Vice President's Secretariat
Vice President expresses hope of an early, reasonable solution to the farmers’ issues
Both government and farmers willing to talk to each other
Farmers’ progress is nation’s progress- Vice President
We cannot forget farmers’ efforts in increasing food production even during COVID time- Vice President Shri Venkaiah Naidu
VP Naidu appreciates Government’s initiatives for increasing farmer’s income
Vice President presents awards jointly organized by ‘Rythu Nestham’ and Muppavarapu Foundation
VP calls for educated youth to become proactive partners in agricultural progress
16 DEC 2020 2:43PM by PIB Delhi
The Vice President of India, Shri M. Venkaiah Naidu today expressed the hope that a reasonable solution will be found on the issues raised by the agitating farmers since both the government and the farmers are willing to talk to each other.
Speaking at the awards ceremony jointly organized by Rythu Nestham and Muppavarapu Foundation at the Swarna Bharat Trust in Muchintal in Hyderabad, the Vice President referred to the media reports on the demands of the agitating farmers and the response of the representatives of the central government and added that he saw possibility of a certain meeting ground.
He expected both the sides to crystallize the meeting point based on an understanding of each other’s position. He expressed the hope that both the sides would have a fruitful and meaningful dialogue.
The Vice President pointed out that restriction-free marketing of farm produce has been a long-standing demand which he himself had articulated several times. ‘One country and one food zone’ has been the demand for a long time.
Observing that the country’s development is closely tied with farmer’s progress, Shri Naidu compared farmers’ compassion with that of a mother and said that it was the duty of everybody to support farmers, He lauded the farmers for rendering a great service to the nation during the pandemic by producing record food grains in spite of facing hardship. He also appreciated the efforts of the doctors, sanitation workers, police and media personnel during the pandemic.
Shri Naidu said that both the Centre and State Governments should work as ‘Team India’ in addressing the needs of the farmers. He said that apart from ensuring remunerative prices, the farmers should be provided with timely and affordable credit. There was also a need to increase the cold storage facilities and the godowns at all levels. As a matter-of-fact, every tehsil must have a cold storage facility, he added.
Pointing out that the people of India always accorded a very high status to agriculture, he said this was the reason why our festivals and rituals are closely associated with agriculture.
Referring to a FAO report which cautioned about the food crisis in the coming times, Shri. Venkaiah Naidu remarked that if we support our farmers, India would not only be food secure, but would also be able to feed the world.
Shri. Naidu also complimented the Central government for implementing several schemes for the well-being of farmers. Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the government is progressing steadily towards doubling the farmers’ income by 2022 through a number of schemes such as the Soil Health Card Scheme, the Prime Minister's Krishi Sinchai Yojana, the Prime Minister's Crop Insurance Scheme and the Electronic National Agriculture Market (eNAM), the Vice President added.
In order to achieve progress in agriculture, the Vice President called for a change in perspective towards agriculture among the public and urged the youth to become proactive partners in promoting farming.
Prof. Sarvareddy Venkureddy, was awarded the Life Achievement Award and Brigadier Pogula Ganesha, was given the Krishi Ratna by the Vice President. Awards were also presented to farmers, extension officers, scientists, agricultural journalists and producers of short films on agriculture.
Shri Naidu also appreciated the founder of Rythu Nestham, Padma Shri awardee Shri Yadlapalli Venkateswara Rao for supporting the farming community through its monthly agricultural magazines. He also complimented Shri Harshavardhan , the founder of the Muppavarapu Foundation, for coming forward to support the winners of this year’s short film competitions.
Earlier in the day, Shri Venkiah Naidu interacted with the youth undergoing training at the Swarna Bharat Trust in the open lawns of the Trust and advised them to maintain discipline, eat healthy food and always remain fit. He said that the youth in India were highly talented and their skills need to be upgraded through regular training.
The founder of Rythu Nestham, Shri Yadlapally Venkateswara Rao, Founder of Muppavarapu Foundation Shri Muppavarapu Harshavardhan, Swarnabharat Trust Hyderabad Chapter President Shri Chigurupati Krishnaprasad, awardees, trainees and others participated.

