নৌ-পৰিবহন মন্ত্ৰালয়
জল মেট্ৰ’ প্ৰণালীৰ সম্প্ৰসাৰণ
31 JUL 2026 3:38PM by PIB Guwahati
বন্দৰ, জাহাজ পৰিবহণ আৰু জলপথ মন্ত্ৰালয়ে (এম অ’ পি এছ ডব্লিউ) পৰিবেশ-অনুকূল জল-আধাৰিত ৰাজহুৱা পৰিবহণ ব্যৱস্থাৰ পৰিকল্পনা, ৰূপায়ণ, সুৰক্ষা মান আৰু প্ৰচাৰক সমৰ্থন কৰিবলৈ ৰাষ্ট্ৰীয় জল মেট্ৰ’ নিৰ্দেশনা, ২০২৬ প্ৰস্তুত কৰি আছে। শূন্য/নিম্ন-নিৰ্গমন কাৰিকৰী পৰিকাঠামো, প্ৰমাণীকৰণৰ প্ৰয়োজনীয়তা, বিত্তীয় গাঁথনি, পৰিবেশ সুৰক্ষা আৰু আন্তঃমন্ত্ৰালয় সমন্বয়ৰ সৈতে সম্পৰ্কিত দিশবোৰ এই নিৰ্দেশনাসমূহৰ অধীনত সামৰি লোৱা হৈছে।
এম অ’ পি এছ ডব্লিউৰ অধীনৰ স্বায়ত্তশাসিত সংস্থা ইনলেণ্ড ৱাটাৰৱেজ অথৰিটি অব ইণ্ডিয়া (আই ডব্লিউ এ আই)ই সমগ্ৰ দেশতে চিনাক্ত কৰা ১৮ টা স্থানত নগৰীয়া জল মেট্ৰ’ প্ৰণালীৰ বিকাশৰ বাবে সম্ভাৱনীয়তা অধ্যয়ন হাতত লৈছে। ১৫ টা স্থানৰ বাবে সম্ভাৱনীয়তা অধ্যয়ন সম্পূৰ্ণ কৰা হৈছে, যিয়ে কাৰিকৰী সম্ভাৱনীয়তা, আন্তঃগাঁথনিৰ প্ৰয়োজনীয়তা, কাৰ্য্যকৰী পৰিকাঠামো আৰু জল-আধাৰিত নগৰীয়া ৰাজহুৱা পৰিবহণ ব্যৱস্থা ৰূপায়ণৰ সম্ভাৱনা মূল্যায়ন কৰাত সহায় কৰিব। অৱশ্যে বাৰাণসী, অযোধ্যা, পাটনা আৰু কলকাতাত চাৰিখন হাইব্ৰিড বৈদ্যুতিক জাহাজ মোতায়েন কৰা হৈছে আৰু মন্ত্ৰালয়ৰ অন্যান্য পদক্ষেপৰ অধীনত বাৰাণসীত এখন হাইড্ৰ’জেন ইন্ধন কোষ জাহাজ মোতায়েন কৰা হৈছে।
কেন্দ্ৰীয় বন্দৰ, জাহাজ পৰিবহণ আৰু জলপথ মন্ত্ৰী সৰ্বানন্দ সোনোৱালে লোকসভাত এটা প্ৰশ্নৰ লিখিত উত্তৰত এই তথ্য প্ৰদান কৰে।

Ministry of Ports, Shipping and Waterways
EXPANSION OF WATER METRO SYSTEMS
31 JUL 2026 3:38PM by PIB Delhi
The Ministry of Ports, Shipping and Waterways (MoPSW) is formulating National Water Metro Guidelines, 2026 to support the planning, implementation, safety standards, and promotion of eco-friendly water-based public transportation systems. Aspects relating to the zero/low-emission technical framework, standardization requirements, financing structures, environmental safety, and inter-ministerial coordination are covered under these guidelines.
Inland Waterways Authority of India (IWAI), an autonomous organisation under the MoPSW has undertaken Feasibility Studies for the development of Urban Water Metro Systems at 18 identified locations across the country. The Feasibility Studies for 15 locations have been completed, which will help in assessing the technical viability, infrastructure requirements, operational framework, and potential for implementing water-based urban public transportation systems. However, four hybrid electric vessels have been deployed at Varanasi, Ayodhya, Patna and Kolkata; and one hydrogen fuel cell vessel has been deployed at Varanasi under other initiatives of the Ministry.
This information was given by the Union Minister of Ports, Shipping and Waterways, Sarbananda Sonowal, in a written reply to the Lok Sabha.