Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address in the 20th Episode of ‘Mann Ki Baat 2.0’ on 31.01.2021
31 JAN 2021 11:43AM by PIB Delhi
My dear countrymen, Namaskar. When I express Mann Ki Baat, it feels like I am present amongst you as a member of your family. Little matters exchanged that teach one another; bitter- sweet life experiences that become an inspiration for living a wholesome life…and this is just what Mann Ki Baat is! Today is the last day of January 2021. Are you too thinking, the way I am that 2021 had commenced just a few days ago? It just doesn’t feel that the entire month of January has passed by! This is what is termed as the speed of time. It feels like just a matter of a few days ago when we were exchanging good wishes with each other! Then we celebrated Lohri, Makar Sankranti, Pongal and Bihu. It was festival time in different parts of the country. We celebrated the 23rd of January, the birth anniversary of Netaji Subhash Chandra Bose as PARAKRAM DIWAS and also watched the grand Republic Day Parade on the 26th of January. Following the Address to the joint session by Rashtrapati ji, the Budget Session has also begun. Amidst all of this, there was one more happening that is keenly awaited by all of us – that is the announcement of the Padma Awards. The nation honored people doing extraordinary work; for their achievements and contribution to humanity. This year too, the recipients comprise people who have done excellent work in myriad fields; through their endeavour, they’ve changed someone’s life, taking the country forward. Thus, the tradition of conferring the Padma honour on unsung heroes that was started a few years ago has been maintained this time too. I urge all of you to know more about these people and their contribution…discuss it amongst the family. You will see how this inspires everyone!
This month, there has been very good news from the cricket pitch too. Our cricket team, after initial setbacks made a grand comeback, winning the series in Australia. The hard work and teamwork of our players is inspirational. Amidst all this, the country was saddened by the insult to the Tricolor on the 26th of January in Delhi. We have to infuse times to come with new hope and novelty. Last year, we displayed exemplary patience and courage. This year too, we have to work hard to attain our resolves. We have to take our country forward at a faster pace.
My dear countrymen, the beginning of this year marks the completion of almost one year of our battle against Corona. Just as India’s fight against Corona became an example, our vaccination Programme too is turning out to be exemplary to the world. Today, India is undertaking the world’s biggest Covid Vaccine Programme. Do you know what’s a matter of more pride? Along with the biggest Vaccine Programme, we are vaccinating our citizens faster than anywhere in the world. In just 15 days, India has vaccinated over 30 lakh Corona Warriors, whereas an advanced country such as America took 18 days to get the same done; Britain 36 days!
Friends, today, the Made in India vaccine is, of course, a symbol of India’s self-reliance; it is also a symbol of her self-pride. On NamoApp, Bhai Himanshu Yadav from UP has written that the Made in India vaccine has generated a new self confidence within. Kirti ji writes from Madurai that many of her foreign friends are messaging her thanking India. Kirti ji’s friends have written to her that the way India has helped the world in the fight against Corona has enhanced the respect for India in their hearts. Kirti ji, listening to these notes of glory for the country also fills the listeners of Mann Ki Baat with a sense of pride. These days, I too receive similar messages for India from Presidents and Prime Ministers of different countries of the world. You must also have seen recently how the President of Brazil, in a tweet thanked India – every Indian was gladdened at that. People residing thousands of kilometers away in remote corners of the world are deeply aware of that context in Ramayan; they are intensely influenced by it. This is a speciality of our culture.
Friends, in this vaccination Programme, you must have noticed something more! During the moment of crisis, India is able to serve the world today, since she is capable, self-reliant in the field of medicines, vaccines. The same thought underpins the Atmanirbhar Bharat Campaign. The more India is capable, the more will she serve humanity; correspondingly the world will benefit more!
My dear countrymen, every time, lots of your letters are received; one gets to know about your thoughts through your messages on Namo App and MyGov and phone calls. One amongst these messages caught my attention – this is from sister Priyanka Pandey ji. 23 year old Beti Priyanka ji is a student of Hindi literature and resides at Siwan in Bihar. Priyanka ji has written on Namo App that she was highly inspired by my suggestion of visiting 15 domestic tourist places in the country and hence on the 1st of January, she started for a destination which was very special. The place was 15 kilometers away from her home – it was the ancestral residence of the country’s first President Dr Rajendra Prasad ji. Priyanka ji has beautifully mentioned that this was her first step in the realm of acquainting herself with the country’s great luminaries. There, Priyanka ji came across many books written by Dr Rajendra Prasad and many historical photographs as well. Really Priyanka ji, this experience of yours will inspire others too.
Friends, this year, India is going to commence the celebration of 75 years of her Independence – Amrit Mahotsav. In this context, this is an excellent time to explore places associated with those heroes on account of whom we attained Freedom.
Friends, as we refer to the Freedom Movement and Bihar, I would like to touch upon another comment made on Namo App. Jai Ram Viplava, a resident of Munger has written to me about the Tarapur Martyr day. On 15th of February 1932, the Britishers had mercilessly killed several of a group of brave young patriots. Their only crime was that they were raising the slogan of ‘Vande Matram’ and ‘Bharat Mata Ki Jai’.I bow to those martyrs and remember their courage with reverence. I want to thank Jai Ram Viplava ji. He has brought to the notice of the country an incident about which not as much discussion happened as should have been done.
My dear countrymen, the freedom struggle was fought with full might in every part, every city, every town and village of India. In every corner of this land, Bharatbhoomi, great sons and brave daughters were born who gave up their lives for the nation. Hence it is very important that we preserve the saga of their struggles for our sake and their memories and for this we can write about them to keep their memories alive for generations to come. I appeal to all countrymen, especially the young friends to write about freedom fighters, incidents associated with freedom. Write books about the saga of valour during the period of freedom struggle in your area. Now, as India will celebrate 75 years of her freedom, your writings will be the best tribute to those heroes of our freedom. An initiative has been taken for Young Writers for the purpose of India Seventy-Five. This will encourage young writers of all states and of all languages. Writers who write on such subjects, who have studied deeply Indian heritage and culture, will come forth in large numbers in the country. We have to fully help such emerging talents. This will also prepare a category of thought leaders that will decide the course of the future. I invite my young friends to be a part of this initiative and to use their literary skills more and more. Information about this can be accessed from the website of the Ministry of Education.
My dear countrymen, what the listeners of ‘Mann Ki Baat’ like, only you know better. But for me the best thing that I like in ‘Mann Ki Baat’ is that I get to learn and read a lot. In a way, indirectly, I get an opportunity to connect with you all. Someone’s effort, somebody’s zeal, someone’s passion to achieve something for the country – all this inspires me a lot, fills me with energy.
I felt very happy on reading about how a local vegetable market in Boinpalli of Hyderabad is fulfilling its responsibility. All of us have seen that in vegetable markets, a lot of produce gets spoilt for a variety of reasons. The vegetables spread all around, it spreads filth too, but the vegetable market of Boinpalli decided that it will not throw away the leftover vegetables just like that. People associated with the vegetable market decided that they will generate electricity from this. You may have hardly heard of generating electricity from waste vegetables – this is the power of innovation. Today in Boinpalli vegetable market what was once a waste, wealth is getting created from that – this is the journey of creation of wealth from waste. Nearly 10-tonnes of waste is generated there every day, which is collected in a plant. In this plant 500-units of electricity is generated every day, and about 30 Kilos of bio fuel too is generated. The vegetable market is illuminated through this electricity and the bio fuel that is generated is used to cook food in the market canteen – isn’t it a wonderful effort!
