Vice President's Secretariat
Quality along with Affordability must be Ensured in Housing for the Common Man: Vice President
Adequate air circulation and light must become a norm for building plan approval
VP Shri Naidu urges industry to leverage and scale-up technology in construction
‘Green buildings’ and ‘green materials’ must become the new normal: Shri Naidu
Address housing shortage and amenities in rural areas to contain rural-urban migration: Vice President
VP calls for disaster resilient designs to become the norm in all buildings
Shri Naidu inaugurates the Platinum Jubilee Foundation Day of CSIR-CBRI
10 FEB 2021 5:31PM by PIB Delhi
The Vice President Shri M. Venkaiah Naidu today stressed the need for providing affordable, safe and durable housing to the growing middle classes without compromising on quality.
At the same time, there is a need to ensure aesthetics, the Vice President said while virtually inaugurating the Platinum Jubilee Foundation Day of Central Building Research Institute (CSIR-CBRI). The rapid economic growth and increased urbanisation has led to a great demand for housing in cities, making it a daunting task for planners, he added.
Emphasising on the importance of aesthetics, he said - “When a family lives in a crammed locality with hardly any ventilation or sunlight reaching the homes, it naturally affects their wellbeing.” COVID has shown us the need for air circulation and the importance of sunlight, and it is the duty of the architects, planners, governments and institutions like CBRI to ensure these elements in built structures, added. He also suggested that authorities look into the feasibility of making adequate light and air circulation a norm for building plan approval.
The Vice President observed that the emotional appeal of a ‘home’ has not changed, even as we progressed from simple mud-walled huts to sophisticated skyscrapers. Thanks to our economic growth, schemes like Pradhan Mantri Awas Yojana and progressive legislations like RERA which protects home buyers, the dream of owning a home is not just of the few anymore, he added.
In order to fulfil the responsibility of ‘Housing for All’ in letter and spirit, Shri Naidu called for adopting latest technological advancements such as prefabricated buildings, factory-made housing and precast stone blocks. Pointing to the fact that the current practices are still largely labour and material intensive, he said this often leads to time and cost overruns. Institutes like CBRI must lead the way in the latest technological advancements like 3-D printed housing and zero energy buildings, Shri Naidu observed.
He also said that our construction workforce must be well-trained in modern construction techniques, noting the huge employment potential in the sector. “Unskilled manpower in this sector must become skilled manpower”, he said.
The Vice President also raised the issue of sustainability in buildings. Underscoring the need for green buildings’, Shri Naidu said that 39% of energy-related CO2 emissions in the world are coming from buildings, a major contributor to greenhouse gases. He called for making green buildings the ‘new normal’ by creating awareness about this concept among the people.
Shri Naidu also highlighted the importance of using ‘green materials’. Pointing out that the production of traditional construction materials like brick, wood, cement, steel and sand is energy-intensive, the Vice President called for promoting nature-friendly homes by increasing the use of locally available materials or ‘green materials’. “‘Reduce, reuse and recycle’ should be the mantra of civil engineers and they should utilise the by-products of other industries such as fly ash from power plants”, he added.
Shri Naidu also called for addressing the huge housing shortage in rural areas. He added that the Government has launched the ambitious PMAY (Gramin) for this purpose with an aim to provide a pucca house to all, by 2022. He reiterated the vision of Shri APJ Abdul Kalam and Shri Atal Bihari Vajpayee who called for providing urban amenities in rural areas. “If we can provide these, along with employment opportunities we can contain rural-urban migration and reduce the pressure on cities”, the Vice President advised.
Noting that the country is prone to multiple hazards and calamities, Shri Naidu also highlighted the importance of adopting disaster-resilient designs and construction practices as the new norm in all buildings. He appreciated the role of CBRI in improving Disaster Mitigation in buildings, including Fire Engineering and for its role in constructing five COVID hospitals in Himachal Pradesh in a record time. He expressed hope that the Institute will continue to be at the forefront of the ‘housing revolution’ in India and work for the shared dream of ‘Housing for All’.
