Ministry of Culture
PM Modi inaugurates Pradhanmantri Sangrahalaya in New Delhi
“This museum is a living reflection of the shared heritage of each government”:Shri Narendra Modi
“It gives confidence to the youth of the country that even a person born in ordinary family can reach the highest position in the democratic system of India”: Shri Narendra Modi
“The inauguration of the museum today celebrates the beauty of India and its rich democratic traditions” : Shri G Kishan Reddy
14 APR 2022 6:00PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated Pradhanmantri Sangrahalaya in New Delhi today.
Union Minister for Culture, Tourism and DoNER Shri G.K Reddy; Minister of state for Culture and External Affairs Smt. Meenakashi Lekhi , Union Minister of State for Culture and Parliamentary Affairs, Shri Arjun Ram Meghwal; Chairperson of the executive council of the Nehru Memorial Museum and Library (NMML), Shri Nripendra Mishra; family members of former Prime Ministers and a large number of other dignitaries were also present on the occasion .
Speaking on the occasion, the Prime Minister noted various festivals being celebrated today. He also paid tributes to Babasaheb Ambedkar and said “the Constitution of which Babasaheb was the main architect, that constitution gave us the basis of the Parliamentary system. The main responsibility of this Parliamentary system has been on the office of the Prime Minister of the country. It is my good fortune that today I have got the opportunity to dedicate the Prime Minister's Museum to the nation.” He also acknowledged and greeted the families of the past Prime Ministers present on the occasion.
The Prime Minster emphasized “When the country is celebrating the Amrit Mahotsav of Independence, then this museum has come as a grand inspiration. In these 75 years, the country has seen many proud moments. The importance of these moments in the window of history is incomparable.”
The Prime Minister reiterated his appreciation of the contribution of all the governments since Independence . He said “Every government formed in independent India has contributed in taking the country to the height it is at today. I have repeated this thing many times from Red Fort also.” The Prime Minister said that the museum has also become a living reflection of the shared heritage of each government” Every Prime Minister of the country has contributed immensely towards achieving of the goals of constitutional democracy, the Prime Minister continued. “To remember them is to know the journey of independent India. People coming here will be familiar with the contribution of the former Prime Ministers of the country, their background, their struggles and creations”, he added.
The Prime Minister expressed pride in the fact that many of the Prime Ministers came from ordinary families. Fact of such leaders coming from extremely poor, farmer families reaching the position of the Prime Minister strengthens the faith in Indian democracy and its traditions, he said. “It also gives confidence to the youth of the country that even a person born in a ordinary family can reach the highest positions in the democratic system of India”, said shri Modi. The Prime Minister hoped that the museum will expand the experience of the young generation. The more our youth knows about key occasions of Independent India, the more relevant will be their decisions, he said.
Recalling the rich history and prosperous era of India, the Prime Minister laid stress on spreading awareness about the correct picture of India’s heritage and present. He said the government’s efforts to bring back the stolen heritage from abroad, celebrating places of the glorious heritage, preserving memories of the freedom fighters in places like Jalianwala Memorial, PanchTeerth commemorating Babasaheb, Freedom Fighter Museum, tribal history museum are steps in that direction
Click here for full Press release
On the occasion, Union Minister Shri G.K Reddy said “Today is the birth anniversary of Father of the Indian Constitution, Shri B. R Ambedkar. The Constitution, given by Babasaheb, was adopted on 26th January 1950, but its implementation in its true essence has taken place only after the removal of Article 370 in 2019”.He also added, “The inauguration of the museum today celebrates the beauty of India and its rich democratic traditions”. The Culture Minister also added “By virtue of India being a true and vibrant democracy, today, a man from an ordinary family is the Prime Minister of this country and has shown exemplary leadership. This is the symbol of power, importance and great strength of this country's democracy”.
Shri NripendraMisra, Chairperson of the executive council of NMML, in his welcome address said that this Sangrahalaya will be identified as the House of Democracy in days to come. Vice Chairman of execute council of NMML,Shri A. Surya Prakash delivered the vote of thanks.
