Ministry of Micro,Small & Medium Enterprises
Continuation of the on-going Plan Scheme - Prime Minister’s Employment Generation Programme (PMEGP), over the 15th Finance Commission cycle for five years from 2021-22 to 2025-26 with an outlay of Rs.13554.42 Crore
30 MAY 2022 4:07PM by PIB Delhi
Ministry of MSME, Government of India is implementing Prime Minister’s Employment Generation Programme (PMEGP), to facilitate generation of employment opportunities for unemployed youth across the country by assisting setting up of micro-enterprises in non-farm sector. KVIC is national level nodal agency. At State/District level State office of KVIC, State KVIBs and DICs are the implementing agencies. Coir Board is the implementing Agency for the Coir Units.
Entire process of application to sanction and release of funds by banks is online through the portal https://www.kviconline.gov.in/pmeepeportal/pmegphome/index.jsp.
Since its inception in 2008-09, about 7.8 lakh micro enterprises have been assisted with a subsidy of Rs 19,995 Crore generating estimated sustainable employment for 64 lakh persons. About 80% of the units assisted are in rural areas and about 50% units are owned by SC, ST and women categories.
The PMEGP has now been approved for continuation over the 15th Finance Commission Cycle for five years from 2021-22 to 2025-26 with an outlay of Rs.13554.42 Crore. Following major modifications/improvements have been made in the existing Scheme:
• i. Increasing the maximum project cost from existing Rs.25 lakh to Rs. 50 lakh for manufacturing units and from existing Rs.10 lakh to Rs.20 lakh for service units.
1. Modify definition of village industry and Rural Area for PMEGP. Areas falling under Panchayti Raj institutions to be accounted under rural area, where as areas under Municipality to be treated as urban area.
2. All Implementing Agencies are allowed to receive and process applications in all areas irrespective of the rural or urban category.
3. PMEGP applicants under aspirational districts and transgender will be treated as Special category applicants and entitled for higher subsidy.
Major impact: Scheme will create sustainable estimated employment opportunities for about 40 lakh persons in five financial years.
States/districts covered: All the States/UTs will be covered under the Scheme.
Higher rate of Margin Money subsidy - 25% of the project cost in urban area and 35% of the project cost in rural areas, for special category applicants including, SC, ST, OBC, women, Transgender, Physically Disabled, NER, Aspirational and Border district applicants. For General category applicants subsidy is 15% of the project cost in urban area and 25% of the project cost in rural areas.
Revised scheme guidelines will be available on the website: msme.gov.in

মাইক্রো, স্মোল অমসুং মেদিয়ম ইন্তর্প্রাইজেস মন্ত্রালয়
