Cabinet
Cabinet approves Memorandum of Understanding between India and Fiji for cooperation in the field of Agriculture and Allied Sectors
03 MAR 2021 12:59PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister, Shri Narendra Modi has approved the signing of a Memorandum of Understanding (MoU) between the Ministry of Agriculture and Farmers' Welfare of the Republic of India and Ministry of Agriculture of the Republic of Fiji for cooperation in the field of Agriculture and Allied Sectors.
The MoU between India and Fiji provides for cooperation in the following areas:
• Exchange of research personnel, scientific experts, specialists, and technical trainees;
• Enhancement and transfer of technology;
• Development of infrastructure for agriculture development;
• Development of human resources through training of officers and farmers by conducting seminars and workshops;
• Promotion of joint ventures between private sectors of both countries;
• Promotion of investment in marketing and value addition/downstream processing of agricultural commodities;
• Promote capacity development in all areas of agriculture;
• Promotion of direct trade of agriculture products through market access;
• Joint planning and development of research proposals and execution of research projects and programmes;
• Establishment of Indo - Fiji Working Group for dealing phytosanitary issues, and any other form of cooperation which will be mutually agreed by the Parties.
Under the MoU, a Joint Working Group (JWG) will be constituted to set down procedures and plan and recommend programs of cooperation towards achieving its aims through the Executing agencies of the two countries. The JWG will hold its meeting alternately in India and Fiji once in every two year.
This MoU will come into effect on the date of its signing and will remain in force for a period of 5(five) years.

মন্ত্রীমন্দল
মন্ত্রীমন্দলনা ভারত অমসুং ফিজিগী মরক্তা এগ্রিকলচর অমসুং এলাইদ সেক্তরগী লমদা তেংবাং পীননবগীদমক য়ানা ৱারোল অয়াবা পীখ্রে
03 MAR 2021 12:59PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলনা রিপব্লিক ওফ ইন্দিয়াগী এগ্রিকলচর অমসুং ফার্মরস ৱেলফেয়র মন্ত্রালয় অমসুং ফিজি রিপব্লিক্কী এগ্রিকলচর মিনিস্ত্রীগী মরক্তা এগ্রিকলচর অমসুং এলাইদ সেক্তরগী লমদা তেংবাং পীননবগীদমক য়ানা ৱারোল অমা খুৎয়েক পীনবদা অয়াবা পীখ্রে।
ভারত অমসুং ফিজিগী মরক্তা য়ানা ৱারোল অসিনা মখাগী লমশিং অসিদা তেংবাং পীনবা ফংহল্লি:
• রিসর্স পর্সনেল, সাইন্তিফিক এক্সপার্তশিং, স্পেসিএলিস্তশিং অমসুং তেক্নিকেল ত্রেনীশিং একচেঞ্জ তৌবা;
• তেক্নোলোজী হেনগৎহনবা অমসুং ত্রান্সফর তৌবা;
• এগ্রিকলচর দিবলপমেন্তকীদমক ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবলপ তৌবা;
• সেমিনারশিং অমসুং ৱার্কশোপশিং পাংথোক্তুনা ওফিসরশিং অমসুং ফার্মরশিং ত্রেনিং তৌবগী থোংদা হ্যুমেন রিসোর্সশিং দিবলপ তৌবা;
• লৈবাক অনিমক্কী প্রাইবেৎ সেক্তরশিংগী মরক্তা জোইন্ত ভেঞ্চরশিং প্রমোৎ তৌবা;
• এগ্রিকলচরেল কম্মোদিতীশিংগী মার্কেতিং অমসুং ভেল্যু এদিসন/দাউনস্ত্রীম প্রোসেসিংদা ইনবেস্তমেন্ত প্রমোৎ তৌবা;
• এগ্রিকলচরগী লম পুম্নমক্তা কেপাসিতী দিবেলপমেন্ত প্রমোৎ তৌবা;
• মার্কেৎ এক্সেসকী থোংদা এগ্রিকলচর প্রদক্তশিংগী প্রমোসন;
• রিসর্স প্রপোজেলগী জোইন্ত প্লানিং অমসুং দিবেলপমেন্ত অমসুং রিসর্স প্রোজেক্তশিং অমসুং প্রোগ্রামশিং পায়খৎপা;
• ফাইতো সেনিতরী ইসুশিং অমসুং পার্তী অনিমক্না ম্যুচুএল্লী য়ানগদবা কোওপরেসনগী অতোপ্পা মওং অমা হেক্তা দিল তৌনবা ইন্দো- ফিজি ৱার্কিং গ্রুপ লিংখৎপা।
য়ানা ৱারোল অসিগী মখাদা, লৈবাক অনিগী একজিক্যুতুং এজেন্সীশিংগী থোংদা মসিগী পান্দমশিং ফংনবগী মায়কৈদা তেংবাং পীনবগী প্রোসিদ্যুরশিং অমসুং রিকমেন্দ প্রোগ্রামশিং শেম-শানবা জোইন্ত ৱার্কিং গ্রুপ অমা শেমগৎকনি। জোইন্ত ৱার্কিং গ্রুপ অসিনা চহি অনি খুদিংগী মনুংদা অমুরক্কী ওইনা ভারত অমসুং ফিজিদা ওল্তরনেৎ ওইনা মসিগী মীফম পাংথোক্কনি।
য়ানা ৱারোল অসি মসিগী খুৎয়েক পীনবগী তাংদগী ইফেক্ত ওইগনি অমদি চহি মঙাগী মতমগী ওইনা শক্তি লৈগনি।