Ministry of Home Affairs
Union Minister for Home & Cooperation, Shri Amit Shah today performed the Bhoomi Pujan of BSF's Central Workshop and Store (CENWOSTO) at Tamulpur, Assam and inaugurated Khadi and Village Industries products at CAPFs Canteen
09 MAY 2022 6:23PM by PIB Delhi
The Home Minister reviewed security arrangements and the Comprehensive Integrated Border Management System by visiting the Mankachar BOP on the Indo-Bangladesh border in Assam
Whenever I visit Bodoland, I return to to Delhi with new enthusiasm and take a lot of good wishes
During the Assam assembly elections seven years ago, we had promised that if we form the government, we will root out terrorism from Assam
Under the leadership of the Prime Minister, Shri Narendra Modi and with tireless efforts of Chief Minister of Assam, Shri Himanta Bishwa Sharma, Union Ministry of Home Affairs has worked on establishing peace in Assam by negotiating with all armed groups
In Assam alone, more than 9,000 people from armed groups have surrendered and have chosen to join the national mainstream, the most important example is the Bodoland Accord
We had said that this area will be free from bullets, terrorism and bomb blasts, and we shall take forward education, industry, employment and agriculture
Today we are highly satisfied that in a short span of time, the Government of India and the Government of Assam have fulfilled 90 percent of the terms of the agreement and have fulfilled the promise we made with Bodoland
Till now it was not possible for any Bodo youth to hold the post of Speaker of the Assam Legislative Assembly, however today the Speaker of the Assam Legislative Assembly is our brother from Bodoland, Assam and Bodoland is proud of him
I want to once again assure that the people of Bodoland will be empowered socially, culturally, economically and politically
The language, culture and economic development here is not only your concern but also the concern of the Government of India and the Government of Assam
As far as the BTR agreement is concerned, we had to provide Rs. 1,500 crore for the development of BTR within 3 years
Today, by approving the entire special package, the Government of Assam and the Government of India have provided Rs.1,980 crore instead of Rs.1,500 crore, and we have given priority to institutional development
The DPR of Rs. 500 crore is under consideration of the Government of India and we will approve it within a very short time
I want to assure the people of Bodoland that the government under leadership of Shri Narendra Modi is committed to the all round development of the Bodo region
This government is also committed to the preservation and promotion of the cultural identity, language, music and dance of the Bodo region and political empowerment of the region
With the establishment of a Central Workshop and Store, repair work and supply of weapons for the Central Armed Forces will be done from Assam, which will further ensure Assam’s security
An investment of about Rs. 50 crore shall be made in South Bengal, North Bengal, Guwahati, Shillong, Manipur, Cachar and the Tripura frontier will be supplied with arms and ammunition from here and repair will also be carried out from here
Along with this, Khadi and Village Industries Board products will become available in 107 paramilitary canteens
Khadi Village Industries Board not only works for rural development but is also an effort to provide employment to the unemployed
The solution to the unemployment problem lies in the activities of the Khadi Village Industries Board, I am happy that after Shri Narendra Modi became the Prime Minister, the turnover of Khadi Village Industries Board has increased by about 250 percent and its total turnover has crossed Rs. one lakh crore
If the Khadi Village Industries Board generates a turnover of Rs. one lakh crore, then crores of people get employment
Bodoland and Assam are very suitable area for the Honey Mission, keeping this in mind, Khadi Village Industries should attempt to increase the income of Bodo farmers by connecting them with the Honey Mission
If Khadi Village Industries takes up Bodoland under a mission, then Bodo youth, who have been affected by bloodshed for long will have employment
Khadi is the Swadeshi mantra given by Gandhi ji and a mantra to prove the dreams of Shri Narendra Modi’s self-reliant India, the meaning of Khadi is the guarantee of purity, I am happy that Paramilitary Forces Jawans will be able to get village industries products at all canteens soon
Union Home and Cooperation Minister Shri Amit Shah performed the Bhoomi Pujan of the Border Security Force (BSF) Central Workshop and Store (CENWOSTO) in Tamulpur on the first day of his two day visit to Assam today. Shri Amit Shah also launched Khadi and Village Industries products at the Central Armed Police Forces (CAPFs) canteen. The Assam Chief Minister Dr. Himanta Bishwa Sharma, Bodoland Territorial Region Chief Executive Member (CEM) Pramod Bodo, Union Home Secretary, Director General of BSF and Chairman of Khadi Village Industries Board were also present on the occasion.
