Prime Minister's Office
PM releases 10th instalment of PM-KISAN
More than Rs 20,000 crore to more than 10 crore beneficiary farmer families transferred
PM also releases equity grant of more than Rs. 14 crore to about 351 FPOs; to benefit more than 1.24 lakhs farmers
“FPOs are playing a stellar role in giving a collective shape to the increasing strength of our small farmers”
“Confidence of the country’s farmer is the key strength of the country”
“We need to embark upon a new journey taking inspiration from the achievements of the 2021”
“Devoting to the nation with the spirit of 'Nation First', is becoming the sentiment of every Indian today. That is why, today there is unity in our efforts and in our resolutions. Today there is consistency in our policies and farsightedness in our decisions.”
“PM Kisan Samman Nidhi is a big support for India’s farmers. If we include today’s transfer, more than 1.80 lakh crore rupees have been transferred directly to the accounts of the farmers”
01 JAN 2022 3:15PM by PIB Delhi
In line with the continued commitment and resolve to empower grassroot level farmers, Prime Minister Shri Narendra Modi released 10th instalment of financial benefit under Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi (PM-KISAN) scheme today via video conferencing. This enabled the transfer of an amount of more than Rs. 20,000 crore to more than 10 crore beneficiary farmer families.During the programme, Prime Minister also released equity grant of more than Rs. 14 crore to about 351 Farmer Producer Organizations (FPOs), which will benefit more than 1.24 lakh farmers. Prime Minister interacted with FPOs during the event. Union Minister Shri Narendra Singh Tomar and Chief Ministers, LGs, Agriculture Ministers and farmers from several states were linked to the event.
Interacting with FPO from Uttarakhand, the Prime Minister inquired about the choice of organic farming by them and the ways of certification of the organic products. He also talked about the marketing of the organic products of the FPO. The FPO also told the Prime Minister how they arrange for organic fertilizers. The Prime Minister said that it has been the efforts of the government that natural and organic farming is widely promoted as it reduces the reliance on chemical fertilizer and improves the income of the farmers.
The FPO from Punjab informed the Prime Minister about the ways of disposing off the parali without burning. They also talked about the superseeder and help from government agencies. The Prime Minister wished that their experience of Parali management should be emulated everywhere.
FPO from Rajasthan talked about the honey production. They said that concept of FPO has been very useful for them with the help of NAFED.
FPO from Uttar Pradesh thanked the Prime Minister for creating FPOs as foundation of the prosperity of the farmers. They talked about their process of helping the members with seeds, organic fertilizers, variety of horticulture products. They also talked about helping farmers with getting benefits of the government schemes. They are getting benefits of e-Nam facilities. They promised to fulfil the Prime Minister’s vision of doubling the farmers income. The Prime Minister said that the confidence of the country’s farmer is the key strength of the country.
FPO from Tamil Nadu informed that with NABARD support, they formed FPO to get better prices and the FPO is fully owned and operated completely by women. They informed the Prime Minister that Sorghum is being produced due to the weather conditions of the area. The Prime Minister said Nari Shakti’s success is indication of their indomitable will power. He asked the farmers to take benefits of millet farming.
FPO from Gujarat talked about natural farming and how cow-based agriculture can reduce the expense and stress on soil. Tribal communities of the region are also benefitting from the concept.
Speaking on the occasion, the Prime Minister offered his condolences for the victims of stampede at Mata Vaishno Devi shrine. The Prime Minister also informed that he talked to the LG Shri Manoj Sinha regarding the arrangements for the injured.
The Prime Minister said that today when we are entering the new year, we need to embark upon a new journey taking inspiration from the achievements of the past years. The Prime Minister recalled the nation’s effort in fighting the pandemic, vaccination and making arrangement for the vulnerable sections during the difficult period. Country is spending 2 lakh 60 thousand crore rupees on making ration available to the vulnerable sections. The Prime Minister said that the governemnt is working relentlessly to strengthen its medical infrastructure. He listed efforts like new oxygen plants, new medical colleges, wellness centres, Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission and Ayushman Bharat Digital Health Mission in the direction of revamping medical infrastructure.
