Ministry of Tribal Affairs
Sikkim and Arunachal Pradesh all geared up to launch 1250 and 1330 VDVKs subsumed under 80 and 85 VDVK Clusters respectively
15 MAY 2021 6:26PM by PIB Delhi
TRIFED of M/o Tribal Affairs conducted an outreach session with the state teams and VDVKs of the two North-Eastern States of Sikkim and Arunachal Pradesh recently. This session was one in the series of State Level webinars conducted to review the progress of the implementation of the Van Dhan initiative . Sikkim and Arunachal Pradesh are the latest entrant states from the North-East. Attendees from the two States (SIAs, SNAs, VDVKCs) are all keyed up and geared to launch 1250 and 1330 VDVKs which will be subsumed into 80 VDVK Clusters in Sikkim and 85 VDVK Clusters in Arunachal Pradesh.
The webinar was started with an address by Shri Pravir Krishna MD, TRIFED who reiterated the need and importance of implementation of MSP For MFP Scheme, Van DhanYojana and other convergence projects which aid in employment and income generation for the tribal people, while keeping in mind and implementing complete safety measures during these times of the pandemic.
This was followed by a quick progress update on the status of implementation of the MSP for MFP Scheme and Van DhanYojana by the representatives of the two states.In Arunachal Pradesh, 85 VDVKCs have been identified and actions are being put in place so that they will be sanctioned at the earliest.
For Sikkim, an amount of Rs 1200 Lakh has already been sanctioned for the Van DhanYojana. Efforts have also begun in earnest to operationalize all the 80 VDVKCs at the earliest. As a part of the immediate next steps towards this goal, it has been decided that the State agencies from both the states will start preparation of the plans for MSP procurement and infrastructure development. The five-step plan for each VDVKC will also be formulated. Step 1 involves the identification of items for Procurement of MFPS in each VDVKC and strengthening it with a planned development of infrastructure including Procurement Sheds and godowns. Step 2 entails the appointment of Local NGOs or NRLM Officials as Mentors for each Cluster as per guidelines issued and Release of money to each Cluster by Transferring Rs 10 lacs to each cluster account.Step 3 will require the preparation of Business Plans for each cluster for taking up Value addition and other formalities including opening of bank account and setting up of signages and Boards for identification of each VDVK Cluster and VDVK. Step 4envisges the Planning and facilitating of each Cluster into Production, Branding, Packaging and Sale of its selected products as per the Business Plan. And in Step 5, ESDP, SFURTI and TRIFOOD schemes will be converged with respective clusters gradually to expand the scope of programme.
The rest of the webinar was focused on the clarification of any related queries from either the State teams or the representatives of the Van DhanVikas Kendras or clusters. The webinar was also attended by UNICEF representatives to guide the VDVK members regarding safe practices during COVID. This will provide sustainable livelihoods to more Tribal Families based on Grants for each of the above activities as a viability gap funding for aspirational and far flung areas of the state to promote growth based on local asset base and skill sets of the people residing there.
A series of more Webinars with Top Officials of the remaining partner states across the country have been planned for the next two weeks, up until May 28, 2021.
The Mechanism for Marketing of Minor Forest Produce (MFP) and its component, Van Dhan tribal start-ups is an initiative implemented by TRIFED, Ministry of Tribal Affairs towards income and livelihood generation of the tribal population. A flagship scheme of the Ministry of Tribal Affairs,drawing its strength from The Forest Rights Act of 2005, the MSP For MFP Scheme aims to provide remunerative and fair prices to tribal gatherers of forest produces, almost three times higher than would be available to them from middle men, trebling their incomes.
The Van Dhan tribal start-ups is a programme for value addition, branding & marketing of Minor Forest Produces by establishing Van Dhan Kendras to facilitate creation of sustainable livelihoods for the forest-based tribes. A typical Van DhanVikas Kendra includes 20 tribal members. 15 such Van DhanVikasKendras form 1 Van DhanVikas Kendra cluster. The Van DhanVikas Kendra Clusters (VDVKCs) provide Van DhanVikasKendras economies of scale, livelihood and market-linkages, as well as entrepreneurship opportunities.
Together, both the schemes offer a great opportunity to the tribals to improve their income and employment. To continue with the progress made in the implementation and take it to the next level, the convergence of the Van DhanYojana with the MSP for MFP has been planned. A way of doing that is through the convergence of the Van DhanYojana to the Enterprise Model: from processing to cluster development under SFURTI (Scheme of Fund for Regeneration of Traditional Industries) and TRIFOOD.
