Ministry of Skill Development and Entrepreneurship
Various schemes to bridge the demand-supply gap of skilled workers
19 SEP 2020 5:40PM by PIB Delhi
The Government is implementing various sector/group specific schemes for bridging the gap between demand and supply of skilled workers. Ministry of Skill Development and Entrepreneurship (MSDE) has been implementing the following schemes/programmesnamely:
Pradhan Mantri Kaushal VikasYojana (PMKVY) imparts short term skill training to youth and recognition of prior learning of informally trained labour in National Skilled Qualification Framework (NSQF) aligned qualifications through the involvement of private trainingpartners.233 Jan ShikshanSansthan (JSS) to provide vocational training to non-literates, neo-literates, school dropouts, etc by identifying the skills relevant in the local market.Apprenticeship Scheme makes available industry ready workforce by training youth in the industry through apprenticeship. Government of India shares 25% ofthestipend paid to the apprentice, limited to Rs 1500/ pm per candidate for apprenticeship.Craftsmen Training Scheme (CTS) to provide long term training in 137 trades through nearly 15000 Industrial TrainingInstitutes.
Further, Ministry has launched ‘Aatamanirbhar Skilled Employee Employer Mapping (ASEEM)’ portal, which is a directory of all persons who have been formally skilled, and whose details are made available to the industry for meeting their skilled manpower needs anywhere in the country. This portal seeks to bridge the demand- supply gap in the skilled workforce market by providing real-time data about the demand and supply patterns including - industry requirements, demand per district/ state/cluster, key workforce suppliers, etc.
Under Skill India Mission, as on 31.08.2020, 98,370 persons have been trained as Yoga Instructors and Trainers.
The Ministry has taken a number of steps to help the nation to fight against Covid-19. Some of the major steps are asfollow:-
1. The database of 1,75,000 persons trained by the Ministry’s skilling ecosystem in health sector professionals such as Health Workers, Emergency Medical Technicians, General Duty Assistants, Home Health Aid etc were made available to the States for utilizing their services during thepandemic;
1. The facilities in National Skill Training Institutes (NSTIs)/IndustrialTraining Institutes (ITI) were made available to the States for use as Quarantine Centres / IsolationWards
1. About 32 lakhs of face mask were prepared and distributed by Jan ShikshanSansthan (JSS), ITIs andNSTIs.
1. Skill levels of reverse migrant workers were mapped and process started to train 3 lakh such reverse migrants to ensure availability of local livelihood opportunities to thesemigrants
1. The data of willing overseas returnee migrants were captured and onboarded on ASEEM so as to provide job opportunities tothem.
1. Online Training was conducted through Bharat Skills portal covering 29 popular courses, e-learning video content for 71 courses and Question Bank for all the 137 trades under Craftsmen Training Scheme (CTS) for ITIs benefitting 9,38,851trainees;
As regards filing of patents is concerned, Government ITI Berhampur, Odisha has registered three of its innovative products for patent viz; (i) UVC (Ultraviolet C) Robo Warrior, (ii) Mobile Swab Collection Kiosk and (iii) Smart UVC Disinfection System.
This information was given by the Minister of State for Skill Development and Entrepreneurship Shri R.K. Singh in a written reply in the Lok Sabha today.

