Ministry of Health and Family Welfare
Dr Harsh Vardhan addresses The Partnership for Maternal, Newborn and Child Health’s (PMNCH) ‘Accountability Breakfast’
Stresses on protecting gains in maternal health during COVID- “Maximum impact has been faced by women, children and adolescents and this calls for urgent action”
Safe Motherhood Assurance (SUMAN) will lead to a fully responsive and accountable health system: Dr Harsh Vardhan
29 SEP 2020 9:55PM by PIB Delhi
Dr Harsh Vardhan, Union Minister for Health and Family Welfare today participated in the Partnership for Maternal, Newborn and Child Health (PMNCH) ‘Accountability Breakfast’ through Video Conference. The event was co-hosted by the White Ribbon Alliance (WRA) and Every Woman Every Child (EWEC). A recurrent theme this year was the effort to protect hard earned gains in the field of Reproductive, Maternal and Child Health from the COVID pandemic.
Speaking on the impact of COVID-19 in the area of maternal and child health, Dr. Harsh Vardhan observed, “The maximum impact has been felt by women, children and adolescents and this called for urgent action.” He mentioned that at the national level, the Ministry of Health and Family Welfare had issued guidance to the States to ensure that women, children and adolescents continue to get all the healthcare services and that he had personally taken this up with the health ministers of all the States; “We are in a constant dialogue to ensure that these services are made available to women, children and adolescents remain in focus despite the health systems being under severe strain due to COVID epidemic.” The Minister spoke of the government’s stated policy of no denial for essential services, like-Reproductive Maternal Newborn, Child and Adolescent Health (RMNCAH), Tuberculosis, chemotherapy, dialysis and healthcare of the elderly, irrespective of the COVID status, the free testing and treatment for COVID across government health facilities and the inclusion of COVID in the medical conditions covered under the Ayushman Bharat – PM JAY insurance package provided by the government, which caters to almost 500 million people from the weakest socio-economic strata. He expressed satisfaction that these steps have helped in reducing reduce Out-of-Pocket-Expenditure of those affected
Dr. Harsh Vardhan while addressing a question on a women’s choice during maternal care reckoned that maternity care goes much beyond healthcare services for the mothers but sets into motion a lived reality of the woman who depends on a responsive system to cater to her needs of not only services but also dignity, privacy, confidentiality, choice and respect for her as well as her baby; “It is not just about a provider or a client, it’s about human dignity”. Elaborating on the idea, he said “From instilling a behavioral change to help more women deliver in hospitals to entitlement for absolutely free services, we have come a long way now in providing quality care throughout pregnancy and childbirth with interventions like LaQshya and midwifery care.”
He further informed that last year, he had himself started “Safe Motherhood Assurance (SUMAN)” initiative that brings all these services under one umbrella. “We are now following a zero tolerance approach for service denial to pregnant women and their newborn babies and have also strengthened our system for client feedback, grievance redressal and greater accountability and transparency. The idea is to have a fully responsive and accountable health system that will not only result in a positive birthing experience but also help end preventable maternal and newborn deaths,” he added.
The Minister detailed the Government’s plans to expand the notion of safe motherhood beyond mere prevention of mortality, “Women must be empowered to decide for themselves and therefore we have been trying to utilize multiple contact points throughout the antenatal and childbirth period to help women make informed decisions around safe motherhood practices, choice of birth companion, identifying referral transport and post-partum contraception.” He mentioned that India is transitioning “towards a phase of moderate levels of maternal mortality and analyses have shown that many of the maternal deaths occur due to delay in timely provision of comprehensive obstetric care” which could have been prevented. He also added that he believed that with better quality of public healthcare facilities, regular caesarean section audits, adherence to SOPs in the labour room through structured interventions, India will be able to effectively address this issue. Another important step towards universalization of skilled birth care, the Minister outlined, “is making available adequate number of nurse practitioners in India” He said that the Ministry has already prepared a detailed roadmap with an aim to provide midwifery services throughout the country.
The Minister impressed upon the idea to protect primary health care workers from the pandemic, “We have taken actions to create a safer work environment for our COVID warriors through uninterrupted supply of essential logistics, personal protective gear and also made provision of life insurance cover for the people dedicated to COVID and healthcare services. We have also been carrying out a spirited campaign to celebrate the Corona warriors and address stigma and discrimination that has come to be associated with this disease. I would say that this is not a single department’s effort, it is actually a whole of government approach that is helping us deliver to the last mile.”
