Prime Minister's Office
PM inaugurates India's biggest Drone Festival - Bharat Drone Mahotsav 2022
“Exactly 8 years ago we started implementing new mantras of good governance in India following the path of minimum government - maximum governance”
“Technology has helped a lot in furthering the vision of saturation and in ensuring last-mile delivery”
“We have made technology a key tool to impart new strength, speed and scale to the country”
“Today we are making technology available to the masses first”
“When technology goes to the masses, possibilities of its use also increase accordingly”
“Promotion of drone technology is another medium of advancing our commitment to good governance and ease of living”
27 MAY 2022 12:27PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated India's biggest Drone Festival - Bharat Drone Mahotsav 2022 today. He also interacted with Kisan drone pilots, witnessed open-air drone demonstrations and interacted with startups in the drone exhibition centre. Union Ministers Shri Narendra Singh Tomar, Shri Giriraj Singh, Shri Jyotiraditya Scindia, Shri Ashwini Vaishnaw, Shri Mansukh Mandaviya, Shri Bhupendra Yadav, many Ministers of State and leaders and entrepreneurs of drone industry were among those present on the occasion. The Prime Minister also gave away 150 drone pilot certificates.
Addressing the gathering, the Prime Minister conveyed his fascination and interest in the drone sector and said that he was deeply impressed by the drone exhibition and the spirit of the entrepreneurs and innovation in the sector. The Prime Minister also talked about his interaction with farmers and young engineers. He said that the energy and enthusiasm in the drone sector are visible and indicate India’s strength and desire to leapfrog into a leading position. “The sector shows great possibilities of a major sector for employment generation”, he said.
Recalling the new beginning exactly 8 years ago, the Prime Minister said “this was the time 8 years ago when we started implementing new mantras of good governance in India. Following the path of minimum government, and maximum governance, we have made ease of living, and ease of doing business a priority. We connected every citizen of the country with the facilities and welfare schemes by moving forward on the path of Sabka Saath Sabka Vikas.
The Prime Minister pointed out that during the earlier governments, technology was considered part of the problem and efforts were made to portray it as anti-poor. Due to this, there was an atmosphere of indifference regarding the use of technology in governance before 2014. The technology could not become part of the mood of the governance. The poor, the deprived, and the middle class suffered the most due to this. He also recalled the complicated procedures for availing of basic facilities leading to a sense of deprivation and fear. He said progress is possible only when we change with time. He added that technology has helped a lot in furthering the vision of saturation and in ensuring last-mile delivery. And I know that we can achieve the goal of Antyodaya by moving forward at this pace and are able to provide the poor segment with their entitlement by the use of Jan Dhan, Aaadhar, Mobile (JAM) trinity, he said. Experience of the last 8 years further strengthens my belief, the Prime Minister added. “We have made technology a key tool to impart new strength, speed and scale to the country”, Shri Modi emphasized.
The Prime Minister informed that today with the help of the Robust UPI framework developed by the country, lakhs of crores of rupees are being transferred directly to the bank account of the poor. Women, farmers, and students are now getting help directly from the government.
The Prime Minister cited PM Swamitva Yojana as an example of how drone technology is becoming the basis of a major revolution. Under this scheme, for the first time, every property in the villages of the country is being digitally mapped and digital property cards are being given to the people. “Promotion of drone technology is another medium of advancing our commitment to good governance and ease of living. In the form of drones, we have got a smart tool that is going to be part and parcel of common people’s lives'', he said.
The Prime Minister highlighted the importance of drone technology in the fields of defence, disaster management, agriculture, tourism, film and entertainment. He said that the use of this technology is bound to increase in the coming days. The Prime Minister also narrated the use of drones in his official decision making through examples of PRAGATI reviews and Kedarnath projects.
The Prime Minister said that drone technology is going to play a major role in empowering farmers and modernize their lives. As villages are witnessing the arrival of roads, electricity, optical fibre and digital technology. Still, agriculture work is being conducted in old ways, leading to hassles, low productivity and wastage. He also talked about continued dependence on the revenue department with regard to activities ranging from land records to flood and drought relief. The drone has emerged as an effective tool to tackle all these issues, he said. The Prime Minister also said that measures taken to help agriculture sectors have ensured that technology is no longer intimidating for the farmers.
