Ministry of Culture
Vice President Shri M.Venkaiah Naidu confers Sangeet Natak Akademi and Lalit Kala Akademi Fellowships and Awards
Vice President urges schools and parents to encourage children to learn art forms of their choice
VP stresses need for urgent action to preserve Indian folk traditions
“I am very happy to note that Lalit kala Akademi has increased the number of awards from 15 to 20 this year”: Shri G.K Reddy
09 APR 2022 5:47PM by PIB Delhi
The Vice President, Shri M. Venkaiah Naidu today called upon schools and parents to encourage children to learn any art form of their choice as part of the efforts to preserve and promote India’s rich cultural heritage. Stressing the need to go back to our roots, he called for a cultural renaissance in Indian society.
The Vice President also said that our rich traditional folk-art forms such as puppetry are disappearing due to the craze for western culture. They have to be revived with active involvement of not just the governments but society at large. Observing that exposure to creativity and art at an early age will help children become more aware of their surroundings and help them lead a more meaningful life, Shri Naidu wanted educational institutions to give equal importance to art subjects in their curriculum.
The Vice President was speaking at the investiture of the SangeetNatakAkademi and Lalit Kala Akademi Fellowships along with Akademi Awards for 2018 and 62nd National Exhibition of Art Awards. He presented the honours to various artists for their contribution to the field of performing arts and fine arts.
Referring to ‘Azadi Ka Amrit Mahotsav’ celebrations, Shri Naidu said that many unsung heroes made sacrifices for our freedom but their stories remain largely unknown to the masses as they did not get enough attention in our history books. He called for correcting these distortions and highlight the contributions made during the freedom struggle by these lesser known heroes.
Recalling the role of visual and performing arts in arousing patriotic feelings during the independence movement, the Vice President said that art was used as a “powerful political weapon” to tell the stories of British oppression in an effective manner. He recalled how the fiery patriotic songs and poems of Rabindranath Tagore, Subramania Bharati, Kazi Nazrul Islam and Bankim Chandra Chatterjee inspired strong feelings of nationalism among the masses. “The contribution of our freedom fighters through powerful artistic expression is integral to our freedom struggle and must not be forgotten”, he stressed.
Lauding the contributions of artists in “strengthening the thread of continuity connecting our rich past to the present and future”, Shri Naidu observed that art unites people across cultures, influences and inspires them, thus “becoming a powerful agent of change in the process”. “It is the duty of each one of us to preserve and promote our grand cultural traditions and various art forms”, he said.
The Vice President said that India has a grand tradition of highly refined art, backed by theories mentioned in ancient texts. Shri Naidu called for preserving visual and performing arts which he said are “intertwined with the intangible cultural heritage of the nation and shape our national identity”.
On this occasion, the Vice President noted that India’s rich tradition of folklore is one area that needs immediate attention and calls for urgent action. He said that with the passage of time various forms of folk traditions have been on a decline and the “onus is upon us to make every effort to preserve our great folk traditions”.
Union Minister of Tourism, Culture and Development of North Eastern Region, Shri G. Kishan Reddy, Chairman, Sangeet Natak Akademi and Lalit Kala Akademi, Smt. Uma Nanduri, Secretary, Sangeet Natak Akademi, Smt. Temsunaro Jamir, Secretary, Lalit Kala Akademi, Shri Ramakrishna Vedala, Joint Secretary, Ministry of Commerce, Smt. Sanjukta Mudgal, Joint Secretary, Culture eminent artists and other dignitaries were present during the event.
Pl click here for full text of speech
On the occasion Union Minister of Culture Shri G.Kishan Reddy said that it is a matter of great pleasure and pride for the Ministry and the Govt of India to recognize the contribution of fellows and awardees who have been instrumental in keeping the flag of Indian tradition and arts flying high within and outside our country. He also added “I am very happy to note that Lalit Kala Akademi has increased the awards from 15 to 20 this year”.
