Ministry of Education
Union Minister for Education Shri Dharmendra Pradhan attends XXVII Convocation of NEHU, Meghalaya
Universities are melting pot of ideas, innovation and aspirations - Shri Dharmendra Pradhan
21 MAY 2022 6:59PM by PIB Delhi
Union Minister for Education, Skill Development and Entrepreneurship Shri Dharmendra Pradhan today attended the XXVII Convocation of the North Eastern Hill University (NEHU), Meghalaya as the Chief Guest and conferred degrees to the passing out students for 2020 and 2021 at the ceremony held in the Shillong campus.
Shri Pradhan congratulated all the passing out students and extended his best wishes for their bright future ahead. He urged them to bring in the change in the society by participating in the knowledge-based revolution to become job providers. Our universities are melting pot of ideas, innovation and aspirations and universities should be a breeding ground for research— research for welfare of society & mankind and for furthering ease-of-living, he added.
The Minister highlighted that NEP 2020 is a transformative pathway for all of us in creating global citizens. The National Education Policy focuses on universalisation of early childhood care & education and also emphasises on learning in all Indian languages. He thanked Prime Minister Shri Narendra Modi for reiterating the importance of all Indian languages. No language is less than the other, he added.
Shri Pradhan complimented Chief Minister Shri Conrad Sangma for giving special focus on early childhood care and education in the state of Meghalaya in line with the NEP 2020. This will ensure that our children live up to their full potential.
Shri Pradhan said that as we celebrate the Amrit Mahotsav, our youth should also shift their focus from rights to responsibilities. Walking on the path of duties, we have to take our country to new heights in the next decade, he added. He encouraged to create a strong alumni network. Let us give back either materially or intellectually to our schools & universities and also take responsibility of our state, country and humanity. There’s never been a better time to give back, he added.
Meghalaya Chief Minister Shri Conrad Sangma,who attended the event along with the Union Minister, urged the passing out students to explore and take calculative risks in life in order to reach the next level. Do not get demoralized by failure and do not let success get on to your head,” said the Chief Minister to the students.
A total of 15,955 degrees were awarded today during the convocation out of which 117 were PhD, 8 were M.Phil, 1559 were PG degrees and 14,271 were Bachelor’s degree. Meghalaya Education Minister Shri Lahkmen Rymbui, Vice-Chancellor NEHU Professor P. S. Shukla, faculty and students of NEHU gathered at the event held today.
Later the Union Minister along with Meghalaya Chief Minister Conrad K Sangma and State Education Minister Lahkmen Rymbui held a review meeting of Education, Skill Development and Entrepreneurship where senior officers of the central government also attended.
The Minister was happy to learn that Meghalaya is implementing the NEP in letter & spirit across spheres. State govt. initiatives like, Aspire Meghalaya and Prime Meghalaya are formalising talent discovery, recognising skills, supporting entrepreneurship & unlocking the potential of Meghalaya.
He said that progressive state like, Meghalaya must also lead efforts for establishing the national digital infrastructure, especially student registration portal as a part of the NDEAR and also bring its institutions under the NIRF & NAAC framework. He also suggested that NEHU should act as a knowledge partner for institutions across the state, especially in imparting skill development in frontier areas. Education Ministry of India will extend all support to make Meghalaya a model state in education and entrepreneurship.
Later in the day, Shri Pradhan visited Umsning Presbyterian school. He said Neuro-surgeon,pilot, engineer, soccer player,musician— ambitions & aspirations of future leaders from this school in Ri Bhoi district of Meghalaya will reaffirm the faith that India is going to become a knowledge society.