স্কিল দিবেলপমেন্ত অমসুং ইন্ত্রপ্রিনরশিপ মন্ত্রালয়
হৈ-শিংলবা শিন্মীশিংগী থবক্কী অহাংবা অদু মেনশিন্নবা তোঙান তোঙানবা স্কিমশিং
19 SEP 2020 5:40PM by PIB Imphal
সরকার অসিনা হৈ-শিংলবা শিন্মীশিংগী থবক ফংদবগী অৱাবা অদু মেনশিন্ননবা তোঙান তোঙানবা সেক্তর/কাংলুপকী অখন্নবা স্কিমশিং চৎনখ্রে৷ স্কিম দিভেলপমেন্ত অমসুং ইন্তরপ্রিনরশিফ(এম.এস.দি.ই.)মন্ত্রালয়না চৎনদুনা লাক্লিবা স্কিমশিং/প্রোগ্রামশিং অদু মখাদা পীরি৷
প্রধান মন্ত্রী কৌশাল ভিকাস য়োজনা(পি.এম.কে.ভি.ৱাই.)না নহাশিংদা অতেনবা মতমগী স্কিল ত্রেনিং পীরি অমসুং প্রাইবেত ত্রেনিং পার্তনরশিং য়াওদুনা নেস্নেল স্কিল ক্বালিফিকেসন ফ্রেমৱর্ক(এন.এস.ক্যু.এফ.)তা খনখ্রবা ইনফোর্মেল্লি ত্রেন তৌখ্রবা শিন্মীশিং মশক খঙদোকই৷ ২৩৩ জন শিক্সন সন্সথন(জে.এস.এস.)না লোকেল মার্কেত অদুদা চান্নবা স্কিলশিং অদু মশক খঙদোক্লগা ইবা-পাবা হৈত্রবা, নিও-লিতরেতশিং অমসুং স্কুল তোকখ্রবশিংদা ভোকেস্নেল ত্রেনিং পীনবা হোৎনরি৷ এপ্রেনতাইজশিপ স্কিমনা এপ্রেনতাইজশিপ তৌদুনা ইন্দস্ত্রী অসিদা ত্রেন তৌদুনা থবক ফংহল্লি৷ হায়রিবা এপ্রেনতাইজ অসিদা এপ্রেনতাইজশিপকীদমক মীহুৎ অমদা থা খুদিংগী স্ত্রাইপেন্দ ওইনা লুপা ১৫০০ পীরিবা অসিগী 25%দি ভারত সরকারনা পুথোকই৷ ক্রাফতসমেন ত্রেনিং স্কিম (সি.তি.এস.)না ইন্দস্ত্রীয়েল ত্রেনিং ইন্সতিত্যুত ১৫০০০রোম শিজিন্নদুনা ত্রেদ ১৩৭তা অশাংবা মতমগী ত্রেনিং পীনবা হোৎনরি৷
মখাতানা মন্ত্রালয় অসিনা নিয়ম চুমনা হৈখ্রবা মীওইশিং পুম্নমক্কী অকুপ্পা মরোল ইদুনা থম্লিবা ‘অতামানিরভর স্কিল ইমপ্রোইয়ী ইমপ্রোইয়র মেপিং(অসীম) পুথোকখ্রে অমসুং হায়রিবা অকুপ্পা মরোল অদুনা লৈবাক অসিগী মফম অমা হেক্তদা হৈ-শিংলবা শিন্মীশিং দরকার ওইরকপা মতমদা ইন্দস্ত্রী অদুদা ফংহনবা ঙম্লগনি৷ দিমান্দ অমসুং সপ্রাই পেত্রন খুদম ওইনা ইন্দস্ত্রীগী দরকার লৈবশিং, জিলা/রাজ্য/ক্লস্তর অমদা দরকার লৈবশিং, মরু ওইবা ৱর্কফোর্স সপ্রাইয়রশিং য়াওরিবা অসিগী মতাংদা রিয়েল-তাইম দাবা পীদুনা স্কিল ৱর্কফোর্সকী কৈথেল অসিদা দিমান্দ অমসুং সপ্রাইগী অহাংবশিং অসি মেনশিন্ননবগীদমক হায়রিবা পোর্তেল অসিনা হোৎনরি৷