The Union Minister further added “We all agree that art is the indicator of a civilized society. Not only does it forge a cultural identity but also serves to unify people. This is especially true for a diverse country like India. Our early freedom fighters recognized this and used its power to change the course of history”.
Shri G.K Reddy also said “Today we can all look back with pride and see how far we have come in 75 years of independence. All of India joyfully celebrates Azadi Ka Amrit Mahotsav and pays homage to the unsung heroes of our freedom struggle. Amongst them were several artists who fought for the freedom of India, in their own peaceful and creative way. Plays and musical dramas told the stories in a manner that the common man could easily relate to. Similarly poets and painters too raised their voices against British rule”.
The Vice-President, Shri M. Venkaiah Naidu presented the Sangeet Natak Akademi Fellowship and Sangeet Natak Awards for the year 2018 , and Fellowships and National Awards of Lalit Kala Akademi for the year 2021 in the joint ceremony held at Vigyan Bhawan, New Delhi.
Sangeet Natak Awards awardees included Madhup Mudgal – Hindustani Vocal; Malladi Suribabu – Carnatic Vocal; Mani Prasad - Hindustani Vocal; S. Karim and S. Babu – Carnatic Instrumental – Nagaswaram (Joint Award). National Awards of Lalit Kala Akademi were awarded to awardees including Anand Narayan Dabli; Bhola Kumar; Devesh Upadhyay; Digbijayee Khatua; Ghanshyam Kahar.
Click here for complete list.

কল্চর মন্ত্রালয়
উপ রাস্ত্রপতি, শ্রী এম. ভেঙ্কাইয়া নাইদুনা সঙ্গীত নাতক একাদমী অমসুং ললিত কলা একাদমীগী ফেল্লোশশিপ অমসুং এৱার্দশিং পীখ্রে
উপ রাস্ত্রপতিনা স্কুলশিং অমসুং মমা-মপা ওইরিবশিংদা অঙাংশিংবু মখোয়না অপাম্বা মখলশিংগী কলা তমহনবদা পুক্নিং থৌগৎনবা হায়খ্রে
ভি.পি.না ভারতকী ফোক ত্রেদিসনশিং ঙাক্নবা অথুবদা খোঙথাং লৌখৎপা মথৌ তারে হায়না অকনবা ৱাফম থমখ্রে
“ললিত কলা একাদমীনা এৱার্দশিংগী মশিং অসি ১৫ ওইরম্বদগী চহি অসিদা ২০দা হেনগৎহনখিবা অসিদা ঐহাক্না য়াম্না নুংঙাইবা পোকই”: শ্রী জি.কে. রেদ্দী
