Ministry of Women and Child Development
Ministry of Women and Child Development to hold Zonal meeting with State Govts and Stakeholders of Eastern region in Bhubaneswar Tomorrow
Outreach with State Governments and Stakeholders through Zonal Conferences on Strategic Interventions for addressing Malnutrition Concerns and for the, Development, Empowerment and Protection of Women and Children
12 APR 2022 2:45PM by PIB Delhi
Ministry of Women and Child Development will hold Zonal meeting with State Govts and Stakeholders of Eastern region in Bhubaneswar tomorrow, i.e., on 13th April, 2022. States of Chhattisgarh, West Bengal, Odisha, Jharkhand and Bihar will participate in the meeting. In order to ensure optimum impact of recently launched 3 Missions - POSHAN 2.0, Vatsalya and Shakti, the Ministry of Women and Child Development has initiated a series of Zonal Consultations with State Govts and Stakeholders in each region of the country. Zonal meeting in Bhubaneswar is the fifth and last in the series. First such meeting was held in Chandigarh on 2nd April, second in Bengaluru on 4th April, third in Guwahati on 10th April and fourth in Mumbai on 12th April, 2022.
Empowerment and protection of women and children who constitute 67.7% of India’s population and ensuring their wholesome development in a safe and secure environment is crucial for sustainable and equitable development of the country and for achieving transformational economic and social changes. To achieve this objective, Union Cabinet chaired by the Prime Minister, Shri Narendra Modi has recently approved 3 important Umbrella Schemes of the Ministry to be implemented in mission mode, viz., Mission Poshan 2.0, Mission Shakti and Mission Vatsalya. These 3 Missions will be implemented during the 15th Finance Commission period, 2021-22 to 2025-26. The Schemes under the Umbrella Missions are Centrally Sponsored Schemes which are implemented by the State Governments/UT Administrations on cost-sharing basis as per cost sharing norms. Scheme Guidelines are being shared with the States/UTs.
The prime objective of the Ministry of Women and Child Development is to address the gaps in State action for women and children and to promote inter-ministerial and inter-sectoral convergence to create gender equitable and child centred legislation, policies and programmes and to provide women and children with an environment which is accessible, affordable, reliable and free from all forms of discrimination and violence. In this direction, the objectives under the schemes of the Ministry are sought to be achieved with the support of State Governments and UT Administrations which are responsible for the administration of the schemes on the ground.
The objective of the Zonal Conferences is to sensitise State Governments and Stakeholders on the 3 Umbrella Missions of the Ministry to facilitate proper implementation of the Schemes over the next 5 years in the true spirit of co-operative federalism to ensure that the transformational social change envisaged under the Missions is accomplished for the benefit of women and children of the country.
Mission POSHAN 2.0 is an Integrated Nutrition Support Programme. It seeks to address the challenges of malnutrition in children, adolescent girls, pregnant women and lactating mothers through a strategic shift in nutrition content and delivery and by creation of a convergent eco-system to develop and promote practices that nurture health, wellness and immunity. Poshan 2.0 will seek to optimize the quality and delivery of food under the Supplementary Nutrition Program. Poshan 2.0 will bring 3 important programmes/schemes under its ambit, viz., Anganwadi Services, Scheme for Adolescent Girls and Poshan Abhiyan.
Mission Shakti envisages a unified citizen-centric lifecycle support for women through integrated care, safety, protection, rehabilitation and empowerment to unshackle women as they progress through various stages of their life. Mission Shakti has two sub-schemes ‘Sambal’ and ‘Samarthya’. While the “Sambal” sub-scheme is for safety and security of women, the “Samarthya” sub-scheme is for empowerment of women.
The objective of Mission Vatsalya is to secure a healthy and happy childhood for every child in the country; foster a sensitive, supportive and synchronized ecosystem for development of children; assist States/UTs in delivering the mandate of the Juvenile Justice Act 2015; achieve the SDG goals. Components under Mission Vatsalya will include statutory bodies; service delivery structures; institutional care/services; non-institutional community-based care; emergency outreach services; training and capacity building.

