Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at 'Aatmanirbhar Narishakti se Samvad' programme
12 AUG 2021 5:12PM by PIB Delhi
Namaskar,
This event is very important when the country is celebrating the Amrit Mahotsav of its independence. Our self-made woman power is going to infuse a new energy to the AatmaNirbhar Bharat campaign in the next few years. Talking to you has inspired me today too. Present in today's program are my colleagues from the Union Cabinet, respected Chief Minister of Rajasthan, Ministers of State Governments, MPs, MLAs, Chairmen and members of Zilla Parishads (District Councils), crores of sisters and daughters associated with self-help groups from about 3 lakh locations of the country, and all other gentlemen!
Brothers and sisters,
When I was talking to the sisters associated with self-help groups, I could sense their confidence. You must have also noticed their urge to move forward, their spirit to do something, and it is really inspiring for all of us. This gives us a vision of the energetic movement of woman power across the country.
Friends,
The way our sisters served the countrymen through self-help groups during the Corona period is unprecedented. Your contribution in making masks and sanitizers, delivering food to the needy and spreading awareness, is incomparable. I also congratulate our crores of sisters who are taking forward the development of the country while providing a better life to their families simultaneously.
Friends,
A huge financial help has been released today to widen the scope of entrepreneurship among women and their greater participation in the resolve of self-reliant India. An amount of more than 1600 crore rupees has been transferred to lakhs of self-help groups involved in food processing enterprises and women farmers producer unions. May this amount released ahead of Raksha Bandhan bring happiness in the lives of crores of sisters and your businesses flourish! You have my best wishes.
Friends,
Self-help groups and Deen Dayal Antyodaya Yojana are heralding a new revolution in rural India today. The women self-help groups are the torch-bearers of this movement. This movement of women self-help groups has strengthened in the last 6-7 years. About eight crore sisters are associated with about 70 lakh self-help groups across the country. During the last 6-7 years, SHGs have increased more than three times and participation of sisters has also increased by three times. This is important because for many years the financial empowerment of the sisters was not ensured as much as it should have been. When our government was formed, we found that there were crores of sisters who did not even have a bank account as they were kept away from the banking system. Therefore, we began a huge campaign to open Jan Dhan accounts. Today there are more than 42 crore Jan Dhan accounts in the country and about 55 percent of these accounts belong to our mothers and sisters. Thousands of crores of rupees are deposited in these accounts. Instead of putting their savings in the kitchen boxes as was the norm earlier, the money is now being deposited in the bank accounts.
Brothers and sisters,
We opened bank accounts and also made it easy to take loans from banks. On one hand, lakhs of women entrepreneurs were provided easy loans without guarantee under the Mudra scheme; on the other hand, there was a significant increase in loans without guarantee to self-help groups. The amount of help that the government has extended to the sisters under the National Livelihood Mission is many times more than the previous government. Moreover, loans of about Rs. 3.75 lakh crore without guarantee have also been made available to self-help groups.
Friends,
It is also very important to mention the honesty and efficiency of our sisters. In these seven years, self-help groups have also done a remarkable job in repaying their bank loans. As Giriraj ji informed, there was a time when close to 9 percent of the bank loans used to be defaulted. In other words, this amount was never returned. It has now come down to about two-and-a-half percent. Today the nation is acknowledging your entrepreneurship and honesty. Therefore, another important decision has been made. Where earlier these self-help groups used to get loans without guarantee up to Rs 10 lakh, now this limit has been doubled to Rs. 20 lakh. Earlier, when you used to visit the bank to take a loan, the bank would ask you to link your savings account with the loan and also ask you to deposit some money. Now this condition has also been waived off. With many such efforts, you will now be able to move forward in the self-reliance campaign with greater enthusiasm.
Friends,
This is the time to set new goals and move forward with new energy during the 75 years of independence. Now the collective power of sisters also has to be taken forward with new vigor. The government is constantly creating the conditions which can help our sisters connect villages with prosperity. Agriculture and agro-based industry has always been an area where there are endless possibilities for women self-help groups. A special fund has been created for starting storage and cold chain facilities in villages, installing farming machines, setting up plants to prevent wastage of milk, fruits and vegetables and many other such initiatives. Self-help groups can also set up these facilities by taking help from this fund. Moreover, the members can make monetary benefits by setting up these facilities and can also rent them to others at reasonable rates. Our government is also promoting special training to women farmers and creating awareness. So far, about 1.25 crore farmers and animal husbandry sisters have been benefited by this. The new agricultural reforms will not only benefit the country's agriculture and our farmers, but there are also immense possibilities for self-help groups. Now you can collaborate with farmers in the fields and get cereals and pulses delivered at homes. We have seen this happening in many places during the Corona period. Now that you have the provision to mobilize storage facilities, there is no restriction on how much you can store. Now you have the option to sell the produce directly from the farm or by setting up a food processing unit and packaging the product well and then sell. Online is also becoming a big medium nowadays, which you should use more. You can collaborate with online companies and easily send your well-packaged products to cities. Moreover, you can visit the GeM portal and sell the products directly to the government according to its requirements.
