Ministry of Electronics & IT
Experts discuss advancements in AI, its role in driving social impact for inclusive development on the 2nd day of RAISE 2020
As many as 55 experts discuss, over 10 sessions, the need to develop responsible AI that inspires consumer confidence
The experts deliberated on the role of robust public digital platforms in promoting financial inclusion and empowerment
Top 21 AI solutions by Indian startups showcased to global audience
06 OCT 2020 8:52PM by PIB Delhi
As many as 55 experts from across the world spoke in 10 sessions on the second day of RAISE 2020- ‘Responsible AI for Social Empowerment 2020’summit, discussing themes like the role that artificial intelligence can play in powering financial inclusion, and its potential to empower over a billion Indians by helping build robust and ahead-of-the-curve public digital platforms.
Mr. Mohandas Pai led the day’s proceedings with a keynote address on data and AI-powered financial services. Mr. Pai highlighted the advantage that governments and organizations can get upon integrating AI into their systems.
"AI will dominate the core of the next exponential enterprises, rewriting the fundamentals of the establishment and this is the opportunity to capture. We are seeing that AI-first businesses are becoming monopolies,” he said.
In his address at the session, Mr. Dilip Asbe, MD and CEO of National Payments Corporation of India said AI is playing a catalytic role in driving financial inclusion in the country. “Financial services have been rule-based till date. However, financial institutions are using AI based technologies as 'Decision Making Support', which is helping us to really fast-pace the whole process," he said.
Dr. Vivek Raghavan, Chief Product Manager and Biometric Architect, Unique Identification Authority of India (UIDAI) also spoke at the same session, underscoring the importance of scalability of AI in systems. He elaborated on the need to use open source infrastructure to develop AI-powered tools, and on the need to work on integrating AI solutions within the existing digital ecosystem.
“UIDAI is developing a face authentication system which will be available to all the Aadhaar holders. The goal is to make it extremely secure and make it available for all smartphone users in the country. The system can then be used by other financial service providers to strengthen their own AI ecosystem,” Dr. Raghavan said, while talking about a new service that UIDAI plans to develop using AI.
In his address, Mr. T. Rabi Sankar, Assistant GM, RBI talked about the imperatives for developing strong AI frameworks. “From a data standpoint, the key aspects for developing a robust AI framework are: Legality, efficiency and transparency of data sourcing, ensuring integrity, privacy and confidentiality of the data collected, responsible and accountable data access, and putting in place an organized data monetization framework.”
The role of AI in empowering over a billion people was the theme of the second session of the day, which was discussed by a specially-curated all-women panel. At the session, Ms. Anita Bhatia, Assistant Secretary-General for Resource Management, Sustainability and Partnerships and Deputy Executive Director, UN Women talked about access to AI for women.
“AI research is dominated almost entirely by men. Globally, only 22% of AI professionals are women. Now, after COVID 19 has led to rapid digitization, the need to focus on digital inclusion has never been clearer,” she said.
Ms. Shakuntala Doley Gamlin, Secretary, Department of Empowerment of Person with Disabilities, Government of India, talked about the need to use AI to develop solutions for specially-abled people. “Disabilities can be permanent, temporary or situational. By innovating for people with disabilities, we are innovating for us all. By ensuring that technology fulfils its promise to address the broadest societal needs, we can empower everyone – not just individuals with disabilities – to achieve more,” she said.
At the same session, Ms. Jenny Lay-Flurrie, Chief Accessibility Officer, Microsoft, talked about how tools like captioning, and accessibility checker can use AI to help persons with disabilities. "We need to focus our efforts on developing AI that makes this world more inclusive, accessible and affordable for the especially-abled,” she said.
Jacqueline Kernot, Partner, Financial Services, Cyber Security, Ernst & Young, batted for access to AI to the youth. “With the advent of time and introduction of new technologies, technology must advance to ensure inclusion. Tech access must be given to the young as well,” she said.
Post this session, a fire-side chat was organized between Mr. Ajay Prakash Sawhney, Secretary, Ministry of Electronics & IT and Mr. Noshir Kaka, Senior Partner, McKinsey. The chat was on the theme of building public digital platforms using AI, and was moderated by Mr. J. Satyanarayana, Chief Advisor, C4IR India, World Economic Forum. During the chat, Mr. Kaka elaborated on how AI and data have touched agriculture and banking. He said AI has the power to deliver remarkable growth across sectors.
"The combination of AI and Data can deliver 10% of our USD 10 trillion economy aspiration, or USD 500 billion in value over the next 4-5 years. India is perhaps the only country in the world where the opportunity for AI in agriculture is as large as it is in banking,” Mr. Kaka said.
Responding to Mr. Kaka, Mr. Sawhney said India is in advanced stages of preparing the blue-print of a digital platform for agriculture. “AI services should aim to reach the last man in the queue and make lives easier. Further, we should move together as Team India and ensure the benefits of AI reach all farmers, students, healthcare personnel and the common man," Mr. Sawhney said.
According to independent studies, AI has the potential to raise India’s annual growth rate by 1.3% and add USD 957 billion to the country’s economy by 2035.At a global level, AI is expected to unlock USD 15.7 trillion in productivity by 2030.
Mr. Satyanarayana hailed India's IT prowess and said the country should continue to create public digital platforms using AI. "India should promote the creation of more public digital platforms to ensure inclusive economic growth. These platforms should aim to empower more and more people with opportunities, and India's public and private sectors must come together to deliver innovative results," he said.
As part of the summit, the Government of India organized the AatmaNirbhar Bharat AI Solution Challenge with the aim of promoting and showcasing innovative AI solutions developed by Indian start-ups. A total of 299 entries were received in this challenge in different categories. A selection of 21 of these solutions was showcased today to the global audience at the summit. The AI solutions featured were developed by nine startups from Karnataka, three startups from Delhi, two from Haryana, two from Maharashtra, and one startup each from Uttar Pradesh, Tamil Nadu, Telangana, Jharkhand and Kerala.
The summit also featured a session on education and awareness for responsible AI. Mr. Rahul Sharma, President, AISPL Public Sector, India and South Asia, Dr. Rahul Panicker, Chief Research & Innovation Officer, Wadhwani AI, Dr. Rohini Srivathsa, CTO, Microsoft India, and Mr. Kye Anderson, Strategist, Major Impact Initiatives, AI Sweden, among others, attended the session.
Later in the evening, addressing a session on the role of regulations for responsible AI, Brad Smith, President and Chief Legal Officer, Microsoft Corporation lauded India’s efforts in creating a robust national AI strategy. “AI can revolutionize every part of the economy and accelerate economic growth. I think it is fair to say that between now and the middle of the century, India almost inevitably will become one of the world's AI superpower,” he said.
RAISE 2020 is being organized between October 5 and 9. So far, more than 70,000 stakeholders from academia, the research industry and government representatives from 144 countries have registered to participate in the summit.
India is rapidly integrating artificial intelligence in all walks of life. India’s technological prowess and the richness of its data will help the country become the AI garage of the world, delivering cutting-edge technological solutions. The RAISE 2020 Summit (http://raise2020.indiaai.gov.in/) serves as a platform for discussion and consensus building to help create a data-rich environment, which will help develop AI for the global community.
About RAISE 2020:
RAISE 2020 is a first-of-its-kind, global meeting of minds on Artificial Intelligence to drive India's vision and roadmap for social transformation, inclusion and empowerment through responsible AI. Organized by Government of India along with Ministry of Electronics and Information Technology and NITI Aayog, the event will witness robust participation from global industry leaders, key opinion makers, Government representatives and academia.
