Ministry of Ports, Shipping and Waterways
Shri Sarbananda Sonowal advocates for Ecologically responsible Economic Growth
Power of Water must be respected & honed for sustainable development & prosperity in the region
Calls for harnessing marine resources of the countries towards a sustainable & environment friendly ‘Blue Economy’
28 MAY 2022 5:22PM by PIB Delhi
Union Minister of Ports, Shipping & Waterways and Ayush, Shri Sarbananda Sonowal advocated for an ecologically responsible economic growth in the South east Asian region. The Minister was speaking at the Special Plenary session in the 3rd edition of NADI dialogue organised by Asian Confluence in Guwahati today.
The Union Minister highlighted the time tested and historical ties that the Northeast India has built with the South east Asian countries along with Nepal, Bhutan and Bangladesh. The maritime routes via Ganga, Brahmaputra and Mekong have always played a pivotal role in building an economic rationale for the region to grow apart from other socio-cultural influences. The Minister also spoke about the role played by the great Chaolung Sukapha in building the greater Assamese society and how his endeavours eventually led to the foundation of the state of Assam.
Addressing the august gathering, the Shri Sonowal said, “Our shared history and familiar conditions has created a common ground to build a peaceful & sustainable future. The Indian government is deeply committed to work towards its ambitious Act East Policy, as envisaged by our Prime Minister Shri Narendra Modiji, to advance our shared values & legacy for the benefit of humanity, peace, stability & prosperity. With evolving global realities, the engines of economic growth is moving towards. We have an opportunity here to become partners as the Indian Ocean becomes the centre of the emerging ‘Age of Asia’. This new awakening is a recognition of our interlinked destinies, interdependence for a cleaner environment and in our belief of shared opportunities. We, who live in & around our Indian Ocean, must own & bear primary responsibility for peace, stability and prosperity in the region’’.
Speaking on the Act East policy of the Government the Minister further said, “The vision of our Prime Minister is to act for a better tomorrow. The tactical shift from Look East to Act East policy of the government is a testament to this vision. Our government remains deeply committed to this policy and, at the heart of this, are the ASEAN countries. A deeper economic integration with the dynamic South East Asian Nations , is an important aspect of our Act East Policy. To this effect, we are getting closely intertwined in a web of co-prosperity through an intricate network of rail, road, air and maritime links. We are also working to revive waterways in India and use them aggressively for cargo and passenger traffic as it saves cost & environmentally sound means of transport. We have made impressive strides in using the Indo Bangladesh Protocol Route (IBRP) to transport heavy cargo. This has also benefitted our neighbouring countries like Nepal and Bhutan to access the Indian Ocean. Maritime transportation helps strengthen the economic integration. I call upon all of you to initiate steps to augment infrastructure and capacity at all major ports. We all have to take time bound initiatives to reduce the structural gap in terms of maritime and shipping infrastructure.
Speaking on the premise of economic growth riding on ecological balance, Shri Sonowal emphasised on ‘Blue Economy’ concept & said, “A related aspect is the emergence of the Blue Economyas a promising new pillar of prosperity in the region, with immense economic and employment potential. India is seeking a more cooperative and integrated future for the region through development of the ocean-based blue economy. A distinct feature of the Blue Economy lies in harnessing of marine resources for economic and social development and environmental sustainability without undermining the conservation and restocking aspects of these finite natural resources.”
The session was also attended by Mr Muhammad Imran, High Commissioner of Bangladesh to India; Mr Jigme Thinlye Namgya, Consul General of Bhutan; Mr Dato Alaihuddin Mohd Taha, High Commissioner of Brunei Darussalam to India; Mr Ung Sean, Ambassador of Cambodia to India; Ms Ina H. Krisnamurthi, Ambassador of Indonesia to India; Mr Bounneme Chouanghom, Ambassador of Lao PDR to India; Mr Dato Hidayat Abdul Hamid, High Commissioner of Malaysia to India; Mr Moe Kyaw Aung, Ambassador of Myanmar to India; Mr Ramon S Bagatsing, Ambassador Extraordinary and Plenipotentiary of the Philippines to India; Mr Simon Wong Wie Kuen, High Commissioner of Singapore to India; Ms Pattarat Hongtong, Ambassador of Thailand to India; Mr. Pham Sanh Chau, Ambassador of Vietnam to India along with other dignitaries and eminent people.

