Prime Minister's Office
Joint Statement from Quad Leaders
25 SEP 2021 10:42AM by PIB Delhi
We, the leaders of Australia, India, Japan, and the United States, convened today in person as "the Quad” for the first time. On this historic occasion we recommit to our partnership, and to a region that is a bedrock of our shared security and prosperity—a free and open Indo-Pacific, which is also inclusive and resilient. Just six months have passed since our last meeting. Since March, the COVID-19 pandemic has caused continued global suffering; the climate crisis has accelerated; and regional security has become ever-more complex, testing all of our countries individually and together. Our cooperation, however, remains unflinching.
The occasion of the Quad summit is an opportunity to refocus ourselves and the world on the Indo-Pacific and on our vision for what we hope to achieve. Together, we recommit to promoting the free, open, rules-based order, rooted in international law and undaunted by coercion, to bolster security and prosperity in the Indo-Pacific and beyond. We stand for the rule of law, freedom of navigation and overflight, peaceful resolution of disputes, democratic values, and territorial integrity of states. We commit to work together and with a range of partners. We reaffirm our strong support for ASEAN’s unity and centrality and for ASEAN’s Outlook on the Indo-Pacific, and we underscore our dedication towards working with ASEAN and its member states—the heart of the Indo-Pacific region—in practical and inclusive ways. We also welcome the September 2021 EU Strategy for Cooperation in the Indo-Pacific.
Since our first meeting, we have made considerable progress in tackling some of the world’s most pressing challenges: the COVID-19 pandemic, the climate crisis, and critical and emerging technologies.
Our partnership on COVID-19 response and relief marks an historic new focus for the Quad. We launched the Quad Vaccine Experts Group, comprised of top experts from our respective governments, charged with building strong ties and better aligning our plans to support Indo-Pacific health security and COVID-19 response. In doing so, we have shared assessments of the state of the pandemic and aligned our efforts to combat it, reinforced shared diplomatic principles for mitigating COVID-19 in the region, and actively improved coordination of our efforts to support safe, effective, quality-assured vaccine production and equitable access, in close collaborations with multilateral efforts including the COVAX Facility. In addition to doses financed through COVAX, Australia, India, Japan, and the United States have pledged to donate more than 1.2 billion doses globally of safe and effective COVID-19 vaccines. And to date, we have delivered nearly 79 million safe, effective, and quality-assured vaccine doses to countries in the Indo-Pacific as part of those commitments.
Thanks to the Quad Vaccine Partnership’s financing of increased manufacturing capacity at Biological E LTD, additional production in India will come on line later this year. In line with our March announcement, and recognizing the continuing global supply gap, we will ensure this expanded manufacturing is exported for the Indo-Pacific and the world, and we will coordinate with key multilateral initiatives, such as the COVAX Facility, to procure proven safe, effective and quality-assured COVID-19 vaccines for low- and middle-income countries. We also recognize the importance of open and secure supply chains for vaccine production.
We have accomplished much to date despite months of pandemic hardship throughout the region and world. The Quad leaders welcome Biological E LTD’s production, including through our Quad investments, of at least one billion safe and effective COVID-19 vaccines by the end of 2022. Today, we are proud to announce an initial step towards that supply that will immediately help the Indo-Pacific and the world to end the pandemic. The Quad also welcomes India’s announcement to resume exports of safe and effective COVID-19 vaccines, including to COVAX, beginning in October 2021. Japan will continue to help regional partners purchase vaccines through $3.3 billion of COVID-19 Crisis Response Emergency Support Loan. Australia will deliver $212 million in grant aid to purchase vaccines for Southeast Asia and the Pacific. In addition, Australia will allocate $219 million to support last-mile vaccine rollouts and lead in coordinating the Quad’s last-mile delivery efforts in those regions.
We will also strengthen our Science and Technology (S&T) cooperation in the areas of clinical trials and genomic surveillance so that we can accelerate our efforts to end this pandemic and build better health security. We are committed to align around shared global targets to help vaccinate the world, save lives now, and build back better, including by strengthening global health security financing and political leadership. Our countries will also conduct a joint pandemic-preparedness tabletop or exercise in 2022.
We have joined forces to tackle the climate crisis, which must be addressed with the urgency it demands. Quad countries will work together to keep the Paris-aligned temperature limits within reach and will pursue efforts to limit it to 1.5°C above pre-industrial levels. To this end, Quad countries intend to update or communicate ambitious NDCs by COP26 and welcome those who have already done so. Quad countries will also coordinate their diplomacy to raise global ambition, including reaching out to key stakeholders in the Indo-Pacific region. Our work is organized across three thematic areas: climate ambition, clean-energy innovation and deployment, and climate adaptation, resilience and preparedness, with the intent to pursue enhanced actions during the 2020s, contributing to the aim of achieving global net-zero emissions preferably by 2050, and taking into account national circumstances. We are pursuing nationally appropriate sectoral decarbonization efforts, including those aimed at decarbonizing shipping and port operations and the deployment of clean-hydrogen technology. We will cooperate to establish responsible and resilient clean-energy supply chains, and will strengthen the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure and climate information systems. Quad countries will work together for successful outcomes at the COP26 and G20 that uphold the level of climate ambition and innovation that this moment requires.
