Ministry of Jal Shakti
‘Land of Rising Sun’ Arunachal Pradesh plans to provide tap connection to all rural households by March 2023
02 JUN 2020 1:13PM by PIB Delhi
The Annual Action Plan of Arunachal Pradesh to achieve 100% household tap connections in the State was approved by National Jal Jeevan Mission, Ministry of Jal Shakti. The State proposed to provide 100% tap connections to all the households by March, 2023. Govt of India approved Rs 255 Crore for the State under Jal Jeevan Mission (JJM) in 2020-21. States are given additional funds in form of performance grants based on their achievement in terms of tangible outputs i.e. the household tap connections and commensurate financial progress. Out of 2.18 lakh total rural households, the State is planning to provide 77,000 tap connections in 2020-21. While planning, thrust is given on covering households in aspirational district, quality-affected habitations, Sansad Adarsh Gramin Yojna villages, etc. on priority.
Water availability in Arunachal Pradesh is not an issue, but the challenges faced in implementation are the tough mountainous terrain, sparsely located habitations and the harsh climatic conditions. However, the State Govt has charted a well thought of plan to cover all villages/ habitations so as potable water reaches every rural household. Jal Jeevan Mission does provide a golden opportunity to the State to provide clean, potable water to its citizens in their houses, so that the burden of women and girls is lessened.
The state is targeting the ‘low-hanging fruits’ i.e. in the villages/ habitations where piped water supply schemes already exist, so that remaining households could be provided with tap connections easily in least possible time. The State plans to immediately provide tap connections to all remaining households belonging to weaker sections of the society on priority. During the Covid–19 pandemic, it’s the endeavour of Government that people don’t crowd public stand posts/ drinking water sources. State was advised for taking up water supply works in villages on immediate basis to provide household tap connections, which will help in practicing social distancing, and will additionally help local people in getting employment and boost rural economy.
A clear roadmap has been prepared for the effective implementation of Village Action Plan (VAP) with the active participation of the rural community. Local community will play a pivotal role in planning, implementation, management, operation and maintenance of water supply systems in villages to ensure long-term sustainability. Local communities are encouraged to take responsibility of water supply systems in villages for regular upkeep and operation and maintenance. Skilling activities are planned so that unemployed youth could be trained in plumbing, masonry, fitting, electricity, etc. so that a pool of trained Human resources could be available at village level and could be engaged locally.
Strengthening of existing drinking water sources for long-term sustainability of drinking water supply systems through convergence of various programmes like MGNREGS, SBM (G), 15th FC Grants to PRIs, District Mineral Development Fund, CAMPA, Local Area Development Fund, etc. at village level is planned for judicious use of all available funds. The State has been allocated Rs. 231 Crore under 15th Finance Commission Grants to PRIs during 2020-21; 50% of this amount has to be mandatorily to be spent on water and sanitation.
Under Jal Jeevan Mission, water quality testing laboratories at district & state levels are given priority. Community is being involved for surveillance of water quality. Provision has been made to empower and engage with the community, for which action plan is prepared to incorporate the various planned activities like timely procurement of kits, supply of kits to the community, identification of at least five women in every village, training women for use of Field Test Kits.
The Prime Minister Shri Narendra Modi had announced Jal Jeevan Mission on 15th August, 2019 with the objective to provide functional household tap connections to every rural household of the country by 2024. Being implemented in partnership with States, the Mission aims to enable every rural household has assured availability of potable water at a service level of 55 litres per capita per day (lpcd) on regular and long-term basis so as to bring improvements in lives of rural folks.