The country is moving with the mantra of SabkaSaath, Sabka Vikas and SabkaPrayas. Many people are spending their lives for the country, they are building the country. The Prime Minister said that they used to do this work earlier also, but now there work is being recognized. “This year we will complete 75 years of our independence.This is the time to start a new vibrant journey of the country's resolves, to move forward with renewed vigour”, he said. Elaborating on the power of collective effort, the Prime Minister pointed out “when 130 crore Indians take one step, it is not merely one step but it amounts to 130 crore steps.”
Speaking about economy, the Prime Minister said that on many parameter, Indian economy is looking better than pre-covid days. He pointed out that “today the growth rate of our economy is more than 8%. Record foreign investment has come to India. Our forex reserves have reached record levels. Old records have also been surpassed in GST collection. We have also set new records in the matter of exports, especially in agriculture.” He said that in 2021 transection of more than 70 lakh crore rupees was done on UPI. More than 50 thousand start-ups are working in India out of these 10 thousand came up during last six months.
Year 2021, the Prime Minister said, was also the year of strengthening India’s cultural heritage. Initiatives like beautification and development of Kashi Vishwanath Dham and Kedarnath Dham, Renovation of Samadhi of Aadi Shankaracharya, restoration of stolen idol of goddess Annapoorna, construction of Ram Mandir in Ayodhya and getting World Heritage status for Dholavira and Durga Puja festival are strengthening India’s heritage and enhancing its tourism and pilgrimage potential.
Year 2021 was an year of optimism for the Matra-Shakti also. Sainik Schools were opened for girls along with the doors of National Defence academy. In the year just gone by, attempts were initiated for raising marriage age for girls be raised to 21, equal to boys. Indian sports persons also brought glory to the nation in 2021. India is making unprecedented investment in the sporting infrastructure of the country, the Prime Minister informed.
Leading the world against climate change, India has also set a target of Net Zero Carbon Emission in front of the world by 2070. Many records of renewable energy, the Prime Minister said, are being met by India before time. Today India is working on hydrogen mission, taking lead in electric vehicles, he pointed out. The Prime Minister continued and said that PM Gatishakti National Master Plan is going to give a new edge to the pace of infrastructure construction in the country. “Giving new dimensions to Make in India, the country has implemented ambitious plans for new sectors like chip manufacturing, semiconductor”, he added.
The Prime Minister summarized the mood of today’s India saying “devotingto the nation with the spirit of 'Nation First', is becoming the sentiment of every Indian today. And that is why, today there is unity in our efforts and in our resolutions.There is impatience for accomplishment. Today there is consistency in our policies and farsightedness in our decisions.”
The Prime Minister said that PM Kisan Samman Nidhi is a big support for India’s farmers. If we include today’s transfer, more than 1.80 lakh crore rupees have been transferred directly to the accounts of the farmers, he said.
The Prime Minister said that through FPO’s small farmers are feeling the power of collective strength. He pointed out five benefits of FPOs for small farmers. These benefits are increased bargaining power, scale, innovation, risk management and adaptability to the market conditions. Keeping in mind the benefits of FPO’s the government is promoting them at every level. These FPOs are getting help of upto 15 lakh rupees. As a result, FPOs like Organic FPOs, Oil Seed FPOs, Bamboo clusters and Honey FPOs are coming up all over the country. “Today our farmers are benefitting from the schemes like ‘One District One Products’ and markets, both nation and global, are opening for them”, the Prime Minister said. He said that reliance on imports is being reduced by schemes like National Palm Oil Mission with a budget of 11 thousand crore rupees.