The Vice President also virtually inaugurated makeshift hospitals at Nalagarh and Tanda, Himachal Pradesh, the Platinum Jubilee Pseudo Dynamic Laboratory and the Centre for Excellence in Cultural Heritage at CSIR-CBRI.
Shri Jai Ram Thakur, Hon’ble Chief Minister of Himachal Pradesh, Dr. Shekhar C Mande, Director General, CSIR & Secretary, DSIR, Dr N. Gopalakrishnan, Director, CSIR-CBRI, Roorkee were among the dignitaries present during the virtual event.
Following is the full text of the speech:
“Sisters and brothers,
It is indeed my pleasure to connect with you virtually to inaugurate the Platinum Jubilee Foundation Day celebrations of Central Building Research Institute (CBRI). Started as a 'Building Research Unit' during 1947, CBRI is one of the 37 national laboratories of the prestigious Council of Scientific and Industrial Research (CSIR). I am happy to note that CSIR and CBRI have been greatly contributing to nation building over the decades. I also convey my deep appreciation to the scientists of this institute, for having taken the responsibility of constructing five COVID hospitals in Himachal Pradesh, in a record time.
I am also happy to have inaugurated today the makeshift hospitals at Nalagarh and Tanda, Himachal Pradesh, the Platinum Jubilee Pseudo Dynamic Laboratory and the Centre for Excellence in Cultural Heritage at CSIR-CBRI.
The idea of our home evokes a warm feeling in our hearts. Wherever we are and whoever we may become, at the end of the day, it is an amazing feeling to go back to the place we call home. Over the course of human history, people might have progressed from simple mud walled huts to sophisticated skyscrapers, but the emotion remains the same.
What has changed of course, in the recent decades, is the criticality of real estate to our economy. Real estate market size in India is expected to reach 1 trillion US Dollar by 2030. It will contribute to nearly 13 percent of the country’s GDP by 2025. Housing and construction propels many ancillary sectors and is one of the largest employers in the country- both in the organised and unorganised sectors. The sector’s importance- both to the common man and to the macro-economy is bound to grow in the coming years.
With this kind of rapid growth, environmental and energy concerns in the housing sector have taken the center stage. With significant economic growth and a burgeoning middle class over the years, dream of owning a home is not just of the few anymore. It is our paramount responsibility to provide affordable housing to an average Indian household.
In this regard, the Central government’s focus on housing is also clearly evident from the various schemes - Pradhan Mantri Awas Yojana, AMRUT, HRIDAY, aimed at improving the ease of living. We need to further build on this momentum to fulfil the lasting dream of a home for every citizen.
Sisters and brothers,
While we aim to achieve this dream, we have to ask ourselves the following questions:
We have mastered the art of construction, but is it available for all?
What type of buildings we want to envision for our future generations?
What kind of space do we want to live and work in?
We need to ponder over these questions and the related issues. Today, I would try to look into the issue of buildings along three dimensions: equity, quality and sustainability.
The first is equity. With increasing urbanisation and migration from rural areas, our cities are struggling to find sufficient space to accommodate all its residents in a reasonable way. This has led to overcrowding, shortage of dwelling units and high rents. When a family lives in a crammed locality with hardly any ventilation or sunlight reaching the homes, it naturally affects their wellbeing. Our living space certainly leaves an impact on our physical and mental health. The recent COVID-19 pandemic has proved this. It has highlighted the need for creating living places with ample ventilation and natural light. I suggest that authorities look into the feasibility of making adequate light and air circulation a norm for approval of any building plan.
In a populous country like ours, housing for all is, no doubt, a daunting task. Also, the house we aim to build has to be not only affordable, but also good on aesthetics, safety and durability. For this, we need to take full advantage of latest technological advancements in this area such as prefabricated buildings, factory made housing and precast stone blocks. I am told that institutes like CBRI have been leading from the front and I call upon you to push further to scale up the application of these technologies. Our aim should be to create ‘happy living and working spaces’ in cities where individuals, whatever their economic background, are able to deliver their full potential.
The government has been proactive in creating the right ecosystem for the real-estate sector to thrive in India. The progressive RERA Act protects the rights of home buyers at the same time boosting the investments in the real-estate industry.
