Ministry of Culture
Prime Minister, Shri Narendra Modi will address the nation on the 400th Parkash Purab of Sri Guru Tegh Bahadur Ji, at the historic Red Fort on 21st April
PM to release commemorative coin and postage stamp on the occasion
Guru Tegh Bahadur stood up to the atrocities of the Mughals to protect the freedom of Dharmic faiths such as Sikhs and Hindus: Shri G.Kishan Reddy
18 APR 2022 8:48PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi will address the nation on the 400th Parkash Purab of Sri Guru Tegh Bahadur Ji at the historic Red Fort on 21 April 2022. Prime Minister will release a commemorative coin and postage stamp on the auspicious occasion. Four hundred ragis will perform in the Shabad Kirtan on the occasion. The Union Minister for Culture, Shri G.Kishan Reddy announced this at a press conference today in New Delhi. Minister of State for Culture Shri Arjun Ram Meghwal and Secretary, Culture , Shri Govind Mohan were also present at the media briefing.
Addressing the media, Shri G.K Reddy said that Guru Tegh Bahadur stood up to the atrocities of the Mughals by protecting the freedom of Dharmic faiths. He fought for the rights of Sikhs and Hindus, especially Kashmiri Pandits, to practice their faiths by opposing forcible conversions
He further added “This event, that is being organized, will see participation from Honorable Prime Minister Shri Narendra Modi on 21st April who will release a stamp and a commemorative coin and Hon’ble Minister for Home Affairs and Cooperation, Sri Amit Shah ji on 20th April”
Union Minister also said “I have personally invited Chief Ministers of various states and prominent Sikh leaders including those from Harmandir Sahib in Amritsar, Patna Saheb and other leaders from prominent gurudwaras across the nation”
The programme shall be organized by the Ministry of Culture in collaboration with the Delhi Sikh Gurdwara Management Committee (DSGMC). Chief Ministers of different states, many prominent personalities from across the length and breadth of the subcontinent and abroad, will be part of the celebrations. This programme is being organized under Azadi ka Amrit Mahotsav (AKAM),
The Sikh faith revolves around the sacred bond of teacher and learner, Guru – the remover of darkness. For the Sikhs, the Guru refers to a succession of ten spiritual guides, the founding fathers of the Sikh faith. Sri Guru Tegh Bahadur Ji is the ninth Sikh Guru. He was popularly known as Hind di Chaddar’, Jagat Guru. He was born in Amritsar and breathed his last in Delhi. He was the youngest son of Sri Guru Hargobind Ji. His mother was Mata Nanaki Ji. His wife was Mata Gujri Ji. He was the grandson of Sri Guru Arjan Dev Ji and his son was Gobind Rai who later became Sri Guru Gobind Singh Ji.
From the time of his youth, Sri Guru Tegh Bahadur Ji had a deeply meditative nature where his wife was also an active participant. Like the first five Sikh Gurus, Sri Guru Tegh Bahadur Ji had mystical experiences of the Shabad and shared his experiences through the medium of songs. Like Sri Guru Nanak Ji, he travelled far and wide – establishing new communities and nurturing existing communities that had not been visited by any of the Sikh Gurus since the time of Sri Guru Nanak Ji.
Sri Guru Tegh Bahadur Ji was the grandson of first Sikh Martyr, Sri Guru Arjan Dev Ji. Sri Guru Tegh Bahadur ji was executed for supporting the religious freedom of Kashmiri Pandits on the orders of Aurangzeb. His death anniversary is commemorated as Shaheedi Divas every year on 24 November. The latter was beheaded in Chandni Chowk, Delhi. Gurdwara Sis Ganj Sahib and Gurdwara Rakab Ganj in Delhi are associated with his sacred sacrifice. His legacy serves as a great unifying force for the nation.
On the first day of the celebration on 20th April 2022, Home Minister Shri Amit Shah will take part in the commemorative event. Around 400 children will participate in the Shabad Kirtan on 20th April 2022. He will also inaugurate the Multimedia show ‘The Life and Sacrifice of Sri Guru Tegh Bahadur Ji’ at the Red Fort.

কল্চর মন্ত্রালয়
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা এপ্রিল ২১দা পুৱারী ওইরবা লাল কিলাদা শ্রী গুরু তেগ বহাদুরজীগী ৪০০শুবা প্রকাশ পুরব নুমিৎতা জাতি মীয়ামদা ৱা ঙাংলগনি
পি.এম.না থৌরম অসিদা নীংশিং শেনয়েক অমসুং পোস্তেজ স্তাম্প ফোঙলগনি
গুরু তেগ বহাদুরনা সিখ অমসুং হিন্দু অসিগুম্বা ধর্মিক লাইনিংশিংগী নীংতম্বা অসিবু মুগলশিংগী মীওৎ-মীনৈশিংদগী ঙাকথোক্নবা লেপখি: শ্রী জি. কিশন রেদ্দী
18 APR 2022 8:48PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা এপ্রিল ২১দা পুৱারী ওইরবা লাল কিলাদা শ্রী গুরু তেগ বহাদুরজীগী ৪০০শুবা প্রকাশ পুরব নুমিৎতা জাতি মীয়ামদা ৱা ঙাংলগনি। প্রধান মন্ত্রীনা য়াইফরবা থৌরম অসিদা নীংশিং শেনয়েক অমা অমসুং পোস্তেজ স্তাম্প ফোঙলগনি। ৱাফম অসি ঙসি নই দিল্লীদা পাঙথোলপা প্রেস কনফরেন্স অমদা কলচরগী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী. জি. কিশন রেদ্দীনা লাউথোকখি। কলচরগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী অরজুন রাম মেঘৱাল অমসুং কলচরগী সেক্রেতরী, শ্রী গোবিন্দ মোহনসু মেদিয়া ব্রিফিং অদুদা শরুক য়াখি।
মেদিয়াদা ৱা ঙাংলদুনা শ্রী জি.কে. রেদ্দীনা গুরু তেগ বহাদুরনা ধর্মিক লাইনিংশিংগী নীংতম্বা অসিবু মুগলশিংগী মীওৎ-মীনৈশিংদগী ঙাকথোক্নবা লেপখি হায়না ফোঙদোকখি। মখোয়গী লাইনীং অদু চৎনবা নমদুনা লাইনীং ওলহন্নবগী থৌওং চত্থখিবা অসিগী মায়োক্তা মহাক্না সিখশিং অমসুং হিন্দুশিং মরু ওইনা কাশ্মির পন্দিৎশিংগী হকশিংগীদমক লান্থেংনখি।
মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি, “এপ্রিল ২১দা শিল্লিবা থৌরম অসিদা ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা শরুক য়াগনি, মহাক্না স্তাম্প অমা অমসুং নীংশিং শেনয়েক অমা ফোঙগনি অমসুং এপ্রিল ২০দা ইকাই খুম্নরবা গৃহ অমসুং কোওপরেসনগী মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহজীনা শরুক য়াগনি”।
কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা হায়খি “ঐহাক্না তোঙান-তোঙানবা রাজ্যশিংগী মুখ্য মন্ত্রীশিং অমসুং অমৃতসরদা লৈবা হরমন্দির সাহিবতগী মীওইশিং য়াওনা মশক নাইবা সিখকী লুচিংবশিং, পতনা সাহেব অমসুং লৈবাক অসিদা লৈরিবা মশক নাইবা গুরুদ্বরাশিংগী অতোপ্পা লুচিংবশিংদা ঐহাক্না হকথেংননা য়াওবীনবা পাউজেল পীখি”।