Website:http://raise2020.indiaai.gov.in/
For more information, please contact:
aiforall@digitalindia.gov.in

ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং আই.তি. মন্ত্রালয়
রেজ ২০২০গী অনিশুবা নুমিৎতা এক্সপর্তশিংনা এ.আই.গী খুমাং চাউশিল্লক্লিবশিং, পুম্নমক্কী চাউখৎ থৌরাংগীদমক খুন্নাইদা লৌরিবা থৌদাংগী মতাংদা খন্নখ্রে
এক্সপর্ত ৫৫না সেসন ১০দা কঞ্জুমরনা থাজবা থম্বা থৌদাং লৌবা ঙম্বা এ.আই. পুথোকপা মথৌ তাবগী মতাংদা খন্নখ্রে
এক্সপর্তশিংনা ফাইনান্সিএল ইনক্লুজন অমসুং থৌনা পীনবা অফবা পব্লিক দিজিতেল প্লেৎফোর্মশিংগী থৌদাংগী মতাংদা মুন্না খন্নখ্রে
মালেমগী মীয়ামদা ভারতকী স্তার্তঅপশিংগী মকোক থংবা এ.আই. সোলুসন ২১ উৎখ্রে
06 OCT 2020 8:52PM by PIB Imphal
রেজ ২০২০- ‘রেস্পোন্সিবল এ.আই. ফোর সোসিএল এম্পাৱর্মেন্ত ২০২০’ সম্মিৎকী অনিশুবা নুমিৎতা মালেমগী মফম কয়াদগী এক্সপর্ত ৫৫না সেসন ১০দা ৱা ঙাংখি, মসিদা ফাইনান্সিএল ইনক্লুজন হেনগৎহনবদা আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্সনা লৌবা য়াবা থৌদাং অমসুং অফবা অমদি হৌজিক লৈরিবা অসিদগী অহেনবা পব্লিক দিজিতেল প্লেৎফোর্মশিং শাবদা মতেং পাংদুনা ভারত বিলিয়ন কয়াদা থৌনা হাপ্পা ঙমগদবা মতিক ময়াই অসিগুম্বা হীরমশিং অসি খন্নখি।
নুমিৎ অসিগী প্রোসীদিং অসি দেতা অমসুং এ.আই.না পাৱর তৌবা ফাইনান্সিএল সর্ভিসশিংগী মতাংদা মরু ওইবা ৱারোল পীদুনা শ্রী মোহনদাস পাইনা হৌদোকখি। শ্রী পাইনা সরকারশিং অমসুং ওর্গনাইজেসনশিংনা মখোয়গী সিস্তেমশিংদা এ.আই. ইন্তিগ্রেদ তৌবদা ফংগদবা কান্নবা অদু থমখি।
"এস্তাব্লিশমেন্তগী ফন্দামেন্তেলশিং অমুক হন্না শেমদোক্তুনা তুংদা হৌগৎলক্কদৌরিবা ইন্তরপ্রাইজশিংগী এ.আই.না খুদুম চনবা ঙম্লগনি। ঐখোয়না এ.আই.গী অহানবা বিজিনেসশিং অসি মোনোপোলীশিং ওইরকপা উবা ফংলি,” হায়না মহাক্না হায়খি।
সেসন অসিদা মহাক্কী ৱারোলদা, শ্রী দিলিপ অস্বে, নেস্নেল পেমেন্তস কোর্পরেসন ওফ ইন্দিয়াগী এম.দি. অমসুং সি.ই.ও. ওইরিবা অসিনা হায়খি লৈবাক অসিগী ফাইনান্সিএল ইনক্লুজন তৌবদা এ.আই.না মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌরি। “ঙসি ফাওবদা ফাইনান্সিএল সর্ভিসশিং অসি রুলদা য়ুম্ফম ওইখি। অদুম ওইনমক ফাইনান্সিএল ইন্সতিত্যুসনশিংনা ‘দিসিজন মেকিং সপ্পোর্ত’ ওইনা এ.আই.দা য়ুম্ফম ওইবা তেক্নোলোজীশিং শীজিন্নরি, মসিনা থবক থৌরম পুম্নমক হেন্না খোঙজেল য়াংহন্দুনা ঐখোয়বু মতেং পাংলি,” হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
