Prime Minister's Office
English rendering of PM’s inaugural address at 16th Pravasi Bharatiya Divas Convention
09 JAN 2021 1:54PM by PIB Delhi
Namaste to all my Indian brothers and sisters in the country and abroad! Best wishes to all of you for 2021! Today, the Internet might have connected us from every nook and corner of the world, but we all are attached to Mother Bharati and towards each other with affection.
Friends,
There is a tradition to honour all the colleagues who have enhanced the pride of Mother Bharati all over the world with the “PravasiBharatiyaSamman” every year. About 240 dignitaries spread over 60 different countries have been honoured since the journey, which began under the guidance of Bharat Ratnalate ShriAtalBihari Vajpayee ji. It will also be announced this time. Similarly, thousands of colleagues from all over the world have participated in the Bharat Ko Janiye(Know India) Quiz competition. These numbers show that they may be away from the roots, but the new generation’s attachment is growing as much.The 15 winners of this quiz competition are also present among us in this virtual event today.
I congratulate and extend my best wishes to all the winners, and all of you deserve accolades for taking part in this quiz competition. And this is my request to all the participants of this quiz competition that you should try to connect 10 more people when the next quiz competition is held. This chain should continue and grow and you should add more people. Many people from abroad come to study in India and return to their countries after their studies; they should also be requested to join this quiz competition and become its ambassadors because technology is the easiest way to awaken the curiosity of the new generation to know India so that they can create an identity of India in the world. And, therefore, I would urge you to take it forward.
Friends,
The past year has been a year of many challenges for all of us. But amidst these challenges, the way our Indian Diaspora has done the work and discharged its duty around the world is a matter of pride for India as well. This is our tradition andthese are the customs of this land. There is a strong trust in Indian-origin colleagues all over the world for social and political leadership from here.
The chief guest of this event today, the new President of Suriname ShriChandrikaParasadSantokhiji, is also a shining example of this spirit of service. And I would also say that many of our Indian brothers and sisters living abroad have also lost their lives during this corona period. I offer my condolences to them and I pray that God gives a lot of strength to their family members. Today, the warm words of the President of Suriname and his affection for India have touched the heart of all of us. In each of his words, in every sense, his feeling towards India was reflected and was motivating us.Like him, I also hope that we will meet soon, and we will also have the opportunity to accord a grand welcome to the President of Suriname in India. In the past year, overseas Indians have further strengthened their identity in every sphere.
Friends,
I have had discussions with many Heads of the State in the world in the past few months. The State Heads specifically mentioned how overseas Indian doctors, paramedics and common Indian citizens have served in their country. Whether it is temples, or gurudwaras, or the great tradition of langar (community kitchen), many of our social, cultural and religious organisations have taken the lead in the spirit of service and have served every citizen in this difficult situation. I feel very proud when I hear it from every country of the world. And you can imagine, when I listened to your praise on the phone, and every leader of the world used to sing paean of you, and when I shared all these with my colleagues, everyone's heart was filled with joy and pride. Your culture is being talked about in every part of the world. Which Indian would not feel good? All of you have cooperated in every way in this fight against Covid not only in India but also where you are living. The contribution you made to PM Cares Fund is helping to strengthen health infra in India. I thank all of you for that.
Friends,
The great saint and philosopher of India, Saint Thiruvalluvar, said in Tamil, the oldest language in the world, and we should say it with pride:
केए-डरीयाक केट्टअ इड्डत्तुम वड़न्गुन्ड्रा।
नाडेन्प नाट्टिन तलई।
Its essence is that the best land in the world is which does not learn malevolence from its opponents, but does not flinch in welfare towards others in crises.
Friends,
All of you have lived up to this mantra. This has always been the feature of our India. During peace or crisis, we Indians have always fought every situation with grit. That is why we have seen a different behaviourregarding this great land. When India opened a front against colonialism, it became an inspiration for the struggle for freedom in many countries of the world. When India stood up to terrorism, the world also got a new courage to fight this challenge.
Friends,
Today, India is using maximum technology to eliminate corruption. Billions of rupees, which were earlier going in the wrong hands because of many shortcomings, are directly reaching the beneficiary's bank account today. You may have seen, the new systems that India has developed during the Corona period have also been lauded by the global institutions. The campaign to empower the poorest of the poor with modern technologyin India today is being discussed at every level in every nook and corner of the world.
Brothers and sisters,
We have shown that any country in the developing world can also take lead in the case of renewable energy. Today, India's One Sun, One World, One Gridmantra is also appealing to the world.
Friends,
The history of India is witness that all apprehensions have been proved wrong whenever someone doubted India's competence and the strength of Indians. During slavery, great scholars abroad used to say that India cannot be liberated because it is very much divided. Those apprehensions were proved wrong, and we gained freedom.
Friends,
When India gained independence, it was also said that such a poor and not so literate India would collapse and scatter and democracy is impossible here. The truth today is that India is united and if democracy anywhere in the world is strong, vibrant and alive, it is in India.
Brothers and sisters,
For decades after independence there was this narrative that India being poor and illiterate, therefore, chances of investment in science and technology were remote. Today, India's space program, our tech Startup eco-system, is leading in the world. Even in the year of challenges due to Covid, many new Unicorns and hundreds of new Tech Startups have emerged in India.