L8K2.JPG)
Addressing the program organized in Tamulpur, the Union Home and Cooperation Minister said whenever he visits Bodoland, he returns to Delhi with new enthusiasm and a lot of good wishes. He said that when I visited Bodoland for the first time seven years ago, our government was not in power and the youth here were fighting with weapons and politics of violence was being played out and hundreds of youths were killed. At that time, during the Assam Assembly elections, we had promised that if we form the government, we will quell terrorism by driving it out of Assam. Under the leadership of the Prime Minister, Shri Narendra Modi and the untiring efforts of the Chief Minister of Assam, Shri Himanta Bishwa Sharma, the Ministry of Home Affairs of India has worked to establish peace in Assam, by negotiating with all armed groups. In Assam alone, more than 9,000 people from armed groups have chosen to surrender and join the national mainstream and the most important example is the Bodoland Accord.
Shri Amit Shah said we had said that this area will be free from bullets, terrorism and bomb blasts. We shall take forward education, industry, employment and agriculture. Today we are very satisfied that in such a short span of time the Government of India and the Government of Assam have fulfilled 90 per cent of the terms of the agreement and have fulfilled the promise we made with Bodoland. Shri Shah said that earlier it was not possible for any Bodo youth to be Speaker of Assam Legislative Assembly, but today the Speaker of the Assam Legislative Assembly is our brother from Bodoland. Assam and Bodoland is proud of him. The Union Home Minister said I, once again assure the people here that the people of Bodoland will be more empowered socially, culturally, economically and politically. The language, culture and economic development here is not only your concern but also the concern of the Government of India and the Government of Assam.
The Union Home Minister said that as far as the BTR agreement is concerned, we had to give Rs. 1,500 crore for the development of the BTR within 3 years, today the Assam Government and the Government of India have given Rs. 1,980 crore and in this we have given priority to institutional development. The DPR of Rs. 500 crore is under consideration with the Government of India and we will approve it within a very short time. Shri Shah said that today I want to assure the people of Bodoland that the government under the leadership of Shri Narendra Modi is committed to the all-round development of the Bodo region. This government is also committed to the preservation and promotion of the cultural identity, language, music and dance of the Bodo region and its political empowerment.
Shri Amit Shah said that with the establishment of a Central Workshop and Store, repair and supply of weapons to Central Armed Forces will be done from Assam itself, which will further ensure the security of the State. With this, an investment of about Rs. 50 crore is going to be made. South Bengal, North Bengal, Guwahati, Shillong, Manipur, Cachar and Tripura frontier will be supplied with arms and ammunition and repairs will be done from here. With this, employment will also increase here with savings of about Rs. 25 crore. Along with this, products of Khadi and Village Industries Commission will be made available in 107 paramilitary canteens. He said that the Khadi Village Industries Board not only works for rural development but also the Khadi Village Industries Board purpose is to provide employment to the unemployed. He said the solution to the unemployment problem lies in the activities of the Khadi Village Industries Board and today I am happy that after Shri Narendra Modi became the Prime Minister, the turnover of Khadi Village Industries Board has increased by about 250 percent and its total turnover has crossed Rs. One lakh crore. If the Khadi Village Industries Board generates a turnover of Rs. one lakh crore, then crores of people will get employment.