দা বিবেক রাঘবন, চীফ প্রদক্ত মেনেজর অমসুং বাইওমেত্রিক আর্কিতেক্ত, য়ুনিক আইদেন্তিফিকেসন ওথোরিতী ওফ ইন্দিয়া (য়ু.আই.দি.এ.আই.)না সেসন অসিদা সিস্তেমশিংদা এ.আই. য়াওনবগী কান্নবা অদুগী মতাংদা ফোঙদোকখি। মহাক্না ওপন সোর্স ইনফ্রাস্ত্রকচর শীজিন্নদুনা এ.আই.-পাৱর তুলশিং পুথোকপা মথৌ তাবা অমসুং হৌজিক লৈরিবা দিজিতেল ইকোসিস্তেম অসিগী মনুংদা এ.আই. সোলুসনশিং ইন্তিগ্রেৎ তৌনবা থবক লৌখৎপা মথৌ তাই হায়না ফোঙদোকখি।
“য়ু.আই.দি.এ.আই.না আধার হোল্দর পুম্নমক্তা ফেস ওথেন্তিকেসন সিস্তেম অমা পুথোক্লি। মসিগী পান্দমদি মসি হেন্না সেক্যুর ওইবা অমসুং লৈবাক অসিদা লৈরিবা স্মার্তফোন য়ুজর পুম্নমক্তা ফংহল্লি। সিস্তেম অসি মতম অদুদা অতোপ্পা ফাইনান্সিএল সর্ভিস প্রোবাইদরশিংনা মখোয় মশাগী এ.আই. ইকোসিস্তেম মপাঙ্গল কনখৎহনবদা শীজিন্নবা য়াগনি,” হায়না দা রাহবননা য়ু.আই.দি.এ.আই.না এ.আই. শীজিন্নদুনা অনৌবা সর্ভিস অমা পুথোকপগী মতাংদা ৱা ঙাংবদা ফোঙদোকখি।
শ্রী তি রবি শঙ্কর, এসিস্তেন্ত জি.এম., আর.বিআই.না মহাক্কী ৱারোলদা অফবা এ.আই. ফ্রেমৱার্কশিং পুথোকপা মথৌ তাবগী মতাংদা ফোঙদোকখি। “দেতেগী স্তেদপোইনদগী য়েংলকপদা, অফবা এ.আই. ফ্রেমৱার্ক অমা শেমগৎনবগী মরু ওইবা মরমশিংদি: দেতা সোর্সিংদা লেগেলিতী, ইফিসেন্সী অমসুং ত্রান্সপরেন্সী লৈহনবা, খোমগৎলকখিবা দেতাগী ইন্তিগ্রেতী, প্রাইবেসী অমসুং কনফিদেন্সিএলিতী ফংহন্নবা, রেস্পোন্সিবল অমসুং একাউন্তেবক দেতা একসেস তৌহনবা, অমসুং ওর্গনাইজ দেতা মোনিতাইজেসন ফ্রেমৱার্ক অমা শেম্নবা।”
অনিশুবা সেসনগী হীরম অসি মীওই বিলিয়ন কয়া থৌনা হাপ্পদা এ.আই.না লৌরিবা থৌদাং অসিনা ওইখি, মসি অখন্নবা খল্লবা নুপী পেনেলনা খন্নখি। সেসন অসিদা রিসোর্স মেনেজমেন্ত, সস্তেনেবিলিতী এন্দ পার্তনরশিপ্সকী এসিস্তেন্ত সেক্রেতরী-জেনরেল অমসুং য়ু.এন. ৱুমেনগী দিপুতী দিরেক্তর একজিক্যুতিব দিরেক্তর ওইরিবা মিস অনিতা ভাসিয়ানা নুপীশিংদা এ.আই. ফংহন্নবগী মতাংদা ৱা ঙাংখি।
“এ.আই. রিসর্চ অসি নুপাশিংনা অয়াম্বা ওইরি, এ.আই. প্রোফেসনেলগী ২২% খক্তনা নুপীশিং ওইরি। হৌজিক কোবিদ ১৯গী মতুংদা দিজিতাইজেসন হেনগৎলকখি হান্না ময়েক শেংদনা লৈরম্বা দিজিতেল ইনক্লুজন অসিদা মীৎয়েং চংবা মথৌ তারি,” মহাক্না মখা তাখি।
