰামৰ্শ ভাগ বতৰা কৰে।