The Union Home and Cooperation Minister said Bodoland and Assam are very suitable areas for the Honey Mission. Keeping this in mind, the Khadi Village Industries should try to increase the income Bodo farmers by connecting them with the Honey Mission. Bodoland is very suitable in many fields including potter empowerment, honey mission, agarbatti manufacturing, agro based processing units, paper industry, footwear design, wood and furniture. If the Khadi Village Industries takes Bodoland under a mission, then Bodo youth, who have been troubled by bloodshed for a long time here, will get employment. He said that Khadi is a mantra to fulfill the Swadeshi mantra given by Gandhi ji and the dreams of a self-reliant India of Shri Narendra Modi. The meaning of Khadi is the guarantee of purity. I am very happy that Paramilitary Force Jawans will begin to get Village Industries products at all canteens soon.
Q73D.JPG)
Earlier, the Home Minister visited the Mankachar BOP on the Indo-Bangladesh border and reviewed security arrangements and the Comprehensive Integrated Border Management System. In his tweets, Shri Amit Shah said the Government of India under the leadership of Prime Minister, Shri Narendra Modi is providing modern technology to our security forces to secure our borders. The biggest problem in border areas was the lack of development which led to migration. The Modi government is providing continuous development due to which migration has greatly reduced. He said today he was very happy to see the enthusiasm and faith of the people living in the border area of Mankachar BOP.
LRSH.JPG)
PN1D.JPG)

য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
হোম অমসুং কোওপরেসনগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা ঙসি অসামগী তামুলপুরদা বি.এস.এফ.কী সেন্ত্রেল ৱর্কশোপ এন্দ স্তোর (সি.ই.এন.সবল্যু.ও.এস.তি.ও.)গী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে অমসুং সি.এ.পি.এফ.কী কেন্তিন্দা খাদি এন্দ ভিলেজ ইন্দস্ত্রীজকী প্রদক্তশিং য়োনবা হৌহনখ্রে
09 MAY 2022 6:23PM by PIB Imphal
