প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
বিকশিত স্পন্দনশীল গ্ৰাম্য কাৰ্যসূচী ২০২৬ত দিয়া প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ মূল পাঠ
26 JUL 2026 8:01PM by PIB Guwahati
বন্ধুসকল,
আপোনালোক সকলোৰে লগত কথা পাতি বহুত ভাল লাগিল। আজি আমাৰ লগত থকা মোৰ কেন্দ্ৰীয় কেবিনেট সতীৰ্থ মনসুখ মাণ্ডৱিয়া, মন্ত্ৰী ৰক্ষা খাডছে আৰু দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ পৰা অহা মোৰ যুৱ বন্ধুসকল!
আজিৰ এই অনুষ্ঠানটো অতি বিশেষ। সমগ্ৰ দেশৰ প্ৰায় ২৫০খন জিলাৰ যুৱ বন্ধু এই কাৰ্যসূচীৰ সৈতে সংযুক্ত হৈছে। আপোনালোক সকলোকে অভিনন্দন জনাইছোঁ।
বন্ধুসকল,
কেইবছৰমান আগতে আমি মাই ইয়ং ইণ্ডিয়া- মাই ইণ্ডিয়া প্লেটফৰ্ম প্ৰস্তুত কৰিছিলোঁ। আজি দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ লাখ লাখ যুৱকে ইয়াত যোগদান কৰিছে আৰু আজি মাই ইণ্ডিয়াৰ যুৱ বন্ধুসকলে সমগ্ৰ দেশতে প্ৰশংসনীয় কাম কৰি আছে। বিকশিত ভাৰত সংলাপৰ পৰা আৰম্ভ কৰি বিকশিত স্পন্দনশীল গ্ৰাম্য কাৰ্যসূচীলৈকে আপোনালোক সকলোৱে নিজৰ শক্তি প্ৰদৰ্শন কৰিছে।
বন্ধুসকল,
বিকশিত ভাৰত যুৱ নেতৃত্ব সংলাপৰ সময়ত মই যুৱক-যুৱতীসকলৰ আগত এটা ধাৰণা আগবঢ়াইছিলোঁ। ধাৰণাটো আছিল যে ভাৰ্চুৱেল প্লেটফৰ্ম ব্যৱহাৰ কৰাৰ পৰিৱৰ্তে কিয় ভূমিলৈ আহি ভাৰতক চিনি নাপাওঁ, ভাৰতৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰা নহয়, ভাৰতক জীয়াই ৰাখিবলৈ চেষ্টা কৰা নহয়, ভাৰতক বুজি পোৱাৰ চেষ্টা কৰা নহয়। গাঁও ভ্ৰমণে ভাৰতৰ গাঁৱবোৰৰ উন্নয়নৰ অপৰিসীম আকাংক্ষাৰ কথা উন্মোচন কৰে। আমাৰ সীমান্তৱৰ্তী গাঁওবোৰত উন্নয়নৰ আকাংক্ষা আৰু দেশপ্ৰেমৰ মনোভাৱ সমান আৰু কেতিয়াবা এনে লাগে যেন দেশ প্ৰথম আৰু বাকী সকলো সুবিধা পিছত আহে। সীমান্তৱৰ্তী গাঁৱবোৰত আমাৰ এই বিশেষ অভিজ্ঞতা হৈছে। সেইবাবে দেশৰ বিভিন্ন জিলাৰ যুৱক-যুৱতীসকলে হিমাচল, উত্তৰাখণ্ড, লাডাখৰ গাঁৱলৈ যাত্ৰা কৰাৰ লক্ষ্য লৈছে। তাত মানুহে কেনেকৈ বাস কৰে? খাদ্যাভ্যাস কি? কৰ্ম, সংস্কৃতি আৰু জীৱনশৈলীৰ দিশবোৰ কি কি? কি কি প্ৰত্যাহ্বান আছে? দেশৰ প্ৰথমখন গাঁৱত বসবাস কৰা জনসাধাৰণ ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তাৰ প্ৰতি কিমান সচেতন? দেশৰ আন প্ৰান্তৰ সৈতে তেওঁলোকৰ সম্পৰ্ক কিমান ঘনিষ্ঠ? আমাৰ লক্ষ্য আছিল যে মোৰ দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলক এই