Friends,
Even during pandemic, India again showed its strength and potential. The solidarity with which such a large democratic country rose is not exemplified in the world. India used to import PPE kits, masks, ventilators, testing kits, etc. During this corona period, India boosted its strength and today it has not only become self-reliant but has also started exporting many of these products. Today, India is one of the countries with the lowest fatality rate and the fastest recovery rate in the world.
Today, India is ready to protect humanity with not one but two ‘Made in India’ Corona vaccines. Being the world's pharmacy, India has delivered essential medicines to every needy in the world in the past and is still doing it. The world is not just waiting for India's vaccine today, but is keenly watching how India runs the world's largest vaccination program.
Friends,
What India has learnt during this global epidemic has now become an inspiration for a self-reliant India campaign. It is said in our country:
शतहस्त समाह सहस्रहस्त सं किर
That is, earn with hundreds of hands, but share with thousands of hands. This is also the spirit behind India's self-reliance. The products that will be made in India with the hard work of millions of Indians and the solutions that will be developed in India will benefit the whole world. The world can never forget the role of India during Y-2-K and how India relieved the world of worries. Even at this difficult time, the role of our pharmaindustry demonstrates that the benefits of India’s capabilities in any field reach the entire world.
Friends,
Today, if the whole world has so much trust in India, it is due to the great contribution of all the overseas Indians. Wherever you went, you took India andIndiannessalong with you. You breathed Indianness. You have also been awakening people with Indianness. And you see whether it is food or fashion, family values or business values, you have spread Indianness. I have always believed that if the culture of India has been popular all over the world, it has been possible because of your entity, conduct and behavior more than the magazines, cookbooks or manuals. India has never imposed anything on the world, has never tried to impose, never thought of imposing, but all of you in the world have created a curiosity and interest for India. It may have started with curiosity, but it has reached the level of conviction.
Today, when India is moving forward to become self-reliant, your role in strengthening the identity of Brand India is equally important. When you use Made in India products more and more, the people around you will also have trust in them. Wouldn't you be proud when you see your colleagues, your friends using Made in India products? It can be anything from tea to textile and therapy. I enjoy it when Khadi is becoming a centre of attraction in the world today. Not only will you increase the export volumes of India, but will also bring India’s rich diversity to the world. Above all, you will become a means of delivering affordable and quality solutions to the poorest of the worldunder the Atmanirbhar Bharat campaign.
Friends,
Whether it is investment in India or remittances, your contribution has been incomparable. Every Indian and the entire India takes pride and is anxious for your assistance, your expertise, investment and your networks. All necessary steps are also being taken in this regard so that you also get opportunities and the expectations here are also fulfilled.
Many of you know that the 'VaishwikBharatiyaVaigyaniki.e., ‘Vaibhav' summit was heldfor the first time a few weeks ago. More than 25,000 scientists and experts from 70 countries deliberated at the conference for about 750 hours. And this has led to about 100 reports on 80 subjects, which will be of immense help in the development of technologies and systems in many areas. The dialogue will continue now. In addition, in the past months, India has made structural reforms from education to enterprisefor meaningful changes. This has expanded opportunities for your Investment. In order to promote manufacturing, the Production Linked Subsidies Scheme has become very popular in a very short time. You can also take full advantage of it.
Friends,
The Government of India is with you all the time and every moment. More than 45 lakh Indians stranded abroad due to corona lockdown worldwide have been rescued under the Vande Bharat Mission. All possible efforts were made to ensure timely help to the Indian community abroad. All possible efforts were made at the diplomatic level to protect the employment of Indians abroad during the pandemic.
A new initiative called 'Skilled Workers Arrival Database for Employment Support'or SWADES was launched for colleagues who have returned from several countries, including Gulf. The objective of this database is to do skill mapping of the workers returning under the VandeBharat mission and connect them with Indian and foreign companies.
Similarly, a new portal RISHTA has been launched for better connectivity with the Indian community across the world. This portal will make it easier to communicate with your community in difficult times and to reach them faster. This portal will also helpin India's development through the expertise of our peers from all over the world.
Friends,
We are now moving towards the 75th year of independence. The next PravasiBharatiya Divas will also be associated with the celebrations of the 75th year of independence. With the inspiration of countless great personalities like Mahatma Gandhi, NetajiSubhash Chandra Bose and Swami Vivekananda, the Indian community across the world has played an important role in freedom. It is time to remember the freedom fighters who worked for India's independence while remaining outside India.
I will urge all the people of the Indian community who are spread all over the world and all those at our missions abroad to create a digital platform, a portal and place every factof overseas Indians who have played a special role in the war of freedomin that portal.Photographs should be put wherever they are available. It should have a description about what and how did anybody do all over the world. The valour, effort, sacrifice and devotion of every Indian towardsBharat Mata should be eulogized. It should have autobiographies of those who have contributed to liberating India while living abroad.
And I would also like to have a different quiz chapter on the contribution of Indian community across the world in the next quiz competition. It should have 500-700-1000 questions which can become a good pool of knowledge for those who are curious about Indians spread all over the world. All such steps will strengthen our bond and inspire generations to come.
You all have met virtually today in such a large number. It has not been possible to meet in person due to corona, but every citizen of India always wants you to be healthy, safe and make a mark for yourself and the country.
With this wish, I once again express my heartfelt gratitude to the President of Suriname. He is one of those great men who have inspired us, are associated with us and who have truly enhanced the pride of India. My special thanks to him. And thank you all with this wish!
