Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Centre allocates 8 LMT foodgrains to all States/UTs under the Atma Nirbhar Bharat Scheme (ANBS)
Free of cost distribution is done under the scheme to the migrants/stranded migrant persons, those neither covered under the National Food Security Act (NFSA) nor under any State PDS scheme
States/UTs collectively estimated about 2.8 Crore such needy persons and lifted about 6.4 LMT foodgrains from the FCI Depots/Central Stocks
09 FEB 2022 5:49PM by PIB Delhi
The Union Minister of State for Consumer Affairs, Food and Public Distribution, Shri Ashwini Kumar Choubey in a written reply to a question in Lok Sabha today informed that in pursuance to the economic measures announced by the Government under the ‘Atma Nirbhar Bharat Package’ in May 2020, the Department had allocated 8 LMT foodgrains to all States/UTs under the Atma Nirbhar Bharat Scheme (ANBS) for free of cost distribution to the migrants/stranded migrant persons and those neither covered under the National Food Security Act (NFSA) nor under any State PDS scheme, at the scale of 5 kg per person per month for a period of 2 months of May and June 2020. All States/UTs had collectively estimated a total of about 2.8 Crore such needy persons and had lifted a total of about 6.4 LMT foodgrains from the FCI Depots/Central Stocks. Further, States/UTs (including Tamil Nadu) reported a total distribution of about 2.74 LMT foodgrains, covering about 2.74 Crore persons in the country, for the period of two months of May and June 2020. State/UT wise total quantity of foodgrains distributed under the ANBS is at Annexure-I.
The balance undistributed foodgrains of ANBS available with States/UTs were subsequently adjusted/subsumed under the regular monthly NFSA lifting and distribution of the States/UTs. A statement showing State/UT wise quantity of such undistributed/adjusted foodgrains is at Annexure-II.
Under the ANBS, free of cost foodgrains were distributed to all migrants / stranded migrants and those without ration cards, that is, neither covered under NFSA nor under any other State PDS scheme and the States/UTs were given the responsibility of identifying eligible needy persons in the respective jurisdictions.
No Sir. Nearly 2.74 crore out of the estimated 2.8 crore migrants/ stranded migrant persons (about 98%) were provided free of cost foodgrain under the ANBS.
*****
Annexure-I
State/UT wise statement showing total quantity of foodgrains distributed under the Atma Nirbhar Bharat Scheme (ANBS), including Tamil Nadu:
Sl.
State/UT
Foodgrains distributed by States/UTs under ANBS (in MTs)
1
Andaman & Nicobar Islands
60
2
Andhra Pradesh
7
3
Arunachal Pradesh
799
4
Assam
15,712
5
Bihar
86,449
6
Chandigarh
146
7
Chhattisgarh
1,964
8
Dadra & NH and Daman Diu
159
9
Delhi
4,544
10
Goa
22
11
Gujarat
287
12
Haryana
7,959
13
Himachal Pradesh
2,028
14
Jammu And Kashmir
1,958
15
Jharkhand
717.2
16
Karnataka
11,600
17
Kerala
2,142
18
Ladakh
33
19
Lakshadweep
15
20
Madhya Pradesh
1,754
21
Maharashtra
17,315
22
Manipur
676
23
Meghalaya
2,145
24
Mizoram
250
25
Nagaland
1,405
26
Odisha
630
27
Puducherry
73
28
Punjab
10,902
29
Rajasthan
42,478
30
Sikkim
315
31
Tamil Nadu
1,449
32
Telangana
180
33
Tripura
22
34
Uttar Pradesh
11,809
35
Uttarakhand
383
36
West Bengal
45,894
Total
2,74,279
*****
Annexure-II
State/UT wise statement showing undistributed ANBS foodgrains adjusted with subsequent NFSA distribution:
Sl.
