Ministry of Science & Technology
Women from various walks of life-scientists, actresses, entrepreneurs share their struggles, experiences and ‘mantra’ of success at the Women Scientists’ and Entrepreneurs’ Conclave of IISF 2020
25 DEC 2020 3:22PM by PIB Delhi
IISF-2020
Women Scientists’ and Entrepreneurs’ Conclave
Women Scientists’ and Entrepreneurs’ Conclave is a unique platform to discuss the challenges the women scientists and entrepreneurs are facing in their lives and career. IISF 2020 provided this forum on virtual mode. Many renowned women scientists, actress and entrepreneurs shared their struggles and experiences in the conclave.
In a panel discussion (Touching the Skies Showcasing Real Life Journeys), Padma Shri Ms. Kalpana Saroj shared her thoughts. She described the trials and tribulations of her childhood and youth. However, working 16 hours a day, she consolidated gains step by step till she acquired Kamani companies and turned it around. “The only lesson you need to understand from my journey”, she insisted,” is that grit, perseverance and a superhuman ability to have faith in yourself does wonders in life”.
India International Science Festival on Twitter: "6TH INDIA INTERNATIONAL SCIENCE FESTIVAL (IISF 2020) 'Science for Self-reliant India and Global Welfare' Women Scientist's & Entrepreneur Conclave 🗓 23th December 2020 ⏰ 10 AM
Renowned Indian Film Actress, Mrs. Rohini Hattangadi talked about starting her life with National School of Drama and also learning classical dance at the same time, Avishkar theater group, worked in Japanese drama, school for emerging actors. Then into cinema since 1984. “One of the most difficult roles was playing middle aged Kasturba Gandhi in “Gandhi” opposite Ben Kingsley at the age of 27”, she said. She has received several awards including the prestigious BAFTA award and the stories behind them are of tough determination to surmount hurdles. She is a powerful actor on stage and screen, forever grateful to her guru Ebrahim Alkazi. She stressed on the importance of having a support system, following your heart and working hard in whatever fields you d,o belong whether it is scientific research, education, drama or music. She said that a woman must always be strong to say ‘NO’ when she does not want to follow a path. “Maintain your dignity at all times and the world will learn to respect you”, she asserted.
Dr. Urmila Mitra Kraev, a plasma physicist at the University of Cambridge, speaking in the conclave,said that as a young mother she was well aware of the issues related to pursuing a science career focused on frontier level research, which were prevalent globally. She said, “But the rewards of science discovery are far greater than the difficulties and with planning and determination things do work out if one is confident of one’s goal”. She talked about how she developed interest in stars at the age of 11 and then followed her passion to become a successful astrophysicist.
Indian physicist, Padma Shri Prof. Rohini Godbole talked about her journey from studying physics in Pune to her current position as a particle physicist best known for her work at CERN. Her work on high energy photons could form the basis for the next generation of particle colliders, used to study the fabric and composition of the Universe. She said that she came from a middle class family believing in education and supportive of her decision to pursue career in science, which empowered her to do her PhD at Stonybrooks University. After that, she worked at TIFR, leading to the Drees Godbole effect and the Godbole Pancheri model. She is an active believer of providing nurturing environment for growth of girls in science.She stressed on how Government can attract the students from various walks with different fellowships.
Dr. Sharmila Mande, PhD from IISc, Bangalore and Distinguished Chief Scientist, current Head of Bio Sciences R&D in TCS, with deep rooted research interests in microbiology is a strong supporter of women in science, specially in leadership positions. Dr. Mande is one of the first who worked on computational Biology. She talked about her non-invasive marker that may lead to saving new born babies. She suggested to follow one’s heart to take up any challenges in one’s life.
Mrs. Harpreet Singh is the first woman to be selected by Air India as the first woman commercial pilot of India in 1988. However, due to health reasons, she had to leave her flying job. Since then, she has been active in other areas of aviation including flight safety. She has been appointed as the CEO of the state-run airline’s subsidiary Alliance Air, becoming the first-ever woman to head an Indian carrier. Although Air India has a large proportion of women pilots, she relates to the narrative of challenges of aspiring women, who want to forge a career.
Dr. Atya Kaple, Principal Coordinator of the Conclave moderated the panel discussion.