There is a huge housing shortage in rural areas too. The Government has launched the ambitious PMAY (Gramin) with an aim to provide a pucca house to all, by 2022.
I have time and again reiterated the vision of Shri APJ Abdul Kalam and Shri Atal Bihari Vajpayee who called for providing urban amenities in rural areas. If we can provide good connectivity, employment opportunities and proper housing in villages, we can contain rural-urban migration and reduce the pressure on cities. There is a huge demand in rural areas for improved housing and amenities and the private sector should step up to utilize this opportunity.
The second pertinent issue is - quality. Given that we spend most of our lifetime inside built structures, we have to think about the quality of spaces we are making. Aesthetics are important but it should not take precedence over utility.
Our country is prone to multiple hazards and disaster resilient designs and construction practices must be the norm in all buildings. I have been told that CBRI has been playing an important role in improving Disaster Mitigation in buildings, including Fire Engineering. I appreciate this and would like the CBRI to do research on incorporating resilience in mass housing too.
Finally, we have to address the issue of sustainability. With increasing urbanisation, 60 percent of our population is expected to live in cities by 2060. With 39% of energy related CO2 emissions in the world, buildings are already a major contributor of greenhouse gases. That is why there is an urgent need to make ‘green buildings’ a new normal by creating awareness about this concept among the people.
Building materials are another area of concern. We do not have an infinite supply of traditional construction materials like brick, wood, cement, steel and sand. Furthermore, their production is often energy intensive. So, it is high time that we revisit our roots and learn from the traditional practices followed by our ancestors. I urge the architects to promote nature friendly homes by increasing the use of locally available materials or ‘green materials’. “Reduce, reuse and recycle" should be the mantra and civil engineers should be able to gainfully utilise the by-products of other industries such as fly ash from power plants.
Dear Sisters and brothers,
Along with the principles of equity, quality and sustainability, we need to take a relook at the technology we employ in construction. The construction technologies employed in the country are still largely labour and material intensive and this often leads to time and cost overruns. Institutes like CBRI must lead the way in latest technological advancements in the field of construction such as 3-D printed housing, pre-fabricated housing and net zero energy buildings.
Another area that needs impetus is the skill-development of our masons and construction workers. Our workforce should be well-trained to adopt modern construction techniques in the fast changing scenario. Unskilled manpower in this sector must become skilled manpower.
Dear sisters and brothers,
I have been told about the various efforts of CBRI including your contribution to programmes such as ‘Navodya Vidyalaya Schools’ and ‘Indira Awas Yojana’. I appreciate that your Institute played a pivotal role in reconstruction of earthquake damaged schools & hospitals in Nepal. I once again congratulate CSIR-CBRI for developing technology for construction of lightweight transit hospital structures to support the Government in tackling COVID-19.
I wish your Institute will continue to be at the forefront of the housing revolution in India and work for our shared dream of ‘Housing for All’.
My best wishes to all your future endeavours.
Thank You. Jai Hind!”