The webinars being held in this month are an opportunity to the State implementing agencies and the other stakeholders to connect, review and correct course of action so that maximum benefit that can be derived by the efficient implementation of these schemes accrue to the tribal population.
With the successful implementation of these planned initiatives, TRIFED is working towards the transformation of the tribal ecosystem and usher in an Amul-like revolution among the tribals across the country.

ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়
সিক্কিম অমসুং অরুনাচল প্রদেশনা ক্লস্তর ৮০ অমসুং ৮৫দা মথংশিৎনা পুন্সিনখিবা ভি.দি.ভি.কে. ১২৫০ অমসুং ১৩৩০ লোঞ্চ তৌনবা শেম-শাবা লোইখ্রে
15 MAY 2021 6:26PM by PIB Imphal
ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়গী ত্রাইফেদনা অৱাং-নোংপোক্কী রাজ্য অনি, সিক্কিম অমসুং অরুনাচল প্রদেশকী রাজ্যগী তীম অমসুং ভি.দি.ভি.কে.শিংগা লোয়ননা ৱারী শাখ্রে। ৱারী শাখিবা অসি বন ধনগী খোঙথাংগী থবকশিং য়েংশিন্নবা পাংথোকপা রাজ্যগী থাক্কী ৱেবিনারগী শরুক অমনি। সিক্কিম অমসুং অরুনাচল প্রদেশনা খোঙথাং অসিদা খ্বাইদগী নৌনা য়াওরকপা অৱাং-নোংপোক্কী রাজ্যনি। রাজ্য অনিগী মীহুৎশিং (এস.আই.এ., এস.এন.এ. অমসুং ভি.দি.ভি.কে.সি.)না সিক্কিমগী ভি.দি.ভি.কে. ক্লস্তর ৮০ অমসুং অরুনাচল প্রদেশকী ভি.দি.ভি.কে. ক্লস্তর ৮৫দা মথংশিৎনা পুন্সিনগদবা ভি.দি.ভি.কে. ১২৫০ অমসুং ১৩৩০ লোঞ্চ তৌনবা শেম-শাবা লোইখ্রে।
ত্রাইফেদকী এম.দি., শ্রী প্রবির কৃষ্ণনা লাইচৎ মনুং অসিদা ত্রাইবেল মীয়ামগী তেক্ত-কায়দনবা থবক পায়খৎপগী ৱাফম্বু খন্নরবা মতুংদা মখোয়দা থবক পীবা অমসুং শেন্থোক লৈহনবদা তেংবাংগদবা এম.এফ.পি. স্কিম, বন ধন য়োজনাদা অমসুং অতোপ্পা পুন্সিনবা প্রোজেক্তশিংদা এম.এস.পি. চৎনহনবগী মথৌ তাবা অমসুং মরু ওইবগী ৱাফম কয়া নৌহৌননা পল্লদুনা ৱেবিনার অসি হৌদোকখি।
রাজ্য অনি অসিগী মীহুৎশিংনা মখোয়গী রাজ্যশিংদা এম.এফ.পি. স্কিম অমসুং বন ধন য়োজনাদা এম.এস.পি. চৎহনহনবগী মতাংদা অথুবা মতমদা মায় পাকপা কয়া ফংখিবগী হৌজিক ওইরিবা ফীভমগী মতাংদা পাউদমদুনা ৱেবিনার মখা চত্থখি। অরুনাচল প্রদেশতা ভি.দি.ভি.কে.সি. ৮৫ শকখঙলে অমসুং মখোয়বু অথুবা মতমদা অয়াবা পীনবগীদমক্তা পায়খৎকদবা থবক-থৌরমশিং শেম-শাদুনা লৈরে।
