উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়
মেঘালয়ৰ লাকাডং হালধিৰ বাবে "মিছন গোল্ডেন স্পাইচ" আৰম্ভ কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী জ্যোতিৰাদিত্য এম. সিন্ধিয়াৰ
প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ আত্মনিৰ্ভৰ উত্তৰ-পূবৰ সপোন "মিছন গোল্ডেন স্পাইচ"ৰ জৰিয়তে প্ৰতিফলিত হৈছে — মেঘালয়ৰ জি আই টেগযুক্ত লাকাডং হালধিক বিশ্বৰ ভিতৰতে এক প্ৰতিযোগিতামূলক বিলাসী মছলাৰ ব্ৰেণ্ড হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ প্ৰয়াস
মেঘালয়ৰ ওচৰত উচ্চ কাৰকুমিনযুক্ত জৈৱিক হালধিৰ বিশ্বৰ মুখ্য উৎস হৈ পৰাৰ সম্ভাৱনা আছে
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে জি আই টেগযুক্ত লাকাডং হালধিক বিশ্বজুৰি সমাদৰ পোৱা ফ্ল্যাগশ্বিপ "ব্ৰেণ্ড নৰ্থ ইষ্ট" সামগ্ৰী হিচাপে চিহ্নিত কৰে
21 JUL 2026 5:35PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় যোগাযোগ আৰু উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল উন্নয়ন মন্ত্ৰী শ্ৰী জ্যোতিৰাদিত্য এম. সিন্ধিয়াই মেঘালয়ৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী কনৰাড কে. চাংমাৰ সৈতে আজি "মিছন গোল্ডেন স্পাইচ – ইণ্ট্ৰিগ্ৰেটেড লাকাডং টাৰমেৰিক ভেলু চেইন এনহান্সমেণ্ট প্ৰজেক্ট"ৰ শুভাৰম্ভ কৰে। মেঘালয় ৰাজ্যত হালধি খেতি আৰু মূল্য শৃংখলাৰ বিকাশৰ বাবে সংহত ধাৰণাৰে প্ৰস্তুত কৰা এইটো ১৭৫.৪৫ কোটি টকাৰ এক পদক্ষেপ। এই মিছনটো মেঘালয়ৰ বিশেষ চিনাক্তকৰণ জি আই টেগযুক্ত লাকাডং হালধিৰ প্ৰচাৰৰ বাবে এটা দুটা পৰ্যায়ৰ পাঁচবছৰীয়া ৰূপৰেখা (২০২৫–২০৩০) হিচাপে প্ৰস্তুত কৰা হৈছে। প্ৰথম পৰ্যায়ত মূল্য শৃংখলা শক্তিশালীকৰণ আৰু তাৰ পিছত দ্বিতীয় পৰ্যায়ত সম্প্ৰসাৰণ আৰু পৰিসৰ বৃদ্ধি কৰা হ’ব।
ডনাৰ মন্ত্ৰালয় আৰু উত্তৰ-পূব পৰিষদৰ দ্বাৰা পৰিচালিত এই মিছনে কৃষি আৰু কৃষক কল্যাণ মন্ত্ৰালয়, খাদ্য সংসাধন উদ্যোগ আৰু বাণিজ্য মন্ত্ৰালয়ৰ উপৰিও এপেডা, স্পাইচেছ ব'ৰ্ড, ৰাষ্ট্ৰীয় হালধি ব'ৰ্ড, আইচিএআৰ, মেইটি, নাবাৰ্ড, এছএফএচি আৰু মেঘালয় চৰকাৰৰ আঁচনি তথা হস্তক্ষেপৰ সৈতে একত্ৰিত হৈ ৰাজ্যখনত এটা সংহত হালধি মূল্য-শৃংখলাৰ ব্যৱস্থা গঢ়ি তুলিব।
ডনাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ সচিব শ্ৰীমতী নিবেদিতা শুক্লা বাৰ্মাই তেওঁৰ আদৰণি ভাষণত মিছনটোৰ ৰূপায়ণ ব্যৱস্থাৰ বিশদ বিৱৰণ দাঙি ধৰাৰ লগতে মেঘালয়ৰ লাকাডং হালধিৰ সম্পূৰ্ণ অৰ্থনৈতিক সম্ভাৱনাক উন্মুক্ত কৰিবলৈ এটা 'মিছন-ম'ড' দৃষ্টিভংগীৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ইয়াত ব্যতিক্ৰমীভাৱে উচ্চ পৰিমাণৰ কাৰকুমিন (৭–১০%), বিশিষ্ট সুগন্ধি আৰু শক্তিশালী নিউট্ৰাছিউটিকেল সম্ভাৱনা থকা সাহ, অপৰ্যাপ্ত সংসাধন সুবিধা, দুৰ্বল বজাৰ সংযোগ আৰু উচ্চ মূল্য সংযোজনৰ অভাৱৰ বাবে সৰু খেতিয়কসকলৰ উপাৰ্জন সীমিত হৈয়েই আছে। তেওঁ আঙুলিয়াই দিয়ে যে সংসাধিত আৰু ৰপ্তানি উপযোগী সামগ্ৰীয়ে ঘৰুৱা আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় দুয়োখন বজাৰতে বুজন পৰিমাণে বেছি মূল্য লাভ কৰাৰ সম্ভাৱনা আছে।
সচিবগৰাকীয়ে পুনৰ কয় যে এই মিছনে শস্য চপোৱাৰ পিছত হোৱা ক্ষতি, সংহত ক'ল্ড চেইন আন্তঃগাঁথনিৰ অভাৱ, ব্যৱসায়িক পৰ্যায়ৰ সংসাধন সুবিধাৰ অভাৱ, দুৰ্বল ব্ৰেণ্ডিং আৰু সংৰচিত জি আই বিপণন ব্যৱস্থাৰ অভাৱৰ দৰে প্ৰধান গাঁথনিগত অভাৱসমূহ ক্ৰমান্বয়ে সমাধান কৰাৰ প্ৰয়াস কৰিব।
মুকলি কাৰ্যসূচীৰ অংশ হিচাপে গোল্ডেন স্পাইচ মিছনৰ ওপৰত এখন চুটি ছবি প্ৰদৰ্শন কৰা হয়, যাৰ পিছতে মেঘালয়ৰ প্ৰগতিশীল হালধি খেতিয়কসকলৰ সৈতে মত-বিনিময় আৰু বিনিয়োগকাৰী তথা উদ্যোগৰ প্ৰতিনিধিসকলৰ মন্তব্য প্ৰকাশ পায়।
কেন্দ্ৰীয় ডনাৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী জ্যোতিৰাদিত্য এম. সিন্ধিয়াই কয় যে এই মুকলি কাৰ্যসূচী আছিল প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ "অষ্টলক্ষ্মী"—ভাৰতৰ আঠখন উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলীয় ৰাজ্য সম্পৰ্কীয় দৃষ্টিভংগীৰ এক অংশ, যিসমূহ যোৱা ১২ বছৰত ভাৰতৰ উন্নয়ন মূলসুঁতিলৈ আহি পৰিছে। তেওঁ কয় যে মন্ত্ৰালয়ে ৮ খন উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলীয় ৰাজ্যৰ মুখ্যমন্ত্ৰীসকলৰ সৈতে কাম কৰি প্ৰতিখন ৰাজ্যৰ বাবে একোটা ইউনিক চেলিং প্ৰপ’জিচন নিৰ্ধাৰণ কৰিছে আৰু এইসমূহ প্ৰচাৰ কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে লাকাডং হালধিৰ কাৰকুমিনৰ পৰিমাণ বিশ্বৰ গড়তকৈ প্ৰায় চাৰি গুণ বেছি, আৰু হালধি উৎপাদন তথা সংসাধনত মহিলাসকলৰ অসাধাৰণ ভূমিকাৰ কথা আঙুলিয়াই দিয়ে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অলপতে জি-৭ সন্মিলনত মেঘালয়ৰ লাকাডং হালধি প্ৰদৰ্শন কৰাৰ কথা মনত পেলাই শ্ৰী সিন্ধিয়াই কয় যে এই মছলা বিধে বিশ্বৰ নেতাসকলৰ মাজত তীব্ৰ আগ্ৰহৰ সৃষ্টি কৰিছে। তেওঁ মিছনৰ অংশীদাৰসকলক এই শস্যৰ মানদণ্ড, প্ৰামাণিকতা আৰু স্থায়িত্ব নিশ্চিত কৰিবলৈ আহ্বান জনায় যাতে ই বিশ্বৰ মঞ্চত উচ্চ শিখৰত উপনীত হ'ব পাৰে। তেওঁ কয় যে এই মিছনৰ উদ্দেশ্য হৈছে খেতিয়কসকলৰ উপাৰ্জন বৰ্তমানৰ প্ৰতি কেজিত ৩০–৪০ টকাৰ পৰা ২০৩০ চনৰ ভিতৰত প্ৰায় ৮০ টকালৈ বৃদ্ধি কৰাৰ লগতে খেতিৰ কালি প্ৰায় ২,৫০০ হেক্টৰৰ পৰা প্ৰায় ৭,৫০০ হেক্টৰলৈ সম্প্ৰসাৰণ কৰা।