We have established cooperation on critical and emerging technologies, to ensure the way in which technology is designed, developed, governed, and used is shaped by our shared values and respect for universal human rights. In partnership with industry, we are advancing the deployment of secure, open, and transparent 5G and beyond-5G networks, and working with a range of partners to foster innovation and promote trustworthy vendors and approaches such as Open-RAN. Acknowledging the role of governments in fostering an enabling environment for 5G diversification, we will work together to facilitate public-private cooperation and demonstrate in 2022 the scalability and cybersecurity of open, standards-based technology. With respect to the development of technical standards, we will establish sector-specific contact groups to promote an open, inclusive, private-sector-led, multi-stakeholder, and consensus-based approach. We will also coordinate and cooperate in multilateral standardization organizations such as the International Telecommunication Union. We are mapping the supply chain of critical technologies and materials, including semiconductors, and affirm our positive commitment to resilient, diverse, and secure supply chains of critical technologies, recognizing the importance of government support measures and policies that are transparent and market-oriented. We are monitoring trends in the critical and emerging technologies of the future, beginning with biotechnology, and identifying related opportunities for cooperation. We are also launching today Quad Principles on Technology Design, Development, Governance, and Use that we hope will guide not only the region but the world towards responsible, open, high-standards innovation.
Going forward, we will not only deepen our cooperation in these critical areas, but we will broaden it to new ones. Building upon each of our regional infrastructure efforts, separately and together, we are launching a new Quad infrastructure partnership. As a Quad, we will meet regularly to coordinate our efforts, map the region’s infrastructure needs, and coordinate on regional needs and opportunities. We will cooperate to provide technical assistance, empowering regional partners with evaluative tools, and will promote sustainable infrastructure development. We support the G7’s infrastructure efforts, and look forward to cooperating with like-minded partners, including with the EU. We reconfirm the G20 Quality Infrastructure Investment Principles and will reenergize our efforts to provide high-standards infrastructure in the Indo-Pacific. We reaffirm our interest in continuing our engagement with the Blue Dot Network. We emphasize the importance of supporting open, fair, and transparent lending practices in line with international rules and standards for major creditor countries, including on debt sustainability and accountability, and call on all creditors to adhere to these rules and standards.
Today, we begin new cooperation in cyber space and pledge to work together to combat cyber threats, promote resilience, and secure our critical infrastructure. In space we will identify new collaboration opportunities and share satellite data for peaceful purposes such as monitoring climate change, disaster response and preparedness, sustainable uses of oceans and marine resources, and on responding to challenges in shared domains. We will also consult on rules, norms, guidelines and principles for ensuring the sustainable use of outer space.
We are proud to begin a new chapter of educational and people-to-people cooperation as we inaugurate the Quad Fellowship. Stewarded by Schmidt Futures, a philanthropic initiative, and with generous support from Accenture, Blackstone, Boeing, Google, Mastercard, and Western Digital this pilot fellowship program will provide 100 graduate fellowships to leading science, technology, engineering, and mathematics graduate students across our four countries. Through the Quad Fellowship, our next generation of STEM talent will be prepared to lead the Quad and other like-minded partners towards the innovations that will shape our shared future.
In South Asia, we will closely coordinate our diplomatic, economic, and human-rights policies towards Afghanistan and will deepen our counter-terrorism and humanitarian cooperation in the months ahead in accordance with UNSCR 2593. We reaffirm that Afghan territory should not be used to threaten or attack any country or to shelter or train terrorists, or to plan or to finance terrorist acts, and reiterate the importance of combating terrorism in Afghanistan. We denounce the use of terrorist proxies and emphasized the importance of denying any logistical, financial or military support to terrorist groups which could be used to launch or plan terror attacks, including cross-border attacks. We stand together in support of Afghan nationals, and call on the Taliban to provide safe passage to any person wishing to leave Afghanistan, and to ensure that the human rights of all Afghans, including women, children, and minorities are respected.
We also recognize that our shared futures will be written in the Indo-Pacific, and we will redouble our efforts to ensure that the Quad is a force for regional peace, stability, security, and prosperity. Towards that end, we will continue to champion adherence to international law, particularly as reflected in the UN Convention on the Law of the Sea (UNCLOS), to meet challenges to the maritime rules-based order, including in the East and South China Seas. We affirm our support to small island states, especially those in the Pacific, to enhance their economic and environmental resilience. We will continue our assistance with Pacific Island countries on responses to the health and economic impacts of COVID-19 and on quality, sustainable infrastructure, as well as partner to mitigate and adapt to the impacts of climate change, which poses especially serious challenges for the Pacific.
We reaffirm our commitment to the complete denuclearization of North Korea in accordance with United Nations Security Council resolutions, and also confirm the necessity of immediate resolution of the issue of Japanese abductees. We urge North Korea to abide by its UN obligations, refrain from provocations. We also call on North Korea to engage in substantive dialogue. We are committed to building democratic resilience in the Indo-Pacific and beyond. We continue to call for the end to violence in Myanmar, the release of all political detainees, including foreigners, engagement in constructive dialogue, and for the early restoration of democracy. We further call for the urgent implementation of the ASEAN Five Point Consensus. We will deepen our cooperation in multilateral institutions, including at the United Nations, where reinforcing our shared priorities enhances the resilience of the multilateral system itself. Individually and together, we will respond to the challenges of our time, ensuring that the region remains inclusive, open, and governed by universal rules and norms.
We will continue to build habits of cooperation; our leaders and foreign ministers will meet annually and our senior officials will meet regularly. Our working groups will continue their steady tempo to produce the cooperation necessary to build a stronger region.