Committing India to the PMNCH Call to Action, he reminded everyone present that India was one of the countries that was instrumental in shaping this PMNCH Call to Action. “We reiterate our commitment to the women, children and adolescents of India and we will continuously direct our efforts towards improving their health and well-being.” He urged the wider PMNCH community to state and commit their support and resources towards this Call to Action and greater good: “Let’s ensure health for all and that no one is left behind.”

হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
দা হর্শ বর্ধন্না পার্নর্শিপ ফোর মেতর্নেল, ন্যুবোর্ন এন্দ চাইল্দ হেল্থস (পি.এম.এন.সি.ঐচ.) ‘একাউন্তেবিলিতী ব্রেকফাস্ত’তা ৱা ঙাংখ্রে
কোবিদ মনুংদা চবোকপীগী হকশেলগী হীরমদা ফংলিবা কান্নবশিং অসি ঙাক্তুনা থম্নবগী মতাংদা পুক্নিং চিংশিনখি – “নুপীশিং, অঙাংশিং অমসুং ইনখৎলক্লিবা নহাশিংনা খ্বাইদগী চৈথেং ফংলি অমসুং মসিদা অথুবদা খোঙথাং লৌখৎকদবনি”
সেফ মাদর্হুদ এসুরেন্স (সুমান)না মপুং ফানা থৌদাং য়াবা অমসুং অফবা হেল্থ সিস্তেম থম্বা ঙমগনি: দা হর্শ বর্ধন
29 SEP 2020 9:55PM by PIB Imphal
হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বালগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী দা হর্শ বর্ধন্না ঙসি ভিদিও কনফরেন্সকী খুত্থাংদা পার্নর্শিপ ফোর মেতর্নেল, ন্যুবোর্ন এন্দ চাইল্দ হেল্থস (পি.এম.এন.সি.ঐচ.) ‘একাউন্তেবিলিতী ব্রেকফাস্ত’তা শরুক য়াখ্রে। থৌরম অসি হ্বাইৎ রিবন এলাইন্স (দবল্যু.আর.এ.) অমসুং এব্রী ৱুমেন এব্রী চাইল্দ (ই.দবল্যু.ই.সি.)না পুন্না হোস্ত তৌখিবা থৌরমনি। চহি অসিগী থিম অসি কোবিদ লায়চৎ অসিদগী চাবোকপী অমদি অঙাংশিংগী হকশেলগী লমদা ৱানা ফংলকখিবা কান্নবশিং অদু ঙাক্নবা হোৎনবগী মতাংদনি।
চাবোকপী অমসুং অঙাংগী হকশেলগী লম অসিদা কোবিদ-১৯না পীরিবা চৈথেংগী মতাংদা ৱা ঙাংলদুনা, দা হর্শ বর্ধন্ন হায়খি “নুপীশিং, অঙাংশিং অমসুং ইখৎলক্লিবশিংনা খ্বাইদগী হেন্না চৈথেং ফংলি অমদি অথুবদা খোঙথাং লৌখৎপা মথৌ তারি।” মহাক্না হায়খি জাতিগী থাক্তা, হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রলায়না রাজ্যশিংদা নুপী, অঙাং অমদি ইখৎলক্লিবশিংদা হেল্থক্যের সর্ভিস পুম্নমক লেপ্তনা ফংহন্নবা হোৎন্নবা য়াথং পীখি অমসুং মহাক্না মসি হকথেংননা রাজ্য পুম্নমক্কী হকশেল মন্ত্রীশিংগা লোয়ননা লৌখৎখিবনি; “কোবিদ লায়চৎ অসিনা মরম ওইদুনা অৱাবা কয়া হেল্থ সিস্তেমদা পীজরবসু ঐখোয়না সর্ভিসশিং অসি নুপী, অঙাং অমদি ইখৎলক্লিবশিংদা লেপ্তনা ফংহন্নবা মীৎয়েং থম্নবা চাং নাইনা দাইলোগ চত্থরি।” মন্ত্রীনা সরকারনা কোবিদ লৈরবসু রিপ্রদক্তিব মেতর্নেল ন্যুবোর্ন, চাইল্দ এন্দ এদোলেসেন্স হেল্থ (আর.এম.এন.সি.এ.ঐচ.), ত্যুবর্ক্যুলোসিস, কেমোথেরপী, দাইলাইসিস অমসুং অহল ওইরবশিংগী লায়েংগুম্বা ইসেন্সিএল সর্ভিসশিং অসি লেপ্তনা ফংহন্নবা পোসিলীগী মতাংদা ফোঙদোকখি, খুন্নাইগী শোত্থরবা মীওই কাংলুপদগী মীওই মিলিয়ন ৫০০রোমদা কান্নবা পীরিআ সরকারগী অয়ুশমান ভারত - পি.এম. জে.এ.ৱাই.গী মখাদা লেম্না তেস্ত তৌরি অমসুং সরকারগী হেল্থ ফেসিলিতীশিংদা কোবিদকী লায়েং চত্থরি অমসুং মেদিকল কন্দিসনশিংদা কোবিদসু চাহল্লি। মহাক্না হায়খি খোঙথাংশিং অসিনা শোত্থরবা মীওইশিংনা মখোয় মশাগী ফুরিৎ খাওদগী চাদিং তৌবা হন্থহনবদা মতেং পাংবা অসিদা অপেনবা পোকই।
দা হর্শ বর্ধন্না নুপীশিংনা মেতর্নেল ক্যের পীবা মতমদা অপাম্বা খনবগী মতাংদা ৱাহং অমা হংবদা পাউখুম পীরদুনা মহাক্না হায়খি মেতর্নিতী ক্যের অসি হেল্থক্যের সর্ভিসকী ৱা খক্তা নত্তনা মসিনা নুপী অমনা মহাক্কী মথৌ তারিবশিং অদু ফংনবা রেস্পোন্সিব সিস্তেম অমগী মখা পোনদুনা অমদি মহাক্কী ইজৎ লোয়ননা অঙাং অদুগী লনাইগী ৱাফম, অরোৎপা, অপাম্বা অমসুং মহাকপু ইজৎ তৌবীবা মথৌ তাই “মসি প্রোভাইদর অমা নত্রগা ক্লাইন্ত অমা খক্কী ৱাফম নত্তনা মসি মীওইবগী মীনুংশিগী ৱাফম অমনি”. ৱাখল্লোন অসিগী মতাংদা ৱা ঙাংলদুনা, মহাক্না হা্য়খি “নুপী কয়াদা মখোয়না ফংফম থোকপা সর্ভিস লেম্না ফংহন্দুনা হোস্পিতালশিংদা অঙাং উন্নবা হেনগৎনবা লমচৎ-শাজৎতা অহোংবশিং পুরক্নবা হোৎনবদগী হৌরগা, ঐখোয়না লাক্ষ্যা অমসুং মিদৱাইফরী ক্যেরগুম্বা খোঙথাংশিংগা লোয়ননা মীরোনবী অমসুং অঙাং পোকপগী খুত্থাংদা অফবা ক্যের ফংহন্নবা হৌজিক খোঙথাংশিং লৌখৎলি”
মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি হৌখিবা চহিদা মহাক মশানা হৌদোকখিবা “সেফ মাদর্হুদ এসুরেন্স (সুমান)” থৌরাং অসিনা অমব্রেলা অমগী মখাদা সর্ভিস পুম্নমক ফংহল্লি। “হৌজিক ঐখোয়না মীরোনবী নুপীশিং অমসুং মখোয়গী নৌনা পোক্লিবা অঙাংশিংদা সর্ভিস অসি লেপ্তনা ফংহল্লি অমসুং ঐখোয়গী সিস্তেম অসি ফগৎহনদুনা ক্লাইন্তদগী ফীদবেক লৌরি অমদি ৱাকৎশিং কোকহন্দুনা হেন্না একাউন্তেবিলিতী অমদি ত্রান্সপরেন্সী লৈবা হেনগৎহল্লি। ৱাখল্লোন অসিনা হেল্থ সিস্তেম অসি মপুং ফানা থৌদাং য়াবা অমসুং অফবা হেল্থ সিস্তেম থমহনবা ঙম্বতা নত্তনা অঙাং উন্নবগী অফবা মফম অমা ওইহন্দুনা মীরোনবী অমসুং পোক্তঙাইরিবা অঙাংশিং শিবা হন্থহনবদা মতেং পাংলি। ” হায়না মহাক্না মখা তাখি।
