Cabinet
Cabinet approves extension of Atal Innovation Mission
10000 Atal Tinkering Labs; 101 Atal Incubation Centers; 50 Atal Community Innovation Centers to be established
200 startups to be supported via Atal New India Challenges
Expenditure of more than 2000 crore rupees to be incurred
08 APR 2022 3:54PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved continuation of Atal Innovation Mission (AIM), till March 2023. The AIM shall work on its intended target of creating an innovation culture and entrepreneurial ecosystem in the country. This will be done by AIM via its various programs.
The intended targets that will be achieved by AIM are:
• Establishing 10000 Atal Tinkering Labs (ATLs),
• Establishing 101 Atal Incubation Centers (AICs),
• Establishing 50 Atal Community Innovation Centers (ACICs) and
• Supporting 200 startups via the Atal New India Challenges.
The total budgeted expenditure of Rs.2000+ crore shall be incurred in the process of the establishment and supporting the beneficiaries.
The Mission has been set up under the NITI Aayog, in accordance with the Hon'ble Finance Minister's declaration in the 2015 Budget Speech. The objectives of the AIM are to create and promote an ecosystem of innovation and entrepreneurship across the country via interventions at school, university, research institutions, MSME and industry levels. The AIM has focused on both infrastructure creation and institution building. As evident from these examples, the AIM has worked on integrating innovation ecosystem both nationally and globally:
• The AIM has created bilateral relations with various international agencies for building synergistic collaboration on innovation and entrepreneurship such as the AIM – SIRIUS Student Innovation exchange program with Russia, AIM – ICDK (Innovation Centre Denmark) Water Challenge with Denmark, and IACE (India Australian Circular Economy Hackathon) with Australia.
• The AIMs played a pivotal role in the success of InSpreneur, an Innovation Startup Summit hosted between India and Singapore.
• The AIM partnered with the Ministry of Defence to set up the Defence Innovation Organization which is fostering innovation as well as procurement in the defense sector.
Over the past years, the AIM has worked to provide an institutional mechanism to integrate innovation activities across the country. Through its programmes, it has brought innovation to lakhs of school children. The AIM supported startups have raised 2000+ Crores from the government and private equity investors and have created several thousand jobs. The AIM has also executed several innovation challenges on topics of national interest. Together, the programmes of AIM cover 34 states and Union Territories with the goal of leveraging India's demographic dividend by inspiring greater participation in the innovation ecosystem.
With the cabinet’s approval to continue, AIM assumes an even greater responsibility to create an inclusive innovation ecosystem where engaging in innovation and entrepreneurship get increasingly easier.

কেবিনেট
কেবিনেটে অটল উদ্ভাৱন অভিযানৰ সম্প্ৰসাৰণত অনুমোদন জনাইছে
১০০০০ অটল টিংকাৰিং লেব; ১০১ অটল ইনকিউবেচন কেন্দ্ৰ; ৫০ অটল কমিউনিটি ইনোভেচন চেণ্টাৰ স্থাপন কৰা হ'ব
