Prime Minister's Office
English Rendering of the Prime Minister’s speech at the foundation stone laying of Maa Umiya Dham Development Project in Gujarat
13 DEC 2021 4:07PM by PIB Delhi
Namaste,
How is everyone?
I was supposed to visit Personally. If I would have been able to come personally, I could have met all of you. However, due to shortage of time, and by using the technology, today, I am very fortunate to participate in this auspicious program. In my view, this task is having multi-faceted importance - Bruhad Seva Mandir Project, which is being done by the efforts of all.
I said from the ramparts of The Red Fort, “SABKA PRAYAAS” (Efforts of everyone). All must come together for the development work of Maa Umiya Dham by getting connected with the Maa Umiya Seva Sankul, should set a new goal for religious purpose, spiritual purpose and more than that, with the purpose of social service. And this is the real path. It is being said at our place that “NAR KARNI KARE TO NARAYAN HO JAYE” (Human can achieve the divinity by the Karma). It is also being said at our Place that “JAN SEVA EJ JAG SEVA” (Serving the People is as good as Serving the World). We are the People who see the Lord in every living creature. And hence, the planning which is made here in order to prepare the younger generation, future generation, and that too with the cooperation of the Society, is very much commendable as well as a welcome move. I was told that you initiated a campaign to chant and write the Mantra of “MAA UMIYA SHARANAM MAMA” (Surrendering one’s self to Maa Umiya) for 51 Crore times. That itself becomes a spring of energy. And you have chosen the path of service of the public at large by surrendering yourself to Maa Umiya. And today, many of the enormous tasks of service are being commenced herewith. Maa Umiya Dham Development Project, which is a vast campaign of service, is going to be extremely useful for the upcoming generations. And hence, each one of you deserve a compliment.
But when you are providing so many opportunities to the youth and have been setting up so many Facilities for them, I would like to say one thing and the reason being, the current times have proven the importance of the Skill Development. You must associate the Skill Development with each and every aspect of your Organization. You must have thought about it. However, the need of the hour is to increase the importance of the skills. In our older times, the family set up used to have the structure so as to pass on the skill as a legacy to the next generation. Now the social fabric has changed a lot. So we will have to do this by setting up mechanism required for the same. And when the country is celebrating “AZADI KA AMRIT MAHOTSAV”; and till the time I got the chance to serve you all at Gujarat; and when now you all have given me an opportunity to serve the nation, I shall remind you my words that even during the “AZADI KA AMRIT MAHOTSAV”, we must make a firm resolution that as a society what we shall contribute towards building the country and the society, before leaving this place. It is a fact that whenever I have come to you, we have discussed a lot of things. I have sought your cooperation and companionship over so many matters. And you all have given the same.
I correctly remember that when I was running the Campaign of “BETI BACHAO” (Save the Girl Child), I came to Unjha once and I had shared so many things with all of you. I also briefed that Unjha, which is the seat of Maa Umiya Dham and where we had witnessed the steep fall in the female birth rate can be a stigma for us. At that same time, I asked a promise from you all that we need to improve this situation. Today, I am here to thank you all for accepting that challenge which slowly and gradually resulting in a situation where number of Girl Child has almost become equivalent to the Boys. You must also have felt the need of bring this change in the society. And you did it well.
Likewise, I correctly remember that when we commenced the water supply of the Narmada River under “SUJALAM SUFALAM” Scheme, I made a special request to the farmers of North Gujarat and Saurashtra Region as well as the devotees of Maa Umiya that although the water has reached, we must realize the importance of this water. For the rest of the people, “JAL EJ JEEVAN CHHE” (Water is Life) might just be another slogan. But we all knew that how we have been struggling without water. We knew the pain of wasting the days or even a year due to delayed rainfalls. Hence, we resolved to save the water. I insisted to adopt the Drip Irrigation system in the North Gujarat which was welcomed and accepted by you all. Drip Irrigation System had implemented in so many areas and which resulted in saving the water as well as good crops.
