Prime Minister's Office
PM releases 10th instalment of PM-KISAN
More than Rs 20,000 crore to more than 10 crore beneficiary farmer families transferred
PM also releases equity grant of more than Rs. 14 crore to about 351 FPOs; to benefit more than 1.24 lakhs farmers
“FPOs are playing a stellar role in giving a collective shape to the increasing strength of our small farmers”
“Confidence of the country’s farmer is the key strength of the country”
“We need to embark upon a new journey taking inspiration from the achievements of the 2021”
“Devoting to the nation with the spirit of 'Nation First', is becoming the sentiment of every Indian today. That is why, today there is unity in our efforts and in our resolutions. Today there is consistency in our policies and farsightedness in our decisions.”
“PM Kisan Samman Nidhi is a big support for India’s farmers. If we include today’s transfer, more than 1.80 lakh crore rupees have been transferred directly to the accounts of the farmers”
01 JAN 2022 3:15PM by PIB Delhi
In line with the continued commitment and resolve to empower grassroot level farmers, Prime Minister Shri Narendra Modi released 10th instalment of financial benefit under Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi (PM-KISAN) scheme today via video conferencing. This enabled the transfer of an amount of more than Rs. 20,000 crore to more than 10 crore beneficiary farmer families.During the programme, Prime Minister also released equity grant of more than Rs. 14 crore to about 351 Farmer Producer Organizations (FPOs), which will benefit more than 1.24 lakh farmers. Prime Minister interacted with FPOs during the event. Union Minister Shri Narendra Singh Tomar and Chief Ministers, LGs, Agriculture Ministers and farmers from several states were linked to the event.
Interacting with FPO from Uttarakhand, the Prime Minister inquired about the choice of organic farming by them and the ways of certification of the organic products. He also talked about the marketing of the organic products of the FPO. The FPO also told the Prime Minister how they arrange for organic fertilizers. The Prime Minister said that it has been the efforts of the government that natural and organic farming is widely promoted as it reduces the reliance on chemical fertilizer and improves the income of the farmers.
The FPO from Punjab informed the Prime Minister about the ways of disposing off the parali without burning. They also talked about the superseeder and help from government agencies. The Prime Minister wished that their experience of Parali management should be emulated everywhere.
FPO from Rajasthan talked about the honey production. They said that concept of FPO has been very useful for them with the help of NAFED.
FPO from Uttar Pradesh thanked the Prime Minister for creating FPOs as foundation of the prosperity of the farmers. They talked about their process of helping the members with seeds, organic fertilizers, variety of horticulture products. They also talked about helping farmers with getting benefits of the government schemes. They are getting benefits of e-Nam facilities. They promised to fulfil the Prime Minister’s vision of doubling the farmers income. The Prime Minister said that the confidence of the country’s farmer is the key strength of the country.
FPO from Tamil Nadu informed that with NABARD support, they formed FPO to get better prices and the FPO is fully owned and operated completely by women. They informed the Prime Minister that Sorghum is being produced due to the weather conditions of the area. The Prime Minister said Nari Shakti’s success is indication of their indomitable will power. He asked the farmers to take benefits of millet farming.
FPO from Gujarat talked about natural farming and how cow-based agriculture can reduce the expense and stress on soil. Tribal communities of the region are also benefitting from the concept.
Speaking on the occasion, the Prime Minister offered his condolences for the victims of stampede at Mata Vaishno Devi shrine. The Prime Minister also informed that he talked to the LG Shri Manoj Sinha regarding the arrangements for the injured.
The Prime Minister said that today when we are entering the new year, we need to embark upon a new journey taking inspiration from the achievements of the past years. The Prime Minister recalled the nation’s effort in fighting the pandemic, vaccination and making arrangement for the vulnerable sections during the difficult period. Country is spending 2 lakh 60 thousand crore rupees on making ration available to the vulnerable sections. The Prime Minister said that the governemnt is working relentlessly to strengthen its medical infrastructure. He listed efforts like new oxygen plants, new medical colleges, wellness centres, Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission and Ayushman Bharat Digital Health Mission in the direction of revamping medical infrastructure.