অটল নিউ ইণ্ডিয়া চেলেঞ্জৰ জৰিয়তে ২০০ টা ষ্টাৰ্টআপলৈ সমৰ্থন জনোৱা হ'ব
২০০০ কোটি টকাৰ অধিক ব্যয় হ'ব
08 APR 2022 3:54PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত অনুষ্ঠিত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে ২০২৩ চনৰ মাৰ্চ মাহলৈকে অটল উদ্ভাৱন মিছন (এআইএম) অব্যাহত ৰখাত অনুমোদন জনাইছে। এআইএম-এ দেশত এক উদ্ভাৱন সংস্কৃতি আৰু উদ্যোগী পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ সৃষ্টিৰ উদ্দেশ্যত কাম কৰিব। এইটো এআইএমৰ দ্বাৰা ইয়াৰ বিভিন্ন কাৰ্যসূচীৰ জৰিয়তে কৰা হ'ব।
এআইএম-ৰ দ্বাৰা লাভ কৰিবলগীয়া লক্ষ্যবোৰ হৈছে:
• ১০০০০ অটল টিংকাৰিং লেব (এটিএল) স্থাপন কৰা,
• ১০১ টা অটল ইনকিউবেচন কেন্দ্ৰ (এআইচি) স্থাপন কৰা,
• ৫০ টা অটল কমিউনিটি ইনোভেচন চেণ্টাৰ (এচিআইচি) স্থাপন কৰা আৰু
• অটল নিউ ইণ্ডিয়া চেলেঞ্জৰ জৰিয়তে ২০০ টা ষ্টাৰ্টআপক সমৰ্থন কৰা হৈছে
প্ৰতিষ্ঠানটোৰ প্ৰক্ৰিয়াত আৰু হিতাধিকাৰীসকলক সহায় কৰাৰ বাবে মুঠ ২০০০+ কোটি টকাৰ বাজেট ব্যয় কৰা হ'ব।
২০১৫ চনৰ বাজেট ভাষণত মাননীয় বিত্ত মন্ত্ৰীৰ ঘোষণা অনুসৰি নিটি আয়োগৰ অধীনত এই অভিযানটো স্থাপন কৰা হৈছে। এআইএম-ৰ উদ্দেশ্য হৈছে বিদ্যালয়, বিশ্ববিদ্যালয়, গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠান, এম.এছ.এম.ই. আৰু উদ্যোগ পৰ্যায়ত হস্তক্ষেপৰ জৰিয়তে সমগ্ৰ দেশতে উদ্ভাৱন আৰু উদ্যোগৰ এক পৰিৱেশতন্ত্ৰ সৃষ্টি আৰু প্ৰচাৰ কৰা। এআইএময়ে আন্তঃগাঁথনি সৃষ্টি আৰু প্ৰতিষ্ঠান নিৰ্মাণ দুয়োটাৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিছে। এই উদাহৰণবোৰৰ পৰা স্পষ্ট যে এআইএম-এ ৰাষ্ট্ৰীয় আৰু বিশ্বব্যাপী উদ্ভাৱন পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ একত্ৰিত কৰাৰ ওপৰত কাম কৰিছে:
এআইএম-এ উদ্ভাৱন আৰু উদ্যোগৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতামূলক প্ৰণালী গঢ়ি তোলাৰ বাবে বিভিন্ন আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সংস্থাৰ সৈতে দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্ক গঢ়ি তুলিছে যেনে এআইএম – ৰাছিয়াৰ সৈতে চিৰিয়াছ ষ্টুডেণ্ট ইনোভেচন এক্সচেঞ্জ কাৰ্যসূচী, এআইএম – আইচিডিকে (উদ্ভাৱন কেন্দ্ৰ ডেনমাৰ্ক) ডেনমাৰ্কৰ সৈতে পানী প্ৰত্যাহ্বান, আৰু অষ্ট্ৰেলিয়াৰ সৈতে আইএচিই (ইণ্ডিয়া অষ্ট্ৰেলিয়ান চাৰ্কুলাৰ ইকনমি হেকাথন)।
ভাৰত আৰু ছিংগাপুৰৰ মাজত আয়োজিত এক উদ্ভাৱন ষ্টাৰ্টআপ সন্মিলন ইনস্প্ৰেনিউৰৰ সফলতাত এআইএমবোৰে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে।
এআইএম-এ প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰালয়ৰ সৈতে অংশীদাৰীত্ব কৰি প্ৰতিৰক্ষা উদ্ভাৱন সংস্থা স্থাপন কৰিছে যিয়ে প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডত উদ্ভাৱনৰ লগতে ক্ৰয়ৰ ক্ষেত্ৰত উৎসাহ যোগাই আছে।
বিগত বৰ্ষবোৰত, এআইএম-এ সমগ্ৰ দেশত উদ্ভাৱন কাৰ্যকলাপ একত্ৰিত কৰাৰ বাবে এক প্ৰতিষ্ঠানগত প্ৰণালী প্ৰদান কৰাৰ বাবে কাম কৰিছে। ইয়াৰ কাৰ্যসূচীৰ জৰিয়তে, ই লাখ লাখ বিদ্যালয়ৰ শিশুৰ বাবে উদ্ভাৱন কঢ়িয়াই আনিছে। এআইএম সমৰ্থিত ষ্টাৰ্টআপবোৰে চৰকাৰী আৰু ব্যক্তিগত ইকুইটি বিনিয়োগকাৰীসকলৰ পৰা ২০০০+ কোটি টকা সংগ্ৰহ কৰিছে আৰু কেইবা হাজাৰ চাকৰিৰ সৃষ্টি কৰিছে। এআইএময়ে ৰাষ্ট্ৰীয় স্বাৰ্থৰ বিষয়ত কেইবাটাও উদ্ভাৱন প্ৰত্যাহ্বানও সম্পাদন কৰিছে। একেলগে, এআইএমৰ কাৰ্যসূচীবোৰে উদ্ভাৱন পৰিস্থিতিতন্ত্ৰত অধিক অংশগ্ৰহণৰ প্ৰেৰণা যোগাই ভাৰতৰ জনগাঁথনিগত লভ্যাংশ লাভ কৰাৰ লক্ষ্যৰে ৩৪ খন ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলক সামৰি লয়।
কেবিনেটৰ অনুমোদন অব্যাহত ৰখাৰ সৈতে, এআইএম-এ এক সামগ্ৰিক উদ্ভাৱন পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ সৃষ্টি কৰাৰ বাবে আৰু অধিক দায়িত্ব গ্ৰহণ কৰে য'ত উদ্ভাৱন আৰু উদ্যোগত জড়িত হোৱাটো ক্ৰমান্বয়ে সহজ হৈ পৰে।