Ministry of Minority Affairs
Union Minority Affairs Minister inaugurates two-day training of ‘Khadim-ul-hujjaj’ at Haj House in Mumbai today
79,237 Indian Muslims will go for Haj 2022, which includes about 50 percent women
Ten embarkation points for Haj 2022 pilgrims going through Haj Committee of India are Ahmedabad, Bengaluru, Cochin, Delhi, Guwahati, Hyderabad, Kolkata, Lucknow, Mumbai and Srinagar
07 MAY 2022 2:31PM by PIB Mumbai
: Mumbai, May 7, 2022
Union Minister for Minority Affairs Shri Mukhtar Abbas Naqvi inaugurated a two-day training camp of “Khadim Ul Hujjaj” at Haj House in Mumbai today.
These “Khadim-ul-Hujjaj” will assist the Indian Haj pilgrims in Makkah-Madina. Union Minister Shri Naqvi urged them to give special attention to the health and hygiene of pilgrims. In this two-day training camp, more than 400 “Khadim-ul-Hujjaj”, including 12 female trainees, from all the states will be participating. They will be made aware of all processes related to Haj in detail, including accommodation, transport, health and safety of Haj pilgrims at Makkah-Madina. The Officials from Haj Committee of India, Brihan Mumbai Municipal Corporation, Disaster Management agencies, doctors, officials from airlines, customs and immigration will be imparting them training over two days.
79,237 Indian Muslims will go for Haj 2022. It includes about 50 per cent women. Out of these, 56,601 Indian Muslims will go for Haj 2022 through Haj Committee of India and 22,636 Muslims will go through Haj Group Organisers (HGOs). The entire process of HGOs has also been made transparent and online. More than 1800 Muslim women will go for Haj 2022 without “Mehram” (male companion), these women will go to Haj without lottery system. A total of 83,140 applications had been received for the Haj 2022.
There will be 10 embarkation points for Haj 2022 pilgrims going through Haj Committee of India - Ahmedabad, Bengaluru, Cochin, Delhi, Guwahati, Hyderabad, Kolkata, Lucknow, Mumbai and Srinagar.
Speaking on the occasion, the Union Minister said that Haj 2022 is taking place with significant reforms giving utmost priority to health and well-being of the Haj pilgrims. He said that the entire Haj 2022 process has been chalked out with necessary guidelines of the Indian Government and the Saudi Arabia Government. These include eligibility criteria, age limit, health related requirements etc.
Haj pilgrimage could not take place for the last two years due to Corona. Stating this, the Minister added, “We are making all out efforts to ensure there is no additional financial burden on the pilgrims as they will perform the Haj without any subsidy. Process is going on to take accommodation, transportation and other necessary facilities in Saudi Arabia at affordable prices”.
Shri Naqvi also informed that the selection process of Haj pilgrims has been done in compliance with the laid down protocol for COVID vaccination and other necessary norms decided by the Government of India and the Saudi Arabia Government.
Making the entire Haj 2022 process 100 percent digital/online has been extremely beneficial to ensure health and well-being of the people besides transparent, accessible, affordable and convenient Haj pilgrimage, stated the Union Minister. This time, 72170 Haj applications have been received online, which is a big achievement, he further said.
Shri Naqvi also mentioned that Digital Health Card, “E-MASIHA” health facility and “E-luggage pre-tagging”, providing all information regarding accommodation/transportation in Makkah-Madinah, will be provided to all the Haj pilgrims.
Ahmedabad embarkation point will cover entire Gujarat. Bengaluru embarkation point will cover entire Karnataka and Chittoor district of Andhra Pradesh. Cochin embarkation point will cover Kerala, Lakshadweep, Puducherry, Tamil Nadu and Andaman & Nicobar. Delhi embarkation point will cover Delhi, Punjab, Haryana, Himachal Pradesh, Chandigarh, Uttarakhand, Rajasthan, western districts of Uttar Pradesh. Guwahati embarkation point will cover Assam, Meghalaya, Manipur, Arunachal Pradesh, Sikkim and Nagaland. Hyderabad embarkation point will cover Andhra Pradesh and Telangana. Kolkata embarkation point will cover West Bengal, Odisha, Tripura, Jharkhand and Bihar. Lucknow embarkation point will cover all parts of Uttar Pradesh except western parts; Mumbai embarkation point will cover Maharashtra, Goa, Madhya Pradesh, Chhattisgarh, Daman & Diu, Dadra & Nagar Haveli and Srinagar embarkation point will cover Jammu-Kashmir, Leh-Ladakh-Kargil.