গৃহ মন্ত্রীনা অসামগী ইন্দো-বাংলাদেশ ঙমখৈদা লৈবা মনকাচর বি.ও.পি.দা চৎতুনা সেক্যুরিতীগী শিল-লাংলিবশিং অমসুং কম্প্রিহেন্সিব ইন্তিগ্রেতেদ বোর্দর মেনেজমেন্ত সিস্তেম য়েংশিনখ্রে
ঐহাক্না বোরোলেন্দদা চৎপা খুদিং ঐহাক্না দিল্লীদা অনৌবা থৌনা অমসুং য়াইফ-মঙ্গোল কয়াগা লোয়ননা হল্লকই
চহি তরেৎকী মমাংদা অসামগী বিধান সভা মীখলশিংদা ঐখোয়না করিগুম্বা সরকার শেম্বা তারবদি ঐখোয়না অসামদগী তেরোরিজম মরু ফংনা মুত্থৎকনি হায়না ৱাশকখি
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা অমসুং অসামগী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী হিমন্তা বিশ্বা শর্ম, ভারতকী গৃহ মন্ত্রালয়না চোকথবা লৈতনা হোৎনরিবশিং অসিনা খুৎলাই পাইবা লুপ পুম্নমক্কা ৱারী শাদুনা অসামদা শান্তি পুরকপা ঙমখি
অসাম খক্তদা খুৎলাই পাইবা লুপশিংদগী মীওই ৯,০০০ হেনবনা চংজরকখি অমসুং নেস্নেল মেনস্ত্রীমদা য়াওশিনখি অমসুং খ্বাইদগী মরু ওইবা খুদমদি বোরোলেন্দ একোর্দ অসিনা ওইরি
ঐখোয়না লমদম অসিবু নোংমৈ মরু, তেরোরিজম অমসুং বোম্ব ব্লাস্তশিংদগী ফ্রী ওইহনগনি, অমসুং এজুকেসন, ইন্দস্ত্রী, এমপ্লোইমেন্ত অমসুং এগ্রিকলচরদা চাউখৎহনগনি হায়খি
ঙসি ভারত সরকার অমসুং অসাম সরকারনা অতেনবা মতমগী মনুংদা য়ান্ন-ৱারোল অসিগী শরুক চাদা ৯০ থুংহনবা ঙম্বদা ঐখোয়না য়াম্না অপেনবা পোকই অমসুং বোরোলেন্দদা ঐখোয়না শকখিবা ৱাশক অদু থুংহনবা ঙম্লে
ঙসি ফাওবদা অসাম লেজিস্লেতিব এসেমব্লীগী স্পীকর বোরোগী নহারোল অমা হেক্তনা ওইবা হায়বা অসি ওইথোক্লমখিদে অদুবু ঙসিদি অসাম লেজিস্লেতিব এসেমব্লীগী স্পীকর অসি বোরোলেন্দদগী ঐখোয়গী ইনাওনা ওইরি, অসাম অমসুং বোরোলেন্দনা মহাক্কীদমক চাউথোকচাবা পোকই
ঐহাক্না অমুক্কা হন্না বোরোলেন্দগী মীয়ামদা থাজবা পীরি মদুদি বোরোলেন্দগী মীয়ামবু সোসিএলী, কলচরেলরী, ইকনোমিকেল্লী অমসুং পোলিতিকেল্লী হেন্না শক্তি পীগনি
মফম অসিগী লোল, নাৎ অমসুং শেন্মীৎলোন চাউখৎহনবা হায়বা অসি নখোয়গী খক্তদা মরু ওইবতা নত্তনা মসি ভারত সরকার অমসুং অসাম সরকার অনিমক্কী ওইনা মরু ওই
বি.তি.আর. এগ্রীমেন্তগী মখাদা ঐখোয়না চহি ৩গী মনুংদা বি.তি.আর.গী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক লুপা করোর ১,৫০০ পীথখি
ঙসি অখন্নবা পেকেজ পুম্বা অসি অয়াবা পীদুনা অসাম সরকার অমসুং ভারত সরকারনা লুপা করোর ১,৫০গী মহুৎ লুপা করোর১,৯৮০ পীথখ্রে অমসুং মসিদা ঐখোয়না ইন্সতিত্যুস্নেল দিবেলপমেন্তদা মীৎয়েং চংখি
ভারত সরকারদগী অয়াবা ঙাইদুনা দি.পি.আর.গী লুপা করোর ৫০০ লৈরি অমসুং য়াম্না অতেনবা মতমগী মনুংদা ঐখোয়না মসি অয়াবা পীরগনি