উপ-রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
কম্মন ওইবা মীশিংগী য়ুম শাবদা ক্বালিতী লৈনা অমসুং শেল ইচং চংদনা শাগদবনি: উপ রাস্ত্রপতি
বিল্দিং প্লান এপ্রুবেলদা নুংশিৎ অমসুং মৈ মরাং কাইনা ফংহনবা অসি নোম অমা শুইশোই শোইদনা ওইগদবনি
বিল্দিংশিং শেম-শাবা মতমদা তেক্নোলোজী শিজিন্ননবা উপ রাস্ত্রপতি শ্রী নাইদুনা ইন্দস্ত্রীদা হায়খ্রে
‘গ্রীন বিল্দিংশিং’ অমসুং ‘গ্রীন মেতরিয়েলশিং’ অসি শোইদনা ন্যু নোর্মেল ওইগদবনি: শ্রী নাইদু
রুরেল-আর্বান মাইগ্রেসন অসি হন্থনবা খুঙ্গংগী মফমশিং অসিদা লৈরিবা তঙাই ফদবা অৱাৎপশিং অমসুং য়ুম লৈতবগী অৱাৎপশিং অসি থেংনখ্রে: উপ রাস্ত্রপতি
বিল্দিং পুম্নমক্তা দিজাস্তর রিসাইলেন্ত দিজাইনশিং অসি নোর্ম ওইহন্নবা উপ রাস্ত্রপতিনা হায়খ্রে
সি.এস.আই.আর.-সি.বি.আর.আই.গী চহী ৭৫ শুরকপগী পাংথোকপা থৌরম শ্রী নাইদুনা হৌদোকখ্রে
10 FEB 2021 5:31PM by PIB Imphal
হৌজিক হেনগৎলক্লিবা মিদল ক্লাসশিং অসিগীদমক ক্বালিতী লৈনা, শেল য়াম্না চংদনা, সেফ ওইনা অমসুং মতম কুইনা চৎকদবা য়ুমশিং শাবগী তঙাই ফদবা অদু ঙসি উপ রাস্ত্রপতি শ্রী এম ভেনকাইয় নাইদুনা ফোংদোকখ্রে৷
সেন্ত্রেল বিল্দিং রিসর্চ ইন্সতিত্যুত(সি.এস.আই.আর.-সি.বি.আর.আই.)গী চহী ৭৫ শুরকপগী পাংথোকপা থৌরম অসিদা ভর্চুয়েল্লী ওইনা মহাক্না হৌদোক্লদুনা য়ুমশিং অসি শাবজা ফজবা লৈতেং অসিু মরু ওই হায়না মহাক্না ফোংদোকখ্রে৷ শেল-থুমগী ফিভম ফগৎলকপা অমসুং আর্বানাইজেসন হেনগৎলকপা অসিনা শহরশিংদা য়ুম শাবগী চাং অসি হেনগৎহল্লে অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা প্লানরশিং অসিগী ওইনা অরুবা অমা ওইহল্লি হায়না মহাক্না ফোংদোকখ্রে৷
বিল্দিংশিং ফজহনবগী তঙাই ফদবা অসি পল্লদুনা - “নুংশিৎ অমসুং নুংশা নিংথিনা চংদবা অচিনবা লৈকাই অমদা ইমুং অমনা লৈবা মতমদা মসিনা মখোয়গী হকশেলদা শেকহল্লি” হায়না মহাক্না ফোংদোকখ্রে৷ কোবিদ লাইনা অসিনা অশেংবা নুংশিৎ অমসুং নুংশাগী তঙাই ফদবা অদু ঐখোয়দা খঙহল্লে অমসুং য়ুমশিং অসি শাবা মতমদা হায়রিবা ফিচরশিং অসি লৈহনবা অসিনা আর্কিতেক্তশিং, প্লানরশিং, সি.বি.আর.আই.গুম্বা ইন্সতিত্যুসনশিং অমসুং সরকারশিংনা থৌদাং ওই হায়না মহাক্না ফোংদোকখ্রে৷