The Prime Minister talked about the milestones that were achieved in the agriculture sector in the recent years. Food grain production touched 300 million tonnes, similarly Horticulture and floriculture production reached 330 million tonnes. Milk production also increased almost 45 per cent in last 6-7 years. About 60 lakh hectare land was brought under micro irrigation; more than 1 lakh crore were given in compensation under Prime Minister FasalBimaYojna, whereas premium received was just 21 thousand crores. Ethanol production increased from 40 crore litres to 340 crore litres in just seven years. The Prime Minister also informed about the Goberdhan Scheme to promote bio-gas. If there will be value in cow dung, he said, the non miltching animals will not be burden on farmers. The Government has established Kaamdhenu Commission and is strengthening dairy sector infrastructure.
The Prime Minister once again pushed for promotion of natural farming. He said that chemical-free farming is a major way of protecting the health of soil. Natural farming is a key step in this direction, he said. He asked for making every farmer aware of the processes and benefits of natural farming. The Prime Minister concluded by calling upon the farmers to keep on doing innovation in farming and support the movement like cleanliness.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰী-কিষাণৰ দশম কিস্তি মুকলি কৰে
১০ কোটিৰো অধিক হিতাধিকাৰী কৃষক পৰিয়াললৈ ২০,০০০ কোটি টকাৰ অধিক স্থানান্তৰ কৰা হৈছে
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে টকাতকৈও অধিক ইকুইটি অনুদান মুকলি কৰে। ই ১.২৪ লাখতকৈও অধিক কৃষকক লাভান্বিত কৰিব
"আমাৰ কৃষক উৎপাদন সংগঠন - এফপিঅ'-ৰ দেশৰ ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকলৰ বৰ্ধিত ক্ষমতা সংগঠিত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত এক ডাঙৰ ভূমিকা আছে"
"দেশৰ কৃষকৰ আত্মবিশ্বাস হৈছে দেশৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ শক্তি"
"যোৱা বছৰৰ আমাৰ প্ৰচেষ্টাৰ দ্বাৰা অনুপ্ৰাণিত হৈ আমি নতুন সংকল্পৰ দিশে আগবাঢ়িব লাগিব"
"ৰাষ্ট্ৰ প্ৰথম'ৰ ভাৱনাৰে ৰাষ্ট্ৰৰ বাবে নিৰন্তৰ প্ৰচেষ্টা আজি প্ৰতিজন ভাৰতীয়ৰ আত্মা হৈ পৰিছে আৰু সেয়েহে, আজি আমাৰ প্ৰচেষ্টা একত্ৰিত হৈছে, আমাৰ সংকল্পসমূহত সফলতাৰ অধৈৰ্য্যতা আছে। আজি, আমাৰ নীতিবোৰত ধাৰাবাহিকতা আছে, আমাৰ সিদ্ধান্তবোৰত দূৰদৰ্শিতা আছে"
