Cabinet
Cabinet empowers the Board of Directors of the Holding / Parent Public Sector Enterprises to recommend and undertake the process for Disinvestment / closure of their subsidiaries / units / stake in JVs and additional delegation of powers to Alternative Mechanism
18 MAY 2022 1:10PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi, has approved the proposal for empowering the Board of Directors of the Holding / Parent Public Sector Enterprises to recommend and undertake the process for Disinvestment (both strategic disinvestment and minority stake sale) or closure of any of their subsidiaries / units / stake in JVs. The Cabinet has also empowered Alternative Mechanism to accord ‘in principle’ approval for disinvestment (both strategic disinvestment and minority take sale) / closure of subsidiaries / units /sale of stakes in JVs of Holding / Parent PSEs [except the disinvestment (minority stake sale) of Maharatna PSEs which was delegated to them and review the process of disinvestment / closure by Parent / Holding PSEs.
The process for undertaking the strategic disinvestment transactions / closures to be followed by the PSEs should be open, based on the principles of competitive bidding and consistent with the guiding principles to be laid down. For strategic disinvestment, such guiding principles will be laid down by DIPAM. For closure, DPE shall issue guiding principles.
Presently, the Board of Directors of Holding / Parent PSEs have been delegated certain powers under the Maharatna, Navratna and Miniratna categories to make equity investment to establish financial joint ventures and wholly-owned subsidiaries and undertake mergers / acquisitions subject to certain ceilings of net-worth. However, the Boards do not have powers for disinvestment / closure of their subsidiaries / units/ stake in JVs, except some limited powers given to Maharatna PSEs for minority stake disinvestment of shareholding in their subsidiaries. Therefore, approval of the Cabinet / CCEA was needed by Holding / Parent CPSEs, for disinvestment (both strategic disinvestment and minority stake sale) / closure of their subsidiaries / units or sale of their stakes in a JV, irrespective of the size of operations / capital deployed of such subsidiaries, etc. In line with the spirit of the new PSE policy, 2021 to minimize presence of Government PSEs and for functional requirement, further delegation in this matter have been provided through this decision.
The proposal intends to reform the functioning of PSEs, by allowing greater autonomy to the Board of Directors of the Holding PSEs for taking decisions and recommend for timely existing from their investment in Subsidiaries / Units or JVs, which will enable them to monetize their investment in such subsidiaries/units/JVs at an opportune time or close their loss-making and inefficient subsidiary/unit/JV at right time. This will result in expeditious decision making and saving of wasteful operational/financial expenditure by the PSEs.

মন্ত্রীমন্দল