09 APR 2022 5:47PM by PIB Imphal
উপ রাস্ত্রপতি, শ্রী এম. ভেঙ্কাইয়া নাইদুনা ঙসি ভারতকী মমল য়াম্লবা কলচরেল হেরিতেজ অসি য়োকখৎনবা অমসুং চাউখৎহন্নবা পাইখৎলিবা খোঙথাংশিং অসিগী শরুক ওইনা অঙাংশিংগী অপাম্বা কলা মখল অদু তম্বদা পুক্নিং থৌগৎনবা স্কুলশিং অমসুং মমা-মপাশিংদা হায়খ্রে। ঐখোয়গী হৌরকফম অসি য়োকখৎপগী মথৌ তাবশিংগী মতাংদা ফোঙদোক্লদুনা মহাক্না ভারতকী খুন্নাইদা কলচরেল রেনিসেন্স অমা পুরকপা তাই হায়খ্রে।
উপ-রাস্ত্রপতিনা নোংচুপ লৈবাক্কী চৎনবী অসি পাম্নরকপনা মরম ওইরগা পপ্পেতরীগুম্বা ঐখোয়গী মমল য়াম্লবা ত্রেদিস্নেসল ফোক-আর্ত মখলশিং অসি মাংথরক্লি হায়নসু ফোঙদোকখি। মখোয় অসি সরকারশিং খক্তা নত্তনা খুন্নাই অসিনা চাউনা শরুক য়াদুনা হীংগৎহনগদবনি। চহি নৌরিঙৈ মতমদা ক্রিএতিবিতী অমসুং আর্তকী এক্সপোজর ফংবা অসিনা অঙাংশিংবু মখোয়গী অকোইবশিংগী মতাংদা হেন্না খঙহনবদা অমসুং হেন্না অফবা পুন্সি অমা ওইহনবদা মতেং পাংই হায়না ফোঙদোক্লদুনা শ্রী নাইদুনা এজুকেস্নেল ইন্সতিত্যুসনশিংনা মখোয়গী করিকুলমদা আর্ত সবজেক্তশিংবু চপ মান্ননা মরু ওইনা লৌবা পাম্বি হায়খ্রে।
উপ-রাস্ত্রপতিনা সঙ্গীত নাতক একাদমী অমসুং ললিত কলা একাদমী ফেল্লোশিপশিং লোয়ননা ২০১৮গী একাদমী এৱার্দশিং অমসুং ৬২শুবা নেস্নেল একজিবিসন ওফ আর্ত এৱার্দসকী ইনভেস্তিচরদা ৱা ঙাংখিবনি। মহাক্না পরফোর্মিং আর্তস অমসুং ফাইন আর্তসকী লমদা মখোয়না শরুক তমখিবগীদমক তোঙান-তোঙানবা আর্তিস্তশিংদা ওনর অসি খুৎশিন্নখি।
‘আজাদী কা অমৃত মহোৎসব’ পালন তৌবগী মতাংদা পল্লদুনা শ্রী নাইনা ঐখোয়গী নীংতম্বা ফংনবগীদমক মশক খঙবীদ্রবা অথৌবা কয়ানা কত্থোকখি অদুবু মখোয়গী ৱারীশিং অসি মীয়াম্না খঙদনা লৈরি মরমদি মখোয় অসি ঐখোয়গী হিস্তরী লাইরিকশিংদা পল্লমখিদে হায়না ফোঙদোকখি। মহাক্না অশোইবশিং অসি চুমথোক্নবা অমসুং মীয়াম্না মশক খঙবীদ্রবা অথৌবশিং অসিনা নীংতম লান মনুংদা শরুক তমখিবশিং অদু খঙহন্নবা হায়খ্রে।
নীংতম ইহৌ মনুংদা লৈবাক নীংবগী ৱাখল্লোনশিং অসি ফাওহনবদা ভিজুএল অমসুং পরফোর্মিং আর্তশিংগী থৌদাং অদু নীংশিংলদুনা, উপ-রাস্ত্রপতিনা আর্তনা ব্রিতিশকী শুক্নম শাদম অসিগী ৱারীশিং অসিবু কান্নবা মওং অমদা তমথোক্নবা “শক্তি লৈরবা রাজনিতীগী খুৎলাই” অমা ওইনা শীজিন্নখি হায়না ফোঙদোকখি। মহাক্না মীয়ামগী মরক্তা রবিন্দ্রনাথ তেগোর, সুব্রহ্মনিয়ম ভারতি, কাজি নজরুল ইস্লাম অমসুং বঙ্কিম চন্দ্র চেত্তর্জীগী লৈবাক নীংবা ঈশৈ অমসুং শৈরেংশিংনা করম্না নেস্নেলিজমগী অচৌবা ইনোৎ অমা পীখিবগে হায়বা অদু নীংশিংখি। “শক্তি লৈরবা আর্তিস্তিক এক্সপ্রেসনগী খুত্থাংদা ঐখোয়গী নীংতম লান্মীনা শরুক তমখিবা অসি ঐখোয়গী নীংতম লানগী মরু ওইবা শরুক অমনি অমসুং মসি কাউথোকফম থোক্তে”, হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি।