তেওঁ লগতে কয় যে মেঘালয়ৰ ইউএছপি হিচাপে লাকাডং হালধিৰ প্ৰচাৰে ৰাজ্যখনৰ তুলনামূলক আৰু প্ৰতিযোগিতামূলক সুবিধা প্ৰতিফলিত কৰে আৰু ইয়াৰ ঐতিহ্য তথা কৃষি-জলবায়ু অৱস্থাৰ সৈতে জৰিত।
মেঘালয়ৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী কনৰাড কে. চাংমাই কয় যে এই মিছনে ৰাজ্য চৰকাৰ, বিষয়া আৰু খেতিয়কসকলে বছৰ বছৰ ধৰি গঢ়ি তোলা প্ৰতিষ্ঠানগত ভেটিৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি গঢ় লৈ উঠিছে। এই অভিযানে উত্তৰ-পূবৰ প্ৰতিখন ৰাজ্যৰ পৰা এটা বিশিষ্ট সামগ্ৰী চিনাক্ত কৰি তাৰ চৌপাশে এটা সম্পূৰ্ণ মডেল গঢ়ি তোলাৰ কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ "মিছন ম'ড" দৃষ্টিভংগীক প্ৰতিফলিত কৰিছে। তেওঁ মনত পেলায় যে মেঘালয়ৰ বাহিৰত লাকাডং হালধিৰ পুলি ৰোপণৰ প্ৰচেষ্টাই ক্ৰমাগতভাৱে কাৰকুমিনৰ পৰিমাণ হ্ৰাস কৰিছিল। ইয়াৰ পৰাই প্ৰমাণ হয় যে "মেঘালয়ৰ মাটিত এনে কিছু আশ্চৰ্যকৰ শক্তি আছে" যিয়ে এই অঞ্চলৰ হালধিক অনন্য কৰি তোলে। তেওঁ উত্তৰ-পূবৰ প্ৰতি নিৰন্তৰ মনোযোগ দিয়াৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীক ধন্যবাদ জনায় আৰু মেঘালয়ৰ অন্যান্য সামগ্ৰী যেনে আনাৰস, আদা, কঁঠাল, মৌ আৰু কাঠফুলাৰ বাবেও এই আৰ্হিৰ পুনৰাবৃত্তি কৰিবলৈ কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ সৈতে কাম কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দোঁহাৰে।
মেঘালয় চৰকাৰৰ কৃষি আৰু কৃষক কল্যাণ মন্ত্ৰী শ্ৰী টিমোথী ডি. শিৰাই কয় যে লাকাডং হালধি "কেৱল এবিধ শস্যতকৈ বহুগুণে বেছি"—ই ৰাজ্যখনৰ থলুৱা জ্ঞান, সংস্কৃতি আৰু কৃষি ঐতিহ্যৰ প্ৰতীক। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে বছৰ বছৰ ধৰি খেতিয়কসকলে উৎপাদন কৰা সামগ্ৰীসমূহ বেছিভাগেই কেঁচা আৰু অৰ্ধ-সংসাধিত ৰূপত বিক্ৰী কৰিছিল, যিয়ে গ্ৰামীণ উপাৰ্জন সীমিত কৰি ৰাখিছিল। মিছন গোল্ডেন স্পাইচ খেতিৰ পৰিসৰ সম্প্ৰসাৰিত কৰি, উত্তৰ-পূবৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ সংহত জৈৱিক হালধি সংসাধন আৰু কাৰকুমিন নিষ্কাশন সুবিধা স্থাপন কৰি আৰু মহিলাসকলক ইয়াৰ কেন্দ্ৰবিন্দুত ৰাখি এই পৰিস্থিতি সলনি কৰিবলৈ প্ৰস্তুত কৰা হৈছে।
উদ্বোধনী কাৰ্যসূচীৰ সময়ত পূব আৰু পশ্চিম জয়ন্তীয়া পাহাৰৰ খেতিয়কসকলৰ সৈতে বাৰ্তালাপ কৰা হয়। তেওঁলোকে উল্লেখ কৰে যে লাকাডং হালধি কেৱল আন এবিধ মছলাই নহয়, ই এক অগ্ৰণী জৈৱিক সামগ্ৰী আৰু মিছন গোল্ডেন স্পাইচে কেৱল হালধি খেতি বৃদ্ধিতেই নহয়, খেতিয়কসকলৰ বাবে নতুন সুযোগো সৃষ্টি কৰিব।
