Ministry of Communications
AZADI KA AMRIT MAHOTSAV
Special covers released on 6 unsung heroes of Odisha by Union Ministers Shri Dharmendra Pradhan and Shri Ashwini Vaishnaw
13 OCT 2021 6:53PM by PIB Delhi
As part of the Azadi Ka Amrut Mahotsav and Philately day celebrations, Shri Dharmendra Pradhan, Minister of Education, Skill Development & Entrepreneurship and Shri Ashwini Vaishnaw, Minister of Communications, Railways and IT, released Special Covers on six unsung heroes of Odisha, who made great contributions in the country’s freedom struggle. These unsung heroes are Buxi Jagabandhu, Sahid Baji Rout, Sahid Jai Rajguru, Sahid Chakhi Khuntia, Sahid Chakra Bisoi and Parbati Giri. Shri Vineet Pandey, Secretary, Department of Posts, Shri Alok Sharma, Director General (Posts) and other senior officers of Department of Posts, Ministry of Communications attended the event. Shri Suvendu Swain, Chief Postmaster General of Odisha along with several other dignitaries joined the event virtually from Odisha.
Department of Posts is celebrating the National Postal Week from 11.10.2021 to 17.10.2021. Each day is being celebrated through specific themes viz financial inclusion, philately, mails & parcels etc, through mass campaigns involving citizens across the length and breadth of the country, and sharing the spirit of India@75.
While welcoming the Ministers and guests, Shri Vineet Pandey, Secretary Posts highlighted the endeavour of Department of Posts to bring before the world the inspiring stories of unsung heroes of our freedom struggle, through stamps and special covers. The Department released 103 special covers on Unsung heroes of our freedom movement on 13th Oct 2021 .
The Special Covers were released by Shri Dharmendra Pradhan, and Sh Ashwini Vaishnaw at Dak Bhawan, New Delhi. The two Ministers also interacted with the family members of the 6 Un-sung heroes, via Video link from Odisha. In his speech, Union Minister of Education Shri Pradhan recollected the struggle of these great men and women and reminded the present generation of their duties to up keep the values and path shown by these eminent personalities.
Minister of Communication Shri Ashwini Vaishnaw recollected that the great contributions made by the 6 heroes are etched in the minds of the Odia people and how they were a part of the local folk-lore. The hon’ble Minister congratulated the Department of Posts for bringing out Special covers of these unsung heroes of Odisha.
The family members of the 6 freedom fighters also attended the program virtually and were presented albums of the Special covers by the Department of Posts officials at local Post offices in their respective home towns in Odisha. Both the Ministers also interacted with the family members. The function was also attended from Bhubaneshwar by Shri Suresh Chanadra Dalai, Commissioner Cum Secretary, Odia Language, literature & Culture, Govt. of Odisha, Shri Suvendu Swain, Chief Postmaster General, Odisha Circle, Bhubaneswar, and other officers of the Department of Posts.

ଯୋଗାଯୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଆଜାଦୀ କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଧର୍ମେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରଧାନ ଏବଂ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଓଡ଼ିଶାର ଛଅ ଜଣ ଅନାଲୋଚିତ ନାୟକମାନଙ୍କ ଉପରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଲଫାପା ଉନ୍ମୋଚିତ
13 OCT 2021 6:53PM by PIB Bhubaneswar
ଆଜାଦୀ କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ଏବଂ ଡାକ ଟିକଟ ଦିବସ ସମାରୋହ ଉପଲକ୍ଷେ କେନ୍ଦ୍ର ଶିକ୍ଷା, ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଓ ଉଦ୍ୟମିତା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଧର୍ମେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରଧାନ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ସଞ୍ଚାର, ରେଳବାଇ ଓ ଆଇଟି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଓଡ଼ିଶାର ୬ ଜଣ ଅନାଲୋଚିତ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀଙ୍କ ଉପରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଲଫାପା ଉନ୍ମୋଚିତ ହୋଇଯାଇଛି। ଏହି ଅନାଲୋଚିତ ନାୟକମାନେ ଦେଶର ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମରେ ବିଶେଷ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଥିଲେ। ଏହି ଅନାଲୋଚିତ ନାୟକମାନେ ହେଲେ - ମହାନ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀ ବକ୍ସି ଜଗବନ୍ଧୁ, ସହିଦ ବାଜି ରାଉତ, ସହିଦ ଜୟୀ ରାଜଗୁରୁ, ଚାଖି ଖୁଂଟିଆ, ଚକରା ବିଷୋୟୀ ଏବଂ ପାର୍ବତୀ ଗିରି । ଡାକ ବିଭାଗ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ବିନୀତ ପାଣ୍ଡେ, ଡାକ ବିଭାଗ ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଶ୍ରୀ ଆଲୋକ ଶର୍ମାଙ୍କ ସମେତ ଡାକ ବିଭାଗ ଏବଂ ସଞ୍ଚାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ବହୁ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ । ଓଡ଼ିଶାରୁ ଭର୍ଚୁଆଲ ମାଧ୍ୟମରେ ମୁଖ୍ୟ ମହାଡାକପାଳ ଶ୍ରୀ ଶୁଭେନ୍ଦୁ ସ୍ୱାଇଁ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ।