মন্ত্রীনা শীবগী চাং হন্থহনবা খক নত্তনা শাফবা মওংদা অঙাং উন্নবা থৌরাং লৌখৎপগী মতাংদা ফোঙদোকখি,, “নুপীশিংবু মখোয় মশাগী ওইবা ৱারেপ লৌজনবা থৌনা হাপকদবনি মরম অসিনা এন্তিনেতেল অমসুং অঙাং পোক্লিঙৈ মতমদা নুপীশিংনা অফবা মওংগী অঙাং উন্নবগী ৱারেপ লৌজনবা, অঙাং উন্নবা মতমদা লোয়নগদবা মীওইশিং খঞ্জনবা, অপাম্বা ত্রান্সপোর্ত রিফরেল খঞ্জনবা অমসুং পোস্ত-পর্তম কনত্রাসেপসনগী মতেং পীবগী খুত্থাংদা ঐখোয়না কন্তেক্ত পোন্ত কয়া শীজিন্ননবা হোৎনরি।” মহাক্না হায়খি ভারত অসি অওনবা লাক্লে “অঙাং উন্নবদা শিবগী চাং হন্থরকপগী থাক্তা লৈরে অমসুং এনালাইসিসশিংনা উৎলি মদুদু ওবস্তেরিক ক্যের মপুং ফানা মতম চানা ফংহনদবনা মরম ওইরগা অয়াম্বা অঙাং উন্নবদা শীরিবা।” মসি ঙাকথোকপা য়াবা পোৎ অমনি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি মদুদি পব্লিক হেল্থক্যের ফেসিলিতীশিংগী ক্বাইলিতী ফগৎহনবা, চাং নাইনা সিজেরিয়ন সেক্সনগী ওদিৎশিং তৌবা, অফবা স্ত্রকচ থম্বগী খুত্থাংদা লেবর রুমদা এস.ও.পি.শিং ঙাক্না চৎপগা লোয়ননা ভারতনা সমস্যাশিং অসি মপুং ফানা কোকহনবা ঙমগনি। স্কিল বার্থ ক্যেরগী য়ুনিবর্সেলাইজেসনগী মরু ওইবা খোঙথাং অমগী মতাংদা মন্ত্রীনা থমখি, “ভারত্তা নর্দ প্রেক্তিসনরশিংগী মশিং মরাং কায়না লৈহন্নবা হোৎনরি।” মহাক্না হায়খি মন্ত্রালয় অসি অকুপ্পা মরোল য়াওবা রোদমেপ অমা হান্না শেমখ্রে লোয়ননা লৈবাক শিনবা থুংনা মিদৱাইফরী সর্ভিসশিং ফংহন্নবা পান্দম অমা থম্লি।
মন্ত্রীনা লায়চৎ অসিদগী প্রাইমরী হেল্থ ক্যের ৱার্করশিং ঙাক-শেন্নবা ৱাখল্লোন অদু ফোঙদোক্লদুনা হায় “ঐখোয়না ইসেন্সিএল লোজিস্তিক্স, পর্সনেল প্রোতেক্তিব গিয়র লেপ্পা লৈতনা সপ্লাই তৌবগী খুত্থাংদা কোবিদ ৱারিয়রশিংগী শাফবা ৱার্ক ইনবাইরন্মেন্ত অমা শেম্নবা থবকশিং লৌখৎলে অমসুং কোবিদ অমসুং হেল্থক্যের সর্ভিসশিংদা কত্থোক্লবা মীওইশিংগী লাইফ ইন্সুরেন্স কবরসু পীরে। কোরোনা ৱারিয়রশিংবু থাগৎপা ফোঙদোক্নবা অমসুং লায়না অসিগা মরী লৈননা থোরকপা হন্থনা য়েংবা অমসুং তুহৎপীবা কোকহন্নবা ঐখোয়না থৱাই হকচাং য়াওনা কেম্পেন অমসু পাংথোক্লি। মসি বিভাগ অমখক্তনা হোৎনবা নত্তে তশেংবদি পন্থুং অসি য়ৌবা ঙম্নবা হোৎনবদা সরকারগী অপুনবা খোঙথাংনা মতেং পাংখি হায়না ঐহাক্না থমজনিংই”।
পি.এম.এন.সি.ঐচ.কী কোল তু এক্সন ভারতনা লৌরিবা থৌদাংদা মহাক্না পুম্নমক্তা হায় পি.এম.এন.সি.ঐচ.কী কোল তু এক্সন হৌদোকপদা অচৌবা থৌদাং লৌখিবা লৈবাকশিংগী মনুংদা ভারত অসি অমনি। “ঐখোয়না ভারতকী নুপী, অঙাং অমসুং ইনখৎলক্লিবা নহাশিংগী হন্নবা লৈতনা হোৎনরি অমসুং ঐখোয়না মখোয়গী হকশেল অমসুং পুন্সি মহিং ফগৎহন্নবা লেপ্পা লৈতনা হোৎনখিগনি”। মহাক্না পাক চাঊরবা পি.এম.এন.সি.ঐচ. কম্ম্যুনিতীদা মসিগী কোল তু এক্সন অসিগী মতাংদা ফোঙদোক্নবা অমসুং মখোয়গী মতেং পাংনবা অমসুং অফবা পুরক্নবা হায়খি: “কনাগুম্বা অমত্তা হুন্দোক্লমদনা পুম্নমক্তা অফবা হকশেল ফংহল্লসি”।