At a time that tests us all, our commitment to realize a free and open Indo-Pacific is firm, and our vision for this partnership remains ambitious and far-reaching. With steadfast cooperation, we rise to meet this moment, together.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ক্বাদ লুচিংবশিংগী জোইন্ত স্তেতমেন্ত
25 SEP 2021 10:42AM by PIB Imphal
ঐখোয়, ওস্ত্রেলিয়া, ইন্দিয়া, জপান অমদি য়ুনাইতেদ স্তেতসকী লুচিংবশিংনা ঙসি ইহান হানবা ওইনা উনদুনা “দি ক্বাদ”ওইনা পুনখি৷ মসিগী ইতিহাসিক ওইরবা মীফম অসিদা, ঐখোয়না ইনক্লুসিব অমদি রিসাইলেন্ত ওইবা ঐখোয়গী সেয়র সেক্যুরিতী অমসুং চাওখৎলকপগী বেদরোক অমা ওইরিবা লমদম- ফ্রী অমসুং ওপন ওইবা ইন্দো-পেসিফিক অমদা ঐখোয়গী পার্তনরশিপ অমুক হন্না শেমখি৷ ঐখোয়না মমাংদা উনখিবা অদুদগী পারকপা মতমদা থা তরুক চপ-চানা মপুং ফারে৷ মার্চ থাদগী, কোবিদ-১৯ লাইনা-লাইচৎ অসিনা মালেম অসি লেপ্প-লৈতনা মালেম অসিদা অৱা-চৈথেং পীখ্রে; ক্লাইমেত ক্রাইসিস হেনগৎলকখ্রে; অমদি রিজনেল সেক্যুরিতীগী ফিভম হেন্না-হেন্না কমপ্লেক্স ওইরকখ্রে অমদি ঐখোয়গী লৈবাক পুম্নমক অসি তোঙান তোঙান্না নত্রগা পুনশিন্দুনা তেস্ত তৌরি৷ অদুমওইনমক ঐখোয়না লেংদনা মপেং পাংনরি৷
ক্বাদ মীফমগী থৌরম অসি ঐখোয় ইশামক অমদি মালেম অসি ইন্দো-পেসিফিক্তা মীৎয়েং চংনবা অমসুং ঐখোয়না মংফাওনবা পাম্লিবা ঐখোয়গী মাংলান অদু ফংনবগী খুদোংচাবা অমনি৷ ঐখোয়না মালেমগী চৎন-পথাপতা মরা তাদুনা ফ্রী,ওপন, রুল্স-বেজ ওর্দর য়োকখৎনবা অমদি ইন্দো-পেসিফিক রিজন অমদি ৱাংমদা হেন্না সেক্যুরিতী লৈহন্নবা অমদি হেন্না চাওখৎহন্নবা হোৎনরি৷ ঐখোয়না রুল ওফ লো, নেবিগেসন অমসুং ওভরফ্লাইততা মনিং-মখা তম্বা অমদি রাজ্যশিংগী ঙমখৈগী শক্তম, দেমোক্রেতিক ভেল্যুশিং অমদি শান্তি লৈনা চয়েৎনবশিং শমদাইননবগীদমক লেপ্লি৷ ঐখোয়না পার্তনর মখল কয়াগা পুন্না খুৎশম্নদুনা থবক তৌমিন্ননবা হোৎনরি৷ এ.এস.ই.এ.এন.গী অপুনবগী শক্তম অমদি সেন্ত্রেলিতীগীদমক অমসুং ইন্দো-পেসিফিক্তা এ.এস.ই.এ.এন.গী আউতলুক্কীদমক ঐখোয়না ঐখোয়গী অকনবা সপোর্ত অমুক হন্না পীরি অমদি এ.এস.ই.এ.এন. অমসুং মহাক্কী মেম্বর স্তেতশিংগা-ইন্দো-পেসিফিক রিজনগী ময়াই-প্রেক্তিকেল অমসুং ইনক্লুসিব ৱেজশিংদা খুৎশম্ননবা হোৎনবদা ঐখোয়না কৎথোকখিবা অদু ঐখোয়না পল্লি৷ ইন্দো-পেসিফিক্তা কোওপরেসন পীননবগীদমক লৈরিবা সেপ্তেম্বর ২০২১ ই.য়ু. স্ত্রাতিজী অসি ঐখোয়নসু তরাম্না ওক্লি৷
ঐখোয়না অহানবা মীফম অদুদগী হৌদুনা, মালেম অসিগী খ্বাইদগী কল্লিবা চেলেঞ্জ খরা: কোবিদ-১৯ লাইনা-লাইচৎ, ক্লাইমেত ক্রাইসিস, অমদি মরু ওইবা অমসুং নৌনা থোক্লক্লিবা তেক্নোলোজীশিং অসি থেংনবদা ঐখোয়না প্রোগ্রেস ফংবা ঙমখ্রে৷