In the same way, we discussed our concern about our Mother Land. Gujarat was the first to establish the system of Soil Health Card which is now being followed in the entire nation. That was about checking the health of our Mother Land which is the source of life for all living beings. And we used to check the health of soil through the Soil Health Card System which revealed the defects, illnesses, necessities of the soil. We did all these things. However, the greed for produce, seeking quick results is all a part of human nature. And so, we started using different kinds of chemicals, fertilizers and medicines without worrying about the health of the Mother Land. Today I have come to you with a request. When we have resolved to serve Maa Umiya, we cannot forget this Mother Land. And the children of Maa Umiya have no right to forget the Mother Land. Both of them are equivalent for us. Mother Land is our life and Maa Umiya is our Spiritual Guide. And hence, I insist to all of you that we should make a timely resolution in the presence of Maa Umiya to switch to the organic farming in the North Gujarat region. Organic farming can also be termed as Zero Budget Farming. Many of us will think that Modiji does not understand the farming, still he keeps on advising. Alright, if you do not find my request as a suitable, I would suggest an alternate that if you have a farm land of 2 Acres, try doing the organic farming at least in 1 acre and for the rest of 1 acre, do it as usual. Try the same for another year. In case if you find it beneficial, then you can switch to Organic Farming for entire 2 acres. This will save the cost and shall result in a rejuvenation of our Mother Land having new life blood for our soil. You shall be doing a great work for many of the upcoming generations, I firmly believe. All of these things have been proven scientifically. I am supposed to address a gathering at a program organized by Amul Dairy on 16th December. I shall be discussing about the Organic Farming in detail over there. I again request you all to understand what the organic farming is, accept as well as adopt it and carry it forward with the blessings of Maa Umiya. And our only concern is “SABKA PRAYAAS”. “SABKA SAATH, SABKA VIKAAS, SABKA VISHWAAS” and now, “SABKA PRAYAAS”.
Similarly, you must have observed that particularly Banaskantha has witnessed a change in the crop patterns, too. Many new agricultural produce have been adopted. Look at the Kutch district. Kutch received the water and started adopting Drip Irrigation System. Today the fruits of Kutch are being exported to the foreign countries. We can do this, too. We must give a thought to it. Hence, I again insist that when today you all are commencing so many tasks in the service of Maa Umiya; and it is a fact that we worship Maa Umiya for heavenly realm; however, you have associated the service with the devotion to Maa Umiya; hence, alongside being considerate for the heavenly realm, you have been concerned about this world, too. I firmly believe that with the blessings of Maa Umiya and in order to make the current generation capable as well as to enrich their life, the new efforts and schemes that are being initiated today will surely have a notable contribution towards the development of Gujarat as well as the Nation.
At the time when the Nation is celebrating “AZADI KA AMRIT MAHOTSAV” as well as construction of the Temple of Maa Umiya, we all must proceed together with a lots of new resolutions.
Once again, many many congratulations to each & every one of you. Whenever we get a chance to meet personally, we shall discuss about the progress of the work. See you all.
JAY UMIYAA MAA.
Disclaimer: This is free rendering of the speech. Original Speech was delivered in Gujarati

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
গুজৰাটত মা উমিয়া ধাম উন্নয়ন প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণ
13 DEC 2021 4:07PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ
আপুনি সকলো কেনে আছে?
