Ministry of Earth Sciences
Weather systems & associated Precipitation during Week 1 (24 to 30 December, 2020) and Week 2 (31 Dec 2020 to 6 January, 2021)
Cold wave conditions likely in some parts over western Himalayan region and in isolated pockets over northwest, central & eastern India
Below normal day temperatures by 1-3°C could prevail over plains of northwest India, central & adjoining peninsular India & above normal by 1-3°C over eastern India
Scattered to Fairly widespread rainfall/snowfall over Jammu, Kashmir, Ladakh, Gilgit, Baltistan & Muzaffarabad; isolated to scattered rainfall/snowfall over Himachal Pradesh, Uttarakhand and isolated rain/thundershowers over adjoining plains of Northwest India
Isolated to scattered rainfall over Tamil Nadu, Kerala & Lakshadweep Islands
Minimum temperatures likely to remain below normal by 1-3°C over major parts of the country outside northeastern states
25 DEC 2020 2:08PM by PIB Delhi
According to the National Weather Forecasting Centre of the India Meteorological Department (IMD):
Rainfall for week 1: (24 to 30 December, 2020)
• An active Western Disturbance is likely to affect Western Himalayan Region from 26th which could cause Scattered to Fairly widespread rainfall/snowfall over Jammu, Kashmir, Ladakh, Gilgit, Baltistan & Muzaffarabad; isolated to scattered rainfall/snowfall over Himachal Pradesh, Uttarakhand and isolated rain/thundershowers over adjoining plains of Northwest India during 27th-28th December, 2020.
• Easterly waves are likely to cause isolated to scattered rainfall over Tamil Nadu, Kerala & Lakshadweep Islands during week 2.
• Cumulatively, near normal rainfall activity over major parts of the plains of the country outside Tamil Nadu & south Kerala where it could be below normal during week 1. Below normal rain/snow also likely over Western Himalayan Region during week 1. (Annexure IV and V).
Rainfall for Week 2 (31 Dec 2020 to 6 January, 2021)
• An easterly – westerly interaction leading to a wet spell over central India & northern plains is also likely during later part of week 2.
• Rainfall is likely to be above normal rainfall over Tamil Nadu, Kerala & Lakshadweep Islands during week 2. Below normal rain/snow also likely over Western Himalayan Region and adjoining northwestern plains of India during week 2. (Annexure IV and V).
Temperature/fog for week 1 & 2: (24 December 2020-6 Jan 2021)
• Minimum temperatures likely to remain below normal by 1-3°C over major parts of the country outside northeastern states during week 1. Northeastern states likely to get above normal temperature during week 1. (Annexure VI).
• Cold wave conditions likely in some parts over western Himalayan region and in isolated pockets over northwest, central & eastern India during 2nd half of the week 1. Cold wave conditions also likely at isolated pockets of Interior Odisha & adjoining Chhattisgarh during the same period.
• Minimum temperatures likely to above normal by 2-4°C over central India and northeastern states during week 2. However, it is likely to remain below normal by 2-3°C over plain of northwest India and Bihar, and 1-2°C above normal over Odisha & adjoining Chhattisgarh during the week 2. (Annexure VI).
• Cold wave conditions likely in some parts over western Himalayan region and in isolated pockets over northwest India during 1st half of the week 2. In general, it could remain less prevalent in week 2 outside Northwest India.
• During week 2, there would be rise in minimum temperatures over northwest, Central and eastern India as compare to week 1. (Annexure VI).
Maximum Temperature:
• Below normal day temperatures by 1-3°C could prevail over plains of northwest India, central & adjoining peninsular India & above normal by 1-3°C over eastern India (Odisha & adjoining Chhattisgarh, Bihar) during week 1. Similar pattern could continue in week 2, but with slight warming of days, as compared to week 1 (Annexure VI and VII).
Dense to very dense fog forecast for week 1
Dense to very dense fog in some pockets very likely over Punjab in the morning hours of 25th and isolated Dense fog in the morning hours of 26th. Dense fog in isolated pockets over northern parts of Uttar Pradesh and Haryana in the morning hours of 25th & 26th December, 2020. Fresh spell of dense fog likely over plains of north India from 29 Dec.