State/UT
Balance (undistributed) foodgrains adjusted under regular NFSA (in MTs)
1
Andaman & Nicobar Islands
1
2
Andhra Pradesh
26,816
3
Arunachal Pradesh
20
4
Assam
5,870
5
Bihar
1
6
Chandigarh
129
7
Chhattisgarh
144
8
Dadra & NH and Daman Diu
126
9
Delhi
2,729
10
Goa
510
11
Gujarat
33,294
12
Haryana
378
13
Himachal Pradesh
836
14
Jammu And Kashmir
1,077
15
Jharkhand
25,653
16
Karnataka
28,593
17
Kerala
13,338
18
Ladakh
1
19
Lakshadweep
7
20
Madhya Pradesh
209
21
Maharashtra
17,194
22
Manipur
1,781
23
Meghalaya
-
24
Mizoram
418
25
Nagaland
-
26
Odisha
-
27
Puducherry
555
28
Punjab
3,243
29
Rajasthan
2,122
30
Sikkim
63
31
Tamil Nadu
34,285
32
Telangana
18,982
33
Tripura
2,461
34
Uttar Pradesh
1,28,828
35
Uttarakhand
2,522
36
West Bengal
14,290
Total
3,66,478

কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স, ফুদ প্রোসেসিং অমসুং পাব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন মন্ত্রালয়
অত্ম নির্ভর ভারত স্কিম(এ.এন.বি.এস.)গী মখাদা কেন্দ্রনা রাজ্যশিং/য়ু.তি. পুম্নমক্তা মহৈ-মরোং এল.এম.তি. ৮ পীথখ্রে
নেস্নেল ফুদ সেক্যুরিতী এক্ত(এন.এফ.এস.এ.) নত্রগা রাজ্যগী পি.দি.এস. স্কিম অমা হেক্তগী মখাদা মনুং চন্দনা লৈরিবা মীওইশিং, মাইগ্রেন্তশিং/খুদোং থিদুনা লৈরিবা মাইগ্রেন্ত মীওইশিংদা স্কিম অসিগী মখাদা লেম্না য়েন্থোক্লি
রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংনা হোৎপদা অসিগুম্বা মতেং দরকার ওইরিবা মীওইশিং অসি চাওরাক্না কোতি ২.৮রোম্নি অমদি এফ.সি.আই. দিপোতশিং/সেন্ত্রেল স্তোকশিংদগী মহৈ-মরোং এল.এম.তি. ৬.৪রোম পীথখ্রে
09 FEB 2022 5:49PM by PIB Imphal
‘অত্ম নির্ভর ভারত পেকেজ’কী মখাদা ভারত সরকারনা ২০২০গী মে থাদা লাওথোকখিবা ইকোনোমিক মিজরশিং অদুগা মরী লৈননা, মাইগ্রেন্তশিং/খুদোং থিদুনা লৈরিবা মাইগ্রেন্ত মীওইশিং, নেস্নেল ফুদ সেক্যুরিতী এক্ত(এন.এফ.এস.এ.) নত্রগা অতোপ্পা রাজ্যগী পি.দি.এস. স্কিম অমা হেক্তগী মখাদা লৈতবা মীওইশিংদা থা অনিগী ওইনা ২০২০গী মেদগী জুন ফাওবদা থা অমদা মীওই অমদা কে.জি. ৫গী চাংদা পীদুনা মহৈ-মরোংশিং য়েন্থোক্নবগীদমক অত্ম নির্ভর ভারত স্কিম(এ.এন.বি.এস.)গী মখাদা দিপার্তমেন্ত অসিনা রাজ্যশিং/য়ু.তি. পুম্নমক্তা মহৈ-মরোং এল.