Ministry of Ports, Shipping and Waterways
Mizoram plays a crucial role in the development of Inland water transport (IWT) of Northeast: Union Minister Shri Sarbananda Sonowal
Water Transport to be developed at Khawthilangtuipui-Tuichawng river with Rs 22.93 crores
Reviews IWT projects of the state, directs officials for swift completion of IWT projects in the state
Hydrographic survey to be conducted from Tuipui D to Lomasu at a cost of Rs 82.30 lakhs
Reviewed the progress of the important Kaladan Multi Modal Transport project in Mizoram
02 MAR 2022 8:53PM by PIB Delhi
Union Minister of Ports Shipping & Waterways and AYUSH, Shri Sarbananda Sonowal reviewed the ongoing projects, including the important Kaladan Multi Modal Transport project in Mizoram with top officials from Inland Waterways Authority (IWAI), Transport Department, Public Works Department (PWD) of Mizoram to develop the inland water transport (IWT) in Aizwal today. The Minister highlighted the importance that Mizoram plays in the developing a robust inland water system in the Northeast India. The review was also attended by the Minister of State, Transport department, Government of Mizoram, Pu T J Lalnuntluanga and the Chief Secretary of Government of Mizoram, Dr Renu Sharma.
Plans are afoot to develop the inland water transport at Khawthilangtuipui (Karnaphuli)-Tuichawng River stretching upto 23 kms. The total cost of this project Rs 22.93 crore. The PSW Ministry has sanctioned a total of Rs 6.17 crore under Central Sector Scheme. The minister was also appraised about the Hydrographical Survey & Techno Economic Feasibility study conducted covering a stretch of 87.136 kms between River Tiawng at Khamrang village in Mizoram to Gharmura in Assam. A detailed report to develop IWT at River Chhimtuipui was submitted. It has now been decided to conduct Detail Hydrographic Survey and Techno Economic Feasibility Survey on this river from Tupui D to Lomasu stretching upto 138.26 kms. The cost of this survey is budgeted at Rs 82.30 lakhs.
Speaking after the review, the Shri Sarbananda Sonowal said, “Mizoram plays a crucial role in the development of the inland water transport of Northeast. The vision of Prime Minister is to energise the Northeast region as the new engine of growth in India. To achieve this, we must optimally utilise our rivers as means of an economic, swift and ecologically sound means of transport. The economic potential of Mizoram as well as that of the Northeast can be unlocked by developing our waterways & strengthening our logistical access to the world market.”

শিপ্পিং মন্ত্রালয়