জল শক্তি মন্ত্রালয়
‘লেন্দ ওফ রাইজিং সন’ অরুনাচল প্রদেশনা ২০২৩গী মার্চ ফাওবদা খুঙ্গংগী য়ুমথোং খুদিংদা তোতি ফংহন্নবা থৌরাংলি
02 JUN 2020 1:13PM by PIB Imphal
জল শক্তি মন্ত্রালয়গী নেসনল জল জীভন মিসননা স্তেৎ অসিগী য়ুমথোংশিংদা তোতি ঈশিং ১০০% পীবা ঙম্নবা অরুনাচল প্রদেশকী চহীগী এক্সন প্লান অদু অয়াবা পীখ্রে। স্তেৎ অসিনা মার্চ ২০২৩ ফাওবদা য়ুমথোং পুম্নমক্তা তোতি ঈশিং ১০০% পীনবা খন্নখ্রে। ২০২০-২১দা জল জীভন মিসনগী মখাদা স্তেৎ অসিগীদমক লুপা কোতি ২২৫ ভারত লৈঙাকনা পীনবা অয়াবা পীখ্রে। য়ুমথোং খুদিংদা তোতি পুশিনহনবা অমসুং চপ মান্ননা শেল থুমগী ফীভম ফগৎলকপা অসিগুম্বা উবা ফংবা আউৎপুৎশিংগী পন্দম ফংবদা য়ুম্ফম ওইরগা পর্ফোরমেন্স গ্রান্তশিংগী মওংদা স্তেৎশিংদা অহেনবা ফন্দশিং পী।খুঙ্গংগী য়ুমথোং লাখ ২.১৮ লৈবগী মনুংদা, স্তেৎ অসিনা ২০২০-২১দা তোতি ঈশিং ৭৭,০০০ পুশিনবা য়ানবা হোৎনরি। হোৎনবা অসিদা শোথরবা দিস্ত্রিক, তেস্ত তৌবদা ঈশিংদা কেমিকেল য়াওবগী চাং ৱাংনা ফংবা মী তাবা মফমশিং, সন্সদ অদর্শ গ্রামিন যোজনাগী খুঙ্গংশিং অসিনচিংবদা হেন্না কনশিনবা মীৎয়েং থম্লগা য়ুমথোংশিংদা ফংহন্নবা হোৎনরি।
অরুনাচল প্রদেশতা ঈশিং ফংহনবা অসি অৱাবা নত্তে অদুবু ইমপ্লেমেন্ত তৌবদা থেংনবা অৱাবশিং অদুদি চিংগী মফম ওইবগী ৱাবা, মী লাপনা খুন্দবা অমসুং নোংজু নুংশাগী ফীভম ফৎতবা অসিনি। অদুম ওইনমক স্তেৎ লৈঙাক অসিনা খুঙ্গং/মী তাবা মফম পুম্নমক কোনশিন্দুনা খুঙ্গংগী য়ুমথোং খুদিংমক্তা তোতি ঈশিং য়ৌহন্নবা ৱাখল মুন্না খন্থরগা পোরমশিং য়াৎখি। জল জীভন মিসন অসিনা অফবা তোতি ঈশিং প্রজাশিংগী য়ুমদা ফংহন্দুনা নুপী অঙাংগী অৱা পোৎলুম হন্থহন্নবা স্তেৎ অসিদা অফবা খুদোংচাবা অমা পীরে।
স্তেৎ অসিনা ‘লাইনা পান্দম ফংগদবশিং’দা মীয়েং থম্লি হায়বদি ঈশিংগী সপ্লাইগী স্কিম অসিগী পাইপ হান্ননা তীংবা লোইখ্রবা খুঙ্গংশিং/মী তাবা মফমশিংগী লেমহৌরিবা য়ুমথোং খুদিংদা ই-রাই লাইনা তোতি ঈশিং মতম চংদনা ফংহন্নবা অসিনি। স্তেৎ অসিনা সমাস অসিগী অৱাবা কাংলুপতা চনবা লেমহৌরিবা য়ুমথোকশিংদা তোতি ঈশিং থুনা ফংহন্নবা হোৎনরি। কোবিদ-১৯গী লাইচৎ অসিগী মনুং অসিদা মীয়ামগী তোতি য়াফম/থক্নবা ঈশিং ফংফমদা মী য়াম্না তীনহন্দনবা লৈঙাক অসিনা হৌৎনবি। খুঙ্গংদা ঈশিংগী সপ্লাইগী থবকশিং শুবা হৌদুনা অথুবা মতমদা য়ুমথোং খুদিংদা তোতি ঈশিং ফংহনবা স্তেৎনা খঙহনখ্রে, মসিনা সোসিএল দিস্তে্ন্সিং চৎনা কাংলোনসু ঙাক্লগনি অমসুং মসিগী মথক্তা অহেনবা ওইনা মফম অদুগী মীয়ামবু থবক পীবা অমসুং খুঙ্গংগী শেনমিৎলোন্দসু ফগৎহল্লগনি।