হ্যুমেন রিসোর্স চাউখৎ-থৌরাংগী মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী এজুকেসন মন্ত্রী শ্রী ধর্মেন্দ্র প্রধান্না মেঘালয়গী নেহুগী XXVII শুবা কনভোকেসন্দা শরুক য়াখ্রে
য়ুনিভর্সিতীশিং অসি আইদিয়া, ইনোবেসন অমসুং এস্পিরেসনশিংগী তুংনফমনি – শ্রী ধর্মেন্দ্র প্রধান
21 MAY 2022 6:59PM by PIB Imphal
এজুকেসন, স্কিল দিবেলপমেন্ত এন্দ ওন্তপ্রিনোরশিপকী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী ধর্মেন্দ্র প্রধান্না ঙসি অথোইবা মীথুংলেন ওইনা মেঘালয়গী নোর্থ ইস্তর্ন হিল য়ুনিভর্সিতী (নেহু)গী XXVII শুবা কনভোকেসন্দা শরুক য়াখহরে অমসুং শিল্লোংগী কেম্পসতা পাঙথোকখিবা থৌরম অসিদা ২০২০ অমসুং ২০২১দা পাস আউত তৌখিবা মহৈরোয়শিংদা দিগ্রী পীখ্রে।
শ্রী প্রধান্না পাস আউত তৌখিবা মহৈরোয় পুম্নমক্তা নুংঙাইবা ফোঙদোকখি মহাক্কী মখোয়গী তুংগী পুন্সিদা অফবা ওইনবা য়াইফ-মঙ্গোল পীখি। মহাক্না মখোয়দা জোব প্রোভাইদরশিং ওইনবা নোলেদজ-বেজ রিভোল্যুসন অমদা শরুক য়াদুনা খুন্নাইদা অহোংবা পুরক্নবা হায়খি। ঐখোয়গী য়ুনিভর্সিতীশিং অসি আইদিয়া, ইনোবেসন অমসুং এস্পিরেসনশিংগী তুংনফমনি অমসুং য়ুনিভর্সিতীশিং অসি খুন্নাই অমদি মীওইবা জাতি চাউখৎহন্নবা অমসুং মখা তানা ইজ-ওফ-লিবিং হেনগৎহন্নবা রিসর্চকী ব্রিদীং গ্রাউন্দ অমা ওইগদবনি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
মন্ত্রীনা এন.ই.পি. ২০২০ অসি গ্লোবেল সিতিজেন শেমগৎনবা ঐখোয় পুম্নমক্কী ওইনা অওনবা পুরক্কদবা লম্বেল অমনি হায়খি। নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী অসিনা অর্লী চাইল্দহুদ ক্যের অমসুং এজুকেসন য়ুনিভর্সেলাইজেসন তৌবদা মীৎয়েং চংলি অমসুং মসিনা ভারতকী লোল পুম্নমক তমশিনবদা মীৎয়েং থম্লি। মহাক্না প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ভারতকী লোল পুম্নমক্কী মরু ওইবা অদু নৌহৌনা খঙহনখিবগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকখি। লোল অমনা অমদগী তাবা লৈতে হায়না মহাক্না মখা তাখি।
শ্রী প্রধান্না মুখ্য মন্ত্রী শ্রী কোনরাদ সংমানা এন.ই.পি. ২০২০গী মখাদা মেঘালয়দা অর্লী চাইল্দহুদ ক্যের অমসুং এজুকেসন্দা অখন্নবা মীৎয়েং চংবগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকখি। মসিনা ঐখোয়গী অঙাংশিংনা মখোয়গী মপুং ফাবা মতিক ময়াই পুথোকপা ঙমহল্লগনি।
শ্রী প্রধান্না ঐখোয়না অমৃত মহোৎসব পালন তৌরিবা মতম অসিদা ঐখোয়গী নহারোলশিংনা হকশিংদগী থৌদাংশিংদা মখোয়গী মীৎয়েং থমগদবনি হায়খি। থৌদাং পাঙথোকপগী লম্বেলদা চংশিন্দুনা ঐখোয়গী লৈবাক অসিবু মথংগী দিকেদতা ঐখোয়না অনৌবা পনখৈ তম্না পুবা ঙম্লগনি হায়না মহাক্না মখা তাখি। মহাক্না মপাঙ্গল কনবা এলুমনি নেৎৱার্ক অমা শেমগৎনবা পুক্নিং থৌগৎখি। ঐখোয়গী স্কুল অমসুং য়ুনিভর্সিতীশিংদা মেতরিএল নত্ত্রগা ইন্তেলেকচুএল ওইনা লমন শীংলসি অমসুং ঐখোয়গী রাজ্য, লৈবাক অমসুং মীওইবা জাতিগী থৌদাং পাঙথোক্লসি। লমন শীংনবা মসিদগী হেন্না মতাং চারবা মতম লৈতে হায়না মহাক্না মখা তাখি।
