Ministry of Jal Shakti
Union Cabinet approves nationwide project for rehabilitation and improvement of dams worth Rs. 10,211 crore
Projects to ensure safety of dams, enhance water security of the country and support sustainable development while creating employment opportunities
29 OCT 2020 4:33PM by PIB Delhi
The Union Cabinet approved externally aided DRIP Phase II and Phase III in its meeting held on October 29, 2020. The project will initially cover Nineteen (19) States and three (3) Central Agencies. The Budget Outlay is Rs 10,211 Cr for an implementation period of ten (10) years. The scheme will be implemented in two Phases, each of six (6) years duration, with two (2) years’ overlap. The programme will fund physical rehabilitation of key dams as well as capacity building of dam operators in order to ensure availability of trained and skilled manpower for better operation of dams.
India ranks third globally after China and the United States of America, with 5334 large dams in operation. In addition, about 411 dams are under construction at present. There are also several thousand smaller dams. These dams are vital for ensuring the water security of the Country. Indian dams and reservoirs play an important role in the economic and agricultural growth of our country by storing approximately 300 billion cubic meter of water annually.
These dams present a major responsibility in terms of asset management and safety. Due to deferred maintenance and other health issues, these dams have associated risks in case of failure. The consequences of dam failure can be catastrophic, in terms of loss of human life and property, and damage to ecology. The first phase of the DRIP programme, which covered 223 dams in 7 states, improved the safety and operational performance of selected dams, along with institutional strengthening through a system wide management approach. This programme strengthened the overall culture of dam safety in the country.
Apart from structural measures to improve hydrologic safety, hydro-mechanical measures, seepage reduction, structural stability etc., non structural measures such as dam break analyses, emergency action plans, O&M manuals, were put in place for the selected dams. In addition, DHARMA (Dam Health and Rehabilitation Monitoring), a system to monitor the health of dams, has been developed and is, at present, being used by 18 states. A seismic hazard analysis information system (SHAISYS) has also been developed.
In order to carry forward the momentum gained through the ongoing DRIP, and expand it vertically and horizontally, the new Scheme, DRIP Phase II, co-financed by World Bank (WB) and Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) with US$250 million each, covers large dams in 19 states of the country.
This Scheme is especially focused on mitigating the risks of dam failure and ensuring safety of people, riverine ecology and property located downstream of these selected dams, through structural as well as non-structural measures like physical rehabilitation, preparation of Operation and Maintenance Manuals, Emergency Action Plans, Early Warning System and various other measures.
Life of these selected reservoirs will be extended further by addressing health and safety concerns of these selected dams; in turn, these assets will provide planned benefits efficiently for longer period to public at large in terms of various direct benefits like irrigation, drinking water, hydel power, flood control etc.
In addition to physical rehabilitation, as mentioned before, equal emphasis has been given to capacity building of dam owners in order to ensure availability of trained and skilled manpower for better operation of dams. Customized training programmes for various technical and managerial aspects will assist dam owners to create a pool of knowledge to deal with matters of dam safety confidently and scientifically.
This programme is a model of cooperative federalism. States will borrow from the external agencies to rehabilitate their dams, based on their assessed needs. Government of India facilitates access to external financing, and also provides technical support to assess risk and strengthen dam safety in the state.
In view of the size of India’s dam portfolio and challenges in operating and maintaining these existing assets, Government of India is making all out efforts to ensure the availability of a pool of dam safety professionals across the country. The provision for partnerships with premier Academic Institutions like IISc and IITs and capacity building of five (5) Central Agencies along with dam owners will strengthen “Atma Nirbhar Bharat”. It will ensure long term sustainability of required knowledge and human resources to assist our dam owners. India will also position herself as a knowledge leader on dam safety, particularly in South and South East Asia.
The programme will enable states and dam owners to extend these safety protocols and activities beyond the selected dams to all other dams within their jurisdiction, overall enhancing the culture of dam safety in the country.
This programme complements the provisions in the Dam Safety Bill 2019, by ensuring capacity building of the dam owners as well as the proposed regulators, as well as creating necessary protocols for dam safety. It is likely to generate employment opportunities equivalent to approximately 10,00,000 person days for unskilled workers, and 2,50,000 person days for working professionals. This programme will enhance water security in the country, and support sustainable development.