হৌজিক চৎনরিবা প্লান স্কিম মখা চত্থবা – প্রাইম মিনিস্তর্স এমপ্লোইমেন্ত জেনেরেসন প্রোগ্রাম (পি.এম.ই.জি.পি.), ১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসনগী চহি মঙাগী মতমগী মথক্তা ২০২১-২২দগী ২০২৫-২৬ ফাওবা লুপা করোর ১৩৫৫৪.৪২গী শেনফমগা লোয়ননা
30 MAY 2022 4:07PM by PIB Imphal
ভারত লৈঙাক্কী এম.এস.এম.ই. মন্ত্রালয়না নন-ফার্ম সেক্তরদা লৈবাক শিনবা থুংনা মাইক্রো-এন্তরপ্রাইজশিং শেমগৎপদা মতেং পীদুনা থবক ফংদনা লৈরিবা নহাশিংদা থবক পীবগী খুদোংচাবা ফংহন্নবগীদমক প্রাইম মিনিস্তর্স এমপ্লোইমেন্ত জেনেরেসন প্রোগ্রাম (পি.এম.ই.জি.পি.) পায়খত্তুনা লাক্লি‍। কে.ভি.আই.সি.না নেস্নেল নোদেল এজেন্সী ওইরি‍। স্তেত/ দিস্ত্রিক্তকী থাক্তা কে.ভি.আই.সি.গী স্তেত ওফিস, কে.ভি.আই.বি.গী স্তেত ওফিস অমসুং দি.আই.সি.শিংনা ইমপ্লিমেন্তিং এজেন্সীশিং ওইরি‍। কোইর বোর্দনা কোইর য়ুনিৎশিংগী ইমপ্লিমেন্তিং এজেন্সী ওইরি‍।
এপ্লিকেসন্দগী হৌরগা সেংসন অমসুং বেঙ্কশিংনা ফন্দ থাদোকপা ফাওবগী থৌওং পুম্নমক পোর্তেল https://www.kviconline.gov.in/pmeepeportal/pmegphome/index.jsp গী খুত্থাঙদা ওন্লাইন্দা তৌবনি‍।
২০০৮-০৯দা হৌদোকখিবদগী হৌরগা, মাইক্রো এন্তরপ্রাইজেজ লাখ ৭.৮লোমদা লুপা করোর ১৯,৯৯৫গী সবসিদীগা লোয়ননা মতেং পাংদুনা মীওই লাখ ৬৪গী তুং কোইগদবা থবক পীবা ঙমখ্রে‍। মতেং পীখ্রবা য়ুনিৎশিংগী ৮০% রোমদি খুঙ্গঙগী লমদা লৈবনি অদুগা য়ুনিৎ ৫০%রোম্না এস.সি., এস.তি. অমসুং নুপীশিংনা মপু ওইবনি‍।
হৌজিক পি.এম.ই.জি.পি. অসি চহি মঙাগী ১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসন সাইকল ২০২১-২২দগী ২০২৫-২৬ ফাওবা লুপা করোর ১৩৫৫৪.৪২গী শেন্ফমগা লোয়ননা শাংদোক্নবা অয়াবা পীখ্রে‍। হান্না লৈরিবা স্কিম অসিদা মখাদা পীরিবা অচৌবা শেমদোক-শেমজিনশিং অসি তৌরে:
১. খ্বাইদগী য়ামবা প্রোজেক্ত কোস্ত হান্না লৈরমবা মেনুফেকচরিং য়ুনিৎকী লুপা লাখ ২৫দগী লুপা লাখ ৫০ অদুগা সর্ভিস য়ুনিৎকী লুপা লাখ ১০দগী লুপা লাখ ২০দা হেনগৎখ্রে‍।
২. পি.এম.ই.জি.পি.গীদমক্তা ভিলেজ ইন্দস্ত্রী অমসুং খুঙ্গঙগী মফমগী ৱাহন্থোক শেমদোক্লে‍। পঞ্চায়তি রাজ ইন্সতিত্যুসনশিংগী মখাদা লৈরিবা মফমশিংনা খুঙ্গঙগী লম অদুগা ম্যুনিসিপালিতীগী মখাদা লৈবা মফমশিংনা ময়োল্লম হায়না খঙনরগনি‍।
৩. ইমপ্লিমেন্তিং এজেন্সী পুম্নমক্না খুঙ্গঙ নৎত্রগা ময়োল্লম কাঙবুগী ৱাফম থমদনা হীরম খুদিংমক্কী এপ্লিকেসন লৌশিনবা অমদি প্রোসেস তৌবা য়াহল্লে‍।
৪. এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তশিংগী মীওইশিং অমসুং ত্রান্সজেন্দর এপ্লিকান্তশিংবু স্পিসিএল কেতগরী ওইনা শকখঙদুনা হেন্না ৱাংবা সবসিদী ফংহনগনি‍।
অচৌবা ইনোৎ: স্কিম অসিনা শেনবা চহি মঙাসিদা চাউরাক্না মীওই লাখ ৪০রোমদা থবক পীবগী খুদোংচাবা শেমগৎকনি‍।
কোনশিল্লিবা স্তেত/দিস্ত্রিক্তশিং: স্কিম অ্রসিগী মখাদা স্তেত/য়ু.তি. পুম্নমক কোনশিনগনি‍।
মার্জিন মনী সবসিদী হেন্না ৱাংবা – ময়োল্লমগী মফমশিংদা প্রোজেক্ত কোস্তকী ২৫% অদুগা খুঙ্গঙগী লম, এস.সি., এস.তি., ও.পি.সি., নুপী, ত্রান্সজেন্দর, হকচাঙগী ফীভম শোইনাইবা, এন.ই.আর., এস্পিরেস্নেল অমসুং ঙমখৈগী দিস্ত্রিক্তশিংগী এপ্লিকান্তশিংগী ৩৫%‍। জেনেরেল কাঙলুপকী এপ্লিকান্তশিংগী সবসিদী ময়োল্লমগী ওইনা প্রোজেক্ত কোস্তকী ১৫% অদুগা খুঙ্গঙগী লমগীনা ২৫% ওইগনি‍।
নৌনা শেমদোক্লবা স্কিমগী চৎন-পথাপশিং ৱেবসাইত অসিদা ফংবিগনি: msme.gov.in