A similar amazing feat has been achieved by the Badaut village Panchayat of Panchkula in Haryana. This Panchayat faced the problem of water drainage. Because of this dirty water was spilling around, spreading disease, but, people of Badaut decided that they would create wealth even from this water waste. The village Panchayat started filtering the dirty water coming from the village after collecting it at a place, and this filtered water is now being used for irrigation by the farmers of the village, thereby, liberating them from pollution, filth and disease and irrigating the fields too.
Friends, an example of how protection of environment can open avenues of income was seen in Tawang in Arunachal Pradesh too. For centuries a type of paper called ‘Mon Shugu’ is made in this hilly region of Arunachal Pradesh. The locals here make this paper from the bark of a plant named Shugu Sheng, hence trees do not have to be cut to make this paper. Besides, no chemical is used in making this paper, thus, this paper is safe for the environment and for health too. There was a time when this paper was exported but with modern techniques, large amount of paper started getting made and this local art was pushed to the brink of closure. Now a local social worker Gombu has made an effort to rejuvenate this art, this is also giving employment to tribal brothers and sisters there.
I have seen another news from Kerala that makes us realise our responsibilities. In Kottayam of Kerala there is an elderly divyang, N.S Rajappan Sahab. Due to paralysis, Rajappan is incapable of walking, but this has not affected his commitment to cleanliness. For the past several years he has been going by boat in Vembanad lake and taking out the plastic bottles thrown into the lake. Think, how great Rajappan ji’s thought is! Taking inspiration from Rajappan ji, we too should, wherever possible, make our contribution to cleanliness.
My dear countrymen, you must have witnessed a few days ago, that four women pilots from India took command of a non-stop flight from San Francisco, America to Bangalore. Travelling more than ten thousand kilometres, this flight ferried more than two hundred and fifty passengers to India. You must have also observed this time in the 26th January parade, where two women officers of the Indian Air Force created new history. Whatever be the area, the participation of the women of the country is continuously on the rise, but, often we see that, there is not much discussion of similar changes occurring in the villages of the country, so, when I got this news from Jabalpur in Madhya Pradesh, I felt that I must make a mention of it in 'Mann Ki Baat'.
This news is very inspiring. In Chichgaon, Jabalpur, some tribal women were working on daily wages in a rice mill. Just like the Corona pandemic affected every person in the world, these women were also affected. Work stopped in their rice mill. Naturally, their income got affected as well but they did not get disheartened; they did not give up. They decided that collectively they would start their own rice mill. The mill where they worked wanted to sell its machine too. One among these women, Meena Rahangadale ji formed a 'Self Help Group' by associating all the women, and all of them raised capital from their savings. Whatever amount of money was short, was sourced under the aegis of Ajivika mission in the form of a loan from the bank, and, now see, these tribal sisters bought the same rice mill in which they once worked! Today they are running their own rice mill. Within this very period, this mill has also earned a profit of about three lakh rupees. With this profit, Meena ji, and her colleagues, are arranging to repay the bank loan and then seeking avenues to expand their business. Such amazing efforts have taken place in every corner of the country to counter whatever circumstances Corona created.
My dear countrymen, if I mention Bundelkhand to you, what are the things that will come to your mind? Those interested in history will connect this area with Rani Lakshmibai of Jhansi. At the same time, some people will think of beautiful and serene Orchha. And some people will also remember the extreme heat conditions of this region, but, these days something different is happening here which is quite heartening, and about which, we must know. Recently, a month long 'Strawberry Festival' began in Jhansi.Everyone is surprised - Strawberry and Bundelkhand! But, this is the truth. Now, there is growing enthusiasm about the cultivation of Strawberry in Bundelkhand, and one of Jhansi's daughters - Gurleen Chawla has played a huge role in it! A Law student Gurleen carried out Strawberry cultivation successfully first at her home and then in her farm raising the hope that this was possible in Jhansi too. Jhansi's Strawberry festival emphasizes the ‘Stay at Home’ concept. Through this festival, farmers and youth are being encouraged to do gardening and grow strawberries in the vacant spaces behind their home, or in the Terrace Garden. With the help of new technology, similar efforts are also being done in other parts of the country, Strawberry which was once identified with the hills, is now also being cultivated in the sandy soil of Kutch, boosting the income of farmers.
Friends, experiments like the Strawberry Festival not only demonstrate the spirit of Innovation ; they also demonstrate the manner in which the agricultural sector of our country is adopting new technologies. Friends, the government is committed to modernizing agriculture and is also taking many steps in that direction. The efforts of the Government shall also continue in future.
My dear countrymen, just a few days ago I watched a video. That video was of Sarmuddin, a painter from Naya Pingla village in West Midnapore, West Bengal. He was expressing happiness that his painting based on Ramayana had sold for two lakh rupees. This brought great happiness to his fellow villagers too. After watching this video, I was curious to know more about it. In this very context, I came to know about a very good initiative related to West Bengal, which, I would definitely like to share with you.
The regional office of the Ministry of Tourism started an 'Incredible India Weekend Getaway' in the villages of Bengal at the beginning of the month. The Handicraft artisans from West Midnapore, Bankura, Birbhum, Purulia, East Bardhaman, organized handicraft workshop for visitors. I was also told that the total sales of handicrafts during the Incredible India Weekend Getaways is very encouraging to the handicraft artisans. People are also making our art forms popular employing novel methods across the country.
Look at Bhagyashree Sahu of Rourkela, Odisha. Although she is a student of Engineering, in the past few months, she started learning the art of Pattchitra and has mastered it. But, did you know where she began painting - Soft Stones, on Soft Stones. On her way to college, Bhagyashree found these Soft Stones, she collected and cleaned them. Later, she painted these stones in Pattachitra style for two hours every day. After painting these stones, she started gifting them to her friends. During the lockdown, she started painting on bottles too. And now, she even conducts workshops on this art form. A few days ago, on the birth anniversary of Subhash Babu, Bhagyashree paid him a unique tribute done on stone. I wish her all the best for her future endeavours. A lot new can be learnt and done through Art and Colours.
I was informed of a similar novel initiative being carried out in Dumka, Jharkhand. A principal of a middle school there, in order to teach and help the children learn, got the village walls painted with the letters of the English and Hindi alphabets ; alongside various pictures have also been painted which are helping the village children a lot. I extend my greetings to all such individuals who are involved in such initiatives.
My dear countrymen, thousands of kilometers from India, across many oceans and continents, lies a country - Chile. It takes a lot of time to reach Chile from India. However, the fragrance of Indian culture has been there for a long time. Another significant aspect is that Yoga is extremely popular there. You will be pleased to know that there are more than 30 Yoga schools in Santiago, the capital of Chile. The International Day of Yoga is also celebrated with great fervor in Chile. I have been told that the House of Deputies is full of ardent enthusiasm for the Yoga Day. In these times of Corona, with a stress on immunity and ways to strengthen it, through the power of Yoga, now they are attaching much more importance to Yoga. The Chilean Congress, that is their Parliament, has passed a proposal. There, the 4th of November has been declared as National Yoga Day. Now, you would be wondering, what is so special about 4th of November! On 4th of November 1962, the first Yoga institution in Chile was established by José Rafael Estrada. By proclaiming this day as National Yoga Day, a tribute has been paid to Estrada ji. This is a special honour by the Chilean Parliament, which every Indian takes pride in. By the way, there is another aspect about the Chilean Parliament, one which will interest you. The name of the Vice President of the Chilean Senate is Rabindranath Quinteros. He has been so named, inspired by Vishwa Kavi Gurudev Rabindranath Tagore.