The Pradhan Mantri Sangrahalaya is a tribute to every Prime Minister of India since independence and a narrative record of how each has contributed to the development of the nation . The Pradhanmantri Sangrahalaya has employed technology based interfaces to encompass heterogeneity in content and frequent rotation of display.
Click here for full details of museum

কল্চর মন্ত্রালয়
প্রধান মন্ত্রী মোদীনা নই দিল্লীদা প্রধানমন্ত্রী শংগ্রালয়া শঙ্গাখ্রে
“ম্যুজিয়ম অসি সরকার অমমমগী অপুনবা হেরিতেজকী অহিংবা মমি অমনি”: শ্রী নরেনদ্র মোদী
“অচম্বা ইমুংদা পোকপা মীওই অমসু ভারতকী গনতন্ত্রগী পথাপকী খ্বাইদগী ৱাংবা থাক্তা য়ৌবা ঙম্মি হায়বসিনা লৈবাক্কী নহাশিংদা মশাদা থাজহল্লি”: শ্রী নরেন্দ্র মোদী
“ঙসি ম্যুজিয়ম শঙ্গাবা অসিনা ভারতকী ফজবা অমসুং ভারতকী ফজরবা গনতন্ত্রগী চৎনবীবু সেলেব্রেত তৌরি”: জি.কিশন রেদ্দী
14 APR 2022 6:00PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি নই দিল্লীদা প্রধানমন্ত্রী শংগ্রালয়া শঙ্গাখ্রে।
কেন্দ্রগী কলচর, তুরিজম অমসুং দোনরগী মন্ত্রী, শ্রী জি.কে. রেদ্দী; কলচর অমসুং এক্সতর্নেল এফিয়র্সকী মন্ত্রী, শ্রীমতি মীনাক্সি লেখি, কেন্দ্রগী কলচর অমসুং পার্লিয়ামেন্তরী এফিয়র্সকী মন্ত্রী, শ্রী অর্জুন রাম মেঘৱাল; নেহরু মেমোরিয়েল ম্যুজিয়ম এন্দ লাইব্ররী (এন.এম.এম.এল.)গী এক্জিক্যুতিব কাউন্সিলগী চেয়রপার্সন, শ্রী ন্রিপেন্দ্র মিশ্রা; হান্নগী প্রধান মন্ত্রীশিংগী ঈমুং-মনুংশিং অমসুং মশীং য়াম্লবা অতোপ্পা দিগ্নিতরীশিংনা থৌরম অদুদা শরুক য়াখি।
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংবদা, প্রধান মন্ত্রীনা ঙসি পাংথোক্লিবা কুমহৈ কয়াগী মতাংদা পনখি। মহাক্না বাবাসাহেব অম্বেদকরগী মফমদা ইকায় খুম্নবা উৎলদুনা অসুম্না হায়খি, “বাবাসাহেবনা মরু ওইবা আর্কিতেক্ত ওইরিবা ভারতকী সংবিধান অসিনা ঐখোয়দা পার্লিয়ামেন্তকী পথাপ অমা পীবিরি। মসিগী পথাপ অসিগী খ্বাইদগী মরু ওইবা থৌদাংদি লৈবাক্কী প্রধান মন্ত্রীগী লোইশঙদা লৈ। ঐহাক্না ঙসি লৈবাক্কী মফমদা প্রধান মন্ত্রীশিংগী ম্যুজিয়ম অমা কত্থোকপা ফংবা অসি ঐহাক্কী ওইনা য়াম্না লাইবক ফবনি”। থৌরম অসিদা শরুক য়ারিবা মমাংগী প্রধান মন্ত্রীশিংগী ইমুং মনুংগী মীওইশিংবু মহাক্না শকখঙবগা লোয়ননা মখোয়গী মফমদা য়াইফ পাউজেল পীখি।