ଡାକ ବିଭାଗ ପକ୍ଷରୁ ୧୧.୧୦.୨୦୨୧ରୁ ୧୭.୧୦.୨୦୨୧ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଜାତୀୟ ଡାକ ସପ୍ତାହ ସମାରୋହ ପାଳନ କରାଯାଉଛି । ପ୍ରତିଦିନ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଯଥା: ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୂକ୍ତିକରଣ, ଡାକ ଟିକେଟ ସଂଗ୍ରହ, ଚିଠି ଓ ପାର୍ସଲ ଆଦି ଉପରେ ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି। ଦେଶର କୋଣଅନୁକୋଣରେ ବରିଷ୍ଠ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସାମିଲ କରି ଜନ ସଚେତନତା ଅଭିଯାନ ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ଦେଶ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ତମ ବର୍ଷକୁ ପାଳନ କରାଯାଉଛି ।
ମନ୍ତ୍ରୀ ଓ ଅତିଥିମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରି ଶ୍ରୀ ବିନୀତ ପାଣ୍ଡେ କହିଥିଲେ ଯେ ଡାକ ବିଭାଗ ପକ୍ଷରୁ ଆମ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମର ଅନାଲୋଚିତ ନାୟକମାନଙ୍କ ପ୍ରେରଣାଦାୟୀ କାହାଣୀ ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖରେ ଉପସ୍ଥାପନ କରିବା ଲାଗି ଡାକ ବିଭାଗ ପକ୍ଷରୁ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି । ସେମାନଙ୍କ ସମ୍ପର୍କରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଡାକ ଟିକଟ ଏବଂ ଲଫାପା ଉନ୍ମୋଚନ କରାଯାଉଛି । ୧୩ ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୨୧ରେ ଆମ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ଉପରେ ବିଭାଗ ପକ୍ଷରୁ ୧୦୩ଟି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଲଫାପା ଉନ୍ମୋଚନ କରାଯାଇଥିବା ଶ୍ରୀ ପାଣ୍ଡେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ।
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଡାକ ଭବନ ଠାରେ ଶ୍ରୀ ଧର୍ମେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରଧାନ ଏବଂ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଲଫାପା ଉନ୍ମୋଚନ କରାଯାଇଥିଲା । ଦୁଇ ମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଭିଡିଓ ଲିଙ୍କ ଜରିଆରେ ଓଡ଼ିଶାରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିବା ୬ ଜଣ ଅନାଲୋଚିତ ନାୟକମାନଙ୍କ ପରିବାର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କ ସହିତ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ। ନିଜର ଅଭିଭାଷଣରେ ଶିକ୍ଷାମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପ୍ରଧାନ ଏସବୁ ମହାନ ପୁରୁଷ ଓ ମହିଳାମାନଙ୍କ ସଂଗ୍ରାମର ସ୍ମୃତିଚାରଣ କରିଥିଲେ । ଏହି ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ମାର୍ଗ ଏବଂ ଆଦର୍ଶରେ ଅନୁପ୍ରାଣିତ ହୋଇ ଯୁବପିଢ଼ି ସେମାନଙ୍କର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ସମ୍ପାଦନ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ପ୍ରଧାନ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ ।
ସଞ୍ଚାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ ଏହି ୬ ଜଣ ଅବିଦିତ ନାୟକମାନଙ୍କର ଦେଶ ମାତୃକା ପ୍ରତି ମୂଲ୍ୟବାନ ଯୋଗଦାନର ସ୍ମୃତିଚାରଣ କରିବା ସହିତ ସେମାନେ କିଭଳି ଭାବେ ଓଡ଼ିଶାବାସୀ ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ଲୋକକଳାରେ ଉଜ୍ଜୀବିତ ହୋଇ ରହିଛନ୍ତି ସେଥିପ୍ରତି ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଏହି ଛଅଜଣ ମହାନ ସଂଗ୍ରାମୀଙ୍କ ଉପରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଲଫାପା ଉନ୍ମୋଚନ କରିଥିବାରୁ ମାନନୀୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଡାକ ବିଭାଗକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଛଅ ଜଣ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀମାନଙ୍କର ପରିବାର ସଦସ୍ୟମାନେ ଭର୍ଚୁଆଲ ମାଧ୍ୟମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ । ନିଜ ସହରର ଡାକ ଘରେ ସେମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ରହିଥିବା ବେଳେ ଡାକ ବିଭାଗ ପକ୍ଷରୁ ସେମାନଙ୍କୁ ଏହି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଲଫାପା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା । ଉଭୟ ମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ସଂଗ୍ରାମୀଙ୍କ ପରିବାର ସଦସ୍ୟଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ । ଓଡ଼ିଶା ସରକାରଙ୍କ ଓଡ଼ିଆ ଭାଷା ସାହିତ୍ୟ ଓ ସଂସ୍କୃତି ବିଭାଗ କମିଶନର ତଥା ସଚିବ ଡ. ସୁରେଶ ଚନ୍ଦ୍ର ଦଳାଇ, ଭୁବନେଶ୍ୱରସ୍ଥିତ ଓଡ଼ିଶା ଡାକ ପରିମଣ୍ଡଳର ମୁଖ୍ୟ ମହାଡାକପାଳ ଶ୍ରୀ ଶୁଭେନ୍ଦୁ ସ୍ୱାଇଁଙ୍କ ସମେତ ଡାକ ବିଭାଗର ବହୁ ଅଧିକାରୀ ଓ କର୍ମଚାରୀଗଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ।