Ministry of Defence
Raksha Mantri felicitates 1971 war veterans in Assam; Terms the ex-servicemen as important assets of the Nation
Reaffirms Government’s commitment towards the welfare of ex-servicemen
Government will not hesitate to take bold decisions to protect the unity & integrity of the country: Shri Rajnath Singh
23 APR 2022 4:51PM by PIB Delhi
Raksha Mantri Shri Rajnath Singh felicitated the veterans of the 1971 Indo-Pak war at a function in Guwahati, Assam on April 23, 2022. Over 300 war veterans, Veer Naris and their families attended the felicitation ceremony organised by the Government of Assam to honour the valour, dedication and sacrifice of the bravehearts who fought the enemy and ensured victory in the 1971 war. Lt Col Quazi Sajjad Ali Zahir (Retd), a Bangladeshi veteran of 1971 war who was awarded with a Padma Shri was among those present. Some of the veterans of the 1965 war were also in attendance.
In his address, Shri Rajnath Singh expressed his happiness at meeting the war heroes & Veer Naris and paid tributes to those who made the supreme sacrifice in the service of the Nation. He described the veterans as important assets of the nation who are an inspiration to every Indian. “An in-service soldier is India’s strength and a veteran is an ever-lasting inspiration to stand by that strength,” he said.
Appreciating the Assam Government for felicitating the veterans, the Raksha Mantri stated that the event reflected the sense of respect not only for the Armed Forces, but also for the country’s democratic values. He paid homage to Field Marshal Sam Manekshaw, General Jagjit Singh Arora, Lt Gen JFR Jacob, Major General Sujan Singh Uban and Air Chief Marshal IH Latif for leading India to a historic triumph in the 1971 war. “Our forces in the 1971 war comprised soldiers from every religion. But that did not win us the war. It was the strong thread of Indianness that held our soldiers together which ensured our victory,” he said. Shri Rajnath Singh appealed to the citizens to safeguard the unity & integrity of the country with the same nationalism and patriotism with which the soldiers protect the borders.
The 1971 war provided India with a strategic advantage, Shri Rajnath Singh added, saying that there has never been any tension on the Indo-Bangladesh border as seen on the western front because Bangladesh has always been India’s friendly country. He credited the coordination between the central and states governments of the North-east which has ensured peace & stability on the Indo-Bangladesh border and helped the region usher into a new era of development.
The Raksha Mantri also stated that the removal of Armed Forces (Special Powers) Act (AFSPA) from many areas of the North-East is the result of durable peace and stability in the region. “Some people believe that the Indian Army does not want AFSPA to be removed. I want to say from this forum that the Army has a minimal role in internal security. The Army wants that the situation becomes completely normal in Jammu & Kashmir so that AFSPA can be removed from there as well,” he added.
Shri Rajnath Singh voiced the Government’s unwavering commitment to strengthen the country’s security apparatus to deal with internal and external threats, adding that “We have taken a firm stand to eliminate terrorism in all its forms and have protected our citizens from the menace. We have shown that, if needed, we will eliminate terrorism emanating from across the border.” He assured the Nation that the Government does not and will not hesitate to take bold decisions to protect the unity and integrity of the country.
The Raksha Mantri lauded the Border Roads Organisation (BRO) for strengthening the infrastructure in border areas, saying that all efforts being made to bolster the far-flung areas from Arunachal Pradesh to Ladakh. He shed light on some of the BRO projects including Atal Tunnel and under-construction Sela Tunnel which, he said, will provide all-weather connectivity to the far-flung areas and enhance the defence preparedness.
Reiterating that it is the Government’s duty to ensure the well-being and satisfaction of the ex-servicemen, Shri Rajnath Singh assured the veterans of all possible support. He said, the Government is leaving no stone unturned to ensure the welfare of the ex-servicemen, as every warrior of today is a respected veteran of tomorrow. “We fulfilled the long-pending demand of One Rank One Pension as soon as we came to power. Under Digital India, many online services have been started, including Smart Canteen Card and Ex-Servicemen Identity Card. A Pension Grievance Portal is also functioning to address the issues of pensioners. Now, Havildars who retired before 2006 and got the rank of Honorary Naik Subedar are also getting the benefit of revised pension. Orders were also given to revise the pension regulation of the three services in December 2020. We believe in taking care of our brave soldiers, not only while they are in service, but also after their retirement,” he stated, listing out the measures taken by the Government for ex-servicemen welfare.
