Ministry of Education
Initiatives by Navodaya Vidyalaya Samiti to ensure continuity of education during covid 19
16 FEB 2021 4:43PM by PIB Delhi
Navodaya Vidyalaya Samiti (NVS) with the support of Ministry of Education, MHA and state administration ensured safe return of 3173 migrated students of Class-IX during COVID pandemic period. By imparting online training to teachers and conducting online classes, NVS made all efforts to ensure no academic loss to students. For students without proper devices, proper education is being ensured by providing study materials, AAC and printed assignments. The following activities in academics and capacity building were undertaken:
1. Academics
• Opening of JNVs: NVS developed SOP for opening of JNVs on the basis of SOP issued by MOE, MHA & MoHFW by incorporating the salient features of state administration guidelines. Accordingly, Students of classes X and XII have reported in JNVs for physical classes with their parents’ consent. 406 JNVs have been reopened in states/UTs where permission to open residential schools have been given. Bridge courses and special classes are being carried out for the students to fill up the learning gaps. National Pre board Exams have been completed for classes X and XII.
• Launch of Vigyan Jyoti Phase-2: Vigyan Jyoti Project is an ambitious collaborative initiative between Dept. of Science & Technology and Navodaya Vidyalaya Samiti for promotion of Girls Students in JNVs. Vigyan Jyoti Project (Phase I) is going successfully in 58 JNVs since December 2019. The same is extended to 42 more JNVs in Phase-II.
• Fulbright Teacher Exchange Program: Mr Vivekananda Gosh, JNV Kolar Karnataka & Mr Amit Kumar, JNV Shimla Himachal Pradesh have been selected for the Fulbright Teaching Excellence Achievement (FTEA) & The Fulbright Distinguished Awards in Teaching Program for International Teachers (FDAI) for 2020-21.
B. Capacity building Programmes in collaboration with other organizations
1. Six Days’ Training Programme for Regional Language Teachers in collaboration with CIIL, Mysore in light of NEP-2020
Keeping in view the importance of Regional languages as per NEP-2020, 45 Malayalam, 106 Marathi, 94 Kannada & 69 Telugu language teachers of NVS have been trained.
1. Five Days’ Online Training Programme on Pedagogical Leadership for NVS Principals in collaboration with NIEPA New Delhi
NEP-2020 has outlined the Role of Principals focussing on preparing & implementing Pedagogical Plans based on Competency based Education. NVS in collaboration with NIEPA, New Delhi is organizing Five Days’ Online Training for preparing Principals as Master Trainers to impart further training to their fellow Principals on Pedagogical Leadership in two batches of 50 Participants in each batch. The training programme for the first batch is scheduled from 22nd February, 2021 and second programme is scheduled in the month of April, 2021.
C. Kala Utsav 2020- NVS Performance
In Kala Utsav-2020, RUPESH DEBBARMA from JNV Gomti, Tripura won first prize in Folk Music and D VENKAT RAO from JNV East Godavari, AP won first prize in 3D Sculpture.
D VENKAT RAO from JNV East Godavari, AP who won first in 3D Sculpture
RUPESH DEBBARMA from JNV Gomati, Tripura who won first in Folk Music

হ্যুমেন রিসোর্স চাউখৎ-থৌরাংগী মন্ত্রালয়
কোবিদ-১৯ মনুংদা লেপ্তনা লাইরিক তম্নবা নবোদয়া বিদ্যলয় সমিতিনা পায়খৎখিবা থবকশিং
16 FEB 2021 4:43PM by PIB Imphal
ইজুকেসন মিনিস্ত্রি, হোম এফেয়ার্স মিনিস্ত্রি অমসুং রাজ্য সরকারশিংগী মতেংগা লোয়ন্না নবোদয়া বিদ্যলয় সমিতি(এন ভি এস)না কোবিদ-১৯ লাইচৎ মনুংদা ক্লাস ৯গী মহৈরোয় ৩১৭৩ অশোই-অঙাম থোকহন্দনা ময়ুমদা হনহলখি। ওজাশিং ওনলাইন ত্রেনিং পীদুনা অমসুং ওনলাইন ক্লাসশিং পাংথোক্তুনা, মহৈরোয়শিং লাইরিক তম্বা ফংনবা এন.ভি.এসনা থবক খুদিংমক পায়খৎখি। মতিক চাবা দিভাইস লৈতবা মহৈরোয়শিং লাইরিক ফজনা তম্নবা লাইরিকশিং, এ.এ.সি অমসুং নমথোক্লবা এসাইনমেন্তশিং পীখি। লাইরিক তাক্নবা অমসুং ত্রেনিং পীনবা মখাগী থবকশিং অসি পাংথোকখি:
তাকপী-তম্বীবগী থবকশিং
• জে.এন.ভিশিং হাংদোকপা: এম.ও.ই, এম.ঐচ.এ অমসুং হেল্থ অমসুং ফেমিলি ৱেলিফিয়ার মিনিস্ত্রিনা পীবা এস.ও.পিশিংদা য়ুম্ফম ওইরগা জে.এন.ভিশিং হাংদোক্নবগীদমক এন.ভি.এসন এস.ও.পি শেম্লে। মখোয়গী মমা-মপাগী অয়াবা লৌরবা মতুংদা ফিজিকেল ক্লাসশিং য়াওনবা ক্লাস ১০ অমসুং ক্লাস ৯গী মহৈরোয়শিং জে.এন.ভিশিংদা থুংলরে। রেসিদেন্সিএল স্কুলশিং হাংদোক্নবা অয়াবা পীরবা রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংদা জে.এন.ভি ৪০৬ অমুক হন্না হাংদোক্লে। লাইরিক তম্বগী পুথহৌবশিং মেনখৎনবা মহৈরোয়শিংগীদমক ব্রিজ কোর্সশিং অমসুং অখন্নবা ক্লাসশিং পাংথোক্লে। ক্লাস ১০ অমসুং ক্লাস ১২গী ওইনা নেসনেল প্রি বোর্দ একজামশিং লোইশিনখ্রে।
• বিগ্যান জ্যোতি ফেজ-২ হৌদোকপা: বিগ্যান জ্যোতি প্রোজেক অসি জে.এন.ভিশিংদা মহৈরোয় নুপীমচাশিং মশিং য়ামহন্নবা এন.ভি.এস অমসুং সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজি দিপার্তমেন্তনা পায়খৎপা অপুনবা থবক অমনি। দিশেম্বর ২০১৯দগী হৌদুনা জে.এন.ভি ৫৮দা বিগ্যান জ্যোতি প্রোজেক(ফেজ-১) মাইপাক্না পায়খৎলি। ফেজ-২দা অহেনবা জে.এন.ভি ৪২দা প্রোজেক অসি পায়খৎলে।
• ফুলব্রাইত তিচর একচেঞ্জ প্রোগ্রাম: জে.এন.ভি কোলার কর্নাতাকাগী বিবেকানন্দা গোস অমসুং জে.এন.ভি সিম্লা হিমাচল প্রদেসকী অমিত কুমার ফুলব্রাইত তিচিং এক্সলেন্স এচিফমেন্ত অমসুং ফুলব্রাইত দিসগুইজ এৱার্দস ইন তিচিং প্রোগ্রাম ফোর ইন্তরনেসনেল তিচর্স(এফ দি এ আই)২০২০-২১গী খল্লে।
অতোপ্পা ওর্গনাইজেসনশিংগা লোয়ন্না ত্রেনিং পীবগী থবকশিং পাংথোকপা
১. এন.ই.পি-২০২০ লাকপদা সি.আই.আই.এল, মাইসোরগা লোয়ন্না রিজনেল লেঙ্গোইজগী ওজাশিংগী নুমিৎ ৬গী ত্রেনিং প্রোগ্রাম পাংথোকখ্রে
এন.ই.পি-২০২০গী মতুংইন্না লম-লমগী লোলশিংগী মরুওইবা য়েংদুনা এন.ভি.এসগী মালায়ালমগী ওজা ৪৫, মরাথিগী ওজা ১০৬, কন্নরাগী ওজা ৯৪ অমসুং তেলুগুগী ওজা ৬৯ ত্রেনিং পীখ্রে।
২. এন.আই.ই.পি.এ, নিউ দিল্লিগা লোয়ন্না এন.ভি.এস প্রিন্সিপালশিংগী পেদাগোজিকেল লিদরশিপকী নুমিৎ ৫গী ওনলাইন ত্রেনিং প্রোগ্রাম পাংথোকখ্রে
অতোপ্পা প্রিন্সিপালশিংদা মখা তানা পেদাগোজিকেল লিদরশিপকী ত্রেনিং পীনবা মাস্তর ত্রেন্নরশিং ওইনা থবক তৌনবা এন.আই.ই.পি.এ, নিউ দিল্লিগা লোয়ন্না এন.ভি.এস প্রিন্সিপালশিংগী পেদাগোজিকেল লিদরশিপকী নুমিৎ ৫গী ওনলাইন ত্রেনিং প্রোগ্রাম পাংথোকখ্রে। বেতচ অমমমদা ওজা ৫০না শাবা বেতচ অনি পেদাগোজিকেল লিদরশিপকী ত্রেনিং পীগনি। অহানবা বেতচগী ত্রেনিং ফেব্রুৱারি ২২,২০২১দগী হৌগনি অমসুং অনিশুবনা এপ্রিল ২০২১দগী হৌগনি।
কলা উৎসব ২০২০-এন.ভি.এস পর্ফোমেন্স
কলা উৎসব ২০২০দা জে.এন.ভি গোমতি, ত্রিপুরাগী রুপেস দেববর্মন্না খুনুং ঈশৈদা অহানবা মনা ফংখি অমসুং জে.এন.ভি ইস্ত গোদাবরি, অন্ধ্র প্রদেসকী দি ভেনকাত রাওনা থ্রি-দি মীতম শাবদা অহানবা মনা ফংখি।
থ্রি-দি মীতম শাবদা অহানবা মনা ফংলবা জে.এন.ভি ইস্ত গোদাবরি, অন্ধ্র প্রদেসকী দি ভেনকাত রাও
খুনুং ঈশৈদা অহানবা মনা ফংলবা জে.এন.ভি গোমতি, ত্রিপুরাগী রুপেস দেববর্মন