The Prime Minister recalled that in earlier times, technology and its inventions were considered to be meant for the elite class. Today we are making technology available to the masses first, he said. Till a few months back, there were a lot of restrictions on drones. We have removed most of the restrictions in a very short time. We are also moving towards creating a strong drone manufacturing ecosystem in India through schemes like PLI. “When technology goes to the masses, possibilities of its use also increase accordingly”, the Prime Minister concluded.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী খ্বাইদগী চাউবা দ্রোন ফেস্তিবেল – ভারত দ্রোন মহোতসব ২০২২ হৌদোকখ্রে
“ঙসিদগী চপ চানা চহি ৮গী মমাংদা ঐখোয়না মিনিমম গবর্নমেন্ত – মেক্সিমম গবর্নেন্সকী লম্বীদা চত্তুনা ভারত্তা অফবা লৈঙাক্কী মন্ত্রদা থবক পায়খৎপা হৌখিবনি”
“তেক্নোলোজীনা লাস্ত মাইল দেলিবরী ফাওবা ওইথোকহনবা, সেচ্যুরেসনগী পান্দমবু মখা চত্থহনবদা ঐখোয়দা য়াম্না তেংবাংখি”
“ঐখোয়না তেক্নোলোজীবু লৈবাক্কী অনৌবা মপাঙ্গল, খোঙজেল অমসুং পাক-চাউবগী মতৌ পীনবা খুৎলায় অমা ওইহনখি”
“ঙসিদি, ঐখোয়না তেক্নোলোজীবু মীয়ামদা খ্বাইদগী অহানবদা ফংহল্লি”
“মীয়াম পুম্বনা তেক্নোলোজী শিজিন্নরকপা মতমদা মসিগী ওইথোকপা য়াবা কয়াসু মরী লৈননা হেনগৎলক্কনি”
“অফবা লৈঙাক অমসুং পুন্সি মহিংদা লাইথোকহনবা হায়বসিদা ঐখোয়না খোঙফম চেৎলিববু খুমাং চাউশিলহন্নবা অতোপ্পা পাম্বৈদি দ্রোন তেক্নোলোজী চাউখৎহনবনি”
27 MAY 2022 12:27PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ভারতকী খ্বাইদগী চাউবা দ্রোন ফেস্তিবেল – ভারত দ্রোন মহোতসব ২০২২ হৌদোকখ্রে। মহাক্না কিসান দ্রোন পাইলোতশিংগা ৱারী শাখি, ওপন-এয়র দ্রোন পাইবা য়েংখি, অমসুং দ্রোন উৎলিবা এগজিবিসন মফমদা স্তার্ত-অপশিংগা ৱারী শাখি। কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমার, শ্রী গিরিরাজ সিং, শ্রী জ্যোতিরাদিত্য সিন্দিয়া, শ্রী অশ্বিনি বৈশ্নো, শ্রী মনশুখ মন্দাবিয়া, শ্রী ভুপেন্দ্র য়াদব, রাজ্যগী মন্ত্রী অমসুং লুচিংবা কয়া, অমসুং দ্রোন ইন্দস্ত্রীগী ওন্তোপ্রিনর কয়াসু থৌরম অসিদা শরুক য়াখি। প্রধান মন্ত্রীনা দ্রোন পাইলোত সর্তিফিকেত ১৫০সু য়েন্থোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা মীতিন্দা ৱা ঙাংবদা মহাক্না দ্রোন সেক্তরদা থৱাই য়াওজবগী মতাংদা ফোংদোক্লদুনা দ্রোন একজিবিসন অমসুং সেক্তর অসিগী ওন্তোপ্রিনর অমসুং ইন্নোভেসন্না মহাক্কী পুক্নিং শুমহৎলে হায়না পাউদমখি। প্রধান মন্ত্রীনা লৌমী অমসুং নহা ওইরিবা ইঞ্জিনিয়র কয়াগা ৱারী শাবগী মতাংদসু ফোংদোকখি। দ্রোন সেক্তরদা থৱাই য়াওবা অমসুং পুক্নিং হেন্না চঙবগী মতৌ উবা ফংলি অমসুং মসিনা ভারতকী মপাঙ্গল অমসুং মকোকথোংবা মফমদা লৈনবা পাম্বগী মতৌসু তাক্লি হায়না মহাক্না হায়খি। “সেক্তর অসিনা মীয়ামদা থবক পীবা ঙমগদবা অচৌবা সেক্তর অমা ওইরকপা য়াবগী মতিকসু উৎলি”, হায়না মহাক্না মখা তাখি।