বন ধন য়োজনাগীদমক্তা সিক্কিমগী ওইনা লুপা লাখ ১২০০দি হান্ননা কায়থখ্রবনি। অপুনবা ভি.দি.ভি.কে.সি. ৮০বুসু খ্বাইদগী অথুবা মতমদা থবক হৌহন্নবা কন্না হোৎনরি। পান্দম অসি ফংনবগীদমক্তা মখা তানা পায়খৎপা খোঙথাং ওইনা, রাজ্য অনিগী স্তেৎ এজেন্সীশিংনা এম.এস.পি.দা পোৎ লৈনবা অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎনবা শেম-শাবা হৌবা হায়না ৱারেপ লৌনখ্রে। ভি.দি.ভি.কে.সি. খুদিংগী খোংথাং ৫গী থৌরাং অমসু শেম্লগনি। অহানবা খোঙথাংদা ভি.দি.ভি.কে.সি. খুদিংগী ওইনা এম.এফ.পি.এস.তা লৈগদবা পোৎলমশিং মশক খঙদোকপগা লোয়ননা পোৎ লৈফম অমসুং থমফম য়াওনা তঙাই ফদবা ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং শেমগৎনবা থৌরাং য়াত্তুনা মপাঙ্গল লৈহনবগী থৌওং য়াওরি। অনিশুবা খোংথাংনা লোকেল এন.জি.ও. নত্ত্রগা এন.আর.এল.এম. ওফিসরশিংবু, মমাংদা পীখ্রবা কাংলোনগী মতুং ইন্না মেন্তর ওইনা খন্দুনা ক্লস্তর একাউন্ত খুদিংদা ক্লাস্তর অমমমদা লুপা লাখ ১০গী শেনফম পীথোকপগী ৱারোল পল্লি। খোঙথাং অহুমদা বেঙ্ক একাউন্ত হাংদোকপা, ভি.দি.ভি.কে. ক্লস্তর অমসুং ভি.দি.ভি.কে. মশক তাক্নবা সাইনেজ অমসুং বোর্দ খিনবা য়াওনা ভেল্যু এদিসন অমসুং অতোপ্পা থবকশিং পায়খৎনবা ক্লস্তর খুদিংগী ব্যুজিনেস প্লান শেম্বগী মথৌ তাগনি। খোঙথাং ৪না ক্লস্তর খুদিংবু প্রদক্সন, প্লান্নিং, ব্রান্দিং, পেকেজিং অমসুং মখোয়গী খনগৎলকপা পোত্থোকশিংবু ব্যুজিনেস প্লানগী মতুং ইন্না য়োনবগী থৌরাং য়াৎপা অমসুং থবক ওইনা পাংথোকপগী থৌওং ওইগনি। অদুগা, খোঙথাং ৫দনা ই.এস.দি.পি., এস.এফ.য়ু.আর.তি.আই. অমসুং তি.আর.আই.এফ.ও.ও.দি. স্কিমশিং অসিবু প্রোগ্রাম অসিগী পাক চাউবা হেনগৎহন্নবগীদমক্তা মরী লৈনবা ক্লস্তরশিংদা তপ্না-তপ্না পুন্সিল্লক্কনি।
ৱেবিনার অসিগী মখা তারকপদা রাজ্যশিংগী তীম নত্ত্রগা বন ধন কেন্দ্রা নত্ত্রগা ক্লস্তরশিংগী মীহুৎশিংগী মাইকৈদগী হীরম অসিগা মরী লৈনবা থৌওংশিংদা খঙদবা য়াওবশিংগী মতাংদা নৈনবদা মিৎয়েং চঙখি। ৱেবিনার অসিদা য়ুনিসেফকী মীহুৎশিংসু ভি.দি.ভি.কে.গী মেম্বরশিংদা কোবিদ মনুংদা তেক্ত-কায়দনা থবক পাংথোকপগী মতাংদা পাউতাক পীনবা শরু য়াখি। মসিনা মফমশিং অসিদা লৈরিবা মীওইগী স্কিল সেৎ অমসুং লোকেল এসেৎ বেজতা য়ুম্ফম ওইরগা শাহৌ লৌনবগীদমক্তা রাজ্যশিং অসিগী এস্পিরেস্নেল অমসুং মনুং-হঞ্জিনবা মফমশিংদা মতিক চাবা গেপ ফন্দিং তৌবা ওইনা মথক্তা পনখ্রিবা থবক খুদিংগী গ্রান্ততা মখা পোল্লিবা অহেনবা ত্রাইবেল ইমুংশিংদা তুং কোইনা য়াইফনা লৈবগী খুদোংচাবা পীগনি।
মে ২৮, ২০২১ ফাওবদা লাক্কদৌরিবা চয়োল অনি অসিদা লেমহৌরিবা পার্ত্নর স্তেৎশিংগী তোপ ওফিসিএলশিংগীদমক্তা লৈবাক শিনবা থুংবগী ওইনা ৱেবিনার কয়া অমা পাংথোক্নবা থৌরাং য়াত্তুনা লৈরে।