Friends,
The government is also promoting toys made in India and is also providing all possible help in this regard. In fact, the sisters of our tribal areas are traditionally associated with it. There is also a lot of potential for self-help groups. Similarly, the campaign is going on to make the country free from single use plastic. We just heard from our sisters from Tamil Nadu. The figure given by Sister Jayanti was very inspiring for everybody. Self-help groups have a dual role in this. Not only do you have to raise awareness against the single use plastic, but work for its alternative. You can make jute or other attractive bags instead of plastic bags. A system is in place for about two-three years so that you can sell your goods directly to the government. As I said earlier, self-help groups can also take full advantage of the Government e-Market Place.
Friends,
Today there are increasing opportunities for the sisters and daughters of the country to move forward in the changing environment. All the sisters are being connected with facilities like house, toilet, electricity, water, gas, etc. The government is also working with full sensitivity on the education, health, nutrition, vaccination and other needs of sisters and daughters. It has not only enhanced the dignity of women, but the confidence of daughters and sisters has also increased. We can see this confidence from the playground, to the science-technology and to the battlefield. These are good signs for self-reliant India. Now you have to link this self-confidence and your efforts of nation building with Amrit Mahotsav also. The Amrit Mahotsav of freedom to commemorate 75 years of independence will continue till August 15, 2023. The collective power of more than eight crore sisters and daughters will take Amrit Mahotsav to new heights. Now that you are making financial progress, can you consider taking up some social work as women groups? It will not involve any monetary transaction, but there will be a spirit of service which has a lot of influence in social life. For example, you can run a campaign and create awareness regarding malnutrition in your area and about the problems faced by sisters and our young daughters in the age group of 12-16 due to malnutrition. Right now the country is running a vaccination campaign against corona. Free vaccines are being given to all. You should vaccinate yourself when your turn comes and inspire other people of your villages to do the same.
You can decide in your villages that you will devote 75 hours in a year on the occasion of 75 years of independence from this 15th August to 15th August next year, for a particular cause. I am not asking for more. The sisters of these self-help groups can run campaigns on cleanliness, water conservation, repair of wells and ponds etc. You can call doctors in a month or two and hold an open meeting to brief the women about the diseases and their health. It will be of great help to all the sisters and there will be awareness. A good lecture can also be organized for the care of children. You should undertake some tours in any month. I think the sister groups who are involved in their work should visit once a year to see if similar work is being carried out somewhere else on a large scale. You should hire a bus and see for yourself and learn. It benefits a lot. You can visit a big dairy plant or go to a cow dung plant or a solar plant nearby. Just now we heard about plastic, you can go there and see how Jayanti ji is working there. You have just seen a bakery and biscuits made in Uttarakhand. You can visit it and learn a lot. It does not cost much, but your confidence will grow. What you will learn will also be very important for the country. What I want to say is that along with what you are doing, take time out for some charity work so that society also realizes that you are doing some welfare work.
It is through your efforts that the nectar of the success of Amrit Mahotsav will spread everywhere and the country will benefit. Imagine the huge outcomes that can result from the collective power of 8 crore women of India and how far it can take the country forward. I would urge these eight crore mothers and sisters to consider teaching any such sister or mother in their groups who does not know how to read or write. You don’t need to do much, but your little effort and time can be a great service. Those sisters can later teach others. There is so much to learn from you when I was listening to you and I also felt that I could also learn a lot from you. In spite of the difficult situations, you are moving ahead with so much self-confidence. Despite the problems in your personal life, you did not give up and did something new. Each and every word of the mothers and sisters of the country is very inspiring for everybody, including myself. I wish good health to all the sisters. May your blessings be there for the forthcoming Raksha Bandhan and inspire us to do more. I now give a pause to my speech while wishing you a very happy Raksha Bandhan in advance.