“ঐখোয়গী মমল য়াম্লবা হৌখ্রবা মতম অদুবু হৌজিক অমদি তুংলমচৎকা শম্নহনবদা মরী অসি মপাঙ্গল হনবদা” আর্তিস্তশিংনা শরুক তমখিবশিং অদুবু থাগৎপা ফোঙদোক্লদুনা শ্রী নাইদুনা আর্তনা কলচর কয়াগী মীওইশিংবু অমত্তা ওইহল্লি, মখোয়দা ইনোৎ অমসুং ইথিল পীখি অসুম তৌবনা “থৌওং অসিদা অহোংবা পুরক্নবা শক্তি লৈরবা এজেন্ত অমা ওইরক্লি” হায়না ফোঙদোকখি। “ঐখোয় পুম্নমক্না ঐখোয়গী মমল য়াম্লবা কলচরেল ত্রেদিসনশিং অমসুং তোঙান-তোঙানবা র্ত ফোর্মশিং অসি য়োকখৎপা অমসুং চাউখৎহনবা হায়বা অসি ঐখোয়গী পুম্নমক্কী থৌদাংনি”, হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
উপ-রাস্ত্রপতিনা ভাতর অসিদা য়াম্না রিফাইন তৌরবা আর্তকী ফজরবা ত্রেদিসন অমা লৈ, মসিব অরিবা সস্ত্রশিংদা পল্লম্বা থিওরীশিংনা ঙাকলৌ পীখি হায়না ফোঙদোকখি। শ্রী নাইদুনা “লৈবাক অসিগী ইনতেঞ্জিবল কলচরেল হেরিতেজকা মরী লৈনবা অমসুং ঐখোয়গী জাতিবু শক্তাক্লিবা” ভিজুএল অমসুং পরফোর্মিং আর্তশিং অসি য়োকখৎনবা হায়খি।
থৌরম অসিদা উপ-রাস্ত্রপতিনা ফুঙ্গা ৱারীগী ভারতকী অরিবা ত্রেদিসন অসি খুদক্তা মীৎয়েং চংবা মথৌ তারিবা লম অমনি অমসুং খুদক্তা এক্সন লৌখৎনবা হায়খ্রে। মতমগা ইরোইননা ফোক ত্রেদিসনশিংগী তোঙান-তোঙানবা মওংশিং অসি হন্থরক্লি অমসুং “ঐখোয়গী ফজরবা ফোক ত্রেদিসনশিং য়োকখৎনবা ঐখোয়না খোঙথাং পুম্নমক লৌখৎপা মরু ওইরে” হায়না ফোঙদোকখি।
তুরিজম, কলচর অমসুং অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাংগী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী জি. কিশন রেদ্দী, সঙ্গীত নাতক একাদমী অমসুং ললিত কলা একাদমীগী চিয়রমেন শ্রীমতি উমা নন্দুরি, সঙ্গীত নাতক একাদমীগী সেক্রেতরী শ্রী তেমসুনারো জমির, ললিত কলা একাদমীগী সেক্রেতরী শ্রী রামা কৃষ্ণ বেদলা, কম্মর্স মন্ত্রালয়গী জোইন্ত সেক্রেতরী শ্রীমতি সঞ্জুক্তা মুদগল, কলচরগী জোইন্ত সেক্রেতরী, মশক নাইবা আর্তিস্তশিং অমসুং অতোপ্পা দিগনিতরীশিংনা থৌরম অসিদা শরুক য়াখি।
ৱারোল পীখিবগী মপুং ফাবা ৱারোল অদুগীদমক মসিদা নম্বীয়ু