DISCLAIMER:This is the approximate translation of PM's speech. Original speech was delivered in Hindi

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
১৬তম প্ৰবাসী ভাৰতীয় দিৱস সন্মিলনৰ মুকলি অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰদান কৰা ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
09 JAN 2021 1:54PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ!
দেশ বিদেশত বাস কৰা মোৰ ভাৰতীয় ভ্ৰাতৃ-ভগ্নীসকল, নমস্কাৰ!
আপোনালোক সকলোলৈ ২০২১ বৰ্ষৰ অশেষ শুভেচ্ছা যাঁচিলো৷
আজি বিশ্বৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ সৈতে আমি ইণ্টাৰনেটৰ জৰিয়তে সংযোজিত হৈ থাকিলেও আমাৰ সকলোৰে মন মা ভাৰতীৰ সৈতে সংযোজিত হৈ আছে, পৰস্পৰে পৰস্পৰৰ প্ৰতি আপোনত্বৰ ভাৱেৰে জড়িত হৈ আছে৷
বন্ধুসকল,
সমগ্ৰ বিশ্বত মা ভাৰতীৰ গৌৰৱ বৃদ্ধি কৰা আপোনালোক সতীৰ্থসকলক প্ৰতি বছৰে প্ৰবাসী ভাৰতীয়ৰ সন্মান দিয়াৰ পৰম্পৰা আছে৷ ভাৰতৰত্ন স্বৰ্গীয় অটল বিহাৰী বাজপেয়ীজীৰ মাৰ্গদৰ্শনত যি যাত্ৰাৰ সূচনা ঘটিছিল তাত এই পৰ্যন্ত ৬০খন বিভিন্ন দেশত বাসত কৰা প্ৰায় ২৪০ গৰাকী মহানুভৱকক এই সন্মান প্ৰদান কৰা হৈছে৷ এইবাৰো ইয়াৰ ঘোষণা কৰা হ’ব৷ ঠিক সেইদৰে সমগ্ৰ বিশ্বৰ সহস্ৰাধিক সতীৰ্থই ‘ভাৰতক জানক’ শীৰ্ষক কুইজ প্ৰতিযোগিতাত অংশগ্ৰহণ কৰিছে৷ এই সংখ্যাই এয়াই সূচীত কৰিছে যে শিপাৰ পৰা দূৰত গ’লেও নতুন প্ৰজন্মই কিন্তু এতিয়াও এই সম্পৰ্ক পৰিত্যাগ কৰিব পৰা নাই৷ এই কুইজৰ ১৫ গৰাকী বিজেতাও আজি এই ভাৰ্চুৱেল সমাৰোহত আমাৰ সৈতে উপস্থিত আছে৷
মই সকলো বিজেতাক অভিনন্দন জনাইছো, শুভকামনা জনাইছো আৰু লগতে এই কুইজ প্ৰতিযোগিতাত অংশগ্ৰহণ কৰা অংশগ্ৰহণকাৰীসকলকো অভিনন্দন জনাইছো৷ আজি মই এই কুইজ প্ৰতিযোগিতাত অংশগ্ৰহণ কৰা সকলো অংশগ্ৰহণকাৰীক আহ্বান জনাইছো যে অহাবাৰ যেতিয়া এই কুইজ প্ৰতিযোগিতা অনুষ্ঠিত হ’ব তেতিয়া ইয়াত নিজৰ যত্নৰ সৈতে ১০জন নতুন লোককো জড়িত কৰোৱাব৷ এই শৃংখলটো চলি থাকিব লাগে, বাঢ়ি থাকিব লাগে আৰু অন্যকো জড়িত কৰোৱাব লাগে৷ বহুলোকে বিদেশৰ পৰা ভাৰতলৈ পঢ়িবলৈ আহে, অধ্যয়ন সমাপ্ত কৰাৰ পিছত যেতিয়া তেওঁলোক নিজৰ দেশলৈ উভতি যায় তেতিয়া তেওঁলোককো এই কুইজ প্ৰতিযোগিতাত অংশগ্ৰহণ কৰাৰ বাবে আহ্বান জনাব লাগে৷ কুইজ প্ৰতিযোগিতাৰ এম্বেচাদৰ হ’ব লাগে৷ কাৰণ বিশ্বত ভাৰতৰ পৰিচয় সাব্যস্ত কৰিবলৈ নতুন প্ৰজন্মই ভাৰতক জনাৰ জিজ্ঞাসা বৃদ্ধিৰ বাবে প্ৰযুক্তি এক সৰল উপায়৷ আৰু সেইবাবে মই আপোনালোকক আহ্বান জনাইছো যে আপোনালোক সকলোৱে এই শৃংখল আগুৱাই নিয়ক৷
বন্ধুসকল,