কেন্দ্রগী মন্ত্রীগা লোয়ননা থৌরম অসিদা শরুক য়াখিবা মেঘালয়গী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী কোনরাদ সংমানা পাস আউত তৌরিবা মহৈরোয়শিংদা মখোয়গী পুন্সিদা মথংগী থাক অদু য়ৌবা ঙম্নবা অনৌবশিং খঙদোক্নবা অমসুং কালক্যুলেতিব রিস্কশিং লৌনবা হায়খি। মাইথিবদা পুক্নিং শোন্থবা তৌদনবা অমসুং মাইপাকপদা নাপল কাদনবা মুখ্য মন্ত্রীনা মহৈরোয়শিংদা হায়খি।
ঙসিগী কনভোকেসন অসিদা পীখিবা অপুনবা দিগ্রী ১৫,৯৫৫গী মনুংদা পিঐচ.দি ১১৭, এম.ফিল ৮, পি.জি. দিগ্রী ১৫৫৯ অমসুং বেচেলর দিগ্রী ১৪,২৭১ ওইখি। মেঘালয়গী এজুকেসন মন্ত্রী শ্রী লাখমেন রিমবুই, নেহুগী ভাইস-চাঞ্চেলর প্রোফেসর পি.এস. শুখলা, নেহুগী ফেকলতী অমসুং মহৈরোয়শিংনা ঙসি পাঙথোকখিবা থৌরম অদুদা শরুক য়াখি।
মেঘালয়গী মুখ্য মন্ত্রী কোনরাদ কে. সংমা অমসুং রাজ্যগী এজুকেসন মন্ত্রী লাখমেন রিমবুইগা লোয়ননা কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা কেন্দ্র সরকারগী মকোক থোংবা ওফিসরশিং য়াওবা এজুকেসন, স্কিল দিবেলপমেন্ত এন্দ ওন্তপ্রিনোরশিপকী য়েংশিন মীফম অমা পাঙথোকখি।
মেঘালয়না থবক ওইনা অমসুং হীরম পুম্নমক্তা এন.ই.পি. ইমপ্লিমেন্ত তৌরিবা অসিদা মন্ত্রীনা নুংঙাইবা ফোঙদোকখি। এস্পায়র মেঘালয় অমসুং প্রাইম মেঘালয়গুম্বা রাজ্য সরকারগী থৌরাং অসিনা তেলেন্ত দিস্কবরী ফোর্মেলাইজ তৌরি, স্কিলশিং মশক খঙদোক্লি, ওন্তপ্রিনোর্শিপ শৌগৎলি অমসুং মেঘালয়গী তৌবা ঙম্বা অদু পুথোক্লি।
মহাক্না মেঘালয়গুম্বা চাউখৎলক্লিবা রাজ্য অসিনা নেস্নেল দিজিতেল ইনফ্রাস্ত্রকচর মরু ওইবা মহৈরোয়গী রেজিস্ত্রেসন পোর্তেল অসি এন.দি.ই.এ.আর.গী শরুক অমা ওইনা লিংখৎনবা মাংজিল থানা হোৎনগদবনি অমসুং এন.আই.আর.এফ. অমসুং এন.এ.এ.সি. ফ্রেমৱার্ক্কী মখাদা মাগী ইন্সতিত্যুসনশিং পুশিন্নবা হায়খি। মহাক্না নেহুনা রাজ্য অসিদা লৈরিবা মরু ওইনা ফ্রন্তিয়র এরিয়াশিংদা স্কিল দিবেলপমেন্ত পীনবা ইন্সতিত্যুসনশিংগী নোলেদজ পার্তনর অমা ওইনা নেহুনা থৌদাং লৌনবা হায়খি। ভারতকী এজুকেসন মন্ত্রালয়না মেঘালয়বু এজুকেসন অমসুং ওন্তপ্রিনোরশোপতা মোদেল স্তেৎ অমা ওইহনবদা মতেং পাংগনি হায়খি।
নুমিৎ অদুদা শ্রী প্রধান্না উমস্নিং প্রেস্বিতেরিয়ন স্কুলদা চৎখি। মহাক্না মেঘালয়গী রি ভোই জিলাদা লৈবা স্কুল অসিদগী ন্যুরো-সর্জিয়ন, পাইলোৎ, ইঞ্জিনিয়র, সোস্সর প্লেয়র, ম্যুজিসিয়ন – আশা লৈবা তুংগী লুচিংবশিংনা ভারতপু নোলেজদ সোসাইতী অমা ওইনবা থাজবা থম্মি হায়খি।