Many thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না ‘আত্মনির্ভর নারীশক্তি সে সম্বাদ’কী থৌরমদা পীখিবা ৱারোল
12 AUG 2021 5:12PM by PIB Imphal
খুরুমজরি,
ঙসি লৈবাক অসিনা আজাদী কা অমৃত মহোৎসব পালন তৌরিবা মতম অসিদা থৌরম অসি য়াম্না মরু ওই। লাক্কদৌরিবা চহিশিংদা আত্মনির্ভর ভারত্তা ঐখোয়গী আত্মনির্ভর নারীশক্তিনা অনৌবা ইনোৎ অমা পীরগনি। নখোয়গা ৱারী শাবা অসিনা ঙসি ঐঙোন্দা ইথিল পীরি। ঙসিগী থৌরম অসিদা শরুক য়ারিবা ঐহাক্কী কেন্দ্রগী মন্ত্রী-মন্দলগী মরুপশিং, রাজস্থানগী ইকাই খুম্নরবা মুখ্য মন্ত্রীজী, রাজ্য সরকারগী মন্ত্রীশিং, এম.পি.-এম.এল.এ. মরুপশিং, জিলা পরিসদকী চিয়রমেন অমসুং মেম্বরশিং, লৈবাক অসিগী লোকেসন লাখ ৩গী ময়ারোমগী মরী লৈনবা সেলফ হেল্প গ্রুপগী ইচে-ইচল করোর কয়া অমসুং ইকাই খুম্নরবশিং!
ইচিল-ইনাওশিং,
ঐহাক্না হৌজিক সেল্ফ-হেল্প গ্রুপশিংগা মরী লৈনবা ইচে-ইচলশিংগা ৱারী শাবা মতমদা মখোয়দা ফাওরিবা থাজবা অদু ঐহাক্না ফাওবা ঙম্মি, মখোয়দা মাংদা চংশিন্নবা অপাম্বা করম্না পোকই, করিগুম্বা অমা তৌনবা ইথিল করম্না তৌই, হায়বা নখোয়নসু শোইদনা উবীমগনি, মসি ঐখোয় পুম্নমক্কী ওইনা য়াম্না ইনোৎ হাপ্নীংঙাই ওই। মসিনা লৈবাক অসিদা লৈরিবা নুপীগী শক্তিগী মপাঙ্গল লৈবা ইহৌ অমগী মঙলান ঐখোয়দা পীরি।।
মরুপশিং,
কোরোনাগী মতমদা ঐখোয়গী ইচে ইচলশিংনা সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংগী খুত্থাংদা লৈবাক মীয়ামগীদমক লৌরিবা থৌদাং থাগৎনিংঙাইনি। মাস্ক অমসুং সেনিতাইজর শাবদা ওইরবসু, মথৌ তাবা মীওইশিংদা চাননবা পোৎলমশিং য়ৌহনবদা ওইরবসু, মীয়ামদা ৱাখল তাহনবগী থবক ওইরবসু হীরম খুদিংদা অদোমগী লূপশিংগী থৌদাং শিংথানীংঙাই ওইরি। মশাগী ইমুং-মনুংদা হেন্না ফবা পুন্সি মহিং অমা ফংহনবা ঙম্বগা লোইননা লৈবাক অসিবু খুমাং চাউশিনহল্লিবা ঐখোয়গী ইচে-ইচল করোর কয়াবু ঐহাক্না থাগৎচরি।
মরুপশিং,
নুপীশিংগী মরক্তা ওন্তপ্রিনোরশিপকী লম হেনগৎহন্নবা, আত্মনির্ভর ভারতকী ৱারেপ অসিদা চাউনা শরুক য়ান্নবা, ঙসি অচৌবা শেলগী তেংবাং অমা কাইথরগনি। ফুদ প্রোসেসিং ইন্তর্প্রাইস, নুপীশিংগী ফার্মর্স প্রদ্যুসর য়ুনিয়নশিং নত্ত্রগা সেল্ফ-হেল্প গ্রুপশিং ওইরবসু অসিগুম্বা ইচে-ইচলশিংগী লূপশিংদা লুপা করোর ১৬০০ হেন্না পীথখ্রে। রক্ষ বন্ধনগী মাংওইননা কাইথখিবা শেনফম অসিনা ইচে-ইচল করোর কয়াগী পুন্সিদা হরাও-তয়াম্বা পুরক্লগনি, অদোমগী থবক খুমাং চাউশিন্নবা ঐহাক্না য়াইফ-মঙ্গোল পীজরি।
মরুপশিং,