ঙসি ঐহাক্না বোরোলেন্দগী মীয়ামদা থাজবা পীজনীংই মদুদি সরকার অসিনা শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা বোরো লমদমদা হীরম খুদিংদা চাউখৎপা পুরক্নবা হোৎনরি
সরকারনা বোরো লমদমগী নাৎকী ওইবা মশক, লোল, ঈশৈ-নোংমাই অমসুং জগোই য়োকখৎনবা অমসুং চাউখৎহন্নবা অমসুং মাগী পোলিতিকেল এম্পাৱরমেন্ত তৌনবা হোৎনরি
আর্মদ ফোর্সেসকী সেন্ত্রেল ৱর্কশোপ এন্দ স্তোর অমা লিংখৎখিবগা লোয়ননা অসাম মশানা খুৎলাইশিং রিপিয়র অমসুং সপ্লাই তৌজরগনি অমদি মসিনা রাজ্য অসিগী ঙাকশেল হেনগৎহনবা ঙম্লগনি
লুপা করোর ৫০গী ইনভেস্তমেন্ত অমসু তৌগদৌরি, সাউথ বেঙ্গল, নোর্থ বেঙ্গল, গুৱাহাতি, শিল্লোং, মনিপুর, চছার অমসধং ত্রিপুরা ফ্রন্তিয়ত অসিদা আর্ম অমসুং এম্ম্যুনিসন সপ্লাই তৌরগনি অমসুং মফম অসিদা রিপিয়রশিং তৌরগনি
মসিগা লোয়ননা খাদি এন্দ ভিলেজ বোর্দকী প্রদক্তশিং পেরামিলিতরী কেন্তিন ১০৭তা ফংহল্লগনি
খাদি ভিলেজ ইন্দস্ত্রীজ বোর্দনা খুঙ্গংগী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক থবক তৌবা খক্তা নত্তনা খাদি ভিলেজ ইন্দস্ত্রী বোর্দকী থৌদাং অসি থবক ফংদবদা থবক পীবনি
থবক ফংদবগী সমস্যাশিং অসিগী ৱারোইশিন অসি খাদি ভিলেজ ইন্দস্ত্রীজ বোর্দকী থবক-থৌরমশিংগী মখা পোল্লি অমসুং ঙসি শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা প্রধান মন্ত্রী ওইরবা মতুংদা খাদি ভিলেজ ইন্দস্ত্রীজ বোর্দকী তর্নওভর চাদা ২৫০ হেনগৎলকপা অমসুং মাগী অপুনবা তর্নওভর লুপা করোর লাখ অমা হেল্লকপা অসিদা ঐহাক্না অপেনবা পোকই
করিগুম্বা অসি খাদি ভিলেজ ইন্দস্ত্রীজ বোর্দকী তর্নওভর অসি লুপা করোর লাখ অমা হেল্লবদি মীওই করর কয়ানা থবক ফংলগনি
বোরোলেন্দ অমসুং অসাম অসি হনী মিসনগীদমক য়াম্না চুনরবা মফমশিংনি, মসি খঙনা খাদি এন্দ ভিলেজ ইন্দস্ত্রীজনা বোরো লৌমীশিংবু হনী মিসনগা লোয়ননা কন্নেক্ত তৌদুনা মখোয়গী শেন্থোক হেনগৎহন্নবা হোৎনগদবনি
করিগুম্বা খাদি এন্দ ভিলেজ ইন্দস্ত্রীজনা বোরোলেন্দ অসিবু মিসন অসিগী মখাদা পুরকপা ঙম্লবদি মতম শাংনা খুৎলাই পাইদুনা ঈগী লান শোক্নদুনা লৈরিবা বোরো নহারোকশিংদা থবক পীরগনি
খাদি অসি গান্ধীজীনা পীবিরম্বা স্বদেসি মন্ত্র অমসুং শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী আত্মনির্ভর ভারত ওইনবগী মঙলানশিংনি থুংহন্নবা মন্ত্রনি, খাদি হায়বা ৱাহন্থোক অসিদা প্যুরিতী য়াওরি, পেরামিলিতরী জৱানশিংনা কেন্তিন পুম্নমক্তা অথুবদা ভিলেজ ইন্দস্ত্রীজ প্রদক্তশিং য়োনবা হৌগদৌরিবা অসিদা ঐহাক্না য়াম্না নুংঙাইবা পোকই