মই ব্যক্তিগতভাৱে তালৈ আহিব লাগিছিল। যদি মই ব্যক্তিগতভাৱে আহিলোহেঁতেন, মই আপোনালোক সকলোকে লগ পাব পাৰিলোহেঁতেন। অৱশ্যে, সময়ৰ অভাৱ আৰু প্ৰযুক্তি ব্যৱহাৰৰ বাবে আজি এই শুভ অনুষ্ঠানত অংশগ্ৰহণ কৰি মই নিজকে বহুত ভাগ্যৱান বুলি বিবেচনা কৰোঁ। মই ভাবো এই কামৰ গুৰুত্ব বহুমাত্ৰিক- ব্ৰহদ সেৱা মন্দিৰ প্ৰকল্প, যিটো সকলোৰে প্ৰচেষ্টাৰে সম্পূৰ্ণ কৰা হৈছে।
মই লালকিল্লাৰ প্ৰাচীৰবোৰক ক'লো, "সকলোৰে প্ৰচেষ্টা"। (খ) যদি হয়, উমিয়া সেৱা কমপ্লেক্সত যোগদান কৰি উমিয়া ধামৰ বিকাশত জড়িত লোকৰ সংখ্যা; আৰু সকলোৱে ধৰ্ম্মীয় উদ্দেশ্য, আধ্যাত্মিক উদ্দেশ্য আৰু আনকি অধিক সমাজ সেৱাৰ বাবে এক নতুন লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰা উচিত, আৰু সেইটোৱেই প্ৰকৃত উপায়। আমাৰ ক্ষেত্ৰত কোৱা হৈছে যে "যদি এজন মানুহে এনে কৰে, তেন্তে তেওঁ নাৰায়ণ হৈ পৰে" (মানুহে তেওঁৰ কৰ্মৰ জৰিয়তে দৈৱত্ব প্ৰাপ্ত কৰিব পাৰে)। আমাক এইটোও কোৱা হৈছে যে "জন সেৱা যুগ জগ সেৱা" (মানুহৰ সেৱা কৰাটো বিশ্বৰ সেৱা কৰাৰ দৰে)। আমি সেইসকল লোক যিয়ে প্ৰভুক প্ৰতিটো জীৱত দেখে। আৰু সেয়েহে, যুৱ প্ৰজন্ম, ভৱিষ্যত প্ৰজন্ম আৰু সেইটোও সমাজৰ সহযোগিতাৰে প্ৰস্তুত কৰাৰ উদ্দেশ্যৰে ইয়াত প্ৰস্তুত কৰা পৰিকল্পনাটো এক অতি প্ৰশংসনীয় আৰু এক আদৰণিমূলক পদক্ষেপ। মোক কোৱা হৈছিল যে আপুনি 510 নিযুত বাৰ "মা উমিয়া শৰণম মামা" (মা উমিয়াৰ প্ৰতি আত্মসমৰ্পণ) মন্ত্ৰ উচ্চাৰণ আৰু লিখিবলৈ এটা অভিযান আৰম্ভ কৰিছিল। এইটো নিজেই শক্তিৰ উৎস।
আপুনি মা উমিয়ালৈ নিজকে সমৰ্পিত কৰি জনসাধাৰণৰ সেৱাৰ পথ বাছি লৈছে। আজি, এই কামৰ সৈতে, বহুতো গুৰুত্বপূৰ্ণ সেৱাৰ কাম হাতত লোৱা হৈছে। (খ) যদি হয়, ইয়াৰ বিৱৰণ; আৰু সেয়েহে, আপোনালোক সকলোঅভিনন্দনৰ যোগ্য।
কিন্তু এতিয়া যেতিয়া আপুনি যুৱসকলক ইমান সুযোগ দি আছে আৰু তেওঁলোকৰ বাবে ইমান বোৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিছে, মই এটা কথা ক'ব বিচাৰো যে ইয়াৰ কাৰণ হৈছে যে বৰ্তমান সময়বোৰে দক্ষতা বিকাশৰ গুৰুত্ব প্ৰমাণ কৰিছে। আপুনি দক্ষতা বিকাশক আপোনাৰ সংগঠনৰ প্ৰতিটো দিশৰ সৈতে সংযুক্ত কৰিব লাগিব। আপুনি নিশ্চয় ইয়াৰ বিষয়ে ভাবিছে। অৱশ্যে, দক্ষতাৰ গুৰুত্ব বৃদ্ধি কৰাটো হৈছে সময়ৰ প্ৰয়োজনীয়তা। আমাৰ পুৰণি