ঙসি সেল্ফ হেল্ফ গ্রুপ অমসুং দীন দয়াল অনত্যোদয় য়োজনানা ভারতকী খুঙ্গংশিংদা অনৌবা অওনবা অমা পুরকপা ঙমখ্রে। অমসুং অওনবা অসি পুরকপদা নুপীশিংগী সেল্ফ-হেল্প গ্রুপশিংনা শরুক তমখি অমসুং মখোয়না মখা চত্থহল্লি। মসিগী নুপীশিংগী সেল্ফ-হেল্ফ গ্রুপশিংগী ইহৌ অসি হৌখিবা চহি ৬-৭ অসিদা কনশিনখি। ঙসি লৈবাক অসিদা সেল্ফ হেল্ফ গ্রুপ ৭০ লৈদুনা হৌখিবা চহি ৬-৭কী মতমদা লৈরম্বা অদুদগী শরুক অহুম হেন্না লৈরে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷ মসি মরু ওইরিবগী মরমদি চহি কয়া অসিদা ইচেল-ইচলশিংগীদমক শেলগী তেংবাং পীগদবা অদু তৌদনা লাকখি। ঐখোয়না সরকার পাইবা মতমদা ঐখোয়না লৈবাক অসিদা বেঙ্ক একাউন্ত লৈতবা ইচে-ইচল করোর কয়া লৈ হায়বা উবা ফংখি অমসুং মখোয় অসি বেঙ্কিং সিস্তেমদগী লাপ্না লৈরমখি। মরম অসিনা ঐখোয়না জন উন একাউন্তশিং হাংনবা অচৌবা কেম্পেন অমা অহানবদা হৌদোকখি। ঙসো লৈবাক অসিদা জন উন একাউন্ত করোর ৪২ হেন্না লৈরে। মসিগী চাদা ৫৫দি ইমাশিং অমসুং ইচে-ইচলশিংগী ওইরি। একাউন্তশিং অসিদা লুপা করোর কয়া দিপোজিৎ তৌখ্রে। হৌজিক্তি চাকশঙগী কৌতাশিংদা হাপত্রে, অসুম্না শিল্লমদ্রবদি খুঙ্গংশিংদা করম্বা ফীভমদা লৈরমগনি হায়বা ঙমদে, চাকশঙদা লৈবা কৌতাশিংদা মখোয়গী লেমহৌবা শেল খরা অদু হাপতুনা থম্লমগনি। হৌজিক্তি চাকশঙগী কৌতাগী মহুৎ বেঙ্ক একাউন্তদা ওইনা শেল অসি দিপোজিৎ তৌরে।
ইচিল-ইনাওশিং,
ঐখোয়না বেঙ্ক একাউন্তশিংসু হাংহনখ্রে অমসুং বেঙ্কশিংদগী লায়না লোনশিং লৌবা য়াহল্লি। নাকল অমরোমদা মুদ্রা য়োজনাগী মখাদা গরেন্তী য়াওদনা নুপী ওন্তপ্রিনোর লাখ কয়াদা লায়না লোনশিং পীরি, নাকল অমরোমদনা সেল্ফ-হেল্প গ্রুপশিংদা গরেন্তী য়াওদনা লোনশিং পীবা শীংথনীংঙাই ওইনা হেনগৎখ্রে। নেস্নেল লাইবলিহুদ মিসনগী মখাদা সরকারনা ইচে-ইচলশিংগীদমক্তা তেংবাং ওইনা পীখিবা শেনফম অসি হান্নগী সরকারনা পীরম্বা অদুদগী শরুক কয়া হেন্না হেনখি। মসিতা নত্তনা সেল্ফ-হেল্প গ্রুপশিংদা গরেন্তী য়াওদনা লুপা করোর লাখ ৪রোমগী লোনশিংসু পীথখ্রে।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী ইচে-ইচলশিং অসি কয়াম য়াম্না পুকচেল শেংই অমসুং মথৌ মশক খঙবগে হায়বা অসি খন্নবা য়াম্না মরু ওই। চহি ৭ অসিদা সেল্ফ-হেল্প গ্রুপশিংনা বেঙ্কশিংদা শেল শিংগৎপগী থবক নীংথিনা তৌরি। মতম অমদা বেঙ্কনা লোন পীবা লেপলমখি হৌজিক গীরিরাজজীনা চাদা ৯ ফাওবদি অৱাফমদা তাখি হায়না তাকপীরি। হায়বদি, শেনফম অসি শিংগৎপা ঙমদে হায়বনি। হৌজিক্তি