বাণিজ্য আৰু উদ্যোগ মন্ত্ৰালয়
ভূটানলৈ পূৰবী আইচক্ৰীমৰ প্ৰথমটো আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় চালান ৰপ্তানি অসমৰ
মুখ্যমন্ত্ৰী ড০ হিমন্তবিশ্ব শৰ্মাই ভূটানলৈ পূৰবী আইচক্ৰীমৰ প্ৰথমটো চালান ৰপ্তানিৰ শুভাৰম্ভ কৰে
29 JUL 2026 2:01PM by PIB Guwahati
অসমৰ দুগ্ধ খণ্ড আৰু উত্তৰ-পূব অঞ্চলৰ প্ৰক্ৰিয়াজাত খাদ্য-সামগ্ৰীৰ ৰপ্তানিৰ ক্ষেত্ৰত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ মাইলৰ খুঁটি হিচাপে চিহ্নিত কৰি ৫,৬২৭ লিটাৰ পূৰবী আইচক্ৰীমৰ প্ৰথমটো আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় চালান অসমৰ পৰা ভূটানলৈ ৰপ্তানি কৰা হৈছে, ইয়াৰ জৰিয়তে অঞ্চলটোৰ পৰা মূল্য সংযোজিত দুগ্ধজাত সামগ্ৰীৰ ৰপ্তানিৰ নতুন পথ মুকলি হ’ল।
২০২৬ চনৰ ২৮ জুলাইত গুৱাহাটীত অসমৰ মুখ্যমন্ত্ৰী ড হিমন্তবিশ্ব শৰ্মাই এই ৰপ্তানি আনুষ্ঠানিকভাৱে শুভাৰম্ভ কৰে। নৰ্থ ইষ্ট ডেইৰী এণ্ড ফুডছ লিমিটেড (এন ই ডি এফ এল)ৰ দ্বাৰা ৰপ্তানি কৰা এই চালানে থিম্পু, পাৰো, ফুৱেণ্টছোলিং আৰু ৱাংডুকে ধৰি ভূটানৰ মূল বজাৰসমূহত পূৰবী আইচক্ৰীম যোগান ধৰিব, যাৰ ফলত চুবুৰীয়া আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বজাৰত অসম আৰু উত্তৰ-পূব অঞ্চলৰ দুগ্ধজাত সামগ্ৰীৰ উপস্থিতি শক্তিশালী হ’ব।
ৱেষ্ট অসম মিল্ক প্ৰডিউচাৰ্ছ কো-অপাৰেটিভ ইউনিয়ন লিমিটেড (ৱামূল)ৰ দ্বাৰা প্ৰস্তুত আৰু নৰ্থ ইষ্ট ডেইৰী এণ্ড ফুডছ লিমিটেড (এন ই ডি এফ এল)ৰ দ্বাৰা বিপণন কৰা পূৰবী আইচক্ৰীম সমগ্ৰ অসমৰ দুগ্ধ উৎপাদকৰ পৰা পূৰবী ডেইৰীৰ বিস্তৃত সমবায় নেটৱৰ্কৰ জৰিয়তে সংগ্ৰহ কৰা গাখীৰ ব্যৱহাৰ কৰি উৎপাদন কৰা হয়। প্ৰথমবাৰৰ বাবে প্ৰেৰণ কৰা চালানত ভূটানৰ খুচুৰা গ্ৰাহক আৰু প্ৰাতিষ্ঠানিক ক্ৰেতা উভয়ৰে বাবে কাপ, ফেমিলী পেক, ক’ন আৰু গেলন পেক আদি অন্তৰ্ভুক্ত আছে।
ভাৰত চৰকাৰৰ বাণিজ্য আৰু উদ্যোগ মন্ত্ৰালয়ৰ অধীনত থকা কৃষি আৰু প্ৰক্ৰিয়াজাত খাদ্য-সামগ্ৰী ৰপ্তানি উন্নয়ন প্ৰাধিকৰণে (এপেডা) উত্তৰ-পূব অঞ্চলৰ পৰা ৰপ্তানিকাৰীসকলক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মান পূৰণ কৰা আৰু বিদেশী বজাৰত প্ৰৱেশ কৰাত সুবিধা প্ৰদান কৰি কৃষি আৰু প্ৰক্ৰিয়াজাত খাদ্য সামগ্ৰীৰ ৰপ্তানিৰ ক্ষেত্ৰত ধাৰাবাহিকভাৱে প্ৰচাৰ চলাই আহিছে। এই ৰপ্তানিয়ে অঞ্চলটোৰ পৰা মূল্য সংযোজন কৰা সামগ্ৰীসমূহৰ প্ৰচাৰ আৰু সেইবোৰৰ বিশ্ব বজাৰৰ পৰিসৰ সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে এপেডাৰ নিৰন্তৰ প্ৰচেষ্টাক প্ৰতিফলিত কৰে।
এপেডাই উত্তৰ-পূব অঞ্চলৰ পৰা প্ৰক্ৰিয়াজাত দুগ্ধজাত সামগ্ৰীৰ ৰপ্তানি পৰিবেশতন্ত্ৰ শক্তিশালী কৰাৰ লগতে ৰপ্তানি নথি-পত্ৰ, নিয়ামক অনুপালন, বজাৰ প্ৰৱেশাধিকাৰ সুবিধা আৰু অংশীদাৰসকলৰ সমন্বয়ত সমৰ্থন আগবঢ়াই ভূটানলৈ সামগ্ৰীৰ নিৰৱচ্ছিন্ন সৰবৰাহ নিশ্চিত কৰি চালানত সহায় কৰিছে।
ভূটানৰ ভৌগোলিক নিকটতাই অসমৰ পৰা দুগ্ধজাত সামগ্ৰীৰ ৰপ্তানি সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে এক প্ৰাকৃতিক সুবিধা প্ৰদান কৰিছে আৰু চুবুৰীয়া আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বজাৰত মেড-ইন-অসম দুগ্ধজাত সামগ্ৰীৰ উপস্থিতি বৃদ্ধিৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰৱেশদ্বাৰ হিচাপে কাম কৰিছে। আগলৈ গৈ এন ই ডি এফ এলে ইয়াৰ ৰপ্তানি পৰ্টফলিঅ’ত বৈচিত্ৰতা অনাৰ পৰিকল্পনা কৰিছে আৰু দীঘলীয়া শ্বেলফ লাইফৰ সৈতে পূৰবীৰ অন্যান্য দুগ্ধজাত সামগ্ৰী প্ৰেৰণ কৰিব আৰু বজাৰৰ চাহিদাৰ সৈতে সংগতি ৰাখি ৰপ্তানিৰ পৰিমাণ ক্ৰমান্বয়ে বৃদ্ধি কৰিব।
এই পদক্ষেপে উত্তৰ-পূব অঞ্চলৰ দুগ্ধজাত সামগ্ৰীৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় উপস্থিতি শক্তিশালী কৰিব, দুগ্ধ উদ্যোগৰ বাবে বহনক্ষম ৰপ্তানিৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিব আৰু অসমৰ সমবায় দুগ্ধ নেটৱৰ্কৰ সৈতে জড়িত হাজাৰ হাজাৰ দুগ্ধ উৎপাদকৰ উপাৰ্জনৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধি কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে।