জল শক্তি মন্ত্রালয়
য়ুনিয়ন কেবিনেৎনা লৈবাক শিনবা থুংনা দাম শেমজিন্নবা অমসু্ং হেন্না ফগৎহননবা লুপা করোর ১০,২১১ চংগদবা প্রোজেক্তশিংগী অয়াবা পীখ্রে
প্রোজেক্তশিং অসিনা খুদোংথিনিংঙাই ওইদবা দাম, লৈবাক অসিগী ঈশিংগী অৱাৎপা লৈহনদবা অমসুং চাওখৎপা হন্থদনবা মতেং তৌবা হায়রিবা অসিনা থবক্কী খুদোংচাবা অমা পীবা ওইহনগদৌরি
29 OCT 2020 4:33PM by PIB Imphal
য়ুনিয়ন কেবিনেৎনা ২০২০গী ওক্তোবরগী ২৯দা ফমখিবা মীফমদা দি.আর.আই.পি.গী ফেজ ২ অমসুং ফেজ ৩গী মতেং অয়াবা পীখ্রে. প্রোজেক্ত অসিনা অহানবদা স্তেত তরামাপল (১৯) অমসুং সেন্ত্রেল এজেন্সি অহুম (৩) কোনশিনগনি। পীগদৌরিবা বজেৎ অসিনা চহি তরা (১০) অসিদা শিজিন্নবা লুপা করোর ১০,২১১নি। স্কীম অসি ফেজ অনি থোক্না শিজিন্নগনি থা তরুক্কী অমা অসিনা পুন্না চহি অনি (২) ওইগনি। প্রোগ্রাম অসিনা মরুওইবা দামশিং শেমগৎনবা অমসুং দাম শেন্নরিবা মীওইশিংদা মথৌ হাপ্নবা হায়রিবা অসিনা ত্রেনিং ফংলবা অমসুং হৈ-শিংলবা মীওইশিং অসিবু দাম অসি হেন্না ফজনা থবক তৌনবনি।
ইন্দিয়ানা দাম ৫৩৩৪ শিজিন্নদুনা মালেমগী ওইনা চাইনা অমসুং য়ুনাইতেৎ স্তেত ওফ আমেরিকাগী মথংদা অহুমশুবা ওইনা লৈরি। মখা তানা, চাওরাক্না দাম ৪১১ অসি হৌজিক শেমগৎলি। দাম মচা লিশিং কয়া অমগশু লৈরি। হারিবা দামশিং অসি লৈবাক অসিদা ঈশিং পীরি। ইন্দিয়া দাম অমসুং রিজার্বরশিং অসিনা চহিদা চাওরাক্না ঈশিং ক্যুবিক মিতর ৩০০ হেন্না থমদুনা লৈবাক অসিগী শেন্মিৎলোন অমসুং লৌউ-শিংউব চাওখৎপদা অচৌবা থৌদাং লৌরি।
মসিগী দাম অসিনা মেনেজমেন্ত অমসুং সেফতিগী অচৌবা থৌদাং কয়া লৌরি। শিল-লাংবদা থেংথবা অমসুং অতৈ অতোপ্পা হকশেলগী ওইবা মরমশিংনা মসিগী দামশিং অসি য়ারক্তবগী মচাক অমা ওই। দাম অমা য়ারক্তবা হায়বা অসি য়াম্না চাওনা অমাং অতা থোকহনবা য়াই, মসিনা মীওইবগী পুন্সি অমসুং লন-থুম মাংবা য়াই অমসুং মহৌশাগী অকোইববু মাংহনবা য়াই। দি.আর.আই.পি.গী থৌরমগী অহানবা ফেজ স্তেত ৭কী দাম ২২৩ কোল্লি। থৌরম অসিনা লৈবাক অসিদা মপুং ওইনা দামগী চৎনবি অসি য়োকখৎলি।
হাইদ্রোলোজিক সেফতি, হাইদ্রো মেকানিকেল মিজর, সিপেজ রিদকসন, স্ত্রকচরিয়েল স্তাবিলিতি অসিনচিংবা অসিগী চাওখৎনবা হোৎনরিবা অসিগী মথক্তা দাম ব্রেক এনালাইসিস, ইম্মর্জেন্সি এক্সন প্লান্ত, ও. অমসুং এম. মেন্যুএল অসিশু খনগৎলবা দাম খরদা থম্লি। মখা তানা দি.ঐচ.এ.আর.এম.এ. (দাম হেলথ এন্দ রিহাবিলিতেসন মোনিতরিং) দামগী ফিবম ফগৎনবা মওং অমা শেলগৎলে অদুগা হায়রিবা অসি হৌজিক্কী ওইনা স্তেত ১৮দা শিজিন্নরি. সিজমিক হাজার্দ এনালাইসিস ইনফোর্মেসন সিস্তেম (এস.ঐচ.এ.আই.এস.ৱাই.এস.) অমসুং শেমগৎলে।
