Ministry of Education
Union Education Minister virtually addresses inaugural session of World Urdu Conference organised by National Council for Promotion of Urdu Language ( NCPUL )
Urdu is the syncretic conglomeration of India’s cultural heritage — Ramesh Pokhriyal Nishank
Urdu writers and literators will be honoured with awards and honours in the name of important personalities of Urdu from next year - Education Minister
27 AUG 2020 11:15PM by PIB Delhi
Union Education Minister Shri Ramesh Pokhriyal 'Nishank' virtually addressed the inaugural session of the two days World Urdu Conference organised by National Council for Promotion of Urdu Language ( NCPUL ) today in New Delhi.
Speaking on the occasion Shri Pokhriyal emphasized that Urdu is a language of not only composite culture and interfaith bonds but also of humanness and heart and soul. He added that this webinar has been conducted to celeberate the quintessential spirit of Urdu, its inclusive ethos and creative character. He was proud to declare that today NVPUL has become the biggest Urdu networking hub in the world. Shri Nishank also said that the Prime Minsiter Shri Narendra Modi himself is a lover of Indian cultural heritage and believes that the world is progressing and in this situation, no language can establish a strong connection with its readers without the help of modern technology and that’s why NCPUL aided by technology, it’s touching new heights today. The plethora of Urdu websites is testimony to its continuing popularity.
The Education Minister also made an important announcement and said that Urdu writers and literators will be honoured with awards and honours in the name of important personalities of Urdu like Amir Khusrow, Mirza Ghalib, Agha Hashar, Ram Babu Saxena and Daya Shankar Naseem to encourage Urdu writers for literary and creative services by the Urdu Council from next year.
Prof Shahid Akhtar, the Vice Chairman, NCPUL said that these are the days webinars and Wi-Fi technology where everything has been condensed into a smart phone via social networking and hence, Urdu too has to be techno-savvy to come at par with the other languages.
Dr Aquil Ahmed, the Director, NCPUL stated that he was thankful that under the Modi-led governance, the NCPUL had almost a double hike in its budget. He also stated that the purpose of all the Indian and international languages is to achieve the spirit of fraternal ambiance and ecumenism. He also thanked the Prime Minister and the Ministry of Education for the very well deserved and able support to Urdu that was created in the northern region of India.
Eminent Urdu professor, Zaman Azurdah said that the writers, poets and authors are the eyes of the entire social, religious and political system and they have a huge responsibility towards their connoisseurs and the lovers of the language and literature and hence, have to be very positive.
The participants also exuded the fact that Urdu happens to be a language of the conglomerate tradition and culture of India that, after being acquired by the Khanqahs, educational institutions and the official world, also became the language of market.