কোবিদ-১৯ রেস্পোন্স অমদি রিলিফতা ঐখোয়গী পার্তনরশিপ অসিনা ক্বাদকী ওইনদি ইতিহাসিক ওইরবা অনৌবা ফোকস অমা মার্ক তৌই৷ ঐখোয়গী সরকারশিংগী মকোক থোংবা এক্সপর্তশিং যাওরিবা, স্ত্রোঙ্গ তাইশিং শেমগৎতুনা চার্জ তৌরবা অমদি ইন্দো-পেসিফিক হেল্থ সেক্যুরিতী অমদি কোবিদ-১৯ রেস্পোন্সতা সপোর্ত তৌনবা ঐখোয়গী প্লানশিংদা হেন্না নিংথিনা এলাইন তৌরিবা ক্বাদ ভেক্সিন এক্সপর্তশিংগী গ্রুপ অদু ঐখোয়না লোঞ্চ তৌখি৷ অসিগুম্না তৌদুনা, লাইনা-লাইচৎকী এসেসমেন্তশিং ঐখোয়না সেয়র তৌখ্রে অমদি লমদম অদুদা কোবিদ-১৯ হন্থহন্নবগীদমক দিপ্লোমেতিক প্রিন্সিপলশিং রিইনফোর্স তৌখ্রে, অমসুং কোভেক্স ফেসিলিতী য়াওনা মল্তিলেতরেল ইফর্তশিংগা খুৎশম্নদুনা সেফ, ইফেক্তিব ওইবা, ক্বালিতী লৈবা ভেক্সিন পুথোকপা অমদি ইক্বুইতেবল এসেস সপোর্ত তৌনবা ঐখোয়না খুৎশম্নদুনা হোৎনরি৷ কোবেক্সকী খুৎথাংদা শেল থাদদুনা ফংহনখিবা দোজশিং অদুগী মথক্তা, ওস্ত্রেলিয়া, ভারত, জপান, অমদি য়ুনাইতেদ স্তেতসনা মালেম অসিদা সেফ অমসুং ইফেক্তিব ওইবা কোবিদ-১৯ ভেক্সিন দোজ বিলিয়ন ১.২ হেন্না দোনেত তৌনবা ৱাশকখ্রে৷ ঙসি ফাওবদা, ইন্দো-পেসিফিক্তা লৈরিবা লৈবাকশিংদা মখোয়না হোৎনরম্লিবশিং অদুগী শরুক ওইনা সেফ, ইফেক্তিব ওইবা, অমসুং ক্বালিতী লৈবা ভেক্সিন দোজ মিলিয়ন ৭৯রোম ঐখোয়না ফংহনখ্রে৷
বাইওলোজিকেল ই লিমিতেদতা ভেক্সিন পুথোকপগী কেপাসিতী হেনগৎননবা ক্বাদ ভেক্সিন পার্তনরশিপনা শেল থাদখিবা অদু থাগৎলি, চহি অসি লোইশিল্লমদাইদা ভারত্তা অহেনবা প্রদক্সন পুথোক্লগনি৷ ঐখোয়গী মার্চ থাদা লাওথোকখিবা অসিগী মতুং ইন্না অমসুং লেপ্প-লৈতনা গ্লোবেল সপ্লাই গেপ লৈরিবা অসি খঙলদুনা, মসিগী এক্সপান্দেদ মেনুফেকচরিং অসি ইন্দো-পেসিফিক অমদি মালেম অসিগী ওইনা ঐখোয়না শোইদনা এক্সপোর্ত তৌরগনি৷ ইনকম নেম্বা অমসুং ময়াই ওইরপতা লৈরিবা লৈবাকশিংগীদমক সেফ, ইফেক্তিব অমসুং ক্বালিতী লৈবা কোবিদ-১৯ ভেক্সিননি হায়না প্রুব তৌরবা ভেক্সিনশিং লৌশিন্নবা কোভেক্স ফেসিলিতীগুম্বা মরু ওইবা মল্তিলেতরেল ইনিসিয়েতিবশিংগা ঐখোয়না খুৎশম্নরগনি৷ ভেক্সিন পুথোকপগীদমক ওপন অমদি সেক্যোর ওইবা সপ্লাই চেনশিংগী মরু ওইবা অদুসু ঐখোয়না মশক খঙই৷
লমদম অসিদা অমসুং মালেম অসি শিনবা থুংনা লাইনা-লাইচৎ অসিনা থা কয়া অৱা-চৈথেং নংহল্লবসু ঐখোয়না ঙসি ফাওবদা অদুক্কী মতিক মপুং ফানবা হোৎনখ্রে৷ ঐখোয়গী ক্বাদ ইনবেস্তমেন্তশিংগী খুৎথাংশিং য়াওনা ২০২০ ফাওবগী মনুংদা সেফ অমসুং ইফেক্তিব ওইবা কোবিদ-১৯ ভেক্সিন য়ামদ্রবদা বিলিয়ন অমা ফংহন্নবা হোৎনরিবা বাইওলোজিকেল ই লিমিতেদগী প্রদক্সন অসি ক্বাদ লুচিংবশিংনা তরাম্না ওক্লি৷ ঙসিদি, লাইনা-লাইচৎ অসি লোইশিন্নবগীদমক ইন্দো-পেসিফিক অমদি মালেম অসিদা মতেং পাংগদৌরিবা ভেক্সিন সপ্লাই অসিগীদমক ইনিসিয়েল স্তেপ অমা লাওথোক্কদৌরিবা অসিদা ঐখোয়না চাওথোকচবা ফাওজৈ৷ ২০২১গী ওক্তোবর থাদগী হৌদুনা কোবেক্স য়াওনা সেফ অমদি ইফেক্তিব ওইবা কোবিদ-১৯ ভেক্সিনশিং হান্নগুম্না এক্সপোর্ত তৌনবা ভারতনা লাওথোকখিবা অসিদা ক্বাদনসু তরাম্না ওক্লি৷ কোবিদ-১৯ ক্রাইসিস রেস্পোন্স ইমর্জেন্সী সপোর্ত লোনগী বিলিয়ন$ ৩.