হৌজিক চৎলিবা দি.আর.আই.পি. অসিদা হেন্না য়াংনা চৎনবা, মরাক ময়ুং চাওথোক্নবা, অনৌবা স্কীম অমা, দি.আর.আই.পি. ফেজ ২, ৱার্লদ বেঙ্ক (দবল্যু. বি.) অমসুং এসিয়ান ইনফ্রাস্ত্রকচর ইনবেসমেন্ত বেঙ্ক (এ.আই.আই.বি.) অসিনা য়ু.এস. দোল্লার মিল্লিয়ন ২৫০ অমমমদা চংদুনা লৈবাক অসিগী স্তেত ১৯দা চৎথরি।
মসিগী স্কীম অসি মরুওইনা দাম য়ারক্তবা অমসুং মীওইবগী পুন্সিবু কন্নবা, অকোইবগী খল ঙাকপা, খনগৎলবা দামশিং অসিদা স্ত্রকচরেল লোয়ননা নন-স্ত্রকচরেল ওইবা হায়বদি ফিজিকেল রিহাবিলিতেসন, প্রিপরেসন ওফ ওপরেসন অমসুং মেন্তেনেন্স মেন্যুএল, ইম্মর্জেন্সি এক্সন প্লানশিং, আর্লি ৱার্নিং সিস্তেম অমসুং অতোপ্পা মখল কয়াগী খোঙথাং কয়া অমা অসিগীদমক পান্দম থমদুনা পায়খৎপনি।
মখা তানা ফিজিকেল রিহাবিলিতেসন অসি হান্ন পনখিবা অদুম্না দামগী মপুশিং অসি চপ মান্নবা মরুওইবা পীদুনা দাম অসি হেন্না ফবা মথৌ তৌনবা ত্রেন তৌরবা অমসুং হৈ-শিংলবা মীওই ফংহনগনি। তেক্নিকেল অমসুং মেনেজরিকেলদা শেমদোক্লবা ত্রেনিং প্রোগাম কয়া পীদুনা দামগী মপুশিংদা লৌশিংগী পুক্কৈ ফংহন্দুনা দামশিং অসি শেন্নহনগনি।
মসিগী প্রোগ্রাম অসি কোওপরেতিব ফেদেরেলিজমরী মওংনি। স্তেতনা মখোয়গী তঙাইফদনা চংগদবা য়েংলগা দামশিং অসি শেমজিন্নবা এক্সতর্নেল এজেন্সিদগী পুগনি। ভারত সরকারনা এক্সতর্নেল ফাইনান্সিং পীবদা লায়থোকহনগনি অমসুং দামশিং অসি ঙাক শেনবদা তেক্নিকেলগী ওইবা মতেং পীগনি।
ইন্দিয়াগী দামগী পোর্তফোলিওগী চাওবগী চাং য়েংলগা অমসুং মসিগী হান্না লৈরবা এসেৎশিং অসিগী মথৌ তৌবা অমসুং য়েংশিনবদা থেংনরিবা অৱাবা অসি য়েংলগা ভারত সরকারনা কন্না হোৎনদুনা লৈবাক অসিদা লৈরিবা দামগী কাইহন্দনা থম্নবা থবক তৌবশিং ফংহল্লি। প্রেমিয়র একাদেমিক ইন্সতিত্যুসনশিং খুৎশম্নদুনা হায়বদি আই.আই.এস.সি. অমসুং আই.আই.তি.শিং অমসুং সেন্ত্রেল এজেন্সি মঙা অসিনা “আত্মানির্ভর ভারত” অসি শক্তি লৈহনগনি। ইন্দিয়া মশামক মরুওইনা খা থংবা অমসুং খা-নোংপোক থংবা এসিয়াদা দামবু শোকহন্দনা থম্বগী লৌশিংদা মকোক্নি।
প্রোগ্রাম অসিনা স্তেত অমসুং দামগী মপুশিংদা শাফনবা প্রোতোকোল কয়া অমসুং থৌওং কয়া পীদুনা খনগৎলবা দামশিংগী ফনবা তৌরি, হায়রিবা অসিনা লৈবাক অসিদা লৈরিবা দামশিং অসি য়োকখৎনবা থৌরম পীরি।
প্রোগ্রাম অসিনা দাম সেফতি বিল ২০১৯দা প্রোবিজন হাপচিল্লি, মসি দাম মপুশিংদা কেপাসিতি বিল্দিং পীবা লোয়ননা প্রোপোজ রিগুলেতর তৌবা, দাম শাফনবা তঙাইফদবা প্রোতোকোল পুথোকপা অসিনি। মসিনা চাওরাক্না অনস্কীল ওইবা থবক শুবা মী ১০,০০,০০০ অমসুং প্রোফেসনেল ওইবা মী ২,৫০,০০০ থবক ফংবগী খুদোংচাবা ফংলি। মসিগী প্রোগ্রাম অসিনা লৈবাক অসিদা ঈশিংগী অৱাবা লৈহল্লরোই অমসুং চাওখৎ থৌরাংদা মতেং ওইরগনি।