Cyclogenesis: There is no probability of cyclogenesis over north Indian Ocean during week 1 and week 2.
For details, please CLICK HERE.
Kindly download MAUSAM APP for location specific forecast & warning, MEGHDOOT APP for Agromet advisory and DAMINI APP for Lightning Warning.

আর্থ সাইন্স মন্ত্রালয়
অহানবা চয়োল(২০২০গী দিসেম্বর ২৪দগী ৩০ ফাওবা) অমসুং অনিশুবা চয়োল (২০২০গী দিসেম্বর ৩১দগী ২০২১গী জনুৱারী ৬ ফাওবা)দা লৈরিবা ৱেদর সিস্তেমশিং অমসুং প্রিসিপিতেসন
নোংচুপ থংবা হিমালয় রিজনগী শরুক খরদা অমসুং অৱাংনোংচুপ, সেন্ত্রেল অমসুং নোংপোক থংবা ভারতকী তোখায় তাবা মফমশিংদা কোল্দ ৱেব কন্দিসনশিং থোকপা য়ানা লৈরে
অৱাংনোংচুপ থংবা ভারত, সেন্ত্রেল অমসুং তাইনরিবা পেনিন্সুলর ইন্দিয়াগী মফমশিংদা নোর্মেল তেম্পরেচর অসিদগী ১-৩°C তাথরকপা য়াই অমসুং নোংপোক থংবা ভারততনা নোর্মেল তেম্পরেচর অদুদগী ১-৩°C হেনগৎলকপা য়াই
জম্মু, কশ্মীর, লদাখ, গিলগিত, বাল্তিস্তান অমসুং মুজাফরবাদতা নোং/ঊন তোখায় তোখায় চখাইদুনা ময়াই ওইরপ তৌনা পাক শন্না তাবা য়াই; হিমাচল প্রদেশ, উত্তরখন্দদা নোং/ঊন তোখায় তোখায় চখাইদুনা তাবা য়াই অমসুং অৱাংনোংচুপ থংবা ভারতকী তাইনবা মফমশিংদা চখাইদুনা নোং চুবা/ খাকপগা লোইননা অকনবা চুবা য়াই
তামিল নাদু, কেরলা অমসুং লক্সদ্বীপ ইথৎশিংদা তোখায় তোখায় চখাইদুনা নোং তারগনি
অৱাংনোংপোক থংবা রাজ্যশিং য়াওদনা লৈবাক অসিগী মফম অয়াম্বদা নোর্মেল তেম্পরেচর অদুগী ১-৩°C তাথদুনা খ্বাইদগী নেম্বা তেম্পরেচরশিং লৈরবা য়াই
25 DEC 2020 2:08PM by PIB Imphal
ইন্দিয়া মেতিওরোজিকেল দিপার্তমেন্ত (আই.এম.দি.)গী নেস্নেল ৱেদর ফোর্কাস্তিং সেন্তরগী মতুং ইন্না:
অহানবা চয়োলগী নোং(২০২০গী দিসেম্বর ২৪দদগী ৩০ ফাওবা)
• তাং ২৬তগী হৌদুনা এক্তিব ৱেস্ত্রন দিস্তর্বেন্স অমনা নোংচুপ থংবা হিমালয় মফম শোকহনবা য়ানা লৈরে, মসিনা মরম ওইদুনা ২০২০গী দিসেম্বর ২৭-২৮দা জম্মু, কশ্মীর, লদাখ, গিলগিত, বাল্তিস্তান অমসুং মুজাফরবাদতা নোং/ঊন তোখায় তোখায় চখাইদুনা ময়াই ওইরপ তৌনা পাক শন্না তাবা য়াই; হিমাচল প্রদেশ, উত্তরখন্দদা নোং/ঊন তোখায় তোখায় চখাইদুনা তাবা য়াই অমসুং অৱাংনোংচুপ থংবা ভারতকী তাইনবা মফমশিংদা চখাইদুনা নোং চুবা/খাকপগা লোইননা অকনবা চুবা য়াই৷