My dear countrymen, I have been requested by Dr. Swapnil Mantri from Jalna,Maharashtra and Prahlad Rajgopalan from Palakkad, Kerala on MyGov to speak on ‘Road safety’ in Mann Ki Baat. This very month, from the 18th of January to the 17th of February, our country is observing Road Safety month. Road accidents are a matter of concern not just in our country but also the world over. Today, in India, many efforts are being made for road safety at the individual and collective level along with the Government. We should all become active stakeholders in these efforts to save lives.
Friends, you must have noticed, passing through the roads that the Border Road Organization builds, one gets to see many innovative slogans. Slogans such as ‘This is highway not runway’ or ‘Be Mr. Late than Late Mr.’ are quite effective in promoting awareness about being careful on the roads. Now you can also send such innovative slogans or catch phrases on MyGov. Good slogans from you too will be used in this campaign.
Friends, whilst speaking about Road safety, I would like to mention a post received on NaMo app from Aparna Das ji of Kolkata. Aparna ji has asked me to speak on the ‘FASTag programme’. She says that the experience of travel has changed with 'FASTag'. This saves not just travel time ; problems like stopping at Toll Plaza, worrying about cash payment are also over. Aparna ji is right too! Earlier, a vehicle used to take on an average 7 to 8 minutes to cross our toll plazas. However, since the emergence of ‘FASTag’, this time has reduced to around one and a half minutes to 2 minutes on an average. Due to this reduced waiting time at the Toll plaza, fuel too is being saved. It is estimated that this will save approximately 21 thousand crore Rupees of our countrymen. That is saving money as well as time. I urge all of you to follow all the guidelines, take care of yourself and also save the lives of others.
Friends, it is said here- “जलबिंदु निपातेन क्रमशः पूर्यते घटः”, meaning that drop by drop, the pot gets filled. Every single effort of ours leads to the realization of our resolve. Therefore, the goals with which we started in 2021, we all have to fulfill them together. Come, let us all work together to make this year meaningful. Do keep sending your messages, your ideas. We will meet again next month.
Iti Vidaa punarmilanaay.
इति-विदा पुनर्मिलनाय !

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না ৩১.০১.২০২১দা ‘মন কী বাত ২.০’গী ২০শুবা তাঙ্কক্তা ৱা ঙাংখিবগী মনিপুরি ৱাহন্থোক
31 JAN 2021 11:43AM by PIB Imphal
ঐগী নুংশিজরবা ইরৈবাকচাশিং খুরুমজরি। ঐহাক্না মন কী বাত্তা ৱা ঙাংবা অসিদা অদোমগী ইমুংগী মীওই অমা ওইনা নখোয়গী নরক্তা য়াওরিবোই নীংজৈ। ঐখোয়গী ৱাফম মচা-মচা তম্নবগী পুন্সিগী অৱা নুংঙাই থৌদোক কয়া অমদি পুন্সিবু মহাও লৈনা হিংবা ঙম্বা মসিনি মন কী বাত হায়বা অসি! ঙসি অসি ২০২১গী জনুৱারী অরোইবা নুমিৎনি, জনুৱারী অসি করম্না হৌখিগে হায়বা খঙহৌদে! মসিনা মতমগী খোঙজেল হায়না হায়নরিবা অদু। ঐখোয়না অমগা অমগী মরক্তা য়াইফ পাউজেল পীনবা অদু ঙরাং নহান খক্তা ঙাইরিবা খল্লি! মতুংদা ঐখোয়না লোহরি, মকর সংক্রান্তি, পোঙ্গল অমসুং বিহু পাঙথোকখ্রে। লৈবাক অসিগী তোঙান তোঙানবা শরুকশিংদা কুমহৈগী মতম ওইখি। ঐখোয়না জনুৱারী ২৩ অসি নেতাজি সুভাস চন্দ্র বোসকী মপোক কুমওন অসি পরাক্রম দিৱাস হায়না পাল্লন তৌরি অমসুং জনুৱারী ২৬তা অচৌবা রিপব্লিক দে পরেদ মীৎয়েং তাখি। রাস্ত্রপতিনা জোইন্ত সেসনদা ৱারোল পীদুনা বজেৎ মীফম হৌখ্রে। পুম্নমক্কী মরক অসিদা ঐখোয় পুম্নমক্না খৌরাংনা ঙাইনখিবা অমসু পাঙথোকখি – মদুদি পদ্মা এৱার্দশিং লাউথোকপা। জাতি অসিনা থোইদোক হেনদোকপা থবক তৌবা মীওইশিংদা মখোয়গী অথোইবা থবকশিং অমদি মীওইবা খুন্নাইদা মখোয়না লৌরিবা থৌদাংগীদমক্তা ইকাই খুম্নবনি। হন্দক্কী চহি অসিদসু মখোয়না তৌখিবা থবকশিংনা কনাগুম্বগী পুন্সিদা অহোংবা পুরকখিবা অমদি লৈবাক অসিবু মীয়ামদা শক তাকখিবা মীওই কয়া মনা ফংবা অসিদা য়াওরি। হায়বদি মীয়ামগী ইথিল খংনা থবক তৌবা অনসং হেরো কয়াসু পদ্মাগী ইকাই খুম্নবা পীবা অসিদা য়াওরি। মসিগী চৎনবী অসি লৈবাক অসিনা চহি খরদগী হৌখিবনি। ময়ামদা ঐনা হায়জরি মখোয়গী মরমদা মখোয়না লৌখিবা থৌদাংশিংগী মরমদা শোইদনা খংজিনশি...ইমুং মনুংদা মখোয়গী মরমদা ৱারী শাবিয়ু। মসিনা মীপুম খুদিংদা ইথিল করম্না পীবগে উবা ফংগনি!