সকলোবোৰ অনুভৱ কৰিবলৈ দিয়া। আৰু দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ যুৱক-যুৱতীসকলে যি উৎসাহ প্ৰদৰ্শন কৰিছে সেয়া আশ্চৰ্যজনক। এই প্ৰতিযোগিতাত প্ৰায় ৩ লাখ যুৱক-যুৱতীয়ে অংশগ্ৰহণ কৰিছিল আৰু ৪০০ৰো অধিক যুৱক-যুৱতী নিৰ্বাচিত হৈছিল। আপোনালোক সকলোৱে এই দুৰ্গম গাঁওবোৰত এসপ্তাহ কটালে। আপোনালোকৰ বাবে সেইখন আছিল এখন অচিনাকি ঠাই। আপোনালোকে তাত জীৱন অনুভৱ কৰিবলৈ চেষ্টা কৰিছিল। আপোনালোক ইয়াৰ লগত মিলি গ’ল। আপোনালোকে আপোনালোকৰ সংস্কৃতিক স্থানীয় সংস্কৃতিৰ সৈতে একত্ৰিত কৰিলে। "এক ভাৰত শ্ৰেষ্ঠ ভাৰত"ৰ ইয়াতকৈ ভাল উদাহৰণ চাগে ইয়াতকৈ একো নাই।
বন্ধুসকল,
আজিৰ এই অনুষ্ঠানটো মোৰ বাবে অতি বিশেষ, কাৰণ চৰকাৰী আৰু ৰাজনৈতিক জীৱনৰ পৰা আঁতৰত থাকোঁতে বহুবাৰ এই সীমান্তৱৰ্তী গাঁওবোৰ ভ্ৰমণ কৰাৰ সুযোগ পাইছিলোঁ। তাত থকা মানুহবোৰৰ লগত মোৰ চিনাকি হৈছিল। বহুত গাঁৱৰ লগত বহুত দিনৰ পৰা যোগাযোগ বৰ্তাই ৰাখিছিলোঁ। চৰকাৰত যোগদান কৰাৰ পিছতো মই কেতিয়াও সীমান্তৰ গাঁও ভ্ৰমণৰ কোনো সুযোগ হেৰুৱাব নোখোজোঁ। আপোনালোকে সকলোৱে জানে যে মই সীমান্তলৈ গৈ দীপাৱলী উদযাপন কৰোঁ আমাৰ দেশক ৰক্ষা কৰা আমাৰ সাহসী সৈনিকৰ সৈতে আৰু এয়া ২৫ বছৰ ধৰি চলি আছে। এই ভ্ৰমণৰ অংশ হোৱা বন্ধুসকলৰ মাজত মই আগতে ভ্ৰমণ কৰা বহু গাঁও আছিল, আৰু যেতিয়া আপোনালোকে সেইবোৰৰ বৰ্ণনা কৰি আছিল, তেতিয়া মই সকলো পুৰণি কথা দেখিবলৈ পাইছিলোঁ। মোৰ দৰেই আপোনালোক সকলোৱেও এক সুন্দৰ অভিজ্ঞতা লাভ কৰিলে। কিছুমানে ওখ পৰ্বতমালাৰ ৰোমাঞ্চকৰ বৰ্ণনা কৰিছিল। সীমান্তৱৰ্তী গাঁৱৰ মানুহৰ মৰম আৰু অন্তৰংগতা দেখি কিছুমানে আপ্লুত হৈছিল। কিছুমানে তাত থকা ল’ৰা-ছোৱালীবোৰৰ সপোনবোৰ ওচৰৰ পৰা প্ৰত্যক্ষ কৰিছিল। আন কিছুমানে আমাৰ সেনাবাহিনীৰ অসাধাৰণ সাহস আৰু অনুশাসনৰ সাক্ষী হৈছিল। অৰ্থাৎ এই বিকশিত স্পন্দনশীল গ্ৰামাঞ্চলৰ সমগ্ৰ অভিজ্ঞতা সঁচাকৈয়ে আশ্চৰ্যজনক আছিল। কাকতলীয়ভাৱে আজিও কাৰ্গিল বিজয় দিৱস। আপোনালোকৰ বহুতেই কাৰ্গিলৰ আশে-পাশে থকা অঞ্চল পৰিদৰ্শন কৰিছিল। আমাৰ বীৰ জোৱানসকলে তাত বিজয়ৰ পতাকা উত্তোলন কৰা প্ৰত্যাহ্বানমূলক পৰিস্থিতি আপোনালোকে প্ৰত্যক্ষ কৰিছিল। এই কাৰ্যসূচীত অংশগ্ৰহণ কৰাৰ সুন্দৰ অভিজ্ঞতাৰ বাবে আপোনালোক সকলোকে অভিনন্দন জনাইছোঁ।
বন্ধুসকল,