এই মুকলি অনুষ্ঠানত উদ্যোগৰ প্ৰতিনিধি তথা প্ৰাকৃতিক সামগ্ৰীৰ বিশেষজ্ঞ ড° ইমানুৱেল কুমাৰ, কৃষি আৰু কৃষক কল্যাণ মন্ত্ৰালয়, উত্তৰ-পূব পৰিষদ, এপেডা আৰু মেঘালয় চৰকাৰৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়াৰ লগতে কৃষক প্ৰযোজক সংস্থাৰ নেতা, ঔদ্যোগিক অংশীদাৰ আৰু জয়ন্তীয়া পাহাৰৰ পৰা ভাৰ্চুৱেলী হেজাৰ হেজাৰ হালধি খেতিয়কে যোগদান কৰে।

Ministry of Development of North-East Region
Union Minister Jyotiraditya M. Scindia launches Mission "Golden Spice" for Meghalaya's Lakadong Turmeric
Prime Minister Narendra Modi's vision of an Atmanirbhar North East finds expression in Mission Golden Spice — turning Meghalaya's GI-tagged Lakadong turmeric into a globally competitive luxury spice brand
Meghalaya has the potential to become the world's premier source of high-curcumin organic turmeric
Union Minister highlights GI-tagged Lakadong Turmeric as a flagship “Brand North East” product with global premium potential
21 JUL 2026 5:35PM by PIB Delhi
The Union Minister for Communications and Development of North Eastern Region (MDoNER), Shri Jyotiraditya M. Scindia, together with the Hon’ble Chief Minister of Meghalaya, Shri Conrad K. Sangma, today launched the “Mission Golden Spice – Integrated Lakadong Turmeric Value Chain Enhancement Project”, a ₹175.45-crore convergence-led initiative for turmeric cultivation and value-chain development in the State of Meghalaya. The Mission is designed as a phased, five-year roadmap (2025–2030), to be implemented in two phases — Value Chain Strengthening (Phase 1) followed by Expansion & Scale-up (Phase 2) — for promotion of Meghalaya’s Unique Selling Proposition (USP), the GI-tagged Lakadong Turmeric.
Anchored by MDoNER and the North Eastern Council (NEC), the Mission builds upon convergence with schemes and interventions of the Ministries of Agriculture & Farmers Welfare, Food Processing Industries and Commerce, along with APEDA, the Spices Board, the National Turmeric Board, ICAR, MeitY, NABARD, SFAC and the Government of Meghalaya for establishing an integrated turmeric value-chain ecosystem in the State.