প্রধান মন্ত্রীনা অসুম্না মিৎয়েং চঙখি, “লৈবাক অসিনা নীংতম্বগী অমৃত মহোৎসব পাংথোক্লিবা মতমসিদা মসিগী ম্যুজিয়ম অসিনা অচৌবা ইথিল পীবা থৌওং অমা ওইরি। মসিগী চহি ৭৫ অসিদা, লৈবাক অসিনা চাউথোকচনীংঙাই ওইরবা মিৎকুপ কয়া উবা ফংখ্রে। মিৎকুপশিং অসিনা পুৱারীদা মরু ওইবা ফম অমা কল্লিবা অসিগা চাংদম্ননীংঙাই ওইবা অমত্তা লৈত্রি”।
নীংতম্বা হেক ফংলবা মতুংদগী পাল্লকখিবা সরকারশিংনা পাংথোক্লম্বা থবকশিংবু প্রধান মন্ত্রীনা থাগৎখি। মহাক্না হায়খি, “নীংতম্বা ভারত্তা শেমখিবা সরকার খুদিংনা লৈবাক অসিনা ঙসি লৈরিবা থাক অসিদা য়ৌনবা শরুক তম্লমখি। ৱাফম অসি ঐহাক্না লাল কিলাদা কয়ারক হন্না হায়খ্রবনি”। প্রধান মন্ত্রীনা “ম্যুজিয়ম অসি সরকার অমমমগী অপুনবা হেরিতেজকী অহিংবা মমি অমনি” হায়খি। লৈবাক্কী প্রধান মন্ত্রী খুদিংনা গনতন্ত্রা চৎপা লৈবাক অমগী পান্দম খুদিং ফংনবা মশক থোক্না তেংবাংলমখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মখা তাখি। “মখোয়বু নীংশিংবা হায়বসিনা নীংতম্বা ভারতকী খোঙচৎ খঙবা হায়বনি। মফমসিদা লাকপা মীওই খুদিংনা লৈবাক্কী মমাংগী প্রধান মন্ত্রীশিংনা লৈবাক্কীদমক্তা শরুক তম্লম্বা খুদিংমক খঙবা ঙমগনি, মখোয়গী হৌরকফম, মখোয়না থেংনখিবা অৱাবশিং অমসুং মখোয়না শেম্লম্বা খুদিংমক খঙবা ঙমগনি”, হায়না মহাক্না হায়খি।
প্রধান মন্ত্রী কয়া অমদি ইচম চম্বা ইমুংদগী থোক্লকখিবনি হায়বা ৱাফম অসিদা প্রধান মন্ত্রীনা চাউথোকচবা ফোংদোকখি। অসিগুম্বা লুচিংবশিং অসিনা য়াম্না লাইরবা, লৌমীগী ইমুংদগী থোক্লক্তুনা প্রধান মন্ত্রীগী ফম য়ৌখি হায়বা ৱাফম অসিনা ভারতকী গনতন্ত্রগী পথাপ অমসুং মসিগী চৎনবীদা থম্বা থাজবা হেনগৎহল্লি হায়না মহাক্না হায়খি। “অচম্বা ইমুংদা পোকপা মীওই অমসু ভারতকী গনতন্ত্রগী পথাপকী খ্বাইদগী ৱাংবা থাক্তা য়ৌবা ঙম্মি হায়বসিনা লৈবাক্কী নহাশিংদা মশাদা থাজহল্লি”, হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি। ম্যুজিয়ম অসিনা তুংগী চারোন-শুরোনগী এক্সপেরিএন্স হেনগৎহনগনি হায়বগী থাজবা থমখি। ঐখোয়গী নহারোলশিংনা নীংতম্বা ভারতকী মরু ওইবা থৌদোক কয়া খঙলিবমখৈ, মখোয়গী ৱারেপ্না লৈবাক্কা চুনবা হেনগনি, হায়না মহাক্না হায়খি।