হন্দক্কী থা অসিদা ক্রিকেৎ পিৎচতগী নুংঙাইবা পাউ অমা তাবা ফংলি। ঐখোয়গী ক্রিকেৎ তীমনা অহোবদা খুদোংথিবা খরা নংজরবসু অস্ত্রেলিয়া সিরিজ মাই পাক্তুনা হল্লক্লে। ঐখোয়গী শান্নরোইশিংগী হোৎনবা কনবা অমদি অপুনবগী শক্তি অসি তমজনীংঙাইনি। মরক অসিদা দিল্লীদা জনুৱারী ২৬তা মচু অহুমগী ফিরালবু খোঙ্গোইনখিবা অদু উরুবদা লৈবাক অসিনা য়াম্না নুংঙাইখিদে। ঐখোয়না মতুংদা লাক্কদবা মতমশিংদদি অনৌবা আশা অমদি অনৌবা থৌদোক থলহনসি। ঐখোয়না মমাংগী চহিদা অখাং কনবা অমসুং থৌনা লিংজেল উৎখি। হন্দক্কী চহি অসিদসু কন্না হোৎনদুনা অনীংবা অপাম্বা পুম্বা মপুং ফাহনসি। লৈবাক অসিবু খোঙজেল য়াংনা মাংলোমদা পুখৎলসি।
ঐগী নুংশিজরবা ইরৈবাকচাশিং, চহি অসিনা হোরকপদা ঐখোয়না কোরোনাগী মায়োক্তা চংশিনখিবা খোঙজং অদু চাউরাক্না চহি অমা ফাজিল্লক্লে। কোরোনাগী মায়োক্তা ভারতকী লাঞ্জং অসি ময়াম পুম্নমক্কী ফীদম ওইনখি। মতৌ অদুগুম্না ঐখোয়গী বেক্সিনেসন প্রোগ্রাম অসিসু মালেমদা তমজনীংঙাই ওইরি। ঙসি ভারত্তা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা কোবিদ বেক্সিন প্রোগ্রাম পাঙথোক্লি। হেন্না চাউথোকচনীংঙাই ওইবা ৱাফম অদু নখোয় খঙলবরা? খ্বাইদগী চাউবা বেক্সিনেসন প্রোগ্রামগা লোইননা ঐখোয়না মালেমগী অতোপ্পা মফমশিংদগী খোঙজেল য়াংনা বেক্সিন কাপ্পি। শুপ্নতগী নুমিৎ ১৫নিগী মনুংদা ভারতনা কোরোনা ৱারিয়র লাখ ৩০ হেনববু বেক্সিন কাপখ্রে, অমরোমদা অমেরিকাগুম্বা চাউখৎলবা লৈবাক্তদি নুমিৎ ১৮নি চংঙি; অদুগা ব্রিতেন্দনা নুমিৎ ৩৬নি চংঙি!
মরুপশিং, ভারত্তা শাবা বেক্সিন অসি ভারতকী মরোমদোম লেপচনবা থৌরাংগী খুদম্নি; ভারতকী মশাগী মগুন হেনগৎহনবগী খুদম্নি। য়ু.পি.দগী মরুপ হিমানশু য়াদবনা নমোএপতা অসুম্না ইবিরকই, মেদ ইন ইন্দিয়া বেক্সিন অসিনা থম্মোয়দা ইশানা ইশাবু থাজবগী ইহুল ফাওহল্লে। মধুরাইদগী ক্রিতিনা অসুম্না ইবিরকই, মাগী মীরৈবাক্কী মরুপ কয়ানা মঙোন্দা মেসেস থারক্তুনা ভারত্তা নুংঙাইবা ফোঙদোরক্লি। ক্রিতিগী মরুপনা অসুম্না ইরকই, ভারতনা কোরোনাগী লাঞ্জংদা মালেমগী মতেং পাংবিখিবা অদুদা ভারতকী মরমদা ইকাই খুম্নবা অমুক্কা হেন্না হেনগৎখ্রে। ক্রিতিজী ইরৈবাক্কী অসিগুম্বা থাগৎ ৱাহৈশিং তাবদা মন কী বাতপু তাবিরিবশিংনা চাউথোকচবা ফাওরমগনি। হৌজিক্কী মতম অসিদা তোঙান তোঙানবা লৈবাক্কী রাস্ত্রপতি অমদি প্রধান মন্ত্রীশিংগী মাইকৈদগী ভারতপু থাগৎপগী পাউজেল কয়া ঐঙোন্দা থাবিরক্লি। ব্রাজিলগী রাস্ত্রপতিনা ত্বীৎ তৌদুবনা ভারত্তা পীরকপা থাগৎ ৱাহৈ অদু উরবদি ভারত মচাশিংনা কয়াদা হরাওগদবা নুংঙাইগদবা। কিলোমিতর লিশিং কয়া লাপ্না মালেমগী কাচিন কোয়াদা লৈবা মীওইশিংনা রামায়নগী মরমদা মমুৎ তানা খঙবা অদু উবদা থম্মোয়দা ইথিল অমা পী। মসিনা ঐখোয়গী চৎনা লোনচৎকী থোইদোক হেনবা মগুন অসি।
মরুপশিং, বেক্সিনেসন প্রোগ্রাম অসিদা ময়াম্না ৱাফম অমা উবিরম্লগনি! অৱাবা তারবা মতমদা ভারতনা মালেমগী মতেং পাংবা ঙম্লিবা অসি ভারতকী হিদাকশিং অমদি বেক্সিন অসি য়াম্না মতিক চাই। ঙসিদি ইরোমদোম লেপচবা ঙম্লে, ইরোমদোম লেপচবা ভারতকী খোঙজংগী ৱাখল্লোনসু মসিনি। ভারতনা তৌবা ঙম্লিবা মখৈ মীওইব জাতিগী মতেং পাংখিগনি; মালেমগী মীয়াম্না অদুক্কী মতিক কান্নবা ফংখিগনি!
ঐগী নুংশিংরবা ইরৈবাকচাশিং নমোএপতা অমদি মাইগোভতা ময়ামগী মেসেস অমদি ফোনগী মতেংনা ময়ামগী অপাম্বা খঙনবা খুদোংচাবা ফংলি। মেসেস ময়াম অদুগী মনুংদগী ইচল নুপী প্রিয়াঙ্কা পান্দেগী ৱাফম অদুনা পুক্নিং চিংশিনখি। চহি ২৩দা ঙাইরিবা ইচানুপী প্রিয়াঙ্কা হিন্দী সহিত্যাগী মহৈরোই অমনি অমদি বিহারগী সিবানদগীনি। মহাক্না ইবিরকই লৈবাক্কী লমকোইফম ১৫দা চৎপগী ৱাফম অদু য়াম্না পামজনা থোকখি মরম অসিনা ঐহাক্না জনুৱারী ১দা য়াম্না থোইদোক হেনদোকপা মফম অমদা কোইবা চৎলুই। মফম অদুদি মাগী য়ুমদগী কিলোমিতর ১৫ লৈবা লৈবাক্কী অহানবা রাস্ত্রপতি দা রাজেন্দ্র প্রসাদকী পোক্নফমনি। প্রিয়াঙ্কনা হায়বিরকই মসি লৈবাক অসিগী অথোইবা মীওইপোকশিংবু মমুৎ তানা খঙবগী অহানবা খোঙথাংনি। মফম অদুদা রাজেন্দ্র প্রসাদনা ইবিরম্বা লাইরিক কয়া অমদি পুৱারিগী মরী লৈনবা ফোতো কয়া থেংনরে। তশেংনমক প্রিয়াঙ্কা মহাক্কী খোঙচৎ অসিনা অতোপ্পশিংসু ইথিল শোইদনা পীগনি।