"প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধি ভাৰতৰ কৃষকসকলৰ বাবে এক ডাঙৰ সমৰ্থন। যদি আজি মুকলি কৰা কিস্তিঅন্তৰ্ভুক্ত কৰা হয় তেন্তে ১.৮০ লাখ কোটি টকাৰ অধিক পোনপটীয়াকৈ কৃষকৰ একাউণ্টলৈ স্থানান্তৰ কৰা হৈছে"
01 JAN 2022 3:15PM by PIB Guwahati
তৃণমূল পৰ্যায়ৰ কৃষকসকলক শক্তিশালী কৰাৰ নিৰন্তৰ প্ৰতিশ্ৰুতি আৰু সংকল্পৰ সৈতে সংগতি ৰাখি প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি ভিডিঅ' কনফাৰেন্সৰ জৰিয়তে প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধি (পিএম-কিষাণ) আঁচনিৰ অধীনত বিত্তীয় লাভালাভৰ দশম কিস্তি মুকলি কৰে। ১০ কোটিৰো অধিক হিতাধিকাৰী কৃষক পৰিয়াললৈ ২০,০০০ কোটি টকা।
অনুষ্ঠানটোত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ১০,০ কোটি টকাৰ অধিক ইকুইটি অনুদানও মুকলি কৰে। ই ১.২৪ লাখতকৈও অধিক কৃষকক লাভান্বিত কৰিব। অনুষ্ঠানটোত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এফপিঅ'ৰ সৈতে বাৰ্তালাপ কৰে। কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ সিং তোমাৰ আৰু কেইবাখনো ৰাজ্যৰ মুখ্যমন্ত্ৰী, ৰাজ্যপাল, কৃষি মন্ত্ৰী আৰু কৃষকসকল অনুষ্ঠানটোৰ সৈতে জড়িত আছিল।
উত্তৰাখণ্ডৰ এফপিঅ'ৰ সৈতে বাৰ্তালাপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তেওঁৰ দ্বাৰা জৈৱিক কৃষি গ্ৰহণৰ পদ্ধতি আৰু জৈৱিক সামগ্ৰীৰ প্ৰমাণপত্ৰৰ বিষয়ে সোধা-পোছা কৰে। তেওঁ এফপিঅ'ৰ জৈৱিক সামগ্ৰীৰ বিপণনৰ বিষয়েও কথা পাতিছিল। এফপিঅ'য়ে প্ৰধানমন্ত্ৰীক জৈৱিক সাৰৰ ব্যৱস্থা কেনেদৰে কৰে সেয়াও ব্যাখ্যা কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ৰাসায়নিক সাৰৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাস কৰাৰ লগতে কৃষকসকলৰ উপাৰ্জন বৃদ্ধি কৰাৰ বাবে প্ৰাকৃতিক আৰু জৈৱিক কৃষিক বৃহৎ প্ৰকাৰে উদগনি দিয়াটো চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টা হৈ আহিছে।
পঞ্জাৱএফপিঅ'য়ে প্ৰধানমন্ত্ৰীক জ্বলা-পোৰা নকৰাকৈ খৰি নিষ্কাশন কৰাৰ উপায়ৰ বিষয়ে অৱগত কৰে। তেওঁ চুপাৰচিডাৰ আৰু চৰকাৰী সংস্থাসমূহৰ সৈতে সহায়ৰ বিষয়েও কথা পাতিছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিচাৰিছিল যে তেওঁৰ নাড়ী ব্যৱস্থাপনাৰ অভিজ্ঞতা সকলো ঠাইতে অনুকৰণ কৰা হ'ব।
ৰাজস্থানৰ এফপিঅ'য়ে মৌ উৎপাদনৰ কথা কৈছিল। তেওঁ কৈছিল যে NAFED ৰ সহায়ত এফপিঅ'ৰ ধাৰণাটো তেওঁৰ বাবে অতি উপযোগী। উত্তৰ প্ৰদেশৰ এফপিঅ'য়ে কৃষকৰ সমৃদ্ধিৰ ভেটি হিচাপে এফপিঅ' সৃষ্টি কৰাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীক ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে। তেওঁ সদস্যসকলক বীজ, জৈৱিক সাৰ, বিভিন্ন প্ৰকাৰৰ উদ্যানশস্য সামগ্ৰীত সহায় কৰাৰ প্ৰক্ৰিয়াৰ বিষয়ে অৱগত কৰে। তেওঁ কৃষকসকলক চৰকাৰী আঁচনিৰ লাভালাভ প্ৰাপ্ত কৰাত সহায় কৰাৰ বিষয়েও আলোচনা কৰিছিল। তেওঁলোকে ই-নাম সুবিধালাভ কৰিছে। তেওঁ কৃষকৰ উপাৰ্জন দুগুণ কৰাৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সপোন পূৰণ কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দিছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে দেশৰ কৃষকৰ আস্থা হৈছে দেশৰ সৰ্বাধিক শক্তি।
নাবাৰ্ডৰ সমৰ্থনত, তেওঁলোকে উন্নত মূল্য প্ৰাপ্ত কৰিবলৈ এফপিঅ' গঠন কৰিছিল আৰু এফপিঅ' সম্পূৰ্ণৰূপে মহিলাৰ মালিকানাধীন, তামিলনাডুৰ এফপিঅ'য়ে জনায়। তেওঁ প্ৰধানমন্ত্ৰীক কয় যে অঞ্চলটোৰ বতৰৰ পৰিস্থিতিৰ বাবে জোৱাৰ উৎপন্ন হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে নাৰী শক্তিৰ সফলতা তেওঁৰ অদম্য ইচ্ছাশক্তিৰ লক্ষণ। তেওঁ কৃষকসকলক বজৰা খেতিৰ সুবিধা ল'বলৈ কৈছিল।
গুজৰাটৰ এফপিঅ'য়ে প্ৰাকৃতিক কৃষি আৰু গৰু আধাৰিত কৃষিৰ জৰিয়তে ব্যয় হ্ৰাস কৰা আৰু মাটিৰ ওপৰত চাপ হ্ৰাস কৰাৰ বিষয়ে আলোচনা কৰিছিল। অঞ্চলটোৰ জনজাতীয় সম্প্ৰদায়সমূহেও এই ধাৰণাটোৰ পৰা লাভান্বিত হৈছে।
অনুষ্ঠানত ভাষণ প্ৰদান কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মাতা বৈষ্ণো দেৱী মন্দিৰত সংঘটিত পদদলিত নিহতসকলৰ প্ৰতি সমবেদনা জ্ঞাপন কৰি কয়, "মাতা বৈষ্ণো দেৱী চৌহদত সংঘটিত শোকাৱহ ঘটনাত মই শোক প্ৰকাশ কৰিছো। যিসকলে তেওঁলোকৰ প্ৰিয়জনক হেৰুৱাইছে, যিসকল পদদলিত আঘাতপ্ৰাপ্ত হৈছে তেওঁলোকৰ প্ৰতি মোৰ সমবেদনা। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে জনায় যে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে জম্মু-কাশ্মীৰ প্ৰশাসনৰ সৈতে নিৰন্তৰ যোগাযোগ তত্বাৱধায়ক হৈ আছে। তেওঁ লেফটেনেণ্ট গভৰ্ণৰ শ্ৰী মনোজ সিনহাজীৰ সৈতেও কথা পাতিছে। সাহায্যৰ কামৰ যত্ন লোৱা হৈছে আৰু আহতসকলৰ চিকিৎসা ৰক্ষা কৰা হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আজি যেতিয়া আমি নৱবৰ্ষত প্ৰৱেশ কৰিছো, তেতিয়া আমি বিগত বছৰৰ আমাৰ প্ৰচেষ্টাৰ পৰা অনুপ্ৰেৰণা ল'ব লাগিব আৰু নতুন সংকল্পৰ দিশত আগবাঢ়িব লাগিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মহামাৰীৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়া, টিকাকৰণ কৰা আৰু কঠিন সময়ত দুৰ্বল শ্ৰেণীৰ লোকসকলৰ ব্যৱস্থা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত দেশৰ প্ৰচেষ্টাৰ কথা