উপ-রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
লৌমীশিংগী ৱাথোক অথুবদা মরম চাবা ৱারোইশিন অমা পুরক্নবা উপ-রাস্ত্রপতিনা থাজবা থম্লি
সরকার অমসুং লৌমীশিং অনিমক ৱারি শানবগী অপাম্বা লৈরি
লৌমীশিং চাউখৎপা লৈবাক অসি চাউখৎপনি: উপ-রাস্ত্রপতি
কোবিদ মনুং ফাওবদা চীঞ্জাক পুথোকপা হেনগৎনবা লৌমীশিংনা হোৎনখিবশিং ঐখোয়না কাউথোকপা ঙম্লোই: উপ-রাস্ত্রপতি শ্রী ভেনকিয়া নাইদু
লৌমীশিংগী শেন্থোক হেনগৎহন্নবা সরকারনা পায়খৎলিবা থবকশিং উপ-রাস্ত্রপতি নাইদুনা থাগৎলি
‘রাইতু নেস্থাম’ অমসুং মুপ্পাভারাপু ফাউন্দেসন্না পুন্না শীনবা মনাশিং উপ-রাস্ত্রপতিনা য়েন্থোকখি
লৌউ-শিংউ চাউখৎহন্নবা থবকশিং শরুক য়ানবা উপ-রাস্ত্রপতিনা লাইরিক-লাইশু হৈরবা নহারোলশিংদা তকশিনখি
16 DEC 2020 2:43PM by PIB Imphal
ঙসি ভারতকী উপ-রাস্ত্রপতি শ্রী এম. ভেনকিয়া নাইদুনা হায়খি সরকার অমসুং লৌমীশিং অনিমক অমগা অমগা ৱারি শানবগী অপাম্বা লৈবা মরম্না খোঙজং চঙশিল্লিবা লৌমীশিংনা পুখৎলক্লিবা ৱাফমশিংগী মরম চাবা ৱারোইশিন অমা ফংগনি হায়বগী থাজবা লৈ।
হায়দ্রবাদগী মুচিন্তালদা লৈবা শ্বারনা ভারত ত্রস্ততা ‘রাইতু নেস্থাম’ অমসুং মুপ্পাভারাপু ফাউন্দেসন্না পুন্না শীনবা মনা য়েন্থোকপা থৌরমদা ৱা ঙাংবদা উপ-রাস্ত্রপতিনা হায়খি খোঙজং চঙশিল্লিবা লৌমীশিংনা তাল্লিবশিং অমসুং কেন্দ্র সরকারগী মীহুৎশিংগী পাউখুমগী মতাংদা মেদিয়াদা ফোঙলিবা পাউশিংগী মতাংদা পনখি অমসুং য়ানবা অমা পুরক্নবগী ফিবম অমা উরে।
মহাক্না হায়খি অমনা অমগী ফিবম মশক খঙনদুনা নাকল অনিমক য়ানবা পুরক্কনি হায়বগী থাজবা লৈরে। নাকল অনিমক মহৈ য়ানবা অমসুং ৱাহন্থোক লৈবা ৱারি শানগনি হায়বগী থাজবা থম্লি। অথিংবা পীদনা লৌউ-শিংউগী পোৎথোকশিং য়োনবা য়াহন্নবা মহাক মশামক য়াওনা কয়ারক তকশিন্দুনা লাক্লবনি। মতম কয়াগী মমাঙদগী ‘লৈবাক অমা অমসুং চীঞ্জাক্কী জোন অমা’ লৈনবা তকশিন্দুনা লাক্লি।
লৈবাক চাউখৎপা অসি লৌমীশিং চাউখৎপগা অচেৎপা মরী লৈনৈ হায়বা ৱাফম থম্লদুনা শ্রী নাইদুনা হায়খি লৌমী অমদা লৈরিবা মীনুংশি অসি মমা অমদা লৈরিবা মীনুংশিং অদুগা মান্নৈ অমসুং লৌমীশিং শৌগৎপা অসি মী খুদিংমক্কী থৌদাংনি। লাইচৎ মনুংদা অৱাবা কয়া থেংনরবসু রেকোর্দ ওইনা চানবা মহৈ-মরোংশিং পুথোক্তুনা লৈবাক্কী অচৌবা থবক অমা পাংথোকপগীদমক মহাক্না লৌমীশিং থাগৎখি। লাইচৎ মনুংদা দোক্তরশিং, সেনিতেসনগী শিন্মীশিং, পুলিস অমসুং মেদিয়াগী মীওইশিংনা পাংথোকখিবা থবকশিংসু মহাক্না থাগৎখি।
শ্রী নাইদুনা হায়খি লৌমীশিংগী দরকার ওইবশিং ফংহন্নবা কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারশিংনা ‘তিম ইন্দিয়া’ ওইনা থবক পাংথোক্কদবনি। চুনবা মমলশিংদা য়োনবা ফংহনবগী মথক্তা, লৌমীশিংনা মতম চানা অমসুং অহোংবা মমলদা শেন্থং পীগদবনি। কোল্দ স্তোরেজগী খুদোংচাবশিং অমসুং গোদাউনশিং মশিং হেনগৎহনবগী তঙাইফদবা লৈরে। তশেংনবা জিলা খুদিংমক্তা কোল্দ স্তোরেজগী খুদোংচাবা অমা থমগদবনি।