বিকশিত গাঁওবোৰেই হৈছে এখন বিকশিত ভাৰতৰ আধাৰ। এখন বিকশিত ভাৰত গঢ়াৰ দিশত যাত্ৰা অব্যাহত আছে আৰু ইয়াত আপোনালোক সকলো যুৱ বন্ধুৰ মুখ্য ভূমিকা আছে। গতিকে দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলে যেতিয়া ভূমিৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰে, তেতিয়া ই এখন বিকশিত ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগী বহল কৰে। ইয়াৰ দ্বাৰা দেশৰ বাবে জীয়াই থকা আৰু ইয়াৰ বাবে কিবা এটা কৰাৰ সংকল্প যুৱ মনত দৃঢ় হৈ উঠে।
বন্ধুসকল,
এই অভিযানত আপোনালোকে নিশ্চয় অনুভৱ কৰিছে যে সীমান্তৱৰ্তী গাঁৱৰ জীৱন কিমান কঠিন। কিন্তু প্ৰতিটো কষ্টৰ মাজতো সীমান্তৱৰ্তী গাঁৱৰ ৰাইজে প্ৰতি মুহূৰ্ততে নিজৰ দেশপ্ৰেমৰ মনোভাব অটুট ৰাখে। কেইবছৰমান আগলৈকে সীমান্তৱৰ্তী গাঁওবোৰক শেষ গাঁও বুলি গণ্য কৰা হৈছিল আৰু নিজৰ যত্ন ল’বলৈ এৰি দিয়া হৈছিল। এই গাঁওবোৰত পথ, বিদ্যুৎ, পানী, বিদ্যালয়, চিকিৎসালয় আদি সকলো মৌলিক সুবিধাৰ অভাৱ আছিল। আপোনালোকেও হয়তো তাত থকা মানুহৰ পৰা এনে বহু কাহিনী শুনিছে। তেওঁলোকে নিশ্চয় নিজৰ অতীতৰ অভিজ্ঞতাৰ কথা কৈছিল আৰু আমি গৌৰৱ কৰা উচিত যে এনে পৰিস্থিতিতো সীমান্তৱৰ্তী গাঁৱৰ মানুহৰ দেশপ্ৰেম কেতিয়াও অলপো দুৰ্বল হোৱা নাছিল।
সেয়েহে বন্ধুসকল,
আমাৰ চৰকাৰে এই সীমান্তৱৰ্তী গাঁওবোৰক দেশৰ প্ৰথম গাঁও হিচাপে স্বীকৃতি দিলে। প্ৰথমখন গাঁও, য’ত ৰাতিপুৱাৰ প্ৰথম কিৰণে ভাৰতক সম্ভাষণ জনায় আৰু য’ত শেষৰ কিৰণে শুভৰাতিৰে বিদায় দিয়ে। য'ত ত্ৰিৰংগাই প্ৰথমে বতাহৰ লগত সংযোগ হয়। য'ৰ পৰা বিশ্বই প্ৰথমবাৰৰ বাবে ভাৰতবৰ্ষক প্ৰত্যক্ষ কৰে। চিন্তাধাৰাৰ এই পৰিৱৰ্তনৰ ফলস্বৰূপে আজি আমাৰ সীমান্তৱৰ্তী অঞ্চলবোৰ ৰূপান্তৰিত হৈছে। বহু গাঁৱত স্বাধীনতাৰ পিছত প্ৰথমবাৰৰ বাবে বিদ্যুৎ, প্ৰথমবাৰৰ বাবে ৰাস্তা-ঘাট, প্ৰথমবাৰৰ বাবে নলৰ পানী, প্ৰথমবাৰৰ বাবে গেছ সংযোগ হৈছে। চহৰবোৰত এইবোৰ সাধাৰণ সুবিধা যেন লাগিব পাৰে, কিন্তু তাত থকা মানুহৰ বাবে এইবোৰ জীৱন সলনি কৰা উপাদান। ইয়াৰ বাবেই কৃষক আৰু মালিকৰ জীৱন পৰিৱৰ্তন হৈছে। ডাঙৰ ডাঙৰ বজাৰলৈ ফলমূল আৰু শাক-পাচলি পৰিবহণ কৰাটো সহজ হৈ পৰিছে। উন্নত সংযোগৰ বাবে জীৱনটো আৰু ৰুদ্ধ নহয়; ই বাধাহীনভাৱে গতি কৰে। আৰু আপোনালোকে নিশ্চয় এইটোও লক্ষ্য কৰিছে যে এই দূৰৱৰ্তী গাঁওবোৰতো ইণ্টাৰনেট সংযোগ অতি উত্তম। বন্ধুসকল আপোনালোকে আনন্দৰে এই কথা শ্বেয়াৰ কৰি আছে।
বন্ধুসকল,