কেন্দ্রগী হোম অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী শ্রী অমিত শাহনা ঙসি মহাক্কী নুমিৎ নিনিগী অসাম খোঙচৎকী অহানবা নুমিৎতা তামুলপুরগী বোর্দর সেক্যুরিতী ফোর্স (বি.এস.এফ.)কী সেন্ত্রেল ৱর্কশোপ এন্দ স্তোর (সি.ই.এন.দবল্যু.ও.এস.তি.ও.)গী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। শ্রী অমিত শাহনা সেন্ত্রেল আর্মদ পুলিস ফোর্সশিংগী (সি.এ.পি.এফ.শিং) কেন্তিন্দা খাদি এন্দ ভিলেজ ইন্দস্ত্রীজকী প্রদক্তশিং য়োনবসু হৌহনখ্রে। অদামগী মুখ্য মন্ত্রী দা. হিমন্তা বিশ্বা শর্ম, বোরোলেন্দ তেরিতোরিএল রিজন চীফ একজিক্যুতিব মেম্বর (সি.ই.এম.) প্রমোদ বোরো, কেন্দ্রগী হোম সেক্রেতরী, বি.এস.এফ.কী দিরেক্তর জেনরেল অমসুং খাদি ভিলেজ ইন্দস্ত্রীজ বোর্দকী চিয়রমেনসু থৌরম অসিদা শরুক য়াখি।
L8K2.JPG)
তামুলপুরদা শিনখিবা থৌরম অমদা ৱা ঙাংলদুনা কেন্দ্রগী হোম অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রীনা হায়খি মহাক্না বোরোলেন্দদা চৎপা খুদিং মহাক্না দিল্লীদা অনৌবা থৌনা অমসুং য়াইফ-মঙ্গোল কয়াগা লোয়ননা হল্লকই। মহাক্না চহি তরেৎকী মমাংদা বোরোলেন্দদা অহানবা ওইনা চৎপা মতমদা ঐখোয়গী সরকারনা শক্তি পাইদ্রি অমসুং মফম অসিগী নহারোলশিংনা খুৎলাই পাইখি অমসুং রাজনিতীগী ওইবা হিংশা চত্থখি অমসুং নহারোল কয়া শীখি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। মতম অদুদা পাঙথোকপা অসামগী বিধান সভা মীখলশিংদা ঐখোয়না করিগুম্বা সরকার শেম্বা তারবদি ঐখোয়না অসামদগী তেরোরিজম মুত্থৎকনি হায়না ৱাশকখি। প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা অমসুং অসামগী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী হিমন্তা বিশ্বা শর্ম, ভারতকী গৃহ মন্ত্রালয়না চোকথবা লৈতনা হোৎনরিবশিং অসিনা খুৎলাই পাইবা লুপ পুম্নমক্কা ৱারী শাদুনা অসামদা শান্তি পুরকপা ঙমখি। অসাম খক্তদা খুৎলাই পাইবা লুপশিংদগী মীওই ৯,০০০ হেনবনা চংজরকখি অমসুং নেস্নেল মেনস্ত্রীমদা য়াওশিনখি অমসুং খ্বাইদগী মরু ওইবা খুদমদি বোরোলেন্দ একোর্দ অসিনা ওইরি।
শ্রী অমিত শাহনা ঐখোয়না লমদম অসিবু নোংমৈ মরু, তেরোরিজম অমসুং বোম্ব ব্লাস্তশিংদগী ফ্রী ওইহনগনি হায়খি হায়না ফোঙদোকখি। এজুকেসন, ইন্দস্ত্রী, এমপ্লোইমেন্ত অমসুং এগ্রিকলচরদা চাউখৎহনগনি হায়খি। ঙসি ভারত সরকার অমসুং অসাম সরকারনা অতেনবা মতমগী মনুংদা য়ান্ন-ৱারোল অসিগী শরুক চাদা ৯০ থুংহনবা ঙম্বদা য়াম্না অপেনবা পোকই অমসুং বোরোলেন্দদা ঐখোয়না শকখিবা ৱাশক অদু থুংহনবা ঙম্লে হায়না ফোঙদোকখি। শ্রী শাহনা মমাংদা অসাম লেজিস্লেতিব এসেমব্লীগী স্পীকর বোরোগী নহারোল অমা হেক্তনা ওইবা