মসি চাদা অনি মখাইদা হন্থবা ঙম্লে। ঙসি লৈবাক অসিনা নখোয়গী ওন্তপ্রিনোর্শিপ, নখোয়গী পুকচেল শেংবা অসি থাগৎনরক্লি। অদুনা হৌজিক মরু ওইবা ৱারেপ অমসু লৌখ্রে। মমাংদা সেল্ফ-হেল্প গ্রুপশিং অসিনা গরেন্তী য়াওদনা লুপা লাখ ১০ ফাওবগী লোন লৌবা য়ারম্মি অদুবু হৌজিক্তি মসি শরুক অনি হেনগৎহনখ্রে হায়বদি লাখ ২০ ওইরে। মমাংদা নখোয়না বেঙ্কতা লোন অমা লৌনবা চৎপা মতমদা বেঙ্ক অদুনা অদোমগী সেভিংস একাউন্তগা লোনগা লিঙ্ক তৌনবা হায় অমসুং শেল খরা দিপোজিৎ তৌনবা হায়। হৌজিক্তি ফীভম অসিদসু লৌথোকখ্রে। অসিগুম্বা খোঙথাং কয়াগা লোইননা আত্মনির্ভরগী কেম্পেন অসিদা হেন্না থৱাই য়াওনা মাংদা চংশিনবা ঙম্লগনি।
মরুপশিং,
নীংতম্বগী ৭৫ শুবা চহিগী মতমসি অনৌবা ফিরেপ লেপ্নবা অমদি অনৌবা থৌনাগা লোইননা মাংদা চঙশিন্নবা মতম্নি। ইচল ইচেশিংগী অপুনবগী পাঙ্গলসু হৌজিক্তি অনৌবা থৌনাগা লোয়ননা মাঙদা চঙশিনগদবনি। লৈঙাক্না লেপ্পা নাইদনা ইচল ইচে পুম্নমকপু খুঙ্গঙগী নুংঙাই য়াইফবা অমদি মায় পাকপগা পুনশিন্নবা য়াবা ফীভম অমা পুরক্নবা হোৎনরি। লৌউ-শিংউ অমসুং এগ্রো-বেজ ইন্দস্ত্রী অসি নুপী সেল্ফ-হেল্প গ্রুপশিংনা তৌবা ঙম্বা কয়াই লৈবা হীরম অমা ওইদুনা লাকখি। খুঙ্গংশিংদা স্তোরেজ অমসুং কোল্দ চেন ফেসিলিতীশিং লিংখৎনবা, লৌউ-শিংউগী মেছিনশিং ইন্সতোল তৌনবা, শঙ্গোম, উহৈশিং অমসুং মনা-মশিং মাংহনদনবা প্লান্ত অমা লিংখৎপা হায়রিবশিং অসিগীদমক অখন্নবা ফন্দ অমা থমখ্রে। সেল্ফ-হেল্প গ্রুপশিংনা ফন্দ অসি লৌনবা ফেসিলিতীশিং অসি শেমগৎপা য়াগনি। মসিতা নত্তনা চৎনবা য়াবা মমলশিং লেপথোক্তুনা অমসুং মদু অতৈদা শান্দোকপা ওইরসু নখোয়না শেমগৎকদবা ফেসিলিতীশিং অসি অসিগী কান্নবা অদু মেম্বর পুম্নমক্না লৌবা য়াগনি। ওন্তপ্রিনোর ওইইবা ইচে-ইচলশিং ঐখোয়গী সরকারনা নুপী লৌমীশিংগীদমক লেও্তনা অখন্নবা ত্রেনিং অমসুং এৱের্নেস পীবদা থৌগৎলি। হৌজিক ফাওবদা লৌমী অমসুং অনিমেল হস্বেন্দরী ওইরিবা ইচে-ইচল করোর ১.২৫দা মসিনা কান্নবা ফংহনখ্রে। অনৌবা লৌউ-শিংউ রিফোর্মশিংনা লৈবাক অসিগী লৌউ-শিংউদা ঐখোয়গী লৌমীশিংদা কান্নবা পীবতা নত্তনা মসিনা সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংদা চাউনা লম্বীশিং পীরি। হৌজিক নখোয়না লৌমীশিংদগী হকথেংননা লৌবুক্তগী লৌদুনা সিরিএলশিং অমসুং হৱাইশিং হকথেংননা হোম দেলিবরী তৌবা য়ারে। কোরোনাগী মতম অসিদা মসি মফম কয়াদা ঐখোয়না উবা ফংখি। হৌজিক নখোয়না স্তোরেজ মোবিলাইজ তৌনবগী প্রোভিজন লৈরে, নখোয়না কয়াম