৩গী খুৎথাংদা জপান্না ভেক্সিনশিং লৈদুনা রিজনেল পার্তনরশিং মতেং পাংলগনি৷ খা-নোংপোক এসিয়া অমদি পেসিফিক্কীদমক ভেক্সিনশিং লৈনবা ওস্ত্রেলিয়ানা মিলিয়ন $২১২ গ্রান্ত ইন এইদ ওইনা পীরগনি৷ অসিগীসু মথক্তা, হায়রিবা লমদমশিংদা ক্বাদকী লাস্ত-মাইল দেলিভরী ইফর্তশিংদা মতেং পাংননবা অমদি লাস্ত-মাইল ভেক্সিন রোলআউতশিং সপোর্ত তৌনবা ওস্ত্রেলিয়ানা মিলিয়ন$ ২১৯ এলোকেত তৌরগনি৷
লাইনা-লাইচৎ অসি লোইশিন্নবা ঐখোয়না হোৎনরিবা অসিগী খোঙজেল য়াংখৎননবা অমদি হেন্না ফবা হেল্থ সেক্যুরিতী লৈহন্নবগীদমক ক্লিনিকেল ত্রাইএলশিং অমদি জিনোমিক সর্ভিলেন্সকী এরিয়াশিংদা ঐখোয়গী সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী(এস. অমসুং তি.) কোওপরেসনদসু ঐখোয়না হেন্না মপাঙ্গল লৈহল্লগনি৷
অথুবা মতমদা শুংশোই শোইদনা থেংনবা দরকার ওইরিবা ক্লাইমেত ক্রাইসিস অসি লাকশিন্নবা ঐখোয়না ফোর্সশিং খুৎশম্নখ্রে৷ পেরিস-এলাইন তেম্পরেচর লিমিতশিং অসি নিংথিনা থম্নবা অমদি প্রি-ইন্দস্ত্রিএল লেবেলশিংগী মথক্তা ১.৫°Cগী লিমিত অসি য়ৌনা থম্নবা ক্বাদ লৈবাকশিংনা হোৎনরগনি৷ লোইশিল্লকপদা, সি.ও.পি.২৬না এন.দি.সি.শিং অপদেৎ তৌনবা নত্রগা পাউ ফাওদোক ফাওজিন তৌনবা ক্বাদ লৈবাকশিংনা হোৎনরি অমদি অসিগুম্না মাংজৌননা তৌখ্রবাশিং অদুবুদি তরাম্না ওক্লি৷ ইন্দো-পেসিফিক লমদমদা লৈরিবা মরু ওইবা স্তেকহোল্দরশিং য়ৌহনবা য়াওনা গ্লোবেল এম্বিসন পুখৎনবা ক্বাদ লৈবাকশিংনা মখোয়গী দিপ্লোমেসীদা মতেং পাংলগনি৷ ২০৫০ ফাওবগী মনুংদা মালেম অসিদা নেত-জিরো ইমিসন ফংনবগী পান্দম থম্লিবা অসিদা থৌদাং লৌদুনা ২০২০গী মতমদা অফবা এক্সনশিং লৌখৎতুনা থিমেতিক এরিয়া অহুম পুম্বদা: ক্লাইমেত এম্বিসন, ক্লিন-ইনর্জী ইন্নোবেসন অমসুং দিপ্লোইমেন্ত, অমদি ক্লাইমেত এদাপ্তেসন, রিসাইলেন্স অমসুং প্রিপিয়র্দনেসতা ঐখোয়গী থবক পাংথোক্লি৷ রেস্পোন্সিবল অমসুং রিসাইলেন্ত ক্লিন-ইনর্জী সপ্লাই চেনশিং শেমগৎনবা ঐখোয়না মতেং পাংলগনি অমদি দিজাস্তর রিসাইলেন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং ক্লাইমেত ইনফোর্মেসন সিস্তেমশিংগী কোলিসন অদু মপাঙ্গল লৈহল্লগনি৷ মীকুপ অসিদা দরকার ওইরিবা ক্লাইমেত এম্বিসন অমদি ইন্নোবেসনগী লেবেল অদু য়েংশিল্লিবা সি.ও.পি.২৬ অমদি জি.২০গী আউতকমশিং মাই পাক্ননবগীদমক ক্বাদ লৈবাকশিংনা খুৎশম্নদুনা হোৎনরগনি৷
তেক্নোলোজী দিজাইন তৌবা, শেমগৎপা, গভর্ন তৌদুনা মরু ওইবা অমসুং নৌনা থোক্লক্লিবা তেক্নোলোজীশিংদা ঐখোয়না কোওপরেসন পীনখ্রে, ঐখোয়গী সেয়র ভেল্যুশিংনা শিজিন্নবগী মওং লেপখি অমদি য়ুনিভর্সেল হ্যুমেন রাইতশিংবু ইকাই খুম্নৈ৷ ইন্দস্ত্রীগা খুৎশম্নদুনা, ঐখোয়না সেক্যোর ওইবা, ওপন অমদি ত্রান্সপরেন্ত ৫জি অমসুং বিয়োন্দ-৫জি নেতৱর্কশিং দিপ্লোই তৌবদা খুমাং চাওশিল্লক্লি অমসুং ওপন-আর.এ.এন.