স্মৰণ কৰে। দেশখনে দুৰ্বল শ্ৰেণীৰ লোকসকলক ৰেচন প্ৰদানৰ বাবে ২ লাখ ৬০ হাজাৰ কোটি টকা ব্যয় কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে চৰকাৰে ইয়াৰ চিকিৎসা আন্তঃগাঁথনি শক্তিশালী কৰাৰ বাবে অক্লান্ত পৰিশ্ৰম কৰি আছে। তেওঁ চিকিৎসা আন্তঃগাঁথনি উন্নত কৰাৰ দিশত নতুন অক্সিজেন প্ৰকল্প, নতুন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়, সুস্থতা কেন্দ্ৰ, আয়ুষ্মান ভাৰত স্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনি মিছন আৰু আয়ুষ্মান ভাৰত ডিজিটেল স্বাস্থ্য অভিযানৰ দৰে প্ৰচেষ্টাৰ কথা উল্লেখ কৰে।
দেশখনে 'সবকা সাথ, সবকা বিকাশ আৰু সবকা প্ৰয়াস' মন্ত্ৰেৰে আগবাঢ়ি ছে। বহুলোকে দেশৰ বাবে নিজৰ জীৱন ভক্ষণ কৰি আছে, দেশ খন তৈয়াৰ কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে তেওঁ আগতে কাম কৰিছিল, কিন্তু তেওঁক চিনাক্ত কৰাৰ কাম এইমাত্ৰ কৰা হৈছে। "এই বছৰ আমি আমাৰ স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰ সম্পূৰ্ণ কৰিম। দেশৰ সংকল্পসমূহৰ এক নতুন জীৱন্ত যাত্ৰা আৰম্ভ কৰাৰ, নতুন মনোভাৱৰ সৈতে আগবাঢ়ি যোৱাৰ সময় আহি পৰিল। সামূহিক প্ৰচেষ্টাৰ শক্তিৰ বিষয়ে বৰ্ণনা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, "যেতিয়া ১৩০ কোটি ভাৰতীয়ই একেলগে এখোজ আগবাঢ়ে, ই কেৱল এক পদক্ষেপ নহয়, ১৩০ কোটিৰ পদক্ষেপ।"
অৰ্থনীতিসন্দৰ্ভত ভাষণ প্ৰদান কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে কেইবাটাও মাপকাঠিৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতীয় অৰ্থনীতিক কোভিড-প্ৰাক-যুগতকৈ ভাল দেখা গৈছে। "আজি আমাৰ অৰ্থনীতিৰ বিকাশৰ হাৰ আঠ শতাংশতকৈও অধিক। ভাৰতত অভিলেখ বিদেশী বিনিয়োগ আছে। আমাৰ বৈদেশিক মুদ্ৰণৰ ভাণ্ডাৰ অভিলেখ স্তৰত উপনীত হৈছে। জিএছটি সংগ্ৰহত পুৰণি ৰেকৰ্ডবোৰো ধ্বংস কৰা হৈছে। আমি ৰপ্তানি আৰু বিশেষকৈ কৃষিৰ ক্ষেত্ৰতো নতুন দৃষ্টান্ত স্থাপন কৰিছো। তেওঁ কয় যে ২০২১ চনত ইউপিআইৰ পৰা ৭০ লাখ কোটি টকাৰ অধিক মূল্যৰ লেনদেন কৰা হৈছিল। আজি ভাৰতত ৫০,০০০ ৰো অধিক ষ্টাৰ্ট-আপে কাম কৰি আছে। ইয়াৰ ভিতৰত, যোৱা ছয় মাহত ১০,০০০ ষ্টাৰ্ট-আপ সৃষ্টি কৰা হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ২০২১ বৰ্ষটো ভাৰতৰ সাংস্কৃতিক ঐতিহ্য শক্তিশালী কৰাৰ বছৰ। কাশী বিশ্বনাথ ধাম আৰু কেদাৰনাথ ধামৰ সৌন্দৰ্যবৰ্ধন আৰু বিকাশ, আদি শংকৰাচাৰ্যৰ সমাধি পুনৰুদ্ধাৰ, দেৱী অন্নপূৰ্ণাৰ চুৰি হোৱা মূৰ্তি পুনৰুদ্ধাৰ, অযোধ্যাত ৰাম মন্দিৰ নিৰ্মাণ আৰু ঢোলাবিৰা আৰু দুৰ্গা পূজা উৎসৱৰ বাবে বিশ্ব ঐতিহ্যৰ মৰ্যাদা প্ৰাপ্ত কৰাৰ দৰে পদক্ষেপে ভাৰতৰ ঐতিহ্য শক্তিশালী কৰি তুলিছে আৰু পৰ্যটন আৰু তীৰ্থযাত্ৰাৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধি কৰিছে।