মহাক্না হায়খি মতম পুম্নমক্তা ভারতকী মীয়াম্না লৌউ-শিংউগী থবক অসি অৱাংবা থাক অমদা থম্লি। মরম অদুনা ঐখোয়গী কুহ্মৈশিং অমসুং লাই-তিনগী থৌরমশিং অসি লৌউ-শিংউগা য়াম্না নক্নবা মরী লৈনরিবনি। এফ.এ.ওগী পাউদম অমগী মতুংইন্না তুংদা চীঞ্জাক ফংদবগী অৱাবা ময়োক্নবা য়াই হায়রি। করিগুম্বা ঐখোয়না ঐখোয়গী লৌমীশিং মতেং পাংলবদি, ভারতনা ওক্নবা চীঞ্জাক পুথোকপা খক নত্তনা, মালেম অসি থাকপা ঙমগনি।
লৌমীশিং য়াইফনবা স্কিম কয়া পায়খৎপগীদমক কেন্দ্র সরকার থাগৎলদুনা শ্রী নাইদুনা হায়খি স্কিম কয়া হায়বদি সোইল হেল্থ কার্দ স্কিম, প্রধান মন্ত্রী কৃষি সিনচাই য়োজনা, প্রধান মন্ত্রী ক্রোপ ইন্সুরেন্স স্কিম অমসুং ইলেকত্রোনিক নেসনেল এগ্রিকলচর মার্কেত(ই-নাম)গী খুৎথাংদা ২০২২ ফাওবগী মনুংদা লৌমীশিংগী শেন্থোক শরুক অনিদা হেনগৎহন্নবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লমজিং মখাদা থবক কয়া খুমাঙচাউশিন্না পায়খৎলে।
উপ-রাস্ত্রপতিনা হায়খি লৌউ-শিংউ চাউখৎনবা মীয়াম মরক্তা লৌউ-শিংউদা য়েংলিবা মিৎয়েং হোঙদোক্কদবনি অমসুং লৌউ-শিংউ য়োকখৎনবা পুন্না থবক তৌমিন্ননবা নহারোলশিংদা তকশিনখি।
উপ-রাস্ত্রপতিনা প্রোফেসার সারভারেদ্দি ভেনকুরেদ্দিদা লাইফ তাইম এচিফমেন্ত এৱার্দ অমসুং ব্রিগেদিয়ার পোগুলা গনেসতা কৃষি রত্ন পীখি। লৌমীশিং, এক্সতেন্স ওফিসারশিং,সাইন্তিস্তশিং, লৌউ-শিংউগী পাউমীসিং অমসুং লৌউ-শিংউগী অতেনবা ফিল্মশিং পুথোকপা প্রদু্সরশিংদসু মনাশিং পীখি।
থা খুদিংগী পুথোকপা লৌউ-শিংউগী মেগাজিনগী খুৎথাংদা লৌমীশিং মতেং পাংবগীদমক রাইতু নেস্থামগী ফাউন্দর, পদ্মা শ্রী ফংলবা শ্রী য়াদলাপাল্লি ভেনকতেশ্বারা রাও শ্রী নাইদুনা থাগৎখি। চহি অসিগী অতেনবা ফিল্মশিং চাংদম্নবদা মাইপাক্লবশিং মতেং পাংনবা থোরকপগীদমক, মুপ্পাভারাপু ফাউন্দেসনগী ফাউন্দর, শ্রী হর্সভর্ধনসু মহাক্না থাগৎখি।
মসিগী মমাঙদা , শ্রী ভেনকিয়া নাইদুনা শ্বারনা ভারত ত্রস্ততা ত্রেনিং চৎথরিবা নহারোলশিংগা ত্রস্তকী লম্পাক্তা ৱারি শানখি অমসুং থকশি-খাসি ঙাক্নবা, অফবা চীঞ্জাক চানবা অমসুং মতম পুম্নমক্তা হকচাং ফনা লৈনবা মহাক্না মখোয়দা পাউতাক পীখি। মহাক্না হায়খি ভারতকী নহারোশিং য়াম্না হৈথোই-শিংথোই অমসুং চাংনাইনা ত্রেনিং শরুক য়াদুনা মখোয়গী হৈশিংবা হেনগৎহনগদবনি।
থৌরম অদুদা রাইতু নেস্থামগী ফাউন্দর শ্রী য়াদলাপাল্লি ভেনকতেশ্বারা রাও, মুপ্পাভারাপু ফাউন্দেসনগী ফাউন্দর, শ্রী মুপ্পাভারাপু হর্সভর্ধন, শ্বরনাভারত ত্রস্ত হায়দ্রবাদ চেপ্তরগী প্রসিদেন্ত শ্রী চিগুরুপতি কৃষ্ণপ্রসাদ, মনা ফংলবশিং, ত্রেনিশিং অমসুং অতোপ্পশিং শরুক য়াখি।