এপেডাই সমগ্ৰ দেশতে কৃষক আৰু কৃষি উদ্যোগৰ বাবে বহনক্ষম ৰপ্তানি-নেতৃত্বাধীন বিকাশৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰাৰ লগতে ভাৰতৰ কৃষি আৰু প্ৰক্ৰিয়াজাত খাদ্য-সামগ্ৰীৰ বিশ্বব্যাপী প্ৰতিযোগিতা বৃদ্ধি কৰিবলৈ ৰাজ্য চৰকাৰ, ৰপ্তানিকাৰী, কৃষক উৎপাদক সংগঠন (এফপিঅ’), সমবায় আৰু অন্যান্য অংশীদাৰসকলৰ সৈতে ঘনিষ্ঠভাৱে কাম কৰি আছে।

Ministry of Commerce & Industry
Assam Exports First International Consignment of Purabi Ice Cream to Bhutan
Chief Minister Dr Himanta Biswa Sarma Flags Off First Purabi Ice Cream Export Consignment to Bhutan
29 JUL 2026 2:01PM by PIB Delhi
Marking a significant milestone for Assam's dairy sector and the North Eastern Region's processed food exports, the first international consignment of 5,627 litres of Purabi Ice Cream was exported from Assam to Bhutan, opening new avenues for value-added dairy exports from the region.
The export consignment was flagged off by Chief Minister of Assam, Dr Himanta Biswa Sarma, in Guwahati on 28 July 2026. Exported by North East Dairy and Foods Limited (NEDFL), the shipment will supply Purabi Ice Cream to key markets across Bhutan, including Thimphu, Paro, Phuentsholing and Wangdue, strengthening the presence of dairy products from Assam and the North Eastern Region in neighbouring international markets.
Manufactured by the West Assam Milk Producers' Cooperative Union Limited (WAMUL) and marketed by North East Dairy and Foods Limited (NEDFL), Purabi Ice Cream is produced using milk procured through Purabi Dairy's extensive cooperative network of dairy farmers across Assam. The inaugural consignment comprises a diverse range of products, including cups, family packs, cones and gallon packs, catering to both retail consumers and institutional buyers in Bhutan.
The Agricultural and Processed Food Products Export Development Authority (APEDA), under the Ministry of Commerce & Industry, Government of India, has been consistently promoting exports of agricultural and processed food products from the North Eastern Region by facilitating exporters in meeting international standards and accessing overseas markets. The export reflects APEDA's continued efforts to promote value-added products from the region and expand their global market reach.
APEDA facilitated the shipment by extending support in export documentation, regulatory compliance, market access facilitation and stakeholder coordination, ensuring the seamless movement of the consignment to Bhutan while strengthening the export ecosystem for processed dairy products from the North Eastern Region.
Bhutan's geographical proximity provides a natural advantage for expanding dairy exports from Assam and serves as an important gateway for enhancing the presence of Made-in-Assam dairy products in neighbouring international markets. Going forward, NEDFL plans to diversify its export portfolio by introducing additional Purabi Dairy products with longer shelf life and progressively increasing export volumes in line with market demand.
The initiative is expected to strengthen the international presence of dairy products from the North Eastern Region, create sustainable export opportunities for the dairy industry, and enhance income prospects for thousands of dairy farmers associated with Assam's cooperative milk network.
APEDA continues to work closely with State Governments, exporters, Farmer Producer Organisations (FPOs), cooperatives and other stakeholders to enhance the global competitiveness of India's agricultural and processed food products while creating sustainable export-led growth opportunities for farmers and agri-enterprises across the country.