এনে প্ৰতিটো সুবিধাই আন এক সুফল কঢ়িয়াই আনিছে। এইবোৰ অঞ্চলত পৰ্যটনৰো প্ৰসাৰ ঘটিছে। নিৰ্জন হৈ পৰা গাঁওবোৰ এতিয়া পুনৰ বিভিন্ন কাৰ্যকলাপেৰে ব্যস্ত হৈ পৰিছে। কন্যা শিশু স্কুল-কলেজলৈ যায়। ভাল শিক্ষা আৰু ভাল উপাৰ্জনৰ পৰিৱেশো সৃষ্টি কৰা হৈছে। আৰু স্পন্দনশীল গ্ৰাম্য কাৰ্যসূচীয়ে সীমান্তৱৰ্তী গাঁওসমূহত এই উন্নয়ন আৰু অধিক ত্বৰান্বিত কৰি তুলিছে।
বন্ধুসকল,
এখন বিকশিত স্পন্দনশীল গাঁওলৈ এই যাত্ৰা সকলোকে সংযোগ কৰা আৰু সংযোগৰ অন্যতন শক্তিশালী মাধ্যম। আৰু এতিয়া আপোনালোকৰ দায়িত্ব আৰু অধিক বৃদ্ধি পাইছে। আপোনালোকৰ এই যাত্ৰা একতাৰ যাত্ৰা। ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলে ভাৰতৰ সীমান্তৱৰ্তী গাঁওসমূহৰ বিষয়ে যিমানেই জানিব, সিমানেই ভাৰতক সহজে বুজিব, ভাৰতৰ প্ৰতিটো কোণৰ সৈতে সিমানেই সহজে সংযোগ স্থাপন কৰিব আৰু এই প্ৰচেষ্টাই নতুন শক্তিৰ সূচনা কৰিব। মাত্ৰ এটা কথা মনত ৰাখিব, এই গাঁওবোৰৰ ঘৰবোৰ চাগে দেখিছে। আপোনালোকৰ বাবে তাত কোনো সুকীয়া অতিথিশালা নাছিল, হোটেল নাছিল। কেৱল গাঁওখনেই আছিল, গোটেই গাঁওখনে আদৰি লৈছিল। কিন্তু আপুনি নিশ্চয় মন কৰিছে যে গাঁৱত থকাটো যথেষ্ট নাছিল। আপোনাৰ বাবে গাঁৱৰ জীৱনৰ সৈতে সংযোগ স্থাপনৰ এই যাত্ৰাও একপ্ৰকাৰৰ সাংস্কৃতিক বিদ্যালয় হৈ পৰিল। তাত আপুনি সুবিধাতকৈ সন্তুষ্টি আৰু সন্মান বেছি পাইছিল। তাত যি অভিজ্ঞতা হৈছে, সেয়া শ্ৰেণীকোঠাত শিকিব নোৱাৰি। গতিকে আপোনালোকৰ অভিজ্ঞতা আন যুৱক-যুৱতীসকলৰ লগত শ্বেয়াৰ কৰক। সীমান্তৱৰ্তী গাঁওসমূহ যিমান পাৰি সিমান ভ্ৰমণৰ বাবে অনুপ্ৰাণিত কৰক। যুৱক-যুৱতী যিমানেই তালৈ যাব আৰু তাত থাকিব, সিমানেই দেশখন চাব আৰু বুজিব পাৰিব। যেতিয়া মানুহে গাঁওবোৰলৈ যাবলৈ আৰম্ভ কৰিব তেতিয়া সেই গাঁওবোৰত সুবিধাবোৰ অধিক ক্ষিপ্ৰতাৰে পোৱা যাব।
বন্ধুসকল,
আমাৰ চৰকাৰে এই সীমান্তৱৰ্তী গাঁওবোৰত পৰ্যটনক তীব্ৰভাৱে উৎসাহিত কৰিছে। আপোনালোকে এই চৰকাৰী প্ৰচেষ্টাক সম্প্ৰসাৰিত কৰিব পাৰে। আপোনালোকৰ প্ৰত্যেককে আহ্বান জনাইছোঁ যে কমেও ১০০ জন যুৱক-যুৱতীৰ লগত নিজৰ অভিজ্ঞতা ভাগ-বতৰা কৰক। আপোনালোকে বাস কৰা অঞ্চলৰ লোকসকলৰ সৈতে যোগাযোগত থাকক। যদি আপোনালোকে তাত ফটো তুলিছে বা ভিডিঅ’ বনাইছে তেন্তে আপোনাৰ ছ’চিয়েল মিডিয়া একাউণ্টত সেয়া ব্যাপকভাৱে শ্বেয়াৰ কৰক। সেই গাঁওসমূহৰ কন্টেন্ট ক্ৰিয়েটৰৰ সৈতেও সহযোগিতা কৰি প্ৰকৃতি আৰু সংস্কৃতিৰ প্ৰচাৰ কৰিব পাৰে। যদি আপুনি তাত কোনো স্থানীয় সামগ্ৰী দেখিছে, তেন্তে বিবেচনা কৰক যে আপুনি আপোনাৰ অঞ্চলতো ইয়াক কেনেকৈ প্ৰচাৰ কৰিব পাৰে। অনলাইনত বহুতো তথ্য উপলব্ধ যদিও এই গাঁওসমূহৰ বিষয়ে প্ৰামাণিক তথ্য শ্বেয়াৰ কৰিব পাৰিব। এতিয়া, বন্ধু-বান্ধৱ আৰু পৰিয়ালৰ সৈতে এই গাঁওবোৰ ভ্ৰমণ কৰা উচিত। আনকি এতিয়া স্কুল, কলেজ, বিশ্ববিদ্যালয়কো সীমান্তৱৰ্তী গাঁওবোৰলৈ শিক্ষামূলক ভ্ৰমণৰ আয়োজন কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰিম।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ আপোনালোকৰ দৰে যুৱক-যুৱতীসকলে একবিংশ শতিকাৰ পৃথিৱীখনক গঢ় দিব বুলি মোৰ দৃঢ় বিশ্বাস। এয়াই ভাৰতৰ যুৱপ্ৰজন্মৰ প্ৰকৃত ভাগ্য। আজিৰ যুৱক-যুৱতীসকল বিকশিত ভাৰতৰ শক্তি আৰু ইয়াৰ সৰ্বাধিক হিতাধিকাৰী। গতিকে যেতিয়া যুৱ শক্তিয়ে দেশৰ প্ৰত্যাহ্বান আৰু সমাধানৰ সৈতে প্ৰত্যক্ষভাৱে সংযোগ স্থাপন কৰিব তেতিয়া ভৱিষ্যত নিশ্চয় উজ্জ্বল হ’ব। এই মনোভাৱেৰে পুনৰবাৰ আপোনালোক সকলোলৈ মোৰ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলোঁ। আপোনালোকক অশেষ ধন্যবাদ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address during Viksit Vibrant Village Programme 2026
26 JUL 2026 8:01PM by PIB Delhi
Friends,
It was wonderful speaking with you all today. Union Cabinet colleague Mansukh Mandaviya ji, Minister Raksha Khadse ji, and youth companions from across the nation have joined us.
This program is truly special. Youth from nearly 250 districts of India are connected with this programme, and I warmly welcome you all.
Friends,
A few years ago, we created the My Bharat platform. Today, millions of young people across the country are part of it, and they are doing commendable work. From the Viksit Bharat Dialogue to the Vibrant Village Program, you have shown your strength and capability.
Friends,
During the Young Leaders Dialogue, I shared an idea: instead of only connecting virtually, why not step onto the ground, experience India, live India, and understand India? The aspirations for development in villages can only be felt by visiting them. In our border villages, the desire for progress is matched by a deep sense of patriotism. Often, it feels that for them, the nation comes first, and personal comforts later.