এম.তি. ৮ কাইথখ্রে হায়না ঙসি লোক সভাদা হংখিবা ৱাহং অমগী অইবা পাউখুম কঞ্জুমর এফিয়র্স, ফুদ অমসুং পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসনগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী অশ্বিনী কুমার চৌবেনা ফোংদোকখি৷ রাজ্যশিং/য়ু.তি. পুম্নমক্না অসিগুম্বা মতেং দরকার ওইরিবা মীওই অসি চাওরাক্না কোতি ২.৮রোম্নি হায়না খঙবা ঙমখ্রে অমদি এফ.সি.আই. দিপোতশিং/সেন্ত্রেল স্তোকশিংদগী মহৈ-মরোং পুন্না এল.এম.তি. ৬.৪রোমগী চাং পীথখ্রে৷ মখাতানা, রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিং(তামিল নাদুনা য়াওনা)না থা অনিগী মতম ২০২০গী মে থাদগী জুন থা ফাওবদা লৈবাক অসিদা লৈরিবা মীওই কোতি ২.৭৪দা মহৈ-মরোং পুন্না এল.এম.তি. ২.৭৪রোমগী চাং য়েন্থোকখ্রে হায়না রিপোর্ত তৌরকখি৷ এ.এন.বি.এস.কী মখাদা য়েন্থোক্লিবা রাজ্য-রাজ্য/য়ু.তি.-য়ু.তি.গী ওইবা অপুনবা মহৈ-মরোংগী চাং অদু এনেক্সর-Iদা লৈরে৷
রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা ফংলিবা এ.এন.বি.এস.কী বেলেন্স ওইনা য়েন্থোক্তনা লৈরিবা মহৈ-মরোংশিং অদু তপ্ন-তপ্ন শিন্দোকখ্রে/থাগী ওইনা চাং নাইনা য়েন্থোক্লিবা এন.এফ.এস.এ. অমদি রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংগী য়েন্থোক্লিবা অসিদা য়াওহনখ্রে৷ রাজ্য-রাজ্য/য়ু.তি.-য়ু.তি.গী ওইনা অসিগুম্না য়েন্থোক্তবা/শিন্দোকখ্রবা মহৈ-মরোংশিংগী চাং উৎপগী স্তেতমেন্ত অদু এনেক্সর-IIদা লৈরে৷
এ.এন.বি.এস.কী মখাদা, মহৈ-মরোংশিং অসি মাইগ্রেন্তশিং/খুদোং থিদুনা লৈরিবা মাইগ্রেন্তশিং অমদি এন.এফ.এস.এ. নত্রগা অতোপ্পা রাজ্যগী পি.দি.এস. স্কিম অমা হেক্তগী মখাদা লৈতবা রেসন কার্দশিং পাইদবা মীওই পুম্নমক্তা লেম্না য়েন্থোকখি অমদি অসিগুম্বা চাকথুমশিং অসি ফংবা দরকার ওইরিবা মীওইশিং অসি মরী লৈনবা জুরিসদিক্সনশিংদা খন্দোক্নবগী থৌদাং অদু রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা পীখি৷
নত্তে সর,চাওরাক্না মাইগ্রেন্ত/খুদোংথিদুনা লৈরিবা মাইগ্রেন্ত মীওই কোতি ২.৮গী মনুংদা কোতি ২.৭৪(৯৮%গী চাং)এ.এন.বি.এস.কী মখাদা লেম্না মহৈ-মরোংশিং য়েন্থোক্লি৷
*****
এনেক্সর-I
তামিল নাদু য়াওনা অত্ম নির্ভর ভারত স্কিম(এ.এন.বি.এস.)গী মখাদা য়েন্থোকখিবা অপুনবা মহৈ-মরোংগী চাং উৎলিবা রাজ্য-রাজ্য/য়ু.তি.-য়ু.তি.গী ওইবা স্তেতমেন্ত:
সিরিএল নম্বর
রাজ্য/য়ু.তি.
