Ministry of Finance
Jan Samarth Portal available on 24/7 basis
Jan Samarth Portal presently hosts loans under 13 credit linked Government Schemes
19 JUL 2022 6:05PM by PIB Delhi
The Government launched “Jan Samarth” Portal on 6th June 2022. This was stated by Union Minister of State for Finance Dr Bhagwat Kisanrao Karad in a written reply to a question in Rajya Sabha today.
Giving more details, the Minister stated that the salient features of the “Jan Samarth” Portal are as under:
1. It connects all stakeholders like beneficiaries, financial institutions, Central/State Government Agencies, & Nodal Agencies on a common platform.
2. Applicant can initially access 13 schemes through a single platform.
3. Intuitive guidance to applicants for checking subsidy eligibility.
4. Auto recommendation of the best suitable scheme for beneficiary.
5. Digital approval of loan application based on digital verifications.
6. Beneficiary can track real time status of their loan application.
The Minister further stated that the use of “Jan Samarth” Portal by applicants will ease the loan application and disbursement process as the applicant can upload his application and the rule engine for approval of the applications is inbuilt. This will save time and effort as applicant can apply for a loan on the portal which is available on 24/7 basis.
The portal presently hosts loans under 13 credit linked Government Schemes catering to youth, students, entrepreneurs and farmers viz. Education Loans, Agriculture Loans, Business Activity Loans, and Livelihood Loans, the Minister stated.
Any applicant/beneficiary can register, check eligibility under various Government Schemes and apply for digital loan approval through Jan Samarth Portal, the Minister stated.

ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଜନ ସମର୍ଥ ପୋର୍ଟାଲ୍ ୨୪/୭ ଆଧାରରେ ଉପଲବ୍ଧ
ଜନ ସମର୍ଥ ପୋର୍ଟାଲ୍ ବର୍ତମାନ ୧୩ଟି ଋଣ ସଂଯୋଗ ସରକାରୀ ଯୋଜନା ଗୁଡିକ ଅଧୀନରେ ଋଣ ଆୟୋଜନ କରୁଛି
19 JUL 2022 6:05PM by PIB Bhubaneswar
ସରକାର ୬ ଜୁନ୍ ୨୦୨୨ରେ “ଜନ ସମର୍ଥ” ପୋର୍ଟାଲ୍ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ । ଆଜି ରାଜ୍ୟସଭାରେ ଏକ ପ୍ରଶ୍ନର ଲିଖିତ ଉତର ଦେଇ କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥ ରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଡଃ ଭାଗବତ କିଷାନରାଓ କରାଦ ଏ ସମ୍ପର୍କରେ କହିଥିଲେ । ଏ ସମ୍ପର୍କରେ ଅଧିକ ବିବରଣୀ ପ୍ରଦାନ କରି ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, “ଜନ ସମର୍ଥ” ପୋର୍ଟାଲ୍ର ପ୍ରମୁଖ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ଗୁଡିକ ହେଉଛି ଏହିପରି:
୧. ଏହା ସମସ୍ତ ହିତାଧିକାରୀ, ଅର୍ଥାତ୍ ଏଥିରୁ ଯେଉଁମାନେ ଲାଭ ପାଇବେ, ଆର୍ôଥକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ସମୂହ, କେନ୍ଦ୍ର / ରାଜ୍ୟ ମାନଙ୍କର ସରକାରୀ ଏଜେନ୍ସି ଏବଂ ନୋଡାଲ୍ ଏଜେନ୍ସି ଗୁଡିକ ପରି ସମସ୍ତ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ଏକ ସାଧାରଣ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ (ମଂଚ)ରେ ସଂଯୋଗ କରିଥାଏ ।
୨. ଆବେଦନକାରୀ ପ୍ରାରମ୍ଭରେ ଗୋଟିଏ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ମାଧ୍ୟମରେ ୧୩ଟି ଯୋଜନାକୁ ବ୍ୟବହାର କରି ପାରିବେ ।
୩. ରିହାତି (ସବ୍‌ସିଡି) ଯୋଗ୍ୟତା ଯାଂଚ ପାଇଁ ଆବେଦନକାରୀଙ୍କୁ ସହଜ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିଥାଏ ।
୪. ହିତାଧିକାରୀ ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସର୍ବୋତମ ଉପଯୁକ୍ତ ଯୋଜନାର ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ ସୁପାରିଶ କରିଥାଏ ।
୫. ଡିଜିଟାଲ୍ ଯାଂଚ ଉପରେ ଆଧାର କରି ଋଣ ଆବେଦନ ଗୁଡିକୁ ଡିଜିଟାଲ୍ ଅନୁମୋଦନ ଦେଇଥାଏ ।
୬. ହିତାଧିକାରୀ ଏହା ମାଧ୍ୟମରେ ସେମାନଙ୍କ ଋଣ ଆବେଦନର ପ୍ରକୃତ ସମୟ ସ୍ଥିତିକୁ ଟ୍ରାକ୍ କରି ପାରିବେ ।
ମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ, ଆବେଦନକାରୀ ମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା “ଜନ ସମର୍ଥ” ପୋର୍ଟାଲ୍ର ବ୍ୟବହାର ଋଣ ଆବେଦନ ଏବଂ ବିତରଣ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସହଜ କରିବ, କାରଣ ଆବେଦନକାରୀ ମାନେ ତାଙ୍କର ଆବେଦନକୁ ଏଥିରେ ଅପ୍‌ଲୋଡ୍ କରି ପାରିବେ ଏବଂ ଆବେଦନ ଗୁଡିକର ଅନୁମୋଦନ ପାଇଁ ନିୟମ ଇଞ୍ଜିନ୍ ନିର୍ମାଣ ହୋଇ ସାରିଛି ।
ଏହା ଯୋଗୁଁ ସମୟ ଏବଂ ପରିଶ୍ରମ ନଷ୍ଟ ହେବ ନାହିଁ, କାରଣ ଆବେଦନକାରୀ ପୋର୍ଟାଲ୍‌ରେ ଋଣ ପାଇଁ ଆବେଦନ କରି ପାରିବେ ଯାହା ୨୪/୭ ଆଧାରରେ ଉପଲବ୍ଧ ।
ଏହି ପୋର୍ଟାଲ୍ ବର୍ତମାନ ଯୁବକ ମାନଙ୍କୁ, ଛାତ୍ର ମାନଙ୍କୁ , ଉଦ୍ୟୋଗୀ ମାନଙ୍କୁ ଏବଂ କୃଷକ ମାନଙ୍କୁ ଶିକ୍ଷା ଋଣ, କୃଷି ଋଣ, ବ୍ୟବସାୟ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ନିମନ୍ତେ ଋଣ ଏବଂ ଜୀବିକା ନିର୍ବାହ ନିମନ୍ତେ ଋଣ ଭଳି ୧୩ଟି ଋଣ ସଂଯୁକ୍ତ ସରକାରୀ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଋଣ ଆୟୋଜନ କରୁଛି ବୋଲି ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ଯେକୌଣସି ଆବେଦନକାରୀ / ହିତାଧିକାରୀ ଏଥିରେ ପଞ୍ଜୀକରଣ କରି ପାରିବେ, ବିଭିନ୍ନ ସରକାରୀ ଯୋଜନା ଗୁଡିକ ଆଧାରରେ ସେମାନଙ୍କର ଯୋଗ୍ୟତା ଯାଂଚ କରି ପାରିବେ ଏବଂ ଜନ ସମର୍ଥ ପୋର୍ଟାଲ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଡିଜିଟାଲ୍ ଋଣ ଅନୁମୋଦନ ପାଇଁ ଆବେଦନ କରି ପାରିବେ ବୋଲି ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।