মরুপশিং হন্দক্কী চহি অসিদা ভারতনা নীংতম্বগী চহি ৭৫শুবা চহিগী থৌরম অম্রিৎ মহোসব হৌগদৌরি। ঐখোয়গী নীংতম্বগী লাঞ্জংদা শরুক য়াখিবা থোইদোকপা মীওইশিংগা মরী লৈনবা মফমশিং খঙদোকপগী খ্বাইদগী মতাং চারবা মতমনি।
মরুপশিং নীংতম্বগী লাঞ্জং অমদি বিহারগী মরমদা ৱারী শারিঙৈ মরক অসিদা ৱাফম অমা হায়জহৌগে, মুঙ্গেরগী জয় রাম বিপ্লবনা তরাপুর সহিৎ দিৱাসকী মরমদা ইবিরকই। ১৯৩২গী ফেব্রুৱারী ১৫দা ব্রিতিশশিংনা মমা লৈবাক নীংজবা নহারোল কাংবু অমবু নুংশি হৈতনা হাৎখি। মখোয়গী মরাল হায়ববু ‘ভন্দে মাতরম’ অমদি ‘ভারত মাতা কী জয়’ হায়না খোলাউ লাউরুবগীনি। ঐহাক্না মরৈবাক নীংবশিংগী মফমদা নোলুকচরি অমদি মখোয়গী মথৌনা অদুবু নোলুক্না নীংশিংজরি। ঐহাক্না জয় রাম বিপ্লবপু থাগৎপা ফোঙদোকচরি। নীংশিংফম থোকপা ময়াম্না কাউনখ্রা থৌদোক অমবু নীংশিংবিরকপগীদমক থাগৎচরি।
ঐগী নুংশিজরবা ইরৈবাকচাশিং, ভারতকী মফম মমদা, সহর, খুঙ্গং খুদিংদা অমদি লৈরক কোনশাংশিংদা নীংতম্বগী লাঞ্জং অসি থৱায় য়াওনা লান্থেংনখি। লৈবাক অসিগী কাচিন-কোয়া শিনবা থুংনা অথোইবা মচানুপশিং অমদি থৌনা ফবী মচানুপীশিং পোকখি মখোয়না জাতি অসিগীদমক মখোয়গী পুন্সি কত্থোকখি। মখোয়গী নীংশিংবা অদু চরোল-শুরোল কয়াগীদমক তেক্তা কাইদনা থম্বীনবা অমদি মখোয়না থেংনখিবা খুদোংথিবা কয়া অদু খঙহন্নবা হোৎনবা হায়বা অসি য়াম্না মরু ওই। ঐহাক্না ইরৈবাকচাশিংবু মরু ওইনা নহা ওইরিবা মরুপশিংদা নীংখা-তম্বগী ইহৌদা থায় কৎখ্রবশিংগী য়ুম্ফম ওইবা থৌদোকশিংদা ৱারীশিং ইবিরক্নবা হায়জরি। নখোয়না লৈরিবা লম লমদগী নীংতম ইহৌগী খোঙচৎ অমদি থৌনা ফবাশিংগী মরমদা লাইরিকশিং ইবিয়ু। হৌজিক ভারতনা নীংতম্বগী চহি ৭৫শুবগী কুমওন পাঙথোক্কদবা অসিদা ময়াম্না ইবিরকপা অদুনা নীংতম্বগী লান্মীশিংগী মফমদা থোইদোকপা ইকাই খুম্নবা উৎপা ওইরগনি। নহা ওইরিবা অইবশিংগীদমক্তা ইন্দিয়া সবেন্তী-ফাইফকী মখাদা থবক তৌবা হৌরে। মসিগী মনুং চন্না রাজ্যশিং অমদি লোল পুম্নমক্কী নহা ওইরিবা অইবশিংবু থৌনা হাপকৎপিগদৌরি। ভারতকী পরিং নাইনা চত্থরক্লিবা অমদি চৎন-লোনচৎতা মমুৎ তানা নৈনবা অইবা কয়া লৈবাক অসিদা পোক্লগনি। ঐখোয়না অসিগুম্বা হৈশিংবা অসিবু উৎথোকপদা মতেং পাংগদবনি।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈবাকচাশিং ‘মন কী বাত’ তাবিরিবশিংনা করি পাম্বগে হায়বা অদু অদোমতনা খঙগনি। অদুবু ঐহাক্তি ‘মন কী বাত’ অসিদগী অনৌবা খঙবা অমদি পাবগী খুদোংচাবসু ফংজৈ। অমরোমদা ময়াম পুম্বগা উন্নবগী খুদোংচাবসু ফংজৈ। কনাগুম্বগী হোৎনবা, কনাগুম্বগী অপাম্বা, লৈবাক্কীদমক করিগুম্বা খরা তৌনিংবগী ৱাখল্লোন পুম্নমক অসিনা ঐহাকপু থৌনা হাপ্পিরি।
হায়দ্রাবাদকী বোইনপল্লিদা মফম অদুগী মনা-মশিংগী কৈথেলদা মশাগী মথৌ করম্বা মওংদা পাঙথোক্লিবগে হায়বা অদু পারুবদা ঐহাক য়াম্না নুংঙাইজৈ। মনা-মশিংগী কৈথেলদা মরম কয়াদগী মনা-মশিং পৎতুনা-পুমদুনা মাংবা অসি ঐখোয়না উরি। পুমচাই চাইথোক্তুনা তাদুনা লৈরবা অমোৎ অকাই অসিনা মোৎশিনহল্লি অমসুং মনম চেলহল্লি, অদুবু বোইনপল্লিগী মনা-মশিংগী কৈথেলদা নুমিৎ খুদিংগী লেমহৌবা মনা-মশিংশিং অদু অদুম্না হুন্দোক্লরোই। কৈথেলগী মীশিংনা মদুদগী ইলেক্ত্রিসিতী লৌনবা লেপ্নরে। অপৎপা মনা-মশিংদগী মৈ শুংবা হায়বা অসি তাবদা অঙকপা পোক্লমগনি – মসিনা ইন্নোবেসনগী মপাঙ্গল। ঙসিদি বোইনপল্লিগী কৈথেলদা হান্না হুন্দোক খাক ওইরম্বা অদু হৌজিক্তি লনগী মপু ওইররে – মসিনা অমোৎপদগী লান ওনবগী খোঙচৎ অসি। মফম অদুদা নোংমদা চাউরাক্না অরেম খাক তোন ১০গী ময়াদা থোলকপা অদু প্লান্ত অমদা খোমজিনখ্রে। প্লান্ত অদুদা অরেমখাকশিং অদুদগী নুমিৎ খুদিংগী মৈ য়ুনিৎ ৫০০ পুথোক্লি অমদি চাউরাক্না বাইও ফ্যুএল কিলো ৩০ পুথোক্লি। মৈ অদুনা কৈথেল অদু পুমঙান ঙানহল্লে অমসুং বাইও ফ্যুএল অদুনা কৈথেলগী কেন্তীন অচা-অথক থোংবদা শিজিন্নরি – কয়াদা ফজনা হোৎনরিবা অঙকপা পোক্তরা!