মেকানিজম ফোর মার্কেতিং ওফ মাইনর ফোরেস্ত প্রোদ্যুস (এম.এফ.পি.) অমসুং মসিগী কম্পোনেন্ত ওইরিবা, বন ধন ত্রাইবেল স্তার্ত-অপ অসি ত্রাইবেল মীয়ামগী পুন্সি মহিং অমসুং শেন্দান লম্বী শেম্নবগীদমক্তা ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়গী ত্রাইফেদনা পায়খৎপা খোঙথাং অমনি। ইং ২০০৫গী ফোরেস্ত রাইৎ এক্তনা মথৌ হাপ্পা ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়গী ফ্লেগশিপ স্কিম ওইরিবা এম.এস.পি. নত্ত্রগা এম.এফ.এস.পি. স্কিম অসিনা উমংগী পোত্থোকশিংবু ত্রাইবেল গেদররশিংদা মখোয়না মরক্তা লৈবা মীওইদা য়োনবদা ফংবা মমলদগী শরুক অহুমগী চাং হেন্না শেন্দোং ফংহন্নবা পান্দম থম্লি।
বন ধন ত্রাইবেল স্তার্ত-অপ অসি উমংদা মখা পোনবা ত্রাইবেল মীওইশিংগী তুং কোইনা চৎপা পুন্সি মহিং অমা লৈহন্নবগীদমক্তা বন ধন কেন্দ্রা কয়া লিংখত্তুনা মাইনর ফোরেস্ত প্রোদ্যুসশিংবু ভেল্যু এদিসন, ব্রান্দিং তৌবা অমসুং য়োনবগী প্রোগ্রাম অমনি। অচম্বা বন ধন বিকাস কেন্দ্রা অমদা ত্রাইবেল মেম্বর ২০ লৈগনি। অসিগুম্বা বন ধন বিকাস কেন্দ্রা ১৫না বন ধন বিকাস ক্লস্তর অমা শেম্মি। বন ধন বিকাস ক্লস্তর (ভি.দি.ভি.কে.সি.)না বন ধন কেন্দ্রশিংদা ওন্তোপ্রিনর্শিপ ওইবগী খুদোংচাবগা লোয়ননা পাকথোক-চাউথোকপা য়াবা শেন্মিৎলোন, পুন্সি মহিং অমসুং কৈথেলগা মরী লৈনবগী কান্নবা কয়া পী।
স্কিমশিং অসিনা ত্রাইবেলশিংদা মখোয়গী শেন্থোক অমসুং থবক তৌবগী ফীভম ফগৎহন্নবা চাউরবা খুদোংচাবা কয়া পীরি। মসিনা থবক ওইনা পাংথোকপদগী ফংলিবা কান্নবশিং অসি মখা তাহন্দুনা অমসুং মথংগী থাক্তা পুনবগীদমক্তা, বন ধন য়োজনাবু এম.এফ.পি.গী এম.এস.পি.গা পুন্সিনবগী থৌরাংসু য়াত্তুনা লৈরে। মসি পাংথোকপগী পাম্বৈ অমদি বন ধন য়োজনাবু ইন্তর্প্রাইস মোদেলগা পুন্সিন্নবগী খুত্থাংদনিঃ প্রোসেসিংদগী এস.এফ.য়ু.আর.তি.আই. (স্কিম ওফ ফন্দ ফোর রিজেনেরেসন ওফ ত্রেদিস্নেল ইন্দস্ত্রীজ) অমসুং তি.আর.আই.এফ.ও.ও.দি.গী মখাদা ক্লস্তর দিভেলপমেন্ত তৌবা।
হন্দক্কী থা অসিদা পাংথোক্লিবা ৱেবিনারশিং অসি স্তেৎ ইমপ্লিমেন্তিং এজেন্সীশিং অমসুং অতোপ্পা স্তেকহোলদরশিংগা নক্নহন্নবা, য়েংশিন্নবা অমসুং মশাগী থবকশিং চুম্থোকচনবা খুদোংচাবা অমনি অমসুং স্কিমশিং অসিবু নীংথিজনা পাংথোকপদা ফংগদবা কান্নবশিং অসি ত্রাইবেল মীয়াম্না লৌবা য়াগনি।
থৌরাং য়াৎলিবশিং অসিবু নীংথিজনা থবক্তা মায়-পাক্না ওন্থোকপগা লোয়ননা ত্রাইফেদনা ত্রাইবেল ইকোসীস্তেম অসিবু শেমদোক্নবা অমসুং লৈবাক শিনবা থুংবগী ত্রাইবেলশিংগী মফমদা অমুলগুম্বা ইহৌ অমা পুরক্নবা কন্না হোৎনরি।