In another session, short films were shown virtually based on Living Inspirations of Rural and Tribal Indian Women across the country. In these films the inspirational moments of struggle, hardships, efforts and success of those women entrepreneurs and tribes were highlighted.
Speaking as the Chief Guest of the event, Dr. Ranjana Aggarwal, Director, CSIR-NISTADS in her address, highlighted the importance of hard work to achieve success. She said that one must face hardships and should never give up and always forge ahead with determination. She also said that the life and struggles of rural and tribal women entrepreneurs inspire every woman to go ahead and realize her dream in life.Dr. Leena Bavadekar, Coordinator of the Conclave, moderated the session on film show of living inspiration.

সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
পুন্সিগী খোঙচৎ মখল কয়াগী নুপীশিং-সাইন্তিস্তশিং, এক্ত্রেসশিং, ইন্ত্রেপ্রিন্যুরশিংনা মখোয়গী পুন্সিদা থেংনরকপা অৱা-অনা অমসুং মায় পাক্ননবগী ‘মন্ত্র’ অসি আই.আই.এস.এফ. ২০২০গী ৱুমেন সাইন্তিস্ত অমসুং ইন্ত্রেপ্রিন্যুরগী কনক্লেবতা ৱারী লীখ্রে
25 DEC 2020 3:22PM by PIB Imphal
আই.আই.এস.এফ. ২০২০
ৱুমেন সাইন্তিস্ত অমসুং ইন্ত্রেপ্রিন্যুরগী কনক্লেব
ৱুমেন সাইন্তিস্ত অমসুং ইন্ত্রেপ্রিন্যুরগী কনক্লেব অসি ৱুমেন সাইন্তিস্ত অমসুং ইন্ত্রেপ্রিন্যুরনা মখোয়গী পুন্সি অমসুং মখোয়গী তুংগী পুন্সিদা ওইরক্কদবা অৱা-অনা কয়া অমগী খন্ন-নৈননবগী তোপ-তোপ্পা ফম্বাক অমনি। আই.আই.এস.এফ. ২০২০ না মসিগী ফোরুম অসি ভর্চুএল ওইবা মওংদা শিল্লি। মশক নাইরবা সাইন্তিস্ত, এক্ত্রেস অমসুং ইন্ত্রেপ্রিন্যুরশিংনা কনক্লেব অসিদা মখোয়গী পুন্সিদা থেংনরকপা অৱা-অনা কয়া অমা ৱারী লীরি।
খন্ন-নৈনবা অমদা (তচিং দ স্কাই সোকেসিং রিএল লাইফ জর্নিস), পদ্মা শ্রী মিস কলপ্না সারোজনা মহাক্কী ৱাখল্লোল ময়ামদা থমখি। মহাক্না মহাক্কী অঙাং অমসুং নহা ওইরিঙৈ মতমদা হোৎনরকখিবা অমসুং থেংনরকখিবা অৱাবশিং শন্দোক্না হায়খি। অদুম ওইনমক নোংমদা পুং ১৬ থবক শুদুনা খোঙথাং খুদিং হেন্না কনশিল্লকতুনা কামানি কম্পনিদা লৈখি। “ঐহাক্কী পুন্সি খোঙচৎ অসিদা অদোম্না তমহৌবা য়াবা অসি” মহাক্না হায়খি মদুদি, “থৌনা, খাংবা কনবা অমসুং মীওইবনা হেন্না তৌবা ঙম্বা ইশাদা লৈরিবা অসি থাজবা অসিনা পুন্সিদা অঙকপা কয়া পুরকপা ঙম্মী”।