হায়বা অসি ওইথোক্লমখিদে অদুবু ঙসিদি অসাম লেজিস্লেতিব এসেমব্লীগী স্পীকর অসি বোরোলেন্দদগী ঐখোয়গী ইনাওনা ওইরি। অসাম অমসুং বোরোলেন্দনা মহাক্কীদমক চাউথোকচাবা পোকই হায়না ফোঙদোকখি। কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি, ঐহাক্না অমুক্কা হন্না মফম অসিগী মীয়ামদা থাজবা পীরি মদুদি বোরোলেন্দগী মীয়ামবু সোসিএলী, কলচরেলরী, ইকনোমিকেল্লী অমসুং পোলিতিকেল্লী হেন্না শক্তি পীগনি। মফম অসিগী লোল, নাৎ অমসুং শেন্মীৎলোন চাউখৎহনবা হায়বা অসি নখোয়গী খক্তদা মরু ওইবতা নত্তনা মসি ভারত সরকার অমসুং অসাম সরকার অনিমক্কী ওইনা মরু ওই।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি বি.তি.আর. এগ্রীমেন্তগী মতুং ইন্না ঐখোয়না চহি ৩গী মনুংদা বি.তি.আর.গী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক লুপা করোর ১,৫০০ পীথখি, ঙসি অসাম সরকার অমসুং ভারত সরকারনা লুপা করোর ১,৯৮০ পীথখ্রে অমসুং মসিদা ঐখোয়না ইন্সতিত্যুস্নেল দিবেলপমেন্তদা মীৎয়েং চংখি। ভারত সরকারদগী অয়াবা ঙাইদুনা দি.পি.আর.গী লুপা করোর ৫০০ লৈরি অমসুং য়াম্না অতেনবা মতমগী মনুংদা ঐখোয়না মসি অয়াবা পীরগনি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি ঙসি ঐহাক্না বোরোলেন্দগী মীয়ামদা থাজবা পীজনীংই মদুদি সরকার অসিনা শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা বোরো লমদমদা হীরম খুদিংদা চাউখৎপা পুরক্নবা হোৎনগনি। সরকারনা বোরো লমদমগী নাৎকী ওইবা মশক, লোল, ঈশৈ-নোংমাই অমসুং জগোই য়োকখৎনবা অমসুং চাউখৎহন্নবা অমসুং মাগী পোলিতিকেল এম্পাৱরমেন্ত তৌনবা হোৎনরি।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি সেন্ত্রেল আর্মদ ফোর্সেসকী সেন্ত্রেল ৱর্কশোপ এন্দ স্তোর অমা লিংখৎখিবগা লোয়ননা অসাম মশানা খুৎলাইশিং রিপিয়র অমসুং সপ্লাই তৌজরগনি অমদি মসিনা রাজ্য অসিগী ঙাকশেল হেনগৎহনবা ঙম্লগনি। মসিগা লোয়ননা লুপা করোর ৫০গী ইনভেস্তমেন্ত অমসু তৌগদৌরি। সাউথ বেঙ্গল, নোর্থ বেঙ্গল, গুৱাহাতি, শিল্লোং, মনিপুর, চছার অমসধং ত্রিপুরা ফ্রন্তিয়ত অসিদা আর্ম অমসুং এম্ম্যুনিসন সপ্লাই তৌরগনি অমসুং মফম অসিদা রিপিয়রশিং তৌরগনি। মসিগা লোয়ননা মফম অসিদা থবক পীবা হেনগৎলগনি অমসুং লুপা করোর ২৫ তুংশিনবা ঙম্লগনি। লোয়ননা খাদি এন্দ ভিলেজ কম্মিসনগী প্রদক্তশিং পেরামিলিতরী কেন্তিন ১০৭তা ফংহল্লগনি। মহাক্না হায়খি খাদি ভিলেজ ইন্দস্ত্রীজ বোর্দনা খুঙ্গংগী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক থবক তৌবা খক্তা নত্তনা খাদি ভিলেজ ইন্দস্ত্রী বোর্দকী