The country is moving with the mantra of SabkaSaath, Sabka Vikas and SabkaPrayas. Many people are spending their lives for the country, they are building the country. The Prime Minister said that they used to do this work earlier also, but now there work is being recognized. “This year we will complete 75 years of our independence.This is the time to start a new vibrant journey of the country's resolves, to move forward with renewed vigour”, he said. Elaborating on the power of collective effort, the Prime Minister pointed out “when 130 crore Indians take one step, it is not merely one step but it amounts to 130 crore steps.”
Speaking about economy, the Prime Minister said that on many parameter, Indian economy is looking better than pre-covid days. He pointed out that “today the growth rate of our economy is more than 8%. Record foreign investment has come to India. Our forex reserves have reached record levels. Old records have also been surpassed in GST collection. We have also set new records in the matter of exports, especially in agriculture.” He said that in 2021 transection of more than 70 lakh crore rupees was done on UPI. More than 50 thousand start-ups are working in India out of these 10 thousand came up during last six months.
Year 2021, the Prime Minister said, was also the year of strengthening India’s cultural heritage. Initiatives like beautification and development of Kashi Vishwanath Dham and Kedarnath Dham, Renovation of Samadhi of Aadi Shankaracharya, restoration of stolen idol of goddess Annapoorna, construction of Ram Mandir in Ayodhya and getting World Heritage status for Dholavira and Durga Puja festival are strengthening India’s heritage and enhancing its tourism and pilgrimage potential.
Year 2021 was an year of optimism for the Matra-Shakti also. Sainik Schools were opened for girls along with the doors of National Defence academy. In the year just gone by, attempts were initiated for raising marriage age for girls be raised to 21, equal to boys. Indian sports persons also brought glory to the nation in 2021. India is making unprecedented investment in the sporting infrastructure of the country, the Prime Minister informed.
Leading the world against climate change, India has also set a target of Net Zero Carbon Emission in front of the world by 2070. Many records of renewable energy, the Prime Minister said, are being met by India before time. Today India is working on hydrogen mission, taking lead in electric vehicles, he pointed out. The Prime Minister continued and said that PM Gatishakti National Master Plan is going to give a new edge to the pace of infrastructure construction in the country. “Giving new dimensions to Make in India, the country has implemented ambitious plans for new sectors like chip manufacturing, semiconductor”, he added.
The Prime Minister summarized the mood of today’s India saying “devotingto the nation with the spirit of 'Nation First', is becoming the sentiment of every Indian today. And that is why, today there is unity in our efforts and in our resolutions.There is impatience for accomplishment. Today there is consistency in our policies and farsightedness in our decisions.”
The Prime Minister said that PM Kisan Samman Nidhi is a big support for India’s farmers. If we include today’s transfer, more than 1.80 lakh crore rupees have been transferred directly to the accounts of the farmers, he said.
The Prime Minister said that through FPO’s small farmers are feeling the power of collective strength. He pointed out five benefits of FPOs for small farmers. These benefits are increased bargaining power, scale, innovation, risk management and adaptability to the market conditions. Keeping in mind the benefits of FPO’s the government is promoting them at every level. These FPOs are getting help of upto 15 lakh rupees. As a result, FPOs like Organic FPOs, Oil Seed FPOs, Bamboo clusters and Honey FPOs are coming up all over the country. “Today our farmers are benefitting from the schemes like ‘One District One Products’ and markets, both nation and global, are opening for them”, the Prime Minister said. He said that reliance on imports is being reduced by schemes like National Palm Oil Mission with a budget of 11 thousand crore rupees.