দিনত, পৰিয়ালৰ ভিতৰত এনে এক গাঁথনি আছিল যে উত্তৰাধিকাৰী হিচাপে পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মলৈ দক্ষতা স্থানান্তৰ কৰিব পাৰি। এতিয়া সামাজিক কাপোৰ বহুত সলনি হৈছে। সেয়েহে, আমি এই কামৰ বাবে এক অত্যাৱশ্যকীয় প্ৰণালী স্থাপন কৰি ইয়াক সম্পূৰ্ণ কৰিব লাগিব। আৰু এতিয়া যেতিয়া দেশখনে "স্বাধীনতাৰ অমৃত উৎসৱ" উদযাপন কৰিছে; আৰু মই গুজৰাটত আপোনালোক সকলোকে সেৱা কৰাৰ সুযোগ পোৱাৰ সময়ত; আৰু এতিয়া যেতিয়া আপোনালোক সকলোৱে মোক দেশৰ সেৱা কৰাৰ সুযোগ দিছে, মই আপোনালোকক "স্বাধীনতাৰ অমৃত মহোৎসৱ"ৰ সময়তো সমাজ হিচাপে যোৱাৰ আগতে আমাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ কথা মনত পেলাই দিম যে আমি এই দেশ আৰু সমাজ গঠনত কেনেদৰে অৰিহণা যোগাব। এইটো সঁচা যে যেতিয়াই মই আপোনাৰ ওচৰলৈ আহিছোঁ, আমি বহুতো কথা আলোচনা কৰিছো। মই বহুতো বিষয়ত আপোনাৰ সহযোগিতা আৰু সমৰ্থন বিচাৰিছো আৰু আপোনালোক সকলোৱে সেইটো দিছে।
মোৰ ভালদৰে মনত আছে যে যেতিয়া মই "বেটি বচাও"ৰ বাবে প্ৰচাৰ চলাই আছিলো, মই এবাৰ উঞ্জালৈ আহিছিলো আৰু মই আপোনালোক সকলোৰে সৈতে বহুতো কথা ভাগ বতৰা কৰিছিলো। মই এইটোও উল্লেখ কৰিছিলো যে উঞ্জা, যি হৈছে মা উমিয়া ধামৰ স্থান আৰু য'ত আমি ছোৱালী সন্তানজন্মৰ হাৰ তীব্ৰহ্ৰাস দেখিছিলো, আমাৰ বাবে এক অপমানজনক প্ৰমাণিত হ'ব পাৰে। সেই সময়ত, মই আপোনালোক সকলোৰে পৰা প্ৰতিশ্ৰুতি লৈছিলো যে আমি এই পৰিস্থিতিটো সংশোধন কৰিব লাগিব। আজি, মই আপোনালোক সকলোকে প্ৰত্যাহ্বানটো গ্ৰহণ কৰাৰ বাবে ধন্যবাদ জনাইছো, যাৰ ফলত, ক্ৰমান্বয়ে আৰু ক্ৰমান্বয়ে এনে এক পৰিস্থিতিৰ পৰিণতি হৈছে য'ত ছোৱালীৰ সংখ্যা ল'ৰাৰ তুলনাত প্ৰায় সমান হৈ পৰিছে। আপুনি নিশ্চয় সমাজত এই পৰিৱৰ্তনৰ প্ৰয়োজনীয়তা অনুভৱ কৰিছিল আৰু আপুনি এইটো ভালদৰে কৰিছিল।
একেদৰে, মোৰ ভালদৰে মনত আছে যে যেতিয়া আমি "সুজলাম চুফলম" আঁচনিৰ অধীনত নৰ্মদাৰ পানী যোগান ধৰা আৰম্ভ কৰিছিলো, মই উত্তৰ গুজৰাট আৰু সৌৰাষ্ট্ৰ অঞ্চলৰ কৃষকসকলৰ লগতে মা উমিয়াৰ ভক্তসকলক এক বিশেষ অনুৰোধ কৰিছিলো যে যদিও পানী ইয়াত উপনীত হৈছে, আমি এই পানীৰ গুৰুত্ব বুজি পোৱা উচিত। "জল যুগ জীৱন ছে" (জল হি জীৱন হে) আনৰ বাবে এক সাধাৰণ শ্লোগান হ'ব পাৰে, কিন্তু আমি সকলোৱে জানো যে আমি