Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Several measures taken by DoCA to provide simple and speedy redressal for consumer disputes
Central Consumer Protection Authority refers Honey Adulteration matter to Food Regulator FSSAI & extends cooperation in investigation for taking class action under Section 10 of the New Consumer Protection Act
10 DEC 2020 6:20PM by PIB Delhi
It has been reported to the Department of Consumer Affairs that most of the honey brands sold in the market are adulterated with sugar syrup. This is a serious matter as it will compromise our health in the troubled times of COVID 19 and add to the risk of Covid-19. The Department has asked the Central Consumer Protection Authority(CCPA) to look in to matter. The CCPA, in accordance with section 19(2) of the Consumer Protection Act 2019, after preliminary examination, has referred the matter to the FSSAI, the food regulator, to take appropriate action in the matter and has offered to extend cooperation in investigation of the matter for taking class action as envisaged in section 10 of the Act.
The Department takes the consumer issues seriously. Recently, taking note of an incident where a 40-year – old man set himself on fire in a Rohini mall and got burn injuries after mobile phone service centre allegedly refused to replace a phone he had bought for his niece, a 12th class school student for her online classes, the Department took up the matter with the mobile phone company concerned. The mobile company has informed that they have decided to compensate the consumer with Rs. 1,00,000/- and a new Mobile handset.
Use of proper accurate and standards weights and measures are very important for effective functioning of any economy, as it plays an indispensable role in consumer protection as protection from malpractices of under weights or under-measure is an important function of the Government. The Legal Metrology (Packaged Commodities) Rules, 2011 are framed to regulate the pre-packaged commodities. Under these rules, the pre-packaged commodities have to comply with certain mandatory information on e-commerce platform by the seller in the interest of consumers. It was observed that some e commerce entities are violating the mandatory requirement of declaration of information of the product on e-commerce platforms. Therefore, notices have been issued to various e-commerce entities for non-compliances.
The Department of Consumer Affairs in the Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution, Government of India, is the nodal department for consumer protection and it has been taking several measures for protection of the interests and rights of the consumers. The Consumer Protection Act, 2019 has come into force from 20th July, 2020, which provides for a three tier quasi-judicial machinery to provide simple and speedy redressal to consumer disputes. A Central Consumer Protection Authority (CCPA) has been established to regulate matters relating to violation of rights of consumers, unfair trade practice and false or misleading advertisements which are prejudicial to the interests of public and to promote, protect and enforce the rights of consumer as a class.

কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স, ফুদ প্রোসেসিং অমসুং পাব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন মন্ত্রালয়
দি.ও.সি.এ.না কঞ্জুমরগী পামদশিং অসিগী লায়না অমসুং য়াম্না য়াংনা রেদ্রেসেল ফংনবা খোঙথাং কয়া অমা লৌখৎখ্রে
সেন্ত্রেল কঞ্জুমর প্রোতেক্সন ওথোরিতিনা খৌইহীদা পোৎয়ান তৌবগী মতাংদা ফুদ রেগুলেতর এফ.এস.এস.এ.আই.দা শিন্নখ্রে অমসুং মসিবু অনৌবা কঞ্জুমর প্রোতেক্সন এক্তকী সেক্সন ১০গী মখাদা ক্লাস এক্সন্দা থি-হুম্বা চৎথনবগীদমক মতেং পাংনবা মফম পীখ্রে
10 DEC 2020 6:20PM by PIB Imphal
দিপার্তমেন্ত ওফ কঞ্জুমর এফিয়র্সদা রিপোর্ত পীরক্লি মদুদি মার্কেত্তা য়োল্লিবা খোইহী মখল অয়াম্বা অসি চিনীনা পোৎয়ান তৌরি। মসি য়াম্না লুবা হিরম অমা ওইরি মদুদি হায়রিবা অসি কোবিদ-১৯ মনুং অসিদা হকশেলগী ওইবদা শোকহল্লি অমসুং কোবিদ-১৯ মনুং অসিদা খুদোংথিনিঙাই ওই। দিপার্তমেন্ত অসিনা সেন্ত্রেল কঞ্জুমর প্রোতেক্সন ওথোরিতি (সি.সি.পি.এ.)দা ফিবম অসিবু য়েংশিন্নবা হায়রি। সি.সি.পি.এ. সেক্সন ১৯(২) ওফ দ কঞ্জুমর প্রোতেক্সন এক্ত ২০১৯গী মতুং ইন্না, প্রেলিমিনরি একজামিনেসনগী মতুংদা, চিঞ্জাক্কী রিগুলেতর ওইরিবা, হিরম অসি এফ.এস.এস.এ.আই.দা শিন্নখ্র, হায়রিবা অসি হিরম অসিদা চপ চাবা লৌখৎফম থোকপা লৌখৎনবা সেক্সন ১০গী মখাদা ক্লাস এক্সন্দা থি-হুম্বা চৎথনবগীদমক মতেং পাংনবা মফম পীখ্রে।
দিপার্তমেন্ত অসিনা কঞ্জুমরশিংগী থেংনরিবা অৱাবশিং অসি লুম্না লৌরি। হন্দক্তা থোকখিবা থৌদোক অমদা চহি ৪০ শুরবা নুপা অমনা রোহিনি মোলদগী মহাক্কী মমৌ ক্লাস ১২ তম্লিবা স্কুলগী মহৈরোয় অমগী ওনলাইন ক্লাসকীদমক লৈরুবা ফোন অমা মফম অদুদা শিন্ননবা হায়রুবা মতমদা মোবাইল ফোন সর্বিস সেন্তর অদুনা য়ারক্তবদগী মশা মথন্তা মৈ থাজখিবা অমসুং মৈনা চাক্তুনা শোকখিবা অসিদা, দিপার্তমেন্ত অসিনা মোবাইল ফোন কম্পনি অসিদা লৌখৎফম থোকপা লৌখৎখ্রে। মোবাইল ফোন কম্পনি অসিনা কঞ্জুমর অসিদা কম্পেন্সেৎ ওইনা লুপা ১,০০,০০০/- অমসুং অনৌবা মোবাইল হেন্দসেৎ অমা পীরগনি।
চপ চাবা অমসুং মওং চুম্বা অরুম্বা অমসুং ওনবা অসি ইকোনেমী অমা মথৌ ফজনা তৌবদা মরু ওই, হায়রিবা অসিনা কঞ্জুমরশিং অসিবু ঙাকথোক্নবা চংদ্রবা য়াদ্রবা থৌদাং অমা ওইরি মসিনা অরুম্বা ফাদনা ওনবা অমসুং ওনবা ফাদবা অসিদগী ঙাকথোক্তুনা সরকার অসিবু মথৌ তৌবদা মরুওইবা অমা ওইরি। লেগেল মেত্রোলোজি (পেক্কেজ কোম্মোদিতিজ) রুলস, ২০১১ অসি পেক্কেৎ তৌদ্রিবা মমাংদা য়েংশিন্নবা শেম্বনি। মসিগী রুলগী মখাদা, প্রী-পেক্কেজ কোম্মোদিতিশিং অসিনা কঞ্জুমরশিংগীদমক য়েংলগা পোৎ য়োনগদৌরিবশিং অসিনা ই-কম্মর্সগী প্লেৎফোর্মদা মরীক চুম্বা পাউ পীগদবনি। ই কম্মর্স কাংবু অমদি হায়রিবা চংদবা য়াদবশিং অসি নিয়ম থুগাইবা য়াওরি। মরম অদুনা, ই-কম্মর্স কয়া অমদা নোতিশ অসি পীখ্রে।
ভারত সরকারগী, কঞ্জুমর এফিয়র্স, ফুদ অমসুং পব্লিক দিস্ত্রীব্যুসনগী কঞ্জুমর এফিয়র্স দিপার্তমেন্ত অসি কঞ্জুমর প্রোতেক্সনগী নোদাল দিপার্তমেন্তনি অমসুং মসিনা কঞ্জুমরগী ইন্তরেস্ত অমসুং রাইত ঙাক্নবা খোঙথাং কয়া অমা লৌখৎলি। কঞ্জুমর প্রোতেক্সন এক্ত, ২০১৯ অসি ২০২০গী জুলাইগী ২০দা চৎনবা হৌখ্রে, মসিনা তাইয়র ক্বাসিজুদিসিএল মেচিন্নরি ৩ পীদুনা কঞ্জুমর লায়না অমসুং য়াম্না থুনা ফংহনবা ঙম্মী। সেন্ত্রেল কঞ্জুমর প্রোতেক্সন ওথোরিতি (সি.সি.পি.এ.) অমা কঞ্জুমরগী হকশিং থুগাইবা, লান্না ললোনবা অমসুং লান্না লমজিংবা এদবর্তাইজমেন্ত অসি য়েংশিন্নবা লিংখৎলি।