ঐখোয়গী কন্সত্রক্সন ৱার্কফোর্সশিং অসি মোদর্ন কন্সত্রক্সন তেক্নিকশিং অসিদা নিংথীনা ত্রেন তৌগদবনি অমসুং সেক্তর অসিদা এমপ্লোইমেন্ত পোতেন্সিয়েল অদু লৈ হায়বা অসি উৎকদবনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখ্রে৷ “মসিগী সেক্তর অসিদা স্কিল লৈতবা মীশিং স্কিল লৈবা মীওই ওইহন্নবা হোৎনগদবনি”,হায়না মহাক্না ফোংদোকখ্রে৷
বিল্দিংশিং অসিদা লৈরিবা সস্তেনেবিলীতী ফিভম অদুসু উপ রাস্ত্রপতি অসিনা পুখৎলকখ্রে৷ গ্রীন বিল্দিংশিং ওইহনবগী তঙাই ফদবা অদু পল্লদুনা মালেম অসিদা অচৌবা গ্রীনহাউস গ্যাস অমা ওইরিবা CO2 থাদোরকপগা মরী লৈনবা ইনর্জীগী ৩৯%দি বিল্দিংশিং অসিদগী থাদোরকপনি হায়না শ্রী নাইদুনা ফোংদোকখ্রে৷ মসিগী ৱাখল্লোন অসি মীয়ামশিং অসিদা খঙহন্নবা এৱার্নেজ পীদুনা গ্রীন বিল্দিংশিং অসি ‘ন্যু নোর্মেল’ ওইহন্নবা মহাক্না ফোংদোকখ্রে৷
খুঙ্গংগী মফমশিং অসিদা অফবা য়ুমশিংগী অৱাৎপা চাওনা লৈরিবা অসিগী মতাংদসু শ্রী নাইদুনা পনখ্রে৷ হায়রিবা হিরম অসিগীদমক ২০২২ ফাওবগী মনুংদা ময়ামদা পক্কা হাউস শানবগী পান্দমদা পি.এম.এ.ৱাই.(গ্রামিন) অসি সরকার অসিনা পুথোকখ্রে হায়না মহাক্না ফোংদোকখ্রে৷ খুঙ্গংগী মফমশিং অসিদা শহরদা ফংলিবা খুদোংচাবশিং ফংহনবা হায়বা শ্রী এ.পি.জে. অব্দুল কলাম অমসুং শ্রী অতল বিহারি বাজপয়ীগী মংলান অদুগী মতাংদসু মহাক্না পনখ্রে৷“ করিগুম্বা হায়রিবা ময়াম অসি থবক্কী খুদোংচাবগা লোইননা ঐখোয়না ফংহনবা ঙম্লবদি রুরেল-আর্বান মাইগ্রেসন অসি ঐখোয়না লাকশিনবা ঙমগনি অমসুং শহরশিং অসিদা পীরিবা শাফু অসি হন্থহনবা ঙমগনি”, হায়না উপ রাস্ত্রপতিনা হায়খ্রে৷
উপ রাস্ত্রপতি অসিনা হিমাচল প্রাদেশকী নলাগর্হ অমসুং তন্দাদা লৈরিবা হোস্পিতালশিং অসি ভর্চুয়েল্লী ওইনা শঙ্গাখ্রে অমসুং সি.এস.আই.আর.-সি.বি.আর.আই.দা লৈরিবা স্যুদো দাইনামিক লেবোরেতরী অমসুং সেন্তর ফোর এক্সিলেন্স ইন কল্চরেল হেরিতেজকী চহী ৭৫ শুরকপগী থৌরম উপ রাস্ত্রপতিনা হৌদোকখ্রে৷
হিমাচল প্রদেশকী ইকাই খুম্নরবা মুখ্য মন্ত্রী শ্রী জাই রাম থাকুর, সি.এস.আই.আর.গী দাইরেক্তর জেনেরেল অমসুং দি.এস.আই.আর.গী সেক্রেতরী দা. শেখর সি. মন্দে অমসুং রূর্কীদা লৈরিবা সি.এস.আই.আর.-সি.বি.আর.আই.গী দাইরেক্তর দা. এন. গোপালকৃস্নননা ভর্চুয়েল থৌরম অসিদা শরুক য়াখিবা ইকাই খুম্নরবা মীওইশিংগী মনুংদা খরনি৷
মখাগী অসি ৱারোল অদুগী মপুং ওইবা অইবনি:
“ইচলশিং অমসুং ইনাউশিং,
সেন্ত্রেল বিল্দিং রিসর্চ ইন্সতিত্যুত(সি.বি.আর.আই.) অসি লিংখৎখিবা চহী ৭৫ মপুং ফারকপগা মরী লাননা পাংতোকপা থৌরম অসিদা নখোয় ময়ামগা ভর্চুয়েল্লী ওইনা শরুক য়াবা ফংজবা অসি ঐহাক অসুক্কী মতিক নুংঙাইবা ফাওজৈ৷ ১৯৪৭গী মতমদা ‘বিল্দিং রিসর্চ য়ুনিৎ’ ওইনা হৌদোরক্তুনা সি.বি.আর.আই. অসি লৈবাক অসিগী মমিং লৈরবা কাউন্সিল ওফ সাইন্তিফিক অমসুং ইন্দস্ত্রিয়েল রিসর্চ(সি.এস.আই.আর.)কী নেস্নেল লেবোরেতরী ৩৭কী মনুংদা অমনি৷ চহী খুজিংশিং অসিদা লৈবাক অসি শেমগৎপদা সি.এস.আই.আর. অমসুং সি.বি.আর.আই.না অচৌবা থৌদাং লৌরম্বা অসিগীদমক ঐ য়াম্না নুংঙাইবা ফাওজৈ৷ অকক্নবা মতম অমদা হিমাচল প্রদেশতা কোবিদ হোস্পিতাল মঙা শানবগী থৌদাং লৌরম্লিবা অসিগীদমক ইন্সিতিত্যুত অসিগী সাইন্তিসশিং অসিবু ঐনা ইকাই খুম্নবা উৎচরি৷
হিমাচল প্রাদেশকী নলাগর্হ অমসুং তন্দাদা লৈরিবা হোস্পিতালশিং অসি ভর্চুয়েল্লী ওইনা শঙ্গবদা অমসুং সি.এস.আই.আর.-সি.বি.আর.আই.দা লৈরিবা স্যুদো দাইনামিক লেবোরেতরী অমসুং সেন্তর ফোর এক্সিলেন্স ইন কল্চরেল হেরিতেজকী চহী ৭৫ শুরকপগী থৌরম অসিদা ঐনা শরুক য়াবা ফংজবা অসি ঐহাক অসুক্কী মতিক নুংঙাইবা ফাওজৈ৷
ইচলশিং অমসুং ইনাউশিং,
মসিগী মংলান অসি ফংনবা হোৎনবদা ঐখোয়না মখাগী ৱাহংশিং অসি ইশাদা হংজবা তঙাই ফদে:
বিল্দিং শেম শাবগী আর্ত অসিদা ঐখোয় অসি য়াম্না হৈ-শিংলে অদুবু হায়রিবা অসি ময়াম পুম্নমক অসিদা ফংহল্লব্রা?
তুংদা লাক্কদৌরিবা শুরোলশিং অসিগীদমক করম্বা বিল্দিং মখলশিং ঐখোয়না শাবা পাম্বগে?
ঐখোয়না খরম্বা মফমদা হিংবা অমসুং থবক শুবা পাম্বগে?
মসিগী ৱাহংশিং অসি অমসুং মরী লৈনবা ইসুশিং অসি ঐখোয়না খনবা মরু ওই৷ ঙসিদি বিল্দিংশিং অসি শেম-শাবদা দাইমেন্সন অহুম-ইক্বুইতী, ক্বালিতী অমসুং সস্তেনেবিলিতীগী ইসু অসিদা ঐনা য়েংশিনবা পাম্মী৷
অহানবা ইসু অসি ইক্বুইতী অসিনি৷ আর্বানাইজেসন হেনগৎলকপা অমসুং খুঙ্গংগী মফমশিং অসিদগী য়ুম হোংগৎলকপা হেনগৎলকপা অসিদা য়য়ুমশিং অসি নিংথীনা শানবা, লৈহন্নবা হোৎনবদা ঐখোয়গী শহরশিং অসিদা য়াম্না অৱাবা অমা ওইরি৷ মসিনা মী য়াম্না চিলহল্লে, অফবা পোৎ-চৈশিং ৱাৎলকই অমসুং কা বরাগী মমল তাংহল্লি৷ ইমুং অমনা নুংশিৎ অমসুং নুংশাগী মহাল নিংথীনা চংদবা মপমশিং অসিদা লৈবা মতমদা মখোয়গী হকশেলগী ফিভম অসি অসুক্কী মতিক মশানা শোকহল্লি৷ ঐখোয়গী লিভিং স্পেস অসিনা ঐখোয়গী ফিজিকেল অমসুং মেন্তেল হেল্থতা শাফু পী৷ মসি হন্দক্কী কোবিদ-১৯ লাইনা অসিনা উৎখ্রবনি৷ নুংশিৎ অমসুং নুংশা মঙাল নিংথীনা ফংবা মফমশিং শেমগৎপা তঙাই ফদে৷