২০২১ মাতৃশক্তিৰ বাবে আশাবাদী বছৰ আছিল। ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিৰক্ষা একাডেমীৰ দুৱাৰ খোলাৰ লগতে ছোৱালীৰ বাবে সৈনিক বিদ্যালয় খোলা হৈছিল। যোৱা বছৰ, ল'ৰাৰ তুলনাত ছোৱালীৰ বিবাহৰ বয়স 21 লৈ বৃদ্ধি কৰাৰ প্ৰচেষ্টা আৰম্ভ কৰা হৈছিল। ভাৰতীয় খেলুৱৈসকলেও ২০২১ চনত দেশলৈ গৌৰৱ কঢ়িয়াই আনিছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ভাৰতে দেশৰ ক্ৰীড়া সম্পৰ্কীয় আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষেত্ৰত অভূতপূৰ্ব বিনিয়োগ কৰি আছে।
জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ বিৰুদ্ধে বিশ্বক নেতৃত্ব দি ভাৰতে ২০৭০ চনৰ ভিতৰত বিশ্বৰ বাবে মুঠ শূন্য কাৰ্বন নিৰ্গমনৰ লক্ষ্যও নিৰ্ধাৰণ কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ভাৰতে সময়ৰ আগতেই নৱীকৰণযোগ্য শক্তিৰ ক্ষেত্ৰত বহুতো অভিলেখ সম্পূৰ্ণ কৰি আছে। তেওঁ কয় যে আজি ভাৰতে বৈদ্যুতিক বাহনৰ ক্ষেত্ৰত আগভাগ লৈ হাইড্ৰজেন অভিযানত কাম কৰি আছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নিজৰ কথা অব্যাহত ৰাখি কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী গতিশক্তি ৰাষ্ট্ৰীয় মাষ্টাৰ প্লেনে দেশত আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণৰ গতিক এক নতুন প্ৰান্ত প্ৰদান কৰিবলৈ গৈ আছে। "মেক ইন ইণ্ডিয়াক এক নতুন মাত্ৰা প্ৰদান কৰি দেশখনে চিপ নিৰ্মাণ, অৰ্ধপৰিবাহীৰ দৰে নতুন খণ্ডৰ বাবে উচ্চাকাংক্ষী আঁচনি ৰূপায়ণ কৰিছে।"
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আজিৰ ভাৰতৰ আৱেগৰ সাৰাংশ দি কয় যে "ৰাষ্ট্ৰ প্ৰথা"ৰ ভাৱনাৰে আজি দেশৰ বাবে নিৰন্তৰ প্ৰচেষ্টা প্ৰতিজন ভাৰতীয়ৰ মনোভাৱ হৈ পৰিছে। আৰু সেয়েহে, আজি, আমাৰ প্ৰচেষ্টা একত্ৰিত হৈছে, আমাৰ সংকল্পবোৰত সফলতাৰ অধৈৰ্য্যতা আছে। আজি, আমাৰ নীতিবোৰত ধাৰাবাহিকতা আছে, আমাৰ সিদ্ধান্তবোৰত দূৰদৰ্শিতা আছে। "
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধি ভাৰতৰ কৃষকসকলৰ বাবে এক বৃহৎ সমৰ্থন। তেওঁ কয় যে আজি মুকলি কৰা কিস্তি অন্তৰ্ভুক্ত হ'লেও কৃষকৰ একাউণ্টলৈ পোনপটীয়াকৈ ১.৮০ লাখ কোটি টকাৰ অধিক পৰিমাণ প্ৰেৰণ কৰা হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এফপিঅ'ৰ জৰিয়তে ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকলে সামূহিক শক্তিৰ শক্তি অনুভৱ কৰিছে। তেওঁ ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকলৰ বাবে এফপিঅ'ৰ পাঁচটা লাভালাভৰ বিষয়ে ব্যাখ্যা কৰিছিল। এই লাভালাভবোৰৰ ভিতৰত আছে বৰ্ধিত দৰদাম শক্তি, বৃহৎ পৰিমাণৰ ব্যৱসায়, উদ্ভাৱন, বিপদাশংকা ব্যৱস্থাপনা আৰু বজাৰ-অনুসৰি পৰিৱৰ্তন ক্ষমতা। এফ.