• অনিশুবা চয়োলগী মতমদা তামিল নাদু, কেরলা অমসুং লক্সদ্বীপকী ইথৎশিংদা ইস্তর্লী ৱেবশিংনা তোখায় তোখায় চখাইদুনা নোং চুহল্লকপা য়াই
• অহানবা চয়োলগী মতমদা তামিল নাদু অমসুং খা থংবা কেরলাদা হান্না চুবা চাংদগী খরা তাথনা চুবা য়ানা লৈরবসু লৈবাক অসিগী মফম অয়াম্বদা নোংজুগী ফিভম হান্নগুম্না অদুমক লৈরবা য়াই৷ অহানবা চয়োলগী মতমদা নোংচুপ থংবা হিমালয় মফমশিংদা হান্না চুবা নোং/ঊন অদুদগী তাথরবা য়ানা লৈরি (এনেক্সর IV অমসুং V)৷
অনিশুবা চয়োলগী নোং (২০২০গী দিসেম্বর ৩১দগী ২০২১গী জনুৱারী ৬ ফাওবা)
• অনিশুবা চয়োলগী লোইশিল্লকপা শরুক্তা সেন্ত্রেল ইন্দিয়া অমসুং নোর্দর্ন প্লেনশিংদা ইস্তর্লী-ৱেস্তর্লী পুনশিনবনা মরম ওইদুনা সেন্ত্রেল ইন্দিয়া অমসুং অৱাংথংবা প্লেনশিংদা থংনবা নুমিৎ খরনি খরা কন্না চুরবা য়াই৷
• অনিশুবা চয়োলগী মতমদা তামিল নাদু, কেরলা অমসুং লক্সদ্বীপকী ইথৎশিংদা হান্না চুবা চাংদগী হেন্না নোং চুরবা য়াই৷ অনিশুবা চয়োলগী মতমদা নোংচুপ থংবা হিমালয়গী মফমশিং অমসুং ভারতকী অৱাংনোংচুপ থংবা মফমশিংগী তাইনরিবশিংদা নোর্মেলদগী তাথনা নোং/ঊন তারবা য়াই৷ (এনেক্সর IV অমসুং V)৷
অহানবা অমসুং অনিশুবা চয়োলগী তেম্পরেচর/ফোগ: (২০২০গী দিসেম্বর ২৪-২০২১গী জনুৱারী ৬)
• অহানবা চয়োলগী মতমদা অৱাংনোংপোক থংবা রাজ্যশিং য়াওদনা লৈবাক অসিগী মফম অয়াম্বদা নোর্মেল তেম্পরেচর অদুগী ১-৩°C তাথদুনা খ্বাইদগী নেম্বা তেম্পরেচরশিং লৈরবা য়াই৷ অহানবা চয়োলগী মতমদা অৱাংনোংপোক থংবা রাজ্যশিংদা নোর্মেল তেম্পরেচরদগী হেন্না ৱাংনা লৈরবা য়াই (এনেক্সর VI)৷
• অহানবা চয়োলগী অনিশুবা তংখায় চল্লকপা অদুৱাইদা নোংচুপ থংবা হিমালয় রিজনগী শরুক খরদা অমসুং অৱাংনোংচুপ, সেন্ত্রেল অমসুং নোংপোক থংবা ভারতকী তোখায় তাবা মফমশিংদা কোল্দ ৱেব কন্দিসনশিং থোকপা য়ানা লৈরে৷ হায়রিবা মতম অসিমক্তদা ওরিশা মনুং অমসুং তাইনরিবা ছত্তিশগরগী চখায়দুনা লৈরিবা মফমশিংদা কোল্দ ৱেব কন্দিসনশিং থোক্লবা থোক্লবা য়াই৷