খুঙ্গংগী মফমশিং অসিদা অফবা য়ুমশিংগী অৱাৎপা চাওনা লৈ৷ হায়রিবা হিরম অসিগীদমক ২০২২ ফাওবগী মনুংদা ময়ামদা পক্কা হাউস শানবগী পান্দমদা পি.এম.এ.ৱাই.(গ্রামিন) অসি সরকার অসিনা পুথোকখ্রে৷
খুঙ্গংগী মফমশিং অসিদা শহরদা ফংলিবা খুদোংচাবশিং ফংহনবা হায়বা অসি শ্রী এ.পি.জে. অব্দুল কলাম অমসুং শ্রী অতল বিহারি বাজপয়ীগী মংলান্নি হায়না ঐনা অমুক্কসু পল্লি৷ করিগুম্বা হায়রিবা ময়াম অসি থবক্কী খুদোংচাবগা লোইননা ঐখোয়না ফংহনবা ঙম্লবদি রুরেল-আর্বান মাইগ্রেসন অসি ঐখোয়না লাকশিনবা ঙমগনি অমসুং শহরশিং অসিদা পীরিবা শাফু অসি হন্থহনবা ঙমগনি৷ খুঙ্গংগী মফমশিং অসিদা লৈরিবা য়ুমশিং অসিগী ফিভম ফগৎহন্নবগীদমক অচৌবা দিমান্দ অমা লৈ অমসুং মসিগী খুদোংচাবা অসি লৌনবা প্রাইভেৎ সেক্তরনা চংশিনগদবনি৷
অনিশুবা ইসু অসিনা –ক্বালিতী অসিনি৷ ঐখোয়গী পুন্সি অয়াম্বা শারিবা য়ুমশিং অসিগী মনুংদা লৈগদৌরিবা অসিনা মরম ওইরগা য়ুম অদুগী লৈরিবা স্পেস অদুগী ক্বালিতী অসিগী মতাংদা ঐখোয়না খনগদবনি৷ য়ুম অমা শাবা মতমদা নু নানবা অমসুং তশেং তশেংহন্দুনা ফজহনবা অসিসু য়াম্না মরু ওই৷
ঐখোয়গী লৈবাক অসি তোঙান তোঙানবা হজার্দ কয়া অমা মাইয়োক্নৈ অমসুং দিজাস্তর রিসাইলেন্ত দিজাইনশিং অমসুং কন্সত্রক্সন প্রেক্তিসশিং অসিনা বিল্দিং পুম্নমক্কী নোর্ম ওইগদবনি৷ ফাইয়র ইঞ্জিনিয়রিং য়াওনা বিল্দিংশিং অসিদা দিজাস্তর মিতিগেসন হেন্না ফহন্নবা সি.বি.আর.আই.না য়াম্না মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌরি হায়না ঐঙোন্দা হায়রকখ্রে৷ মসি ঐনা য়ানিংই অমসুং য়ুমশিং শাবদা পাকশন্না ইনকোর্পোরেতিং রিসাইলেন্স অসিগী মতাংদা সি.বি.আর.আই.না রিসর্চ তৌবা ঐনা পাম্মী৷
অরোইবদা সস্তেনেবিলিতীগী ইসু অসি ঐখোয়না থেংনবা দরকার ওই৷ আর্বানাইজেসন হেনগৎলকপদগী ২০৬০ ফাওবগী মনুংদা ঐখোয়গী মীশিং অসিগী চাদা ৬০ শহরশিং অসিদা লৈরবা য়াই হায়না পানরি৷ পুখৎলকখ্রে৷ মালেম অসিদা অচৌবা গ্রীনহাউস গ্যাস অমা ওইরিবা CO2 থাদোরকপগা মরী লৈনবা ইনর্জীগী ৩৯%দি বিল্দিংশিং অসিদগী থাদোরকপনি৷ মসিগী ৱাখল্লোন অসি মীয়ামশিং অসিদা খঙহন্নবা এৱার্নেজ পীদুনা গ্রীন বিল্দিংশিং অসি ‘ন্যু নোর্মেল’ অথুবা মতমদা ওইহনবা তঙাই ফদে৷