The Prime Minister talked about the milestones that were achieved in the agriculture sector in the recent years. Food grain production touched 300 million tonnes, similarly Horticulture and floriculture production reached 330 million tonnes. Milk production also increased almost 45 per cent in last 6-7 years. About 60 lakh hectare land was brought under micro irrigation; more than 1 lakh crore were given in compensation under Prime Minister FasalBimaYojna, whereas premium received was just 21 thousand crores. Ethanol production increased from 40 crore litres to 340 crore litres in just seven years. The Prime Minister also informed about the Goberdhan Scheme to promote bio-gas. If there will be value in cow dung, he said, the non miltching animals will not be burden on farmers. The Government has established Kaamdhenu Commission and is strengthening dairy sector infrastructure.
The Prime Minister once again pushed for promotion of natural farming. He said that chemical-free farming is a major way of protecting the health of soil. Natural farming is a key step in this direction, he said. He asked for making every farmer aware of the processes and benefits of natural farming. The Prime Minister concluded by calling upon the farmers to keep on doing innovation in farming and support the movement like cleanliness.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না পি.এম.-কিসানগী ১০শুবা ইন্সতোলমেন্ত থাদোকখ্রে
করোর ১০ হেনবা বেনিফিসরী ওইবা লৌমীগী ইমংশিংদা লুপা করোর ২০,০০০ হেন্না ত্রান্সফর তৌখ্রে
লৌমী লাখ ১.২৪ হেন্না কান্নবা পীনবা, পি.এম.না এফ.পি.ও. চাউরাক্না ৩৫১দা লুপা করোর ১৪ এনবা ইক্বিতী গ্রান্তসু থাদোকখ্রে
“এফ.পি.ও.শিংনা ঐখোয়গী অপিকপা লৌমীশিংগী কনখৎলক্লিবা মপাঙ্গল অসিবু অপুনবগী ওইবা শক্তম অমা পীবদা য়াম্না মরু ওইবা থৌদাং লৌরিবনি”
“লৈবাক অসিগী লৌমীশিংগী থাজবা অদুনা লৈবাক্কী মরু ওইবা মপাঙ্গল ওইরিবনি”
“ঐখোয়না ২০২১দা ফংখিবা এচীবমেন্ত অদুদগী মতৌ তমদুনা অনৌবা খোংচৎ অমগী খোংথাং থাংগদবনি ”
“ ‘নেশন ফার্স’কী ৱাখল্লোনগা লোইননা লৈবাক মীয়ামদা কৎথোকপা হায়বসিনা হৌজিক্তি ভারত মচা খুদিংমক্কী ৱাখল্লোন ওইরক্লি। মরম অদুনা, ঙসিদি ঐখোয়না হোৎনরিবশিং অমসুং ঐখোয়না তৌগেনা নিংলিবশিংদা অমত্তা ওইনা লৈপ্লিবনি।