চহি ৮ চপ চানা হৌখিবা অনৌবা থৌওং অদুবু নিংশিংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা “ঙসিদগী চহি 8কী মতমসিদি, ঐখোয়না ভারত্তা অফবা লৈঙাক্কী মন্ত্রদা থবক পায়খৎপা হৌখিবা মতম্নি। মিনিমম গবর্নমেন্ত, মেক্সিমম গবর্নেন্সকী লম্বীদা চত্তুনা পুন্সি মহিং লায়থোকহনবা, কারবার তৌবা লাইহনবদা ঐখোয়না খ্বাইদগী অহেনবা মিৎয়েং চঙখিবনি। ঐখোয়না সবকা সাথ, সবকা বিকাসকী লম্বীদা মখা তানা চত্তুনা খুদোংচাবা অমসুং য়াইফ য়ুম্বালগী স্কিম কয়াগা লোয়ননা লৈবাক্কী মীয়াম খুদিংবু অমত্তা ওইনা পুন্সিনখি” হায়না ফোংদোকখি।
মমাং সরকার মতমদা তেক্নোলোজীবু শিংনবগী শরুক অমনি খল্লম্মি অমসুং মসিবু লাইরবগী মাইয়োক্তা লৈবনি হায়না উৎনবা হোৎনখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। মসিনা মরম ওইদুনা, ২০১৪গী মমাংগী লৈঙাকশিংদা তেক্নোলোজী শিজিন্নবগী মতাংদা হৌজিক্কা মান্নদবা ৱাখল্লোন লৈরম্মিবনি। তেক্নোলোজীনা লৈঙাকপগী থৌওংগী মনুং চনবা ঙম্লমদে। মসিনা লাইরবশিংদা, খুদোংচাবা ফংদবশিং অমসুং মিদ্দল ক্লাস্তা খ্বাইদগী হেন্না ৱাহনখি। তঙাই ফদবা খুদোংচাবা ফংনবগীদমক্তা অরুবা কাঙলোন কয়া লৈবনা মীয়ামদা অকীবা অমসুং খুদোংচাবা ফংদবগী থৌওং কয়া লৈহনখি। ঐখোয়না মতমগা লোয়ননা হোংবা ঙম্লবা মতুংদা চাউখৎপা ঙমগনি হায়না মহাক্না হায়খি। তেক্নোলোজীনা লাস্ত মাইল দেলিবরী ফাওবা ওইথোকহনবা, সেচ্যুরেসনগী পান্দমবু মখা চত্থহনবদা য়াম্না তেংবাংখি হায়না মহাক্না মখা তানা ফোংদোকখি। ঐখোয়না মান্নবা খোঙজেল অসিদা তুংলমচত্তা চঙশিন্দুনা আন্ত্যোদয়াগী পান্দম ফংবা ঙমগনি অমসুং জন ধন, আধার, মোবাইল (জে.এ.এম.) ত্রিনিতী শিজিন্নদুনা লাইরবশিংদা মখোয়গী ফংফম থোকপা ফংহনবা ঙমগনি হায়বা মহাক্না থাজবা লৈ হায়খি। চহি ৮দা খঙলকখিবা অমসুং তুংশিল্লকখিবা লৌশিংনা ঐহাক্কী থাজববু হেন্না কনখৎহল্লে হায়না মহাক্না হায়খি। “ঐখোয়না তেক্নোলোজীবু লৈবাক্কী অনৌবা মপাঙ্গল, খোঙজেল অমসুং পাক-চাউবগী মতৌ পীনবা খুৎলায় অমা ওইহনখি”, হায়না মহাক্না মরু ওইনা মিৎয়েং চঙখি।
লৈবাক অসিনা শেমখিবা চাউরবা য়ু.পি.আই. ফ্রেমৱর্ক্কী মতেংদগী লাইরবা কয়াগী বেঙ্ক একাউন্ততা লুপা করোর লাখ কয়া হকথেংননা য়ৌহনবা ঙম্লে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। নুপী, লৌমী, মহৈরোইশিংনা হৌজিক্তগী সরকারদগী হকথেংননা তেংবাং ফংলি।