বিগত বৰ্ষটো আমাৰ বাবে যথেষ্ট প্ৰত্যাহ্বানজনক আছিল৷ কিন্তু এই প্ৰত্যাহ্বানৰ মাজত সমগ্ৰ বিশ্বতে বিয়পি থকা আমাৰ ভাৰতীয় প্ৰবাসীসকলে যিদৰে কাম কৰিলে, যিদৰে নিজৰ কৰ্তব্য পালন কৰিলে সেয়া ভাৰতৰ বাবে অতিশয় গৌৰৱৰ কথা৷ এয়াইতো আমাৰ পৰম্পৰা, এয়াইতো আমাৰ মাটিৰ সংস্কাৰ৷
সেইবাবে ছ’চিয়েল আৰু ৰাজনৈতিক নেতৃত্বৰ বাবে সমগ্ৰ বিশ্বতে ভাৰতীয় মূলৰ সতীৰ্থসকলৰ ওপৰত বিশ্বাস বৃদ্ধি হ’বলৈ ধৰিছে৷ আমাৰ আজিৰ এই আয়োজনৰ মুখ্য অতিথি, সুৰিনামৰ নতুন ৰাষ্ট্ৰপতি শ্ৰীমান চন্দ্ৰিকা প্ৰসাদ সন্তোখীজী, তেওঁ স্বয়ং এই সেৱাভাৱৰ এক উৎকৃষ্ট উদাহৰণ৷ আৰু মই এয়াও কম যে এই ক’ৰোনাৰ সময়ছোৱাত বিদেশত থকা আমাৰ বহু ভাৰতীয় ভ্ৰাতৃ-ভগ্নীয়ে নিজৰ জীৱন হেৰুৱাইছে, মই তেওঁলোকৰ তথা তেওঁলোকৰ পৰিয়ালৰ প্ৰতি সমবেদনা প্ৰকাশ কৰিছো৷ পৰমাত্মাই তেওঁলোকক শক্তি দিয়ক, মই এই প্ৰাৰ্থনা কৰিছো৷
আজি সুৰিনামৰ ৰাষ্ট্ৰপতি মহোদয়ে তেওঁৰ উৎসাহমূলক শব্দ আৰু ভাৰতৰ প্ৰতি তেওঁৰ যি স্নেহভাৱ প্ৰদৰ্শিত কৰিলে, সেয়াই আমাৰ সকলোৰে হৃদয় স্পৰ্শ কৰিলে৷ তেওঁৰ প্ৰতিটো শব্দত, প্ৰতিটো ভাৱত ভাৰতৰ প্ৰতি যি আপোনত্ব আছে, সেয়া প্ৰকট হৈ উঠিছিল আৰু আমাক অনুপ্ৰেৰিত কৰি আছিল৷ তেওঁৰ দৰে মইও আশা কৰিছো যে আমি অতি শীঘ্ৰেই সাক্ষাৎ কৰিম আৰু ভাৰতত সুৰিনামৰ ৰাষ্ট্ৰপতি মহোদয়ৰ ভব্য স্বাগত কৰিবলৈ অৱকাশ লাভ কৰিম৷ বিগত বৰ্ষত প্ৰবাসী ভাৰতীয়সকলে প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰত নিজৰ পৰিচয় সাব্যস্ত কৰিছে আৰু শক্তিশালী কৰিছে৷
বন্ধুসকল,
মই বিগত মাহসমূহত বহু দেশৰ মুৰব্বীৰ সৈতে আলোচনা কৰিছো৷ তেওঁলোকে এটা কথাৰ ওপৰত বিশেষভাৱে জোৰ দি কৈছে যে কিদৰে তেওঁলোকৰ দেশত প্ৰবাসী ভাৰতীয় চিকিৎসক, পেৰামেডিকছ আৰু সাধাৰণ ভাৰতীয় নাগৰিকে সেৱা আগবঢ়াইছে৷ আৰু প্ৰতিজন নাগৰিকে সেৱা এই কঠিন পৰিস্থিতিত আগবঢ়াইছে৷ এই বিশ্বৰ প্ৰতিখন দেশৰ পৰা শুনিবলৈ পাইছো আৰু গৰ্ব অনুভৱ হৈছে৷ আৰু আপোনালোকে আণ্ডাজ লগাব পাৰে যে যেতিয়া ফোনত মই আপোনালোকৰ প্ৰশংসা শুনিবলৈ পাও, বিশ্বৰ বিভিন্ন নেতাই বহু সময় ধৰি আপোনালোকৰ গুণগান গায় তেতিয়া মন মোৰ সন্তোষেৰে ভৰি পৰিছিল, গৌৰৱ হৈছিল৷ আপোনালোকৰ এই সংস্কাৰ বিশ্বৰ বিভিন্ন প্ৰান্তত উদ্ভাসিত হৈ উঠিছে৷ কোন এনেকুৱা ভাৰতীয় হ’ব যাৰ এয়া ভাল নালাগিব৷
আপোনালোক সকলোৱে, য’তেই আপোনালোক আছে কেৱল তাতেই নহয় বৰঞ্চ ভাৰতত ক’ভিডৰ সৈতে মোকাবিলা কৰাতো সহযোগিতা প্ৰদান কৰিছে৷ পিএম কেয়াৰ্ছ-লৈ আপোনালোকে যি বৰঙণি আগবঢ়াইছে, তাৰ জৰিয়তে ভাৰতৰ স্বাস্থ্য খণ্ডৰ আন্তঃগাঁথনি সশক্ত হৈছে৷
ইয়াৰ বাবে মই আপোনালোক সকলোৰে ওচৰত কৃতজ্ঞ৷ বন্ধুসকল, ভাৰতৰ মহান সন্ত আৰু দাৰ্শনিক, সন্ত থিৰুৱল্লুৱৰে বিশ্বৰ সবাতোকৈ প্ৰাচীন ভাষা তামিলত এইদৰে কৈছে-
केए-डरीयाक केट्टअ इड्डत्तुम वड़न्गुन्ड्रा।
नाडेन्प नाट्टिन तलई।
ইয়াৰ অৰ্থ হ’ল- বিশ্বৰ সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ ভূমি সেয়াই যিয়ে নিজৰ বিৰোধীৰ পৰা বেয়াখিনি নিশিকে আৰু কোনোবা যদি কষ্টত আছে তেন্তে তেওঁৰ কল্যাণৰ বাবে কেতিয়াও পিছ নোহঁহকে৷
বন্ধুসকল,
আপোনালোক সকলোৱে এই মন্ত্ৰেৰে উজ্বীৱিত হৈছে৷ আমাৰ ভাৰতৰ এয়াই হ’ল বৈশিষ্ট৷ শান্তিৰ সময়তেই হওক অথবা সংকটৰ সময়তেই হওক, আমি ভাৰতীয়সকলে প্ৰতিটো পৰিস্থিতিৰ সৈতে হাতত হাত থৈ মোকাবিলা কৰিছো৷ সেইবাবেই এই মহান ভূমিক লৈ এক পৃথক ব্যৱহাৰ আমি দেখা পাইছো৷ যেতিয়া ভাৰতে ঔপনিৱেশকতাবাদৰ বিৰুদ্ধে আন্দোলন কৰিলে, সেয়া বিশ্বৰ অনেক দেশৰ স্বাধীনতাৰ সংঘৰ্ষৰ বাবে প্ৰেৰণা হৈ উঠিল৷ যেতিয়া ভাৰতে সন্ত্ৰাসবাদীৰ বিৰুদ্ধে থিয় দিলে তেতিয়া বিশ্বইও এই প্ৰত্যাহ্বানৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ প্ৰেৰণা লাভ কৰিলে৷
বন্ধুসকল,
ভাৰতত আজি দুৰ্নীতি নিঃশেষ কৰিবলৈ প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰ অধিক কৰি তোলা হৈছে৷ লক্ষ, কোটি টকা যি প্ৰথমে ভুল হাতলৈ গৈছিল সেয়া আজি প্ৰত্যক্ষভাৱে হিতাধিকাৰীৰ একাউণ্টলৈ গৈছে৷ আপোনালোকে দেখিছে, ভাৰতে যি নতুন ব্যৱস্থাৰ সৃষ্টি কৰিছে, ক’ৰোনাৰ সময়ত বিভিন্ন বৈশ্বিক সংস্থাইও ইয়াৰ প্ৰশংসা কৰিছে৷
আধুনিক প্ৰযুক্তিৰ সহায়ত দৰিদ্ৰতম ব্যক্তিক সশক্ত কৰাৰ যি অভিযান আজি ভাৰতত চলিব ধৰিছে তাৰ চৰ্চা বিশ্বৰ প্ৰতিটো প্ৰান্তত, প্ৰতিটো স্তৰত হ’বলৈ ধৰিছে৷ ভ্ৰাতৃ আৰু ভগ্নীসকল, নৱীকৰণ শক্তিৰ ক্ষেত্ৰত উন্নত দেশকো যে আমি নেতৃত্ব প্ৰদান কৰিব পাৰো সেয়া আমি দেখুৱাইছো৷ আজি ভাৰতে দিয়া এক সূৰ্য, এক বিশ্ব, এক গ্ৰীড, এই মন্ত্ৰৰ দ্বাৰা বিশ্বক আহ্বান জনোৱা হৈছে৷
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ ইতিহাস সাক্ষী যে ভাৰতৰ সামৰ্থ, ভাৰতীয়ৰ সামৰ্থক লৈ যিসকলে আশংকা কৰিছিল, তেওঁলোক ভুল বুলি প্ৰমাণিত হৈছে৷ দাসত্বৰ সময়ছোৱাত বিদেশৰ ডাঙৰ ডাঙৰ বিদ্বানে কৈছিল যে ভাৰত স্বাধীন নহ’ব কাৰণ ই বিভাজিত৷ সেই আশংকা ভুল বুলি প্ৰমাণিত হ’ল আৰু আমি স্বাধীনতা লাভ কৰিলো৷
বন্ধুসকল,
যেতিয়া ভাৰতে স্বাধীনতা লাভ কৰিছিল তেতিয়া এয়াও কোৱা হৈছিল যে ইমান দুখীয়া তথা নিৰক্ষৰ দেশ এখন খণ্ডিত হৈ পৰিব, ইয়াত গণতন্ত্ৰ অসম্ভৱ৷ আজিৰ সত্য এয়াই যে ভাৰত ঐক্যৱদ্ধও আৰু বিশ্বৰ আটাইতকৈ শক্তিশালী গণতান্ত্ৰিক দেশ যি অনুনাদশীল আৰু জীৱন্ত৷
ভ্ৰাতৃ আৰু ভগ্নীসকল,
স্বাধীনতাৰ পিছৰে পৰা দশকজুৰি এই ভাৱ বিনিময় হৈ থাকিল যে ভাৰত দৰিদ্ৰ, নিৰক্ষৰৰ দেশ৷ সেয়ে ইয়াত বিজ্ঞান আৰু বিনিয়োগৰ সম্ভাৱনা কম৷ আজি ভাৰতৰ মহাকাশ কাৰ্যসূচী, Tech Startup eco-system ত অগ্ৰণী হিচাপে বিবেচিত হৈছে৷ ক’ভিডৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ সময়তো বহু নতুন ইউনিকৰ্ণ আৰু শতাধিক নতুন ষ্টাৰ্ট-আপ ভাৰতৰ পৰা ওলাইছে৷
বন্ধুসকল,
মহামাৰীৰ এই সময়ছোৱাত আমাৰ সামৰ্থ কি, আমাৰ ক্ষমতা কিমান সেয়া প্ৰদৰ্শিত কৰিছে৷ ইমান ডাঙৰ গণতান্ত্ৰিক দেশে যি ঐক্যৱদ্ধতাৰ সৈতে থিয় হ’ল তাৰ আদৰ্শ বিশ্বত ক’তো দেখিবলৈ পোৱা নাযায়৷ পিপিই কিটেই হওক, মাস্কেই হওক, ভেণ্টিলেটৰেই হওক অথবা পৰীক্ষণ কিটেই হওক, প্ৰথমে এয়া ভাৰতৰ বাহিৰৰ পৰাহে আহিছিল৷
আজি এই ক’ৰোনাৰ সময়ছোৱাতেই ভাৰতে নিজৰ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰিলে আৰু স্বনিৰ্ভৰশীল হৈ উঠিল৷ বৰঞ্চ বহু সামগ্ৰী ৰপ্তানিও কৰিবলৈ ধৰিলে৷ আজি ভাৰতত বিশ্বৰ ভিতৰতে মৃত্যুৰ হাৰ কম আৰু দ্ৰুত গতিত আৰোগ্যৰ সংখ্যা বৃদ্ধি হ’বলৈ ধৰিছে৷
আজি ভাৰতে এটা নহয় বৰঞ্চ দুটাকৈ মেড ইন ইণ্ডিয়া ক’ৰোনা প্ৰতিষেধকৰ সৈতে মানৱতাৰ সুৰক্ষাৰ বাবে প্ৰস্তুত৷ বিশ্বৰ ফাৰ্মাচী হোৱাৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত বিশ্বৰ সকলো আৱশ্যকীয় ঔষধ প্ৰদন কৰাৰ কাম ভাৰতে পূৰ্বেও কৰিছিল আৰু আজিও কৰি আছে৷ বিশ্বই আজি কেৱল ভাৰতৰ প্ৰতিষেধকৰ বাবেই অপেক্ষা কৰি থকা নাই বৰঞ্চ বিশ্বৰ সবাতোকৈ বৃহৎ টীকাকৰণৰ কাম ভাৰতে কিদৰে পৰিচালনা কৰিব, তাৰ ওপৰতো দৃষ্টি নিৱদ্ধ কৰিছে৷
বন্ধুসকল,
এই বৈশ্বিক মহামাৰীৰ সময়ছোৱাত ভাৰতে যি শিকিলে, সেয়াই এতিয়া আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত অভিযানৰ প্ৰেৰণা হৈ উঠিছে৷ আমাৰ ইয়াত কোৱা হয়, शतहस्त समाह सहस्रहस्त सं किर অৰ্থাৎ শতাধিক হাতেৰে উপাৰ্জন কৰা আৰু সহস্ৰাধিক হাতেৰে দান কৰা৷ ভাৰতৰ আত্মনিৰ্ভৰতাৰ অন্তৰালত এই ভাৱধাৰাই অন্তৰ্নিহিত হৈ আছে৷ কোটি কোটি ভাৰতীয় পৰিশ্ৰমেৰে যি সামগ্ৰী ভাৰতত উৎপাদিত হ’ব, যি সমাধান ভাৰতত প্ৰস্তুত হ’ব, তাৰ দ্বাৰা সমগ্ৰ বিশ্বই লাভান্বিত হ’ব৷
বিশ্বই এই কথা কেতিয়াও পাহৰিব নোৱাৰে যে যেতিয়া ৱাই-টু-কেৰ সময়ত ভাৰতৰ ভূমিকা কি আছিল, ভাৰতে কিদৰে বিশ্বক চিন্তামুক্ত কৰিছিল, এই সমস্যাৰ সময়ত আমাৰ ফাৰ্মা উদ্যোগে যি ভূমিকা পালন কৰিছে তাৰ দ্বাৰা সমগ্ৰ বিশ্ব উপকৃত হৈছে৷
বন্ধুসকল,
আজি সমগ্ৰ বিশ্বই ভাৰতৰ ওপৰত ইমানেই বিশ্বাস কৰিছে যে তাৰ অন্তৰালত আপোনালোক প্ৰবাসী ভাৰতীয়ৰ ভূমিকা অপৰিসীম হিচাপে বিবেচিত হৈছে৷ আপোনালোকে য’লৈকে গৈছে তাতেই ভাৰতক, ভাৰতীয়ত্বক লৈ গৈছে৷ আপোনালোকে ভাৰতীয়ত্বক ধাৰণ কৰিছে৷ আৰু আপোনালোকে চাওক, খাদ্যই হওক, ফেশ্বন, পৰিয়ালৰ মূল্যবোধ অথবা ব্যৱসায়িক মূল্যবোধ, সকলোতেই আপোনালোকে ভাৰতীয়ত্বৰ প্ৰসাৰ কৰিছে৷
