Ministry of Civil Aviation
New and existing airports to be developed with a projected capital expenditure of Rs. 25,000 crores in next five years
14 MAR 2022 3:28PM by PIB Delhi
The details of the growth rate registered in the aviation sector in the country and northern parts during the last two years are provided at Annexure-
As per the traffic forecast by Airports Authority of India (AAI), the all-India passenger throughput growth for the next three years is provided at Annexure II. These projections, however, are subject to reassessment given the unpredictable nature of the Covid pandemic and the sharp increase in aviation fuel prices recently.
The Government has taken several steps to meet the increasing demand in aviation sector in future, some of which include the following:
(i) AAI has taken up development of new and existing airports with a projected capital expenditure of around Rs. 25,000 crores in next five years. This includes construction of new terminals, expansion and modification of existing terminals, expansion and/ or strengthening of existing runways, aprons, Airport Navigation Services (ANS) infrastructure, control towers and technical blocks etc.
(ii) The Public Private Partnership (PPP) airports at Delhi, Hyderabad and Bengaluru are undertaking major expansion projects of around Rs. 30,000 crores by 2025. Additionally, Rs. 36,000 crores have been planned for investment in the development of new Greenfield airports across the country under PPP mode.
(iii) Government of India has accorded 'in-principle' approval for setting up of 21 Greenfield Airports across the country. So far, eight Greenfield airports namely, Sindhudurg and Shirdi in Maharashtra, Durgapur in West Bengal, Pakyong in Sikkim, Kannur in Kerala, Orvakal in Andhra Pradesh, Kalaburagi in Karnataka and Kushinagar in Uttar Pradesh have been operationalized.
(iv) Under Regional Connectivity Scheme (RCS) - UdeDeshkaAamNagrik (UDAN), 405 routes connecting 65 airports (including 8 heliports and 2 water aerodromes) have been operationalised as on 08th March 2022.
(v) Goods and Services Tax (GST) rate has been reduced from 18% to 5% for domestic Maintenance, Repair and Overhaul (MRO) services.
(vi) A conducive aircraft leasing and financing environment has been enabled.
(vii) The domestic capacity of the airlines has been restored to full, as in during pre-Covid times.
(viii) Improvement in air navigation infrastructure at Indian airports is being carried out.
(ix) The number of freighter aircraft deployed by Indian carriers has been increased from 7 in 2018 to 28 in 2021. As a result, the share of Indian carriers in international freighter movements has increased from 2% to 19% over last two years.
Annexure I
Total passenger through put at airports in Northern part of India and all Indian airports taken together (in million)
Year
Airports in Northern part of India
% Change over previous year
All Indian airports taken together
% Change over previous year
2019-20
96.03
-0.8
341.05
-1.1
2020-21
36.21
-62.3
115.38
-66.2
Current Year
2020-21 (Apr-Jan)
25.63
-
81.56
-
2021-22 (Apr-Jan)
47.57
85.6
146.80
80.0
Annexure II
Passenger throughput forecast - All Indian airports
Year
Total pax (in million)
2019-20 (Actual)
341
2020-21 (Actual)
115
Growth Rate
73%
2021-22
200
Growth Rate
69%
2022-23
338
Growth Rate
20%
2023-24
404
Growth Rate