ঙসিদি ঐখোয়গী পোলিশিশিংদা কনসিস্তেন্সী লৈরে অমসুং ঐখোয়গী ৱারেপশিংদা তুংগী ওইবা ৱাখল্লোনগা লোইননা খনবা ঙমলে।”
“পি.এম. কিসান সম্মান নিধি অসি ভারতকী লৌমীশিংগীদমক্তদি য়াম্না চাউবা তেংবাং অমনি। করিগুম্বা ঐখোয়না ঙসিগী ত্রান্সফর অসি য়াওহল্লবদি, পুন্না লুপা করোর লাখ ১.৮০গী মথক্তা লৌমীশিংগী মশা-মশাগ
01 JAN 2022 3:15PM by PIB Imphal
গ্রাসরুত লেভেলদা লৈবা লৌমীশিং এমপাৱর তৌনবা লেপ্তনা তৌরক্লিবা কমিৎমেন্ত অমসুং অচেৎপা ৱারেপ অদুগী মতুং ইন্না, প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ভীদিও কনফরেন্সিংগী খুত্থাংদা প্রধান মন্ত্রী কিসান সম্মান নিধি (পি.এম.-কিসান)গী মখাদা ফাইনান্সিয়েল বেনিফিতকী ১০শুবা ইন্সতোলমেন্ত থাদোকখ্রে। মসিনা করোর ১০ হেনবা বেননিফিসরী ওইবা লৌমীগী ইমুংশিংদা লুপা করোর ২০,০০০ হেনবা শেনফম অমা ত্রান্সফর তৌবা ঙমহনখ্রে। থৌরম অদুদা, প্রধান মন্ত্রীনা ফার্মর প্রোদ্যুসর ওর্গনাইজেশন (এফ.পি.ও.) চাউরাক্না ৩৫১দা লুপা করোর ১৪ হেনবা ইক্বিতী গ্রান্তসু ধাদোকখ্রে, মসিনা লৌমী লাখ ১.২৪ হেন্না কান্নগনি। থৌরম অদুদা প্রধান মন্ত্রীনা এফ.পি.ও.শিংগা লোইননা ৱারি-ৱাতাই শানখি। থৌরম অদুদা কেন্দ্রগী মন্ত্রী, নরেন্দ্র সিং তোমার অমসুং মুখ্য মন্ত্রীশিং, এল.জি.শিং, লৌউ-শিংউগী মন্ত্রীশিং অমসুং রাজ্য কয়াদগী লৌমীশিং লিঙ্ক তৌখি।
উত্তরাখন্দদগী এফ.পি.ও.শিংগা ৱারি-ৱাতাই শাদুনা, মখোয়না ওর্গানিক ফার্মিংগী চোইস অমসুং ওর্গানিক প্রোদক্তশিংগী সার্তিফিকেশনগী মরমগী অদুগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হংখি। এফ.পি.ও.নসু ওর্গানিক ফর্তিলাইজরশিংগীদমক্তা মখোয়না করম্না শিন-লাংখিবগে হায়বগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীদা হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি সরকার অসিনসু নেচরেল অমসুং ওর্গানিক ফার্মিংবু পাক-শন্না শৌগৎনবা হোৎনদুনা লাক্লি, মরমদি মসিনা কেমেকেল ফর্তিলাইজরগী মপাল তাংবা হন্থহল্লি অমসুং লৌমীশিংগী ইনকম হেনগৎহল্লি।
পঞ্জাবতগী এফ.পি.ও.না পরালিবু মৈ থাদোক্তনা করম্না দিসপোজ তৌগনি হায়বগী মতাংদসু প্রধান মন্ত্রীদা খঙহনখি। মখোয়না সুপরসীদর অমসুং সরকারগী এজেন্সীদগী ফংখিবা মতেংগী মতাংদসু ৱারি শারকখি। প্রধান মন্ত্রীনা পরালি মেনেজমে্তকি মতাংদা মখোয়না থেংনখিবা এক্সপরিয়েন্স অদুবু মফম খুদিংমক্তা শন্দোক্নবগী অপাম্বা ফোংদোকখি।