The following number of Indian Muslims will be proceeding to Haj 2022 from different states through Haj Committee of India. Andaman & Nicobar Islands- 114; Andhra Pradesh- 1201; Assam- 3544; Bihar- 2210; Chandigarh- 25; Chhattisgarh- 431; Dadra and Nagar Haveli- 17; Daman & Diu- 17; Delhi- 835; Goa- 67; Gujarat- 2533; Himachal Pradesh- 38; Haryana- 617; Jammu-Kashmir- 5281; Jharkhand- 1559; Karnataka- 2764; Kerala- 5274; Laskhdweep- 159; Madhya Pradesh- 1780; Maharashtra- 4874; Manipur- 335; Odisha - 466; Puducherry- 52; Punjab- 218; Rajasthan- 2072; Tamil Nadu- 1498; Tripura- 108; Uttar Pradesh- 8701; Uttarakhand- 485; West Bengal- 5911; Telangana- 1822 and Ladakh- 216.

মশিং য়ামদবা কাংবুগী মন্ত্রালয়
মাইনোরিতী এফিয়র্সকী কেন্দ্র মন্ত্রীনা ঙসি মু্ম্বাইগী হাজ হাউসতা ‘খাদিম-উল-হুজাজ’কী নুমিৎ নিনিগী ওইবা ত্রেনিং হৌদোকখ্রে
হজ ২০২২গীদমক ভারতকী মুসলিম ৭৯,২৩৭না চৎলগনি, মসিগী চাদা ৫০রোমদি নুপীশিং ওইরি
ভারতকী হজ কম্মিতীগী খুৎথাংদা চৎকদৌরিবা হজ ২০২২ পিলগ্রিমশিংগীদমক লৈরিবা এম্বার্কেসন পোইন্ত ১০ অদুদি অহমেদবাদ, বেঙ্গলুরু, কোচিন, দিল্লী,গুৱাহতি, হায়দ্রবাদ, কোলকতা, লখনৌ, মুম্বাই অমদি শ্রীনগরনি
07 MAY 2022 2:31PM by PIB Imphal
: মুম্বাই, মে ৭, ২০২২
মাইনোরিতী এফিয়র্সকী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী মুখতার অবাস নাখবিনা ঙসি মু্ম্বাইগী হজ হাউসতা ‘খাদিম-উল-হুজাজ’কী নুমিৎ নিনিগী ওইবা ত্রেনিং কেম্প অমা হৌদোকখি৷
হায়রিবা “খাদিম-উল-হুজাজ” অসিনা মক্কা-মেদিনাদা লৈরিবা ভারতকী হজ পিলগ্রিমশিংবু মতেং পাংলগনি৷ পিলগ্রিমশিংগী হকশেল অমদি হাইজিনদা অখন্নবা মীৎয়েং চংনবা কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী নাখবিনা ময়ামদা তমশিনখি৷নুমিৎ নিনিগী ত্রেনিং কেম্প অসিদা, রাজ্য পুম্নমক্তদগী নুপী ত্রেনী ১২ য়াওনা “খাদিম-উল-হুজাজ” ৪০০ হেনবনা শরুক য়াগনি৷ মক্কা-মেদিনাদা লৈরিবা হজ পিলগ্রিমশিংগী লৈননবা, ত্রান্সপোর্ত, হেল্থ অমসুং সেফতী য়াওনা হজকা মরী লৈনবা প্রোসেস পুম্নমক মখোয়দা কুপথনা খঙহল্লগনি৷ ব্রিহান মুম্বাই মুনিসিপাল কোর্পোরেসন, দিজাস্তর মেনেজমেন্ত এজেন্সীশিং, হজ কম্মিতী ওফ ইন্দিয়াগী ওফিসিয়েলশিং, দোক্তরশিং, এয়রলাইন্স, কস্তমস অমসুং ইম্মিগ্রেসনগী ওফিসিয়েলশিংনা নুমিৎ নিনি হেন্না মীয়ামদা ত্রেনিং পীগনি৷