প্রধান মন্ত্রীনা দ্রোন তেক্নোলোজীনা অচৌবা ইহৌ অমগী য়ুম্বী মতৌ করম্না ওইরক্লি হায়বগী মরী লৈননা পি.এম. স্বামিত্ব য়োজনাগী খুদম পীখি। য়োজনাগী অসিগী মতেংদগী, লৈবাক্কী খুঙ্গংগী প্রোপর্তী খুদিংগী খ্বাইদগী অহানবা ওইনা দিজিতেল মেপ্পিং তৌরি, মীয়ামদা দিজিতেল প্রোপর্তী কার্দ পীরি। “অফবা লৈঙাক অমসুং পুন্সি মহিংদা লাইথোকহনবা হায়বসিদা ঐখোয়না খোঙফম চেৎলিববু খুমাং চাউশিলহন্নবা অতোপ্পা পাম্বৈদি দ্রোন তেক্নোলোজী চাউখৎহনবনি। মীয়ামগী পুন্সিগী শরুক অমা ওইগদবা স্মার্ত তুল অমা ঐখোয়না দ্রোনগী মওংদা ফংলবনি”, হায়না মহাক্না হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা দিফেন্স, দিজাজতর মেনেজমেন্ত, লৌউ-শিংউ, তুরিজম, ফিল্ম অমসুং ইন্তর্তেনমেন্তকী লমদা দ্রোন তেক্নোলোজী কয়া য়াম্না মরু ওইবগে হায়বগী মতাংদা মীয়ামগী পুক্নিং চিংশিনখি। লাক্কদৌরিবা মতমশিংদা দ্রোন শিজিন্নবগী চাংসু য়াম্না হেনগৎলক্কনি হায়না মহাক্না হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা প্রগতী রিভিয়ু অমসুং কেদার্নাথ প্রোজেক্তকী খুদমগী খুত্থাংদা মহাক্কী ওফিসিএল ওইবা ৱারেপ লৌবদা দ্রোন শিজিন্নবগী থৌওংবুসু মীয়ামদা পাউদমখি।
দ্রোন তেক্নোলোজীনা লৌমীশিংগী পাঙ্গল হাপ্পা অমসুং মখোয়গী পুন্সি মহিংবু মতমগা চুনহনবদা অচৌবা থৌদাং লৌগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। খুঙ্গংশিংদা লম্বী, মৈ, ওপ্তিকেল ফাইবর অমসুং দিজিতেল তেক্নোলোজী কয়া য়ৌরকপা ঐখোয়না উরে। অদুবু, লৌউ-শিংউবগী থবকশিংদি অরিবা মতমগী পাম্বৈ অদুমক শিজিন্নরি অমসুং মসিনা মরম ওইরগা খুদোংচাবা কয়া লৈহল্লি, পোত্থোক য়াম্না পুথোক্ত্রি, অমসুং পোত্থোক কয়া মাঙলি। লেন্দ রেকোর্দ শেন্নবদগী হৌদুনা ঈশিং ইচাও অমসুং লৈকং থোকপগী তেংবাং ফাওবদা রেভেন্যু বিভাগকী মখা অদুমক পোন্দুনা লৈরিবগী থৌওংবুসু মহাক্না পনখি। দ্রোন তেক্নোলোজীনা মসিগুম্বা খুদোংচাদবা কয়াগী ৱারোইশিন পীবা ঙম্বা কান্নবা খুৎলায় অমা ওইনা থোক্লক্লি হায়না মহাক্না হায়খি। লৌউ-শিংউ সেক্তরবু তেংবাংনবগীদমক্তা পায়খৎখিবা থৌরাংশিংনা লৌমীশিংদা তেক্নোলোজীগী অকীবা লৈহন্দ্রে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি।
মমাংগী মতমশিংদা, তেক্নোলোজী অমসুং মরী লৈনবা অনৌবা পোৎলমশিংবু অৱাংবা থাক্কী মীওইখক্কীনি হায়না খন্নরম্মি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। ঙসিদি, ঐখোয়না তেক্নোলোজীবু মীয়ামদা হান্না ফংহন্নবা হোৎনরি হায়না মহাক্না হায়খি। থা খরগী মমাংদা ফাওবা দ্রোনগী মতাংদা অথিংবা কয়া অমা লৈরম্মি। ঐখোয়না অতেনবা মতমদা অথিংবা অয়াম্ববু লৌথোকখি। ঐখোয়না পি.এল.আই.গুম্বা স্কিমগী খুত্থাংদা ভারত্তা দ্রোন মেন্যুফেকচরিংগী মপাঙ্গল লৈবা ইকোসীস্তেম অমা শেমগৎপগী মাইকৈদা খোঙদারি। “মীয়াম পুম্বনা তেক্নোলোজী শিজিন্নরকপা মতমদা মসিগী ওইথোকপা য়াবা কয়াসু মরী লৈননা হেনগৎলক্কনি”, হায়দুনা প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী ৱারোল লোইশিনখি।
