Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Measures to reduce loss to crops
13 FEB 2021 2:52PM by PIB Delhi
Government has assessed the damage caused to crops in the wake of natural calamities, pest attack, cold wave/frost, diseases etc., in widespread manner in specific states/locations, as and when required.
Government has constituted Inter-Ministerial Central Teams during the year 2020-21 to assess crop damage in Madhya Pradesh due to pest/insect attack and Rajasthan in wake of drought (Kharif).
It has also reviewed and updated the Crisis Management Plan, during 2020, involving various agencies to deal with crisis and media management during drought.
The details of damage caused during the last three years are:
• During 2020-21, due to locust attack, Haryana, Madhya Pradesh, Maharashtra, Uttar Pradesh and Uttarakhand have reported crop damage in 6520 hectares (ha.), 4400 ha., 806 ha., 488 ha., and 267 ha., respectively.
• During 2019-20, Locusts caused damage to 1,79,584 ha. in eight districts of Rajasthan and 19,313 ha. in two districts of Gujarat. Rajasthan had locust attack in 2235, 140 and 1027 ha. area in Bikaner, Hanumangarh and Sri Ganganagar, respectively.
• Fall armyworm had infested 5.00 and 7.00 lakh ha. in 2018-19 and 2019-20, respectively. An area of 263,000 ha. in Karnataka and 8.60 lakh ha. in Maharashtra in 2019-20 was infested by the pest.
(c): Some of the major schemes implemented by Government to deal with the damage caused to crops and to reduce its extent are the following:
(i) Implementation of Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana for insurance coverage to farmers against crop losses on account of natural calamities.
(ii) Restructured Weather Based Crop Insurance Scheme to provide insurance protection against adverse weather incidences and has the advantage to settle claims within the shortest possible time.
(iii) Interest Subvention Scheme to farmers for availing short term crop loans upto Rs.3.00 lakh up to one year.
(iv) Other important schemes inter-alia includes, Strengthening and Modernization of Plant Quarantine Facilities, District Drought Proofing Plan, Central level monitoring meeting on weekly basis and issuance of Crop Weather Watch Group Report to States/UTs, and Monitoring & Pest Management by Indian Council of Agricultural Research.
Funds released under Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana & Restructured Weather Based Crop Insurance Scheme:
Plan/ Year
Expenditure (Rs. crore)
2018-19
11945.38
2019-20
12638.32
