মন্ত্রীমন্দল
মন্ত্রী মন্দলনা অতল ইনোভেসন মিসন শাংদোকপদা অয়াবা পীখ্রে
অতল তিঙ্করিং লেব ১০০০০; অতল ইনকুবেসন সেন্তর ১০১; অতল কম্ম্যুনিতী ইনোভেসন সেন্তর ৫০ লিংখৎকদৌরি
স্তার্তঅপ ২০০দা অতল নিউ ইন্দিয়া চেলেঞ্জকী খুত্থাঙদা ঙাক্লৌ পীগদৌরি
লুপা করোর ২০০০ হেনবগী চাদিং তৌগদৌরি
08 APR 2022 3:54PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা থৌরম মপু ওইদুনা পাঙথোকপা কেন্দ্রগী মন্ত্রী মন্দলগী মীফম্না অতল ইনোভেসন মিসন মার্চ ২০২৩ ফাওবা শাংদোক্নবা অয়াবা পীখ্রে‍। এ.আই.এম. অসিনা লৈবাকসিদা ইনোভেসনগী লীচৎ অমসুং ওন্ত্রপ্রিন্যুরিএল ইকোসিস্তেম শেমগৎনবগী থম্লিবা পান্দমদা থবক পায়খৎকনি‍।
এ.আই.এম.না ফংনবা তাল্লিবা পান্দমশিংদি:
অতল তিঙ্করিং লেব (এ.তি.এল.) ১০০০০ লিংখৎপা,
অতল ইনকুবেসন সেন্তর (এ.আই.সি.) ১০১ লিংখৎপা,
অতল কম্ম্যুনিতী ইনোভেসন সেন্তর (এ.সি.আই.সি.) ৫০ লিংখৎপা অমদি
স্তার্তঅপ ২০০দা অতল নিউ ইন্দিয়া চেলেঞ্জকী খুত্থাঙদা ঙাক্লৌ পীবনি‍।
হায়রিবশিং অসি লিংখৎপা অমদি বিনিফিসিয়রীশিংদা ঙাক্লৌ পীবদা পুন্না লুপা করোর ২০০০+গী শেনফম চাদিং তৌগদৌরি‍।
মিসন অসি নিতি অয়োগকী মখাদা, ২০১৫গী বজেৎ ৱারোলদা ইকায়খুম্নরবা শেলথুম মন্ত্রীনা লাউথোকখিবগী মতুং ইন্না শেমগৎপনি‍। এ.আই.এম.গী পান্দমদি স্কুল, য়ুনিভর্সিতী, রিছর্চ ইন্সতিত্যুসন, এম.এস.এম.ই. অমসুং ইন্দস্ত্রীগী থাক্তা খুৎ থিংজিন্দুনা লৈবাক শিনবা থুংনা ইনোভেসন অমসুং ওন্ত্রপ্রিন্যুরসিপকী ইকোসিস্তেম শেমগৎপনি‍। এ.আই.এম.লনা ইনফ্রাস্ত্রকচর অমদি ইন্সতিত্যুসনশিং শেমগৎপদা মীৎয়েঙ চঙলি‍। হায়রিবা খুদমশিংসিনা তাকপগুম, এ.আই.এম.না লৈবাক্কী অমসুং মালেমগী থাক্তা ইনোভেসন ইকোসিস্তেম পুনশিন্নবগী থবক পায়খৎলি‍।
রসিয়াগা লোয়ননা এ.আই.এম. – সাইরিয়স স্তুদেন্ত ইনোভেসন এক্সচেঞ্জ প্রোগ্রাম, দেনমার্ক্কা লোয়ননা এ.আই.এম. – আই.সি.দি.কে. (ইনোভেসন সেন্তর দেনমার্ক) ৱাতর চেলেঞ্জ, অমসুং ওস্ত্রেলিয়াগী লোয়ননা আই.এ.সি.ই. (ইন্দিয়া ওস্ত্রেলিয়া সর্কুলর ইকনমী হেকাথোন) অসিনচিংবা তোঙান তোঙানবা ইন্তরনেস্নেল এজেন্সীশিংগী ইনোভেসন অমসুং ওন্ত্রপ্রিন্যুরসিপকী মতাঙদা ইচঙ থৌবা খোঙবু শেম্নবগীদমক এ.আই.এম.না নাকল অনিগী ওইবা মরী শেমগৎলে‍।
এ.আই.এম.না ভারত অমসুং সিঙ্গাপোর অনিনা শীনবা ইনোভেসন স্তার্তঅপ সম্মিৎ অমা ওইরিবা ইন্সপ্রিন্যুর মায় পাকহনবদা মরুওইবা থৌদাং লৌরি‍।
এ.আই.এম.না দিফেন্স ইনোভেসন ওর্গনাইজেসন লিংখৎনবগীদমক ঙাকশেল মন্ত্রালয়গা খুৎশম্নরি, মসিনা দিফেন্স সেক্তরদা ইনোভেসন অমসুং প্রোকরমেন্তকী ফীভম ফগৎহল্লি‍।
হৌখিবা চহিশিংসিদা, এম.আই.এম.না লৈবাক শিনবা থুংনা ইনোভেসনগী থবক থৌওংশিং পুনশিন্নবগী ইন্সতিত্যুস্নেল মেকানিজম অমা পীনবা থবক পায়খৎলি‍। মসিগী থৌরমশিংগী খুত্থাঙদা, মহৈ তম্লিবা অঙাঙ কয়াদা মসিনা ইনোভেসন পুরক্লি‍। এ.আই.এম.না ঙাক্লৌ পীবা স্তার্তঅপশিংনা লৈঙাক্কী অমসুং লনাইগী ইকুইতী ইনভেস্তরশিংদগী লুপা করোর ২০০০ হেনবগী শেনফম খোমগত্তুনা থবক লিশিং কয়া পীরি‍। এ.আই.এম.না লৈবাক্কী ইন্তরেস্ততা লৈবা হীরম কয়াদসু তোঙান তোঙানবা ইনোভেসন চেলেঞ্জ পায়খৎলি‍। এ.আই.এম.গী থৌরমশিংনা ইনোভেসন ইকোসিস্তেমদা হেন্না শরুক য়াহন্নবা পুক্নিং থৌগত্তুনা ভারতকী দিমোগ্রাফিক দিবিদেন্দবু শীজিন্নবগী পান্দমদা পুন্না স্তেত অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতরী ৩৪বু কোনশিল্লি‍।
মখা চত্থনবা মন্ত্রী মন্দলগী অয়াবা ফংবগা লোয়ননা, এ.আই.এম.না ইনোভেসন অমসুং ওন্ত্রপ্রিন্যুরসিপকী লমদা থবক তৌবদা হেন্না লায়থোকহনবা পুম্নমক কোনশিল্লবা ইনোভেসন ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎনবগী হেন্না চাউবা থৌদাং লৌরি‍।

Cabinet
