কল্চর মন্ত্রালয়
জ্ঞান ভারতম মিশন অমসুং খুৎই লাইরিক দিজিতেল ওন্থোকপা
27 JUL 2026 4:15PM by PIB Imphal
তোঙান তোঙানবা লোলশিং অমসুং ময়েকশিংদা লৈরিবা অরিবা খুৎই লাইরিকশিং থম্ফমশিং অমসুং মপুশিং মশক খঙদোক্নবা লৈবাক অসিগী রাজ্যশিং অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরিশিং শীনবা থুংনা জ্ঞান ভারতম মিশনগী মখাদা নেসনেল মেনুস্ক্রিপ সর্ভে হৌদোকখ্রে। অদুবু, সর্ভেগীদমক অমসুং মিসনগী মখাদা খুৎই লাইরিকশিং রেজিষ্টার তৌনবা জিলা-জিলাগী ওইনা পান্দম থমদে। সর্ভে মনুংদা, অরিবা খুৎই লাইরিক করোর ১.১৯ হেন্না থেংনরে।
ভারতকী অরিবা খুৎই লাইরিকশিংগী পুক্কৈ ফজনা শীজিন্নবা য়ানবা লার্জ লেঙ্গোইজ স্ক্রিপ মোদেলস (এল এল এস এম), ওপ্তিকেল কেরেক্তর রিকগনিসন (ও সি আর), হেন্দরিতন তেক্স রিকগনিসন (ঐচ তি আর), স্ক্রিপ রিকগনিসন, সেমেতিক রিছার্স অমসুং মেছিন্না মতেং পাংবা হন্দোকপা য়াওনা আর্তিফিসিএল ইন্তিলিজেন্স য়াওরবা তেক্নোলোজিশিং জ্ঞান ভারতম ৱেব পোর্তেলনা শীজিন্নরে।
খুৎই লাইরিকশিংগী মমিশিং, ত্রান্সস্ক্রিপসনশিং অমসুং হন্দোকপশিং পুনশীন্দুনা খুৎই লাইরিকশিং ফজনা ৱাহন্থোক পীনবা, খঙবদা লাইহন্নবা অমসুং মশক খঙদোক্নবা জ্ঞান ভারতম ৱেব পোর্তেলগী এ.আইগী শক্তি য়াওরবা ইন্তরফেজ, জ্ঞান মিত্রমনা লার্জ লেঙ্গোইজ স্ক্রিপ মোদেলস (এল এল এস এম), ওপ্তিকেল কেরেক্তর রিকগনিসন (ও সি আর), হেন্দরিতন তেক্স রিকগনিসন (ঐচ তি আর), স্ক্রিপ রিকগনিসন, সেমেতিক রিছার্স অমসুং মেছিন্না মতেং পাংবা হন্দোকপা শীজিন্নরে।
জ্ঞান ভারতম ৱেব পোর্তেলদা য়াওরিবা “মেনুস্ক্রিপ-তু-কনভর্সেসনেল এ.আই”, ভারতিয়াজিপিতিনা অরিবা খুৎই লাইরিকশিং এ.আইগী শেম-শারবা, মেছিন্না পাবা ঙম্লবা লৌশিংদা ওন্থোক্লে অমসুং মসিগী “তোল্ক তু মেনুস্ক্রিপ” ফিচরগী খুৎথাংদা মসি তেক্স, খোঞ্জেল অমসুং খোঞ্জেলদা য়ুম্ফম ওইদুনা ৱারি শানবা য়াওনা লোল কয়া অমসুং মওং কয়াদা শীজিন্নবা য়াহল্লে। মসিনা ভারতগকী লৌশিং কয়া পন্দিৎশিং, মহৈরোয়শিং, থিজিল্লোয়শিং অমসুং মীয়াম্না লাইনা শীজিন্নবা ঙমহনগনি।
পান্দুলিপি দর্পন অসি জ্ঞান ভারতম ৱেব পোর্তেলদা য়াওবা এ.আই শীজিন্নবা তুল অমনি অমসুং মসিনা দিজিতেল ওন্থোক্লবা অরিবা খুৎই লাইরিক্কী মমি অপলোদ তৌবা নত্ত্রগা খনবা য়ারে অমসুং এ.আইনা মতেং পাংদুনা ময়েক মশক খঙদোকপা অমসুং হন্দোকপা য়াহল্লে।
আইনশিং অমসুং লাইরিক মপুশিংগী অয়াবা মতুংইন্না দিজিতেল ওল্লবা অরিবা খুৎই লাইরিকশিং শীজিন্নবা য়ারে। আইন্না য়াবগী মতুংইন্না, অরিবা খুৎই লাইরিকশিং অমসুং মরী লৈনবা মেতাদেতা নেসনেল দিজিতেল রিপোসিতোরিগী খুৎথাংদা মীয়াম অমসুং অখঙ-অহৈশিংনা থিজিন্নবা ফংহনবা য়াই, মসিদা ফিবম খরগী মখাদা অরুবা, অথিংবা লৈবা নত্ত্রগা রাইতশিং লৈবা মচাকশিং শীজিন্নবা য়াগনি।
ৱাফম অসি ঙসি লোক সভাদা অইবা ওইনা পীবা পাউখুম অমদা কলচর অমসুং তুরিজমগী য়ুনিয়ন মিনিষ্টর শ্রী গাজেন্দ্র সিংহ সেখাৱাতনা ফোঙদোকখিবনি।

Ministry of Culture
Gyan Bharatam Mission and Manuscript Digitisation
27 JUL 2026 4:15PM by PIB Delhi
Under the Gyan Bharatam Mission, National Manuscript Survey was launched across all States and Union Territories of the country to identify and document manuscript holdings, repositories and custodians representing diverse languages and scripts. However, any district-wise target was not set for the survey and physical registration of manuscripts under the Mission. During the survey, more than 1.19 crore manuscripts have been reported.
Gyan Bharatam Web Portal uses AI (Artificial Intelligence) enabled technologies, including Large Language Script Models (LLSM), Optical Character Recognition (OCR), Handwritten Text Recognition (HTR), script recognition, semantic search and machine-assisted translation, to provide intelligent access to India’s manuscript heritage.
Gyan Mitram, the AI-powered knowledge interface of the Gyan Bharatam Web Portal uses LLSM, OCR, HTR, script recognition, semantic search and machine-assisted translation to enable intelligent interpretation, contextualization and exploration of manuscripts by integrating manuscript images, transcriptions and translations.
BharatiyaGPT, features “Manuscript-to-Conversational AI” on Gyan Bharatam Web Portal converting manuscript heritage into AI-ready, machine-readable knowledge and provides a multilingual and multimodal access, including text, audio and voice-based interaction through its “Talk to Manuscript” feature, thereby making India’s knowledge traditions more accessible to scholars, students, researchers and the public.
Pandulipi Darpan is an AI driven tool on Gyan Bharatam Web Portal that enables users to upload or select a digitized manuscript image and access AI-assisted script recognition, transliteration and translation.
Access to digitized copies of manuscript is facilitated in accordance with applicable laws and the rights of custodians and rights holders. Wherever legally permissible, manuscripts and associated metadata may be made available for public and scholarly research through the National Digital Repository, while sensitive, restricted or rights-protected materials may be subject to appropriate access conditions.
This information was given by Union Minister for Culture and Tourism Shri Gajendra Singh Shekhawat in a written reply in Lok Sabha today