2020-21*
9799.86
* as on 31.12.2020.
This information was given in a written reply by the Union Minister of Agriculture and Farmers Welfare Shri Narendra Singh Tomar in Rajya Sabha.

লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
মহৈ-মরোং মাংবা হন্থনবা খোঙথাং
13 FEB 2021 2:52PM by PIB Imphal
সরকারনা মহৈ-মরোংশিং অসি মহৌশাগী ওইবা অমাং-অতা, শা-ঙানা লান্দারকপা, অইংবা/উন তাবা, লায়নাশিংনা মা-তাকহনবা অসি মরমদা অখন্নবা স্তেত/মফমশিংদা অমসুং তঙাইফদনা য়েংদবা য়াদবা মফমশিং য়েংশিনখ্রে।
সরকারনা ২০২০-২১দী মধ্য প্রদেশতা শা-ঙা/তিল-কাংনা লান্দারকপা অমসুং রাজস্থান্দা ঈকং থোকখিবা (খারিফ) অসিদা মহৈ-মরোং মাং-তাকহনখিবা অসিবু য়েংশিন্নবা ইন্তর-মিনিস্ত্রিএল তীম অমা শেমদুনা লাক্লি।
২০২০দা ক্রাইসিস মেনেজমেন্ত প্লান অসি হন্না য়েংশিনন্দুনা অমসুং হেন্না মথৌ হাপচিন্দুনা এজেন্সি কয়া অমা ঈকং থোকপা অসিগী ক্রাইসিস অমসুং মেনেজমেন্ত তৌনবা শিনখি।
চহি অহুম অসিগী মনুংদা থোকখিবা অমাং-অতাগী মরীক চুম্বশিং:
• ২০২০-২১গী মনুংদা, কৌজেংনা লান্দারকপদগী, হারিয়ানা, মধ্য প্রদেশ, মহারাস্ত্রা, উত্তর প্রদেশ অমসুং উত্তরাখন্দদগী মহৈ-মরোং ৬৫২০ হেক্তর, ৪৪০০ হেক্তর, ৮০৬ হেক্তর অমসুং ৩৬৭ হেক্তর মথংশিৎনা মাং-তাকপগী রিপোর্ত লাকখি।
• ২০১৯-২০গী মনুংদা, কৌজেংনা লান্দারকপদগী রাজস্থানগী দিস্ত্রীক্ত ৮দা ১,৭৯,৫৮৪ হেক্তর অমসুং গুজরাত্তা দিস্ত্রীক্ত ২দা ১৯,৩১৩ হেক্তর মাং-তাকহনখি। রাজস্থান্দা কৌজেংনা লান্দারকপদগী ২২৩৫, ১৪০ অমসুং ১০২৭ হেক্তর অসি বিকানর, হানুমানগর অমসুং শ্রী গঙ্গানাগরদা মথংশিৎনা মাং তাকখি।
• ফোল আর্মিৱোর্মনা ২০১৮-১৯ অমসুং ২০১৯-২০দা ৫.০০ অমসুং ৭.০০ হেক্তর মথংশিৎনা মাং-তাকহনখি। কর্নাতকাদা মফম হেক্তর ২৬৩,০০০ অমসুং মহারাস্ত্রদা ২০১৯-২০দা হেক্তর লাখ ৮.৬০ পেস্তনা মাং তাকহনখি।
(c): মহৈ-মরোং মাং-তাকপা অমসুং মসিগী শন্দোকপা হন্থনবা সরকারনা হাপ্লিবা মরুওইবা স্কীম খর মখাদা পীরি:
1. লৌমীগী মহৈ-মরোং মহৌশাগী ওইবা অমাং-অতা থোকপা মতমদা ইন্সুরেন্স পীনবা প্রধান মন্ত্রী ফসল বিমা য়োজনা হাপ্লি
2. রিস্ত্রকচর ৱেধর বেজ ক্রোপ ইন্সুরেন্স স্কীম অসিনা অইং অশানা থোকহনবা অসিদা ঙাকথোক্নবা অমসুং খুদোংচাবা অসি য়াম্না অথুবা মতমদা ফংহল্লি।
3. ইন্তরেস্ত সববেন্সন স্কীম অসিনা লৌমীদা অতেনবা মতমগী মহৈ-মরোংগী লোন লুপা লাখ ৩.০০ ফাওবা চহি অমগী পীরি।
4. অতৈ মরুওইইবা স্কীমসিং অদুদি দিস্ত্রীক্ত দ্রাউত প্লান, সেন্ত্রেলগী থাক্তা য়েংশিনবা মিতিং অমসুং স্তেত /য়ু.তি.শিংদা ক্রোপ ৱেধর গ্রুপ, মোনিতরিং বাই কাউন্সিল ওফ এগ্রিকলচর রিসর্স.
প্রধান মন্ত্রী ফসল বিমা য়োজনা অমসুং রিস্ত্রকচর ৱেধর বেজ ক্রোপ ইন্সুরেন্স স্কীমগী মখাদা ফন্দ থাদোরকপা:
প্লান/চহি
এক্সপেন্দিচর (লুপা করোরদা)
২০১৮-১৯
১১৯৪৫.৩৮
২০১৯-২০
১২৬৩৮.৩২
২০২০-২১*
৯৭৯৯.৮৬
* ৩১.১২.২০২০দা
মসিগী মরীক চুন্বা পাউ অসি এগ্রীকলচর অমসুং ফার্মরস ৱেলফিয়রগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমারনা রাজ্য সভাদা ঙসি অইবা ওইনা পাউখুম পীবনি।