রাজস্থানদগী এফ.পি.ও.না খোইহি লোকপগী মতাংদা ৱারি শারকখি। মখোয়না হায়খি মদুদি এন.এ.এফ.ই.দি.গী মতেংগা লোইননা এফ.পি.ও.গী কনসেপ্ত অসি মখোয়গীদমক্তা য়াম্না কান্নৈ।
উত্তর প্রদেশতগী এফ.পি.ও.না প্রধান মন্ত্রীবু লৌমীশিংগী য়াইফনবগী ফাউন্দেশন অমা ওইনা এফ.পি.ও.শিং শেম্বগীদমক্তা থাগৎপা ফোংদোকখি। মখোয়না মেম্বরশিংবু মরুশিং, ওর্গানিক ফর্তিলাইজরশিং, হোর্তিকলচর প্রোদক্তশিংগী মখলশিং পীদুনা মতেং পাংনবগী মতাংদা ৱারি শাখি। মখোয়না লৌমীশিংবু সরকারগী স্কীমশিংগী কান্নবা লৌবদা মতেং পাংনবগী মতাংদসু ৱারি শাখি। মখোয়না ই-নাম ফেসিলিতীশিংগী খুদোংচাবশিং ফংলি। মখোয়না লৌমীশিংগী ইনকম শরুক অনি থোক্না হেনগৎহন্নবা প্রধান মন্ত্রী মঙলান অদুবু মঙফাওননবা থাজবা পীরকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লৈবাক অসিগী লৌমীশিংগী থাজবনা লৈবাক অসিগী মরু ওইবা পাঙ্গল ওইরিবনি।
তামিল নাদুদগী এফ.পি.ও.না খঙহল্লকখি মদুদি নাবার্দকী মতেংগা লোইননা, মখোয়না হেন্না ফবা মমল ফংনবা এফ.পি.ও. শেমখি অমসুং এফ.পি.ও. অসি নুপীশিংনা মপুং ফানা মপু ওইরি অমসুং মপুং ফানা চালাইরি। মখোয়না প্রধান মন্ত্রীদা খঙহনখ্রে মদুদি সোর্ঘুম অসি মফম অদুগী ঈশিং-নুংশিৎ ফিভম অদুনা মরম ওইরগা পুথোক্লিবনি। নারি শক্তিগী মাইপাকপা অসি মখোয়গী নিংহন্নবা লৈত্রবা লিংজেল অদুগী খুদম্নি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। মহাক্না লৌমীশিংদা মিল্লেত ফার্মিংগী কান্নবা লৌনবা হায়খি।
গুজরাত্তগী এফ.পি.ও.না মহৌশাগী ওইবা মওংদা লৌউ-শিংউবা অমসুং শনদা য়ুমফম ওইবা লৌউ-শিংউবা অসিনা খরম্না শেল চংবা হন্থবা অমসুং লৈহাওদা শোকহনবা হন্থহননবগে হায়বগী মতাংদা ৱারি শাখি। লমদম অসিগী ত্রাইবল কম্যুনিতীশিংনসু মসিগী কন্সেপ্ত অসিদগী কান্নবা ফংলি।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা মাতা ৱৈস্নো দেবিগী খুভমদা নেৎশিন্নবদগী মরাইবক থিরবশিংগীদমক্তা মহাক্না অৱাবা ফোংদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা অশোকপশিংগীদমক্তা শিন-লাংনবা এল.জি., শ্রী মনোজ সিনহাদা মহাক্না ৱারি শাখ্রে হায়নসু খঙহল্লকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঙসি ঐখোয়না অনৌবা চহিনা লাকপসিদা, ঐখোয়না মমাং চহিগী এচীবমেন্তশিং অদুদগী মতৌ তমদুনা অনৌবা খোংচৎ অমগীদমক্তা খোংথাং থাংগদবনি। লৈবাক অসিনা লাইচৎকা লান্থেংনবদা , ভেক্সিন কাপ্পদা অমসুং লুরবা মতমদা খ্বাইদগী খুদোংথিনিংঙাই ওইরবা কাংলুপশিংগীদমক্তা শিন-লাংবদা লৈবাক অসিগী মীয়াম্না হোৎনখিবশীং অদু নিংশিংখি। খ্বাইদগী খুদোংথিনিংঙাই ওইরবা কাংলুপশিংদা