Ministry of Science & Technology
Swasth Vayu Non-invasive Ventilator developed by CSIR-NAL receives regulator nod;technology commercialized with 6 private companies
05 JAN 2021 8:30PM by PIB Delhi
CSIR-NAL scientists along with medical professionals from CSIR-IGIB came forward to address the shortages of ventilators in the beginning of the Covid-19 pandemic and indigenously designed and developed the non-invasivebilevel positive airway pressureventilator –SwasthVayu, with additional features to treat Covid-19 patients and make the country self-reliant.The performance of the device has been evaluated by the expert committee constituted by Director General of Health Services, Ministry of Health & Family Welfare, Government of India. The expert committee, after careful evaluation, has concluded that SwasthVayu may be used on Covid-19 patients who require oxygen supplementation up to 35%.
SwasthVayu developed by CSIR-NAL is a microcontroller based precise closed-loop adaptive control system with a built-in biocompatible “3D printed manifold and coupler” with HEPA filter (Highly Efficient Particulate Air Filter). These unique features help to alleviate the fear of the virus spread. It has features like CPAP, Bi-Timed, Spontaneous / AUTO modes with provision to connect Oxygen concentrator or Enrichment unit externally.
The ventilator has gone through stringent tests for Electrical safety, performance and bio-compatibility at NABL accredited agency. The SwasthVayu has successfully conducted clinical trials at Command Hospital, Bangalore and Mysore Medical College & Research Institute, Mysore on 50 Covid-19 patients. The clinical trial reports clearly bring out that the performance of “SwasthVayu” ventilator device is satisfactory and effective in improving saturation during use for Covid-19 patients.It is the culmination of dedicated efforts of medical professionals at CSIR-IGIB and aerospace scientists at CSIR-NAL including support from CSIR-NAL Health Center, Command Hospital, Bangalore and Mysore Medical College & Research Institute, Mysore.
CSIR-NAL has commercialized this technology with six private companies and one of these companies (which is in the MSME category) has set up the production facilities for almost 300 units per week. CSIR-NAL recently bagged an order for supply of 1200 SwasthVayu machines to Delhi Government, and the execution & installation at various hospitals in Delhi is being implemented. With this, the country is now self-reliant in this technology, which is a major achievement under the Atmanirbhar vision of Government of India.
Production facilities for SwasthVayu available with the MSME ToT partner

সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
সি.এস.আই.আর-এন.এ.এল.না পুথোকপা “স্বাস্থ ৱায়ু” নন-ইনভেসিব ভেন্তিলেতরবু নিয়মগী মতুং ইন্না অয়াবা ফংখ্রে; প্রাইভেত কম্পনী ৬না ভেন্তিলেতর তেক্নোলোজী অসি লাল্লোন-ইতিক্কা মরী লৈননা শিজন্নবগী অয়াবা ফংখ্রে
