Ministry of Jal Shakti
Arunachal Pradesh, Manipur, Meghalaya, Sikkim, Tripura And Himachal Pradesh Qualify For Performance Incentive Grant For 2021-22 Under Jal Jeevan Mission
30 MAR 2022 5:50PM by PIB Delhi
Six States viz. Arunachal Pradesh, Manipur, Meghalaya, Sikkim, Tripura and Himachal Pradesh have qualified for performance incentive grant for 2021-22 under Jal Jeevan Mission (JJM) – Har Ghar Jal to provide assured tap water supply to every rural home by 2024. Union Jal Shakti Minister Shri Gajendra Singh Shekhawat approved Rs. 1,982 Crore as performance incentive to these States, wherein Arunachal Pradesh has received Rs. 542 Crore, Manipur Rs. 120 Crore, Meghalaya Rs. 400 Crore, Sikkim Rs. 70 Crore, Tripura Rs. 100 Crore and Himachal Pradesh has received Rs. 750 Crore.
The provision of performance incentive fund under Jal Jeevan Mission has generated a healthy competition among States/ UTs, which will help in speedy implementation and assured water supply under this mission. The mission aims to provide household tap water connection to every rural home by 2024.
Despite COVID-19 pandemic and resultant lockdowns and disruption in last two years, implementation of Jal Jeevan Mission going on smoothly and during the financial year, more than 2.05 Crore rural households have been provided tap water connection. Presently, Andaman & Nicobar Islands, Dadra & Nagar Haveli and Daman & Diu, Goa, Haryana, Puducherry and Telangana have become ‘Har Ghar Jal' States/ UT and every household in 106 districts and 1.44 lakh villages of the country, have tap water supply.
Since announcement of Jal Jeevan Mission on 15th August, 2019, so far, more than 6.10 Crore households have been provided with tap water connections, thus increasing the tap water supply from 3.23 Crore (17%) to more than 9.34 Crore (48.3%) rural households in the country.
The budget for Jal Jeevan Mission for 2022-23 has been enhanced to Rs. 60,000 Crore. To plan and prepare for water supply work on such a scale, and to appraise stakeholders on the road ahead, on 23rd February, 2022, a post-budget webinar was held. Prime Minister, Shri Narendra Modi and Union Jal Shakti Minister, Shri Gajendra Singh Shekhawat, Minister of State Shri Prahlad Singh Patel and leaders from industry, academic institutions, civil society and WASH experts shared their views/ suggestions on ways to expedite the implementation. To push the planned works further, the Union Minister is visiting States as well as discussing with States to expedite works. 3 Regional conferences under the chairmanship of Shri Shekhawat were held recently in February and March in different regions to address the challenges, if any, and encourage States/ UTs to focus on execution in JJM’s spirit of decentralization, community-managed, and demand-driven programme. Stakeholder consultations are also being held to resolve various impediments in the implementation.
Himachal Pradesh Government has gone for intensive village-wise planning and implementation to ensure assured tap water supply to rural homes. North Eastern States, despite hilly terrain and forested areas, have implemented JJM with speed and scale. 5 NE States have qualified for performance incentive grant. Union Minister Shekhawat had a number of review meetings as well as visits to NE States to expedite the implementation. The National Jal Jeevan Mission sent a number of multi-disciplinary team of experts to help these States to plan better and implement with speed.