কেন্দ্রগী মন্ত্রী-মন্দলনা হোল্দিং/ পেরেন্ত পব্লিক সেক্তর এন্তর্প্রাইসশিংগী বোর্দ ওফ দিরেক্তরশিংনা জে.ভি.শিংদা মখোয়গী সবসিদিয়রী / য়ুনিৎ / স্তেকশিংদা দিসইনভেস্তমেন্ত তৌনবা/মুত্থৎনবগী থৌওং রিকম্মেন্দ তৌনবা অমসুং পাইখৎনবগী শক্তি পীখ্রে অমসুং অলতর্নেতিব মেকানিজমদা অহেনবা শক্তিশিংগী দেলিগেসন পীখ্রে
18 MAY 2022 1:10PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ময়াই তাংবল লৌদুনা ফমখিবা কেন্দ্রগী মন্ত্রী-মন্দলনা হোল্দিং/ পেরেন্ত পব্লিক সেক্তর এন্তর্প্রাইসশিংগী বোর্দ ওফ দিরেক্তরশিংনা জে.ভি.শিংদা মখোয়গী সবসিদিয়রী / য়ুনিৎ / স্তেকশিংদা দিসইনভেস্তমেন্ত তৌবা (স্ত্রেতেজিক দিসইনভেস্তমেন্ত অমসুং মাইনোরিতী স্তেক সেল অনিমক) নত্ত্রগা /মুত্থৎনবগী থৌওং রিকম্মেন্দ তৌনবা অমসুং পাইখৎনবগী শক্তি পীনবা প্রপোজ তৌরকখিবা অদু অয়াবা পীখ্রে। মন্ত্রী মন্দলনা হোল্দিং / পেরেন্ত পি.এস.ই.শিংগী [মহারত্না পি.এস.ই.শিংগী দিসইনভেস্তমেন্ত (মাইনোরিতী স্তেল সেল) য়াওদনা] জে.ভি.শিংদা সবসিদিয়রী / য়ুনিৎ / স্তেক দিসইনভেস্তমেন্ত (স্ত্রেতেজিক দিসইনভেস্তমেন্ত অমসুং মাইনোরিতী স্তেক সেল অনিমক) তৌনবা / মুত্থৎনবগী, মখোয়দা দেলিগেৎ তৌখিবা দিসইনভেস্তমেন্ত/ পেরেন্ত / হোল্দিং পি.এস.ই. মুত্থৎনবগী থৌওং য়েংশিন্নবা ‘ইন প্রিন্সিপল’ ওইবা অয়াবা পীনবা অলতর্নেতিব মেকানিজমদসু শক্তি পীখ্রে।
পি.এস.ই.শিংনা ঙাক্না চৎকদবা স্ত্রেতেজিক দিসইনভেস্তমেন্ত ত্রাঞ্জেক্সন/ ক্লোজরশিংগী পাইখৎলিবা থৌওং অসি ওপন ওইগদবনি অমসুং কম্পিতিতিব বিদ্দিংগী প্রিন্সিপলশিংদা য়ুম্ফম ওইগদবনি অমসুং মসি পীগদৌরিবা গাইদিং প্রিন্সিপলশিং অসিগা চান্নগদবনি। স্ত্রেতেজিক দিসইনভেস্তমেন্তগী ওইনা অসিগুম্বা গাইদিং প্রিন্সিপলশিং অসি দি.আই.পি.এ.এম.না পীগনি। ক্লোজরগী ওইনা দি.পি.ই.না গাইদিং প্রিন্সিপল পীগনি।
হৌজিক্কী ওইনা ফাইনান্সিএল জোইন্ত ভেঞ্চর অমসুং হোল্লী-ওন্দ সবসিদিয়রীশিং লিংখৎনবা অমসুং নেৎ-ৱার্থকী অখক্নবা সিলিং খরদা মর্জর/এক্বিজিসনশিং তৌনবা ইক্বিতী ইনভেস্তমেন্ত তৌনবা মহারত্না, নবরত্ন অমসুং মিনিরত্না কেতগোরীশিংগী মখাদা হোল্দিং / পেরেন্ত পি.এস.ই.শিংগী বোর্দ ওফ দিরেক্তরশিংদা অখক্নবা শক্তি খরা পীরি। অদুম ওইনমক মহারত্না পি.এস.ই.না মখোয়গী সবসিদিয়রীশিংদা শিয়রহোল্দিংগী মাইনোরিতী স্তেক দিসইনভেস্তমেন্ত তৌবগী অখক্নবা শক্তি খরা পীবা নত্তনা জে.ভি.শিংদা মখোয়গী সবসিদিয়রীশিং / য়ুনিৎশিং/ স্তেক দিসইনভেস্ত তৌনবা / মুত্থৎনবা শক্তিশিং বোর্দশিংদা পীদে। মরম অসিনা ওপরেসনশিংগী সাইজ/ সবসিদিয়রীশিংগী শীজিন্নখিবা কেপিতেল য়েংদনা জে.ভি. অমদা মখোয়গী সবসিদিয়রীশিং/য়ুনিৎশিংগী দিসইনভেস্তমেন্ত (স্ত্রেতেজিক দিসইনভেস্তমেন্ত অমসুং মাইনোরিতী স্তেক সেল) তৌবা/ মুত্থৎপগী নত্ত্রগা মখোয়গী স্তেকশিং য়োনবা হোল্দিং/ পেরেন্ত সি.পি.এস.ই.শিংনা মন্ত্রী-মন্দল/সি.সি.ই.এ.গী অয়াবা মথৌ তাখি। অনৌবা পি.এস.ই. পোলিসী, ২০২১গী মখাদা সরকারগী পি.এস.ই.গী প্রজেন্স হন্থহন্নবা অমসুং ফঙ্কস্নেলগী মথৌ তাবশিংগীদমক, হীরম অসিদা মখা তাবা দেলিগেসন ৱারেপ অসিগী খুত্থাংদা পীখি।
প্রপোজেল অসিনা হোল্দিং পি.এস.ই.শিংগী বোর্দ ওফ দিরেক্তরশিংদা মতম চানা মখোয়গী সবসিদীয়রীশিং/ য়ুনিৎশিং নত্ত্রগা জে.ভি.শিংদগী মখোয়গী ইনভেস্তমেন্তশিং তোক্নবা ৱারেপশিং লৌনবা অমসুং রিকম্মেন্দ তৌনবগী হেন্না চাউবা ওতোনোমী পীদুনা পি.এস.ই.শিংগী মথৌ তৌবগী মওংদা অওনবা পুরক্কনি, মসিনা মখোয়না অসিগুম্বা সবসিদিয়রীশিং/য়ুনিৎশিং/এ.ভি.শিংদা খুদোংচাগদবা মতমদা ইনভেস্তমেন্ত তৌবা য়েংশিন্নবা নত্ত্রগা মখোয়গী লোস-মেকিং অমসুং মতম চানা মতিক চাদবা সবসিদিয়রী/য়ুনিৎ/জে.ভি. থিংজিনবা ঙমহনগনি। মসিনা ৱারেপ থুনা লৌবা অমসুং পি.এস.ই.শিংগী মাংগদবা ওপরেস্নেল/ফাইনান্সিএল এক্সপেন্দিচর ককথহনবা ঙমগনি।