The Raksha Mantri also spoke of some of the steps taken by the Ministry of Defence to achieve the Prime Minister’s vision of ‘Aatmanirbhar Bharat’. “Earlier, India was counted amongst the defence importers. Today, we are ranked among the top 25 defence exporters of the world. In the last few years, we have increased our defence exports by about 334 percent. We have set an export target of Rs 35,000 crore by 2024-25,” he said, exuding confidence that this decade will be known as 'Roaring Twenties' in India's defence manufacturing.
On the occasion, the Raksha Mantri also released a book ‘The Bravehearts of 1971’. Assam Governor Prof Jagdish Mukhi and Chief Minister Dr Himanta Biswa Sarma were among those present during the felicitation ceremony.

ঙাকশেল মন্ত্রালয়
রক্ষা মন্ত্রীনা অসামদা ১৯৭১ লানগী ভেতরানশিংবু ইকাই খুম্নবা উৎখ্রে; এক্স-সর্বিসমেনশিংবু লৈবাক্কী মরুওইবা ললনি হায়না থমখ্রে
সরকারনা এক্স-সর্বিসমেনগী য়াইফ-থৌরাংগীদমক থমখিবা ৱাফম অমুক হন্না চেৎশিনহনখ্রে
সরকারনা লৈবাক অসিগী অপুনবা অমসুং অমত্তা ওইবা ঙাক-শেন্ননবগী চাউরবা ৱারেপ লৌবদা নিংহন্নবা লৈরোই: শ্রী রাজনাথ সিংহ
23 APR 2022 4:51PM by PIB Imphal
রক্ষা মন্ত্রী শ্রী রাজনাথ সিংহনা ২০২২গী এপ্রিলগী ২৩দা অসামগী গুৱাহাতীদা পাংথোকখিবা ফংসন অমদা ১৯৭১গী ইন্দো-পাক লানগী ভেতরানশিংবু ইকাই খুম্নবা উৎখ্রে। লানগী ভেতরান ৩০০গী মথক্তা, বীর নরিস অমসুং মখোয়গী ইমুং-মনুংশিংনা অসাম সরকারনা শিল্লিবা ১৯৭১ লান্দা মথৌনা লৈনা, কৎথোকপগা লোয়ননা য়েক্নবশিংগা লান্থেনখিবা অমসুং মায় পাকপা পুরকখিবা থৌনা ফরবশিংবু ইকাই খুম্নবা উৎনবা থৌরমদা শরুক য়াখি। শরুক য়ারিবশিংগী মনুংদা পদ্মা শ্রী এৱার্দ ফংখ্রবা ১৯৭১গী বঙ্গলাদেশী ভেতরান অমা ওইরিবা, এল.তি. কোল. ক্বাজি সজদ অলি জাহির (রিতয়ার)সু য়াওখি। ১৯৬৫ লানগী ভেতরান খরসু শরুক য়াখি।
শ্রী রাজনাথ সিংহনা মহাক্না ৱা ঙাংবদা লানগী হেরোশিং অমসুং বীর নরিস উনবা ফংবদা নুঙাইবা ফোংদোকখি অমসুং লৈবাক্কীদমক থৱায় থাখ্রবশিংগীদমক্তা ইকাই খুম্নবা উৎখি। মহাক্না ভেতরানশিংবু ভারত মচা পুম্বগী পুক্নিং থৌগৎনিংঙাই ওইরিবা লৈবাক্কী মরুওইবা ললনি হায়না ফোংদোকখি। “থবক্তা লৈরিবা লান্মী অমনা ভারতকী থৌনানি অমসুং ভেতরান অমনা থৌনা অসিগীদমক লেপ্লিবা মতম-চুপ্পগী ওইবা পুক্নিং থৌগৎপনি,” হায়না মহাক্না হায়খি।