এ.এন.বি.এস.কী মখাদা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংনা য়েন্থোকখিবা মহৈ-মরোংশিং (মেত্রিক তনশিংদা)
১
অন্দামন অমসুং নিকোবর ইথৎশিং
৬০
২
আন্ধ্র প্রদেশ
৭
৩
অরুনাচল প্রদেশ
৭৯৯
৪
অসাম
১৫,৭১২
৫
বিহার
৮৬,৪৪৯
৬
চান্দিগর
১৪৬
৭
ছত্তিশগর
১,৯৬৪
৮
দদ্রা অমসুং এন.ঐচ. অমদি দামন অমসুং দিউ
১৫৯
৯
দিল্লী
৪,৫৪৪
১০
গোৱা
২২
১১
গুজরাত
২৮৭
১২
হরিয়ানা
৭,৯৫৯
১৩
হিমাচল প্রদেশ
২,০২৮
১৪
জম্মু অমসুং কাশ্মীর
১,৯৫৮
১৫
ঝর্খন্দ
৭১৭.২
১৬
কর্নাতকা
১১,৬০০
১৭
কেরলা
২,১৪২
১৮
লদাখ
৩৩
১৯
লক্সদ্বীপ
১৫
২০
মধ্য প্রদেশ
১,৭৫৪
২১
মহারাস্ত্র
১৭,৩১৫
২২
মনিপুর
৬৭৬
২৩
মেঘালয়
২,১৪৫
২৪
মিজোরাম
২৫০
২৫
নাগালেন্দ
১,৪০৫
২৬
ওরিশা
৬৩০
২৭
পুদুচেরী
৭৩
২৮
পঞ্জাব
১০,৯০২
২৯
রাজস্থান
৪২,৪৭৮
৩০
সিক্কিম
৩১৫
৩১
তামিল নাদু
১,৪৪৯
৩২
তেলঙ্গনা
১৮০
৩৩
ত্রিপুরা
২২
৩৪
উত্তর প্রদেশ
১১,৮০৯
৩৫
উত্তরখন্দ
৩৮৩
৩৬
ৱেস্ত বেঙ্গল
৪৫,৮৯৪
অপুনবা
২,৭৪,২৭৯
******
এনেক্সর-II
য়েন্থোক্তনা লৈরিবা এ.এন.বি.এস. মহৈ-মরোংশিং তপ্ন-তপ্ন এন.এফ.এস.এ.গী মখাদা য়েন্থোক্তুনা শিন্দোকখিবা অদুবু উৎলিবা রাজ্য-রাজ্য/য়ু.তি.-য়ু.তি.গী ওইবা স্তেতমেন্ত:
সিরিএল
রাজ্য/য়ু.তি.
রিগুলর এন.এফ.এস.এ.গী মখাদা শিন্দোকখিবা বেলেন্স ওইনা লৈরম্বা (য়েন্থোক্তবা) মহৈ-মরোংশিং (মেত্রিক তনশিং)
১
অন্দামন অমসুং নিকোবর ইথৎশিং
১
২
আন্ধ্র প্রদেশ
২৬,৮১৬
৩
অরুনাচল প্রদেশ
২০
৪
অসাম
৫,৮৭০
৫
বিহার
১
৬
চান্দিগর
১২৯
৭
ছত্তিশগর
১৪৪
৮
দদ্রা অমসুং এন.ঐচ. অমদি দামন অমসুং দিউ
১২৬
৯
দিল্লী
২,৭২৯
১০
গোৱা
৫১০
১১
গুজরাত
৩৩,২৯৪
১২
হরিয়ানা
৩৭৮
১৩
হিমাচল প্রদেশ
৮৩৬
১৪
জম্মু অমসুং কাশ্মীর
১,০৭৭
১৫
ঝর্খন্দ
২৫,৬৫৩
১৬
কর্নাতকা
২৮,৫৯৩
১৭
কেরলা
১৩,৩৩৮
১৮
লদাখ
১
১৯
লক্সদ্বীপ
৭
২০
মধ্য প্রদেশ
২০৯
২১
মহারাস্ত্র
১৭,১৯৪
২২
মনিপুর
১,৭৮১
২৩
মেঘালয়
-
২৪
মিজোরাম
৪১৮
২৫
নাগালেন্দ
-
২৬
ওরিশা
-
২৭
পুদুচেরী
৫৫৫
২৮
পঞ্জাব
৩,২৪৩
২৯
রাজস্থান
২,১২২
৩০
সিক্কিম
৬৩
৩১
তামিল নাদু
৩৪,২৮৫
৩২
তেলঙ্গনা
১৮,৯৮২
৩৩
ত্রিপুরা
২,৪৬১
৩৪
উত্তর প্রদেশ
১,২৮,৮২৮
৩৫
উত্তরখন্দ
২,৫২২
৩৬
ৱেস্ত বেঙ্গল
১৪,২৯০
অপুনবা
৩,৬৬,৪৭৮