Cabinet approves extension of Atal Innovation Mission
10000 Atal Tinkering Labs; 101 Atal Incubation Centers; 50 Atal Community Innovation Centers to be established
200 startups to be supported via Atal New India Challenges
Expenditure of more than 2000 crore rupees to be incurred
08 APR 2022 3:54PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved continuation of Atal Innovation Mission (AIM), till March 2023. The AIM shall work on its intended target of creating an innovation culture and entrepreneurial ecosystem in the country. This will be done by AIM via its various programs.
The intended targets that will be achieved by AIM are:
• Establishing 10000 Atal Tinkering Labs (ATLs),
• Establishing 101 Atal Incubation Centers (AICs),
• Establishing 50 Atal Community Innovation Centers (ACICs) and
• Supporting 200 startups via the Atal New India Challenges.
The total budgeted expenditure of Rs.2000+ crore shall be incurred in the process of the establishment and supporting the beneficiaries.
The Mission has been set up under the NITI Aayog, in accordance with the Hon'ble Finance Minister's declaration in the 2015 Budget Speech. The objectives of the AIM are to create and promote an ecosystem of innovation and entrepreneurship across the country via interventions at school, university, research institutions, MSME and industry levels. The AIM has focused on both infrastructure creation and institution building. As evident from these examples, the AIM has worked on integrating innovation ecosystem both nationally and globally:
• The AIM has created bilateral relations with various international agencies for building synergistic collaboration on innovation and entrepreneurship such as the AIM – SIRIUS Student Innovation exchange program with Russia, AIM – ICDK (Innovation Centre Denmark) Water Challenge with Denmark, and IACE (India Australian Circular Economy Hackathon) with Australia.
• The AIMs played a pivotal role in the success of InSpreneur, an Innovation Startup Summit hosted between India and Singapore.
• The AIM partnered with the Ministry of Defence to set up the Defence Innovation Organization which is fostering innovation as well as procurement in the defense sector.
Over the past years, the AIM has worked to provide an institutional mechanism to integrate innovation activities across the country. Through its programmes, it has brought innovation to lakhs of school children. The AIM supported startups have raised 2000+ Crores from the government and private equity investors and have created several thousand jobs. The AIM has also executed several innovation challenges on topics of national interest. Together, the programmes of AIM cover 34 states and Union Territories with the goal of leveraging India's demographic dividend by inspiring greater participation in the innovation ecosystem.
With the cabinet’s approval to continue, AIM assumes an even greater responsibility to create an inclusive innovation ecosystem where engaging in innovation and entrepreneurship get increasingly easier.