ভেতরানশিংবু ইকাই খুম্নবা পীবিবগীদমক অসাম সরারবু থাগৎপা ফোংদোক্লদুনা, রক্ষা মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি থৌরম অসিনা আর্ম ফোর্সেসশিংবু ইকাই খুম্নবা উৎপা খক্তা নত্তনা লৈবাক্কী ওইবা দেমোক্রেতিক ভেল্যুশিংসু উৎলি। মহাক্না ফীল্দ মার্শল সাম মনেকশো, জেনেরেল জগজিৎ সিংহ অরোরা, এল.তি. জেন. জে.এফ.আর. জাকোব, মেজর জেনেরেল সুজন সিংহ উবান অমসুং এয়র চীফ মার্শল আই.ঐচ. লতিফপু ১৯৭১গী লান্দা পুৱারী ওইরগদবা মায় পাকপা অমগীদমক ভারতপু লুচিংবগীদক ইকাই খুম্নবা উৎখি। “১৯৭১গী লান্দা ঐখোয়গী লান্মীশিং ধর্ম্ম পুম্বদগী ওইখি। অদুবু মসিনা ঐখোয়বু লান মায় পাকহনখিবা নত্তে। মসিদা ভারতমচা ওইবগী কল্লবা থৌরিনা পুল্লদুনা ঐখোয়গী লান্মীশিং অমত্তা ওইনা পুরক্তুনা মায় পাকপা ঙমখিবনি” হায়না মহাক্না হায়খি। শ্রী রাজনাথনা মীয়ামদা লৈবাক অসিগী অপুনবা অমসুং অমত্তা ওইবগী ঙাক-শেনবা অসি ঙমখৈদা ঙাক্লিবা লান্মীশিংগী লৈবাক নিংবা অমসুং মমা লৈবাক নিংবগা চপ মান্ননা লৈনবা কন্না হায়খি।
১৯৭১গী লান্দা খুমাং চাউশিনবা লালোং অমা ভারতনা ওইখি, হায়না শ্রী রাজনাথ সিংহনা মখা তাখি, হায়খি মদুদি নোংচুপ থংবা মমাংদা উবগুম্না ইন্দো-বঙ্গলাদেশকী ঙমখৈদা উংখৎনবা অমত্তা লৈতে মরমদি বঙ্গলাদেশ অসি মতম চুপ্পদা ভারতকা মরুপ-মপাং ওইদুনা লাকই। মহাক্না কেন্দ্র অমসুং অৱাং-নোংপোক্কী রাজ্যশিংবু ইন্দো-বঙ্গলাদেশকী ঙমখৈদা ইং-তপ্না অমসুং তংদু-লৈতানা লৈনবগীদমক মতেং পীনবা অমসুং মফম অসিবু চাউখৎ-থৌরাংগী অনৌবা এরা অমা ওইহনবগী মতেং পাংবগীদমক ক্রেদিৎ পীরি।
রক্ষা মন্ত্রীনা অমুকসু হায়রি মদুদি অৱাং-নোংপোক্কী মফম কয়াদা আর্ম ফোর্সেস (স্পেসিএল পাৱরস) এক্ত (এ.এফ.এস.পি.এ.) লৌথোকখিবা অসি মফম অসিদা মতম কুইনা ইং-তপ্না অমসুং তংদু-লৈতানা লৈরকপনা ওইরকপনি। “মীওই খরা থজবা লৈ মদুদি ইন্দিয়ন আর্মীনা এ.এফ.এস.পি.এ. লৌথোকপা পামদে। মসিদা ঐহাক্না হায়বা পাম্মী মদুদি মনুংগী ওইবা ঙাক-শেনবদা আর্মীগী থৌদাংশিং য়াম্না পিক্না লৈ। আর্মীনা পাম্মী মদুদি এ.এফ.এস.পি.এ. অসি মফম অসিদগীসু লৌথোক্নবা জম্মু অমসুং কশ্মিরদা মপুং ফানা মহৌশাগী পুন্সিদা লৈহনবা পাম্মী,” হায়না মহাক্না মখা তাখি।
শ্রী রাজনাথনা ইন্তর্নেল অমসুং এক্সতর্নেলদা অকি-তুজুংবা পীরিবা অসিদা লৈবাক্কী ঙাক-শেনবগী মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা সরকারগী লেঙদবা ৱাশক লৈরি হায়না কন্না হায়খি, অমদি মখা তাখি মদুদি “তেরোরিজমগী মওং অমা হেক্তা মুথৎনবা ঐখোয়না য়াম্না চেৎনা লেঙদনা লৈরি অমসুং ঐখোয়গী মীয়াম্বু চয়েৎনবা কয়াদগী ঙাকথোক্লি। ঐখোয়না উৎখ্রে মদুদি, করিগুম্বা তঙাইফদবা লৈরবদি, ঐখোয়না ঙমখৈ লান্না লৈরিবা তেরোরিজম মুথৎকনি”। মহাক্না লৈবাক মীয়ামদা থাজবা থমখি মদুদি অপুনবা অমসুং অমত্তা ওইবা ঙাক-শেন্ননবগী চাউরবা ৱারেপ লৌবদা সরকারনা নিংহন্নরোই অমসুং নিংহন্নবা লৈরোই