অসিগুম্বা অঙকপা অসি হরিয়ানগী পঞ্চকুলা পঞ্চায়ৎকী বরাউৎ খুঙ্গংনসু উৎখ্রে। পঞ্চায়ৎ অসিনা কোনবা লমশিংদা ঈশিং শেংদোকপদা অৱাবা মায়োক্নরি। মরম অসিনা অমোৎপা ঈশিং অদু মফম মরাং খঙদনা অরেম্বদা মাংহল্লি, লাইনা কয়া শন্দোক্লি, অদুবু বরাউৎকী মীয়াম্না অমোৎপা ঈশিং অসি লনগী মপু ওলহল্লগে হায়না লেপ্নরে। খুঙ্গংগী পঞ্চায়ৎনা খুল পুম্বদা লাক্লিবা অমোৎপা ঈশিং অসি মফম অমদা তুংহল্লগা চুমথোকপা হৌরে, চুমথোক্লবা ঈশিং অদুনা হৌজিক্তি খুঙ্গংগী লৌমীশিংগী লৌবুক ঈশিং চাইবদা শিজিন্নরে, হায়বদি অকোইবগী ফীভম মোৎশিনহনবা অমোৎপা অমদি লাইনা কয়াদগী ঙাকথোকপা ঙম্লে অমসুং লৌবুক্তা ঈশিংসু ফংলে।
মরুপশিং, অকোইবগী ফীভম কন্নবা হোৎনবদা করম্না শেল তানবা য়াবগে হায়বা অদু য়েংশি, অরুনচল প্রদেশকী তৱাংদা মসিগী খুদম অমা য়েংশি। অরুনাচল প্রদেশকী চিংগী মফম অসিদা চহি কয়াদগী ‘মোন শুগু’ কৌবা চে মখল অমা শাই। চে অসি মফম অসিদা হৌবা শুগু শেং কৌবা পম্বীগী মকুদগী শা, মরম অসিনা চে অসি শাবদা উ অমত্তা কক্তে, কেমিকেল অমত্তা শিজিন্নদে, চে অসি অকোইবগী ফীভম কাইহনদে হকচাং শোকহনদে। মতম অমদা চে অসি মপান্দা থাদোক্লম্মি অদুবু অনৌবা তেক্নোলোজীনা চে মশিং কয়া শারকপনা মতম ওইরগা মসি শাবা লেপখ্রে। হৌজিক মফম অদুগী সোসিএল ৱাকর গোম্বুনা কলা অসিবু হিংগৎহন্নবা হোৎনরি, মসিনা মফম অদুগী য়েলহৌমীশিংদসু থবক পীবা ঙমলে।
ঐহাক্না কেরেলাগী পাউ অমসু তাই মসিনা ঐখোয়না ইশাগী ইথৌ পাঙথোকপা অদুবু নৌহৌননা নীংশিংহল্লি। কেরেলাগী কোত্তয়মদগী হকচাংগী ফীভম মীমান্নদ্রবা অহল অমনি এন.এস. রাজপ্পন সহাব। রাজপ্পন পেরেলাইসিসনা চৎপা ঙমদে অদুবু লুনানবগীদমক মহাক্না হোৎনবা লেপ্পা লৈতে। চহি খরগী মমাংদগী হি তোংলগা মহাক্না ৱেম্বনান্দ পাৎ চৎলগা মফম অদুদা হুনদোক্লম্বা প্লাস্তিক বোতলশিং খুল্লগা পুরকই। অমুক্তা খনবীয়ু রাজপ্পনগী ৱাখল্লোন অসি কয়াদা ৱাংখ্রবনো। ঐখোয়না মহাক্কী ৱাখল্লোন অসি খুদুং ইল্লগা লুনানবগীদমক ঐখোয়না লৌবা য়াবা থৌদাং লৌরসি।
নুংশিরবা ইরৈবাকচাশিং ময়াম্না উবীখ্রিবা অদুনি অমেরিকাগী সেন ফ্রান্সিসকোদগী বেঙ্গলুরু য়ৌবা নন-স্তোপ ফ্লাইৎ অমা ভারতকী নুপী পাইলোৎ মরিনা পাইখি। কিলোমিতর লিশিং তরাদগী শাংলবা খোঙচৎকী ফ্লাইৎ অসিদা মীওই ২২৫দগী হেন্না ভারত য়ৌনা পুরকখি। ২৬ জনুৱারীগী পরেদতসু ইন্দিয়ন এয়র ফোর্সকী নু্পী ওফিসর অনিনা অনৌবা পুৱারী অমা হৌদোকখি। হিরম খুদিংদা নুপীশিংনা শরুক য়াবগী চাং হেনগৎলক্লি অদুবু মসি খুঙ্গংগী মতাং য়ৌরকপদা মীয়াম্না খঙনবা হেক্তা ৱাৎলি, মরম অসিনা মধ্য প্রদেশকী জবলপুরগী ৱারী অমা ঐহাক্না তারকপদা ৱাফম অসি মন কী বাত্তা শোইদনা পনফম থোকই হায়না খনখি।
পাউ অসি য়াম্না পুক্নিং থৌগৎনীংঙাই ওই। জবলপুরগী চিচগাওগী য়েলহৌমী কাংলুপ খরগী নুপীশিংনা রাইস মিলদা নোংমগী খুশুমল ফংবা শিন্মী ওইনা থবক শুরম্মি। কোরোনাগী লাইচৎনা মালেমগী মীপুম খুদিংমক শোকহনখিবা অদুগুম্না নুপীশিং অসিসু শোকহনখি। মখোয়গী রাইস মিলগী থবক লেপখি। অসুম্না মখোয়গী শেন্থোক লৈখিদে অদুবু মখোয় নীংহন্নবা তৌখিদে; মখোয়না মখোয়গী রাইস মিল অমা হৌনবা ৱারেপ লৌখি। মখোয়গী মরক্তগী মীনা রহনগদালেনা নুপী ময়াম পুল্লগা সেল্ফ-হেল্প গ্রুপ অমা লিংখৎখি, অৱাৎপা শেনফমনা অজিবিকা মিসনগী খুত্থাংদা বেঙ্কতগী লোন লৌখি অদুগী মখোয়না থবক শুবা য়াওরম্বা রাইস মিল অদু লৈখি। ঙসি মখোয় মশাগী রাইস মিল চল্লাইরি, তেল্লবা মতম অসিদা মখোয়না চাউরাক্না লাখ অহুমগী শেন্দোং ফংবা ঙম্লে। শেন্দোং অসিনা অহানবদা মীনাজিনা বেঙ্ককী লোন শিংদোক্লে অদুগা বিজিনেস অদু চাউথোক্নবা হোৎনখি। কোরোনানা শিংনরকপশিং অদু মায়োক্ননবা হোৎনবা অসি লৈবাক্কী কাচিন-কোয়া খুদিংদা থেংনরি।