কেনেকৈ পানী অবিহনে সংগ্ৰাম কৰি আছিলো। বৰষুণত পলম হোৱাৰ বাবে কেইবাদিনো বা আনকি গোটেই বছৰ অপচয় হোৱাৰ বেদনাও আমি জানো। সেয়েহে, আমি পানী সঞ্চয় কৰাৰ সংকল্প লৈছিলো। মই উত্তৰ গুজৰাটত ড্ৰিপ জলসিঞ্চন ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰাৰ ওপৰত জোৰ দিছিলো, যাক আপোনালোক সকলোৱে আদৰণি জনাইছিল আৰু গ্ৰহণ কৰিছিল। বহুতো অঞ্চলত ড্ৰিপ জলসিঞ্চন প্ৰণালী আৰম্ভ কৰা হৈছিল যাৰ ফলত পানী ৰক্ষা কৰাৰ লগতে ভাল শস্যও সঞ্চয় হৈছিল।
একেদৰে, আমি আমাৰ মাতৃভূমিৰ বিষয়ে আমাৰ উদ্বেগৰ বিষয়ে আলোচনা কৰিছিলো। গুজৰাট আছিল মাটিৰ স্বাস্থ্য কাৰ্ডৰ প্ৰণালী স্থাপন কৰা প্ৰথম ৰাজ্য। এই ব্যৱস্থাটো এতিয়া সমগ্ৰ দেশতে অনুসৰণ কৰা হৈছে। এই প্ৰণালীটো আমাৰ মাতৃভূমিৰ স্বাস্থ্য পৰীক্ষাৰ সৈতে সম্পৰ্কিত আছিল, যি সকলো জীৱৰ বাবে জীৱনৰ উৎস। আমি মাটিৰ স্বাস্থ্য কাৰ্ড প্ৰণালীৰ জৰিয়তে মাটিৰ স্বাস্থ্য পৰীক্ষা কৰিছিলো যিয়ে মাটিৰ ত্ৰুটি, ৰোগ আৰু প্ৰয়োজনীয়তা প্ৰকাশ কৰিছিল। আমি এই সকলোবোৰ কাম কৰিছিলো। যদিও উচ্চ উৎপাদনৰ প্ৰলোভন, দ্ৰুত ফলাফলৰ আকাংক্ষা, ই সকলোবোৰ মানৱ প্ৰকৃতিৰ এটা অংশ আৰু সেয়েহে, আমি মাতৃভূমিৰ স্বাস্থ্যৰ বিষয়ে চিন্তা নকৰাকৈ বিভিন্ন ধৰণৰ ৰাসায়নিক পদাৰ্থ, সাৰ আৰু ঔষধ ব্যৱহাৰ কৰা আৰম্ভ কৰিছিলো। আজি, মই এটা অনুৰোধ লৈ আপোনাৰ ওচৰলৈ আহিছোঁ। যেতিয়া আমি মা উমিয়াৰ সেৱা কৰাৰ সংকল্প লৈছো, আমি এই মাতৃভূমিক পাহৰিব নোৱাৰো আৰু মা উমিয়াৰ সন্তানৰ মাতৃভূমি পাহৰি যোৱাৰ কোনো অধিকাৰ নাই। তেওঁলোক দুয়োআমাৰ বাবে সমান। মাতৃভূমি হৈছে আমাৰ জীৱন আৰু মা উমিয়া হৈছে আমাৰ আধ্যাত্মিক পথপ্ৰদৰ্শক আৰু সেয়েহে, মই আপোনালোক সকলোকে মা উমিয়াৰ উপস্থিতিত উত্তৰ গুজৰাট অঞ্চলত সময়মতে জৈৱিক কৃষি গ্ৰহণ কৰাৰ সংকল্প ল'বলৈ অনুৰোধ জনাইছো। জৈৱিক কৃষিক শূন্য বাজেট কৃষি বুলিও ক'ব পাৰি। আমাৰ বহুতে ভাবিব যে মোডীজীয়ে খেতি বুজি নাপায়, তথাপিও তেওঁ পৰামৰ্শ দিয়া অব্যাহত ৰাখিছে। ঠিক আছে, যদি আপুনি মোৰ অনুৰোধউপযুক্ত নাপায়, মই এটা বিকল্পৰ পৰামৰ্শ দিম যে যদি আপোনাৰ দুই একৰ কৃষিভূমি আছে, কমেও এক একৰত জৈৱিক কৃষি চেষ্টা কৰক আৰু বাকী এক একৰ মাটি আগৰ দৰে স্বাভাৱিক ভাৱে খেতি কৰক। এবছৰৰ বাবে একেটা চেষ্টা কৰক। যদি আপুনি ইয়াক লাভজনক