That is why the purpose was for youth from different districts to travel to villages in Himachal, Uttarakhand, and Ladakh. To see how people live, what they eat, how they work, their culture, their way of life, their challenges. To witness how people in the first villages of the nation remain alert for the country’s security, and how close their bond is with the rest of India. This experience was meant for our youth. The enthusiasm shown was extraordinary. Nearly 300,000 youth participated in this competition, and more than 400 were selected. You stayed for a week in these remote villages - places unknown to you. You tried to live their life, blended into their culture, connected your own traditions with theirs. This is perhaps the finest example of Ek Bharat Shreshtha Bharat.
Friends,
This program is special for me personally as well. When I was away from government and politics, I often visited such border villages. I built long-lasting connections with many of them. Even after entering government, I never miss an opportunity to visit border villages. You all know that for the past 25 years, I have celebrated Diwali at the border with our brave soldiers. Some of the villages you visited are ones I have been to myself. As you described your experiences, I could see those old memories vividly. Your experiences were equally inspiring - some spoke of the thrill of high mountain ranges, others of the warmth and affection of border villagers, some of the dreams of children, and some witnessed the courage and discipline of our army. Truly, the Vibrant Village experience was remarkable. Coincidentally, today is Kargil Vijay Diwas. Many of you visited areas around Kargil, where our brave soldiers triumphed in the most challenging conditions. You saw this with your own eyes. I congratulate you all for being part of this program and for gaining such enriching experiences.
Friends,
A developed village is the foundation of a developed India. The journey of building a developed India is ongoing, and in this journey, the role of youth is immense. When the youth connect with the ground, they broaden the vision of a developed India. It strengthens their resolve to live for the nation and to contribute to it.
Friends,
In this campaign, you must have experienced how difficult life is in border villages. Yet, despite every hardship, the people of these villages live patriotism every moment. Until a few years ago, border villages were called the “last villages” and left to their fate. Roads, electricity, water, schools, hospitals - all basic facilities were absent. You may have heard many such stories from the people there. They must have told you about the earlier conditions. And we should be proud that even in such circumstances, their patriotism never weakened, not even a fraction.
That is why, friends,
Our government has considered these border villages as the nation’s first villages. The first villages where the morning sun greets India, and where the last rays bid good night. Where the tricolor first converses with the wind. Where the world sees India for the first time. This change in thinking has transformed our border regions. In many villages, electricity reached for the first time since independence, roads reached for the first time, tap water reached homes for the first time, gas connections reached kitchens for the first time. In cities, these may seem ordinary, but for those people, they are life-changing. Farmers and orchard owners now find it easier to take fruits and vegetables to big markets. Better connectivity means life no longer stops - it moves nonstop. And you must have seen that even in these remote villages, excellent internet connectivity is now available. You described it with such joy.
Friends,
Every facility has another benefit - tourism is flourishing in these regions. Villages that had become deserted are now lively again. Daughters are going to schools and colleges. A good environment for education and earning is being created. The Vibrant Village Program is accelerating this development further.
Friends,
The journey of developed vibrant villages is a powerful medium of connecting everyone. And now your responsibility has increased even more. Your journey is one of unity through participation. The more India’s youth know the border villages, the more easily they will know India, connect with every corner of India, and strengthen the nation. Remember, in those villages there were no guest houses or hotels for you. The entire village itself became your host. And your stay was not just about accommodation - it became a cultural classroom. You received more satisfaction and respect than facilities. What you experienced cannot be learned in any classroom. Share these experiences with other youth. Inspire them to visit border villages. The more youth go and stay there, the more they will see and understand the nation. And as people begin to visit, facilities will reach those villages even faster.
Friends,
Our government is promoting tourism in border villages. You can expand these efforts. I urge each of you to share your experiences with at least 100 other young people. Stay connected with people in your region. If you took photos or videos there, share them widely on social media. Collaborate with local content creators to promote nature and culture. If you saw local products, think about how to promote them in your area. The internet has plenty of information, but you can share authentic knowledge about these villages. Visit these villages again with your friends and family. I also encourage schools, colleges, and universities to organize educational tours to border villages.
Friends,
I have always firmly believed that India’s youth like you will shape the 21st-century world. This is the true destiny of India’s youth. Today’s youth are both the energy of a developed India and its greatest beneficiaries. When youth power connects directly with the nation’s challenges and solutions, the future will surely be bright. With this spirit, I once again extend my best wishes to you all.
Thank you very much.
DISCLAIMER -This is the approximate translation of Prime Minister's Speech. Original Speech was delivered in Hindi.