গুম্বা এপ্রোচশিং অমদি থাজবা য়াবা ভেন্দরশিং য়োকখৎপদা অমসুং ইন্নোবেত তৌবদা পার্তনর কয়া অমগা থবক তৌমিন্নরি৷ ৫জি দাইবর্সিফিকেসনগীদমক অফবা এনবাইরোনমেন্ত অমা থম্বদা সরকারশিংগী থৌদাং অদু খঙহল্লদুনা, ওপন, স্তেন্দর্দ-বেজ তেক্নোলোজীগী স্কেলেবিলিতী অমদি সাইবর সেক্যুরিতী অদু ২০২২দা উৎনবা অমদি পব্লিক-প্রাইভেৎ কোওপরেসন পীনবদা লাইহন্নবা ঐখোয়না পুন্না হোৎনরগনি৷ তেক্নিকেল স্তেন্দর্দশিংগী চাওখৎ-থৌরাংগা মরী লৈননা, ওপন, ইনক্লুসিব, প্রাইভেৎ-সেক্তর-লেদ, মল্তি-স্তেকহোল্দর, অমদি কন্সেন্সস-বেজ এপ্রোচ অমা য়োকখৎনবা ঐখোয়না সেক্তর-স্পিসিফিক কন্তেক্ত গ্রুপশিং লিংখৎলগনি৷ ইন্তরনেস্নেল তেলিকম্ম্যুনিকেসন য়ুনিয়নগুম্বা মল্তিলেতরেল স্তেন্দর্দাইজেসন ওর্গনাইদেসনশিংদা ঐখোয়নসু মতেং পাংলগনি অমদি খুৎশম্নদুনা চৎলগনি৷ বাইওতেক্নোলোজীদগী হৌদুনা মরু ওইবা অমদি তুংগীদমক নৌনা থোক্লক্লিবা তেক্নোলোজীশিংদা লৈরিবা ত্রেন্দশিং অসি ঐখোয়না য়েংশিল্লি অমসুং কোওপরেসন পীননবগীদমক মরী লৈনবা খুদোংচাবশিং ঐখোয়না খন্দোক্লি৷ তেক্নোলোজী দিজাইন, দিবেলপমেন্ত, গভর্নেন্স, অমসুং শিজিন্নবগী মতাংদা ঙসি ক্বাদ প্রিন্সিপলশিং ঐখোয়না লোঞ্চ তৌরি, মসিনা লমদম অসি লমজিংবা খক্তা নত্তনা মালেম অসি হেন্না থৌদাং লৌজবা ঙম্বা, ওপন, হাই-স্তেন্দর্দ ইন্নোবেসনদা লমজিংলগনি হায়না ঐখোয়না অশা তৌরি৷
মখা চত্থরকপদা, হায়রিবা মরু ওইরিবা এরিয়াশিং অসিদা ঐখোয়না হেন্না কুপথনা কোওপরেসন পীবা খক্তা নত্তনা, ঐখোয়না মদুবু অনৌবা মখলশিংদা চাওথোকহল্লগনি৷ ঐখোয়গী রিজনেল ইনফ্রাস্ত্রকচর খুদিংমক তোখায়না নত্রগা পুন্না শেমগৎতুনা, ঐখোয়না অনৌবা ক্বাদ ইনফ্রাস্ত্রকচর পার্তনরশিপ অমা লোঞ্চ তৌরি৷ ক্বাদ অমা ওইনা, ঐখোয়না হোৎনরিবা অসিদা মতেং পাংননবা, লমদম অদুগী ইনফ্রাস্ত্রকচরগী তঙাই ফদবশিং অদু খঙদোক্নবা, অমদি লমদম অদুগী তঙাই ফদবশিং অমসুং খুদোংচাবশিং অদুদা কোওর্দিনেত তৌননবা ঐখোয়না চাং নাইনা উনরগনি৷ ঐখোয়না তেক্নিকেলগী মতেং ফংহন্নবা, ইভেল্যুতেদ তুলশিংগা লোইননা রিজনেল পার্তনরশিং শক্তি পীনবা ঐখোয়না মতেং পাংলগনি অমদি সস্তেনেবল ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবেলপমেন্ত য়োকখৎলগনি৷ জি৭গী ইনফ্রাস্ত্রকচর ইফর্তশিং অসি ঐখোয়না সপোর্ত তৌই অমদি ই.য়ু. য়াওনা ৱাখল মান্নবা পার্তনরশিংগা মতেং পাংননবা ঐখোয়না চংশিল্লি৷ জি.২০ ক্বালিতী ইনফ্রাস্ত্রকচর ইনবেস্তমেন্ত প্রিন্সিপলশিং ঐখোয়না রিকনফর্ম তৌই অমদি ইন্দো-পেসিফিক লমদমদা স্তেন্দর্দ ৱাংবা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎনবা ঐখোয়না ঐখোয়গী ইফর্তশিং রিইনর্জাইজ তৌরগনি৷ ব্লু দোত নেতৱর্ক্কা ঐখোয়গা মখাতনা এনগেজমেন্ত তৌনিংবগী অপাম্বা অদু ঐখোয়না অমুক্কা হন্না ফোংদোক্লি৷