• অনিশুবা চয়োলগী মতমদা সেন্ত্রেল ইন্দিয়া অমসুং অৱাংনোংপোক থংবা রাজ্যশিংদা নোর্মেলদগী তেম্পরেচর ২-৪°C হেনগৎতুনা খ্বাইদগী নেম্বা তেম্পরেচরশিং লৈরবা য়াই৷ অদুমওইনমক অনিশুবা চয়োলগী মতমদা অৱাংনোংচুপ থংবা ভারত অমসুং বিহারগী মফমশিংদা নোর্মেলদগী তেম্পরেচর ২-৩°C তাথনা লৈরবা য়াই অমসুং ওরিশা তাইনরিবা ছত্তিশগরদা নোর্মেলদগী ১-২°C হেনগৎনা লৈরবা য়াই৷ (এনেক্সর VI)৷
• অনিশুবা চয়োলগী অহানবা তংখায় চল্লকপা অদুৱাইদা নোংচুপ থংবা হিমালয় রিজনগী শরুক খরদা অমসুং অৱাংনোংচুপ ভারতকী তোখায় তাবা মফমশিংদা কোল্দ ৱেব কন্দিসনশিং থোকপা য়ানা লৈরে৷ হান্নদি মসি অৱাংনোংচুপ থংবা ভারততা অনিশুবা চয়োলগী মতমদা থোকপা য়াবগী চাং অসি য়াম্না নেম্না লৈরম্মী৷
• অনিশুবা চয়োলগী মতমদা অহানবা চয়োল অসিগা য়েংনবদা অৱাংনোংচুপ, সেন্ত্রেল অমসুং নোংচুপ থংবা ভারততা মিনিমম তেম্পরেচরশিং অদু হেনগৎলগনি৷ (এনেক্সর VI)৷
মেক্সিমম তেম্পরেচর:
• অহানবা চয়োলগী মতমদা অৱাংনোংচুপ থংবা ভারত, সেন্ত্রেল অমসুং তাইনরিবা পেনিন্সুলর ইন্দিয়াগী মফমশিংদা নুংতিগী ওইবা তেম্পরেচর অসিদগী ১-৩°C তাথরকপা য়াই অমসুং নোংপোক থংবা ভারততা(ওরিশা অমসুং তাইনরিবা ছত্তিশগর অমসুং বিহার) নোর্মেল তেম্পরেচর অদুদগী ১-৩°C হেনগৎলকপা য়াই৷ অনিশুবা চয়োলদা পেতর্ন অসিগা মান্ননা মখা চৎথরগনি অদুবু নুমিৎশিং অসিদা খরা খরা শারবা য়াই (এনেক্সর VI অমসুং VII)৷
অহানবা চয়োলদা লৈচিল থারম্বদগী হেন্না থাজিল্লকপাোর্কাস্ত
তাং ২৫গী অয়ুক্কী মতমদা পঞ্জাবতা লৈচিল খরা হেন্না থাজিল্লকপা য়ানা লৈ অমসুং তাং ২৬কী অয়ুক্কী মতমদা তোখায়বা তোখায়না লৈচিল থাবা য়াই৷ ২০২০গী দিসেম্বর ২৫ অমসুং ২৬কী অয়ু্ক্কী মতমদা উত্তর প্রদেশ অমসুং হরিয়ানাগী অৱাং থংবা শরুক্তা লৈচিল য়াম্না থাবা য়াই৷ দিসেম্বর ২৯দগী অৱাং থংবা ভারতকী মফমশিংদা নৌনা লৈচিল খঙথা থাজিল্লকপা য়াই৷
সাইক্লোজেনেসিস: অহানবা চয়োল অমসুং অনিশুবা চয়োলগী মতমদা অৱাংথংবা ইন্দিয়ন ওসিন্দা সাইক্লোজেনেসিস থোকপা য়াবগী ওইথোকপা লৈতে৷
অকুপ্পা মরোলগীদমক মফম অসিদা নম্বিয়ু
লোকেসন স্পিসিফিক ফোর্কাস্ত অমসুং ৱার্নিংগীদমক মৌশম এপ, এগ্রোমেত এদভাইজরীগীদমক মেঘদূত এপ অমসুং নোং খাকপগী ৱার্নিংগীদমক দামিনি এপ দাউনলোদ তৌবিয়ু৷