11%
2024-25
449
This information was given by the Minister of State in the Ministry Of Civil Aviation (Gen. (Dr) V. K. Singh Retd) in a written reply to a question in Rajya Sabha today.

সিবিল এবিয়েসন মন্ত্রালয়
মথংগী চহি মঙাদা লুপা করোর ২৫,০০০গী প্রোজেক্তেদ কেপিতেল এক্সপেন্দিচর অমগা লোয়ননা অনৌবা অমসুং হান্ননা লৈরবা এয়ারপোর্তশিং দিবেলপ তৌবা
14 MAR 2022 3:28PM by PIB Imphal
হৌখিবা চহি অনিগী মনুংদা লৈবাক অসিদা অমদি অৱাংথংবা শরুক্তা এভিএসন সেক্তরদা রেজিস্তার তৌবগী গ্রোথ রেত এনেক্সচর Iদা পীরি।
সরকার অসিনা তুংদা এভিএসন সেক্তরদা হেনগৎলক্লিবা দিমান্দ অদু ফংনবগীদমক খোংথাং কয়া অমা লৌখৎলে, মদুগী মনুংদা খরদি মখাদা পীরি:
1. এ.এ.আই.না মথংগী চহি মঙাদা লুপা করোর ২৫,০০০গী প্রোজেক্তেদ কেপিতেল এক্সপেন্দিচর অমগা লোয়ননা অনৌবা অমসুং হান্ননা লৈরবা এয়ারপোর্তশিং দিবেলপ তৌবগী খোংথাং লৌখৎলি। মসিদা অনৌবা তর্মিনেলশিং শেমগৎপা, হৌজিক লৈরিবা তর্মিনেলশিং পাকথোক চাউথোকপা অমসুং মোদিফিকেসন, হৌজিক লৈরিবা রনৱেশিং, এপ্রোনশিং, এয়রপোর্ত নেভিগেসন সর্বিসশিং (এ.এন.এস.) ইনফ্রাস্ত্রকচর, কন্ত্রোল তৱারশিং অমদি তেক্নিকেল ব্লোকশিংনচিংবশিং পাকথোক চাউথোকপা অমসুং/নত্রগা মপাঙ্গল হেঙ্গৎহনবা।
2. দিল্লী, হায়দ্রবাদ অমসুং বেঙ্গলুরুদা লৈরিবা পব্লিক প্রাইভেৎ পার্তনরশিপ (পি.পি.পি.) এয়রপোর্তশিং অসি ২০২৫ ফাওবদা চাউরাক্না লুপা করোর ৩০,০০০গী মেজর এক্সপানসন প্রোজেক্তশিং পায়খৎপা। মসিগী মথক্তা, পি.পি.পি. মোদকী মখাদা লৈবাক পুম্বদা অনৌবা গ্রীনফিল্দ এয়রপোর্তশিং দিবেলপ তৌবদা ইনভেস্ত তৌনবগীদমক লুপা করোর ৩৬,০০০ প্লান তৌরি।
3. ভারত সরকারনা লৈবাক পুম্বদা গ্রীনফিল্দ এয়রপোর্ত ২১ শেমগৎনবগীদমক অয়াবা পীখ্রে। হৌজিক ফাওবদা গ্রীনফিল্দ এয়রপোর্ত নিপাল হায়বদি মহারাস্ত্রদা সিন্ধুদুর্গ অমসুং শিরদি, ৱেস্ত বেঙ্গলদা দুর্গাপুর, সিক্কিমদা পাকয়োং, কেরলাদা কান্নুর, আন্ধ্র প্রদেশতা ওরভাকাল, কর্নাতকাদা কালাবুরাগি অমসুং অত্তর প্রদেশতা কুশিনগর হান্ননা মথৌ তৌখ্রে।
4. রিজনেল কনেক্তিবিতী স্কিম (আর.সি.এস.) – উরে দেশ কা আম নাগরিক (উরান)গী মখাদা ২০২২গী মার্চ ০৮ ফাওবদা রুত ৪০৫না এয়রপোর্ত ৬৫ (হেলিপোর্ত ৮ অমসুং ৱাতর এরোদ্রোম ২ য়াওনা) শম্নহল্লি।
5. দোমেস্তিক মেন্তিনেন্স, রিপিয়ার এন্দ ওভরহোল (এম.আর.ও.) সর্বিসশিংগীদমক গুদস অমসুং সর্বিসেস তেক্স (জি.এস.তি.) রেত ১৮%দগী ৫%দা হন্থরে।
6. কন্দক্তিব এয়রক্রাফ লিজিং অমসুং ফাইনান্সিং এনভাইরনমেন্ত অমা ঙমহল্লে।
7. কোবিদ মমাংগী মতমদা লৈরম্বা অদুম্না এয়রলাইনশিংগী দোমেস্তিক কেপাসিতী হন্নগুম্না থলহল্লে।
8. ইন্দিয়ন এয়রপোর্তশিংদা এয়র নেভিগেসন ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহল্লে।
9. ইন্দিয়ন কেরিয়রশিংনা দিপ্লোই তৌবা পোৎ হোনবা এয়রক্রাফকী মশিং ২০১৮দা ৭ ওইরম্বদগী ২০২১দা ২৮দা হেনগৎলে। মদুগী মহৈ ওইনা অন্তরজাতিগী পোৎ হোনবগী খোংজেলদা ইন্দিয়ন কেরিয়রশিংগী শেয়র হৌখিবা চহি অনিদা ২%দগী ১৯%দা হেনগৎলে।
এনেক্সচর I
ভারতকী অৱাং থংবা শরুক্তা থম্বা অমসুং অমত্তা ওইনা লৌরগা ভারতকী এয়রপোর্ত পুম্নমক্তা লৈরিবা এয়রপোর্তশিংগী থোংদা অপুনবা পেসেঞ্জর (মিলিয়নদা)
চহি
ভারতকী অৱাং থংবা শরুক্তা লৈরিবা এয়রপোর্তশিং
মমাং চহিগী মথক্তা অহোংবা %
অমত্তা ওইনা লৌরগা ভারতকী এয়রপোর্ত পুম্নমক
মমাং চহিগী মথক্তা অহোংবা %
২০১৯-২০
৯৬.০৩
-০.৮
৩৪১.০৫
-১.১
২০২০-২১
৩৬.২১
-৬২.৩
১১৫.৩৮
-৬৬.২
ওইরিবা চহি
২০২০-২১ (এপ্রিল-জনুৱারী)
২৫.৬৩
-
৮১.৫৬
-
২০২১-২২ (এপ্রিল-জনুৱারী)
৪৭.৫৭
৮৫.৬
১৪৬.৮০
৮০.০
এনেক্সচর II
পেসেঞ্জর থ্রুপুত ফোর্কাস্ত – ওল ইন্দিয়ন এয়রপোর্তস
চহি
পেসেঞ্জর অপুনবা (মিলিয়নদা)
২০১৯-২০ (একচুএল)
৩৪১
২০২০-২১ (একচুএল)
১১৫
গ্রোথ রেত
৭৩%
২০২১-২২
২০০
গ্রোথ রেত
৬৯%
২০২২-২৩
৩৩৮
গ্রোথ রেত
২০%
২০২৩-২৪
৪০৪
গ্রোথ রেত
১১%
২০২৪-২৫
৪৪৯
ইনফোর্মেশন অসি ঙসি রাজ্য সভাদা হংলকপা ৱাহং অমদা সিভিল এভিএসন মন্ত্রালয়গী রাজ্য মন্ত্রী জেনরেল দা. ভি.কে. সিংহ (থবক্তগী পোত্থারবা)না অইবা পাউখুম অমদা পীখিবনি।