ভারতকী ইনাক খুল্লবা পুৱারী অমসুং য়াইফরবা মতম্বু নীংশিংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী হেরিতেজ অমসুং খুদোল কয়াগী মতাংদা তসেংবা ৱারোল খঙহনবগী তঙাই ফদবা লৈ হায়খি। ভারত্তগী হুরানখিবা পোৎলমশিংবু মীরমদগী পুরক্নবা হোৎনরিবা, মশক থোকপা হেরিতেজকী মফমশিংবু ইকায় খুম্নরিবা, জালিয়ানৱালা বাঘকুম্বা মফমশিংদা নীংতম লান্মীশিংগী পুন্সিবু নীংশিংদুনা থম্লিবা, পাঞ্চ তীর্থনা বাবাসাহেবপু ইকায় খুম্নদুনা নীংশিংলিবা, নীংতম লান্মীশিংগী ম্যুজিয়ম, ত্রাইবেলশিংগী পুৱারীগী ম্যুজিয়ম অসি মাইকৈ অসিদা পায়খৎপা খোঙথাং অমনি হায়না মহাক্না পনখি।
মপুং ওইবা প্রেস রিলীজগীদমক্তা অসিদা ক্লিক তৌবীয়ু
থৌরম অদুদা, কেন্দ্রগী মন্ত্রী, শ্রী জি. কে. রেদ্দীনা হায়খি “ঙসি অসি ফাদর ওফ ইন্দিয়ন কন্সতিত্যুশন, শ্রী বি.আর. অম্বেদকরগী মপোক কুমওন্নি। বাবাসাহেবনা পীরম্বা কন্সতিত্যুশন অদু ১৯৫০গী জনুৱারী ২৬তা এদোপ্ত তৌখি, অদুবু মসিগী অশেংবা ইসেন্সতা ইমপ্লিমেন্ত তৌখিবা অসি ২০১৯দা আর্তিকল ৩৭০ লৌথোক্লবা মতুংদতা ওইরক্লিবনি”। “ঙসি ম্যুজিয়ম শঙ্গাবা অসিনা ভারতকী ফজবা অমসুং ভারতকী ফজরবা গনতন্ত্রগী চৎনবীশিং অদুবু সেলেব্রেত তৌরিবনি”। কলচর মন্ত্রীনসু মখা তারকখি “ভারতকী অশেংবা অমসুং ভাব্রেন্ত ওইবা গনতন্ত্র অমা ওইবনা, ঙসিদি অচম্বা ইমুং অমদগী মীওই অমনা লৈবাক অসিগী প্রধান মন্ত্রী ওইরে অমসুং মহাক্না ফীদম্নিংঙাই ওইবা লুচিংবা অমা ওইনা মশক তাক্লে। মসিনি লৈবাক অসিগী গনতন্ত্রগী শক্তি, মরু ওইবা অমসুং চাউরবা মপাঙ্গল”।
এন.এম.এ.এল.গী একজিক্যুতিব কাউন্সিলগী চেবরপার্সন, শ্রী ন্রিপেন্দ্র মিশ্রানা মহাক্কী ৱেলকম এদ্রেসতা হায়খি মদুদি মসিগী শংগ্রালয়া অসিনা লাক্কদবা মতমশিংদা হাউস ওফ দেমোক্রেসী হায়না মশক খঙনরগনি। এন.এম.এম.এল.গী একজিক্যুতিব কাউন্সিলগী চেয়রমেন, শ্রী এ. সুর‍্যা প্রকাশনা ভোত ওফ থেঙক্স পীখি।
প্রধান মন্ত্রী শংগ্রালয়া অসি নীংতম্লবা মতুংদগী ভারতকী প্রধান মন্ত্রী খুদিমক্তা স্রধাঞ্জলি কৎপনি অমসুং মখোয় খুদিংমক্না লৈবাক অসিগী চাউখৎ-থৌরাংদা করম্না থৌদাং লৌরম্বগে হায়বগী মতাংদা লীরিবা রেকোর্দ অমনি। পএধানমন্ত্রী শংগ্রালয়া অসিনা কন্তেন্ততা হেতরোজেনিতী লৈহন্নবা অমসুং দিসপ্লে অদুবু তোইনা রোতেশণ তৌনবা তেক্নোলোজীদা য়ুমফম ওইবা ইন্তরফেস শিজিন্নখি।
ম্যুজিয়মগী অকুপ্পা মরোল পুম্নমক্কীদমক্তা অসিদা ক্লিক তৌবীয়ু