মই সদায়েই এই কথা মানি আহিছো যে যদি ভাৰতৰ সংস্কৃতি সমগ্ৰ বিশ্বতে জনপ্ৰিয় হৈছে তেন্তে সেয়া আলোচনী, কুকবুক অথবা মেনুৱেলতকৈ অধিক আপোনালোক সকলোৰে জীৱনৰ বাবে, আপোনালোক সকলোৰে আচৰণৰ বাবে, আপোনালোক সকলোৰে ব্যৱহাৰৰ বাবে সম্ভৱ হৈছে৷ বৰঞ্চ ভাৰতত আপোনালোক সকলোৱে ভাৰতৰ বাবে এক জিজ্ঞাসাৰ সৃষ্টি কৰিছে৷
আজি যেতিয়া ভাৰত আত্মনিৰ্ভৰ হৈ উঠাৰ বাবে আগবাঢ়িছে তাতেও ব্ৰেণ্ড ইণ্ডিয়াৰ পৰিচয় সাব্যস্ত কৰিবলৈ আপোনালোকৰ ভূমিকা অপৰিসীম হৈ উঠিছে৷ যেতিয়া আপোনালোকে মেই ইন ইণ্ডিয়া সামগ্ৰীৰ ব্যৱহাৰ অধিকতম ৰূপত কৰিব তেতিয়া আপোনালোকৰ নিকটৱৰ্তী লোকেও ইয়াৰ ওপৰত বিশ্বাস কৰিব৷ আপোনালোকৰ সহকৰ্মীয়ে, বন্ধুয়ে যেতিয়া মেড ইন ইণ্ডিয়া সামগ্ৰী ব্যৱহাৰ কৰা দেখা পাব, তেতিয়া আপোনালোকৰ গৌৰৱ হ’ব নে নহয়?
চাহৰ পৰা আৰম্ভ কৰি বস্ত্ৰ আৰু থেৰাপীলৈ এয়া সকলো হ’ব পাৰে৷ খাদী সমগ্ৰ বিশ্বৰে আকৰ্ষণৰ কেন্দ্ৰ হৈ উঠাত মই সন্তোষ লাভ কৰিছো৷ ইয়াৰ দ্বাৰা আপোনালোকে ভাৰতৰ ৰপ্তানিৰ সংখ্যা বৃদ্ধি কৰাৰ লগতে ভাৰতৰ সমৃদ্ধ বৈচিত্ৰতাকো বিশ্বত উপস্থাপন কৰিব পাৰিব৷ তাতোকৈ ডাঙৰ কথা, আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত অভিযানৰ অধীনত আপোনালোকে বিশ্বৰ দৰিদ্ৰতম দেশতো ব্যয়সাধ্য আৰু গুণগতমানৰ সামগ্ৰী যোগানৰ এক যোগসূত্ৰ হৈ পৰিব৷
বন্ধুসকল,
ভাৰতত বিনিয়োগেই হওক অথবা বৃহৎ সংখ্যাত Remittancesৰ অৱদানেই হওক, আপোনালোক যোগদান অতুলনীয় হিচাপে বিবেচিত হৈছে৷ আপোনালোকৰ বিশেষজ্ঞতা, আপোনালোকৰ বিনিয়োগ, আপোনালোকৰ নেটৱৰ্ক, আপোনালোকৰ অভিজ্ঞতাৰ লাভ প্ৰতিজন ভাৰতীয়, সমগ্ৰ ভাৰতে সৰ্বদা গৌৰৱ কৰে৷ ইয়াৰ বাবে প্ৰতিটো আৱশ্যকীয় পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে৷
আপোনালোকৰ মাজৰে বহু লোকে এয়া জানে যে কিছু সপ্তাহ পূৰ্বে প্ৰথমবাৰলৈ ‘বৈশ্বিক ভাৰতীয় বৈজ্ঞানিক সন্মিলন’ অৰ্থাৎ ‘বৈভৱ’ৰ আয়োজন কৰা হৈছিল৷ এই সন্মিলনত ৭০খন দেশ ২৫ হাজাৰতকৈও অধিক বিজ্ঞানী আৰু বিশেষজ্ঞসকলে প্ৰায় চাৰে সাতশ ঘণ্টা পৰ্যন্ত বিভিন্ন বিষয়ৰ ওপৰত চৰ্চা কৰিছিল৷ ইয়াৰে ৮০ টা বিষয়ৰ ওপৰত প্ৰায় ১০০টা প্ৰতিবেদন নিষ্কাশিত হ’ল যি বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত প্ৰযুক্তি আৰু প্ৰণালীৰ বিকাশত কামত আহিব৷ এই সংবাদ এতিয়া এনেদৰে অব্যাহত থাকিব৷ ইয়াৰোপৰি বিগত মাহত ভাৰতে শিক্ষাৰ পৰা আৰম্ভ কৰি উদ্যমিতাৰ সাৰ্থক পৰিৱৰ্তনৰ বাবে গাঁথনিগত সংস্কাৰ কৰিছে৷ ইয়াৰ দ্বাৰা আপোনালোকৰ বিনিয়োগৰ বাবে সুবিধাৰ প্ৰসাৰণ ঘটিছে৷ নিৰ্মাণৰ প্ৰচাৰৰ বাবে Production Linked Subsidies Scheme অতি কম সময়তে জনপ্ৰিয় হৈ উঠিছে আৰু আপোনালোকেই ইয়াৰ ভৰপূৰ লাভ আদায় কৰিব পাৰিব৷