ভারত সরকারগী দিপার্তমেন্ত ওফ এম্পাৱর্মেন্ত ওফ পর্সন ৱিথ দিসএবিলিতীসকী সেক্রেতরী মিস শকুন্তলা দোলে গাম্লিননা মীমান্নদ্রবা মীওইশিংগীদমক সোলুসনশিং পুথোক্নবা এ.আই. শীজিন্নবা মথৌ তাবগী মতাংদা ৱা ঙাংখি। “মীমান্নদবা হায়বা অসি মতম চুপ্পগী, মতম খরগী নত্রগা ফীভম ওইহনবা ওইরম্বা য়াই। মীমান্নদবা মীওইশিংগীদমক অনৌবা কয়া পুথোক্তুনা ঐখোয়না ঐখোয় পুম্নমক্কী ওইনা অনৌবা পুথোকপনি। খুন্নাইগী মথৌ তারিবশিং অসি ফংহন্নবা ৱাশকখিবা অদু তেক্নোলোজীনা থুংহন্দুনা ঐখোয়না মীপুম খুদিংমক থৌনা হাপ্পা ঙমগনি – মীমান্নদ্রবা মীওইশিং খক্তা নত্তনা –হেন্না ফবা অমগীদমক,” হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
চপ মান্নবা সেসন অসিদা, মিস জেন্নী লে-ফ্লুরী, মাইক্রোসোফকী চীফ একসেসিবিলিতী ওফিসর, অসিনা কেপসনিং অমসুং একসেসিবিলিতী চেকরগুম্বা তুলশিংনা করম্না মীমান্নদ্রবা মীওইশিং মতেং পাংনবা এ.আই. শীজিন্নগনি হায়বগী মতাংদা ৱা ঙাংখি। "ঐখোয়না মীমান্নদ্রবা মীওইশিংগীদমক হেন্না ইনক্লুসিব ওইবা, একসেসিবল অমসুং এফোর্দেবল ওইবা মালেম অমা ওইহন্নবা এ.আই. পুথোক্নবা হোৎনবদা মীৎয়েং চংবা মথো তাই,” হায়না মহাক্না হায়খি।
জেকলিন কের্নোৎ, পার্তনর, ফাইনান্সিএল সর্ভিসেস, সাইবর সেক্যুরিতী, ইর্নস্ত এন্দ য়ংনা নহাশিংদা এ.আই. শীজিন্ননবা ফোঙদোকখি। “চাউখৎলকপপা অমসুং অনৌবা তেক্নোলোজীশিং থোরকপগা ইরোইননা তেক্নোলোজীনা ইনক্লুসন ফংহন্নবা হোৎনবা তাই। নহাশিংদসু তেক একসেস তৌহনবা তাই,” হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
সেসন অসিগী মতুংদা, ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং আই.তি. মন্ত্রালয়গী সেক্রেতরী শ্রী অজে প্রকাশ সৌনে অমসুং মেককিনসেগী সিনিয়র পার্তনর মিস্তর নোশির কাকাগা লোয়ননা তোঙান্না অচম্বা ৱারী ৱাতাই শান্নবা থৌরাং তৌখি।ৱারী শারিবা অসিগী হিরম এ.আই. শীজিন্নদুনা পব্লিক প্লেৎফোর্মশিং শেমগৎপনি অমসুং মসিগী মোদরেতর অসি ৱর্ল্দ ইকনোমিক ফোরম, সি.৪.আই.আর. ইন্দিয়াগী চীফ এদবাইজর শ্রী জে সত্যানরায়ননা ওইখি।ৱারী ৱাতাই শাবা অসিদা, মিস্তর কাকানা এ.আই. অমসুং দেতানা করম্না লৌউ-শিংউ অমসুং বেঙ্কিংদা কান্নবা ফংহল্লি হায়না ফোঙদোকখি।মহাক্না হায়খি এ.আই.না সেক্তর কয়াদা চাউনা খুমাং চাউশিনহনবা ঙম্নবা থৌনা লৈ।