স্তোর তৌবগে হায়বগী মতাংদা অথিংবা অমত্তা লৈত্রে। নখোয়না লৌবুক্তগী হকথেংননা য়োনগরে নত্ত্রগা ফুদ প্রোসেসিং য়ুনিৎশিং হাংগেরা, মসি পেকিং তৌবা ওইগেরা নখোয়দা লম্বী খুদিংমক ফংলগনি। ওনলাইন অসি হৌজিক মতম অসিদা খ্বাইদগী অচৌবা মীদিয়ম অমসু ওইরক্লি। ওনলাইন কম্পনীশিংগা চুংশিন্নদুনা নখোয়না নীংথিনা পেকেজিং তৌদুনা শহরশিংদা নখোয়গী প্রদক্তশিং লায়না শিপ তৌবা য়ারগনি। মসিতা নত্তনা ভারত সরকারগী ওইনসু জে.ই.এম. পোর্তেল অমা লৈরে, পোর্তেল অসিদা চংবদা মসিদা সরকারনা লৈবা পাম্লিবা পোৎ অদু অদোমদা লৈরবদি মদু অদোম্না হকথেংননা সরকারদা য়োনবা য়াগনি।
মরুপশিং,
সরকারনা ভারত্তা শাজবা শান্নপোৎশিং য়াম্না থৌগৎলি, মসিগীদমক অঙম্বা মতেং পীরি। মরু ওইনা ত্রাইবেলগী মফমশিংদা লৈরিবা ইচে-ইচলশিং অসি মসিগা নাৎকী ওইবা মরী লৈনৈ। মসিদা সেল্ফ-হেল্প গ্রুপশিংগীদমক্তা পোতেন্সিএল য়াম্না লৈ। মসিগা মান্ননা ঙসি লৈবাক অসিদা সিঙ্গল য়ুজ প্লাস্তিক থিংনবা কেম্পেনসু চত্থরি। অমসুং হৌজিক্তা মসিগী মতাংদা তামিল নাদুগী ইচল অমদগী তাখ্রে। ইচল জয়েন্তিনা হায়খিবগী মওং অদুনা মীপুম খুদিংমক্তা ইথিল পীনীংঙাই ওইখি। সেল্ফ-হেল্প গ্রুপশিংনা মসিদা থৌদাং মখল অনি য়াবা য়াই। নখোয়না সিঙ্গল য়ুজ প্লাস্তিক্কী মরমদা এৱের্নেস পীবা য়াই লোইননা মসিগী অতোপ্পা পাম্বৈসু পুথোক্নবা হোৎনবা য়াই। প্লাস্তিক খাউশিং লৈবগী মহুৎ লিমোনগী নত্ত্রা অতৈ ফজবা খাউ কয়া শাবা য়াই। মদুগী ওইনদি নখোয়না পোৎ অদু সরকারদা হেকথেংননা য়োনবা য়াগনি, চহি অনি-অহুম অসিদা সিস্তেম অমা শীজিন্নরি। মমাংদসু হায়খ্রে মসি জে.ই.এম.নি হায়বদি গভর্নমেন্ত ই-মার্কেৎ প্লেস। সেল্ফ-এল্প গ্রুপশিংনা মসিগী কান্নবা মপুং ফানা লৌহৌগদবনি।
মরুপশিং,
ঙসি অওনবা লাক্লিবা ভারত অসিদা লৈবাক অসিগী ইচে-ইচলশিং অমসুং ইচানুপীশিংগী মাংদা চংশিন্নবা খুদোংচাবশিং হেনগৎলক্লি। য়ুম, খোঙহাম-খুৎহাম্ফম, ঈশিং, গেস অসিনচিংবা খুদোংচাবশিংগা ইচল ইচেশিংগা মরী শমজিন্নরি। ইচে-ইচল অমদি ইচানুপীশিংদা মহৈ মশিং, হকশেল, মচি ওইবা চীঞ্জাক, তিকা থাবা অমদি অতৌ মথৌ তাবশিং ফংহন্নবা লৈঙাক্না ইচঙ থৌনা হোৎনরি। মসিনা মরম ওইরগা নুপীশিংগী ইকাই খুম্নবা হেনগৎপদা নত্তনা ইচানুপীশিং অমসুং ইচে-ইচলশিংদা থাজবা হেনগৎলক্লি। ঐখোয়না ধাজবা অসি শান্নবুংদগী হৌরগা, সাইন্স-তেক্নোলোজী অমসুং লানবুংদা উবা ফংলি। মসি আত্মনির্ভর ভারতকী অফবা খুদমশিংনি। হৌজিক নখোয়না ইশাদা থাজবা অসি, লৈবাক শেমগৎনবা খোঙথাংশিং অসি