ঙসিদি, ঐখোয়না সাইবর স্পেসতা অনৌবা কোওপরেসন পীবা হৌরি অমসুং সাইবর থ্রেতশিং অসি অমতা ওইনা খুৎশম্নদুনা থেংননবা, রিসাইলেন্স প্রমোত তৌনবা, অমসুং ঐখোয়গী মরু ওইবা ইনফ্রাস্ত্রকচর সেক্যোর ওইহন্নবা ৱাশক লৌরি৷ স্পেসতা, অনৌবা কোলাবোরেসনগী খুদোংচাবশিং ঐখোয়না খন্দোক্লগনি অমদি ক্লাইমেত চেঞ্জ য়েংশিনবা, দিজাস্তর রেস্পোন্স অমসুং সমুদ্র অমদি মেরিন রিসোর্সশিং নিংথিনা শিজিন্নবগুম্বা শান্তিগী হিরমশিংগীদমক ঐখোয়না সেতলাইত দাতা সেয়র তৌরগনি৷ আউতর স্পেস অসি নিংথিনা শিজিন্ননবগীদমক রুলশিং, নোর্মশিং, গাইদলাইনশিং অমদি প্রিন্সিপলশিং ঐখোয়না তানরগনি৷
ঐখোয়না ক্বাদ ফেল্লোশিপ হৌদোক্কদৌরিবনা মহৈ-মশিং অমদি মী অমগা অমগা মতেং পাংনবগী অনৌবা লৈমাই অমা হৌদোকপদা ঐখোয় চাওথোকচবা ফাওই৷ শুমিত ফ্যুচরশিংনা য়েংশিনখিবা, ফিলানথ্রোপিক ইনিসিয়েতিব অমা ওইবা, অমদি এসেঞ্চর, ব্লেকস্তোন, বোইং, গুগল, মাস্তরকার্দ, অমসুং ৱেস্তর্ন দিজিতেলদগী পুকচেল চাওনা সপোর্ত ফংখিবা অসিনা মসিগী পাইলোত ফেল্লোশিপ প্রোগ্রাম অসিনা ঐখোয়গী লৈবাক মরিদা লৈরিবা সাইন্স, তেক্নোলোজী, ইঞ্জিনিয়রিং অমদি অঙ্কগী গ্রেজুয়েত মহৈরোইশিংদা গ্রেজুয়েত ফেল্লোশিপ ১০০ ফংহল্লগনি৷ ক্বাদ ফেল্লোশিপ অসিগী মতেংদগী, ঐখোয়গী স্তেম তেলেন্তগী মথংদা লাক্কদৌরিবা জেনেরেসন অসিনা ঐখোয়গী সেয়র ফ্যুতরগী মমাই লেপকদৌরিবা ইন্নোবেসনশিং অসিদা ৱাখল মান্নবা পার্তনরশিং অমদি ক্বাদ অসি লমজিংনবা শেম-শাদুনা লৈরগনি৷
খা-এসিয়াদা, ঐখোয়না আফগানিস্তানরোমদা ঐখোয়গী দিপ্লোমেতিক, ইকোনোমিক অমদি হ্যুমেন-রাইতস পোলিসীশিং অসিদা চেৎনা মতেং পাংনরগনি অমদি য়ু.এন.এস.সি.আর. ২৫৯৩গা মরী লৈননা লাক্কদৌরিবা থাশিংদা ঐখোয়গী কাউন্তর-তেরোরিজম অমসুং হ্যুমেনিতরিয়ন কোওপরেসন হেন্না নিংথিংনা তৌরগনি৷ আফগান তেরিতোরী অসি লৈবাক অমা হেক্তদা এতেক্ত তৌবা নত্রগা অকিবা ফাওহনবদা নত্রগা তেরোরিস্তশিংদা লৈফম চাফম পীবদা নত্রগা ত্রেন তৌবদা, নত্রগা তেরোরিস্তকী থৌওংশিং প্লান তৌবদা নত্রগা শেল থাদবদা শিজিন্নরোইদবনি হায়না ঐখোয়না অমুক্কা হন্না হায়রি, অমদি আফগানিস্তানদা তেরোরিজম থেংনবা য়াম্না মরু ওই হায়না হ়ঞ্জিন হঞ্জিন ফোংদোক্লি৷ তেরোরিস্ত প্রোসিস শিজিন্নবা অসি লাল্লি হায়না ঐখোয়না ময়ামদা লাওথোক্লি অমদি ক্রোস-বোর্দর এতেক্তশিং য়াওনা অকি-তুজুংনিংঙাই ওইরবা এতেক্তশিং লোঞ্চ তৌবদা নত্রগা প্লান তৌবদা শিজিন্নবা য়াবা তোরোরিস্ত গ্রুপশিংদা লোজিস্তিকেল, ফাইনান্সিয়েল নত্রগা মিলিতরী সপোর্ত অমতা পীরোইদবনি হায়না ফোংদোকখি৷ আফগান মচাশিংদা সপোর্ত তৌদুনা ঐখোয়না অমতা ওইনা লেপ্লি অমদি আফগানিস্তানবু থাদোক্তুনা চৎপা পাম্বা মীওই অমতগী লম্বীদা অথিংবা পীদনা নিংথিংনা সেফ ওইনা চৎহন্নবা অমদি নুপী, অঙাংশিং অমসুং মাইনোরিতীশিং য়াওনা আফগান পুম্নমক্কী হ্যুমেন রাইতশিং অসি ইকাই খুম্ননবা তালিবানদা হায়জরি৷