রেশন ফংহন্নবা লৈবাক অসিনা লুপা করোর লাখ ২গা লিশিং ৬০ শিজিন্নখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি সরাকার অসিনা লমদম অসিগী মেদিকেল ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহন্নবা লেপ্পা লৈতনা খন্না হোৎনরি। মেদিকেল ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং ফগৎহন্নবা ওক্সিজেন প্লান্তশিং, অনৌবা মেদিকেল কোলেজশিং, ৱেলনেস সেন্তরশিং, অয়ুশমান ভারত হেল্থ ইনফ্রাস্তরকচর মিসন অমসুং অয়ুশমান ভারত দিজিতেল হেল্থ মিসন হায়রিবশিং অসি হৌদোকখি হায়না মহাক্না পনখি।
লৈবাক অসি সবকা সাথ, সবকা ৱিকাস অমসুং সবকা প্রয়াসকী মন্ত্রাগা লোইননা চৎলি। মী ময়াম অমা লৈবাক অসিগীদমক্তা মখোয়গী পুনশি কৎথোক্লি, মখোয়না লৈবাক অসি শেমগৎলি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মখোয়না মসিগী থবক অসি হান্নসু তৌরম্মি, অদুবু হৌজিক্তি মখোয়গী থবক অদু মশক খঙবীরে। “হন্দক্কী চহি অসিদা ঐখোয়না ঐখোয়গী নিংতম্বাগী চহি ৭৫ মপুং ফারগনি। মসি ঐখোয়না অনৌবা ইথিল অমগা লোইননা লৈবাক অসিগী অচেৎপা অনিংবা অদুগী অনৌবা নুংঙাইরবা খোংচৎ অমা হৌনবগী মতম অদুনি ”, হায়না মহাক্না হায়খি। ময়াম পুন্না হোৎনমিন্নবগী পাঙ্গলগী মতাংদা খঙহল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা “ভারত মচা করোর ১৩০না খোংথাং অমা কানবা মতমদা, মসিগী খোংথাং অসি খোংথাং অমখক্তা নত্তে মসিখোংথাং করোর ১৩০গা পাংখক ওইরিবনি” হায়না তাকলকখি।
ইকোনোমীগী মতাংদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, হিরম কয়াদা ইন্দিয়াগী ইকোনোমী অসি কোবিদ মমাংগী মতমদগী হেন্না ফগৎলক্লি হায়না হায়খি। মহাক্না খংহল্লকখি “ঙসি ঐখোয়গী ইকোনোমীগী চাওখৎপগী চাং অসি ৮%দগী হেন্না হেল্লিবনি। রেকোর্দ ফোরেন ইনভেস্তমেন্ত ভারত্তা য়ৌরক্লে। ঐখোয়গী ফ়োরেক্স রিজর্ভ রেকোর্দ লেভেল য়ৌবা ঙমখ্রে। জি.এস.তি. খোমগৎপগী মতাংদসু অরিবা রেকোর্দশিংদগী হেনখ্রে। এক্সপোর্ত তৌবগী মতাংদসু মরু ওইনা এগ্রিকল্চরগী মতাংদা ঐখোয়না অনৌবা রেকোর্দশিং শেমখ্রে। “২০২১দা লুপা করোর লাখ ৭০দগী হেন্না য়ু.পি.আই.দা ত্রান্সেক্সন তৌখি হায়না মহাক্না হায়খি। ভারত্তা হৌজিক হৌজিকস্তার্ত অপ লিশিং ৫০গী মথক্তা থবক তৌরি, মসিগী মরক্তা লিশিং ১০ অমদি হৌখিবা থা ৬তা থোক্লকপনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, ২০২১ চহি অসি, ভারতকী কলচরেল হেরিতেজ শৌগৎপগী চহিসু ওইখি। কাশি বিশ্বনাথ ধাম অমসুং কেদারনাথ ধামবু ফজহন্নবা অমসুং চাওখৎহন্নবা, আদি সংকরাচার্য়গী সমাধিবু শেমগৎপা, অন্নপুর্না দেবিগী হুরানখিবা মুর্তিবু অমুক্কা পুরক্তুনা খিনবা, অয়োধ্যাদা রাম মন্দির শাবা অমসুং ধোলাবিরা অমসুং দুর্গা পুজা ফেস্তিবলবু ৱার্ল্দ হেরিতেজকী স্তেতস ফংবা অমসুং তুরিজম অমসুং লাই খুরমফমবু চাওখৎনবা খোংথাং কয়া লৌখৎখি।