নুংশিরবা ইরৈবাকচাশিং ঐহাক্না করিগুম্বা বুন্দেলখান্দগী ৱারী শাবা তারবদি অদোমদা পুক্নিং চংগদবা অসি করম্বা মাইকৈদা ওইগদগে? পুৱারীদা পুক্নিং চংবা মীওইশিংনা মফম অসি ঝান্সিগী রানি লক্ষ্মিবাইআ মরী লৈননা উগনি। অমরোমদনা মীওই খরদা মফম অসিগী ফজরবা ইংচিক্লবা ওর্চাগী মরমদা নীংশিংহল্লি। কনাগুম্বা খরনা মফম অসিগী কা হেন্না শাবা অদু নীংশিংগনি, অদুবু হৌজিক মফম অদুদা তোপ-তোপ্পা য়াম্না পুক্নিং থৌগৎনীংঙাই ওইবা অমা পাঙথোক্লি, ঐখোয়না মসিগী মরমদা শুকশোই শোইদনা খঙজিনগদবনি। নুমিৎ খরগী মমাংদা থা অমা চুপ্না চত্থগদবা ‘স্ত্রোবেরী ফেস্তিবেল’ ঝান্সীদা হৌখ্রে। স্ত্রোবেরী অমসুং বুন্দেলখান্দ অনি অসি কমাইনা তৌরিবনো হায়না ময়াম্না শোইদনা অঙকপা পোক্লমগনি! অদুবু মসি অচুম্বমক্নি। হৌজিক বুন্দেলখান্দদা স্ত্রোবেরী অসি য়াম্না থৱায় য়াওনা থান্নরি, মসিগীদমক মরু ওইবা থৌদাং ঝান্সিগী ইচানুপী – গুরলীন চৌলানা অচৌবা থৌদাং লৌখি! লোগী মহৈরোই গুরলীন্না অহানবদা মখোয়গী ময়ুমদা মতুংদা মখোয়গী ফার্মদা মাই পাক্না স্ত্রোবেরী থাদুনা মীয়ামদা থবক অসি ঝান্সিদা পাঙথোকপা য়াগনি হায়বা উৎখি। ঝান্সিনা স্ত্রোবেরী ফেস্তিবেল অসি ‘স্তে এৎ হোম’গী ৱাখল্লোন্দা পাঙথোক্লি। ফেস্তিবেল অসিগী খুত্থাংদা লৌমীশিং অমদি নহারোলশিংদা মখোয়গী য়ুমগী মনিংদা অহাংবা লম নত্ত্রগা য়ুমথক্তা তেরেস গার্দেন শেমদুনা স্ত্রোবেরী থান্নবগীদমক পুক্নিং থৌগৎলি। অনৌবা তেক্নোলোজীগী মতেংনা লৈবাক্কী অতৈ মফমশিংদসু মসিগা চপ মান্নবা মওংদা স্ত্রোবেরী থান্নরি, মতম অমদা স্ত্রোবেরী অসি চিংগী লম খক্তদা থান্নরম্মী, অদুবু হৌজিক্তি কচ্ছকী মরুভুমিদসু পাম্বী অসি থানদুনা লৌমীশিংগী শেন্থোক য়াম্না হেনগৎলক্লি।
মরুপশিং স্ত্রোবেরীগী ফেস্তিবেল অসিনা ইন্নোবেসনগী ৱাখল্লোন উৎপগা লোইননা ঐখোয়গী লৈবাক অসিনা লৌউশিংউগী হিরমদা শিজিন্নবা অনৌবা তেক্নোলোজী অসিবুসু উৎলি। মরুপশিং লৌউ-শিংউবু অনৌবা মাইকৈদা পুনবা সরকারনা কন্না হোৎনরি, হোৎনবা অসি লেপখিরোই।
নুংশিজরবা ইরৈবাকচাশিং নুমিৎ খরনিগী মমাংদা ঐহাক্না ভিদিও অমা য়েংখি। ভিদিও অসি ৱেস্ত বেঙ্গলগী এস্ত মিদনাপুরদা লৈবা নয়া পিঙ্গলা খুঙ্গংদা লৈবা লাই য়েকপা সর্মুদিনগী মতাংদনি। মহাক্না রামায়নগী মতাংদা য়েকপা লাই অমা লুপা লাখ অনিদা য়োনখি হায়না য়াম্না হরাওনা পাউদমলকখি। মসিগীদমক মহাক্কী খুঙ্গংগী মীওইশিংসু য়াম্না হরাওখি। ভিদিও অদু য়েংলুরবা মতুংদা, ঐহাক্না মাগী মরমদা হেন্না খঙনিংবা ফাওরকখি। মহাক্কী মতাংদা খঙনবা হোৎনবদা ৱেস্ত বেঙ্গলগী মতাংদা য়াম্না ফজরবা ৱাফম খরা খঙলকখি। মদু ঐহাক্না ময়ামদা পাউদমকনীংঙি।
তুরিজম মন্ত্রালয়গী রিজনেল ওফিস্তা থা অসি হৌরকপদা বেঙ্গলগী খুঙ্গংশিংদা ‘ইনক্রেদিবল ইন্দিয়া ৱীকএন্দ গেৎৱে’ হৌদোকখ্রে। মসিদা ৱেস্ত মিদনাপুর, বঙ্কুরা, বিরভুম,পুরুলিয়া, ইস্ত বর্ধমান, মফম অদুগী খুৎহৈবা শিন্মীশিংনা মফম অদুদা কোইরকপশিংগীদমক্তা হেন্দিক্রাফ ৱার্কশোপ পাঙথোকই। ‘ইনক্রেদিবল ইন্দিয়া ৱীকএন্দ গেৎৱে’গী মনুংদা হেন্দিক্রাদকী পোৎলমশিং য়োনবদা খুৎহৈবা শিন্মীশিং অদু শেল মরাং কাইনা তানবা ঙমখি হায়না ঐঙোন্দা হায়বিরকই। লৈবাক পুম্বদা মীয়াম্না অনৌ-অনৌবা মওংদা ঐখোয়গী কলাশিং অদুবু মীয়াম্না পাম্নবা হোৎনরি।
ওরিশাগী রাওরকেলাগী ভগ্যাশ্রী সাহুগী মতাং অসি অমুক্তা য়েংশি। তশেংবদি মহাক ইঞ্জিনিয়রিংগী মহৈরোই অমনি, অদুবু মহাক্না হৌখিবা থা খরা অসিদা কেনবস্তা লাই য়েকপা তম্বা হৌখি অদুগা মপুং ফানা হৈবা ঙম্লে। মহাক্না লাইশিং অদু করিদা য়েকখি খঙবিরবরা – মহাক্না লাই অদু সোফ স্তোনশিংদা য়েকখি। কোলেজ চৎপগী লম্বীদা ভগ্যাশ্রীনা সোফ স্তোনশিং অদু থেংনখি, মহাক্না মদু খুঞ্জিনদুনা শেংনা চামথোকখি। নুমিৎ খুদিংগী মহাক্না পুং অনি নুংশিং অদুদা কেনবস পেন্তিংগী মওংদা লাই য়েকখি। মহাক্না নুংদা য়েকপা লাইশিং অদু মহাক্কী মরুপশিংদা খুদোল তম্বা হৌরকখি। লোকদাউন মনুংদা মহাক্না বোতলশিংদসু য়েকপা হৌখি। হৌজিক্তি মহাক্না কলা অসিগী মতাংদা ৱার্কশোপশিংসু পাঙথোক্লি। নুমিৎ খরনিগী মমাংদা সুভাস বাবুগী মপোক কুমওনদা ভগ্যাশ্রীনা নুংদা তোপ-তোপ্পা মওংদা মঙোন্দা ইকাই খুম্নবা উৎখি। ঐহাক্না মাগী তুংগী পুন্সিদা অফবা ওইনবা য়াইফ-পাউজেল পীজরি। কলা অমসুং মচুগী খুত্থাংদা অনৌ-অনৌবা কয়া তম্বা অমদি তৌবা য়াই।
ঝার্খন্দগী দুমকাদা অনৌবা হোৎনবা অমগী মতাংদা ঐঙোন্দা তমলকখি। মফম অসিদা মিদল স্কুলগী প্রিন্সিপল অমনা অঙাংশিংদা ইবা-পাবা তম্বীনবা খুঙ্গংগী ফকলাংশিংদা ইংলিশ অমসুং হিন্দীগী ময়েকশিংনা পেন্ত তৌহনখি; লোইননা লাই মখল কয়াসু য়েকহনখি, মসিনা খুঙ্গংগী অঙাংশিংদা থোইদোক্না কান্নবা পীখি। ঐহাক্না অসিগুম্বা মীওই খুদিংদা ইকাই খুম্নবা উৎচরি অদুগা মখা তানা অসিগুম্বা থবকশিং অসি পাঙথোকপিনবা হায়জরি।