রক্ষা মন্ত্রীনা ঙমখৈগী মফমশিংদা ইনফ্রাস্ত্রকচরবু মপাঙ্গল কনখৎহল্লিবা বোর্দর রোদস ওর্গানাইজেসন (বি.আর.ও.)বু থাগৎপা ফোংদোকখি, অমদি হায়খি মদুদি অরুনাচল প্রদেশতগীনা লদাখ ফাওবা থাপ্না লৈবা মফমশিং শম্নবদা হোৎনবা য়াবা হোৎনখি। মহাক্না বি.আর.ও.গী প্রোজেক্ত খরা মসিদা অতল তন্নেল অমসুং হৌজিক শেম্লিবা সেলা তন্নেল অসি পল্লদুনা মহাক্না হায়খি, মসিনা কুম্বী-কালেন নাইদনা থাপ্না লৈবা মফমশিংদা লম্বীশিং ফাওনহল্লগনি অমসুং দিফেন্সকী মথৌশিং শেম-শাবা হেনগৎহল্লগনি।
এক্স-সর্বিসমেনগী নুঙাই-য়াইফনবা অমসুং পেন্নবগীদমক তৌবা অসি সরকারগী মথৌনি হায়না হন্না হায়খি, শ্রী রাজনাথ সিংহনা ভেতরানশিংবু পাংবা য়াবা মতেং পাংগনি হায়না থাজবা পীখি। মহাক্না হায়খি, সরকার অসিনা এক্স-সর্বিসমেনশিংগী য়াইফনবগীদমক্তা তৌখিদবা থবক লৈতে, ঙসিগী লান্মী খুদিংমক হয়েংগী ইকাই খুম্নরবা ভেতরান ঙাক্তনি। “মতম কুইনা তান্দুনা লাক্লবা রেঙ্ক অমা পেন্সন অমা ঐখোয়না শক্তি হেক পায়বগা থুংহনখি। দিজিতেল ইন্দিয়াগী মখাদা, শ্মার্ত কেন্তিন কার্দ অমসুং এক্স-সর্বিসমেন আইদেন্তিতী কার্দ য়াওনা ওনলাইগী থবক কয়া অমা হৌখ্রে। পেন্সনরশিংগী অৱাবশিং কোকহন্নবা পেন্স গ্রিবেন্স পোর্তেল অমসু মথৌ তৌখ্রে। হৌজিক্তি ২০০৬কী মমাংদা থবক্তগী পোত্থাখ্রবা হবিল্দারশিং অমসুং ওনোরেরী নাইক সুবেদারগী রেঙ্ক ফংখিবশিংসু শেমদোক্লবা পেন্সনগী কান্নবা ফংলি। ২০২০গী দিসেম্বরদা থবক তৌখিবা সর্বিস অহুমগী পেন্সন রিগুলেসন হন্না শেমদোক্নবসু ওর্দর তৌখ্রে। ঐখোয়গী থৌনা লৈরবা লান্মীশিংদা, মখোয়না থবক তৌরিঙৈ মতম খক্তা নত্তনা, মখোয়না থবক্তগী পোত্থারবা মতমদসু য়েংশনবিবা অসিদা ঐখোয়না থাজৈ,” হায়না মহাক্না এক্স-সর্বিসমেনগীদক্তা সরকারনা লৌখৎপা খোঙথাংশিংগী লিস্ত পুথোক্তুনা হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা ‘আত্মানির্ভর ভারত’কীদমক থম্লিবা মিৎয়েং ফংননবা দিফেন্স মন্ত্রালয়না লৌখৎলিবা খোঙথাংশিং খরগী মরমদসু রক্ষা মন্ত্রীনা হায়খি। 'মমা‘দা ভারত অসি মপাল লমদগী পোৎ পুশিল্লকপদা মশিং পারম্বনি। ঙসিদি, মালেমগী ওইনা দিফেন্সকী পোৎলম মপালদা থাদোকপা ২৫গী মনুংগী রেঙ্কতা লৈরে। হৌখিবা চহি খরদা, ঐখোয়না দিফেন্সকী পোৎলম মপালদা থাদোকপা চাদা ৩৩৪ লোম হেনগৎখি। ঐখোয়না ২০২৪-২৫তা লুপা করোর ৩৫,০০০ মপালদা থাদোকপগী পান্দম থম্লি, হায়না মহাক্না হায়খি, য়াম্না কন্না থাজবা থমখি মদুদি মসিগী দিকেদ অসিদা ভারতকী দিফেন্স মেনুফেকচরদা ‘রোরিং ত্বেন্তীজ’ হায়না খঙনরগনি।
থৌরম অসিদা, রক্ষা মন্ত্রীনা ‘দ ব্রেবহার্ত ওফ ১৯৭১’ হায়বা লাইরিক অমা ফোংখি। ইকাই খুম্নবা উৎপা থৌরম অসিদা অসামগী রাজ্যপাল প্রোফেসর জগদিশ মুখি অমসুং মুখ্য মন্ত্রী দাঃ হিমন্তা বিস্বা শর্ম্মসু শরুক য়াখি।