India International Science Festival on Twitter: "6TH INDIA INTERNATIONAL SCIENCE FESTIVAL (IISF 2020) 'Science for Self-reliant India and Global Welfare' Women Scientist's & Entrepreneur Conclave 🗓 23th December 2020 ⏰ 10 AM
মমিং লৈরবা ইন্দিয়ন ফিল্ম এক্ত্রেস, মিস্ত্রেস রোহিনি হাতাংদিনা মহাক্কী পুন্সিদা নেস্নেল স্কুল ওফ দ্রামাদগী হৌরকখিবা অমসুং মতম অদুমক্তদা অবিস্কার থিএতরদা ক্লাসিকেল জগোই তমখিবা, জাপানিজ দ্রামাদা থবক য়াওখিবা, এক্তর ওইবগী স্কুলদা চৎখিবশিং অসি ৱারী লীখি। মদুদগী ১৯৮৪দগী সিনেমা হৌরকখি। “খ্বয়দগী লুনা লৌখিবা শক্লোন অসি চহি ২৭ শুরকপদা ‘গান্ধী’দা চহি ময়াই চনবা কস্তুরবা শাদুনা বেন কিঙস্লিগা লৌখিবা অসিনি” মহাক্না হায়খি। মহাক্না মমিং লৈরবা এৱার্দ কয়া অমা লেমজনিঙাই ওইরবা বি.এ.এফ.তি.এ. এৱার্দ য়াওনা ফংখি অমসুং হায়রিবশিং অসিগী মতুংদা য়াম্না ৱানা খাংখিব লৈরি। মহাক অসি য়াম্না লিংবা এক্তর অমা স্তেজ অমসুং প্রদা মহাক্কী গুরু ইব্রাহিম অলকাজিদা ফংখি। মহাক্না হায়খি মদুদি পুম্নমক অসি মতেং ওইবা সিস্তেম অমা, ঐহাক্কী থম্মোয়বু ইনবা, য়াম্না কন্না হোৎনবা হায়রিবা অসি সাইন্তিফিক রিসর্স, ইজুকেসন ওইগেরা, দ্রামা ওইগেরা অমসুং ঈশৈবু ওইরসু চপ মান্নৈ। মহাক্না হায়খি মদুদি নুপী অমা ওইনা য়াম্না লিংনা লৈগদবনি করিগুম্বদা অপাম্বা অমদা চৎপা পাম্লবদি ‘ঙম্লোই’ হায়রোইদবনি।
য়ুনিভর্সিতি ওফ কেমব্রিদজদা প্লাজমা ফিজিসিস্ত ওইরিবা দাঃ উর্মিলা মিত্রা ক্রেবনা কনক্লেব অসিদা হায় মদুদি নহা ওইরিবা মমা অমা ওইনা মাংজিল থানা থি-হুম্বা চৎথনবা সাইন্সপু শিনফম অমা ওইনা পায়বা অসিদা থেংনরিবা অৱাবা কয়া অসি খঙই। মহাক্না হায় মদুদি, “অদুবু মসিদা ফংলকপা মনা অসিনা থেংনখিবা অৱাবা কয়া অমদগী শরুক চাম্মা হেল্লি অমসুং থৌরাং তৌবা অমসুং অখাং কনবা অসিনা পন্থুং য়ৌবা ঙমহল্লি”। মহাক্না চহি ১১শুরকপা মতমদা থৱানমিচাক্কী মরমদা থৱায় য়াওবা হৌরকখিবা অসিগী মতাংদা হায়খি অমসুং মায় পাকপা এস্ত্রোফিজিসিস্ত অমা ওইননবা ইথিল ফাওখি হায়না মহাক্না হায়খি।
ইন্দিয়াগী ফিজিক্সিস্ত, পদ্মা শ্রী প্রোফেসর রোহিনি গোদবোলেনা মহাক্কী খোঙচৎ পুনেদা ফিজিক্স তম্লিঙৈ মতমদগী হৌজিক ওইরিবা ময়াম্না খঙনরবা পার্তিকল ফিজিক্সকী থবক সি.ই.আর.এন. অসি ফাওবগী মরমদা ৱারী লীখি। হায় ইনর্জি ফোতোন্দা মহাক্কী থবক অসিনা মথংগী মীরোলদা পার্তিকল ফিজিক্সকী কান্নবা পীদুনা য়ুনিভর্স অসিগী ফেব্রিক অমসুং কম্পোজিসন্দা কান্নবা কয়া অমা পীরগনি। মহাক্না হায় মদুদি মহাক অসি ময়াই ওইবা ইমুংদগী লাকপা মরম্না মহৈ তম্বা অসিদা চেৎনা থাজরকই অমসুং সাইন্সকী শিনফম অসি পায়নবা ফিরেপ লৌখি মসিনা মহাকপু স্তোনি ব্রুক য়ুনিভর্সিতিদা পি.ঐচ.দি. তৌবা ঙমহনখি। মসিগী মতুংদা মহাক্না তি.আই.এফ.তা থবক তৌখি, মসিনা দ্রীস গোদবোলে ইফেক্ত অমসুং গোদবোলে পানচারি মোদেল য়ৌবা ঙমহনখি।