অমৃত মহোৎসবকাসু মরী লৈনহনবা তাই। নীংখা তমখিবগী চহি ৭৫শুবগী পালন তৌনবা চত্থরিবা আজাদী কা অমৃত মহোৎসব অসই ওগস্ত ১৫, ২০২৩ ফাওবা চত্থগনি। ইচে-ইচল অমসুং ইচানুপী করোর ৮ হেনবগী অপুনবা শক্তিনা অমৃত মহোৎসব অসি অনৌবা পানখঙ অমদা পুরগনি। নখোয় পুম্নমক্না নখোয়গী শেল-থুমগী ফীভম খুমাং চাউশিন্নবা হোৎনবা তাই। মসিদা ইচে-ইচল কয়াগী লপ য়াম্না লৈ, মখোয়না খুন্নাইগী ওইবা থবক খরা পাইখৎপা ঙমগদ্রা? মসিদা শেলগী নতনা শেবাগী ৱাখল্লোন খক্তা চেনবা মরমদি মসিনা খুন্নাইগী পুন্সিরোলদা ইথিল পীগদৌরিবনি। নহাককুম্বা অদোমগী লমদম অদুগী অতৈ নুপীশিংনা, ইচে-ইচলশিংনা মচি ওইবা চিঞ্জাক চাবা ফংদব্রা, চহি ১২, ১৫, ১৬কী ইচানুপীশিংনা মচি ওইবা চিঞ্জাক চাবা ফংদ্রবদি মদুনা করি সমস্যা থোকহল্লকপা য়াউ, মচি ওইবা চিঞ্জাক্কী মতাংদা করম্না ভাব তাহনগনি, অদোম্না মসি অদোমগী তীমগী খুত্থাংদা তৌবা ঙমগদ্রা। কেম্পেন চত্থবা য়াই। হৌজিক লৈবাক অসিনা কোরোনা ভেক্সিন কাপ্নবা কেম্পেন অমা চত্থরি। মীপুম খুদিংমক্তা লেম্না ভেক্সিন ফংহল্লি। নখোয়গী মতম য়ৌরকপদা নখোয়সু ভেক্সিন কাপথোকপীয়ু অমসুং নখোয়গী খুঙ্গংগী অতৈ মীওইশিংদসু মসি কাপথোক্নবা ইথিল পীবীয়ু।
অদোম্না নখোয়গী খুঙ্গংদা নিংতমখিবগী চহি ৭৫ শুরবনি ঐখোয়গী চহি অমদা য়ামদ্রবদা পুং ৭৫গী ৱারেপ অমা লৌবা য়ারে, ঐহাক্না য়াম্না হায়বা নত্তে, হন্দক্কী ওগস্ত ১৫দগী মথংগী ওগস্ত ১৫ ফাওবদা চহি অমগী পুং ৭৫, মন্দলগী ইচে-ইচলশিং ওইরবা সখি ঐখোয় পুম্নমক্না অমা নত্রগা অমনা খুঙ্গং অসিদা লু-নানবগী থবকশিং পাইখৎলসি। খরনা ঈশিং য়োকশিনবগী থবক, গুহা অমসুং পুখ্রিশিং শেমজিনবগী থবক পাইখৎপা য়াগনি অদুগা খরনা মসি য়োকখৎনবা কেম্পেন পাংথোকপা য়াগনি। মরম অদুনা মসি শেল অমসুং কাংলুপ খক্তগী নত্তে। মসি সমাজগী কাংলুপ অমসুনি। থা অমা নত্ত্রগা অনিগী মনুংদা নখোয় পুম্নমক্না নখোয়গী সেল্ফ-হেল্প গ্রুপ অদুদা দোক্তর অমা কৌদুনা নুপীশিংগী অনাবগী মতাংদা খংহনবা য়াই অদুগা নুপীশিংনা য়ুমদগী থোরক্তুনা হকশেলগী মতাংদা তান্ননবা দোক্তর উনবা য়াই। করিগুম্বা অদোম্না পুং অনি ৱা ঙাংলবদি অদোমগী ইচে-ইচলশিংনা মদুদগী কান্নবা ফংগনি, মখোয়দা এৱেয়র্নেস ফংগনি, অঙাংশিং ফনা য়োকপী-শেনবীনবা অফবা পাউতাক পীবীবা য়াই। থা খরা নখোয় পুম্নমক তুর চৎপা য়াই। সখি মন্দল পুম্নমক্না নখোয়না তৌরিবা থবক অদুগুম্বা অচৌবা থবক লৈবরা হায়না চহি অমদা অমুক্তং কোইথোকপা য়াই। বস অমা ৱাইরগা য়েংবা চৎপদা কান্নবা কয়ামরুম