নুংশিরবা ইচলশিং অমসুং ইনাউশিং,
ইক্বুইতী, ক্বালিতী অমসুং সস্তেনেবিলিতীগী প্রিন্সিপলশিং অসিগা লোইননা ঐখোয়না য়ুমশিং শেম-শাবদা শিজিন্নরিবা তেক্নোলোজীশিং অসি অমুক হন্না য়েংশিনবা মরু ওই৷ লৈবাক অসিদা শিজিন্নরিবা কন্সত্রক্সন তেক্নোলোজীশিং অসি য়াম্না পাক চাওই অমসুং মচাক মথুমশিং অসি মপুং ফাদে অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা মতম অমসুং শেল হেন্না চংহল্লি৷ বিল্দিংশিং অসি শেমগৎ শাগৎপদা খ্বাইদগী নৌরিবা তেক্নোলোজীশিং খুদম ওইনা ৩-দি প্রিন্তেদ হাউজিং, প্রি-ফেব্রিকেতেদ হাউজিং অমসুং নেত-জিরো ইনর্জী বিল্দিংশিং শিজিন্নদুনা সি.বি.আর.আই.গুম্বা ইন্সতিত্যুতশিং অসিনা লমজিংগদবনি৷
ফগৎহনবা তঙাই ফদ্রিবা অতোপ্পা মফম অদুনা ঐখোয়গী য়ুম শাবা মীশিং অসিগী স্কিলশিং ফগৎহনবা অসিনি৷ অথুবা মতমদা হৌজিক মতমগী কন্সত্রক্সন তেক্নিকশিং অসি শিজিন্নবা হৈনবা ঐখোয়গী ৱার্কফোর্স অসি নিংথীনা ত্রেন তৌগদবনি৷ মসিগী সেক্তর অসিদা স্কিল লৈতবা মীশিং অসি শোইদনা স্কিল লৈবা মীশিং ওইনা ওন্থোক্কদবনি৷
নুংশিরবা ইচলশিং অমসুং ইনাউশিং,
তোঙান তোঙানবা প্রোগ্রামশিং খুদম ওইনা ‘নবোদয়া বিদ্যলয় স্কুলশিং’ অমসুং ‘ইন্দিরা অৱাস য়োজনা’দা লৌখিবা থৌদাংশিং য়াওনা সি.বি.আর.আই.গী তোঙান তোঙানবা ইফর্তশিং অসিগী মতাংদা ঐঙোন্দা হায়রকখ্রে৷ নেপালদা য়ুহার হাবনা মাংহন তাকহল্লিবা স্কুলশিং অমসুং হোস্পিতালশিং অসি অমুক হন্না শেমগৎ শাগৎপদা মহাক্কী ইন্সতিত্যুত অসিনা লৌখিবা থৌদাং অদু ঐনা থাগৎলি৷ কোবিদ-১৯ অসি থেংনবদা সরকারনা হোৎনরিবা অসিদা মতেং পাংবা ওইনা লাইতৱেইত ত্রান্সিৎ হোস্পিতালশিং শানবগীদমক তেক্নোলোজী শেংগৎপদা সি.এস.আই.আর.-সি.বি.আর.আই.না লৌখিবা থৌদাং অদুগীদমক মহাক্না অমুক্কা হন্না থাগৎখ্রে৷
ভারততা হাউজিংগী অওোনবা অমা পুরকপা মতমদা নহাক্কী ইন্সতিত্যুত অসিনা মাংজিল থানা থৌদাং লৌরগনি অমসুং ‘ময়ামগীদমক য়ুম শাবিবা’ হায়রিবা ঐখোয়গী মংলান অসি মংফাওনহনবদা অচৌবা থৌদাং লৌরগনি হায়বা অসি ঐগী থাজবনি৷
নহাক্কী তুংগী পান্দম পুম্নমক্তা মাই পাক্নবা ঐনা য়াইফ পাউজেল পীরি৷
নহাকপু থাগৎচরি৷ জই হিন্দ!”