শিপ্পিং মন্ত্রালয়
শ্রী সর্বানন্দ সোনোৱালনা অকোইবগী ফীভমদা শোকহনদবা ইকনোমিক গ্রোথ লৈহনবগী অপাম্বা ফোঙদোকখ্রে
লমদম অসি চাউখৎহন্নবগীদমক ঈশিংগী শক্তি ইকাই খুম্নবা অমসুং সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত হেনগৎহনবা তাই
সস্তেনেবল ওইবা অমসুং অকোইবগী ফীভম শোক্তবা ‘ব্ল্যু ইকনোমী’ অমগী মাইকৈদা চংশিন্নবা লৈবাক অসিগী মেরিন রিসোর্সশিং শীজিন্ননবা হায়খ্রে
28 MAY 2022 5:22PM by PIB Imphal
পোর্তস, শিপ্পিং এন্দ ৱাতরৱেজ অমসুং আয়ুশকী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী সর্বানন্দ সোনোৱালনা সাউথ ইস্ত এসিয়ন রিজনদা অকোইবগী ফীভম শোকহনদবা ইকনোমিক গ্রোথ অমা পুরক্নবগীদমক অপাম্বা ফোঙদোকখ্রে। মন্ত্রীনা ঙসি গুৱাহাতিদা পাঙথোকপা এসিয়ন কনফ্লুয়েন্দনা শিনবা এন.এ.দি.আই. দাইলোগকী ৩শুবা ইদিসনগী স্পেসিএল প্লেনরী সেসন্দা ৱা ঙাংখি।
কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা অৱাং নোংপোক ভারতনা নেপাল, ভুতান অমসুং বাংলাদেশকা লোয়ননা সাউথ ইস্ত এসিয়ন লৈবাকশিংগা লোয়ননা মতম শাংলবা অমসুং পুৱারীগী মরীশিং লৈনৈ হায়না ফোঙদোকখি। গঙ্গা, ব্রহ্মপুত্র অমসুং মেকোংগী থংদা মেরিতাইম রুৎশিং অসিনা মতম চুপ্পদা রিজম অসিগী ইকনোমিক রেসনেল শেমগৎপদা মরু ওইবা থৌদাং লৌখি। মন্ত্রীনা অচৌবা অসামিজকী খুন্নাই অমা শেমগৎপদা অথৌবা চাওলুং সুকাফানা লৌখিবা থৌদাং অমসুং অসাম হায়বা রাজ্য অসি শেমগৎনবা মহাক্না করম্না হোৎনখিবগে হায়বগী মতাংদা পাউদমখি।
মীতিন অদুদা ৱা ঙাংবদা শ্রী সোনোৱালনা হায়খি, “ঐখোয়গী মান্নবা পুৱারী অমসুং মান্নবা ফীভমশিং অসিনা শান্তি লৈবা অমসুং সস্তনেবল ফ্যুচর অমা শেমগৎনবা মান্নবা ফম্পাক অমা শেমখি। ভারত সরকারনা ঐখোয়গী প্রধান মন্ত্রীনা শেমগৎখিবা মাগী অচৌবা এক্ত ইস্ত পোলিসীগী মাইকৈদা থবক পাইখৎনবা খোঙফম চেৎনা লেপ্পি, মসিনা মীওইবা খুন্নাইবগী কান্নগদবা, শান্তি অমদি তুংদু লৈতাবা অমসুং চাউখৎপা শিয়র ভেল্যু অমসুং লিগেসী চাউখৎহন্নবা হোৎনরি। গ্লোবেল রিএলিতীশিং চাউখৎলকপগা লোয়ননা ইকনোমিক গ্রোথকী ইঞ্জিন অসিনা মাংদা চংশিল্লি। ইন্দিয়ন ওসিন অসিনা ‘এজ ওফ এসিয়া’গী সেন্তর ওইরকপগা লোয়ননা পার্তনরশিং ওইনবা ঐখোয়না খুদোংচাবা অমা ফংখি। মসিগী অনৌবা খোঙথাং অসি অফবা অকোইবগী ফীভম অমগীদমক ঐখোয়গী ইন্তরলিঙ্ক দেস্তিনিশিং, ইন্তরদিপেন্দেন্স অমসুং খুদোংচাবশিং ঐখোয়দা থাজবা থম্লিবা অসিবু শকখঙবনি। ঐখোয়গী ইন্দিয়ন ওসিনগী অকোইবদা হিংলিবা ঐখোয়না লমদম অসিদা শান্তি, তংদু লৈতাবা অমসুং চাউখৎপা পুরক্নবগীদমক মপুং ওইবা থৌদাং লৌগদবনি।”