ड्रोन टेक्नॉलॉजी को लेकर भारत में जो उत्साह देखने को मिल रहा है, वो अद्भुत है।
ये जो ऊर्जा नज़र आ रही है, वो भारत में ड्रोन सर्विस और ड्रोन आधारित इंडस्ट्री की लंबी छलांग का प्रतिबिंब है।
ये भारत में Employment Generation के एक उभरते हुए बड़े सेक्टर की संभावनाएं दिखाती है: PM
— PMO India (@PMOIndia) May 27, 2022
8 वर्ष पहले यही वो समय था, जब भारत में हमने सुशासन के नए मंत्रों को लागू करने की शुरुआत की थी।
Minimum government, maximum governance के रास्ते पर चलते हुए, ease of living, ease of doing business को हमने प्राथमिकता बनाया: PM @narendramodi
— PMO India (@PMOIndia) May 27, 2022
पहले की सरकारों के समय टेक्नॉलॉजी को problem का हिस्सा समझा गया, उसको anti-poor साबित करने की कोशिशें हुईं।
इस कारण 2014 से पहले गवर्नेंस में टेक्नॉलॉजी के उपयोग को लेकर उदासीनता का वातावरण रहा।
इसका सबसे अधिक नुकसान गरीब को हुआ, वंचित को हुआ, मिडिल क्लास को हुआ: PM
— PMO India (@PMOIndia) May 27, 2022
टेक्नोलॉजी ने last mile delivery को सुनिश्चित करने में, saturation के विजन को आगे बढ़ाने में बहुत मदद की है।
और मैं जानता हूं कि हम इसी गति से आगे बढ़कर अंत्योदय के लक्ष्य को प्राप्त कर सकते हैं: PM @narendramodi
— PMO India (@PMOIndia) May 27, 2022
ड्रोन टेक्नोलॉजी कैसे एक बड़ी क्रांति का आधार बन रही है, इसका एक उदाहरण पीएम स्वामित्व योजना भी है।
इस योजना के तहत पहली बार देश के गांवों की हर प्रॉपर्टी की डिजिटल मैपिंग की जा रही है, डिजिटल प्रॉपर्टी कार्ड लोगों को दिए जा रहे हैं: PM @narendramodi
— PMO India (@PMOIndia) May 27, 2022
पहले के समय में टेक्नोलॉजी और उससे हुए Invention, Elite Class के लिए माने जाते थे।
आज हम टेक्नोलॉजी को सबसे पहले Masses को उपलब्ध करा रहे हैं: PM @narendramodi
— PMO India (@PMOIndia) May 27, 2022
कुछ महीने पहले तक ड्रोन पर बहुत सारे restrictions थे।
हमने बहुत ही कम समय में अधिकतर restrictions को हटा दिया है।
हम PLI जैसी स्कीम्स के जरिए भारत में ड्रोन मैन्यूफेक्चरिंग का एक सशक्त इकोसिस्टम बनाने की तरफ भी बढ़ रहे हैं: PM @narendramodi
— PMO India (@PMOIndia) May 27, 2022