বন্ধুসকল,
ভাৰত চৰকাৰে প্ৰতিটো সময়, প্ৰতিটো পল আপোনালোকৰ সৈতে আছে৷ বিশ্বত ক’ৰোনাৰ লকডাউনত বিদেশত আৱদ্ধ ৪৫ লাখতকৈও অধিক ভাৰতীয়ক বন্দে ভাৰত অভিযানৰ অধীনত সুৰক্ষা প্ৰদান কৰা হৈছে৷ বিদেশৰ ভাৰতীয় সম্প্ৰদায়ে যাতে সময়মতে সহায় লাভ কৰে তাৰ বাবে যথাসম্ভৱ প্ৰয়াস কৰা হৈছে৷ মহামাৰীৰ সময়ত বিদেশত থকা ভাৰতীয়সকলৰ ৰোজগাৰ যাতে সুৰক্ষিত হৈ থাকে তাৰবাবে কূটনৈতিক প্ৰয়াসো কৰা হৈছে৷
গাল্ফসহিতে অনেকে দেশৰ পৰা উভতি অহা সতীৰ্থসকলৰ বাবে 'Skilled Workers Arrival Database for Employment Support' অৰ্থাৎ ‘স্বদেশ’ নামৰ এক নতুন পদক্ষেপৰ সৃষ্টি কৰা হৈছে৷ এই ডাটাবেছৰ উদ্দেশ্য বন্দে ভাৰত অভিযানৰ পৰা উভতি অহা কৰ্মীৰ দক্ষতা মেপিং কৰা আৰু তেওঁলোকক ভাৰতীয় তথা বিদেশীৰ উদ্যোগৰ সৈতে জড়িত কৰা৷
বন্ধুসকল,
ইয়াৰ পৰা আমি স্বাধীনতাৰ ৭৫তম বৰ্ষলৈ আগবাঢ়িছো৷ আগন্তুক প্ৰবাসী ভাৰতীয় দিৱস স্বাধীনতাৰ ৭৫তম বৰ্ষৰ সমাৰোহৰ সৈতেও জড়িত হ’ব৷
মহাত্মা গান্ধী, নেতাজী সুভাষ চন্দ্ৰ বসু আৰু স্বামী বিবেকানন্দৰ দৰে অসংখ্য মহান ব্যক্তিত্বৰ প্ৰেৰণাৰে সমগ্ৰ বিশ্বৰ ভাৰতীয় সম্প্ৰদায়ে স্বাধীনতাত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছিল৷ এনে সময়ত সেই মহান সতীৰ্থসকলকো স্মৰণ কৰাৰ দিন সমাগত হৈছে৷
সমগ্ৰ বিশ্বতে বিয়পি থকা ভাৰতীয় সম্প্ৰদায়ৰ লোকক আৰু আমাৰ অভিযানৰ সৈতে জড়িত সকলো লোকক মই এটা ডিজিটেল প্লেটফ’ৰ্ম সৃষ্টিৰ বাবে আহ্বান জনাইছো৷ সেই প’ৰ্টেলত এনে প্ৰবাসী ভাৰতীয়ৰ তথ্য থাকিব যিয়ে স্বাধীনতাৰ সময়ত বিশেষ ভূমিকা পালন কৰিছিল৷ যিসকলে বিদেশত থাকিও ভাৰতৰ স্বাধীনতাৰ বাবে ভূমিকা গ্ৰহণ কৰিছিল তেওঁলোকৰ তথ্য ইয়াত সম্বলিত কৰা হ’ব৷
আৰু মই এয়াও বিচাৰিম যে এতিয়া যি কুইজ প্ৰতিযোগিতাৰ বাবে কুইজ প্ৰস্তুত কৰা হ’ব তাত বিশ্বৰ এনে ভাৰতীয় সম্প্ৰদায়ৰ যোগদানৰ ওপৰতো কুইজৰ এটা পৃথক অধ্যায় থাকক৷
এনে পদক্ষেপে আমাৰ সম্বন্ধ অধিক শক্তিশালী কৰিব, আগন্তুক প্ৰজন্মক অনুপ্ৰাণিত কৰিব৷ আজি আপোনালোক ইমান বৃহৎ সংখ্যাত ভাৰ্চুৱেলী সন্মিলিত হৈছে৷ ক’ৰোনাৰ বাবে কায়িকভাৱে সাক্ষাৎ কৰিব নোৱাৰিলেও ভাৰতৰ প্ৰতিজন নাগৰিকে আপোনালোক সুৰক্ষিত আৰু সুস্থ হৈ থকাটো বিচাৰে৷
এই কামনাৰ সৈতে পুনৰবাৰ সুৰিনামৰ ৰাষ্ট্ৰপতি মহোদয়ক হৃদয়েৰে কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰিছো৷ তেওঁ যি প্ৰেৰণা আমাক প্ৰদান কৰিছে সেয়া সঁচাকৈয়ে ভাৰতৰ গৌৰৱ বৃদ্ধি কৰিছে৷ মই তেওঁক বিশেষভাৱে ধন্যবাদ প্ৰদান কৰিছো৷
অশেষ ধন্যবাদ!