নুংশিজরবা ইরৈবাকচাশিং ভারত্তগী কিলোমিতর লিশিং কয়া লাপ্না, মহাসাগর অমদি মহাদীপ কয়া লাল্লগা চিলি কৌবা লৈবাক অমা লৈ। ভারত্তগী চিলি য়ৌবদা মতম কয়া চংঙি। অদুবু মফম অদুদা ভারতকী কলচরগী লৈনম মতম কয়াগী মমাংদগী শন্দোকখ্রে। ৱাফম অমনা মফম অদুদা য়োগ অসি থোইদোক্না পাম্নৈ। চিলিগী কোনুং সান্তিয়াগোদা য়োগগী স্কুল ৩০দগী হেন্না লৈ হায়বা ৱাফম অসি তাবদা ময়াম থোইদোক্না নুংঙাইবা ফাওবিরমগনি। চিলিদা মালেমগী য়োগগী নুমিৎ অসি য়াম্না হরাও তয়াম্না পাঙথোকই। ঐঙোন্দা হায়রকপদা হাউস ওফ দিপুতীজতা য়োগগী নুমিৎ অসি য়াম্না থৱায় য়াওনা পাঙথোকই। কোরোনাগী মতম অসিদা ইম্ম্যুনিতী হেনগৎনবগীদমক য়োগবু হেন্না পাম্নরক্লি। চিলিগী কোংগ্রেস হায়বদি মখোয়গী পার্লিয়ামেন্ততা ৱারেপ অমা লৌখি। মফম অদুদা নবেম্বর ৪বু নেস্নেল য়োগ দে হায়না লাউথোকখি। নবেম্বর ৪দা করি লৈবগে হায়বা ময়াম খঙবিরমগনি, ১৯৬২গী নবেম্বর ৪দা চিলিদা অহানবা য়োগগী ইন্সতিত্যুসন হোজে রিফল এস্ত্রাদানা লিংখৎখি। নুমিৎ অসিদা নেস্নেল য়োগ দে পাঙথোক্তুনা এস্ত্রাদাদা ইকাই খুম্নবা উৎলি। চিলিগী পার্লিয়ামেন্তনা পীবা থোইদোকপা ইকাই খুম্নবনি, মসিদা ভারত মচা পুম্নমক্না চাউথোকচরি। চিলিগী পার্লিয়ামেন্তগা মরী লৈনবা নুংঙাইরবা ৱাফম অমসু লৈরি। চিলি সিনেৎকী ভাইস প্রসিদেন্তগী রবিন্দ্রনাথ ক্ব্যুনতেরোস কৌই। মহাক্কী মমিং অসি মালেমগী মমিং লৈরবা কবি গুরুদেব রবিন্দ্রনাথ তেগোরদগী লৌরগা থোনবনি।
নুংশিরবা ইরৈবাকচাশিং মাইগোভতা মহারাস্ত্রগী জালনাদগী দা, স্বাপনিল মন্ত্রী অমসুং কেরেলাগী পলাক্কাদতগী প্রহলাদ রাজগোপলন্না মন কী বাত্তা ‘রোদ সেফতী’গী মতাংদা খন্ননবা হায়বিরকই। থা অসি হায়বদি জনুৱারী ১৮দগী ফেব্রুৱারী ১৭ ফাওবা ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা রোদ সেফতী মন্থ পাঙথোক্লি। লম্বীগী খুদোংথিবা হায়বা অসি ঐখোয়গী লৈবাক খক্তা নত্তনা মালেম পুম্বদা য়াম্না থৱায় ৱাবা হিরম অমা ওইরে। ঙসি ভারত্তা রোদ সেফতীগীদমক্তা সরকারগা লোইননা লনাই মীওইশিং অমসুং কাংলুপ ওইনা মীওই কয়ানা কন্না হোৎনরি। পুন্সি কন্নবা হোৎনরিবা অসিদা ঐখোয় পুম্নমক্না স্তেকহোল্দর ওইবা তাই।
মরুপশিং বোর্দর রোদ ওর্গনাইজেসন্না শেম্বা লম্বীশিংদা ইন্নোবেসন স্লোগান কয়া ইদুনা থম্বাশিং অদু করিগুম্বদা পাবিরুরবরা। “দিস ইস হাইৱে নোৎ রনৱে” নত্ত্রগা “বি মিস্তর লেৎ দেন লেৎ মিস্তর” হায়বা খোলাউশিং অসিনা লম্বীদা চেকশিন্নবা মীয়ামদা পাউজেল পীরি কান্নবসু পীরি। ময়ামসু অসিগুম্বা ইন্নোবেতিব ওইবা খোলাউশিং নত্ত্রগা কেৎ ফ্রেজেস মাইগোভতা থাবিরকউ। অদোমগী ফজরবা খোলাউনা কেম্পেন অসিদা অচৌবা মতেং পাংগদৌরিবনি।
মরুপশিং রোদ সেফতীগী ৱারী শারিঙেদা নমোএপতা কোলকতাদগী অপর্না দাসনা তৌরকপা পোস্ত অমগী মতাংদা খন্ননীংঙি। অপর্নানা ঐঙোন্দা ‘ফাস্তেগ প্রোগ্রাম’দা ৱা ঙাংনবা হায়বিরকই। মহাক্না হায়বিরকপদা ‘ফাস্তেগ’না খোঙচৎ অমদা থেংনরকপগী মওং অসি তোঙানগনি। মসিনা মতম চংহন্দে; তোল প্লাজাদা লেপ্পা, কেশ পেমেন্তগী নুংনাংবা অদু লৈহন্দে। অপর্নাগী ৱাফম অসি য়াম্না চুম্মি! মমাংদা তোল প্লাজাদা গারি অমনা চাউরাক্না মিনিৎ ৭-৮ চংদুনা লান্থোকই। অদুম ওইনমক ‘ফাস্তেগ’ লাকপদগী শুপ্নতগী মিনিৎ অমা মখাইদগী মিনিৎ ২ খক্তা চংলে। তোল প্লাজাদা ঙাইবগী মতম তেনশিল্লকপা অসিনা গারিগী থাওসু খরামখৈ কনবা ঙমলে। মসিনা লৈবাক অসিগী মীয়ামগী করোর লিশিং ২১ কনবা ঙমগনি হায়না পান্নরি। মসিনা শেল অমদি মতম অনিমক তুংশিনবা ঙম্লে। ঐহাক্না হায়জনিংবদি হিরম খুদিংদা নিয়ম ঙাকপীদুনা ইশা অমদি অতোপ্পা মীওইশিংগী পুন্সি কনসি।
নুংশিরবা ইরৈবাকচাশিং, হায়নবা অমা লৈ – “ঈশিং ইরিক ইরিক পুল্লগা চফু থল্লি” । ঐখোয় খুদিংগী হোৎনবা অমমমনা ঐখোয়গী ৱারেপ মপুং ফাবা ঙমগনি। মরম অসিনা ২০২১ হৌগৎলকপদা ঐখোয়না পান্দম কয়া ফংনবা থাংবা হৌখিবা খোঙথাং অসি ঐখোয় ময়াম পুল্লগা ফংনবা চৎমিন্নসি। ঐখোয় ময়াম পুল্লগা চহি অসি মাই পাকপা অমা ওইনবা ঐখোয় পুন্না চৎপা হৌরসি। ময়াম্না ইশাগী পাউজেল ৱাখল্লোন থাবিরকপা লেপকনু। মথংগী থাদা অমুক উন্নরসি।
ইতি-ৱিদা পুনর্মিলনায়!