ভারতকী মুসলিম ৭৯,২৩৭না হজ ২০২২গীদমক চৎকনি৷ মসিদা চাদা ৫০রোমগী চাংদি নুপীশিং ওইরি৷ মসিগী মনুংদা, ভারতকী মুসলিম ৫৬,৬০১দি ভারতকী হজ কম্মিতীগী খুৎথাংদা হজ ২০২২গীদমক চৎকনি অমদি মুসলিম ২২,৬৩৬না হজ গ্রুপ ওর্গনাইজরশিং (ঐচ.জি.ও.শিং)গী খুৎথাংদা চৎকনি৷ ঐচ.জি.ও.শিংগী প্রোসেস পুম্বসু ত্রান্সপরেন্ত অমদি ওনলাইন ওইহনখ্রে৷ “মেহরাম” (নুপা য়াওদনা) মুসলিম নুপী ১৮০০ হেনবনা হজ ২০২২গীদমক চৎকনি, হায়রিবা নুপীশিং অসিনা লোত্তরী সিস্তেম য়াওদনা হজতা চৎকনি৷ হজ ২০২২গীদমক এপ্লিকেসন পুন্না ৮৩,১৪০ ফংখ্রে৷
ভারতকী হজ কম্মিতীগী খুৎথাংদা চৎকদৌরিবা হজ ২০২২ পিলগ্রিমশিংগীদমক এম্বার্কেসন পোইন্ত ১০-অহমেদবাদ, বেঙ্গলুরু, কোচিন, দিল্লী,গুৱাহতি, হায়দ্রবাদ, কোলকতা, লখনৌ, মুম্বাই অমদি শ্রীনগর লৈগনি৷
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা, কেন্দ্রগী মন্ত্রী হায়খি মদুদি হজ ২০২২ অসি হজ পিলগ্রিমশিংগী হকশেল অমদি য়াইফনবদা প্রাইয়োরিতী পীদুনা মরু ওইবা রিফোর্মশিংগা লোইননা পাংথোক্লিবনি৷হজ ২০২২গী প্রোসেস পুম্বা ভারত সরকার অমদি সাউদি এরাবিয়া সরকারগী দরকার ওইরিবা গাইদলাইনশিংগা লোইননা প্লান তৌখ্রে৷ মসিগী মনুং চল্লিবশিং অদুদি ইলিজিবিলিতী ক্রাইতরিয়া, এজ লিমিত, হকশেলগা মরী লৈননা দরকার ওইরিবশিং য়াওরি৷
হৌখিবা চহি অনিদা কোরোনানা মরম ওইরগা হজ পিলগ্রিমেজ পাংথোকপা ঙমখিদে৷ অসুম্না ফোংদোক্লদুনা, মন্ত্রীনা মখাতাখি, “মখোয়না সবসিদী অমতা য়াওদনা হজ পাংথোক্কদৌরিবনা পিলগ্রিমশিংদা অহেনবা শেলগী পোৎলুম অমতা লৈহন্দনবা ঐখোয়না ঙমজবা পুম্নমক পুথোক্তুনা হোৎনরি৷ সাউদি এরাবিয়াদা লৈনবা, ত্রান্সপোর্ত তৌনবা অমদি অতোপ্পা তঙাই ফদবা খুদোংচাবশিং অহোংবা মমলশিংদা পীনবগী থৌওং চৎথরি”৷
কোবিদ ভেক্সিনেসনগী পীরিবা প্রোতোকোল অমদি ভারত সরকার অমসুং সাউদি এরাবিয়া সরকারনা লেপখিবা অতোপ্পা তঙাই ফদবা নোর্মশিং অসিগা মরী লৈননা হজ পিলগ্রিমশিং খনবগী থৌওং চৎথখ্রে হায়না শ্রী নাখবিনসু ফোংদোকখি৷
হজ পিলগ্রিমশিংদা ত্রান্সপরেন্ত ওইবা, এসেসিবল ওইবা, এফোর্দেবল ওইবা অমসুং হেন্না খুদোং চাহল্লিবা অসিগী মথক্তা মীয়ামগী হকশেলদা অমদি য়াইফননবা হজ ২০২২গী প্রোসেস পুম্ববু চাদা ১০০ দিজিতেল/ওনলাইন ওইহনবা হায়বসি অদুক্কী মতিক কান্নবা ওইখ্রে হায়না কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা ফোংদোকখি৷ মতম অসিদা, হজ এপ্লিকেসন ৭২১৭০ ওনলাইনদা ফংখ্রে, মসি অচৌবা এচিবমেন্ত অমনি, হায়না মহাক্না মখাতানা ফোংদোকখি৷