স্কিল ইন্দিয়া মিসনগী মখাদা ৩১.০৮.২০২০ ফাওবদা মীওই ৯৮,৩৭০দি য়োগগী ইন্সত্রক্তরশিং অমসুং ত্রেনরশিং ওইনা ত্রেন তৌখ্রে৷
কোবিদ-১৯দগী ঙাকথোক্নবা লৈবাক অসিনা হোৎনরিবা অসিদা মতেং পাংন্নবগীদমক মন্ত্রালয় অসিনা তোঙান তোঙানবা খোংথাং কয়ামরোম লৌখৎখ্রে৷ খোংথাংশিং অদুগী মনুংদা খরদি মখাদা পীরি:-
১.মন্ত্রালয় অসিগী স্কিলিং ইকোসিস্তেম্না হকশেলগী সেক্তরদা ত্রেন তৌখিবশিং খুদম ওইনা হেল্থ ৱর্করশিং, ইমর্জেন্সী মেদিকেল তেক্নিসিয়নশিং, জেনরেল দ্যুতি এসিস্তেন্তশিং, হোম হেল্থ এইদতা ত্রেন তৌখিবা মীওই ১,৭৫,০০০ অসি লাইনা- লাইচৎ অসিগী মনুংদা মখোয়গী থবকশিং অদু শিজিন্ননবগীদমক তোঙান তোঙানবা রাজ্যশিংদা থাখ্রে৷
২.নেস্নেল স্কিল ত্রেনিং ইন্সতিত্যুত(এন.এস.তি.আই.)/ইন্দস্ত্রিয়েল ত্রেনিং ইন্সতিত্যুত(আই.তি.আই.)গী খুদোংচাবাশিং অদু ক্বারেন্তিন সেন্তরশিং/আইসোলেসন ৱার্দশিং ওইনা শিজিন্ননবগীদমক রাজ্য সরকারশিং খঙহনখ্রে৷
৩.জন শিক্সন সন্সথন(জে.এস.এস.), আই.তি.আই.শিং, এন.এস.তি.আই.শিংনা চাওরাক্না ফেস মাক্স লাথ ৩২রোম শেমখ্রে অমসুং য়েন্থোকখ্রে৷
৪.রিভর্স মাইগ্রেন্ত ৱাকরশিংগী হৈ-শিংবগী চাং খংদোকখ্রে অমসুং হায়রিবা মাইগ্রেন্তশিং অসি মশা মশাগী লৈফম জগা অদুদা খুদোংচাবাশিং অসি ফংদুনা হিংজবা ঙমজনবা অসিগুম্লবা মাইগ্রেন্ত লাখ ৩দি ত্রেন তৌবা হৌখ্রে৷
৫.সমুদ্র লান্দুনা হল্লকলিবা মাইগ্রেন্তশিং ফাখ্রে অমসুং মখোয়শিং অসিদা থবক্কী খুদোংচাবাশিং ফংহন্নবা অসীমদা থমখ্রে৷
৬.ত্রেনি ৯,৩৮,৮৫১ কান্নবা পীরিবা আই.তি.আই.গীদমক ফাওরবা কোর্স ২৯ য়াওরিবা ভারত স্কিল পোর্তেল, কোর্স ৭১ য়াওরিবা ই-লর্নিং ভিদিও অমসুং ক্রাফমেন ত্রেনিং স্কিম (সি.তি.এস.)গী মখাদা লৈরিবা ত্রেদ ১৩৭ পুম্নমক্কী ক্বেসন বেঙ্কশিংগী খুৎথাংদা ওনলাইন ত্রেনিং পাংথোকখ্রে৷
ওরিশা সরকারগী আই.তি.আই. বরহমপুরনা পেতেন্তগীদমক তোঙান তোঙানবা ইন্নোভেতিব ওইবা পোত্থোকশিংগী মনুংদা অহুম (i) য়ু.ভি.সি.(অল্ত্রাভাইওলেত সি)রোবো ৱরিয়ররেজিস্ত (ii) মোবাইল স্বাব কল্লেক্সন কিওক্স অমসুং (iii) স্মার্ত য়ু.ভি.সি.দিসইনফেক্সন রেজিস্তর তৌখ্রে৷
হায়রিবা ৱারোল অসি স্কিল দিভেলপমেন্ত অমসুং ইন্তর্প্রিনরশিপকী রাজ্যগী মন্ত্রী শ্রী আর.কে.সিংহনা ঙসি লোক সভাদা অইবা ৱারোল অমা ওইনা পীশিনখি৷