Ministry of Science & Technology
CSIR-CMERI Oxygen Enrichment Unit – An Optimised Oxygen Administering Device amidst the Nationwide Oxygen Shortage
22 APR 2021 4:48PM by PIB Delhi
The entire nation is undergoing an unprecedented pandemic situation of COVID-19. Oxygen therapy is recommended for severe illness caused by Coronavirus. There is a massive short supply of Medical grade oxygen across the country. To meet the oxygen demand and minimize the supply chain problem of transportation and storage risks related to oxygen cylinders, CSIR-CMERI has developed ‘Oxygen Enrichment’ technology which has been transferred virtually to M/s. Apollo Computing Laboratories (P) Ltd, Kushaiguda, Hyderabad on 22.04.2021.
On this occasion, Prof. (Dr.) Harish Hirani, Director, CSIR-CMERI said that the unit requires easily available oil free reciprocating compressor, Oxygen grade zeolite sieves and pneumatic components. It is capable of delivering medical air in the range of up to 15 LPM with oxygen purity of more than 90%. If required, this unit can even deliver up to 70 LPM at a purity of around 30% and can safely be placed in the isolation ward of the hospital for patients who are in dire need of Oxygen. This will help the accessibility of Oxygen in remotest places and widest points of need. The Outreach Factor of Oxygen will be multiplied through the adoption of this in-situ and decentralised generation of Oxygen.
He also added that further research is going on to develop a pulse dose mode which is capable of sensing the breathing pattern of a patient and then deliver during the inhalation only. This mode is supposed to reduce the oxygen demand by around 50% when compared with the current version of continuous mode.
CSIR-CMERI has already invited Expression of Interest (EOI) from Indian Companies / Manufacturing agencies/ MSMEs / Start ups for manufacturing Oxygen Enrichment Units through Technology Transfer.
Mr. Jaipal Reddy of M/s Apollo Computing Laboratories during the event of transfer of technology stated that the first prototype would be developed within 10 days and the production would be started from the second week of May. They have presently the manufacturing capacity of 300 units per day which may be augmented on demand He also informed that their company is planning to develop the unit both as stand alone as Oxygen Enrichment Unit as well as with integrated version with ‘Swasth Vayu’ technology of CSIR-NAL. Mr Reddy stressed that the unit is essentially required particularly as ‘Mini ICUs’ at small hospitals and isolation centres and at remote villages and places. By use of Oxygen Concentrators, the optimum utilization of oxygen to the needy patients may also be ensured. If this facility is provided to COVID patients at initial stage, their visits to hospitals and further ventilatory support may be avoided in most of the cases. It was also felt that the use of such units are also safe and easier considering the recent risk factors involved with the Oxygen Cylinders. Mr. Jaipal Reddy appreciated the suggestion of Prof. Harish Hirani to conduct an awareness and training programme for use of the OEU through social media for proper guidance and its effective use by all concerned in association with CSIR-CMERI.

বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয়