মাত্রা-শক্তিগীদমক্তসু ২০২১গী চহি অসি য়াম্না ফবা চহি অমা ওয়খি। নুপীমচাশিংগীদমক নেস্নেল দিফেন্স একাদমীগা লোইন-লোইননা সৈনিক স্কুলশিংশু হাংদোকখ্রে। হৌখিবা চহি অসিমক্তদা নুপীমচাশিংগী লুহোংবগী চহি অসি নুপামচাশিংগা চপ মান্ননা ২১ ওইহন্নবা হোৎনবসু হৌখি। ভারতকী শানরোইশিংনসু ২০২১দা লৈবাক অসিগী মায় পাকহনখি। লৈবাক অসিনা স্পোর্তসকীদমক্তসু হেন্দোক থোইদোকপা থৌরাং পায়খৎলি হায়নসু প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি।
মালেম অসিবু ক্লাইমেত হোংলকপগী মায়োক্তা লুচিংদুনা, মালেমগী মমাংদা ভারতনা ২০৭০ ফাওবদা নেত জিরো কার্বন এমিসন ওইনবগীদমক তার্গেত অমসু থমখ্রে। ভারতনা হায়খিবা মতমগী মমাংদা রিন্যুৱেবল ইনর্জীগী রেকোর্দ কয়াসু শেমখ্রে হায়নসু প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। ঙসি ভারতনা ইলেক্ত্রিক ভেহিকলশিংদা লুচিংদুনা, হায়দ্রোজেন মিশনদা থবক চৎথরি হায়নসু মহাকনা হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা পি.এম. গতিশক্তি নেস্নেল মাস্তর প্লান অসিনা লৈবাক অসিগী কনস্ত্রকশনগী ইন্ফ্রাস্ত্রকচরদা অনৌবা খোংথাং অমা ওইগনি হায়না মখাতানা হায়রকখি। “মেক ইন ইন্দিয়াবু অনৌবা দাইমেন্সন পীরদুনা লৈবাক অসিনা চিপ, সেমিকন্দক্তর মেনুফেক্চর তৌবগী অনৌবা সেক্তরশিংবুসু ইম্প্লিমেন্ত তৌখ্রে” হায়না মহাক্না মখাতানা হায়রকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা মতম অসিগী ভারতকী ৱাখল্লোনবু “ লৈবাক মীয়ামগীদমক্তা ‘নেশন ফার্স’ হায়বা ৱাখল্লোন অসিগা লোইননা লৈবাক অসিগী কথোকপা, হায়বসি মতম অসিগী ভারত মচা খুদিংমক্কী হৌজিক লৈরিবা ৱাখললোন্নি হায়না হায়খি। অমসুং, অসিনা মরম ওইদুনা ঙসি ঐখোয়না হোৎনবদা অমসুং ৱারেপ লৌবদা অমত্তা ওইবা ৱাখল্লোন লৈরিবনি। মাইপাক্নবগীদমক্তা খোইরাংবা ফাওই। ঙসিদি ঐখোয়গী পোলিসীশিং লৌবদা অরেপ্পা অমা লৈ অমসুং ৱারেপশিং লৌবদা তুংগী ৱাখললোন য়াওরি।