"এ.আই. অমসুং দেতা পুনশিন্নবনা ঐখোয়গী শেন্মীৎলোনদা য়ু.এস.দি. ১০ ত্রিলিয়নগী ফংবা ঙম্বদা ১০% মতেং পাংগনি, নত্রগা লাক্কদৌরিবা চহি ৪-৫ অসিদা য়ু.এস.দি. ৫০০ বিলিয়নগী ভেল্যু য়ৌবা ঙমহনগনি।মালেমগী ওইনা লৈরিবা লৈবাকশিংগী মরক্তা ভারত খক্তনা লৌউ-শিংউদা এ.আই.না পীরিবা খুদোংচাবা অসি বেঙ্কিংদা পীরিবা অদুগুম্না চাউনা পীরি।,” হায়না মিস্তর কাকানা ফোঙদোকখি।
মিস্তর কাকানা হায়রিবা অসিদা পাউখুম পীরদুনা শ্রী সৌনেন হায়খি ভারতনা লৌউ-শিংউগী দিজিতেল প্লেৎফোর্ম অমগী ব্লু প্রিন্ত অমা শেম্বগী এদবান্স স্তেজতা লৈরি। “এ.আই. সর্ভিসেসনা মীপুম খুদিংমক কান্নবা ফংহন্দুনা হিংবদা লায়থোকহন্নবা পান্দম থম্লি। মখা তাআ তিম ইন্দিয়া ওইনা চংশিন্দুনা এ.আই.গী কান্নবশিং অসি লৌমীশিং, মহৈরোয়শিং, হেল্থক্যের পর্সনেল অমসুং প্রজা মীয়ামদা ফংহন্নবা হোৎনগনি," হায়না শ্রী সৌনেনা ফোঙদোকখি।
ইন্দিপেন্দেন্ত স্তদীশিংগী মতুং ইন্না, এ.আই.না ভারতকী চহিগী গ্রোথ রেৎ অসি ১.৩% হেনগৎহন্নবা পোতেন্সিএল লৈ অমসুং ২০৩৫ ফাওবদা লৈবাক অসিগী শেন্মীৎলোন্দা য়ু,এস.দি. বিলিয়ন ৯৫৭ হাপচিনবা ঙমহল্লগনি।মালেমগী থাক্তা, এ.আই.না ২০৩০ ফাওবদা প্রদক্তিবিতীদা য়ু.এস.দি. ১৫.৭ ত্রিলিয়ন ফংহনবা ঙমগনি হায়না পান্নরি।
শ্রী সত্যানরায়ননা ভারতকী আই.তি.গী মপাঙ্গল অসি থাগৎলদুনা হায়খি লৈবাক অসিনা এ.আই. শীজিন্নদুনা পব্লিক দিজিতেল প্লেৎফোর্মশিং শেমগদবনি। " ভারতনা ইনক্লুসিব ইকনোমিক গ্রোথ পুরকপা ঙম্নবা পব্লিক দিজিতেল প্লেৎফোর্মশিং হেন্না শেম্বা মথো তাই। মসিগী প্লেৎফোর্মশিং অসিনা মীয়ামদা খুদোংচাবাশিং ফংহন্নবা পান্দম থম্লি অমসুং ভারতকী পব্লিক অমসুং লনাই সেক্তরশিং অসি পুনশিন্নদুনা ইন্নোবেতিব ওইবা ফলশিং ফংহনগদবনি," হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
সম্মিৎ অসিগী শরুক অমা ওইনা ভারতকী স্তার্ত—অপশিংনা পুথোকপা ইনোবেতিব এ.আই. সোলুসনশিং প্রমোৎ তৌনবা অমসুং উৎনবা পান্দমগা লোয়ননা ভারত সরকারনা আত্মানির্ভর ভারত এ.আই. সোলুসন চেলেঞ্জ শিনবনি। চেলেঞ্জ অসিদা তোঙান তোঙানবা কেতগোরীদা পুন্না এন্ত্রী ২৯৯ লাকখি। সোলুসনশিং অসিদগী খনগৎলবা ২১না ঙসি সম্মিৎ অসিদা মালেমগী মীয়ামদা উৎখি। এ.আই.সোলুসনশিং ফীচরশিং অসি কর্নাতকাদগী স্তার্ত-অপ মাপল, দিল্লীদগী স্তার্ত-অপ অহুম, হরিয়ানাগী অনি. মহারাস্ত্রদগী অনি, অমসুং উত্তর প্রদেশ, তামিল নাদু, তেলঙ্গনা, ঝারখন্দ অমসুং কেরেলাদগী স্তার্ত-অপ অমমম্না পুথোকপনি।
