Prime Minister's Office
English rendering of PM’s inaugural address at 16th Pravasi Bharatiya Divas Convention
09 JAN 2021 1:54PM by PIB Delhi
Namaste to all my Indian brothers and sisters in the country and abroad! Best wishes to all of you for 2021! Today, the Internet might have connected us from every nook and corner of the world, but we all are attached to Mother Bharati and towards each other with affection.
Friends,
There is a tradition to honour all the colleagues who have enhanced the pride of Mother Bharati all over the world with the “PravasiBharatiyaSamman” every year. About 240 dignitaries spread over 60 different countries have been honoured since the journey, which began under the guidance of Bharat Ratnalate ShriAtalBihari Vajpayee ji. It will also be announced this time. Similarly, thousands of colleagues from all over the world have participated in the Bharat Ko Janiye(Know India) Quiz competition. These numbers show that they may be away from the roots, but the new generation’s attachment is growing as much.The 15 winners of this quiz competition are also present among us in this virtual event today.
I congratulate and extend my best wishes to all the winners, and all of you deserve accolades for taking part in this quiz competition. And this is my request to all the participants of this quiz competition that you should try to connect 10 more people when the next quiz competition is held. This chain should continue and grow and you should add more people. Many people from abroad come to study in India and return to their countries after their studies; they should also be requested to join this quiz competition and become its ambassadors because technology is the easiest way to awaken the curiosity of the new generation to know India so that they can create an identity of India in the world. And, therefore, I would urge you to take it forward.
Friends,
The past year has been a year of many challenges for all of us. But amidst these challenges, the way our Indian Diaspora has done the work and discharged its duty around the world is a matter of pride for India as well. This is our tradition andthese are the customs of this land. There is a strong trust in Indian-origin colleagues all over the world for social and political leadership from here.
The chief guest of this event today, the new President of Suriname ShriChandrikaParasadSantokhiji, is also a shining example of this spirit of service. And I would also say that many of our Indian brothers and sisters living abroad have also lost their lives during this corona period. I offer my condolences to them and I pray that God gives a lot of strength to their family members. Today, the warm words of the President of Suriname and his affection for India have touched the heart of all of us. In each of his words, in every sense, his feeling towards India was reflected and was motivating us.Like him, I also hope that we will meet soon, and we will also have the opportunity to accord a grand welcome to the President of Suriname in India. In the past year, overseas Indians have further strengthened their identity in every sphere.
Friends,
I have had discussions with many Heads of the State in the world in the past few months. The State Heads specifically mentioned how overseas Indian doctors, paramedics and common Indian citizens have served in their country. Whether it is temples, or gurudwaras, or the great tradition of langar (community kitchen), many of our social, cultural and religious organisations have taken the lead in the spirit of service and have served every citizen in this difficult situation. I feel very proud when I hear it from every country of the world. And you can imagine, when I listened to your praise on the phone, and every leader of the world used to sing paean of you, and when I shared all these with my colleagues, everyone's heart was filled with joy and pride. Your culture is being talked about in every part of the world. Which Indian would not feel good? All of you have cooperated in every way in this fight against Covid not only in India but also where you are living. The contribution you made to PM Cares Fund is helping to strengthen health infra in India. I thank all of you for that.
Friends,
The great saint and philosopher of India, Saint Thiruvalluvar, said in Tamil, the oldest language in the world, and we should say it with pride:
केए-डरीयाक केट्टअ इड्डत्तुम वड़न्गुन्ड्रा।
नाडेन्प नाट्टिन तलई।
Its essence is that the best land in the world is which does not learn malevolence from its opponents, but does not flinch in welfare towards others in crises.
Friends,
All of you have lived up to this mantra. This has always been the feature of our India. During peace or crisis, we Indians have always fought every situation with grit. That is why we have seen a different behaviourregarding this great land. When India opened a front against colonialism, it became an inspiration for the struggle for freedom in many countries of the world. When India stood up to terrorism, the world also got a new courage to fight this challenge.
Friends,
Today, India is using maximum technology to eliminate corruption. Billions of rupees, which were earlier going in the wrong hands because of many shortcomings, are directly reaching the beneficiary's bank account today. You may have seen, the new systems that India has developed during the Corona period have also been lauded by the global institutions. The campaign to empower the poorest of the poor with modern technologyin India today is being discussed at every level in every nook and corner of the world.
Brothers and sisters,
We have shown that any country in the developing world can also take lead in the case of renewable energy. Today, India's One Sun, One World, One Gridmantra is also appealing to the world.
Friends,
The history of India is witness that all apprehensions have been proved wrong whenever someone doubted India's competence and the strength of Indians. During slavery, great scholars abroad used to say that India cannot be liberated because it is very much divided. Those apprehensions were proved wrong, and we gained freedom.
Friends,
When India gained independence, it was also said that such a poor and not so literate India would collapse and scatter and democracy is impossible here. The truth today is that India is united and if democracy anywhere in the world is strong, vibrant and alive, it is in India.
Brothers and sisters,
For decades after independence there was this narrative that India being poor and illiterate, therefore, chances of investment in science and technology were remote. Today, India's space program, our tech Startup eco-system, is leading in the world. Even in the year of challenges due to Covid, many new Unicorns and hundreds of new Tech Startups have emerged in India.
Friends,
Even during pandemic, India again showed its strength and potential. The solidarity with which such a large democratic country rose is not exemplified in the world. India used to import PPE kits, masks, ventilators, testing kits, etc. During this corona period, India boosted its strength and today it has not only become self-reliant but has also started exporting many of these products. Today, India is one of the countries with the lowest fatality rate and the fastest recovery rate in the world.
Today, India is ready to protect humanity with not one but two ‘Made in India’ Corona vaccines. Being the world's pharmacy, India has delivered essential medicines to every needy in the world in the past and is still doing it. The world is not just waiting for India's vaccine today, but is keenly watching how India runs the world's largest vaccination program.
Friends,
What India has learnt during this global epidemic has now become an inspiration for a self-reliant India campaign. It is said in our country:
शतहस्त समाह सहस्रहस्त सं किर
That is, earn with hundreds of hands, but share with thousands of hands. This is also the spirit behind India's self-reliance. The products that will be made in India with the hard work of millions of Indians and the solutions that will be developed in India will benefit the whole world. The world can never forget the role of India during Y-2-K and how India relieved the world of worries. Even at this difficult time, the role of our pharmaindustry demonstrates that the benefits of India’s capabilities in any field reach the entire world.
Friends,
Today, if the whole world has so much trust in India, it is due to the great contribution of all the overseas Indians. Wherever you went, you took India andIndiannessalong with you. You breathed Indianness. You have also been awakening people with Indianness. And you see whether it is food or fashion, family values or business values, you have spread Indianness. I have always believed that if the culture of India has been popular all over the world, it has been possible because of your entity, conduct and behavior more than the magazines, cookbooks or manuals. India has never imposed anything on the world, has never tried to impose, never thought of imposing, but all of you in the world have created a curiosity and interest for India. It may have started with curiosity, but it has reached the level of conviction.
Today, when India is moving forward to become self-reliant, your role in strengthening the identity of Brand India is equally important. When you use Made in India products more and more, the people around you will also have trust in them. Wouldn't you be proud when you see your colleagues, your friends using Made in India products? It can be anything from tea to textile and therapy. I enjoy it when Khadi is becoming a centre of attraction in the world today. Not only will you increase the export volumes of India, but will also bring India’s rich diversity to the world. Above all, you will become a means of delivering affordable and quality solutions to the poorest of the worldunder the Atmanirbhar Bharat campaign.
Friends,
Whether it is investment in India or remittances, your contribution has been incomparable. Every Indian and the entire India takes pride and is anxious for your assistance, your expertise, investment and your networks. All necessary steps are also being taken in this regard so that you also get opportunities and the expectations here are also fulfilled.
Many of you know that the 'VaishwikBharatiyaVaigyaniki.e., ‘Vaibhav' summit was heldfor the first time a few weeks ago. More than 25,000 scientists and experts from 70 countries deliberated at the conference for about 750 hours. And this has led to about 100 reports on 80 subjects, which will be of immense help in the development of technologies and systems in many areas. The dialogue will continue now. In addition, in the past months, India has made structural reforms from education to enterprisefor meaningful changes. This has expanded opportunities for your Investment. In order to promote manufacturing, the Production Linked Subsidies Scheme has become very popular in a very short time. You can also take full advantage of it.
Friends,
The Government of India is with you all the time and every moment. More than 45 lakh Indians stranded abroad due to corona lockdown worldwide have been rescued under the Vande Bharat Mission. All possible efforts were made to ensure timely help to the Indian community abroad. All possible efforts were made at the diplomatic level to protect the employment of Indians abroad during the pandemic.
A new initiative called 'Skilled Workers Arrival Database for Employment Support'or SWADES was launched for colleagues who have returned from several countries, including Gulf. The objective of this database is to do skill mapping of the workers returning under the VandeBharat mission and connect them with Indian and foreign companies.
Similarly, a new portal RISHTA has been launched for better connectivity with the Indian community across the world. This portal will make it easier to communicate with your community in difficult times and to reach them faster. This portal will also helpin India's development through the expertise of our peers from all over the world.
Friends,
We are now moving towards the 75th year of independence. The next PravasiBharatiya Divas will also be associated with the celebrations of the 75th year of independence. With the inspiration of countless great personalities like Mahatma Gandhi, NetajiSubhash Chandra Bose and Swami Vivekananda, the Indian community across the world has played an important role in freedom. It is time to remember the freedom fighters who worked for India's independence while remaining outside India.
I will urge all the people of the Indian community who are spread all over the world and all those at our missions abroad to create a digital platform, a portal and place every factof overseas Indians who have played a special role in the war of freedomin that portal.Photographs should be put wherever they are available. It should have a description about what and how did anybody do all over the world. The valour, effort, sacrifice and devotion of every Indian towardsBharat Mata should be eulogized. It should have autobiographies of those who have contributed to liberating India while living abroad.
And I would also like to have a different quiz chapter on the contribution of Indian community across the world in the next quiz competition. It should have 500-700-1000 questions which can become a good pool of knowledge for those who are curious about Indians spread all over the world. All such steps will strengthen our bond and inspire generations to come.
You all have met virtually today in such a large number. It has not been possible to meet in person due to corona, but every citizen of India always wants you to be healthy, safe and make a mark for yourself and the country.
With this wish, I once again express my heartfelt gratitude to the President of Suriname. He is one of those great men who have inspired us, are associated with us and who have truly enhanced the pride of India. My special thanks to him. And thank you all with this wish!
DISCLAIMER:This is the approximate translation of PM's speech. Original speech was delivered in Hindi

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
১৬শুবা প্রবসি ভারতিয়া দিবস কনভেন্সন্দা পি.এম.না পীখিবা ৱারোল
09 JAN 2021 1:54PM by PIB Imphal
অতোপ্পা লৈবাক কয়াদা লৈরিবা ভারতকী ইচিল ইনাও পুম্নমক খুরুমজরি! অদোম পুম্নমক্কী মফমদা ২০২১গী য়াইফ পাউজেল পীজরি‍! ঙসি মালেমগী কাচিন কোয়াদগী ঐখোয়বু ইন্তরনেতনা শম্নহল্লবসু ঐখোয় পুম্নমক্কী পুক্নিং ৱাখলদি ভারতকা লোয়নদুনা লৈরি, অমগা অমগগী মরক্তা অমত্তা ওইবগী ইথিলনা পুন্দুনা লৈরি‍।
মরূপশিং,
মালেম শিনবা থুংনা ইমা ভারতকী মিংচৎ হেনগৎহল্লিবা মরূপ ময়ামবু প্রবাসি ভারতিয়গী ইকায়খুম্নবা উৎপগী চৎনবী অমা ইন্দুনা লাক্লি‍। ভারত রত্ন লৈখিদ্রবা শ্রী অতল বিহারি বাজবায়িনা তাকপিরম্বা পরিংদা হৌদোকখিবা থৌরম অসিদা হৌজিক ফাওবদা তোঙান তোঙানবা লৈবাক ৬০দা লৈবা অথোইবা মীওই ২৪০গী ময়াদা ইকায়খুম্নবা উৎখ্রে‍। হন্দকসু মসিগী মতাঙদা লাউথোক্কদৌরি‍। মতৌ অসুম্না মালেম শিন্বা থুংনা লৈরিবা মরূপশিংনা ভারতপু খঙউ হায়বা কুইজ কম্পিতিসন অসিদা শরুক য়ারি‍। মশিং অসিনা তাক্লি মদুদি হৌরকফমদগী লাপ্না লৈখ্রবসু অনৌবা মীরোলদা লৈরিবা নকশিন্নবদি হেনগৎলক্লি হায়বসিনি‍।
কুইজ অসিগী অথোইবা ১৫সু ঙসিগী ভর্চুএল থৌরম অসিদা ঐখোয়গী ইরক্তা য়াওরি‍। ঐনা অথোইবা পুম্নমক্কী মফমদা য়াইফ পাউজেল পীজরি অমদি কুইজ কম্পিতিসন অসিদা শরুক য়ারিবা মীপুম খুদিংগী লমন তোনশিল্লে অমদি কুইজ কম্পিতিসন অসিদা শরুক য়ারিবা খুদিংমক্কী মফমদা ঐনা হায়জনিংবদি মথঙ কুইজ কম্পিতিসন অসি পাঙথোকপা মতমদা অদোম খুদিংমক্কী মায়কৈদগী অনৌবা মীওই ১০সু য়াওহন্নবা হোৎনবিয়ু হায়বসিনি‍। মরী অসি মখা শমথহনগদবনি, হেনগৎহনগদবনি, মীয়ামবু হেন্না পুনশিন্ননবা হোৎনগদবনি‍। লৈবাক কয়াদগী মীওইশিং ভারত্তা লাইরিক তম্নবা লাক্লি, মহৈ তম্লবা মতুংদা মরৈবাক্তা হনখি, মখোয়সু কুইজ কম্পিতিসন অসিদা শরুক য়াদুনা কুইজ কম্পিতিসন অসিগী এম্বেসেদর ওইননবা হায়ফম থোকই মরমদি মসি মালেমগী অনৌবা মীরোলদা ভারতপু খঙহন্নবা তেক্নোলোজীনা থৌবা য়াম্না লায়বা পাম্বৈ অমনি‍। মরম অসিনা ৱাফম অসিবু অদোম খুদিংমক্না শন্দোক্নবা ঐনা হায়জনিংই‍।
মরূপশিং,
হৌখিবা চহী অসি ঐখোয় খুদিংমক্কী ওইনা শিংনবনা থল্লবা চহী ওইখি‍। অদুবু শিংনবশিং অসিগী মরক্তা মালেম শিন্বা থুংনা লৈরিবা ঐখোয়গী ইন্দিয়ন দাইয়স্পোরাশিংনা কমদৌনা মখোয়গী থবক পাঙথোকখিবগে, কমদৌনা মখোয়গী থৌদাং য়াখিবগে হায়বসি ভারতকী চাউথোকচনিংঙাই ওইবা ৱাফম্নি‍। মসিমক ঐখোয়গী চৎনবীনি, মসি লৈহাউ অসিগী লীচৎনি‍। মফম অসিদগী খুন্নাই অমসুং রাজনিতিগী লুচিংবশিংগী মালেম শিন্বা থুংবদা ভারতকী মরূপশিংগী মফমদা লৈরিবা থাজবা হেনগৎলিবনি‍।
ঙসিগী থৌরম অসিগী মরুওইবা মীথুং, সুরিনামগী অনৌবা রাস্ত্রপতি শ্রীমান চন্দ্রিকা প্রসাদ সন্তোখী জী, মহাক মশামক অসিগুম্লবা থৌগলগী ৱাখল্লোন অসিগী মশক নাইরবা খুদম অমনি‍। ঐনা মসিমসু হায়নিংই মদুদি কোরোনাগী লাংফম অসিদা অতোপ্পা লৈবাকশিংদা লৈখিবা ভারতকী ইচিল ইনাওশিংগী পুন্সি মাঙখিবদা ঐনা মখোয়গীদমক নুংঙাইতবা ফোঙদোকচরি অমদি মখোয়গী ইমুং মনুংগী মীওইশিংদা চৎনবী অসিনা থৌনা হাপসনু হায়না ঐনা থৌনিজরি‍। ঙসি সুরিনামগী রাস্ত্রপতিগী তরাম তরামবা ৱাহৈশিং অমদি ভারতকীদমক মহাক্কী মফমদা লৈরিবা মিনুংসি অসিনা ঐখোয় পুম্নমক্কী থম্মোয়বু শুমহৎহল্লে‍। মহাক্কী ৱাহৈ খুদিংদা, মওং মতৌ খুদিংদা ভারতকীদমক লৈরিবা ৱাখল মমি তারি, উত্থোক্লি অমদি ঐখোয়বু পুক্নিং থৌগৎলি‍। মহাক্কী মতৌগুম ঐখোয় অথুবা মতমদা উনবা ফংগনি, অমদি ঐখোয়না ভারত্তা সুরিনামগী রাস্ত্রপতিজীবু তরাম্না ওক্ননবা তাঞ্জা ফংগনি হায়বা ৱাখল ঐঙোন্দা ফাওই‍। হৌখিবা চহীদা মীরমদা লৈখ্রবা ভারত মচাশিংনা হীরম খুদিংদা মখোয়গী শক্তম হেন্না মতিং লৈহনখি‍।
মরূপশিং,
হৌখিবা থা খরসিদা ঐনা মালেমগী লৈবাক্কী মকোক কয়াগা খন্ন-নৈনখি‍। লৈবাক্কী মকোকশিংনা মীরমদা লৈরিবা ভারত মচা দোক্তর, পেরামেদিক্স অমদি মীচম মীয়াম্না করম্না মখোয়গী লৈবাক্কী থৌগল তৌবগে হায়বা ৱাফমশিং অখন্ননা ফোঙদোক্নরকখি‍। মন্দির ওইরবসু, ঐখোয়গী গুরুদ্বারাশিং ওইরবসু, ঐখোয়গী লঙ্গরশিংগী অথোইবা চৎনবী ওইরবসু ঐখোয়গী মশিং য়াম্লবা অপীক অপীকপা খুন্নাইগী, চৎনবীগী অমদি লাইনিংগী লূপশিংনা থৌগল তৌবগী ৱাখল্লোন্দা মতিং উৎখি‍। অদুগা মীপুম খুদিংমক্কী থৌগল তৌবগী থৌদাং লুরবা লাংফম অসিদা লৌখিবা অদুমক মালেমসিগী লৈবাকশিংদা ঐনা তাবা মতমদা ঐঙোন্দা কয়াগী মতিক চাউথোকচবা ফাওখি‍। ফোন্দা অদোমগী থাগৎ ৱাহৈ তাবা মতমদা মালেমগী লুচিংবা খুদিংনা অদোমগী মতৌ শক্ন-শোন্নবা মতমদা অমদি হায়রিবা ৱাফমশিং অসি ঐগী মরূপশিংদা পাউদম্বা মতমদা মীপুম খুদিংগী ৱাখলদা কয়া য়াম্না নুংঙাইবা অমদি চাউথোকচবা ফাওরমগদগে হায়বসি অদোম ৱাখলনা লাম্বা ফংলমগনি‍। অদোমগী থৌওং অসিনা মালেমগী কাচিন কোয়া থুংনা শোন্নরি‍। মসিদা নুংঙাইবা ফাওরোইদবা ভারত মচা কনা লৈরমগদগে‍। অদোম্না লৈরিবা মফমদুদখক নত্তনা ভারত্তসু অদোম পুম্নমক্না ভারতনা কোবিদকা লান্থেংনরিবা অসিদা মখু খুদিংগী মতেং পাংলকখি‍। পি.এম. কেয়র্সতা অদোম্না মতেং পাংলকখিবশিং অদুনা ভারত্তা হকশেলগী মচাক মথুম মপাঙ্গল কনখৎহনবদা মতেং ওইখি‍। মসিগীদমক ঐনা অদোম পুম্নমক্কী মফমদা তৌবিমল খঙবা উৎচরি‍।
মরূপশিং,
ভারতকী অথোইবা লাইনিংবা অমদিং মিৎয়েং শাল্লবা মীওই, লাইনিংবা তিরুবল্লুরনা মালেমগী খ্বাইদগী লিরবা লোল, ঐখোয় চাউথোকপগা লোয়ননা হায়বা য়াই, মালেমগী খ্বাইদগী লিরবা লোল তামিলদা হায়বিরম্মি –
কেয়ে-দরিয়াক কেত্তৱ ইদ্দুত্তুম বরন্গুন্দ্রা‍।
নাতেন্প নাত্তিন তলই‍।
মসিগী ৱাহন্দি – মালেমগী খ্বাইদগী অথোইবা লৈবাকতি মখোয়গী য়েক্নবশিংদগী ফত্তবা তমশিনদবা অদুগা করিগুম্বা মখোয়না অৱাফমদা তারক্লবদি অতোপ্পগী য়াইফনবা তৌফম থোকপা খুদিং তৌবা লৈবাক্তুবুনি হায়বসিনি‍।
মরূপশিং,
অদোম খুদিংমক্না হায়রিবা লাইৱা অসিবু থবক ওইনা উৎলি‍। মতম পুম্বদা মসি ঐখোয়গী ভারতকী অথোইবা মতিক ওইদুনা লাক্লি‍। ইং চিকপা মতম ওইরবসু লাংফমগী মতম ওইরবসু ঐখোয় ভারত মচাশিংনা মতম পুম্বদা ইচঙ থৌনা মায়োক্নদুনা লাক্লি‍। মরম অসিদগী অসিগুম্লবা মতিং লৈরবা লৈবাক অসিগীদমক তোপ তোপ্পা লীচৎ অমা ঐখোয়না উরি‍। ভারতনা লোইলম লৈঙাক্কী মায়োক্তা ইহৌ হৌখিবা মতমদা মালেমগী লৈবাক কয়াদা নীং তম্বগী ইথিল পোকহনখি‍। ভারতনা তেরোরিজমগী মায়োক্তা লেপ্পা মতমদা মালেম অসিনা শিংনবা অসিবু থেংননবা অনৌবা থৌনা অমা ফংলি‍।
মরূপশিং,
ভারতন ঙসি শেঞ্জা থুমজা মরু মাঙহন্নবা তেক্নোলোজী নীংথিনা শিজিন্নরি‍। অৱাৎপা কয়ানা মরম ওইদুনা লুপা লাখ করোর কয়া অরানবা মফমদা য়ৌরমবদু ঙসিদি কান্নবা ফংগদৌরিবা মীওইশিংগী বেঙ্ক একাউন্তা য়ৌহল্লে‍। ভারত্তা অনৌবা থৌরাং কয়া লৌখৎলিবশিং অসি কোরোনাগী মতমসিদা মালেমগী লুপশিংনা থাগৎনরিবসি অদোমসু উবিরম্লগনি‍। অনৌবা তেক্নোলোজীগী মতেংনা লায়রবদগী লায়রবশিংবু মপাঙ্গল কলহন্নবা থৌরাং ঙসি ভারত্তা পায়খৎলিবসি ঙসি মালেমগী কাচিন কোয়া শিনবা থুংনা হীরম খুদিংদা থাগৎনরি‍।
ইচিল ইনাওশিং,
রিনিউএবল ইনর্জীগী মতাঙদা চাউখৎলক্লিবা মালেমগী লৈবাক অমনা মাঙজিল থানা চৎপা ঙম্মি হায়বা ঐখোয়না উৎলে‍। ঙসিদি ভারতনা হৌদোকখিবা নুমিৎ অমা, মালেম অমা, গ্রীদ অমগী লাইৱা অসিনা মালেমগী পুক্নিং চিংশিল্লি‍।
মরূপশিং,
ভারতকী মতিং, ভারত মচাশিংগী মতিং কনাগুম্বনা চিংনবা পোক্লকপা মতমদা চিংনবা খুদিংমক অরানবনি হায়না উত্তুনা লাক্লি হায়বসি ভারতকী পুৱারীনা খুদম্নি‍। মীনাই নাইথাং ওইরিঙৈ মতমদা ভারত কৈদৌনুংদা মনীং তম্বা ঙম্লোই মরমদি মখোয় খাইবুং খাইবুং তানবা লম্নি হায়না মীরৈবাক্কী মীওই কয়ানা হায়খি‍। হায়রিবা ৱাফমদুমক অরানবা ওইনা উৎলে অমদি ঐখোয়না নীংতম্বা ফংলে‍।
মরূপশিং,
ভারতনা নীংতম্বা ফংলকপা মতমদা য়াম্না লায়রবা, লাইরিক নীংথিনা হৈতবা ভারত অসি কায়দুনা মচোই মচোই তাখিগনি, মীয়ামগী লৈঙাক ওইথোক্লোই হায়নসু হায়নখি‍। ঙসিদি ভারত অমত্তা ওইরি অমদি মালেমগী খ্বাইদগী মপাঙ্গল কনবা, খ্বাইদগী মশক থোকপা, খ্বাইদগী মতিং লৈবা মীয়ামগী লৈঙাক ভারত্তা লৈরি হায়বসি অচুমবা ৱাফম ওইরি‍।
ইচিল ইনাওশিং,
নীং তম্লবা মতুং চহী কয়া অমসু ভারত লায়রবা লাইরিক হৈতবা লৈবাক্নি মরম অসিনা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগী লমদা শেল থাদবগী কান্নবা থোইদোক্না লৈরোই হায়বা ৱাফমশিং লৈখি‍। ঙসিদি ভারতকী তরংগী থৌরমশিং, ঐখোয়গী তেক স্তার্তঅপ ইকো-সিস্তেম মালেমগী ওইনা মাঙজিল থারি‍। কোবিদকী শিংনবনা থল্লবা চহীসিদসু অনৌবা সমদোল কয়া অনৌবা তেক স্তার্তঅপ কয়া ভারত্তগী থোরক্লি‍।
মরূপশিং,
লাইচৎকী মতমসিদা ঐখোয়গী মতিং করিনো ঐখোয়গী হোৎনবগী ফিরেপ করিনো হায়বা ভারতনা অমুক্কা হন্না উৎলি‍। চাউখ্রবা মীয়ামগী লৈঙাক লৈবা লৈবাক অসিনা অমত্তা ওইনা লেপ্লিবা অসিগা মান্নবা খুদম মালেমদা লৈতে‍। পি.পি.ই. কিত ওইরবসু, মাস্ক ওইরবসু, ভেন্তিলেতর ওইরবসু, তেস্তিং কিত ওইরবসু হায়রিবা পুম্নমকসি ভারতনা মপান্দগী লৈখিদে‍। ঙসি কোরোনাগী লাংফম মরকসিদা থৌনা হাপ্তুনা ভারতনা হায়রিবা হীরমসিংসিদা মরোমদোম লেপচবা ঙম্বতা নত্তনা মসিগা মরী লৈনবা পোত্থোক কয়া মপান্দা থাদোকপসু হৌরক্লি‍। ঙসিদি ভারত মালেমগী ওইনা শিবগী চাং খ্বাইদগী নেমবা অমসুং ফগৎলকপগী চাং খ্বাইদগী ৱাংবা লৈবাকশিংগী মরক্তা অমা ওইরি‍।
ঙসিদি ভারতনা ভারত্তা শাবা ভেক্সিন অমখক্তা নত্তনা অনি পুথোক্তুনা মীওইবা খুন্নাইগী শাফনবগীদমক থৌরাং তৌরি‍। মালেমগী ফার্মাসী ওইবা মরম্না মালেমগী মথৌ তাবা লৈবাক খুদিংমক্তা হিদাক লাংথকশিং ফংহন্ননবা থবক ভারতনা হান্নসু তৌদুনা লাক্লি অমদি ঙসিসু তৌরি‍। ঙসিদি মালেম অসিনা ভারতকী ভেক্সিন ঙাইবখক নত্তনা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা ভেক্সিনেসনগী থৌরাং ভারতনা কমদৌনা তৌবগে হায়বা য়েংননবা ঙাইদুনা লৈরি‍।
মরূপশিং,
মালেমগী লাইচৎ মনুংসিদা ভারতনা তমহৌবা পরা অসিনা হৌজিক্তি আত্মনিরভর ভারত অভিয়ানদা ইনোৎ হাপ্লি‍। মফমসিদা হায়নরিবা ৱাফমদি –
সতহস্ত সমাহ সহস্নহস্ত সং কির
হায়বদি খুৎ চাম্মনা তাল্লু অদুবু খুৎ লিশিংনা য়েন্থোকউ হায়বসিনি‍। ভারতকী মরোমদোম লেপচবগী ৱাখল্লোনসু মসিনি‍। ভারত মচা করোর কয়াগী হোৎনজমলনা ভারত্তা পুথোক্লিবা পোত্থোকশিং, ভারত্তা পুথোক্লিবা পাম্বৈশিং অসিদগী মালেম পুম্বনা কান্নবা ফংগদৌরিবনি‍। ৱাই২কেগী মতমদা ভারতনা লৌখিবা থৌদাং, কমদৌনা ভারতনা মালেমগী চিংনবা কোকহনখিবগে হায়বা মালেম অসিনা কৈদৌঙৈদসু কাউবা ঙম্লোই‍। ঙসিগী লুরবা তান্ফমসিদসু ঐখোয়গী ফার্মা ইন্দস্ত্রীগী থৌদাংনা ভারতনা মহাক্কী ৱাখল থাদখিবা হীরম খুদিংদা মালেম শিনবা থুংনা মদুগী কান্নবা ফংহল্লি হায়বা ৱাফমসু ময়েক শেংনা উৎলি‍।
মরূপশিং,
ঙসি মালেম পুম্বনা ভারত্তা মপুং ফানা থাজবা থম্লিবসি অদোমগুম্বা মীরমদা লৈখ্রবা ভারত মচা কয়াগী থৌদাংসু চাউনা য়াওরিবনি‍। অদোম্না চৎলু চৎলুবা মফম খুদিংদা ভারতপু, ভারত মচা ওইবগী লীচৎ পুদুনা চৎলি‍। অদোম্না ভারত মচাগী লীচৎ চত্তুনা হিংলি‍। অদোম্না ভারতকী লীচৎনা মীয়ামবু মীকপ থোকহল্লি‍। চীঞ্জাক্তা ওইরবসু, অকে অমৌ, ইমুংগী মরীগী মরুওইবা ওইরবসু, লল্লোন ইতিক্কী মরুওইবা ওইরবসু অদোম্না ভারতকী লীচৎপু শন্দোক্লি‍। ভারতকী চৎনবী মালেম শিন্বা থুংনা পাম্নরিবসি মেগজিন, কুকবুক নৎত্রগা মেনুএলশিংদগী হেন্না অদোমগী পুন্সি, অদোমগী লীচৎ শাজৎ, অদোমগী থৌগল্লোন কয়াসিনা মরম ওইদুনা ওইরক্লিবনি হায়বসি ঐনা মতম পুম্নমক্তা থাজদুনা লাক্লি‍। ভারতনা হীরম অমত্তদা মালেমসিদা থংজিনখিদে অমদি থংজিন্নবা হোৎনখিদে, কৈদৌঙৈদসু থংজিন্নবা খল্লুদে মদুগী মহুত্তা মালেমসিদা অদোম খুদিংমক্না ভারতকীদমক মিনুংসি অমদি অপামবা পোকহল্লিবনি‍। লাংতক্নবা অমদগী হৌখিবা ওইরবসু মদু ফিরেপ অমদা পন্থুং ওইরি‍।
ঙসি ভারতনা মরোমদোম লেপচনবা মাঙদা চঙশিল্লিবা অসিদসু ব্রান্দ ইন্দিয়াগী মশক চেৎশিনবদা অদোমগী থৌদাং মরুওই‍। অদোম্না ভারত্তা শাবা পোৎলমশিং হেক য়াম্না শীজিন্নরিবমখৈ অদোমগী নাক-য়েত্তা লৈরিবশিংদসু পোৎলমসিংসিদা থাজবা হেনগৎলক্কদৌরিবনি‍। অদোমগী মপাংশিংনা অদোমগী মরূপশিংনা ভারত্তা শাবা পোৎলমশিং শীজিন্নবা উবা মতমদা অদোমগী মফমদা চাউথোকচবা ফাওরোইদরা? চাদগী হৌরগা ফিরোল অমদি লাইয়েং পথাপ ফাওবদা অমা হেক্তা ওইবা য়াই‍। ঙসি খাদিনা মালেমগী পুক্নিং চিংশিনবা উবদা ঐদি নুংঙাইবা ফাওই‍। মসিনা মরম ওইরগা অদোম্না ভারতকী এক্সপোর্তকী ভোলুমসু হেনগৎহননি লোয়না লোয়ননা ভারতকী ইনাক খুল্লবা দাইভর্সিতীবুসু মালেম শিনবা থুংনা য়ৌহনগনি‍। খ্বাইদগী মরুওইবা ৱাফমদি আত্মনিরভর ভারতকী মতেংনা অদোম্না মালেমগী খ্বাইদগী লায়রবশিংদা অহোঙবা অমদি মতিং লৈবা পাম্বৈশিং য়ৌহন্নবা পাম্বৈ অদোম্না ওইগদৌরিবনি‍।
মরূপশিং,
ভারত্তা ইনভেস্তমেন্ত ওইরবসু নৎত্রগা মশিং য়াম্লবা রিমিত্তেন্সকী ৱাফম ওইরবসু অদোমগী মতেং মমল নাইদে‍। অদোমগী হৈ শিংবা, অদোমগী ইনভেস্তমেন্ত, অদোমগী নেতৱর্ক, অদোমগী ৱাখল্লোনগী কান্নবা ভারত মচা খুদিংমক্না, হিন্দুস্তান পুম্বনা মতম পুম্বগী ওইনা চাউথোকচরি অমদি অদোমগী কান্ননবসু মতম পুম্নমক্তা হোৎনদুনা লাক্লি‍। মসিগীদমক্তা অদোম্না তাঞ্জা ফংননবা অমদি মফমসিগী অনীংবসিংসু থুংননবা ঐখোয়না মথৌ তাবা খোঙথাঙ কয়া লৌখৎলি‍।
চয়োল খরগী মমাঙদা অহানবা ওইনা গ্লোবেল ইন্দিয়ন সাইন্তিস্ত সম্মিত হৌদোকখিবা অদোম কয়া অমনা খঙলমগনি‍। থৌরম অসিদা লৈবাক ৭০দগী সাইন্তিস্ত অমসুং এক্সপর্ত লিশিং ২৫ হেনবনা চাউরাক্না পুর চাতরেৎকী ময়াদা খন্ন-নৈনখি‍। অদুগা মসিদগী হীরম কয়াদা তেক্নোলোজী অমসুং সিস্তেমগী চাউখৎপা পুরকপদা মতেং ওইগদবা হীরম ৮০দা চাউরাক্না রিপোর্ত ১০০রোম পুথোকখি‍। থৌরম অসি হৌজিক্তি মতৌ অসুম্না মখা চত্থরগনি‍। মসিগী মথক্তা হৌখিবা থা খরসিদা মহৈ মশিংদগী হৌরগা এন্তরপ্রাইজেস ফাওবদা মপুং ফাবা অহোংবা পুরক্নবগীদমক স্ত্রকচরেল রিফোর্ম পুরকখি‍। মসিনা অদোমগী ইনভেস্তমেন্তকী খুদোংচাবা কয়া পুরক্লি‍। মেনুফেকচরিং য়োকখৎনবা প্রদক্সন লিঙ্ক সবসিদী স্কিম য়াম্না পাম্নখি অমদি য়াম্না তেল্লবা মতমদা মীয়াম্না পাম্নখি‍। অদোমসু মসিগী কান্নবা মপুং ফানা লৌবা য়াই‍।
মরূপশিং,
ভারত লৈঙাক্না মতম পুম্বদা তাঙ্কক পুম্বদা অদোমগীদমক অদোমগা লোয়ননা লেপ্তুনা লৈরি‍। মালেম পুম্বদা কোরোনাগী লাকদাউন্না মরম ওইদুনা পন্দুনা লৈহৌরবা ভারত মচা লাখ ৪৫ হেনববু বন্দে ভারত মিসনগী খুত্থাঙদা কনখি‍। মীরমদা লৈরিবা ভারত মচাশিংদা মতম চানা মতেং ফংহন্নবা লৌখৎপা য়াবা থৌরাং লৌখৎখি‍। লাইচৎনা মরম ওইরগা মীরমদা লৈরিবা ভারত মচা কয়াগী থবক তৎহন্দনবা দিপ্লোমেতিক ওইবা থৌওংদা হোৎনবা য়াবা খুদিংমক হোৎনখি‍।
গল্ফ য়াওনা লৈবাক কয়াদগী হল্লকখিবা মরূপশিংগীদমক ‘স্কিল্দ ৱর্কর্স এরাইভেল দেতাবেজ ফোর এম্প্লোইমেন্ত সপ্পোর্ত’ হায়বদি স্বাদেশ কৌবা অনৌবা থৌরাং অমা হৌদোকখি‍। দেতাবেজ অসিগী পান্দমদি বন্দে ভারত মিসনদা হল্লকখিবা শিন্মীশিংগী স্কিল মেপ্পিং তৌবা অমদি মখোয়বু ভারতকী অমদি মপা লৈবাক্কী কম্পেনীশিংগা শম্নহনবনি‍।
মতৌ অসুম্না মালেম পুম্বদা লৈরিবা ভারত মচাশিংগা লোয়ননা হেন্না ফবা কন্নেক্তিভিতীগীদমক রিস্তা কৌবা অনৌবা পোর্তেল অমা হৌদোকখি‍। পোর্তেল অসিনা চিরবা তান্ফমদা ঐখোয়গী ফুরুপশিংগা পাউ ফাওনদুনা মখোয়দা থুনা য়াঙনা য়ৌশিনবদা লায়হল্লি‍। পোর্তেল অসিনা মালেম পুম্বদা লৈরিবা ঐখোয়গী মরূপ মপাংশিংগী হৈ শিংববু ভারত চাউখৎহন্নবা শীজিন্নবদা চাউনা মতেং ওইগনি‍।
মরূপশিং,
মফমসিদগী ঐখোয় নীং তম্বগী ৭৫শুবা চহীগী মায়কৈদা চঙশিল্লি‍। মথঙগী প্রবাসি ভার্তিয়া দিবস নীং তম্বগী ৭৫শুবা কুমওন থৌরমগা মরী লৈননা পাঙথোক্কদৌরি‍। মহাত্মা গান্ধী, নেতাজি সুভাসচন্দ্র বোস অমসুং স্বামী বিবেকানন্দনচিংবা মশিং থিঙমদ্রবা অথোইবা মীওইশিংগী ৱাখল্লোন্না মালেম পুম্বদা ভারতকী ফুরুপচাশিংনা নীংতম ইহৌদা মরু ওইবা থৌদাং লৌখি‍। অসুম্না ভারতকী মপান্দা লৈনা লৈনা ভারত নীং তম্নবগীদমক থৌদাং কয়া লৌখিবা মরূপশিং অমদি লান্মীশিং নীংশিংবগী খুদোংচাবসু ফংলগনি‍।
মালেম শিন্বা থুংনা লৈরিবা ভারতকী ফুরুপচাশিংদা ঐখোয়গী পান্দমদা শরুক য়ারিবা মীপুম খুদিংমক্কী মফমদা ঐনা হায়জনিংবদি ভারতকী মপান্দা লৈখিবা ভারতকী নীংতম ইহৌদা মরুওইবা থৌদাং লৌখিবা মীওইশিংগী ৱারী অমদি মরী লৈনবা পোৎশকশিং থম্বা য়াবা দিজিতেল ফম্পাক অমা, পোর্তেল অমা শেমসি হায়বসিনি‍। ফোতো লৈরবসু ফোদোতু থমজিনবিয়ু‍। মালেম পুম্বদা করমবা মতমদা কনানা করি তৌখি, কমদৌনা তৌখি হায়বা ৱাফমশিং মদুদা মমি তাহনসি‍। ভারত মচা খুদিংনা লৌখিবা থৌদাং, থবক থৌওং, কত্থোকখিবা, ভারত ইমাগীদমক মখোয়না নীংজখৎবা, ভারতকী মপান্দা লৈদুনা নীংতম ইহৌদা থৌদাং য়াখিবা মখোয়গী পুন্সি ৱারীশিং শক্ন-শোন্নহনসি‍।
কুইজ কম্পিতিসনগীদমক শেম শারিবা কুজশিং অদুসু মালেম পুম্বদা লৈরিবা ভারতকী ফুরুপচাশিংনা পাংলকপশিংগী মতাঙদসু তোঙানবা শরুক অমা য়াওহনসি হায়বসিসু ঐগী অপাম্বনি‍। ৱাহং চামঙা, চাতরেৎ, লিশিং ওইরবসু মদুনা মালেম পুম্বদা শন্দোক্তুনা লৈরিবা ভারত মচাশিংগী মরমদা খঙনিংবা কয়াগীদমক কান্নরবা ইপাক অমা ওইগদৌরিবনি‍। অসিগুম্বা খোঙথাঙ কয়ানা ঐখোয়গী মরী হেন্না চেৎশিনহনগনি, তুংগী মীরোলশিংগী পুক্নিং থৌগৎকদৌরিবনি‍।
মশিং য়াম্লবা অদোম পুম্নমক্না ঙসি ভর্চুএল ওইনা উনরি‍। কোরোনানা মরম ওইদুনা মায় মায় ওনশিন্নদুনা উনবদি ওইথোকত্রে অদুবু ভারত মচা খুদিংনা অদোম মশা মউ ফনা লৈবা, অদোম্না শাফনা লৈবা অমদি অদোমগী অমদি লৈবাক্কী মীংচৎ পুরকপা ওইসনু হায়না নীংজরি‍।
অসিগুম্লবা থৌনি অসিগা লোয়ননা ঐনা সুরিনামগী রাস্ত্রপতিজীবু অমুক্কা হন্না পুকচেল শেংনা তৌবিমল খঙবা উৎচরি‍। ঙসি ঐখোয়গী ইরক্তা মহাক্না তিনবিদুনা ভারতকী মীংচৎ পুরক্নবা হোৎনবা মীওইশিংগী মরক্তা মহাকসু অমা ওইরে‍। ঐনা মহাকপু অখন্ননা থাগৎচবা ফোঙদোকচরি‍। অসিগুম্বা ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা অদোম পুম্নমকপু হন্না হন্না থাগৎচরি‍।