থৌদাং অসি থবক ফংদবদা থবক পীবনি। মহাক্না হায়খি থবক ফংদবগী সমস্যাশিং অসিগী ৱারোইশিন অসি খাদি ভিলেজ ইন্দস্ত্রীজ বোর্দকী থবক-থৌরমশিংগী মখা পোল্লি অমসুং ঙসি শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা প্রধান মন্ত্রী ওইরবা মতুংদা খাদি ভিলেজ ইন্দস্ত্রীজ বোর্দকী তর্নওভর চাদা ২৫০ হেনগৎলকপা অমসুং মাগী অপুনবা তর্নওভর লুপা করোর লাখ অমা হেল্লকপা অসিদা ঐহাক্না অপেনবা পোকই, মসিদগী মীওই করোর কয়ানা থবক ফংলগনি।
কেন্দ্রগী গৃহ অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রীনা হায়খি বোরোলেন্দ অমসুং অসাম অসি হনী মিসনগীদমক য়াম্না চুনরবা মফমশিংনি। মসি খঙনা খাদি এন্দ ভিলেজ ইন্দস্ত্রীজনা বোরো লৌমীশিংবু হনী মিসনগা লোয়ননা কন্নেক্ত তৌদুনা মখোয়গী শেন্থোক হেনগৎহন্নবা হোৎনগদবনি। বোরোলেন্দ অসি চফু শাবা, হনী মিসন, ধুপ শাবা, এগ্রো বেজ প্রোসেসিং য়ুনিৎশিং, পেপর ইন্দস্ত্রী, ফুৎৱেয়র দিজাইন, উ অমসুং উপু-কাংথোল য়াওনা লম কয়াদা য়াম্না চুন্নৈ। করিগুম্বা খাদি এন্দ ভিলেজ ইন্দস্ত্রীজনা বোরোলেন্দ অসিবু মিসন অসিগী মখাদা পুরকপা ঙম্লবদি মতম শাংনা খুৎলাই পাইদুনা ঈগী লান শোক্নদুনা লৈরিবা বোরো নহারোকশিংদা থবক পীরগনি। মহাক্না হায়খি খাদি অসি গান্ধীজীনা পীবিরম্বা স্বদেসি মন্ত্র অমসুং শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী আত্মনির্ভর ভারত ওইনবগী মঙলানশিংনি থুংহন্নবা মন্ত্রনি। খাদি হায়বা ৱাহন্থোক অসিদা প্যুরিতী য়াওরি। পেরামিলিতরী জৱানশিংনা কেন্তিন পুম্নমক্তা অথুবদা ভিলেজ ইন্দস্ত্রীজ প্রদক্তশিং য়োনবা হৌগদৌরিবা অসিদা ঐহাক্না য়াম্না নুংঙাইবা পোকই।
Q73D.JPG)
মমাংদা গৃহ মন্ত্রীনা ইন্দো-বাংলাদেশ ঙমখৈদা লৈবা মনকাচর বি.ও.পি.দা চৎখি অমসুং সেক্যুরিতীগী শিল-লাংলিবশিং অমসুং কম্প্রিহেন্সিব ইন্তিগ্রেতেদ বোর্দর মেনেজমেন্ত সিস্তেম য়েংশিনখি। মহাক্কী ত্বিতশিংদা শ্রী অমিত শাহনা হায়খি প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা ভারত সরকারনা ঐখোয়গী ঙমখৈশিং ঙাকশেন্নবা লৈরিবা ঐখোয়গী সেক্যুরিতী ফোর্সশিংদা মতমচগা চুনরবা তেক্নোলোজী পীরি। ঙমখৈগী মফমশিংদা লৈরিবা খ্বাইদগী চাউবা সমস্যাশিং অসি চাউখৎ-থৌরাং ৱাৎপনা মরম ওইরগা মাইগ্রেসন তৌবা অসিনি। মোদী সরকারনা লেপ্পা লৈতনা খুমাং চাউশিনহনবা অসিনা মাইগ্রেসন তৌবগী চাংদা চাউনা হন্থহনখি। মহাক্না ঙসি মনকাচর বি.ও.পি.গী ঙমখৈগী মফমদা লৈরিবা মীয়াম্না থৱায় য়াওবা অমসুং থাজবা থম্বা অসি উবদা য়াম্না নুংঙাইবা পোকই হায়না ফোঙদোকখি।
LRSH.JPG)
PN1D.JPG)