জল শক্তি মন্ত্রালয়
জল জীবন মিসনগী মখাদা অরুনাচল প্রদেশ, মনিপুর, মঘালয়, সিক্কিম, ত্রিপুরা অমসুং হিমাচল প্রদেশ ২০২১-২২গী পর্ফোমেন্স ইন্সেন্তিব গ্রান্ত ক্বালিফাই ওইরে
30 MAR 2022 5:50PM by PIB Imphal
রাজ্য তরুক মদুদি অরুনাচল প্রদেশ, মনিপুর, মঘালয়, সিক্কিম, ত্রিপুরা অমসুং হিমাচল প্রদেশ জল জীবন মিসন (জে.জে.এম.) – ২০২৪ ফাওবদা খুঙ্গংদা লৈরিবা য়ুম্থোং খুদিংদা ঈশিং ফংহন্নবা হর ঘর জলগী মখাদা ২০২১-২২গী পর্ফোমেন্স ইন্সেন্তিব গ্রান্ত ক্বালিফাই ওইরে। কেন্দ্রগী জল শক্তি মন্ত্রী শ্রী গজেন্দ্র সিংহ শেখৱাতনা হায়রিবা রাজ্যশিং অসিদা লুপা করোর ১,৯৮২ পর্ফোমেন্স ইন্সেন্তিব ওইনা অয়াবা পীখ্রে, মসিদা অরুনাচল প্রদেশনা লুপা করোর ৫৪২ ফংখ্রে, মনিপুরনা লুপা করোর ১২০, মেঘালয়না লুপা করোর ৪০০, সিক্কিম্না লুপা করোর ৭০, ত্রিপুরানা লুপা করোর ১০০ অমসুং হিমাচল প্রদেশনা লুপা করোর ৭৫০ ফংখ্রে।
জল জীবন মিসনগী মখাদা পর্ফোমেন্স ইন্সেন্তিবকী প্রোভিজন অসিনা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংগী মরক্তা হেল্দী কম্পিতিসন অমা পুথোক্লি, হায়রিবা অসিনা মিসন অসিগী মখাদা য়াম্না থুনা থবক্তা ওন্থোকপা অমসুং শোইদনা ঈশিং ফংহনবদা মতেং পাংলগনি। মিসন অসিনা ২০২৪ ফাওবদা খুঙ্গংগী ইমুং খুদিংদা থক্নবা ঈশিং ফংহন্নবগী পান্দম থম্লি।
কোবিদ-১৯গী লায়চৎ অমসুং লোকদাউন্দ লৈখিবা অমসুং হৌখিবা চহি অনিদা অয়েৎপা কয়া অমা লৈখ্রবসু খুঙ্গংগী জল জীবন মিসনগী থবকশিং নিংথিনা চংশিনখি অমসুং খুঙ্গংগী য়ুম্থোং করোর ২.০৫ হেন্না ঈশিং ফংহনখি। হৌজিক্কী ওইনা, আন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎ, দদ্রা অমসুং নগর হবেলি অমসুং দমন অমসুং দিয়ু, গোৱা, হারিয়ানা, পুদুচেরী অমসুং তেলঙ্গনা ‘হর ঘর জল’ রাজ্যশিং/য়ু.তি. ওইখ্রে অমসুং দিস্ত্রীক্ত ১০৬ অমসুং লৈবাক অসিগী খুঙ্গং লাখ ১.৪৪না, তোতি ঈশিং ফংহনখ্র।
২০১৯গী ওগস্ত ১৫দা জল জীবন মিসন লাওথোকখিবদগী, হৌজিক ফাওবদা, য়ুম্থোং করোর ৬.১০ হেন্না তোতি ঈশিং ফংহনখ্রে, মসিনা লৈবাক অসিদা খুঙ্গংগী য়ুম্থোংশিংদা তোতি ঈশিং করোর ৩.২৩ (১৭%)দগী করোর ৯.৩৪ (৪৮.৩%) হেন্না হেনগৎখি।২০২২-২৩গী জল জীবন মিসনগী বজেৎ অসি লুপা করোর ৬০,০০০তা হেনগৎখ্রে। অসিগুম্বা স্কেলদা ঈশিং পীবগী থৌরাং অমসুং শেম-শানবা অমসুং লম্বী অসিদা স্তেকহোল্দরশিং থবকশিং পাংথোক্নবা, ২০২২গী ফেব্রুৱারী ২৩দা পোস্ত-বজেৎ ৱেবিনার অমা পাংথোকখ্রে। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী অমসুং কেন্দ্রগী জল শক্তি মন্ত্রী, শ্রী গজেন্দ্র সিংহ শেখৱাৎ, রাজ্যগী মন্ত্রী শ্রী প্রহলাদ সিংহ পতেল অমসুং ইন্দস্ত্রীদগী লুচিংবশিং, একাদেমিক ইন্সতিত্যুসনশিং, সিবিল সোসাইতী অমসুং ৱাশ এক্সপার্তশিংনা মখোয়গী মিৎয়েং/অনিং-অপাম্বা শিয়র তৌখি। থৌরাং তৌরবা থবকশিং মখা তানা হেন্না কন্না চংশিন্নবা, কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা রাজ্যশিংদা চৎতুনা থবকশিং অসি হেন্না চংশিন্নবা খন্ন-নৈনবসু পাংথোকখি। শ্রী শেখৱাৎকী চেয়রমেনশীপকী মখাদা করিগুম্বা অৱা-অনা থেংনরবা, অমসুং দিসেন্ত্রেলাইজেসন, কম্ম্যুনিতী-মেনেজ, অমসুং দিমান্দ-দ্রাইবন প্রোগ্রামগী জে.জে.এম.গী ইথিলদা মিৎয়েং চংনবা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা পুক্নিং থৌগৎনবা হন্দক্তা ফেব্রুৱারী অমসুং মার্চতা রিজনেল কনফরেন্স ৩ পাংথোকখি। থবকশিং অসিদা অয়েৎপা কয়াগী পাম্বৈ পুথোক্নবা স্তেকহোল্দরশিংগী খন্ন-নৈনবসু পাংথোকখি।
হিমাচল প্রদেশকী সরকারনা পুক্নিং চংনা খুঙ্গংগী য়ুম্থোংশিংদা তোতি ঈশিং শোইদনা ফংহন্নবা খুঙ্গং খায়বা থৌরাং অমসুং থবকশিং পায়খৎখি। চীংগী চীংমাই অমসুং উমংগী মফম ওইজরবসু অৱাং-নোংপোক্কী রাজ্যশিংদা, জে.জে.এম. য়াম্না থুনা অমসুং পাক-চাউনা থবকশিং চংশিনখি। অৱাং-নোংপোক্কী রাজ্য ৫ পর্ফোমেন্স ইন্সেন্তিব গ্রান্ত ক্বালিফাই ওইরে। কেন্দ্রগী মন্ত্রী শেখৱাৎনা থবকশিং অসিবু চংশিন্নবা অৱাং-নোংপোক্কী রাজ্যশিংদা চৎখি অমসুং রিভ্যু মিতিং কয়া অমা পাংথোকখি। নেস্নেল জল জীবন মিসন্না এক্সপার্তশিংগী মল্তি-দিসিপ্লিনরী তীম কয়া অমা থবকশিং অসি য়াম্না থুনা অমসুং হেন্না ফবা থৌরাং তৌনবগী মতেং পাংনবা রাজ্যশিং অসিদা থাখি।