ফংগনি। নখোয়না অচৌবা দেরী প্লান্তা চৎপা য়াই, মনাক নকপদা লৈবা শন্থিগী প্লান্ততা নত্ত্রগা সোলর প্লান্ত অমদা চৎপা য়াই। ঐখোয়না প্লাস্তিক্কী মরমদা তাবগুম্না নখোয়না মফম অদুদা চৎতুনা জয়েন্তীজীনা পুন্না করম্না থবক শুবগে হায়বদু য়েংবা য়াগনি। নখোয়না উত্তরাখন্দদা বেকরী অমা উরে, নখোয়না বিস্কিৎ উরে, নখোয়গী ইচিল ইনাওশিং অদুসু মদু পুদুনা য়েংহনবা য়াগনি। মরম অদুনা, মসিনা অমগা অমগা খংনবা ঙমগনি অদুগা মসি পৈশা য়ামনসু চংলোই, অদুবু মসিনা মরম ওইরগা নখোয়গী থৌনা অদুদি হেনগৎলক্কনি। মসিদগী নখোয়না করি তম্বা ফংলকপগে হায়বদু লৈবাক অসিগীসু য়াম্না মরুওইবা ওইগদৌরিবনি। ঐহাক্না হায়নিংবদি নখোয়না হৌজিক তৌরিবা থবক অসিগা লোইননা সমাজ অসিনা নখোয়না করিগুম্বা খরা তৌরি, মসি নখোয়না কনাগুম্বা অমগী কান্নবা থবক তৌরি, কনাগুম্বা অমগী চাওখৎ থৌরাংগী তৌরিবনি হায়বা খংহন্নবা অসিগুম্বা থবকশিং অসিগী মতম কাইথোকপীয়ু।
অদোমগী হোৎনবগী মতুং ইন্না অমৃত মহোসবকী মাই পাকপগী মহৈ অসি মফম খুদিংমক্তা ফংহনদুনা লৈবাক অসিনা কান্নবা ফংগদৌরিবনি। অদুগা নখোয়না খন্দুনা য়েংবীয়ু ভারতকী নুপী করোর ৮গী অপুনবা মপাঙ্গল অদুনা অসিগুম্বা অচৌবা ফলশিং অসি কয়াম পুরকপা ঙমগনি, মসিনা লৈবাক অসিবু মাংলোমদা কয়াম পুবা ঙমগনি। ঐহাক্না ইমা ইবেল, ইচে-ইচল করোর নিপান্দা হায়জনিংবদি করিগুম্বা অদোমগী কাংলুপতা য়াওবা ইচে-ইচল অমসুং ইমা ইবেলশিংগী মরক্তা ইবা পাবা থোক্তবা য়াওরবদি অদোম্না মদু তাকপীনবা ৱারেপ লৌগদবনি। অৱাবা থবক তৌবগী মথৌ তাদে। সর্ভিস অসি কয়াম চাওরকপগে হায়বদু য়েংবীয়ু। নখোয়দগী ঐহাক্না তারিবশিং অসিদগী ঐহাক্না নখোয়দগী তমগদবা কয়ামরুম লৈরে হায়না খল্লি, ঐখোয় পুম্নমক্না তমগদবনি। থাজবা কয়ামগা লোইননা করম্বা অরুবা ফীফমশিংদা নখোয়না মাংলোমদা চংশিল্লিবগে। নখোয়গী লনাইগী ওইবা পুন্সিদা অরুবা ফীফম কয়া মাইয়োক্নরবসু নখোয়না হৌজিক ফাওবা হনবা লৈতনা অনৌবা কয়া পুথোক্লি। নখোয়গী ৱাহৈ পুম্বনা লৈবাক অসি ইমা-ইবেল অমসুং ইচেল-ইচলশিংদা নত্তনা ঐঙোন্দসু ইথিল পীরি। ইচে-ইচল পুম্নমক্তা হকচাং ফনা লৈনবা য়াইফ-পাওজেল পীজরি, লাক্কদৌরিবা রক্ষাবন্ধন কুমহৈ অসিদা য়াইফ-মঙ্গোল পীবীরকউ, অদোমগী য়াইফ-পাউজেলশিং অদুনা অনৌবা থবকশিং পাইখৎপদা ইনোৎ হাপ্লগনি। লেপ্পা লৈতনা থবক পাইখৎনবা, নখোয়গী থৌজাল ঙাইজরদুনা অদোমদা নুঙাইরবা রক্ষাবন্ধনগী য়াইফ-পাউজেল পীরদুনা ঐহাক্কী ৱারোল অসি তেনশিনজরগে।
হন্না হন্না থাগৎচরি!