প্রধান মন্ত্রীনা পি.এম. কিসান সম্মান নিধি অসি ভারতকী লৌমীশিংগীদমক অচৌবা তেংবাং অমনি হায়না হায়খি। ঙসিগী থাজজিনখিবা শেল অসিগা পাশিল্লবদি , লৌমীশিংগী মশা-মশাগী একাউন্ততা লুপা করোর লাখ ১.৮০দগী হেন্না থাজিনখ্রে হায়নসু মহাক্না হায়রকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি এফ.পি.ও.শিংগী খুথাংদা লৌমী মচা-মচাশিংনা অপুনবগী ওইবা পাঙ্গলগী শক্তি অদু ফংলি হায়নসু হায়খি। মহাক্না এফ.পি.ও.শিংগী মরমদা কাননবা মঙা উৎখি। মদুদি মমল হুন্নবগী পাঙ্গল, স্কেল, ইনোভেসন, মার্কেত কন্দিসন অদুগী মতুং ইন্না রিস্ক মেনেজমেন্ত অমসুং এদাপ্তিবিলিতী হেনগৎহল্লি। এফ.পি.ও.শিং অসিনা লুপা লাখ ১৫ ফাওবগী মতেং ফংলি। মসিনা মরম ওইদুনা ওর্গেনিক এফ.পি.ও.শিং, থাউ মরুগী এফ.পি.ও.শিং, বেম্বু ক্লস্তরশিং অমদি খোইহিগী এফ.পি.ও.শিং লৈবাক শিনথুংনা হৌগৎনরক্লি। “ঙসি ঐখোয়গী লৌমীশিংনা ‘ৱন দিস্ত্রিক্ত ৱন প্রোদক্তস’ গুম্বা স্কীমদগী কানবা ফংলি অমসুং মখোয়গীদমক লৈবাক অমসুং মালেম অসিগী মার্কেতশিং মখোয়গীদমক হাংদোরক্লি। লুপা করোর লিশিং ১১গী বজেত লৈবা নেস্নেল পাম ওইল মিসন হায়রিবা স্কীম অসিগুম্বনা ইম্পোর্ত্তা মপাল তাংবা হন্থহল্লে হায়না মহাক্না হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা হৌখিবা চহি খরা অসিদা এগ্রিকলচরগী সেক্তরদা ফংখিবা মাইলস্তোনগী মরমদা হায়খি। ফুদ গ্রেন প্রোদক্স‌ন্না তোন মিলিয়ন ৩০০ য়ৌবা ঙমখি অমসুং ফ্লোরিকল্চর প্রোদক্সন্না তোন মিলিয়ন ৩৩০ য়ৌখি। শঙ্গোমগী প্রোদক্সনসু হৌখিবা চহি ৬-৭ অসিদা শরুক ৪৫ রোম হেনগৎলে। হেক্তর লাখ ৬০ রোমগী লম মাইক্রো ইরিগেশনগী মখাদা লৈখি; প্রধান মন্ত্রী ফসল বিমা য়োজনাগী মখাদা লুপা করোর লাখ ১ হেন্না কম্পেন্সেসন ওইনা পীখ‌্রে, অদুগা প্রিমিয়ম্না লুপা করোর শিং ২১ খক্তমক ফংখি। ইথানোল প্রোদক্সন্না চহি তরেত খক্তদা লিতর করোর ৪০দগী লিতর করোর ৩৪০দা হেনগৎখি। প্রাধান মন্ত্রীনা বায়ো-গ্যাস শৌগৎনবগীদমক গোবরধন স্কীমগী মরমদসু হায়খি। করিগুম্বা শন্থিগী মমল লৈরবদি সঙ্গোম থোক্তবা শাশিংসু লৌমীশিংদা অহেনবা অৱাবা ওইরোই হায়না মহাক্না হায়খি। সরকার অসিনা কামধেনু কমিসন শেমখ্রে অমসুং মসিনা দেয়রী সেক্তরগী ইন্ফ্রাস্ত্রকচরবুসু ফগৎহল্লি।
প্রধান মন্ত্রীনা নেচরেল ফার্মিংবু শৌগৎপা ওইনা অমুক্কসু হন্না প্রমোৎ তৌখি। কেমিকেল য়াওদবা ফার্মিং অসি লৈবাক্কী ফিভম কন্নবগীদমক্তা মরু ওইবা লম্বি অমনি হায়না মহাক্না হায়খি। নেচরেল ফার্মিং অসিনা মায়কৈদা মরু ওইবা খোংথাং অমনি হায়নসু হায়খি। মহাক্না লৌমী খুদিংমকপু নেচরেল ফার্মিংগী থৌওং অমসুং কানবশিং খংহনগদবনি হায়নসু হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা লৌমীশিংবু লৌউ-শিংউবগী অনৌ-অনৌবা থৌওং পুথোক্নবা অমসুং লু-নানবগী মুবমেন্তপু শৌগৎনবা হায়দুনা লোইশিনখি।