পি.ও.-ৰ লাভালাভৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি, চৰকাৰে সেইবোৰক সকলো স্তৰত প্ৰচাৰ কৰি আছে। এই এফপিঅ'বোৰক ১৫ লাখ টকালৈকে সহায় আগবঢ়োৱা হৈছে। সেয়েহে সমগ্ৰ দেশতে জৈৱিক এফপিঅ', তৈলবীজ এফপিঅ', বাঁহ ক্লাষ্টাৰ আৰু হানি এফপিঅ'ৰ দৰে এফপিঅ' আহি আছে। "আজি আমাৰ কৃষকসকলে 'এক জিলা, এক সামগ্ৰী'ৰ দৰে আঁচনিৰ দ্বাৰা লাভান্বিত হৈছে আৰু দেশ আৰু গোলকীয় পৰ্যায়ৰ বজাৰসমূহ তেওঁলোকৰ বাবে মুকলি হৈ আছে। তেওঁ কয় যে ১১,০০০ কোটি টকাৰ বাজেটৰ ৰাষ্ট্ৰীয় পাম তেল মিছনৰ দৰে আঁচনিয়ে আমদানিৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাস কৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শেহতীয়া বছৰবোৰত কৃষি খণ্ডত অৰ্জন কৰা মাইলৰ খুঁটিসমূহৰ বিষয়ে কয়। খাদ্যশস্যউৎপাদন ৩০০ নিযুত টনত উপনীত হৈছিল। একেদৰে, উদ্যানশস্য আৰু পুষ্পপালন উৎপাদন ৩৩০ নিযুত টনত উপনীত হৈছিল। যোৱা ৬-৭ বছৰত গাখীৰ উৎপাদনো প্ৰায় ৪৫% বৃদ্ধি হৈছে। প্ৰায় ৬০ লাখ হেক্টৰ ভূমি ক্ষুদ্ৰ জলসিঞ্চনৰ অধীনলৈ অনা হৈছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰী ফছল বীমা যোজনাৰ অধীনত ক্ষতিপূৰণ হিচাপে এক লাখ কোটিটকাতকৈও অধিক টকা দিয়া হৈছিল, আনহাতে প্ৰাপ্ত প্ৰিমিয়াম আছিল মাত্ৰ ২১,০০০ কোটি টকা। মাত্ৰ সাত বছৰত, ইথানল উৎপাদন ৪০০ নিযুত লিটাৰৰ পৰা ৩৪০ কোটি লিটাৰলৈ বৃদ্ধি হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জৈৱ-গেছৰ প্ৰসাৰৰ বাবে গোবৰ্ধন আঁচনিৰ বিষয়েও কয়। তেওঁ কয় যে যদি গোবৰৰ মূল্য থাকে, তেন্তে গাখীৰ নিদিয়া গৰু খেতিয়কসকলৰ ওপৰত কোনো বোজা নাথাকিব। চৰকাৰে কামধেনু আয়োগ গঠন কৰিছে আৰু দুগ্ধ খণ্ডৰ আন্তঃগাঁথনি শক্তিশালী কৰি আছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আকৌ এবাৰ প্ৰাকৃতিক কৃষিৰ প্ৰসাৰৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ কয় যে মাটিৰ স্বাস্থ্য সুৰক্ষিত কৰাৰ বাবে ৰাসায়নিক মুক্ত কৃষি হৈছে এক মুখ্য উপায়। তেওঁ কৈছিল যে প্ৰাকৃতিক কৃষি এই দিশত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ। তেওঁ প্ৰতিজন কৃষকক প্ৰাকৃতিক কৃষি প্ৰক্ৰিয়া আৰু লাভালাভৰ বিষয়ে অৱগত কৰিবলৈ কৈছিল। ভাষণ ৰক্ষা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কৃষকসকলক কৃষিক্ষেত্ৰত উদ্ভাৱন অব্যাহত ৰাখিবলৈ আৰু পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাৰ দৰে আন্দোলনত সহায় কৰিবলৈ আহ্বান জনায়।