ঐখোয়গী সেয়র ফ্যুচরশিং অসি ইন্দো-পেসিফিক্তা ইরগনি হায়বসি ঐখোয়নসু খঙই, অমদি ক্বাদ অসি রিজনেল পিচ, স্তেবিলিতী, সেক্যুরিতী অমদি চাওখৎহন্নবগীদমক ফোর্স অমা ওইনা শিজিন্ননবা ঐখোয়না হোৎনরিবশিং অসিগী শরুক অনি হেন্না ঐখোয়না হোৎনরগনি৷ ঐখোয়না মরু ওইনা য়ু.এন. কনবেন্সন ওন দি লো ওফ দি সি(য়ু.এন.সি.এল.ও.এস.)উরিবা অসিগুম্না ইন্তরনেস্নেল লো ইন্দুনা চেম্পিয়ন ওইনবা অমদি নোংপোক অমসুং খা থংবা চাইনাগী সমুদ্র য়াওনা মেরিতাইম রুল্স-বেজ ওর্দরদা থেংনরিবা চেলেঞ্জশিং অসি লান্থেংননবা মখাতানা হোৎনরগনি৷ অপিকপা ইথৎকী রাজ্যশিং মরু ওইনা পেসিফিক্তা লৈরিবশিংদা মখোয়গী ইকোনোমিক অমদি এনবাইরোনমেন্তেল রিসাইলেন্স লৈহন্নবা ঐখোয়না মতেং পাংগনি হায়না ময়ামদা ফোংদোক্লি৷ কোবিদ-১৯না হকশেল অমসুং শেল-থুমদা পীরিবা চৈথেং অসি থেংননবা অমদি ক্বালিতী সস্তেনেবল ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎনবা অমসুং পেসিফিক্কী লমদমদা কা-হেন্না শাথিরবা চেলেঞ্জশিং থেংনহল্লিবা ক্লাইমেত চেঞ্জকী ইম্পেক্তশিং অসি হন্থনবা অমদি চুশিন্ননবা পার্তনর অমা ওইনা চৎমিন্নদুনা ঐখোয়না মখাতানা মতেং পাংলগনি৷
য়ুনাইতেদ নেসন্স সেক্যুরিতী কাউন্সিল রিজোলুসনশিং অসিগা মরী লৈননা নোর্থ কোরিয়া মপুং ফানা দিন্যুক্লিরাইজেসন তৌননবা ঐখোয়না হোৎনরি হায়না অমুক্কা হন্না ফোংদোক্লি অমদি জপান মচাশিং ফাখিবগী ইসু অসিগী ৱারোইশিন অথুবা মতম পুরকপগী তঙাই ফদবা লৈ৷ নোর্থ কোরিয়ানা য়ু.এন. ওব্লিগেসনশিং অসি ঙাক্না চৎনবা ঐখোয়না তকশিল্লি৷ ঐখোয়না সবস্তেন্তিব ওইবা মওংদা ৱারি শাননবা নোর্থ কোরিয়াদসু হায়জরি৷ ইন্দো-পেসিফিক অমদি ৱাংমদা দেমোক্রেতিক রিসাইলেন্স শেমগৎনবা ঐখোয়না হোৎনরি৷ ফোরেন্নরশিং য়াওনা পোলিতিকেল দিতেনী পুম্নমক থাদোক্তুনা ম্যানমারগী ইরাং অসি লোইশিন্নবা, কন্সত্রক্তিব ওইবা মওংদা ৱারি শাননবা অমদি অথুবা মতমদা দেমোক্রেসী হঞ্জিনহন্নবা ঐখোয়না লেপ্প-লৈতনা হায়জরি৷ এ.এস.ই.এ.এন. ফাইব পোইন্ত কন্সেন্সস অসি অথুবা মতমদা চৎননবসু ঐখোয়না মখাতানা হায়জরি৷ য়ুনাইতেদ নেসন্স য়াওনা মল্তিলেতরেল ইন্সতিত্যুসনশিংদা ঐখোয়না হেন্না মতেং পাংলগনি৷ তোখায় তোখায়না নত্রগা পুনশিন্দুনা, লমদম অসি অদুমক লেংদনা ইনক্লুসিব, ওপন ওইনবা অমদি য়ুনিভর্সেল রুলশিং অমসুং নোর্মশিং ঙাক্না চৎহন্দুনা ঐখোয়গী মতমদা থেংনরিবা চেলেঞ্জশিং অসিদা ঐখোয়না রেস্পোন্স পীরগনি৷
মতেং পাংনবগী হৈনবীশিং অসি ঐখোয়না মখাতানা লৈহল্লগনি; ঐখোয়গী লুচিংবশিং অমদি ফোরেন্দ মন্ত্রীশিং অসি চহিগী ওইনা উনরগনি অমসুং ঐখোয়গী সেনিয়র ওফিসিয়েলশিংনা চাং নাইনা উনরগনি৷ অকনবা লমদম অমা শেমগৎপদা তঙাই ফদ্রিবা কোওপরেসন অসি ফংহন্নবা ঐখোয়গী ৱর্কিং গ্রাপশিংনা লেপ্তনা হোৎনরি৷
ঐখোয় পুম্নমকপু চাংয়েং তৌরিবা মতম অমদা, ইন্দো-পেসিফিকপু ফ্রী অমসুং ওপন ওইহন্নবা ঐখোয়না হোৎনরিবা অসি হোংহনবা ঙম্লোই, অমদি পার্তনরশিপ অসিগীদমক ঐখোয়না মংলিবা মংলান অসি এম্বিসিয়র্স ওইনা অমসুং য়াম্না মরু ওইনা অদুমক লৈহৌরগনি৷ ঐখোয়না লেংদনা মতেং পাংনদুনা, মসিগী মীকুপ অসি ফংনবগীদমক ঐখোয় পুন্না থবক তৌমিন্নরি৷