Smt. Nivedita Shukla Verma, Secretary, MDoNER, in her introductory remarks, elaborated on the implementation framework of the Mission and highlighted the need for a mission-mode approach to unlock the full economic potential of Meghalaya's Lakadong turmeric. She underlined that despite its exceptionally high curcumin content (7–10%), distinctive aroma and strong nutraceutical potential, the income realised by smallholder growers remains limited due to inadequate processing facilities, insufficient infrastructure, weak market linkages and the lack of high-value addition. She noted that processed and export-grade products have the potential to command significantly higher prices in both domestic and international markets.
The Secretary further highlighted that the Mission seeks to systematically address the major structural gaps in the sector including post-harvest losses, lack of integrated cold chain infrastructure, absence of commercial-scale processing facilities, weak branding, and lack of structured GI monetisation and buyer linkage systems.
As part of the launch programme, a short film on the Golden Spice Mission was screened, followed by interactions with progressive turmeric farmers from Meghalaya and remarks by investors and industry representatives.
Shri Jyotiraditya M. Scindia, Union Minister, MDoNER, said the launch was part of Prime Minister Modi's vision for “Ashtalakshmi” — India's eight northeastern states — which he described as having moved from the periphery to the centre of India's developmental paradigm over the past twelve years. He said the Ministry had worked with the Chief Ministers of all 8 NE states to define a unique selling proposition (USP) for each state, and to promote each USP “bottom up as opposed to top down.” He noted that Lakadong turmeric's curcumin content is nearly four times the world average, and highlighted extraordinary role of women in turmeric production and processing.
Recalling that the Prime Minister had recently showcased Meghalaya's Lakadong turmeric at the G7 Summit, Shri Scindia said the spice had generated strong interest among world leaders, and called on the Mission's stakeholders to ensure the crop's quality, authenticity, scale and sustainability help it fly high on the global stage. He said the Mission's objective was to nearly double farmers' remuneration — from ₹30–40 a kilo today to close to ₹80 a kilo by 2030 — while expanding the area under cultivation from around 2,500 hectares to nearly 7,500 hectares.
He further stated that promotion of Lakadong Turmeric as USP of Meghalaya reflects the comparative and competitive advantage of the state and is rooted in its tradition and agro-climatic conditions.
The Chief Minister of Meghalaya, Shri Conrad K. Sangma, said the Mission built on years of institutional groundwork laid by the state government, officials and farmers, and reflected the Union Government's “mission mode” approach of identifying one unique product from each North Eastern state and building a complete, replicable model around it. He recalled that attempts to cultivate Lakadong turmeric saplings outside Meghalaya had consistently led to a decline in curcumin content, underlining that “there is something magical about Meghalaya's soil” that makes the region's turmeric unique. He thanked Prime Minister Narendra Modi for his sustained attention to the northeast and reaffirmed the state government's commitment to working with the Union Government to replicate the model for other Meghalaya products such as pineapple, ginger, jackfruit, honey and mushrooms.
Shri Timothy D. Shira, Minister of Agriculture and Farmers' Welfare, Government of Meghalaya, said Lakadong turmeric was “much more than a crop” — a symbol of the state's indigenous knowledge, culture and agricultural heritage. He noted that for years, farmers had sold the produce largely raw and semi-processed, limiting rural incomes, and said Mission Golden Spice was designed to change that by expanding cultivation, establishing the northeast's largest integrated organic turmeric processing and curcumin extraction facility, and placing women — the “true custodians” of the value chain — at the centre of the Mission's farmer institutions and enterprises.
During the launch, interactions were held with farmers from the East and West Jaintia Hills. They highlighted that Lakadong Turmeric is not just another spice but a premium organic product, and that Mission Golden Spice will not only help grow turmeric but also create new opportunities for farmers.
The launch event was also attended by Dr. Emmanuel Kumar, industry representative and natural products expert, senior officials from the Ministry of Agriculture and Farmers' Welfare, the North Eastern Council (NEC), APEDA and the Government of Meghalaya, along with farmer producer organisation leaders, industry partners and thousands of turmeric farmers who joined the launch virtually from the Jaintia Hills.