Cabinet
Cabinet empowers the Board of Directors of the Holding / Parent Public Sector Enterprises to recommend and undertake the process for Disinvestment / closure of their subsidiaries / units / stake in JVs and additional delegation of powers to Alternative Mechanism
18 MAY 2022 1:10PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi, has approved the proposal for empowering the Board of Directors of the Holding / Parent Public Sector Enterprises to recommend and undertake the process for Disinvestment (both strategic disinvestment and minority stake sale) or closure of any of their subsidiaries / units / stake in JVs. The Cabinet has also empowered Alternative Mechanism to accord ‘in principle’ approval for disinvestment (both strategic disinvestment and minority take sale) / closure of subsidiaries / units /sale of stakes in JVs of Holding / Parent PSEs [except the disinvestment (minority stake sale) of Maharatna PSEs which was delegated to them and review the process of disinvestment / closure by Parent / Holding PSEs.
The process for undertaking the strategic disinvestment transactions / closures to be followed by the PSEs should be open, based on the principles of competitive bidding and consistent with the guiding principles to be laid down. For strategic disinvestment, such guiding principles will be laid down by DIPAM. For closure, DPE shall issue guiding principles.
Presently, the Board of Directors of Holding / Parent PSEs have been delegated certain powers under the Maharatna, Navratna and Miniratna categories to make equity investment to establish financial joint ventures and wholly-owned subsidiaries and undertake mergers / acquisitions subject to certain ceilings of net-worth. However, the Boards do not have powers for disinvestment / closure of their subsidiaries / units/ stake in JVs, except some limited powers given to Maharatna PSEs for minority stake disinvestment of shareholding in their subsidiaries. Therefore, approval of the Cabinet / CCEA was needed by Holding / Parent CPSEs, for disinvestment (both strategic disinvestment and minority stake sale) / closure of their subsidiaries / units or sale of their stakes in a JV, irrespective of the size of operations / capital deployed of such subsidiaries, etc. In line with the spirit of the new PSE policy, 2021 to minimize presence of Government PSEs and for functional requirement, further delegation in this matter have been provided through this decision.
The proposal intends to reform the functioning of PSEs, by allowing greater autonomy to the Board of Directors of the Holding PSEs for taking decisions and recommend for timely existing from their investment in Subsidiaries / Units or JVs, which will enable them to monetize their investment in such subsidiaries/units/JVs at an opportune time or close their loss-making and inefficient subsidiary/unit/JV at right time. This will result in expeditious decision making and saving of wasteful operational/financial expenditure by the PSEs.

কেবিনেট
কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে ইয়াৰ সহায়ক/এককসমূহ বিনিয়োগ/বন্ধ কৰাৰ প্ৰক্ৰিয়া আৰম্ভ কৰিবলৈ আৰু বৈকল্পিক প্ৰণালীক অতিৰিক্ত ক্ষমতা প্ৰদান কৰাৰ বাবে ধাৰক/মূল পিএছইউৰ পৰিচালক মণ্ডলীক ক্ষমতা প্ৰদান কৰিলে
18 MAY 2022 1:10PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত অনুষ্ঠিত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে বিবিনিয়োগ (কৌশলগত বিবিনিয়োগ আৰু সংখ্যালঘু অংশবিক্ৰী দুয়োটা) প্ৰক্ৰিয়া আৰম্ভ কৰাৰ বাবে বা ইয়াৰ সহায়ক/প্ৰতিষ্ঠানসমূহ বন্ধ কৰা/যুটীয়া উদ্যোগত অংশীদাৰিত্বৰ পৰামৰ্শ দিয়া আৰু বৈকল্পিক প্ৰণালীক অতিৰিক্ত ক্ষমতা প্ৰদান কৰাৰ বাবে অনুমোদন জনোৱাৰ বাবে হোল্ডিং/কোৰ পিএছইউৰ পৰিচালক মণ্ডলীক অনুমোদন জনাইছে। কেবিনেটে মহাৰত্ন পিএছইউৰ বিবিনিয়োগ (সংখ্যালঘু অংশীদাৰিত্ব বিক্ৰীৰ বাহিৰে) বিবিনিয়োগৰ বাবে 'নীতিগত' অনুমোদন (কৌশলগত বিবিনিয়োগ আৰু সংখ্যালঘু অংশীদাৰিত্ব বিক্ৰী দুয়োটা)/হোল্ডিং/মূল পিএছইউৰ যুটীয়া উদ্যোগত সহায়ক/প্ৰতিষ্ঠান/অংশীদাৰী বিক্ৰী বন্ধ কৰাৰ বাবে বিকল্প প্ৰণালীটো ক্ষমতাপ্ৰদান কৰে। যি য়ে সেইবোৰক মূল/মূল কৰি তোলে পিএছইউৰ দ্বাৰা বিবিনিয়োগৰ প্ৰক্ৰিয়াৰ পুনৰীক্ষণৰ বাবে হোল্ডিং প্ৰদান কৰা হৈছিল।
পি.এছ.ইউ.-ৰ দ্বাৰা গ্ৰহণ কৰিবলগা কৌশলগত বিবিনিয়োগ লেনদেন/বন্ধৰ প্ৰক্ৰিয়া মুকলি থাকিব লাগে, প্ৰতিযোগিতামূলক নিবিদাৰ নীতিৰ ওপৰত আধাৰিত কৰি আৰু নিৰ্ধাৰণ কৰিব লগা নিৰ্দেশনা মূলক নীতিৰ সৈতে সামঞ্জস্য ৰাখি। কৌশলগত বিবিনিয়োগৰ বাবে এনে নিৰ্দেশনামূলক নীতিবিনিয়োগ আৰু ৰাজহুৱা সম্পদ ব্যৱস্থাপনা বিভাগে (ডিআইপিএএম) নিৰ্ধাৰণ কৰিব। বন্ধ সম্পৰ্কীয় নিৰ্দেশনা মূলক নীতি ৰাজহুৱা উদ্যোগ বিভাগে (ডিপিই) জাৰী কৰিব।
বৰ্তমান, মহাৰত্ন, নৱৰত্ন আৰু মিনিৰত্ন শ্ৰেণীৰ অধীনত বিত্তীয় যুটীয়া উদ্যোগ আৰু সম্পূৰ্ণ মালিকানাধীন সহায়ক কোম্পানী স্থাপনৰ বাবে আৰু মুঠ সম্পত্তিৰ এক নিৰ্দিষ্ট সীমাৰ আধাৰত ইকুইটি বিনিয়োগ কৰিবলৈ হোল্ডিং/পেৰেণ্ট পিএছইউৰ পৰিচালক মণ্ডলী নিয়োগ কৰা হৈছে। অধিগ্ৰহণৰ বাবে কিছুমান বিশেষ অধিকাৰ প্ৰদান কৰা হৈছে। অৱশ্যে, মহাৰত্ন পি.এছ.ইউ.-ক তেওঁলোকৰ সহায়ক কোম্পানীবোৰত অংশীদাৰিত্বৰ সংখ্যালঘু অংশীদাৰিত্ব বিবিনিয়োগৰ বাবে দিয়া কিছুমান সীমিত ক্ষমতাৰ বাহিৰে, বোৰ্ডৰ ইয়াৰ সহায়ক/প্ৰতিষ্ঠান/যুটীয়া উদ্যোগত অংশীদাৰীত্ব বিবিনিয়োগ/বন্ধ কৰাৰ কৰ্তৃত্ব নাই। সেয়েহে, কেন্দ্ৰীয় ৰাজহুৱা খণ্ডৰ প্ৰতিষ্ঠানসমূহ (কৌশলগত বিবিনিয়োগ আৰু সংখ্যালঘু অংশবিক্ৰী দুয়োটা)/তেওঁলোকৰ সহায়ক/কোম্পানী/ এনে সহায়ক কোম্পানীবোৰত বিনিয়োগ কৰা কাৰ্যকলাপ/মূলধনৰ আকাৰআদিৰ বাহিৰে আন এক যৌথ উদ্যোগত গোটবোৰ বন্ধ কৰা বা তেওঁলোকৰ অংশ বিক্ৰী কৰাৰ ক্ষেত্ৰত কেবিনেট/কেবিনেট কমিটি অন ইকনমিক এফেয়াৰ্ছ (চিচিইএ)ৰ অনুমোদনৰ প্ৰয়োজন আছিল। ৰাজহুৱা খণ্ডৰ প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ উপস্থিতি হ্ৰাস কৰিবলৈ আৰু কাৰ্যকৰী প্ৰয়োজনীয়তা অনুসৰি, নতুন ৰাজহুৱা প্ৰতিষ্ঠান নীতি, 2021-ৰ আত্মাৰ সৈতে সংগতি ৰাখি, এই সিদ্ধান্তৰ জৰিয়তে বিষয়টোত অতিৰিক্ত ক্ষমতা প্ৰদান কৰা হৈছে।
প্ৰস্তাৱটোৰ উদ্দেশ্য হৈছে সিদ্ধান্ত ল'বলৈ পিএছইউ অনুষ্ঠিত কৰাৰ পৰিচালক মণ্ডলীক অধিক স্বায়ত্তশাসন প্ৰদান কৰি আৰু সহায়ক/একক বা যুটীয়া উদ্যোগত তেওঁলোকৰ বিনিয়োগৰ পৰা সময়মতে পৰামৰ্শ দি, তেওঁলোকক উপযুক্ত সময়ত এনে সহায়ক/একক/যুটীয়া উদ্যোগ বন্ধ কৰিবলৈ বা সঠিক সময়ত তেওঁলোকৰ লোকচান আৰু অদক্ষ সহায়ক/একক/যুটীয়া উদ্যোগ বন্ধ কৰি পিএছইউৰ কাৰ্যপ্ৰণালী উন্নত কৰা। মুদ্ৰাকৰণ কৰিবলৈ সক্ষম হ'ব। ইয়াৰ ফলত ৰাজহুৱা খণ্ডৰ উদ্যোগবোৰে আগতীয়াসিদ্ধান্ত ল'ব আৰু অপব্যয়ী কাৰ্যকৰী/বিত্তীয় ব্যয় সঞ্চয় কৰিব।