সম্মিৎ অসিদা এজুকেসন এন্দ এৱ্যেরনেস ফোর রেস্পোন্সিবল এ.আই.দা সেসন অমু পাংথোকখি। শ্রী রাহুল শর্ম, প্রসিদেন্ত, এ.আই.এস.পি.এ. পব্লিক সেক্তর, ভারত অমসুং সাউথ এসিয়া, দা. রাহুল পেনিক্কর, চীফ রিসর্চ অমসুং ইনোবেসন ওফিসর, ৱাধ্বানি এ.আই., দা. রোহিনি শ্রিবত্সা স.তি.ও., মাইক্রোসোফ্ত ইন্দিয়া, অমসুং মিস্তর কাই এন্দর্সন, স্ত্রেতেজিস্ত, মেজর ইম্পেক্ত ইনিসিএতিবশিং, এ.আই. স্বিদেন অমসুং অতোপ্পা কয়ানা সেসন অসিদা শরুক য়াখি।
নুমিৎ অদুগী নুমিদাং ৱাইরমদা রোল ওফ রিগুলেসন্স ফোর রেস্পোন্সিবল এ.আই. হায়বা সেসন অমদা ৱা ঙাংলদুনা ব্রেদ স্মিথ, প্রসিদেন্ত অমসুং চী লিগেল ওফিসর, মাইক্রোসোফ্ত কোর্পোরেসন্না অফবা নেস্নেল এ.আই. স্ত্রেতেজী অমা শেম্বগী ভারতকী খোঙথাংশিং অসিবু থাগৎপা ফোঙদোকখি। “এ.আই.না শেন্মিৎলোন হীরম খুদিংমক্তা অওনবা পুরকপা ঙম্মি অমসুং শেন্মিৎলোন চাউখৎহনবা ঙম্মি। ঐনা খনবদা ঙসিদগী হৌরগা চহিচা অসি তঙ্খাই চল্লকপদা ভারত অসি শুংশোই শোইদনা মালেমগী এ.আই.গী সুপর্পাৱর অমা ওইরগনি হায়বদা হায়মনবা থোক্লোই” হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
রেজ ২০২০ অসি ওক্তোবর ৫দগী ৯ ফাওবদা শিনগনি। হৌজিক ফাওবদা লৈবাক ১৪৪দগী একাদেমিয়া, রিসর্চ ইন্দস্ত্রী অমসুং স্তেকহোলদর ৭০,০০০না সম্মিৎ অসি য়াওনবা রেজিস্তর তৌখ্রে।
ভারতনা পুন্সিগী হীরম খুদিংমক্তা লেপ্পা লৈতনা আর্তিফিসিএল ইন্তিলিজেন্স শিজিন্নরি। ভারতকী তেক্নোলোজীগী হৈশিংবা অমসুং মসিগী দেতা মরাং কায়না ফংবা অসিনা কত্তিং-এজ তেক্নোলোজিকেল সোলুসনশিং পীদুনা মালেমগী এ.আই. গরাজ ওইবদা মতেং পাংলগনি। রেজ ২০২০ সম্মিৎ (http://raise2020.indiaai.gov.in/)না মালেমগী কম্ম্যুনিতীগী এ.আই. পুথোকপদা মতেং পাংগদবা দেতা মরাং কায়না ফংবা ইনভাইরন্মেন্ত অমা শেমগৎপদা মতেং পাংনবা ৱা তানবা অমসুং য়ান্নবশিং পুরক্নবা প্লেৎফোর্ম অমা ওইনা মথৌ তৌই।
রেজ ২০২০গী মরমদা:
রেজ ২০২০ অসি মখল অসিগী ওইনা অহানবনি, আর্তিফিসিএল ইন্তিলিজেন্সনা মালেমগী ৱাখল মান্নবশিং পুনশিল্লি অমসুং সমাজ অমা ওল্লকপদা আর্তিফিসিএল ইন্তিলিজেন্স শীজিন্নরি। ভারত সরকার অমসুং লোয়ননা ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজি অমসুং নিতি আয়োগকা পুন্না শিনবা অসিনা মালেমগী ইন্দস্ত্রীগী মকোক থোংবা, মরুওইবা ৱাখল্লোন পুথোকপশিং, সরকারগী মীহুৎশিং অমসুং একাদেমিয়া কয়া অমা পুনবা ফংলি।
ৱেবসাইত: http://raise2020.indiaai.gov.in/
অহেনবা ই-পাউগী:
aiforall@digitalindia.gov.inদা কন্তেক্ত তৌবীয়ু