অৱাং-নোংপোক্কী ইনলেন্দ ৱাতর ত্রান্সপোর্ত (আই.দবল্যু.তি.)গী দিবলপমেন্তদা মিজোরামনা শাথিবা থৌদাং অমা লৌরি: কেন্দ্র মন্ত্রি শ্রী সরবনন্দা সোনোৱাল
লুপা করোর ২২.৯৩গা লোয়ননা খাৱথিলাংতুইপুই-তুইচোং তুরেলদা ৱাতর ত্রান্সপোর্ত দিবেলপ তৌরগনি
রাজ্যগী আই.দবল্যু.তি. প্রোজেক্তশিং নৌহৌনা য়েংশিনখ্রে, রাজ্য অসিদা আই.দবল্যু.তি. প্রোজেক্তশিং খোংজেল য়াংনা মপুং ফানা পায়খৎনবগীদমক ওফিসিএলশিংদা খংহনখ্রে
লুপা লাখ ৮২.৩০ চংনা তুইপুই দিদগী লোমাসু ফাওবা হায়দ্রোগ্রাফিক সর্ভে কন্দক্ত তৌগনি
মিজোরামদা মরুওইবা কালাদান মল্তি মোদাল ত্রান্সপোর্ত প্রোজেক্তকী প্রোগ্রেস নৌহৌনা য়েংশিনখ্রে
02 MAR 2022 8:53PM by PIB Imphal
পোর্তস শিপ্পিং অমসুং ৱাতরৱেজ অমদি আয়ুশকী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী সর্বানন্দা সোনোৱালনা ঙসি আইজোলদা ইন্দিয়ন ৱাতরৱেজ ওথোরিতী (আই.দবল্যু.এ.আই.), ত্রান্সপোর্ত দিপার্তমেন্ত, মিজোরামগী পব্লিক ৱার্কস দিপার্তমেন্ত (পি.দবল্যু.দি.)গী মকোকথোংবা ওফিসিএলশিংগা লোয়ননা ইনলেন্দ ৱাতর ত্রান্সপোর্ত (আই.দবল্যু.তি.) দিবেলপ তৌনবগীদমক মিজোরামদা পায়খৎলিবা মরুওইবা কালাদান মল্তি মোদাল ত্রান্সপোর্ত প্রোজেক্ত য়াওনা হৌজিক পায়খৎলিবা প্রোজেক্তশিং নৌহৌনা য়েংশিনখ্রে। মন্ত্রীনা অৱাং-নোংপোক ভারত্তা অচৌবা ইনলেন্দ ৱাতর সিস্তেম অমা দিবেলপ তৌবদা মিজোরামনা লৌরিবা মরুওইবা থৌদাং অদু ফোংদোকখি। য়েংশিনখিবা অদুদা মিজোরাম সরকারগী ত্রান্সপোর্ত বিভাগকী রাজ্যগী মন্ত্রী পু তি জে লালনুনতলুৱাংঙা অমসুং মিজোরাম সরকারগী চিফ সেক্রেতরী দা. রেনু শর্মসু শরুক য়াখি।
খাৱথিলাংতুইপুই (করনাপুলি)-তুইচোং তুরেলদা কিলোমীতর ২৩ ফাওবা শাংদোকপা ইনলেন্দ ৱাতর ত্রান্সপোর্ত দিবেলপ তৌনবা থৌরমশিং য়াৎখ্রে। প্রোজেক্ত অসিগী অপুনবা মমল অসি লুপা করোর ২২.৯৩নি। পি.এস.দবল্যু. মন্ত্রালয়না সেন্ত্রেল সেক্তর স্কিমগী মখাদা অপুনবা লুপা করোর ৬.১৭ সেঙ্কসন তৌখ্রে। মন্ত্রীনা মিজোরামগী খামরাং খুঙ্গংদগী অসামগী ঘরমুরাগী মরক্তা তিয়াং তুরেলদা কিলোমীতর ৮৭.১৩৬ শাংনা কভর তৌদুনা স্তদী চত্থরিবা হায়দ্রোগ্রাফিক সর্ভে অমসুং তেক্নো ইকোনোমিক ফিসিবিলিতীসু থগৎপা ফোংদোকখি। ছিমতুইপুই তুরেলদা আই.দবল্যু.তি. দিবেলপ তৌনবা অকুপ্পা রুপোর্ত অমা পীশিনখ্রে। তুরেল অসিদা তুপুই দি দগী লোমাসু ফাওবা কিলোমীতর ১৩৮.২৬ শাংনা দিতেল হায়দ্রোগ্রাফিক সর্ভে অমসুং তেক্নো ইকোনোমিক ফিসিবিলিতী সর্ভে কনদক্ত তৌনবা হৌজিক ৱারেপ লৌরে। সর্ভে অসিগী মমল লুপা লাখ ৮২.৩০দা বজেত তৌরে।
নৌহৌনা য়েংশিল্লবা মতুংদা ৱা ঙাংলদুনা শ্রী সর্বানন্দা সোনোৱালনা হায়খি, “অৱাং-নোংপোক্কী ইনলেন্দ ৱাতর ত্রান্সপোর্তকী দিবেলপমেন্তদা মিজোরামনা শাথিবাথৌদাং অমা লৌরি। প্রধান মন্ত্রীগী মীৎয়েং অসি ভারত্তা গ্রোথকী অনৌবা ইঞ্জীন ওইনা অৱাং-নোংপোক লমদমবু ইনর্জাইজ তৌবনি। মসি ফংনবা ঐখোয়না ত্রান্সপোর্তকী উপায় ওইনা ঐখোয়গী তুরেলশিং শিজিন্নগদবনি। মিজোরাম অমদি অৱাং-নোংপোক্কী ইকোনোমিক পোতেন্সিএল অসি ঐখোয়গী ৱাতরৱেশিং দিবেলপ তৌদুনা অমদি মালেমগী কৈথেলদা ঐখোয়গী লোজিস্তিকেল এক্সেস মপাঙ্গল কনখৎহন্দুনা অনলোক তৌবা য়াই।”