05 JAN 2021 8:30PM by PIB Imphal
সি.এস.আই.আর-এন.এ.এল.গী সাইনতিস্তশিংনা সি.এস.আই.আর.-আই.জি.আই.বি.দগী মেদিকেল প্রোফেশনেলশিংগা লোইননা কোবিদ-১৯ লাইচৎ অসিগী হৌগৎলকপদা ভেন্তিলেতরগী অৱাৎপবু মেন্ননবা চোংথোরক্তুনা হোৎনখি অমসুং কোবিদ-১৯গী পেসেন্তশিং লাইবেংনবা অমসুং লৈবাক অসিনা মীপাল তাংদনা মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবা অহেনবা ফীচর কয়াগা লোইননা নন-ইনভেসিববাইলেভেল পোজিতিব এয়রৱে প্রেসর ভেন্তিলেতর – স্বাস্থ ৱায়ু হায়বা লমদম অসিদাদিজাইন তৌবা অমসুং পুথোকপা ভেন্তিলেতর পুথোরকখি। মসিগী খুৎলাই অসিগী পার্ফোর্মেন্স অদু ভারত সরকারগী হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয়গী হেল্থ সার্বিসকী দাইরেক্তর জেনরেলনা শেম্বা এক্সপার্তকী কমিতীনা য়েংশিনখ্রে। এক্সপর্ত কমিতী অসিনা য়াম্না মুন্না খন্না নৈনরবা তুংদা স্বাস্থ ৱায়ুবু ৩৫% ফাওবগী ওক্সিজেন মথৌ তারিবা কোবিদ-১৯ নারিবা মীওইশিংদা শিজিন্নবা য়ারগনি হায়না হায়খ্রে।
স্বাস্থ ৱায়ু ভেন্তিলেতর অসি সি.এস.আই.আর অমসুং এন.এ.এল.না খুৎশম্নদুনা শেমগৎপা ঐচ.ই.পি.এ. (হাইলি এফিসিএন্ত পার্তিকুলেত এয়র ফিল্তর)গা লোয়ননা মশাগী বায়ো-কম্পেতিবল “৩দি প্রিন্তেদ মেনিফোল্দ অমসুং কুপ্লর” য়াওবা ফিল্তরমাইক্রোকন্ত্রোলরদা য়ুম্ফম ওইবা ক্লোস্দ-লুপ এদাপ্তিভ কন্ত্রোল সিস্তেম অমনি। মসিগী তোপ-তোপ্পা মগুন অসিনা ভাইরস অসি শন্দোকপগী অকিবা হন্থহল্লি। মসিদা সি.পি.এ.পি, বাই-তাইম্দ, মপানদগী শম্বা য়াবা ওক্সিজেন কন্সেনত্রেতর নত্রগা এনরিচমেন্ত য়ুনিতকী স্পোন্তেনিয়স/ওতো মোদসু য়াওরি।
এন.এ.বি.এল.না মশক খঙলবা এজেন্সীদা ভেন্তিলেন্তর অসিগী এলেকত্রিকেল সেফতী, পার্ফোর্মেন্স অমসুং বাইও-কোম্পেতিবেলিতীদা য়াম্না কুপ্না চাংয়েং কয়া নীংথিনা তৌখি। বেঙ্গলোরগী কমান্দ হোস্পিতল অমসুং মৈসুরগী মেদিকেল কোলেজ অমসুং রিসর্চ ইন্সতিত্যুত্তা কোবিদ-১৯ নারবা মীওই ৫০দা “স্বাস্থ ৱায়ু”গী মায় পাক্না ক্লিনিকল ত্রাইল পাংথোকখি। ক্লিনিকল ত্রাইল তৌবগী রিপোর্ত্তা ভেন্তিলেতর অসি কোবিদ-১৯গী পেসেন্তশিংগীদমক্তা শিজিন্নবা মতমদা মখোয়গী ফিভম অদু ফগৎহনবদা য়াম্না নিং থুংবা অমসুং য়াম্না কান্নৈ হায়বা খঙবা ঙমখি। স্বাস্থ ৱায়ু সি.এস.আই.আর.-আই.জি.আই.বি.দা লৈরিবা মেদিকেল প্রোফেশনেলশিং অমসুং সি.এস.আই.আর.-এন.এ.এল.গী এরোস্পেস সাইন্তিস্তশিংনা বেঙ্গলোরগী, সি.এস.আই.আর.- এন.এ.এল.গী হেল্থ-সেন্তর অমসুং মৈসুরগী মৈসুর মেদিকেল কোলেজ অমসুং রিসর্চ ইন্সতিত্যুতকী মতেংগা লোইননা হোৎনখিবগী মহৈনি।
সি.এস.আই.আর.- এন.এ.এল.না মসিগী তেক্নোলোজী অসি লাল্লোন-ইতিক্কা মরী লৈননা প্রাইভেত কম্পনী ৬তা শিজিন্নবগী অয়াবা পীখ্রে অমসুং হায়রিবা কমপনীশিং অসিগী মনুংদা অমদি (এম.এস.এম.ই.গী কেতেগোরীদা চনবা) চয়োল অমদা য়ুনিত চাউরাক্না ৩০০গীদমক্তা প্রোদক্সন ফেসিলিতীশিং শেমখ্রে। সি.এস.আই.আর.- এন.এ.এল.না হন্দক্তা দিল্লী সরকারদা “স্বাস্থ ৱায়ু” ভেন্তিলেতর মেছিন ১২০০ পীনবগীদমক ওর্দর ফংখ্রে অমসুং দিল্লীগী তোঙান-তোঙানবা হোস্পিতালশিংদা ভেন্তিলেতরশিং অসি থবক পাংথোক্নবা অমসুং ইনস্তোল তৌনবগী থবকসু পাইখৎখ্রে। মসিগী তেক্নোলোজী অসিগা লোইননা লৈবাক অসি হৌজিক্তি মসিগী তেক্নোলোজী অসিনা মরম ওইরগা মরোমদোম লেপচবা ঙম্লে, হায়রিবা অসি ভারত সরকারগী আত্মানির্ভর ওইবগী মায়কৈদা য়াম্না চাউনা মাইপাকপা অমনি।
এম.এস.এম.ই. তি.ও.তি. পার্তনরদা লৈবা স্বাস্থৱায়ুগীদমক্তা ওইবা প্রোদক্সন ফেসিলিতীশিং