খুঙ্গংগী মীয়ামশিংনা থৱায় য়াওনা শরুক য়াবগা লোয়ননা ভিলেজ এক্সন প্লান (ভি.এ.পি.) অসি কান্নগদবা মওংদা ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা মরিক চুম্বা পোরম য়াৎখ্রে। মতম শাংনা চৎহনবা ঙম্নবা খুঙ্গংশিংদা ঈশিং সপ্লাই তৌনবা সিস্তেম অসি প্লান, ইমপ্লেমেন্ত, মেনেজমেন্ত, চল্লাইবা অমসুং য়েংশিনবদা মফম অদুগী মীয়াম্না অচৌবা থৌদাং লৌগনি। মফম অদুগী মীয়ামশিংনা খুঙ্গং অসিগী ঈশিংগী সপ্লাই তৌনবা সিস্তেম অসিবু চাই নাইনা য়েংশিনবা অমসুং চল্লাইবা অমদি ফীভম য়েংশিনবগী থৌদাং লৌনবা তৌগনি। খুৎশা হৈবা থবকশিং তম্বিনবা শেমশারি মসিনা থবক ফংদ্রিবা নহাশিংদা পাইপ শেম্বা, চেক শুবা, ফিৎ তৌবা, মৈ শেম্বা অসিনচিংবা তম্বিগনি, অসুম তৌদনা খুঙ্গংগী থাক্তা হৈথৌ শীংথৌরবা মী কয়া লৈরগনি অমসুং মফম অদুদা কান্নবসু পীরগনি।
মতম শাংনা চাংনাইনা থক্নবা তোতি ঈশিংগী সপ্লাই তৌনবা সিস্তেমগীদমক হৌজিক লৈরিবা থক্নবা ঈশিং লাকফমশিং অসি মখল কয়াগী তোঙান তোঙানবা খুঙ্গংগী থাক্তা লৈবা এম.জি.এন.আর.ই.জি.এস, এস.বি.এম.(জি), ১৫শুবা এফ.সি. গ্রান্তশিংদগী পি.আর.আই.শিং, দিস্ত্রিক মিনরেল দেভেলোপমেন্ত ফন্দ, সি.এ.এম.পি.এ., লোকেল এরিয়া দেভেলপমেন্ত ফন্দ অসিনচিংবা প্রোগ্রামশিং অসিগী খুত্থাংদা লৈরিবা ফন্দ পুম্নমক হৈ-শীংনা শীজন্নদুনা হেনগৎহন্নবা তৌগদবনি। ২০২০-২১গী মনুংদা পি.আর.আই.শিংদা ১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসন গ্রান্তশিংগী মখাদা স্তেৎ অসিদা লুপা কোতি ২৩১ কাইথখ্রে; শেমফম অসিগী ৫০%দি ঈশিং অমসুং সেনিতেসনদা শুকশোই-শোইদনা শীজিন্নগদবনি।
জল জীভনগী মখাদা, দিস্ত্রিক্কী অমসুং স্তেৎকী থাক্তা ঈশিংগী ক্বালিতী তেস্ত তৌনবা লেবরেতরী লৈহনবা হায়বা অসিনা মরু ওইনা লৌরি। ঈশিংগী ক্বালিতী য়েংশিনবদা মীয়াম্নসু মতেং পাংবা মথৌ তাই। মীয়ামবু এম্পাৱর অমসুং শরুক য়ানবা প্রোভিজনশু শেমখ্র, মতম চানা কিতৎশিং লৈশিনবা, মীয়াম্দা কিতৎশিং সপ্লাই তৌবা, খুঙ্গং খুদিংদা য়ামদ্রবদা নুপী মঙা খন্দোকপা, ফিল্দ তেস্ত কিৎশিং করম্না শীজিন্নগদগে হায়না নুপীশিংদা ত্রেনিং পীবা অসিগুম্বা মখল কয়াগী য়াৎথোক্লবা থবক থৌরমশিং অসিদা পাংথোকনবা এক্সন প্লান শেমখ্রে।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী না অগস্ত ১৫, ২০২০দা লৈবাক অসিদা লৈবা খুঙ্গংগী য়ুম খুদিংদা ২০২৪ ফাওবদা য়ুমথোং খুদিংগী ঈশিং তাহন্নবা পান্দম থমদুনা জল জীভন মিসন লাউথোকখ্রে। স্তেৎশিংগা চুংশিন্নদুনা ইমপ্লেমেন্ত তৌ্গদৌরিবা মিসন অসিগী পান্দমদি খুঙ্গংগী য়ুমথোং খুদিংদা চাংনাইনা নোংমদা লিতর ৫৫গী কেপিতা(এম.পি.সি.দি.)গী চাংদা তোতি ঈশিং ফংহন্নবা অমসুং মতম কুইনা শাংনা চৎন্দুনা খুঙ্গংগী মীয়ামগী পুন্সি মহিং ফগৎহনবনি।