নুপী অমসুং অঙাংশিংগী চাউখৎ থৌরাং মন্ত্রালয়
নুপী অমসুং অঙাংগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়না হয়েং ভুবনেস্বরদা নোংপোক লমদমগী রাজ্য সরকারশিং অমসুং স্তেকহোল্দরশিংগা লোয়ননা জোনেল মীফম পাঙথোক্লগনি
মেলন্যুত্রিসনগী শিংনবা অমসুং নুপী অমসুং অঙাংশিংগী চাউখৎ-থৌরাং, শক্তি পীবা অমসুং ঙাক-শেনবগী শিংনবা কয়া মাইয়োক্ননবগীদমক্তা স্ত্রেতজিক ওইবা থৌওং কয়াদা জোনেল কনফরেন্সকী খুত্থাংদা রাজ্য সরকার অমসুং স্তেকহোলদরশিংগা পাউ ফাওনবা
12 APR 2022 2:45PM by PIB Imphal
নুপী অমসুং অঙাংগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়না হয়েং, হায়বদি, এপ্রিল ১৩, ২০২২দা ভুবনেস্বরদা নোংপোক লমদমগী রাজ্য সরকারশিং অমসুং স্তেকহোলদরশিংগা লোয়ননা জোনেল মীফম পাংথোক্কনি। ছত্তিশগর, ৱেস্ত বেঙ্গল, ওরিশা, ঝারখন্দ অমসুং বিহার রাজ্যশিংনা মীফম অসিদা শরুক য়াগনি। হন্দক্তা হৌদোকখিবা মিসন ৩ – পোশন ২.০, বতসলয়া অমসুং শক্তিগী মপুং ফানা কান্নবা ফংহন্নবগীদমক্তা, ৱিমেন অমসুং চাইল্দ দিভেলপমেন্ত মন্ত্রালয়না লৈবাক্কী মফম খুদিংগী রাজ্য সরকার অমসুং স্তেকহোলদরশিংগা জোনেল কনসল্তেসনশিংগী পরিং কয়া পাংথোক্লি। ভুবনেস্বরদা পাংথোক্কদৌরিবা জোনেল মীফম অসিনা পরিং অসিগী মঙাশুবা অমসুং অরোইবা ওইগনি। অসিগুম্বা অহানবা মীফম অসি এপ্রিল ২দা চান্দিগরদা, অনিশুবনা এপ্রিল ৪দা বেঙ্গালুরুদা অমসুং অহুমশুবনা এপ্রিল ১০দা গুৱাহাতীদা অমসুং মরিশুবনা এপ্রিল ১২দা মুম্বাইদা পাংথোকখ্রবনি।
ভারতকী মীশিংগী শরুক ৬৭.৭% ওইরিবা অঙাং অমসুং নুপীশিংবু শক্তি পীবা অমসুং ঙাক-শেনবা অমসুং তেক্ত-কায়দবা অমসুং শোই-ঙামদবা অকোয়বগী ফীভম অমদা মখোয়গী মপুং ওইবা চাউখৎপা পুরকপা হায়বসি লৈবাক্কী তুং কোইনা অমসুং মান্ননা চাউখৎপদা য়াম্না মরু ওই অমসুং শেন্মিৎলোন অমদি খুন্নাইদা অহোংবা পুরকপগীদমক্তসু য়াম্না মরু ওই। হায়রিবা পান্দমশিং অসি ফংনবগীদমক্তা, প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেন্দ্রগী কেবিনেৎনা মন্ত্রালয় অসিগী মিসন মোদতা পায়খৎকদবা মরু ওইবা অম্ব্রেল্লা স্কিম ৩গী অয়াবা পীখ্রবনি। স্কিমশিং অদুদি মিসন পোশন ২.০, মিশন শক্তি অমসুং মিসন বতসলয়ানি। মিসন ৩ অসি ২০২১-২৫দগী ২০২৫-২৬গী ১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসনগী মতমগী মনুংদা থবক ওইনা পায়খৎকনি। অম্ব্রেল্লা মিসনশিং অসিগী মখাদা লৈবা স্কিমশিং অসিদি কেন্দ্রনা তেংবাংদুনা পুথোকপা স্কিমশিংনি অমসুং রাজ্য সরকার/য়ু.তি. লৈঙাক্লোইশিংনা অচঙবা শেনফম পুথোকমিন্নবগী কাঙলোনগী মখাদা অচঙবা শেনফম পুথোক্নদুনা থবক ওইনা পায়খৎকদবনি। রাজ্য/য়ু.তি.শিংদা স্কিমগী কাঙলোনশিং পীরি।