থৌরম অসিদা কলচরগী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী জি. কিশন রেদ্দীনা ভারতকী ত্রেদিসন অমসুং আর্তকী ফিরাল অসি ঐখোয়গী লৈবাক মনুং অমসুং মপালদা পাইহন্দুনা থম্বদা থৌদাং লৌখিবা ফেল্লো অমসুং এৱার্দীশিংনা শরুক তমখিবা অসি শকখঙবীবা হায়বা অসি মন্ত্রালয় অমসুং ভারত সরকারগী ওইনা য়াম্না চাউথোকচনীংঙাই ওইবা ৱাফম অমনি হায়খি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি “ললিত কলা একাদমীনা এৱার্দশিংগী মশিং অসি ১৫ ওইরম্বদগী চহি অসিদা ২০দা হেনগৎহনখিবা অসিদা ঐহাক্না য়াম্না নুংঙাইবা পোকই”।
কেন্দ্র মন্ত্রীনা মখা তারদুনা হায়খি “আর্তনা চাউখৎলবা খুন্নাই অমগীদমক ইন্দিকেতর ওই হায়বা অসি ঐখোয় পুম্নমক্না য়ারবা ৱাফমনি। মসিনা কলচরেল আইদেন্তিতী অমা পীবা খক্তা নত্তনা মীয়ামবু অমত্তা ওইনা পুনশিন্নবা হোৎনরি। ভারতকুম্বা মখল কয়াগী মীওইশিংনা খুন্দাবা লৈবাক অমগীদমক মসি অখন্ননা অচুম্বা অমনি। ঐখোয়গী অঙনবা মতমগী নীংতম লান্মীশিংনা মসি মশক খঙখি অমসুং মসিগী শক্তি অসি পুরারীদা অওনবা পুরক্নবা শীজিন্নখি”।
শ্রী জি.কে. রেদ্দীনা হায়খি, “ঙসি ঐখোয়না নীংতম্বগী চহি ৭৫ শুরকপা অসিদা চাউথোকচগা লোয়ননা তুং হন্দুনা য়েংবা অমসুং হৌজিক ফাওবদা কয়াম খুমাং চাউশিল্লবগে য়েংবা য়ারগনি। ভারত পুম্বনা আজাদী কা অমৃত মহোৎসব পাঙথোক্লি অমসুং ঐখোয়গী নীংতম লানগী মশক খঙবীখিদ্রবা অথৌবশিংদা ইকাই খুম্নবা উৎলি। মখোয়শিংগী মরক্তা ভারতকী নীংতম্বগীদমক লান শোক্নখিবা আর্তিস্ত কয়ামরুক য়াওই। মীচম প্রজানা লায়না খঙহনগদবা মওংদা প্লে অমসুং ম্যুজিকেল দ্রামাশিং উৎতুনা ৱারীশিং খঙহনখি। মসিগা মান্নবা মওংদা কবি অমসুং লাইয়েকপা কয়ানা ব্রিতিশ লৈঙাক্কী মায়োক্তা মখোয়গী খোলাউ লাউখি”।
উপ-রাস্ত্রপতি, শ্রী এম. ভেঙ্কাইয়া নাইদুনা ২০১৮গী সঙ্গীত নাতক একাদমী ফেল্লোশিপ অমসুং সঙ্গীত নাতক এৱার্দশিং, অমসুং ২০১৯গী ললিত কলা একাদমীগী ফেল্লোশিপশিং অমসুং নেস্নেল এৱার্দশিং অসি নই দিল্লীগী বিজ্ঞান ভবন্দা পাঙথোকপা অপুনবা থৌরম অমদা খুৎশিন্নখি।
সঙ্গীত নাতক এৱার্দশিংগী এৱার্দীশিংদা মধুপ মুদগল – হিন্দুস্তানি ভোকেল’ মল্লাদি সুরিবাবু – কার্নাতিক ভোকেল; মনি প্রসাদ – হিন্দুস্তানি ভোকেল; এস. করিম অমসুং এস. বাবু – কর্নাতিক ইন্সত্রুমেন্তেল – নগাস্বরম (জোইন্ত এৱার্দ) য়াওখি। ললিত কলা একাদমীগী নেস্নেল এৱার্দশিংগী এৱার্দ পীখিবা এৱার্দীশিংদা অনন্দ নরায়ন দবলি; ভোলা কুমার; দেবেশ উপধ্যা; দিগবিজয়ী খাতুৱা; ঘনশ্যান কাহর য়াওখি।
মপুং ফাবা লিস্তকীদমক মসিদা নম্বীয়ু।