সরকারগী এক্ত ইস্ত পোলিসীগী মতাংদা মন্ত্রীনা হায়খি, “ঐখোয়গী প্রধান মন্ত্রীগী বিজন অসি হেন্না ফবা হয়েংগীদমক খোঙথাং লৌখৎপনি। লুক ইস্ততগী সরকার অসিগী এক্ত ইস্ত পোলিসীদা চাউনা অহোংবা লাকপা অসি বিজন অসিগী খুদম অমনি। ঐখোয়গী সরকারনা পোলিসী অসি চাউখৎহন্নবা কন্না হোৎনরি। মসিদা এসিয়ন লৈবাকশিং অসি য়াম্না মরু ওই। দাইনামিক সাউথ ইস্ত এসিয়ন লৈবাকশিংগা লোয়ননা অচেৎপা ইকনোমিক ইন্তিগ্রেসন তৌবা অসি ঐখোয়গী এক্ত ইস্ত পোলিসীগী মরু ওইবা মচাক অমনি। ঙসি ফাওবদা ঐখোয়না রেল, রোদ, এয়র অমসুং মেরিতাইল লিঙ্কশিংগী নেৎৱার্ক অমগী খুত্থাংদা পুন্না চাউখৎমিন্ননবা হোৎনমিন্নরি। ঐখোয়না ভারত্তা ৱাতরৱেজ নৌনা শেমগৎনবা অমসুং মসিনা চৎথোক-চৎশিনগী শেল চংদবা অমসুং অকোইবদা শোকহনদবা মওংদা কার্গো অমসুং পেসেঞ্জর ত্রাফিক্কীদমক শীজিন্ননবা কন্না হোৎনরি। ঐখোয়না অরুম্বা কার্গো পুথোক-পুশিন তৌনবা ইন্দো বাংলাদেশ প্রোতোকোল রুৎ (আই.বি.আর.পি.) শীজিন্নখি। মসিনা নেপাল অমসুং ভুতানগুম্বা য়ুমলোন্নরিবা লৈবাকশিং অসিদা ইন্দিয়ন ওসিনগী এক্সেস ফংহনখি। নখোয় পুম্নমক্তা মরু ওইবা হীথাংফমশিংদা ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং কেপাসিতী হেনগৎহন্নবা খোঙথাংশিং পাইখৎনবা ঐহাক্না হায়জরি। ঐখোয়না মেরিতাইম অমসুং শিপ্পিং ইনফ্রাস্ত্রকচরদা লৈরিবা স্ত্রকচরেল গেপ হন্থহন্নবা থবক পাইখৎপা মতম ওইরে।
অকোইবদা শোকহনদবা ফীভম অমদা ইকনোমিক গ্রোথ লৈহন্নবগী মতাংদা ৱা ঙাংলদুনা শ্রী সোনোৱালনা ‘ব্ল্যু ইকনোমী’গী ৱাখল্লোন অসিগী মতাংদা অসুম্না ফোঙদোকখি, “‘ব্ল্যু ইকনোমী’ অসিনা লমদম অসি চাউখৎহন্নবা অনৌবা য়ুম্বী অমা ওইনা হৌগৎলকপগা লোয়ননা মসিদা শেন্মীৎলোন অমসুং থবক পীনবগী মতিক ময়াই চেল্লি: ভারতনা ওসিন বেজ ব্ল্যু ইকনোমী শেমগৎপগী খুত্থাংদা লমদম অসিগী কোওপরেতিব অমসুং ইন্তিগ্রেতেদ ফ্যুচর অমা শেমগৎনবা হোৎনরি। ব্ল্যু ইকনোমীনা অকক্নবা নেচরেল রিসোর্সশিং অসি ঙাকশেন্দুনা অমসুং রিস্তোক তৌবগী ৱাখল্লোনগা লোয়ননা ইকনোমিক অমসুং সোসিএল দিবেলপমেন্ত অমসুং এনভাইর্নমেন্তেল্লী সস্তেনেবিলিতীগীদমক মেরিন রিসোর্সশিং শীজিন্ননবা হায়বা অসি মসিগী ফীচর অমনি।”
সেসন অসিদা হায় কম্মিসনর ওফ বাংলাদেশ তু ইন্দিয়া, শ্রী মুহম্মদ ইমরান; কনসল জেনরেল ওফ ভুতান, শ্রী জুগমে থিনল্যে মগ্যা, হায় কম্মসিনর ওফ ব্রুনৈ দরুস্সালম তু ইন্দিয়া শ্রী দাতো অলাইহুদ্দিন মোহম্মদ তহা; এম্বেসেদর ওফ কম্বোদিয়া তু ইন্দিয়া শ্রী উং সেন; এম্বেসেদর ওফ ইন্দোনেসিয়া তু ইন্দিয়া, কুমারি ইনা ঐচ. কৃষ্ণমুর্তি; এম্বেসেদর ওফ লাও পি.দি.আর. তু ইন্দিয়া শ্রী বৌনেমে চৌঅঙ্গোম; হায় কম্মিসনর ওফ মেলেসিয়া তু ইন্দিয়া শ্রী দাতো হিদায়া অব্দুল হমিদ; এম্বেসেদর ওফ ম্যান্মার তু ইন্দিয়া, শ্রী মো ক্যা ওং; এম্বেসেদর এক্সত্রাওর্দিনরী এন্দ প্লেনিপোতেন্দিয়রী ওফ দি ফিলিপিন্স তু ইন্দিয়া, শ্রী রামন এস ভগতসিং; হায় কম্মিসনর ওফ সিঙ্গাপুর তু ইন্দিয়া শ্রী সিমন ৱোং ৱি কুএন; এম্বেসেদর ওফ থাইলেন্দ তু ইন্দিয়া কুমারি পত্তারৎ হোংতোং; এম্বেসেদর ওফ বিয়েৎনাম তু ইন্দিয়া শ্রূ ফম সন চো লোয়ননা অতোপ্পা দিগনিতরীশিং অমসুং মশক নাইবা মীওইশিংনা শরুক য়াখি।