মক্কা-মেদিনাদা একোমোদেসন/ত্রান্সপোর্তেসনগা মরী লৈনবা ই-পাউ পুম্নমক পীদুনা দিজিতেল হেল্থ কার্দ, “ই-মসিহা” হেল্থ ফেসিলিতী অমদি “ই-লগেজ প্রি-তেগ্গিং” হজ পিলগ্রিম পুম্নমক্তা ফংহল্লগনি হায়না শ্রী নাখবিনসু ফোংদোকখি৷
অহমেদবাদ এম্বার্কেসন পোইন্তনা গুজরাত পুম্বা কবর তৌরগনি৷ বেঙ্গালুরু এম্বার্কেসন পোইন্তনা কর্নাতকা পুম্বা অমদি আন্ধ্র প্রদেশকী চিতুর জিলা কবর তৌরগনি৷ কোচিন এম্বার্কেসন পোইন্তনা কেরলা, লক্ষাদ্বীপ, পুদুচেরী, তামিল নাদু অমদি অন্দামন অমসুং নিকোবর কবর তৌগনি৷ দিল্লী এম্বার্কেসন পোইন্তনা দিল্লী, পঞ্জাব, হরিয়ানা, হিমাচল প্রদেশ, চান্দিগর, উত্তরখন্দ, রাজস্থান, উত্তর প্রদেশকী নোংচুপ থংবা জিলাশিং কবর তৌগনি৷গুৱাহতি এম্বার্কেসন পোইন্তনা অসাম, মেঘালয়, মনিপুর, অরুনাচল প্রদেশ, সিক্কিম অমদি নাগালেন্দ কবর তৌগনি৷ হায়দ্রবাদ এম্বার্কেসন পোইন্তনা আন্ধ্র প্রদেশ অমসুং তেলঙ্গনা কবর তৌগনি৷ কোলকতা এম্বার্কেসন পোইন্তনা ৱেস্ত বেঙ্গল, ওরিশা, ত্রিপুরা, ঝর্খন্দ অমসুং বিহার কবর তৌগনি৷ লখনৌ এম্বার্কেসন পোইন্তনা নোংচুপ থংবা শরুকশিং নত্তনা উত্তর প্রদেশকী শরুক পুম্নমক কবর তৌগনি; মুম্বাই এম্বার্কেসন পোইন্তনা মহারাস্ত্র, গোৱা, মধ্য প্রদেশ, ছত্তিশগর, দামন অমসুং দিউ, দদ্রা অমসুং নগর হাভেলি অমদি শ্রীনগর এম্বার্কেসন পোইন্তনা জম্মু-কাশ্মীর, লেহ-লদাখ-কার্গিল কবর তৌগনি৷
ভারতকী হজ কম্মিতীগী খুৎথাংদা তোঙান তোঙানবা রাজ্যশিংদগী হজ ২০২২দা মখাদা লৈরিবা ভারতকী মুসলিমশিংগী মশিং অসি য়াওরগনি৷ অন্দামন অমসুং নিকোবর ইথৎশিং- ১১৪; আন্ধ্র প্রদেশ- ১২০১; অসাম- ৩৫৪৪; বিহার- ২২১০; চান্দিগর- ২৫; ছত্তিশগর- ৪৩১; দদ্রা অমসুং নগর হাভেলি১৭; দামন অমসুং দিউ- ১৭; দিল্লী-৮৩৫; গোৱা-৬৭; গুজরাত- ২৫৩৩; হিমাচল প্রদেশ- ৩৮; হরিয়ানা- ৬১৭; জম্মু-কাশ্মীর- ৫২৮১; ঝর্খন্দ- ১৫৫৯; কর্নাতকা-২৭৬৪; কেরলা- ৫২৭৪; লক্ষাদ্বীপ- ১৫৯; মধ্য প্রদেশ- ১৭৮০; মহারাস্ত্র- ৪৮৭৪; মনিপুর- ৩৩৫; ওরিশা - ৪৬৬; পুদুচেরী- ৫২; পঞ্জাব- ২১৮; রাজস্থান- ২০৭২; তামিল নাদু- ১৪৯৮; ত্রিপুরা- ১০৮; উত্তর প্রদেশ- ৮৭০১; উত্তরখন্দ- ৪৮৫; ৱেস্ত বেঙ্গল- ৫৯১১; তেলঙ্গনা- ১৮২২ অমসুং লদাখ-২১৬৷