The other participants on account of the NCPUL, that is Tehseen Munawwar, Ajmal Saeed and Dr Kalimullah too conducted the session very competently and professionally. The academic in charge of the NCPUL, while thanking all the dignitaries and the participants, said that Urdu is not only the of language of the heart but future.

হ্যুমেন রিসোর্স চাউখৎ-থৌরাংগী মন্ত্রালয়
নেস্নেল কাউন্সিল ফোর প্রোমোসন ওফ উর্দু লেঙ্গোইজ(এন সি পি য়ু এল)না শীনবা ৱাল্দ উর্দু কনফরেন্স হৌদোকপা থৌরমদা য়ুনিয়ন এজুকেসন মিনিস্তরনা ভর্চুএল ওইনা ৱা ঙাংখ্রে
উর্দু ভারতকী কলচরগী অপুনবা শক্তমনি-রামেস পোখ্রিয়াল নিশঙ্ক
মথং চহিদগী উর্দুগী মরুওইবা মীওইশিংগী মিংদা উর্দু অইবশিংদা মনা অমসুং মিংথোলশিং পীদুনা ইকায়খুম্নবা উৎলগনি
27 AUG 2020 11:15PM by PIB Imphal
ঙসি নই দিল্লীদা নেস্নেল কাউন্সিল ফোর প্রোমোসন ওফ উর্দু লেঙ্গোইজ(এন সি পি য়ু এল)না শীনবা নুমিৎ নিনিগী ৱাল্দ উর্দু কনফরেন্স হৌদোকপা থৌরমদা য়ুনিয়ন এজুকেসন মিনিস্তর রামেস পোখ্রিয়াল ‘নিসান’না ভর্চুএল ওইনা ৱা ঙাংখ্রে।
থৌরম অদুদা য়ুনিয়ন এজুকেসন মিনিস্তরনা হায়খি উর্দু অসি অপুনবা কলচরগী লোন অমা ওইবতা নত্তনা মীওইবগী ওইবা অমসুং থম্মোয় অমসুং থৱায়গী লিপুন অমনি। উর্দুগী ফজবা অমসুং অঙকপা মগুনশিং শিংথানবা মসিগী ৱেবিনার অসি পাংথোকপনি। ঙসিদি মালেমদা এন.সি.পি.য়ু.এল অসি উর্দুগী খ্বাইদগী চাউবা মফম অমা ওইরে। প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদী মশামক ভারতকী কলচরগী হেরিতেচশিং নুংশিজবা মীশক অমনি অমসুং হৌজিক মালেম অসি চাউখৎলকলি অমসুং মসিগী ফিবম অসিদা অনৌবা তেক্নোলোজিগী মতেং য়াওদনা লোন অমতনা লোন অদু পারিবশিংগা অচেৎপা মরী থম্নবা ঙম্লোই। লোন অসি মখা তানা মীয়াম্না পাম্ননবা হোৎনরিবা অদু উর্দু ৱেবাসাইদশিংনা খুদমনি।
এজুকেসন মিনিস্তরনা হায়খি উর্দু অইবশিং পুক্নিং থৌগৎনবা মথং চহিদগী মমিং লৈরবা উর্দু অইবশিং হায়বদি অমির খুসরো, মিরজা গালিব, অগা হাসার, রাম বাবু সক্সেনা অমসুং দয়া সনকার নাসিমগী মিংদা উর্দু অইবশিংদা মনা অমসুং মিংথোলশিং পীদুনা ইকায়খুম্নবা উৎলগনি।
এন.সি.পি.য়ু.এলগী ভাইস চেয়রমেন প্রোফেসার সাহিদ অখতারনা হায়খি হৌজিক্কী মতম অসিদা সোসিএল নেতৱার্কিংগী খুৎথাংদা ৱেবিনারশিং অমসুং ৱাই-ফাই তেক্নোলোজি স্মার্দ ফোন অমদা পুন্না য়াওরে অমসুং অতোপ্পা লোনশিংগা চাংদম্নবা ঙম্নবা উর্দুসু তেক্নোলোজি শীজিন্নগদবনি।
এন.সি.পি.য়ু.এলগী দিরেক্তর, দোক্তর অকুইল অহমদনা হায়খি মোদীনা লুচিংবা সরকারগী মখাদা এন.সি.পি.য়ু.এলগী বজেৎ শরুক অনিদা হেনগৎলে। ভারতকী অমসুং মালেমগী লোনশিংগী পান্দমদি মরুপ-মপাং ওইবা অমসুং নুংশিনবগী ৱাখল্লোন লৈহনবনি। অৱাং থংবা ভারত্তা লোন অসি ফগৎনবা মতেং পাংবগীদমক মহাক্না প্রধান মন্ত্রী অমসুং এজুকেসন মিনিস্ত্রি থাগৎখি।
শক্নাইরবা উর্দু প্রোফেসার, জমান অজুরদাহনা হায়খি অইবশিং, কবিশিং খুন্নাই অমগী , লাইনিংগী অমসুং রাজনিতিগী মিৎশিংনি অমসুং লোন অমদা মখোয়গী অচৌবা থৌদাং লৈ অমসুং লোন অমসুং সাহিত্য নুংশিবশিংনা অফবা থবক তৌগদবনি।
উর্দুনা ভারতকী চৎনবীশিং অমসুং কলচরগী অপুনবা লোন অমা ওইগদবনি হায়না শরুক য়াখিবশিংনা ফোংদোকখি অমসুং খানগাশিংনা লোন অসি ঙাংখিবদগী মহৈ লোইশঙশিং অমসুং ওফিসিএল অমসুং কৈথেলগী লোন অমা ওইরকখি।
এন.সি.পি.য়ু.এলগী মাইকৈদগী তেহসিন মুনাৱার, অজমল সায়িদ অমসুং দোক্তর কালিমুলানা সেসন অদু মপুংফানা পাংথোকখি। এন.সি.পি.য়ু.এলগী একাদেমিক ইন চার্জনা শরুক য়াখিবশিং থাগৎলদুনা হায়খি উর্দু অসি থম্মোয়গী ওইবা লোন অমা ওইবতা নত্তনা তুংগী লোন অমনি।