বুলি ভাবে, আপুনি গোটেই দুই একৰত জৈৱিক কৃষি গ্ৰহণ কৰিব পাৰে। ই ব্যয় হ্ৰাস কৰিব আৰু আমাৰ মাতৃভূমিক পুনৰুজ্জীৱিত কৰাৰ সময়ত আমাৰ মাটিত নতুন জীৱন ৰক্ত প্ৰদান কৰিব। মই দৃঢ়ভাৱে বিশ্বাস কৰোঁ যে এনে কৰাৰ দ্বাৰা, আপুনি আহিবলগীয়া বহু প্ৰজন্মৰ বাবে এক মহান কাম কৰি থাকিব। এই সকলোবোৰ কথা বৈজ্ঞানিকভাৱে প্ৰমাণিত হৈছে। মই ১৬ ডিচেম্বৰত আমুল ডেইৰীৰ দ্বাৰা আয়োজিত এক অনুষ্ঠানত এক সমাৱেশক সম্বোধন কৰিব লাগিব। মই সেই সদনত জৈৱিক কৃষিৰ বিষয়ে বিতংভাৱে আলোচনা কৰিম। মই আকৌ এবাৰ আপোনালোক সকলোকে জৈৱিক কৃষিৰ বিষয়ে শিকিবলৈ, ইয়াক গ্ৰহণ কৰিবলৈ আৰু মা উমিয়াৰ কৃপাৰে ইয়াক আগুৱাই নিবলৈ অনুৰোধ জনাইছো আৰু আমাৰ একমাত্ৰ চিন্তা হৈছে "সবকা প্ৰয়াস"। "সবকা সাথ, সবকা বিকাশ, সবকা বিশ্বাস" আৰু এতিয়া "সবকা প্ৰয়াস"।
একেদৰে, আপুনি নিশ্চয় অনুভৱ কৰিছে যে শস্যৰ আৰ্হিও সলনি কৰা হৈছে, বিশেষকৈ বনস্কন্তত। বহুতো নতুন কৃষিজাত সামগ্ৰী গ্ৰহণ কৰা হৈছে। কচ্ছ জিলালৈ চাওক। কচ্ছে পানী পাইছিল আৰু তাত ড্ৰিপ জলসিঞ্চন ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছিল। আজি, কচ্ছৰ ফল বিদেশত ৰপ্তানি কৰা হৈছে। আমিও এইটো কৰিব পাৰোঁ। আমি ইয়াক বিবেচনা কৰা উচিত। সেয়েহে, মই পুনৰ জোৰ দিছো যে আজি যেতিয়া আপোনালোক সকলোৱে মা উমিয়াৰ সেৱাত বহুতো বস্তু আৰম্ভ কৰিছে; আৰু এইটো এটা সত্য যে আমি বাইকুন্থৰ বাবে মা উমিয়াক উপাসনা কৰোঁ; অৱশ্যে, আপুনি সেৱাক মা উমিয়াৰ ভক্তিৰ সৈতে সংযুক্ত কৰিছে; সেয়েহে, বাইকুন্থৰ প্ৰতি চিন্তাশীল হৈ থাকোতে, আপুনিও এই পৃথিৱীৰ বিষয়ে চিন্তিত হৈ আছে। মই দৃঢ়ভাৱে বিশ্বাস কৰোঁ যে মা উমিয়াৰ আশীৰ্বাদ আৰু বৰ্তমান প্ৰজন্মৰ জীৱন সমৃদ্ধ কৰাৰ লগতে বৰ্তমান প্ৰজন্মৰ জীৱন সমৃদ্ধ কৰাৰ বাবে আজি আৰম্ভ কৰা নতুন প্ৰচেষ্টা আৰু আঁচনিসমূহে গুজৰাটৰ লগতে দেশৰ উন্নয়নত নিশ্চিতভাৱে গুৰুত্বপূৰ্ণ অৰিহণা যোগাব।
আজি যেতিয়া দেশখনে "স্বাধীনতাৰ অমৃত মহোৎসৱ" উদযাপন কৰাৰ লগতে মা উমিয়াৰ মন্দিৰ নিৰ্মাণৰ উদযাপন কৰি আছে, আমি সকলোৱে বহুতো নতুন সংকল্পলৈ আগবাঢ়ি যোৱা উচিত।
আকৌ এবাৰ, আপোনালোক সকলোকে অভিনন্দন। যেতিয়াই আমি ব্যক্তিগতভাৱে লোকসকলক লগ কৰাৰ সুযোগ পাওঁ, আমি এই কামৰ অগ্ৰগতিৰ বিষয়ে আলোচনা কৰিম। নমস্কাৰ।
জয় উমিয়া মা