প্রোগ্রাম অসি কলচর মন্ত্রালয়না দিল্লী শিখ গুরদ্বারা মেনেজমেন্ত কম্মিতী (দি.এস.জি.এম.সি.)গা খুৎশম্নরগা শিনগনি। তোঙান তোঙানবা রাজ্যশিংদগী মুখ্য মন্ত্রীশিং, সবকন্তিনেন্ত অমসুং মপান লৈবাকশিংদগী মমিং লৈরবা মীওই কয়ানা থৌরমশিং অসিদা শরুক য়াগনি। মসিগী প্রোগ্রাম অসি আজাদি কা অমৃত মহোতসব (এ.কে.এ.এম.)গী মখাদা শিনগনি।
সিখ ফেথনা অমম্বা মাংহল্লিবা –গুরুগী ওজা অমসুং মহৈরোয়গী শেংলবা মরীগী অকোইবদা খোঙজং চংশিনখি। সিখশিংগী ওইনা গুরু অসি সিখ ফেথ লিংখৎখিবা মপা মপুশিং ওইরিবা স্পিরিচুএল গাইদ তরাগী মথং মনাওশিং অদুবু খংনৈ। শ্রী গুরু তেগ বহাদুরজী অসি মপানশুবা সিখ গুরুনি। মহাক্না অসি মীয়াম্না ‘হিন্দ দি চদ্দর’ জগৎ গুরু হায়না খঙনৈ। মহাক্না অসি অমৃতসরদা পোকখি অমসুং দিল্লীদা অরোইবা য়াহীব তানখি। মহাক অসি শ্রী গুরু হরগোবিন্দজীগী মচানুপা অতোনবনি। মহাক মমা অসি মাতা নানাকিজীনি। মহাক্কী নুপীনা মাতা গুজরিজীনি। মহাক অসি শ্রী গরুরু অ্রজান দেবঈগী মশুনুপানি অমসুং মহাক্কী মচানুপনা অকোনবদা গুরু গোবিন্দ সিংহজী ওইখিবা গোবিন্দ রাইনি।
মহাক্না নহা ওইরিঙৈ মতমদগী শ্রী গুরু তেগ বআদুরজী অসি য়াম্না পুক্নিং চংনা মেদিএতেত তৌবগী মওং মতৌ উৎখি অমসুং মহাক্কী নুপীসু থৱাই য়াওনা শরুক য়াখি। অহানবা সিখ গুরু মঙাগা মান্ননা শরী গুরু তেগ বহাদুরজীনা শাবাদকী অঙকপা ফংলবা এক্সপরিএন্সশিং লৈ অমসুং ঈশৈগী খুত্থাংদা মহাক্কী হৈথোই শিংথোইবা অদু মীয়ামদা শিয়র তৌখি। শ্রী গুরু নানকজীগুম্না মহাক্না শ্রী গুরু নানকজীগী মতমদগী সিখ গুরু অমত্তনা চৎলমদ্রবা মফমশিংদা অনৌবা কম্ম্যুনিতীশিং লিংখৎবা অঞসুং হান্না লৈরম্লবা কম্ম্যুনিতীশিং শেমগৎনবা মহাক্না অরাপ্পা মফমশিংদা চৎলি।
শ্রী গুরু তেগ বহাদুরজী অসি অহানবা ওইবা থৱাই কৎখিবা সিখ শ্রী গুরু অর্জান দেবজীগী মশুনুপানি। শ্রী গুরু তেগ বহাদুর অসি ঔরঙজেবকী য়াথংগী মতুংইন্না কাশ্মীরি পন্দিৎশিংগী ধর্মগী ওইবা নীংতম্বা শৌগৎলুবগী শিবগী চৈরাক পীখি। মহাক্না লৈখিদবা নুমিৎ অসি চহি খুদিংগী নোভেম্বর ২৪দা শাহীদি দিবস হায়না পালন তৌই। হায়রিবা মীওই অসি দিল্লীগী চান্দনি চোক্তা মঙক ককখি। দিল্লীদা গুরদ্বারা সিস গঞ্জ সাহিব অমসুং গুরদ্বারা রাকব গঞ্জনা মহাক্কী শেংলবা থৱাই কৎখিবা অদুদা শরুক য়াখি। মহাক্কী লেগেসীনা লৈবাক অসিবু অমত্তা ওইনা পুনশিন্নবা শক্তি অমা ওইনা মথৌ তৌখি।
এপ্রিল ২০, ২০২২গী থৌরমগী অহানবা নুমিত্তা গৃহ মন্ত্রী অমিৎ শাহনা ইকাই খুম্ননীংঙাই ওইরবা থৌরম অসিদা শরুক য়াগনি। এপ্রিল ২০ ২০২২দা অঙাং ৪০০ মুক্না শাবাব কির্তন্দা শরুক য়াগনি। মহাক্না লাল কিলাদা ‘দি লাইফ এন্দ সেক্রিফাইস ওফ দি শ্রী গুরু তেগ বহাদুরজী’ হায়বা মল্তিমেদিয়া শো হৌদোক্কনি।