চি.এছ.আই.আৰ. – চি.এম.ই.আৰ.আই.-ৰ অক্সিজেন বৰ্ধন গোট – দেশজুৰি অক্সিজেনৰ অভাৱৰ মাজত ৰোগীসকলৰ বাবে এক উন্নত অক্সিজেন-লোডিং সঁজুলি
22 APR 2021 4:48PM by PIB Guwahati
সমগ্ৰ দেশে কোভিড-১৯ মহামাৰীৰ এক অভূতপূৰ্ব পৰিস্থিতিৰ মাজেৰে গৈ আছে। কৰোনেৰী ভাইৰাছৰ দ্বাৰা হোৱা গুৰুতৰ ৰোগৰ চিকিৎসাৰ বাবে অক্সিজেন থেৰাপীৰ পৰামৰ্শ দিয়া হয়। সমগ্ৰ দেশতে চিকিৎসা গ্ৰেডঅক্সিজেনৰ তীব্ৰ অভাৱ আছে। অক্সিজেনৰ চাহিদা পূৰণ কৰিবলৈ আৰু অক্সিজেন চিলিণ্ডাৰৰ যোগান শৃংখলা সংক্ৰান্তীয় পৰিবহন আৰু সঞ্চয়ৰ বিপদাশংকাৰ সৈতে সম্পৰ্কিত সমস্যাবোৰ হ্ৰাস কৰিবলৈ, চিএছআইআৰ-চিএমইআৰআইয়ে 'অক্সিজেন বৰ্ধন' (অক্সিজেন বৰ্ধন)ৰ প্ৰযুক্তি বিকশিত কৰিছে, যাক ২২ এপ্ৰিল ২০২১ তাৰিখে ভাৰ্চুৱেল মাধ্যমৰ জৰিয়তে হায়দৰাবাদৰ এম/এছ এপোলো কম্পিউটিং লেবৰেটৰীজ (প্ৰাইভেট)লিমিটেড, কুছাইগুড়ালৈ স্থানান্তৰ কৰা হৈছে।
অনুষ্ঠানটোত ভাষণ প্ৰদান কৰি চিএছআইআৰ-চিএমইআৰআইৰ সঞ্চালক অধ্যাপক (ড০) হৰিষ হিৰানীয়ে কয় যে এই গোটটোত সহজে উপলব্ধ তেল-মুক্ত ঘূৰ্ণনশীল কম্প্ৰেচাৰ, অক্সিজেন গ্ৰেড জিঅ'লাইট চালনী আৰু বায়ু-পৰিচালিত উপাদানৰ প্ৰয়োজন। ঔষধত ব্যৱহৃত বায়ু প্ৰদান কৰিবলৈ সক্ষম আৰু 90 শতাংশতকৈ অধিক অক্সিজেনৰ বিশুদ্ধতাৰ সৈতে 15 এলপিএম লৈকে পৰিসৰ ৰখাত সক্ষম। যদি প্ৰয়োজন হয়, গোটটোৱে প্ৰায় 30% বিশুদ্ধতাৰ সৈতে 70 এলপিএম লৈকে চিকিৎসা বায়ু যোগান ধৰিব পাৰে। অক্সিজেনৰ অতি প্ৰয়োজন হোৱা ৰোগীসকলৰ বাবে গোটটো সুৰক্ষিতভাৱে চিকিৎসালয়ৰ পৃথকীকৰণ ৱাৰ্ডত ৰাখিব পাৰি। গোটটোৱে দূৰৱৰ্তী স্থানত অক্সিজেন প্ৰাপ্ত কৰাত আৰু বহল প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰাত সহায় কৰিব। অক্সিজেন উৎপাদনৰ এই স্থানীয় আৰু বিকেন্দ্ৰীকৃত প্ৰক্ৰিয়াটো গ্ৰহণ কৰি অক্সিজেনৰ প্ৰৱেশাধিকাৰ অধিক বিস্তৃত কৰা হ'ব।
তেওঁ লগতে কয় যে পাল্চ মোড বিকশিত কৰাৰ বাবে অধিক গৱেষণা চলি আছে, যি ৰোগীএজনৰ উশাহ-নিশাহৰ প্ৰকাৰ অনুভৱ কৰিবলৈ সক্ষম হ'ব আৰু তাৰ পিছত কেৱল উশাহ লোৱাৰ সময়তহে অক্সিজেন যোগান ধৰিব পাৰিব। এই মোডৰ ব্যৱহাৰে নিৰন্তৰ মোডৰ বৰ্তমান সংস্কৰণৰ তুলনাত অক্সিজেনৰ চাহিদা প্ৰায় ৫০% হ্ৰাস কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে।
চি.এছ.আই.আৰ.-চি.এম.ই.আৰ.আই.-য়ে ইতিমধ্যে ভাৰতীয় কোম্পানী / নিৰ্মাণ সংস্থা / এম.এছ.এম.ই. / ষ্টাৰ্ট-আপৰ পৰা প্ৰযুক্তি স্থানান্তৰৰ জৰিয়তে অক্সিজেন সমৃদ্ধি গোট উৎপাদনৰ বাবে আগ্ৰহপ্ৰকাশ (EOI) আমন্ত্ৰণ জনাইছে।
প্ৰযুক্তিৰ স্থানান্তৰ কাৰ্যসূচীৰ সময়ত, মেচাৰ্ছ এপোলো কম্পিউটিং লেবৰেটৰিজৰ শ্ৰী জয়পাল ৰেড্ডীয়ে কৈছিল যে প্ৰথম প্ৰটোটাইপটো 10 দিনৰ ভিতৰত বিকশিত কৰা হ'ব আৰু মে'ৰ দ্বিতীয় সপ্তাহৰ পৰা উৎপাদন আৰম্ভ হ'ব। বৰ্তমান, তেওঁলোকৰ উৎপাদন ক্ষমতা প্ৰতিদিনে 300 ইউনিট, যাক চাহিদা অনুসৰি বৃদ্ধি কৰিব পাৰি। তেওঁ লগতে জনায় যে তেওঁৰ কোম্পানীয়ে অক্সিজেন সমৃদ্ধি গোটৰ লগতে চিএছআইআৰ-এনএএলৰ 'ক্লিন এয়াৰ' প্ৰযুক্তিৰ সৈতে এক সংহত সংস্কৰণ হিচাপে গোটটো বিকশিত কৰাৰ পৰিকল্পনা কৰিছে। শ্ৰী ৰেড্ডীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে এই গোটটো বিশেষকৈ সৰু চিকিৎসালয় আৰু বিচ্ছিন্নতা কেন্দ্ৰ আৰু দূৰৱৰ্তী গাওঁ আৰু ঠাইসমূহত 'মিনি আইচিইউ' হিচাপে প্ৰয়োজন। অক্সিজেন কনচেণ্ট্ৰেটাৰ ব্যৱহাৰ কৰি, প্ৰয়োজনহোৱা ৰোগীসকলৰ বাবে অক্সিজেনৰ সৰ্বাধিক ব্যৱহাৰ নিশ্চিত কৰিব পাৰি। যদি প্ৰাথমিক পৰ্যায়ত, বেছিভাগ ক্ষেত্ৰত, চিকিৎসালয়লৈ যোৱা আৰু আনকি ইয়াৰ বাহিৰেও কোভিড ৰোগীসকলক এই সুবিধা প্ৰদান কৰা হয়, ভেণ্টিলেটৰৰ সহায় পৰিহাৰ কৰিব পাৰি। এইটোও অনুভৱ কৰা হৈছিল যে অক্সিজেন চিলিণ্ডাৰৰ সৈতে সম্পৰ্কিত শেহতীয়া বিপদাশংকাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি এনে এককৰ ব্যৱহাৰো সুৰক্ষিত আৰু সহজ। শ্ৰী জয়পাল ৰেড্ডীয়ে চিএছআইআৰ-চিএমইআৰআইৰ সৈতে জড়িত সকলো অংশীদাৰৰ দ্বাৰা অক্সিজেন সমৃদ্ধি গোটৰ সঠিক নিৰ্দেশনা আৰু সঠিক ব্যৱহাৰৰ বাবে সামাজিক মাধ্যমৰ জৰিয়তে সজাগতা আৰু প্ৰশিক্ষণ কাৰ্যসূচী আয়োজন কৰাৰ অধ্যাপক হৰিশ হিৰাণীৰ পৰামৰ্শক প্ৰশংসা কৰে।