ৱিমেন অমসুং চাইল্দ দিভেলপমেন্ত মন্ত্রালয়গী মরু ওইবা পান্দম অসিদি নুপী অমসুং অঙাংগী মতাংদা রাজ্যশিংনা থবক তৌবদা অৱাৎপা লৈবশিং য়েংশিনবা অমসুং জেন্দরশিংনা মান্ননা কান্নবা ফংবা, অঙাংশিংদা য়ুম্ফম ওইবা লেজিসলেসন, পোলিসী অমসুং প্রোগ্রাম কয়া শেম্নবগীদমক্তা মন্ত্রী অমসুং সেক্তরগী মরক্তা পুন্সিন্নববু খুমাং চাউশিলহনবা অমসুং নুপী অমসুং অঙাংশিংদা অচান মীরায় নাইবা অমসুং খুদোংথীবা নংবা কয়াদগী মনীং তম্বগা লোয়ননা লায়না ফংবা য়াবা, শেল য়াম্না চঙদবা অমসুং থাজবা য়াবা অকোয়বগী ফিভম অমা লৈহনবনি। হীরম অসিগা মরী লৈননা, মন্ত্রালয়গী স্কিমশিং অসিগী পান্দমশিংবু স্কিম অসিবু গ্রাউন্দদা শেন্নবগী থৌদাং লৌরিবা রাজ্য সরকার অমসুং য়ু.তি. লৈঙাক্লোইশিংনা শৌগৎলবা তুংদা ফংগদবনি।
জোনেল কনফরেন্স অসিগী পান্দমদি লৈবাক্কী নুপী অমসুং অঙশিংগী কান্নবা পুরক্নবা মিসন অসিদা থম্লিবা খুন্নাইদা অহোংবা পুরকপগী ৱাখল্লোনবু শোইদনা মায় পাকহন্নবা কো-ওপরেতিব ফেদেরেলিজমগী অশেংবা ইথিলগা লোয়ননা মথংগী চহি ৫গী মনুংদা স্কিমশিং অসিবু নীংথিজনা পায়খৎপদা তেংবাংনবগীদমক্তা রাজ্য সরকারশিংবু মন্ত্রালয়গী অম্ব্রেল্লা মিসন ৩গী মতাংদা নীংথিজনা খঙহনবনি।
মিশন পোশন ২.০ অসিদি ইন্তিগ্রেতেদ ন্যুত্রিসন সপ্পোর্ত প্রোগ্রাম অমনি। মসিনা ন্যুত্রিসন কন্তেন্ত অমসুং দেলিবরীদা অহোংবা পুরক্লবা নীংথিজনবা থৌরাং য়াৎপগী খুত্থাংদা অমসুং হকশেল, হকশেল ফনা লৈবা অমসুং ইম্যুনিতী ফগৎহনববু পুক্নিং থৌগৎপা অমসুং ওইথোকহনবা ইকো-সীস্তেম কয়া পুন্সিনবগী পথাপ অমা শেমদুনা অঙাং, ইনখৎলক্লিবী নুপীমচা, মীরোনবী নুপী অমসুং শঙ্গোম পীথক্লিবী মমাশিংনা থেংনরিবা মেলন্যুত্রিসনগী শিংনবশিংবু থেংননবা পান্দম থম্লি। পোশন ২.০না সপ্লিমেন্তরী ন্যুত্রিসন প্রোগ্রামগী মখাদা চিঞ্জাক্কী মগুন ফগৎহনবা অমসুং পীবগী থৌওংবু নীংথিজনা পাংথোকহনগনি। পোশন ২.০না মরু ওইবা প্রোগ্রাম/স্কিম ৩ – আঙ্গনৱারী সর্ভিস, ইনখৎলক্লিবা নুপীমচাশিংগী স্কিম অমসুং পোশন অভিয়ানবু মসিগী মখাদা চলহনগনি।
মিসন শক্তিনা ইন্তিগ্রেতেদ কেয়র, সেফতী, প্রোতেক্সন, রিহেবিলিতেসন অমসুং ইম্পাৱর তৌবগী খুত্থাংদা নুপীশিংনা মখোয়গী পুন্সিগী তোঙানবা থাক কয়া লান্দুনা চৎপদা অয়েৎপা অমত্তা পীদনা মখোয়দা অমত্তা ওইনা পুন্সিল্লবা সিতিজন-সেন্ত্রিক লাইফাসাইকল সপ্পোর্ত পীবগী পান্দম থম্লি। মসিন শক্তিগী সব-স্কিম অনি লৈ – ‘সম্বাল’ অমসুং ‘সামর্থ্য’।‘সম্বাল’ সব স্কিম অসিনা নুপীশিংগী তেক্ত-কায়দবা অমসুং ঙাক-শেনবগীনি অদুগা ‘সামর্থ্য’ অসিনা নুপীশিংবু মপাঙ্গল হাপ্পগীনি।
মিসন বতসলয়াগী পান্দমদি লৈবাক অসিগী অঙাং খুদিংগী হকশেল ফবা অমসুং নুংঙাইবা অঙাং ওইবগী মতম ফংহনবা; অঙাংশিং চাউখৎপগী সেন্সিতিব, সপ্পোর্তিব অমসুং সীঙ্ক্রোনাইজ ওইবা ইকো-সীস্তেম অমা লৈহনবা; জুভেনাইল জস্তিস এক্ত, ২০১৫গী কাঙলোনশিং পাংথোকপদা রাজ্য/য়ু.তি.শিংবু তেংবাংবা; এস.দি.জি.গী পান্দমশিং ফংহনবা অসিনি। মিসন অসিগী মখাদা লৈবা থৌওং কয়াগী মনুং চনবশিংদি স্তেত্যুতরী বোদী; সর্ভিস দেলিবরী স্ত্রকচর; ইন্সতিত্যুস্নেল কেয়র/সর্ভিস; নন-ইন্সতিত্যুস্নেল কম্ম্যুনিতী বেজ কেয়র; ইমর্জেন্সী আউতরীচ সর্ভিস; ত্রেনিং অমসুং কেপাসিতী বিলদিংনি।