দাঃ শার্মিলা মান্দে, আই.আই.এস.সি. বেঙ্গলোরদগী পি.ঐচ.দি. অমসুং মশক নাইরবা চীফ সাইন্তিস্ত, হৌজিক্না তি.সি.এস.তা বাইও সাইন্সকী আর. অমসুং দি.দা লৈরিবী অসি নুপীনা সাইন্সতা য়াম্না চাওনা শৌগৎপা মাইক্ত্রোবাইওলোজিদা রিসর্স তৌরিবী মরুওইবা লুচীংবী অমনি। দাঃ মান্দে অসি কম্প্যুতেসনেল বাইওলোজিদা অহানবা থবক তৌরিবশিংগী মনুংদা অমনি। মহাক্না নৌনা পোক্লিবা অঙাং কন্নবা নন-ইনভেসিব মার্করগী মতাংদা ঙাংখি। মহাক্না হায়খি মদুদি পুন্সিগী অৱা-অনা থেংনরকপদা থম্মোয়গী ওইবা অসিদা ইনগদবনি।
শ্রীমতি হারপ্রিৎ সিংহ অসি এয়র এসিয়ানা ইন্দিয়াগী অহানবা নুপী কম্মর্সিএল পাইলোৎ ওইনা ১৯৮৮দা খনবা অহানবা নুপীনি। অদুবু হকচাংগী ফিবম্না য়ারক্তবদগী মহাক্না পাইবগী থবক অসি থাদোকখি। মদুদগী মহাক্না অতোপ্পা এভিএসনগী থবকশিংদা য়াওবা হৌখি। মহাক অসি স্তেত-রন এয়রলাইনগী সবসিদিএরি এল্লাইয়েন্স এয়রদা সি.ই.ও.ওইনা থবক তৌদুনা ইন্দিয়ন শিনফমদা নুপীনা মকোক ওইবা ওইখি। অদুম ওইনমক এয়র ইন্দিয়া অসি নুপীগী শরুক য়াম্না চাওনা লৈরি, মহাক্না শিনফম অসিবু পাম্বশিংগীদমক পুক্নিং থৌগৎপা ৱাফম কয়া থমখি।
দাঃ অতিয়া কাপ্লে, কনক্লেব অসিগী প্রিন্সিপাল কোওর্দিনেতরনা পেনেল খন্নবা অসিদা য়েংশিনখি।
অতোপ্পা সেসন অমদা, লৈবাক অসিগী খুঙ্গং অমসুং ইন্দিয়াগী ত্রাইবেল নুপীশিং অসিগী পুক্নিং থৌগৎনিঙাই ওইবা অতেনবা ফিল্মশিং ভর্চুএল ওইনা উৎখি। হায়রিবা ফিল্ম অসিদা নুপী ইন্ত্রেপ্রেন্যুরশিং অমসুং ত্রাইশিংনা অৱা-অনা থেংনবা মীকুপ কয়া অমা, অৱাবা, হোৎনবা অমসুং মায় পাকপা কয় অমা উৎখি।
থৌরম অসিগী অথোইবা অতিথি অমা ওইনা ৱা ঙাংবদা, দাঃ রঞ্জানা অগর্ৱাল, দাইরেক্তর, সি.এস.আই.আর.-এন.আই.এস.তি.এ.দি.এস.না মহাক্কী ৱা ঙাংবদা, মায় পাকপদা থবক কন্না শুবগী মরুওইবা উৎখি। মহাক্না হায় মদুদি কনাগুম্বা অমনা কন্না হোৎনবা অমসুং কৈদৌনুংদা থাদোক্তবা অমসুং হনবা নাইদবা অমা চংই। মহাক্না অমুশু হায় মদুদি খুঙ্গং অমসুং ইন্দিয়াগী ত্রাইবেল নুপীশিং অসিনা থেংনরিবা অমসুং হোৎনরিবা অসি উরগা নুপী খুদিংনা মখোয়গী পুন্সিগী মংলান অসি ফংনবা হোৎনবদা পুক্নিং থৌগৎলি। দাঃ লীনা বাভাদেকর, কনক্লেব অসিগী কোওর্দিনেতরনা পুন্সিগী পুক্নিং থৌগৎপা ফিল্ম অসি য়েংশিনখি।