Cabinet
Cabinet approves Revised Cost of Estimates (RCE) for 13 new Central Universities in the States of Bihar, Gujarat, Haryana, Himachal Pradesh, Jammu & Kashmir (Two), Jharkhand, Karnataka, Kerala, Orissa, Punjab, Rajasthan and Tamil Nadu, set up under Central Universities Act, 2009
16 JAN 2019 4:05PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, has given its approval forincurring an expenditure of Rs.3639.32 core for the 13 new Central Universitiesfor recurring cost and creation of necessary infrastructure for completion of the campuses. The work will be completed within a period of 36 months.
The Cabinet has also given ex-post facto approval for an amount of Rs.1474.65 crore, being the amount spent over and above the earlier Cabinet approval of Rs.3000 crore for these Central Universities.
The new Central Universities in the States of Bihar, Gujarat, Haryana, Himachal Pradesh, Jammu & Kashmir (Two), Jharkhand, Karnataka, Kerala, Orissa, Punjab, Rajasthan and Tamil Nadu were established under Central Universities Act, 2009. These include:
1. Central University of South Bihar, Gaya, Bihar
2. Central University of Haryana, Mahendergarh
3. Central University of Jammu, Jammu
4. Central University of Jharkhand, Ranchi
5. Central University of Kashmir, Srinagar
6. Central University of Karnataka, Gulbarga
7. Central University of Kerala, Kasargod
8. Central University of Orissa, Koraput
9. Central University of Punjab, Bhatinda
10. Central University of Rajasthan, Bandersindri, Rajasthan
11. Central University of Tamil Nadu, Thiruvarur
12. Central University of Gujarat, Gujarat
13. Central University of Himachal Pradesh
Impact:
This would increase access to higher education and set exemplary standards for other Universities to emulate. It will also help in minimizing the regional imbalances in educational facilities.

কেবিনেট
কেন্দ্ৰীয় বিশ্ববিদ্যালয় আইন, ২০০৯ৰ অধীনত বিহাৰ, গুজৰাট, হাৰিয়ানা, হিমাচল প্ৰদেশ, জম্মু আৰু কাশ্মীৰ (দুখন), ঝাৰখণ্ড, কৰ্ণাটক, কেৰেলা, উৰিষ্যা, পাঞ্জাৱ, ৰাজস্থান আৰু তামিলনাডুত ১৩ খন নতুন কেন্দ্ৰীয় বিশ্ববিদ্যালয়ৰ বাবে সংশোধিত আনুমানিক ব্যয়ত (আৰচিই) কেবিনেটৰ অনুমোদন
16 JAN 2019 4:05PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ পৌৰহিত্যত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে ১৩ খন নতুন কেন্দ্ৰীয় বিশ্বাবিদ্যালয় স্থাপনৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় ব্যয় তথা আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে ৩৬৩৯.৩২ কোটি টকাৰ আনুমানিক ব্যয়ৰ বাবে অনুমোদন প্ৰদান কৰিছে৷ এই কাম ৩৬ মাহৰ ভিতৰত সম্পন্ন কৰা হব৷
তাৰোপৰি কেবিনেটে এই কেন্দ্ৰীয় বিশ্ববিদ্যালয়সমূহৰ বাবে কেবিনেটৰ দ্বাৰা পূৰ্বে স্বীকৃত ৩০০০ কোটি টকাৰ পৰিমাণৰ উপৰিও ১৪৭৪.৬৫ কোটি টকাৰ পূৰ্ব্যব্যাপী অনুমোদন প্ৰদান কৰিছে৷
এই নতুন কেন্দ্ৰীয় বিশ্ববিদ্যালয়সমূহ কেন্দ্ৰীয় বিশ্ববিদ্যালয় আইন, ২০০৯ৰ অধীনত বিহাৰ, গুজৰাট, হাৰিয়ানা, হিমাচল প্ৰদেশ, জম্মু আৰু কাশ্মীৰ (দুখন), ঝাৰখণ্ড, কৰ্ণাটক, কেৰেলা, উৰিষ্যা, পাঞ্জাৱ, ৰাজস্থান আৰু তামিলনাডুত স্থাপন কৰা হব৷ সেইসমূহ হলঃ
. দক্ষিণ বিহাৰ কেন্দ্ৰীয় বিশ্ববিদ্যালয়, গয়া, বিহাৰ
. হাৰিয়ানা কেন্দ্ৰীয় বিশ্ববিদ্যালয়, মহেন্দ্ৰগড়
. জম্মু কেন্দ্ৰীয় বিশ্ববিদ্যালয়, জম্মু
. ঝাৰখণ্ড কেন্দ্ৰীয় বিশ্ববিদ্যালয়, ৰাঁচী
. কাশ্মীৰ কেন্দ্ৰীয় বিশ্ববিদ্যালয়, শ্ৰীনগৰ
. কৰ্ণাটক কেন্দ্ৰীয় বিশ্ববিদ্যালয়, গুলাবাৰ্গা
. কেৰেলা কেন্দ্ৰীয় বিশ্ববিদ্যালয়, কাসৰগোড়
. উৰিষ্যা কেন্দ্ৰীয় বিশ্ববিদ্যালয়, কোৰাপুত
. পাঞ্জাৱ কেন্দ্ৰীয় বিশ্ববিদ্যালয়, ভাটিণ্ডা
১০. ৰাজস্থান কেন্দ্ৰীয় বিশ্ববিদ্যালয়, বান্দেৰসিন্দ্ৰী, ৰাজস্থান
১১. তামিলনাডু কেন্দ্ৰীয় বিশ্ববিদ্যালয়, থিৰুভাৰুৰ
১২. গুজৰাট কেন্দ্ৰীয় বিশ্ববিদ্যালয়, গুজৰাট
১৩. হিমাচল প্ৰদেশ কেন্দ্ৰীয় বিশ্ববিদ্যালয়
প্ৰভাৱঃ
ইয়াৰ দ্বাৰা উচ্চ শিক্ষাত প্ৰাপ্তিত সহায়ক হোৱাৰ লগতে অন্য বিশ্ববিদ্যালয়ৰ বাবে ই আদৰ্শ হিচাপেও বিবেচিত হব৷ তাৰোপৰি ইয়াৰ জৰিয়তে আঞ্চলিকভিত্তিত শিক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত থকা অসমতা হ্ৰাস হোৱাতো সহায়ক হব৷